Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Αρχάριοι γλυκού νερού

Κλειστό Θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 02-09-09, 19:29   #1
Οι λογοι που πρεπει να κανουμε μετρησεις στο ενυδρειο μας!
 
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ
Δισκοπαθής
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.438

Εμφάνιση έκδοσης για εκτύπωση Αποστολή αυτής της σελίδας μέσω email
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος 02-09-09, 19:29
Αξιολόγηση: (2 votes - 5,00 average)

Δεν είναι ανάγκη να μάθεις χημεία! Απλά τα βασικά που μας ενδιαφέρουν! Στην ουσία είναι έξι βασικά πράγματα. Αν και έχει γίνει πολύ λόγος για τις εν λόγο παραμέτρους θα προσπαθήσω να σου τα εκλαϊκεύσω όσο μπορώ! Λοιπών ...

Ph: Μας λέει πόσο όξινο και πόσο αλκαλικό είναι το νερό του ενυδρείου μας! Μετριέται από το 1 έως το 14. Όπως καταλαβαίνετε το 7 είναι το ουδέτερο Ph. Κάτω από το 7 θεωρούμε το νερό μας όξινο και πάνω από 7 αλκαλικό. Όλα τα ψάρια ανάλογα με το βιότοπο που προέρχονται έχουν τις δικές τους "απαιτήσεις" σε Ph. π.χ. οι λατρεμένοι μου δίσκοι, σκαλάρια νοιώθουν άνετα σε όξινο νερό ενώ οι αφρικάνικες κιχλίδες και τα γκάπυ, μόλλυ κ.λ. θέλουν αλκαλικό νερό.

Το θέμα είναι πως να κάνουμε το νερό μας όξινο η αντίθετα αλκαλικό? Στην Ελλάδα σχεδόν παντού το νερό βρύσης είναι αλκαλικό (Ph>7) άρα με ευκολία κρατάμε με νερό βρύσης αφρικάνικες κιχλίδες, γκάπυ κ.λ. Συνήθως το πρόβλημα είναι να χαμηλώσουμε το ph αλλά και άλλες φορές να το αυξήσουμε .. πως να το κάνουμε αυτό? Ας δούμε το .................

Κh: (Ανθρακική σκληρότητα) Χωρίς να μπλέξουμε με περίπλοκους χημικούς όρους που θα κουράσουν και θα απογοητεύσουν αρκετούς θα σας πω ότι το Kh είναι ένας τρόπος να "φτιάξουμε" πιο εύκολα το Ph που θέλουμε να έχει το νερό μας. Με μεγάλο Kh το Ph μεταβάλλεται πολύ δύσκολα. Και όσο και να προσπαθούμε να το ρίξουμε είναι πρακτικά πολύ δύσκολο! Όταν όμως μειωθεί το Κh στο 3 ή 2 ή 1 ή 0 (σε extreme περιπτώσεις) το Ph μπορούμε να το μειώσουμε όλο και πιο εύκολα!

Ωραία όλα αυτά... Πως θα ρίξουμε το Kh ώστε να κάνουμε το Ph να πέσει ή και το αντίθετο πως να το ανεβάσουμε το Kh ώστε να αυξήσουμε το Ph? (Συμβαίνει και αυτό!).
Τρόποι να μειώσουμε το Kh και κατά προέκταση το Ph του νερού.
1) Αν προσθέσουμε CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) είναι ένας τρόπος να μειωθεί το Kh μας και σε συνδυασμό με μια καλή τύρφη το Ph μειώνεται … ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ όμως υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί τόσο το Kh και να προκαλέσει το Ph crash που δεν ξέρω αν είναι μύθος η όχι πάντως είναι σοβαρός κίνδυνος! Η επίσης να κατρακυλήσει τόσο το Ph που να γίνει πρόβλημα για τους οργανισμούς και τα φυτά που φιλοξενούμε. Για αυτό το λόγο αν χρησιμοποιούμε φιάλη CO2 θα πρέπει να είναι συνδεμένη με ένα Ph controller μια συσκευή που σταματάει αυτόματα την παροχή του CO2 όταν φτάσει το Ph στη τιμή που έχουμε ορίσει εμείς ως ελάχιστη.
2) Βάζουμε νερό από αντίστροφη όσμωση. ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ να προσθέτουμε ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία. (μια λύση που για μένα δουλεύει άψογα … και φτιάχνω τη τιμή του Ph που θέλω με ευκολία).
Αν θελήσουμε αντίθετα να ανεβάσουμε το Kh ώστε το Ph να είναι πιο σταθερό ή ακόμα και να το ανεβάσουμε
1) Προσθέτουμε μαγειρική σόδα. Προσοχή στη ποσότητα γιατί από προσωπική πείρα είδα ότι αν το παρακάνουμε μεταβάλλεται πολύ εύκολα & απότομα! Στα ψάρια δεν αρέσουν οι απότομες αλλαγές έτσι … κάθε τι που κάνουμε πρέπει να είναι με προσοχή ώστε να μην είναι απότομες οι αλλαγές. Υπόψην το Ph αυξομειώνεται λογαριθμικά (δηλαδή η μεταβολές είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι αντιλαμβανόμαστε εμείς (– πιο απλά δεν μπορώ να το πω). Καλό είναι να προετοιμάζουμε το νερό στο βαρέλι (πριν την αλλαγή) ωστε σε περίπτωση λάθους να μην έχει συνέπειες για τα ψάρια μας!
2) Βάζουμε μια αεραντλία ώστε να “φύγει” το CO2 από το νερό.

Gh: (γενική σκληρότητα) Χωρίς να μπλέξουμε με χημείες και τέτοια απλά θα το ξέρετε ήδη (από τα πλυντήρια) τη σημαίνει σκληρό νερό! Στην Ελλάδα έχουμε σκληρό νερό βρύσης ως επί το πλείστον.
Αν έχουμε ψάρια που θέλουν μαλακό νερό? Πως θα το κάνουμε? Πως θα μειωθεί η Gh?
1) Βάζουμε τύρφη στο φίλτρο μας
2) Χρησιμοποιούμε νερό από αντίστροφη όσμωση.
Αντίθετα αν θέλουμε να αυξήσουμε και άλλο τη Gh βάζουμε απλά ασβεστολιθικές πέτρες (επίσης θα αυξηθεί και η Kh με προέκταση και το pH).

ΝΗ3-ΝΗ4: (Αμμωνία) Μακριά από τα ψάρια μας … Ευθύνεται για το 90% των θανάτων και των προβλημάτων στο ενυδρείο μας. Είναι η απάντηση στα θέματα όπως «αιφνίδιος θάνατος». Δημιουργείται απο τις τροφές που μένουν χωρίς να έχουν φαγωθεί (προσοχή μη ταϊζουμε παραπάνω από ότι πρέπει..) αλλά και από τα "απόβλητα" των οργανισμών που φιλοξενούμε! Αν μετράμε αμμωνία πάνω από 0 τότε ΓΡΗΓΟΡΑ αλλαγή νερού και καταλαβαίνουμε ότι έχουμε λογικά άστρωτο φίλτρο!

ΝΟ2: (Νιτρώδη άλατα) Τα οποία ένας καλός δείκτης αν έχει στρωθεί το ενυδρείο μας ή όχι … Αν μετράμε 0 (μηδέν) και ΝΟ3 πάνω από 0 και αμμωνία 0 τότε έχουμε ένα στρωμένο ενυδρείο! ΠΡΟΣΟΧΗ!! Τα ΝΟ2 είναι τοξικά για τα ψάρια μας σαν την αμμωνία! Αν βρούμε πάνω από 0 γρήγορα αλλαγή νερού και μπόλι (γιατί έχουμε άστρωτο ενυδρείο)

ΝΟ3: (Νιτρικά άλατα) Είναι η «τροφή» των φυτών που έχουμε στο ενυδρείο και υποπροϊόν της διαδικασίας διάσπασης της αμμωνίας. Σε φυτεμένο ενυδρείο καλό είναι να είναι περίπου στο 20 αν και τα ψάρια τα «ανέχονται» μερικά είναι πιο ευαίσθητα σε μακροχρόνια έκθεση … Οι γαρίδες σαν πιο ευαίσθητες ίσως δεν ανέχονται τόσο τα ΝΟ3. Από ότι καταλαβαίνετε θα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή έτσι ώστε να έχουμε σωστή ανάπτυξη των φυτών αλλά και συγχρόνως να μη ταλαιπωρούμε τους οργανισμούς που φιλοξενούμε! Έχω ακούσει πολλούς που τα ΝΟ3 είναι δείκτης που τους λέει πότε να κάνουν αλλαγή νερού … κάτι που γνώμη μου είναι να ακολουθείται εβδομαδιαία ρουτίνα τουλάχιστον 30% αλλαγής νερού του ενυδρείου! ΠΡΟΣΟΧΗ στα ενυδρεία χωρίς αληθινά φυτά!! Τα ΝΟ3 συσσωρεύονται και συνεχώς αυξάνουν αφού δεν υπάρχει κάτι να τα καταναλώσει άρα … ίσως επιβάλλονται ακόμα πιο συχνές αλλαγές νερού!!

Προσπάθησα να τα κάνω όσο πιο απλά μπορούσα και συγχωρέστε μου τυχόν λάθη η ασάφειες στη προσπάθεια μου να εκλαϊκεύσω όσο μπορούσα …
__________________

Gab at Facebook:
https://www.facebook.com/GreekAquaristsBoards/
https://www.facebook.com/groups/GreekAquaristsBoards/
Knowledge is having the right answer
Intelligence is asking the right question

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Γιώργος Κ : 11-03-13 στις 03:44.
Εμφανίσεις: 37522
Κλειστό Θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Ποια μερα κανουμε μετρησεις? delta66 Αρχάριοι γλυκού νερού 4 25-12-07 21:50
Νεες μετρησεις στο ενυδρειο... imichal Αρχάριοι γλυκού νερού 12 18-11-07 14:59
Μετρησεις στο ενυδρειο μου NlKOS Γλυκό νερό - Γενικά 26 08-12-06 21:46
τι εχω για την ωρα στο ενυδρειο κ τι πρεπει να βαλω.... Vasilis Θαλασσινό νερό - Γενικά 6 20-07-04 19:53

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 11:00.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,06384 seconds with 12 queries