|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() Σήμερα μέτρησα νιτρικά βρύσης και είναι 0, οπότε ότι παίζεται, παίζεται μέσα στη δεξαμενή. Θα κάνω αυτά που είπαμε, θα κόψω για λίγο τη λίπανση, θα περιορίσω τάισμα και θα ακολουθήσω πρόγραμμα ημερήσιων αλλαγών κατά 25%, οπότε λογικά και βάσει του excel-όφυλλου που λέγαμε χθες περιμένω κάτι τέτοιο: Το θέμα είναι ότι άντε και τα έριξες τα νιτρικά κοντά στο 10ppm, μετά πως τα διατηρείς εκεί? Και γιατί από την αρχή με τόσο συχνές αλλαγές να είναι τόσο ψηλά? |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Να σημειωσω οτι φυτα ταχειας αναπτυξης, κανουν το εργο στη διατηρηση των νιτρικων σε επιτρεπτα επιπεδα, πολυ πιο ευκολο.
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() ![]() Αναγνωριση του χωρου κανει στο βιντεο. Οταν κουνησει αυτο το ψαρι την ουρα του για να σκαψει, το χαλικι θα μεταφερθει ολο στη μια μερια (αν δεν το πεταξει απεξω) ![]() ------------------------- Παράθεση:
Με μικρες αλλαγες πεφτει πολυ αργα η τιμη, αφου καθε φορα που θα βγαζεις νερο θα βγαζεις και απο το πιο φρεσκο που ειχες βαλει στην τελευταια αλλαγη. Δες κι αυτο και θα καταλαβεις τι εννοω http://www.mchportal.com/fishkeeping...culations.html Κανε λοιπον πανω απο 25%. Κανε 50%. Θα πεσει γρηγοροτερα. (δεν σου λεω να κανεις παραπανω γιατι ισως και απο οτι εχω διαβασει καποια πραγματα , ακομα και η αλλαγη της τιμης νιτρικων οταν γινει αποτομα, μπορει να στρεσαρει καποιο ψαρι) Β. Για να διατηρεις χαμηλα τα νιτρικα πρεπει να ριχνεις τοση τροφη που στην συγκεκριμενη ποσοτητα νερου που διαθετει το ενυδρειο να μη γεμιζει νιτρικα πανω απο 10ppm μεχρι πριν την αλλαγη νερου. Εχεις τις εξης επιλογες. 1. Ταιζεις λιγοτερο και πεινανε τα ψαρια. 2. Ταιζεις κανονικα και κανεις αλλαγη νερου μολις συμπληρωσεις 10ppm νιτρικα (ακομα κι αν ειναι καθε 12 ωρες και 100%) ![]() 3. Αυξανεις την ποσοτητα του νερου, ετσι ωστε οι ρυποι της ιδιας ποσοτητας τροφης να μοιραζονται σε μεγαλυτερη ποσοτητα νερου και ετσι η διαλυση (σε ppm) να ειναι μικροτερη. 4. Μειωνεις την ποσοτητα ψαριων και ετσι χρειαζεται λιγοτερη ποσοτητα τροφης Η προσθηκη φυτων ειναι καλη προταση αλλα δεν ειναι πανακεια, γιατι το μονο που κανουν στο νερο ειναι να τραβανε νιτρικα φωσφορικα. Το νερο ομως που δεν ανανεωνεται, συνεχιζει και εχει προβλημα και ας εχει χαμηλα νιτρικα και φωσφορικα, προβλημα που δεν καταλαβαινεις με τις κοινες μετρησεις ΝΟ3 και PO4. Θα πρεπει να μετρησεις redox. Αυτη η παραμετρος ειναι η κυριοτερη αφου ολα τα χρησιμα στα ψαρια στοιχεια του νερου, εξαρτωνται απο αυτη την παραμετρο. Δεν σωνεις λοπον την κατασταση κανωντας ζουγκλα το ενυδρειο. Οι αλλαγες πρεπει να γινονται με την ιδια συχνοτητα που χρειαζοταν και πριν γινει ζουγκλα. Ισως και μεγαλυτερη, αφου τα φυτα εκτος απο τα "κακα" νιτρικα και φωσφορικα, απορροφουν και στερουν απο τα ψαρια και χρησιμες ουσιες του νερου. Αν το ψαξεις θα δεις οτι οι high tech φυτεμενοι, που θελουν τα φυτα να πανε σφαιρα, κανουν μεγαλες και συχνες αλλαγες νερου για να μην εχουν τα φυτα ελλειψη των απαραιτητων "θρεπτικων". (μερικα απο τα οποία, ειναι απαραιτητα θρεπτικα και για ψαρια). Οι κοινες μετρησεις λοιπον, ειναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ. Με "πατεντες" δεν γινεται το νερο καθαρο και θρεπτικο. Οπως πχ δεν συγκρινεται ο αερας που αναπνεουμε στο βουνο, με τον αερα που αναπνεουμε αν κλειστουμε σε ενα δωματιο με πατεντα ενα φιλτρο αερα με ενεργο ανθρακα. Για ποσο θα ζησουμε?
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη delta66 : 07-07-13 στις 02:10 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]()
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Έχω πήξει και δε προλαβαίνω να ποστάρω. Έχω τρεις μέρες που αλλάζω 50%, έχω διαβάσει και αρκετά άρθρα σχετικά με τη συσσώρευση ρύπων στα ενυδρεία και έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφετε. Μόλις ξεμπερδέψω λίγο θα γράψω αναλυτικά το τι έχει παιχτεί καθώς και συμπεράσματα.
|
|
|||||
|
|||||
![]()
Καλησπέρα μετά από πολύ καιρό. Επιτέλους ξέπηξα λίγο...
![]() Συγνώμη για την γαϊδουριά αλλά δε προλάβαινα ούτε το όνομά μου... Παράθεση:
![]() ![]() Παράθεση:
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
Ερωτήματα στις μετρήσεις νιτρικών της API. 1) Ο σωλήνας στην γραμμή του μετράει 5ml? Τουλάχιστον με τη σύριγγα και μετρώντας τα 5 ml γραμμή με γραμμή (εννοώ χωρίς νερό στη μύτη της σύριγγας) βγαίνω αρκετά πάνω από τη γραμμή του σωλήνα. Κάποιος από τους δύο έχει κάνει πατατιά, αλλά ποιός??? ![]() 2) Όταν το τεστ νιτρικών μείνει πάνω από 5' συνεχίζει να σκουραίνει ή είναι ιδέα μου. Αν είναι έτσι, πότε πρέπει να μετράμε? Φυτά υπάρχουν στο ενυδρείο και νομίζω ότι τα limnophila είναι ταχείας ανάπτυξης. Τώρα το γρασιδάκι (eleocharis parvula) δε ξέρω σε ποια κατηγορία συγκαταλέγεται. Παράθεση:
Για να αυξηθεί η ποσότητα του νερού φίλε, θα πρέπει πρώτα να μου βρεις ένα καλό δικηγόρο.(Δυστυχώς η δική μου δεν υπέγραψε το προγαμιαίο συμφωνητικό που είχεις ποστάρει) ![]() ![]() ![]() Δε ξέρω αλλά πιστεύω ότι με 4 guppies, έναν pleco και 2-3 ramshorn δεν είναι τόσο μεγάλο το φορτίο. Αλλάξαμε και τον βυθό και βάλαμε χαλαζιακή μαύρη στο 1mm περίπου. Μια χαρά δείχνει, αν και είχε κάποια προβλήματα στην αρχή. Παρά το βράσιμο και τα περίπου 20 χέρια ξέβγαλμα, εξακολούθησε να βγάζει μια μαυρίλα στην επιφάνεια για 1-2 μέρες, τώρα φαίνεται να έχει ηρεμήσει το σύστημα. Μιας και το θυμήθηκα να πω ότι μαζί με την αλλαγή του βυθού χρησιμοποίησα και ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα για σιγουριά, το οποίο θεωρητικά θα μείωνε και τα νιτρικά... ![]() Το μόνο που μου έχει μείνει είναι να ρίξω ένα καλό καθάρισμα στο φιλτροκούτι μπας και από εκεί συμβαίνει τίποτα. Απλά επειδή με το που άλλαξα τον βυθό παρουσιάστηκε αμμωνία 0,25 για μια μέρα, θέλω να ηρεμήσουν τα πράγματα και να καθαρίσω το φίλτρο την άλλη εβδομάδα. Τέλος τα guppies δεν λένε να γεννήσουν με τίποτα. Η μία θηλυκιά νομίζω εδώ και ένα μήνα ότι θα εκραγεί, αλλά τίποτα. Πάει πουθενά το μυαλό σας? |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Προκειται περι Pterygoplichthys gibbiceps http://www.planetcatfish.com/common/...species_id=148 Φτανει το μεγεθος του πλεκο στο βιντεο που εβαλες (19 ιντσες - 45 εκ) 2. Ποτε δεν μπορεις να εισαι απολυτος σιγουρος για τα αποτελεσματα των τεστ, ιδιως αν γινεται με λαθος τροπο ή τα τεστ εχουν ληξει ή ακομα κι αν αλλαζεις καπακια στα μπουκαλακια κλπ Τα ηλεκτρονικα ειναι πολυ ακριβα. Αστο. Διαβασε εδω και βεβαιωσου οτι ακολουθεις τις οδηγιες κλπ Προσεξε και παραγραφο "Σημαντικη πληροφορια για τα τεστ ΝΟ3" Οδηγιες χρησεως και σημαντικες πληροφοριες για τα τεστ νερου APi. Οι αναμονες χρονων πριν τη μετρηση πρεπει να ειναι ακριβεις. Πιο πριν και μετα τους χρονους αυτους δεν ισχυει η ενδειξη. Βαζε καλυτερα μεχρι τη γραμμη του δοκιμαστικου σωληνα. Μπορει να κανεις λαθος και στη συριγγα. Αν η μετρηση που εχεις κανει ειναι ετσι πριν την αλλαγη ρουτινας, τιτε εισαι ΟΚ. Αν ειναι μετα την αλλαγη, ειναι προβλημα. 3. Αλλος ενας που καταλαβαινει hardway τι λεμε για τα λιτρα, ιχθυοφορτωση κλπ. Τωρα πρεπει να καταλαβεις και οτι δεν πρεπει να αφηνεις νηστικα τα ψαρια ή να υποσιτιζονται για να ειναι καθαρο το νερο. Το νερο θα το κρατας καθαρο με αλλους τοπους οχι με πεινα ![]() Τα ψαρια πρεπει να ταιζονται καλα συχνα, με φρεσκια τροφη και με ποικιλια. Περιοδικα, και η νηστεια ειναι χρησιμη. (πχ αν φυγεις κανενα 3ημερο δεν ταιζεις). Γενικοτερα μην ακολουθεις καποιο αυστηρο προγραμμα ταισματος και γινονται νωχελικα τα ψαρια. Οποτε να ναι και οσο ναναι ταιζε. Και κανε και οποτε ναναι νηστεια. Με το ματι πανε αυτα. Βλεπεις τα ψαρια αδυνατισμενα, ταιζε, τα βλεπεις pirelli κανε διαιτα. Οι τροποι που κραταμε καθαρο το νερο, ειναι γνωστοι (εκτος απο το φιλτρο) κανεις αλλαγες νερου οσο συχνα χρειαζεται για να ειναι καθαρο το νερο απο NO3 και PO4 και να διατηρειται σωστο το ORP. Μια βοηθεια στην καθαριοτητα, ειναι προφανως και η ελαφρια ιχθυφορτωση. Πολυ απλο, εφτα νομα σε ενα δωμα, που να ξαπλω να κλεισεις μα. Για γκαπι (με ελεγχομενες γεννησεις και ιχθυοφορτωση με συχνη αποσυμφορεση του ενυδρειου) κατι γινεται σε 60 λιτρα. Αλλα 99.9% θα βαρεθεις κι εσυ να τρεχει να δινεις τα μικρα που θα γεμιζουν το ενυδρειο καθε λιγο, και θα αλλαξεις συνθεση. Ο πλεκο εχει ηδη βγει και δεν το γνωριζεις. 4. Που διαβασες οτι ο ενεργος ανθρακας μειωνει τα νιτρικα?? ![]() Διαβασε εδω http://www.aquatek.gr/vb/showpost.ph...3&postcount=90 5. Το βρωμικο (ελειπης συντηρησης) γεματο οργανικα φιλτρο, μπορει να γινει εστια δημιουργιας νιτρικων. (Οπως και ο βυθος). Κρατα τα υλικα καθαρα απο σκουπιδι. Ιδιως τα μηχανικα υλικα (που προστατευουν τα βιολογια) πρεπει να καθαριζονται πολυ καλα. Εγω κανω και το 1/3 (εναλλαξ) των βιολογικων με καυτο νερο, καθε 4-6 μηνες για να καθαριζουν οι ποροι του απο νεκρη βιολογια. (ενας λογος ειναι αυτος, που προτεινουν οι εταιρειες να αντικαθιστουμε τα βιολογια υλικα καθε καμποσο καιρο - φυσικα δεν συμφερει να πουν να τα καθαρισουμε μεχρι να γινουν σαν καινουρια) Αν ειναι ομως ελαφροπετρα που ειναι τζαμπα πραμα, απλα αλλαζεις μερος της με καινουρια. 6. Το μυαλο μου παει στο οτι εχουν καταλαβει τι παιζεται και προσπαθουν αν σε βοηθησουν με τα νιτρικα και την ιχθυοφορτωση ![]()
|
||||||||
|
||||||||
![]() Παράθεση:
![]() ![]() ![]() Παράθεση:
Η βρύση είναι από τα πρώτα πράγματα που κοίταξα μόλις είδα τις μετρήσεις των νιτρικών. Ευτυχώς για μας και δυστυχώς για το ενυδρείο ήταν 0. Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
Κάτι που με προβληματίζει είναι η ροή του νερού από το φίλτρο. Υπάρχει περίπτωση η αυξημένη ροή από το φίλτρο να επηρεάζει την απονιτροποίηση? Τώρα πάνω έχει τον 1000 άρη τον κυκλοφορητή, να δοκιμάσω να βάλω τον 280άρη? |
|
||||
|
||||
![]()
εγω θα αφηνα τον 1000αρη.η ροη κ η οξυγονωση παιζουν ρολο στην απονιτροποιηση(για την ακριβεια,η ελειψη τους...)αλλα στη δικια σου περιπτωση ετσι κιαλλιως δεν φαινεται να υπαρχει καμια απονιτροποιηση πουθενα.τουλαχιστον οχι σε τετοιο βαθμο που να κανει διαφορα.αυτο ισχυει γενικως κ οχι μονο για σενα βεβαια,η απονιτροποιηση ειναι "δυσκολο" θεμα.τα φυτα θα βοηθουσαν σαυτο αν εχεις,αλλα κ παλι καποιο ποσοστο νιτρικων θα το ειχες.
αν δεν εχεις ομως βαλε οπωσδηποτε φυτα γρηγορης αναπτυξης. παντως μαλον κατι συμβαινει στο ενυδρειο κ εχεις τοσα νιτρικα.εγω θα κοιταζα κ το βυθο για τυχων προβληματα κ θα μετραγα κ με δευτερο τεστ. τι αλλαγη εκανες στο βυθο;τον αλλαξες τελειως; ποσο ακριβως "βαρυ χερι" εχεις; γιατι αν καθε φορα που ταιζεις ριχνεις μια χουφτα τροφη μεσα δε χρειαζεται να ψαχνουμε αλλου ![]() υ.γ επειδη ειδα οτι γραφεις πως το ενυδρειο το "επιβλεπει" και παιδι,εχε το νου σου μηπως πεφτει(απο μονη της ![]() ![]() |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Ψάρια και Οργανισμοί Εσωτερικών Υδάτων της Ελλάδας | neos | Ψάρια και φυτά Ελλάδας και Ευρώπης | 3 | 09-10-12 12:26 |
Περί φωτισμού | Always_Learning | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 1 | 18-02-11 17:07 |
Περί φωτισμού???? | StelMex | Αρχάριοι γλυκού νερού | 22 | 02-12-09 16:55 |
Περί του Π.Σ.Φ.Ε. | Tolis | Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων του Ενυδρείου | 9 | 31-07-03 02:45 |