|
Στήσιμο Κοινωνικών ενυδρείων Συζήτηση για το στήσιμο και την διακόσμηση κοινωνικών ενυδρείων, προτάσεις για "σωστούς" συνδυασμούς ψαριών για τον αρχάριο και όχι μόνο |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|||
|
|||
![]()
Αγαπητέ Konstantinos-Z,
Σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου, η οποία ήταν κι η μόνη αξιοπρεπής και της προκοπής. Αν και θα ήθελα, αν έχεις χρόνο και διάθεση, κάποιες διευκρινίσεις για τα ΧΧΧ της πρότασής σου. Σχετικά με το σε πόσα χρώματα "βγαίνουν" τα dwarf gouramis, η απάντηση είναι σε 4 βασικά (Flame red, Powder Blue, Turquoise / neon blue και Yellow). Από κει και πέρα υπάρχουν όλες οι ενδιάμεσες αποχρώσεις. Το παρακάτω link είναι αρκετά διαφωτιστικό: https://www.google.gr/search?q=dwarf...g&ved=0CC8QsAQ Τώρα, όσον αφορά στους υπόλοιπους κυρίους και τα σχόλιά τους (Stivv27, kgf12345, Nick74) για το κατά πόσο υπάρχει συμβατότητα μεταξύ των ψαριών που θέλω να φιλοξενήσω στο ενυδρείο μου, τα προφίλ τους στο Liveaquaria.com δίνουν τις παρακάτω πληροφορίες: 10 x corydoras Water Conditions: 70-77° F, KH 0-15, pH 6.2-7.8 3 x otocinclus Water Conditions: 74-79° F, KH 6-10, pH 6.8-7.5 4 x amano shrimps Water Conditions: 60-80° F, KH 3-10, pH 6.0-7.6 2 x dwarf african frogs Water Conditions: 72-82° F, KH 5-8, pH 6.8-7.8 8 x rummynose tetras Water Conditions: 72-77° F, KH 2-6, pH 5.5-7.0 1 x male betta splendens Water Conditions: 75-86° F, KH 0-25, pH 6-8 Ιδανικά, θα ήθελα να συμπληρώσω με: 1 x male dwarf gourami + 1 female dwarf gourami (ή 1 x male dwarf gourami) Water Conditions: 72-82° F, KH 4-10, pH 6.0-7.5 8 x cherry barbs Water Conditions: 74-79° F, KH 4-10, pH 6.0-7.0 (8 x harlequin rasboras Water Conditions: 72-77° F, KH 6-10, pH 6-6.5) Πείτε μου λοιπόν, σε συνθήκες πχ. 75-77° F, KH 6, pH 6.5-7.0 ποιο από τα παραπάνω ψάρια θα είχε ουσιαστικό πρόβλημα; Ή το θέμα σας είναι ότι κάποια ψάρια είναι από Ν. Αμερική, άλλα από Ασία κι άλλα από Αφρική; Σας είπε κανείς πως θα κάνω ενυδρείο ενός συγκεκριμένου βιοτόπου; Απλά τα μέλη της οικογένειάς μου έχουν κάποια αγαπημένα ψάρια και προσπαθώ (αφού συγκεντρώνω πληροφορίες μήνες τώρα από πολλές πηγές, παλιούς χομπύστες, ελληνικά και ξένα sites) να συνδυάσω (αν είναι δυνατόν) τις επιθυμίες τους, χωρίς να κακομεταχειριστώ κανένα ψάρι. Το ενυδρείο εχω κανονίσει να το πάρω σε μερικές μέρες, το νερό μου έχει PH 7.5 και 14 βαθμούς σκληρότητας (οπ[οτε θέλει δουλείτσα, μάλλον καταφύγω σε ΑΟ ή ρητίνες), θα επισπεύσω τον κύκλο του αζώτου βάζοντας στο φίλτρο μου υλικό με βακτήρια από το ενυδρείο ενός φίλο, θα εισάγω πρώτα τα φυτά, κι αφού μηδενίσω αμμωνία και νιτρίτες θα ξεκινήσω να εισάγω τα ψάρια, είδος - είδος, αφήνοντας για το τέλος τo gourami, μετά το betta, και αφού έχει αρχίσει να σχηματίζεται άλγη τα otocinclus και τις γαρίδες. Όσον αφορά στην συνύπαρξη betta και dwarf gouramis, τα παρακάτω βιντεάκια είναι μερικές μόνο από τις πολλές μαρτυρίες πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό: http://www.youtube.com/watch?v=o38zp1-7cNM http://www.youtube.com/watch?v=eJk2LGCpztU Αν το ψάξετε λίγο (έξω από τη βίβλο των Αρχαρίων του GAB) μπορεί και ν' ανακαλύψετε καινούργια πράγματα. Το ότι κανένας από σας (προφανώς) δεν τα έχει καταφέρει, δεν λέει και τίποτα. Υποθέτω πως δεν το τολμήσατε καν και θεωρείται ως θέσφατο την πεπατημένη. Την ίδια που λέει πχ. πως τα betta είναι επιθετικά ψάρια και πρέπει να φιλοξενούνται μόνα τους. Κλασικοί ημιμαθείς ξερόλες. Αφού δεν θέλετε να βοηθήσετε, αλλά υποθέτωντας πως μιλάτε σε παντελώς άσχετους, ειρωνεύεστε και κάνετε προσβλητικά αστειάκια, γιατί μπαίνετε στον κόπο να απαντήσετε. Ούτε εγώ, αλλά νομίζω ούτε άλλοι που ανοίγουν κάποιο θέμα έχουν ανάγκη απαντήσεων από κομπλεξικούς καραγκιόζηδες. ΙΔΑΝΙΚΟΤΑΤΑ λοιπόν, σας στέλνω στον αγύριστο ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Ιδανικοτατα θα σε εστελνα εγω στον αγυριστο ... Αντι αυτου θα σου δωσω μια καρτα δινοντας σου την ευκαιρια να ζητησεις συγνωμη απο τα παιδια που βριζεις!
Ελπιζω να καταλαβεις οτι απαντησαν με τις καλυτερες προθεσεις και οτι προσπαθουσαν να σε βοηθησουν και οχι να στο παιξουν εξυπνοι!
|
|||
|
|||
![]()
Με συγχωρείς Γιώργο Κ, αλλά ξέρω να διακρίνω την ειρωνεία από την προσπάθεια για βοήθεια.
Ίσως να είμαι λιγάκι ευαίσθητος σε τέτοιου είδους σχόλια, αλλά η αγένεια με εξοργίζει. Σε ενόχλησε το "ΙΔΑΝΙΚΟΤΑΤΑ σας στέλνω στον αγύριστο" ενώ το παρακάτω σχόλιο του Nick74: "η φραση παντως " Παράθεση: Ιδανικά, θα ήθελα να συμπληρώσω με:" ηταν ολα τα λεφτα ![]() Οταν διαβασεις λιγο, μετα θα γελας κι εσυ ξαναδιαβαζοντας αυτο που εγραψες εδω ![]() ![]() και στο οποίο απάντησα είναι αποδεκτό;;; |
|
||||
|
||||
![]()
Με ενοχλει η αγένεια σου ...
Ο δε Νικος αν εξαιρεσεις τον ιδιαιτερο τροπο γραφης του (που ΑΝ κατσεις αρκετα θα δεις οτι δεν εχει σκοπο να προσβάλει) κατ εμε εχει δικιο! Το ιδανικοτατα ειναι λιγο αστειο καθως σε μια λαθος (παλι κατ εμε ψαροσυνθεση ... προσθετεις και αλλα λαθη χαρακτηριζοντας τα ιδανικα!). Αυτη η υπερβολη ειναι λιγο αστεια ... Ελπιζω αυτη μου η αποψη να μη με κατατάσσει αναμεσα στους κλασικους ημιμαθείς ξερόλες κομπλεξικούς καραγκιόζηδες ![]() Επι του (αρχικου) θεματος παντως εχω αποψη που δε ξερω ομως αν αξιζει να την αναλυσουμε καθως δε ξερω αν μπορουμε να "ξεφυγουμε" απο τα παραπανω! For the record αν ψαξεις την βιβλο του Gab λιγακι : http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27618
Gab at Facebook: https://www.facebook.com/GreekAquaristsBoards/ https://www.facebook.com/groups/GreekAquaristsBoards/ Knowledge is having the right answer Intelligence is asking the right question Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Γιώργος Κ : 29-01-14 στις 02:47 |
|
|||
|
|||
![]()
Αγαπητέ Γιώργο Κ,
Απ' ό,τι φαίνεται, μίας παρεξήγησης μύριες έπονται... Πρώτον, το "ιδανικά" που σήκωσε τόσο σαρκασμό και κουβέντα, αναφέρεται στο ιδανικό του να εκπληρώσω τις επιθυμίες καθενός στην οικογένειά μου. Καμία σχέση με "ιδανική" σύνθεση (ξέρω πως δεν είναι από πολλές απόψεις, όχι όμως και καταστροφική για το μέλλον των ψαριών)όπως πολύ εύκολα υπέθεσε τόσο ο Νίκος (γιατί δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει, αλλά με ευκολία σάρκασε), αλλά δυστυχώς κι εσύ (από τον εκνευρισμό σου ![]() Δεύτερον, όσον αφορά στο κομμάτι "Αν το ψάξετε λίγο (έξω από τη βίβλο των Αρχαρίων του GAB) μπορεί και ν' ανακαλύψετε καινούργια πράγματα. Το ότι κανένας από σας (προφανώς) δεν τα έχει καταφέρει, δεν λέει και τίποτα. Υποθέτω πως δεν το τολμήσατε καν και θεωρείται ως θέσφατο την πεπατημένη. Την ίδια που λέει πχ. πως τα betta είναι επιθετικά ψάρια και πρέπει να φιλοξενούνται μόνα τους. Κλασικοί ημιμαθείς ξερόλες." Έχω σημειώσει με bold τις λέξεις που συνδέουν τις δύο φράσεις. Το παράδειγμα με το betta, το χρησιμοποίησα για να κάνω πιο ξεκάθαρη τη θέση μου κι η "ίδια" αναφέρεται στην κάθε "πεπατημένη" που άνθρωποι, χομπύστες κτλ τη δέχονται άκριτα, χωρίς να χρησιμοποιούν άλλες πηγές, ανανεώνουν τις γνώσεις του κτλ. Σίγουρα πάντως δεν πήγαινε στη "βίβλο των Αρχαρίων του GAB" (στην οποία έχω βρει πλείστες χρήσιμες κι ενδιαφέρουσες πληροφορίες), όπως κι εσύ νόμισες (εξού κι παραπομπή σου στο link, που το είχα ούτως ή άλλως διαβάσει). Τρίτον, λόγω φύσης και λόγω απασχόλησης (μηχανικός), όταν έχω κάτι στο μυαλό μου, με ενδιαφέρει να βρω πως μπορώ να το καταφέρω. Από τη στιγμή που υπάρχουν μαρτυρίες για ειρηνικές συμβιώσεις μεταξύ betta και gouramis, με νοιάζει πως μπορώ να τα βάλω να συγκατοικήσουν στο ίδιο ενυδρείο κι όχι να περιορίζομαι από το γενικό "male betta, male gourami" NO NO." Ήθελα, λοιπόν, να μάθω αν κάποιο μέλος έχει εμπειρία από πρώτο χέρι και να με βοηθήσει να ολοκληρώσω την πρόκληση με επιτυχία. Τόσο απλό! Τέταρτον, με στεναχωρεί το "Ο δε Νίκος αν εξαιρεσεις τον ιδιαιτερο τροπο γραφης του (που ΑΝ κατσεις αρκετα θα δεις οτι δεν εχει σκοπο να προσβάλει)". Δηλαδή επειδή κάποιο παλιό μέλος έχει προσβλητικό τρόπο γραφής, πρέπει τα νεότερα να το δέχονται αδιαμαρτύρητα; Είναι λογικό να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Αν είναί τότε, πάρε σε παρακαλώ πίσω την κάρτα, γιατί κι εγώ, όταν μου τη λένε, αποκτώ έναν "ιδιαίτερο τρόπο γραφής". Πάντως, και σε κάποια άλλα posts που διάβασα τις προηγούμενες μέρες παρατήρησα ανάλογη υποτιμητιική συμπεριφορά από παλιότερα μέλη. Ίσως αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολήσει περισσότερο τους διαχειριστές του GAB. ¶λλωστε, τα νεότερα μέλη δεν ανταγωνίζονται τα παλαιότερα σε γνώσεις. Υποτίθεται πως ζητάνε βοήθεια, όχι κριτική. Τέλος, επί της ουσίας δεν πήρα καμία απάντηση, κι ας ασχολήθηκαν τόσα έμπειρα μέλη με στο ερώτημά μου. |
|
||||
|
||||
![]()
Γεια σου και απο εμενα.
O "by the book" τροπος (γιατι αυτος ειναι, εφοσον κοιτας απλα τις απαιτησεις σε παραμετρους νερου του καθε ειδους) που επελεξες για να αρχισεις την ερευνα για την ιχθυοσυνθεση σου, δεν θα ελεγα οτι ειναι και ο πιο σωστος. Ξερεις ποσα ακομα ειδη μπορω να σου βρω με αυτες τις απαιτησεις? Δε σημαινει, φυσικα, οτι μπορουν να ζησουν ειρηνικα σε ενα ενυδρειο, ποσο μαλλον οταν μιλαμε για αυτα τα λιτρα. Ξεχνας ενα βασικο παραγοντα: οτι το καθε ειδος εχει ξεχωριστη συμπεριφορα και διαφορετικες αναγκες ενυδρειου, οι οποιες δεν αφορουν μονο τις παραμετρους νερου, αλλα πολλες ακομα λεπτομερειες. Η αληθεια ειναι οτι θελεις να βαλεις παρα πολλα ψαρια και εντελως διαφορετικα ειδη στο συγκεκριμενο ενυδρειο. Εχεις την εντυπωση οτι ειμαστε περιεργοι ολοι που φιλοξενουμε λιγα ειδη στα ενυδρεια μας, δινοντας ακομα και την εντυπωση του "αδειου" ενυδρειου σε καποιον που δεν ξερει τις συμπεριφορες των οργανισμων που φιλοξενουμε? Δεν ειμαστε περιεργοι, απλα θελουμε ευτυχισμενα ψαρια και στηνουμε τα ενυδρεια με βαση τις αναγκες τους και οχι τις δικες μας. Τωρα, για το αν οι περισσοτεροι εδω μεσα (οπως και σε αλλα φορουμ) ακολουθουν την περπατημενη, θα σου ελεγα οτι υπαρχουν ατομα που ασχολουνται παρα πολλα χρονια με το συγκεκριμενο χομπι, που οι εμπειριες τους ειναι τοσες πολλες και ο τροπος προσεγγισης μονο ο "by the book" ειναι, αλλα ατελειωτη παρατηρηση και προσπαθεια ευρεσης των σωστων ισορροπιων. Αν δεν παθεις, δεν θα μαθεις, συνηθιζουμε να λεμε. Αλλα σε αυτη την περιπτωση, αν παθεις, θα την πληρωσουν τα ψαρια σου. Αυτο προσπαθει να αποφυγει το καθε φορουμ, εχοντας τεραστια βαση δεδομενων, με ατελειωτες πληροφοριες και εμπειριες χομπιστων. Σε αυτο το χομπι, δεν προσπαθουμε να ανακαλυψουμε τον τροχο. Εχει αναλακυφθει. Απλα προσπαθουμε να τον κανουμε πιο λειτουργικο και ευχρηστο στο ευρυ κοινο αυτη τη στιγμη. Αυτα για αρχη απο εμενα. Φιλικα, θα σου προτεινα να εχεις λιγη περισσοτερη υπομονη και μην παιρνεις κατακαρδα τα σχολια του καθενος. Να σε βοηθησουν θελουν, εστω και με περιεργο τροπο. Μονο τα ψαρακια σου θα βγουν κερδισμενα. Ερωτηση: τι φιλτρο σκεφτεσαι να παρεις?
betta splendens, cherry barbs, dwarf gouramis |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Betta splendens HELP.. | tasos-22 | Bettas | 4 | 29-04-13 14:12 |
dwarf gourami+tiger barbs.... | imichal | Γλυκό νερό - Γενικά | 19 | 01-12-07 19:47 |
Betta splendens | newfish | Bettas | 4 | 24-10-03 23:30 |
BETTA IMPELLIS vs BETTA SPLENDENS | newfish | Bettas | 0 | 22-12-02 19:20 |