Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Χρυσόψαρα > Χρυσόψαρα: Ασθένειες - Θεραπείες

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 25-09-13, 11:48
lionor Ο χρήστης lionor δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αθηνα
Προεπιλογή

Να το δουμε λιγο καλυτερα; Θελω να προσεξετε πως εχει αλλαξει ο χρωματισμος στο δεξιο μικρο μπροστινο πτερυγιο, και στο ραχιαιο πτερυγιο στην κορυφη

Εδω δειχνει πως ηταν πριν 8 μηνες:
http://s741.photobucket.com/user/moh...cd29b.jpg.html

Κι εδω δειχνει πως ειναι σημερα:
http://s741.photobucket.com/user/moh...d9e7e.jpg.html

Φοβαμαι μην ειναι αποτελεσμα απο...αμμωνια...

Παρ' οτι κανω συχνα πυκνα μετρησεις, και με τεστ της api αλλα και της salifert, εχω απορια αν μετρανε σωστα... Μαλιστα σημερα δοκιμασα να κανω μετρηση σε καθαρη αμμωνια που εχω παρει απο το φαρμακειο, και το ενα τεστ μου δειξε 1 και το αλλο 1.5, ενω κανονικα θα πρεπε να μου δειξουν πολυ περισσοτερο
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 25-09-13, 13:12
Το avatar του χρήστη evina
evina Ο χρήστης evina δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Προεπιλογή

Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και σε ένα δικό μου calico oranda..σε μερη του σωματος όπου ήταν αχνό μαύρο γινόταν πολυ πιο έντονο όσο περνούσε ο καιρός..αμμωνία δεν είχα σίγουρα (είχα μετρήσει με 2 τεστ)..ασε που νομίζω πως αν ήταν απο αμμωνία και μάλιστα σε σημείο να ''καίγονται'' τα ψαράκια θα είχαν κι αλλες ενδείξεις..μη σου πω πως αμφιβάλλω κι αν θα ζούσαν..
Τότε κατέληξα πως ήταν θέμα φωτισμού,τροφής και νερού..είχα παρατηρήσει πως το μαύρο γινόταν λίγο πιο αχνό στις περιόδους οπου δεν γινόταν αλλαγ'η νερου καθε εβδομάδα..κι οταν επανερχόμασταν στην κανονική ρουτίνα γινόταν πιο έντονο..σε συνδιασμό με σωστό φωτισμό και φρεσκια τροφή..
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 25-09-13, 15:48
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor

Προεπιλογή

Συνηθως η αλλαγη χρωματος οταν οι συνθηκες νερου ειναι καλες. ειναι φυσιολογικη

H αλλαγη ή το χασιμο του χρωματος στα χρυσοψαρα μπορει να οφειλεται γενικοτερα ειτε :
α) φυσικες αιτιες. Μερικα ψαρια οπως και τα χρυσοψαρα χανουν ή αλλαζουν χρωμα με τον καιρο, κατα τις αλλαγες του περιβαλλοντος και του φωτισμου αλλα και λογω γεννετικων ανωμαλιων απο τις επιλλεκτικες αναπαραγωγες. (πχ κογκολεζος απο μαυρος να γινεται σταδιακα ολος, πορτοκαλι)
β) σε κακη ποιοτητα νερου
γ) σε στρες που μειωνει το ανοσοποιητικο και μπορει να προερχεται απο i) τρομο (πχ επιθετικοι συγκατοικοι, κυνηγι με αποχη, αποτομοι θορυβοι, δονησεις ή κινησεις εξω απο το ενυδρειο, κλπ), ii) απο ωσμωτικο ή θερμικο σοκ σε αποτομη αλλαγη παραμετρων νερου pH GH θερμοκρασια (πχ κατα την αλλαγη νερου ή κατα τη μεταφορα και προσαρμογη σε νεο περιβαλλον), ιιι) λαθος παραμετροι νερου (pH GH θερμοκρασια), iv) μεγαλη ιχθυοφορτωση/συνωστισμο.
δ) βακτηριακη ασθενεια (το ψαρι μπορει να χανει το χρωμα του, οταν προσπαθει να αντιμετωπισει μια ασθενεια. Κανουμε διασταυρωση διαγνωσης και με εμφανιση αλλων συμτωματων οπως ληθαργος, απωλεια ορεξης...)
ε) Costia (παρασιτο του δερματος του ψαριου που μπορει να επιφερει χασιμο χρωματος εκτος απο τις επιπλοκες στη βλεννη του ψαριου. Παρατηρηση για αλλαγες στη βλεννη και παραλληλη εμφανιση συμπτωματων οπως τιναγμα και ξυσιμο.
στ) neon tetra disease (που δεν χτυπαει μονο neon), οφειλεται στο παρασιτο Pleistophora hyphessobryconis που επιτιθεται στο εντερο του ψαριου και σταδιακα και στους ιστους στο σωμα που χανει το χρωμα του.

Υπηρχε ενα φανταστικο σαιτ για χρυσοψαρα αλλα εκλεισε
Το σχετικο αρθρο που ειχα κανει bookmark ηταν εδω, αλλα δεν ανοιγει.
http://thegab.org/Goldfish/developme...-goldfish.html
Παλιά 25-09-13, 16:15
Senior Member

Προεπιλογή

Το θεμα ειναι, οτι δεν αλλαζει χρωμα στο σωμα του, αλλα μονο στα σημεια που εχω υποδειξει, στα πτερυγια του δηλ. Ισως θα μπορουσα να το συνδυασω με οτι εχει μια μανια να ανεβαινει στην επιφανεια και να καταπινει αερα.

Αλλα και τι μπορω να κανω; Αναταραξη εχω πολυ καλη. Αλλαγες νερου κανω κανονικα. Μετρησεις εχω καλες, τουλαχιστον νιτρωδη εχω 0 και νιτρικα 10. Αμμωνια δεν ξερω, γιατι τα τεστ δεν τα θεωρω αξιοπιστα.

Τα αλλα 2 ψαρακια, δεν παρουσιαζουν μεταβολες. Ισως εχει να κανει και με την τροφη του, μπορει να δυσκολευεται να την χωνεψει.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 27-09-13, 13:59
Senior Member

Προεπιλογή

Υστερα απο αρκετο διαβασμα και προσεκτικη μελετη του χρυσοψαρου θα συμφωνησω με την αρχικη αποψη του Σωκρατη, οτι μαλλον προκειται για αλλαγη χρωματος. Ειδα δηλ. αλλαγες και στο σωμα του πανω, π.χ. εχουν σκουρηνει λιγο τα χειλη στο στομα του, σε σχεση παντα με το πως ηταν οταν το ειχα παρει.

Αυτο που με ανησυχει περισσοτερο ειναι οτι ανεβαινει συνεχεια στην επιφανεια και ρουφαρει αερα (κανει συνεχεια μπουρμπουληθρες)
Οξυγονωση εχω καλη πιστευω αφου και αναταραξη υπαρχει απο την εξοδο του φιλτρου και εξτρα αεραντλια εχω και μαλιστα δυνατη. Εαν συνυπολογισω οτι λογικα δεν εχω αμμωνια, και λεω λογικα γιατι εχω καποιες αμφιβολιες για το ποσο καλα μετρανε τα τεστ, κατεληξα οτι υπαρχει περιπτωση να οφειλεται στα...flakes που τρωει. Πριν κανα 10ημερο, ξεκινησα να τους δινω τα sera godly. Παρατηρω λοιπον οτι μολις φαει, αρχιζει να ανεβαινει στην επιφανεια και να ρουφαει αερα. Δηλ. αυτο το κανει αμεσως μετα το φαγητο.
Θα το παρακολουθησω ακομα λιγες μερες, για να βεβαβαιωθω οτι ισως αυτο να ειναι η αιτια που το κανει, ισως να φταιει οτι ταιζω πολυ....
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 27-09-13, 16:44
Το avatar του χρήστη SOCRATIS
SOCRATIS Ο χρήστης SOCRATIS δεν είναι συνδεδεμένος
Goldfish Moderator

Περιοχή: ΒΕΡΟΙΑ
Προεπιλογή

Η επαναλαμβανόμενη άνοδο χρυσόψαρου στην επιφάνεια οφείλεται εκτός
από έλλειψη καλής ανατάραξης της και στην ενόχληση των βράγχιων του από
δακτυλόγυρους(παράσιτα) .Παρατήρησε το χρώμα των βραγχίων και αν
κάποιο από τα βραγχιοκαλύμματα δεν το ανοιγοκλείνει καλά.
Υπάρχει σχετικό θέμα στο παρακάτω άρθρο:

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=57952

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 27-09-13, 18:09
Senior Member

Προεπιλογή

Δεν παρατηρω κατι...υποπτο με τα βραγχια...

Αν θελεις σε παρακαλω, ριξε μια ματια στα βιντεο μηπως καταλαβεις τπτ:

http://s741.photobucket.com/user/moh...1c670.mp4.html

http://youtu.be/4ls7gLYnN0I
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 27-09-13, 18:10
Το avatar του χρήστη Νοτιοαμερικάνος
Νοτιοαμερικάνος Ο χρήστης Νοτιοαμερικάνος δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: χαλανδρι
Προεπιλογή

Απ' ότι ξέρω, αυτή η αλλαγή του χρώματος εμφανίζεται στα συγκεκριμένα ψάρια όταν υπάρχει κακή φίλτρανση του νερού με άνοδο των νιτρικών και της αμμωνίας. Όταν λοιπόν έχουμε ΝΟ2>0 και ΝΟ3>10 που σημαίνει κακή εξουδετέρωση της αμμωνίας επηρεάζεται η χρωστική του δέρματος και αλλάζει χρώμα.
Επειγόντως λοιπό καλή φίλτρανση γιατί θα τα χάσεις τα ψάρια.

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές