Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Ασθένειες - Θεραπείες γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 29-11-11, 22:20
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.369
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Arrow Παθογόνα σκουλήκια βραγχιοσκώληκες & δερματοσκώληκες (flukes)
* Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση της μελέτης του Πανεπιστήμιου της Florida - FA28, one of a series of the Fisheries and Aquatic Sciences Department, Florida Cooperative Extension Service, Institute of Food and Agricultural Sciences, University of Florida. Original publication date June, 1996. Reviewed May 2009. Visit the EDIS Web Site at http://edis.ifas.ufl.edu.


Μονογενή παράσιτα των ψαριών

Εισαγωγή

Πρόκειται για μια ομάδα παρασίτων που περιγράφονται καλύτερα ως flatworms. Βρίσκονται συνήθως στα βράγχια, το δέρμα ή τα πτερύγια των ψαριών καθώς και σε υδρόβια ασπόνδυλα. Μερικά μπορούν να εισβάλουν στη κοιλότητα του πρωκτού, στον ουρητήρα, σε κοιλότητα του σώματος ακόμα και στο αίμα των ψαριών. Υπάρχουν πάνω από 100 οικογένειες σκουληκιών που εντοπίζουμε σε ψάρια από όλο τον κόσμο σε γλυκό και θαλασσινό νερό σε διάφορες θερμοκρασίες.

Τα περισσότερα κινούνται περίπου σε όλη την επιφάνεια του σώματος του ψαριού και τρέφονται με τη βλέννα του δέρματος και τα βράγχια των ψαριών. Έχουν μια σειρά από γάντζους που τους επιτρέπουν να αγκιστρώνονται ενώ τρέφονται (Φωτογραφία 1). Τα περισσότερα είδη ζουν παρασιτικά και πολλά από αυτά ζουν σε μόνο μια περιοχή και απαιτούν μόνο έναν ξενιστή (ψάρι) για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους. Στην πραγματικότητα μερικά ενήλικα σκουλήκια θα παραμείνουν μόνιμα αγκιστρωμένα σε μια μόνο περιοχή πάνω στον ξενιστή.Φωτογραφία 1 - Σκίτσα των 3 πιο συχνά εμφανιζόμενων παρασιτικών σκουληκιών


Οι νοσηρές και θανατηφόρες πολλές φορές επιδημίες σε ψάρια εκτροφής προκαλούνται από υπερβολικά μεγάλους αριθμούς παράσιτων που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη πολύ μεγάλη ιχθυοφόρτωση, ανεπαρκή υγιεινή στο ενυδρείο καθώς και χαμηλή ποιότητα του νερού. Αν και τα παρασιτικά σκουλήκια βρίσκονται συχνά σε άγρια ​​ψάρια στη φύση πολύ σπάνια μπορούν να νοσήσουν η να πεθάνουν από αυτά.

Οι Dactylogyrus (οι γνωστοί μας βραγχιοσκώληκες) συνήθως αγκιστρώνονται στα βράγχια των ψαριών του γλυκού νερού. Αναπαράγονται με αυγά τα οποία είναι συχνά ανθεκτικά σε χημικές θεραπείες και ως εκ τούτου συνιστάται εβδομαδιαία θεραπεία για μια περίοδο 34 εβδομάδων. Παρακάτω ένα βίντεο από μικροσκόπιο:

BORKED

Οι Gyrodactylus βρίσκονται συνήθως στο δέρμα και τα πτερύγια των ψαριών του γλυκού νερού και δε γεννούν αυγά αλλά κατευθείαν μικρούς απογόνους έτσι ώστε μία θεραπεία μπορεί να είναι επαρκής για να αντιμετωπιστεί η παρασίτωση. Παρακάτω ένα βίντεο από μικροσκόπιο:

BORKED

Οι Benedeniella είναι μεγάλα παρασιτικά σκουλήκια που μπορούν να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα σε θαλασσινά ενυδρεία και είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν αν εγκατασταθούν και πολλαπλασιαστούν.

Κλινικές ενδείξεις και συμπτώματα

Ψάρια του γλυκού νερού που έχουν προσβληθεί από σκουλήκια που ζουν στο δέρμα τους γίνονται ληθαργικά, κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια, κολυμπούν στα τζάμια του ενυδρείου (** ακριβής μετάφραση: αναζητούν τις πλευρές της λίμνης) και ελαττώνεται η όρεξή τους. Μπορεί να παρατηρήσουμε να τρίβονται στο κάτω μέρος ή τις πλευρές του ενυδρείου (στα Αγγλικά αποδίδεται ως flashing η παραπάνω συμπεριφορά). Στα σημεία όπου αγκιστρώνονται παρατηρούμε απώλεια λεπιών και μπορεί να αναβλύζει ένα ροζ υγρό. Βαριές παρασιτώσεις στα βράγχια (Φωτογραφία 2) μπορούν να οδηγήσουν σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Τα βράγχια μπορεί να είναι πρησμένα και χλωμά, ο ρυθμός αναπνοής να είναι αυξημένος και τα ψάρια να είναι λιγότερο ανεκτικά σε μικρή περιεκτικότητα σε οξυγόνο. Σε ψάρια με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια παρατηρήθηκε να προσπαθούν να αναπνεύσουν αέρα από την επιφάνεια του νερού. Μεγάλος αριθμός βραγχιοσκώληκων η σκουληκιών του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ζημιές και θανάτους. Δευτερογενές λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες (fungus) είναι κοινές σε ιστούς που έχει υποστεί ζημιά από παρασιτικά σκουλήκια.Φωτογραφία 2 - Μια βαριά παρασίτωση από βραγχιοσκώληκες στα βράγχια ενός δίσκου (100x μεγέθυνση).

Στα ψάρια αλμυρού νερού όπως καρχαρίες, σελάχια και ρίνες οι μονογενείς Neobenedinia spp. μπορούν να μολύνουν το δέρμα και τα βράγχια, με αποτέλεσμα να ενοχλούν υπερβολικά τον ξενιστή. Καρχαρίες που έχουν προσβληθεί κολυμπούν με αστάθεια και επιδεικνύουν συμπεριφορά όπως το τρίψιμο στο πυθμένα της δεξαμενής (flashing). Γκρι "μπαλώματα" και ανοιχτές πληγές μπορούν να εμφανιστούν στο δέρμα. Οι πληγές είναι επιρρεπείς σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο. Βράγχια που έχουν προσβληθεί μπορεί να είναι ερεθισμένα, να αιμορραγούν και να είναι πρησμένα. Κόκκοι άμμου μπορεί να κολλήσουν στα βράγχια καθώς οι καρχαρίες ρουφάνε άμμο σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν από τα παράσιτα.

Μετάδοση

Η μετάδοση των παρασιτικών σκουληκιών από ψάρι σε ψάρι γίνεται κυρίως με την άμεση επαφή. Τα παράσιτα τείνουν να έχουν άμεσο κύκλο ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ενδιάμεσο ξενιστή για να αναπαραχθούν (Φωτογραφία 3). Τα ενήλικα είναι ερμαφρόδιτα που σημαίνει ότι κάθε οργανισμός έχει αρσενικά και γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. Τα ωοτόκα (πχ οι Dactylogyridae - βραγχιοσκώληκες) ελευθερώνουν αυγά στη στήλη του νερού που εκκολάπτονται και ενηλικιώνονται πριν αναζητήσουν ξενιστή. Τα ζωοτόκα (πχ οι Gyrodactylidae) απελευθερώνουν ζωντανές προνύμφες που αμέσως μπορούν να αγκιστρωθούν στο ίδιο ψάρι που βρίσκεται ο γονέας τους ή να μεταφερθούν από το νερό σε άλλο ψάρι-ξενιστή. Ο άμεσος κύκλος ζωής τους μπορεί να συμβάλει σε μια έκρηξη του πληθυσμού τους στο ενυδρείο με αποτέλεσμα την ασθένεια όλων των κατοίκων του ενυδρείου.Φωτογραφία 3
- Τα ενήλικα παράσιτα προσκολλούνται στον ιστό του ψαριού και αναπαράγονται με άμεσο κύκλο ζωής.

Υπάρχουν δύο κοινά είδη παρασιτικών σκουληκιών που απαντώνται στο γλυκό νερό οι Gyrodactylus (δερματοσκώληκες) και οι Dactylogyrus (βραγχιοσκώληκες) οι οποίοι διαφέρουν σημαντικά στην αναπαραγωγική στρατηγική τους καθώς και στις προτιμώμενες περιοχές προσκόλληση τους στα ψάρια - ξενιστές.

Οι Gyrodactylus είναι ζωοτόκοι (γεννούν προνύμφες) και γενικά βρίσκονται στο σώμα και τα πτερύγια των ψαριών. Κάθε ένα από αυτά έχει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα. Τα ενήλικα κυοφορούν πλήρως ανεπτυγμένα έμβρυα (όμοια με τα ενήλικα) τα οποία με τη τη σειρά τους κυοφορούν τους απόγονους της επόμενης γενιάς. Ως εκ τούτου κάθε παράσιτο δυνητικά εκπροσωπεί πολλές γενιές. Αυτή η αναπαραγωγική στρατηγική επιτρέπει στους πληθυσμούς των Gyrodactylus να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα ειδικότερα σε ένα κλειστό σύστημα (ενυδρείο) όπου η αλλαγή του νερού είναι ελάχιστη.

Τα είδη του γένους Dactylogyrus προτιμούν να αγκιστρώνονται στα βράγχια των ψαριών - ξενιστών. Σε αντίθεση με τα Gyrodactylus τα παράσιτα του γένους Dactylogyrus είναι ωοτόκα. Τα αυγά μπορεί να είναι ανθεκτικά σε χημικές θεραπείες και για αυτό τον λόγο είναι αναγκαίες πολλαπλές επαναληπτικές θεραπείες (1 δόση ανά εβδομάδα) για τον έλεγχο αυτής της ομάδας παρασίτων. Αφού εκκολαφτούν οι προνύμφες κολυμπούν ελεύθερα στη στήλη του νερού και μεταφέρονται σε νέο ξενιστή είτε παρασυρόμενα από τα ρεύματα του νερού είτε κολυμπούν οι ίδιες προς το ξενιστή τους. Ο χρόνος που απαιτείται για την ενηλικίωση των Dactylogyrus από αυγά σε ενήλικες εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Σε θερμοκρασίες νερού 22 -24 °C μόνο μερικές ημέρες απαιτούνται για την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής, ενώ σε νερό θερμοκρασίες 1-2 °C χρόνος ζωής κάθε γενεάς επεκτείνεται σε πέντε ή έξι μήνες.

Αντιμετώπιση

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των παρασιτικών σκουληκιών (flukes)
είναι να αποφύγουμε την εισαγωγή τους στο ενυδρείο μας. Αυτό μπορεί να γίνει ακολουθώντας ένα πρωτόκολλο καραντίνας όποτε είναι εφικτό. Εάν η καραντίνα δεν είναι εφικτή ένας απλός τρόπος για να ελαχιστοποιήσουμε την εισαγωγή των παρασιτικών σκουληκιών καθώς και άλλα εξωτερικά παράσιτα είναι να κάνουμε "μπάνιο" τα ψάρια σε αλμυρό ή γλυκό νερό ανάλογα με το είδος του ψαριού. Ψάρια του θαλασσινού νερού μπορούμε να βουτήξουμε σε γλυκό νερό πράγμα που θα καταστρέψει πολλά μονοκύτταρα εξωτερικά παράσιτα ενώ τα ψάρια του γλυκού νερού σε αλμυρό νερό για να επιτύχουμε τον ίδιο στόχο. Η πρακτική αυτή θα δεν εξαλείψει πλήρως τον κίνδυνο εισαγωγής παράσιτων στο ενυδρείο μας αλλά θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των παρασίτων που εισάγαμε.

Ιδανική περίπτωση είναι να περάσουμε τα ψάρια από καραντίνα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν τα εισάγουμε στο ενυδρείο μας. Ενώ βρίσκονται σε καραντίνα βιοψίες δέρματος και βράγχιων μπορούν να προσδιορίσουν εάν υπάρχουν παθογόνα παράσιτα. Κάθε παράσιτο που εντοπιστεί χρησιμοποιώντας τεχνικές βιοψίας μπορεί στη συνέχεια με την κατάλληλη θεραπεία να καταστραφεί. Αν δεν μπορούν να γίνουν βιοψίες τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί προληπτική θεραπεία με ένα ευρέως φάσματος παρασιτοκτόνο όπως πχ φορμόλη (formalin) ή υπερμαγγανικό καλίο (potassium permanganate η αλλιώς pp). H καραντίνα θα πρέπει να είναι πολύ απλή έτσι ώστε τα ψάρια είναι εύκολα προσβάσιμα για παρατήρηση και χειρισμό, να γίνονται εύκολα αλλαγές νερού και οι θεραπείες χορηγούνται με ευκολία. Οι όποιες θεραπευτικές αγωγές στο ενυδρείο για την αντιμετώπιση των παρασίτων συνήθως δεν είναι αποτελεσματικές εκτός βρεθεί η κύρια αιτία της απροσδόκητης αύξησης των πληθυσμών τους και αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Μια επιλογή θεραπευτικής αγωγής για τα ψάρια του γλυκού νερού είναι η φορμόλη (formalin) η οποία μπορεί να χορηγηθεί ως παρατεταμένο μπάνιο σε 25 mg/lt ή σε βραχυπρόθεσμο μπάνιο σε 150-250 mg/lt για 30 λεπτά. Πολλές φορές τα άρρωστα ψάρια δεν ανέχονται φορμόλη και για αυτό θα τα ψάρια θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας (βλέπε UF/IFAS Extension Fact Sheet VM-77 Use of Formalin to Control Fish Parasites). Εάν παρατηρηθεί κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση τα ψάρια θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη καραντίνα και να τοποθετηθούν σε καθαρό νερό.

Το υπερμαγγανικό κάλιο (potassium permanganate η αλλιώς pp) είναι επίσης αποτελεσματικό κατά των παρασιτικών σκουληκιών και θα πρέπει να το επιλέξουμε αν βακτήρια του γένους Columnaris ή μύκητες (fungus) έχουν εισβάλλει στους κατεστραμμένους ιστούς του ψαριού. Το υπερμαγγανικό κάλιο μπορεί να χορηγηθεί ως παρατεταμένο μπάνιο σε συγκέντρωση 2 mg/lt ή ως βραχυπρόθεσμο λουτρό (30 λεπτά) σε συγκέντρωση 10 mg/lt. Πάλι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά τα ψάρια και αν παρατηρηθεί κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση τα ψάρια θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη καραντίνα και να τοποθετηθούν σε καθαρό νερό. Για περισσότερες πληροφορίες (βλέπε UF/IFAS Extension Fact Sheets FA-23 The Use of Potassium Permanganate in Fish Ponds and FA-37 Use of Potassium Permanganate to Control External Infections of Ornamental Fish).

Μπάνιο σε γλυκό νερό θα πρέπει να κάνουμε σε ψάρια θαλασσινού νερού πριν τα εισάγουμε στο ενυδρείο. Αυτό βοηθάει πολύ στην πρόληψη εισαγωγής παρασίτων. Μόλις τα παρασιτικά σκουλήκια εγκατασταθούν σε ένα σύστημα η πλήρης εξάλειψη τους είναι δύσκολη. Ωστόσο οι θεραπείες με χαλκό που εφαρμόζονται στα 0,2 mg/lt ενεργού χαλκού με διάρκεια έως τρεις εβδομάδες είναι χρήσιμες για τον έλεγχο ορισμένων τρηματώδεις σκωλήκων όπως πχ οι Neobenedinia. Ορισμένα θαλασσινά ψάρια ιδίως οι καρχαρίες και τα σαλάχια δεν ανέχονται τον χαλκό και είναι θανατηφόρος για τα ασπόνδυλα.

Περίληψη

Τα παρασιτικά σκουλήκια βρίσκονται σε ψάρια γλυκού και θαλασσινού νερού σε όλο τον κόσμο. Έχουν άμεσο κύκλο ζωής και μπορούν να αναπαραχθούν σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. Οι μονογενείς έχουν μια σειρά από γάντζους που αγκιστρώνονται στα ψάρια με συνέπεια να προκαλούν ερεθισμό, υπερβολική παραγωγή βλέννας γεγονός που ανοίγει ένα παράθυρο για να εισβάλλουν τα βακτήρια. Λίγοι τρηματώδεις σκώληκες σε ένα υγιές ενήλικο ψάρι δεν είναι συνήθως πρόβλημα ωστόσο μέτριοι αριθμοί σε ένα νεαρό ψάρι μπορούν να προκαλέσουν μεγάλους αριθμούς θανάτων. Όταν η υχθιοφόρτωση είναι μεγάλη και οι πρακτικές υγιεινής είναι κακές η πιθανότητα προσβολής από παρασιτικά σκουλήκια είναι μεγαλύτερη. Η πρόληψη ακολουθώντας κατάλληλες πρακτικές καραντίνας είναι προτιμότερη από την θεραπεία των παράσιτων αφού έχουν καθιερωθεί σε ένα σύστημα. Λουτρά με φορμόλη και υπερμαγγανικό κάλιο είναι αποτελεσματικά για τον έλεγχο της παρασίτωσης σε ψάρια του γλυκού νερού ενώ ο χαλκός χρησιμοποιείται συχνά για τον έλεγχο παρασιτώσεων σε ψάρια θαλασσινού νερού.Θα πρέπει να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην ομάδα του Πανεπιστημίου της Florida για την βοήθεια εξάπλωσης της γνώσης με την άδεια που δίνουν σε όλους να χρησιμοποιήσουν τις μελέτες τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς!
The Institute of Food and Agricultural Sciences (IFAS) is an Equal Opportunity Institution authorized to provide research, educational information and other services only to individuals and institutions that function with non-discrimination with respect to race, creed, color, religion, age, disability, sex, sexual orientation, marital status, national origin, political opinions or affiliations. For more information on obtaining other extension publications, contact your county Cooperative Extension service.

U.S. Department of Agriculture, Cooperative Extension Service, University of Florida, IFAS, Florida A. & M. University Cooperative Extension Program, and Boards of County Commissioners Cooperating. Millie Ferrer-Chancy, Interim Dean.http://edis.ifas.ufl.edu/fa033

http://edis.ifas.ufl.edu/copyright.html

Παράθεση:
Permission is granted to others to use these materials in part or in full for educational purposes, provided that full credit is given to the UF/IFAS, citing the publication, its source, and date of publication.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Γιώργος Κ : 30-11-11 στις 20:15
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Σκουλήκια... nicpapa Δεξαμενές (τεχνητές λίμνες) 2 13-06-11 22:38
σκουλήκια makis Γενικά - Αναγνωρίσεις ειδών 4 13-07-08 11:11
σκουλήκια; lion Αρχάριοι γλυκού νερού 2 04-05-08 13:05
Gill Flukes έχασα μερικά μωρά.. τι να κάνω? Noni Δίσκοι 6 16-04-08 11:34

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 22:07.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,06299 seconds with 12 queries