Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Αρχάριοι γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 05-08-09, 10:40
Το avatar του χρήστη dimitris21
dimitris21 Ο χρήστης dimitris21 δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΑΘΗΝΑ
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην dimitris21
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από delta66 Εμφάνιση μηνυμάτων
1. Ποτε ειναι πιο ψηλο το κοστος? οταν 150 κιλα μακαρονια πολυ καλης ποιοτητας κανουν 70 εβρω ή οταν 20 κιλα μακαρονια ψιλομαπα κανουν 20 εβρω? (καπως ετσι εχουν τα πραγματα στη συγκριση κοστος των στικ και των υγρων τεστ)
προφανώς πιο ακριβά είναι τα υγρά γιατί εδώ μιλάμε για το αρχικό κόστος αγοράς και όχι για ποιο από τα δυο μακροπρόθεσμα έχει μικρότερο κόστος
2. Εως πολυ, ιδιως μετα απο τα 4-5 πρωτα τεστ που αρχιζουν και παιρνουν υγρασια τα στικακακια στο κουτι κλπ κλπ
δεν μου δίνεις μια σαφή απάντηση. σχετικά με την υγρασία που λες νομίζω ότι είναι στο χέρι μας να τα διατηρούμε σε κατάλληλο χώρο, όπως και στο χέρι μας είναι να μην προμηθευτούμε ληγμένα υγρά τεστ, ή που λήγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
3. Φυσικα και απο τη στιγμη που εχει αμμωνια πρεπει να το "κοιταξει", αλλα καλο ειναι να ξερει ακριβως ποση αμμωνια εχει ετσι ωστε να ξερει αν ειναι τοξικη και ποσο, (εδω κολλαει και η ακριβης μετρηση του pH) για να μη τρεχει τσαμπα καθε μερα αλλαγες για να αφαιρεσει 0,2 ΝΗ3 πχ σε νερο με 7 pH και 26 θερμοκρασια. Καλυτερα να αφιερωσει το χρονο αυτο σε διαβασμα και κατανοηση του κυκλου του αζωτου.
δλδ μου λες ότι αν κάποιος βγει και πει ότι έχει 0,2 NH3 με PH 7 θα τον καθησυχάσεις ότι το ενυδρειο του είναι μια χαρά?
4. Εχεις απολυτο δικιο, οχι ομως λογω μικρου ενυδρειου με μονομαχο, (νομιζω πως τα ψαρια τουλαχιστον, αξιζουν -οχι οικονομικα- το ιδιο με ενα διτονο ενυδρειο με αγριους δισκους ή ενα ταγκανικα με ζαιρ φροντοζες) αλλα εχεις δικιο γιατι προφανως ο νεος δεν ειχε χρηματα να διαθεσει για ακριβοτερο ενυδρειο και ψαρια. Πως να παρει τα τεστ?
Αυτα εχει η ζωη και για τα ψαρια, ο φτωχος μονομαχος θα πεθανει στην αμμωνια και ο δισκος θα εχει ολα τα κομφορ.
Σαν τους ανθρωπους, αλλος στην ουρα του ΙΚΑ με εγκεφαλικο και αλλος στο ΥΓΕΙΑ με ματωμενη παρανυχιδα.
γι αυτό και εμείς φροντίζουμε να τον εφοδιάσουμε με ολόκληρη την σειρά των υγρών τεστ για να πεθάνει από γηρατειά. μήπως να του επισημάνουμε ότι πρέπει να αγοράσει και chiller για τις δύσκολες καλοκαιρινές μέρες?

Παντως απο τη δικη μου μικρη πειρα θα πω οτι στην αρχη του χομπυ ειναι πιο χρησιμο να κανουμε σωστες μετρησεις με υγρα τεστ παρα με στικ.
Και εξηγω γιατι.
Ξεκινησα με ενα μικρο ενυδρειο και στικ για τεστ.
Λογω του στρωσιματος που παρακολουθουσα τις τιμες και λογω οτι ηθελα να μαθαινω και να καταγραφω, εκανα καθε μερα τεστ.
Αποτελεσμα, χαλασα δυο κουτια με στικ απο 14 εβρω το ενα, και μαλιστα χωρις μετρηση αμμωνιας ΝΗ3 (esha sticks). Συνολο 28 εβρω.
Μετα σκεφτηκα οτι αφου πρεπει να παρακολουθω το ενυδρειο καθε εβδομαδα τωρα που εστρωσε αλλα ειναι φρεσκο ακομα, θα χρειαστω κι αλλα τεστ και αφου ειχα παρατηρησει (μετρησα και με δανεικο υγρο, ενδιαμεσα) οτι χαλαγανε τα στικακια με τον καιρο, τωρα που θα κανω αραια τις μετρησεις, τσαμπα θα πανε τα στικακια και θα εχω και την αμφιβολια.
Πηγα λοιπον και τα εσκασα (καπου 60 εβρω και πηρα ολη τη σειρα της APi και αμμωνιας). Φτανουν λεει αναλογα το τεστ απο 120 εως 200 μετρησεις απότι θυμαμαι. Παντως περασε εναμιση χρονος και δεν τελειωσανε ακομα, αφου οπως ειπα οταν φυγεις απο το σταδιο του αρχαριου, δεν χρειαζονται τα συνεχη τεστ οπως στην αρχη, το μυριζεσαι το προβλημα και τοτε τσεκαρεις με τεστ.
Το μονο που μου τελειωσε ηταν των σκληροτητων και μαλιστα δεν μου τελειωσε αλλα μου εληξε, αφου δεν ηξερα οτι εχουν συγκεκριμενη διαρκεια και οταν το πηρα ηταν παλιουτσικο.
Γι'αυτο εκανα και μια ερευνα και την παρουσιασα στο φορουμ καποτε.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=28963

Συγνωμη για το μακρυ ποστ.
Καλημερα σας.
το μήνυμα το δικό μου είχε μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. δεν είναι δυνατών σε όλους που πάνε να ξεκινήσουν ένα ενυδρειο και ανεξάρτητα από το είδος του ενυδρείου που θέλουν να φτιάξουν, με το καλημέρα να τους παροτρύνουμε να αγοράσουν ολόκληρη σειρά από υγρά τεστ. και επαναλαμβάνω ότι αυτό το λέω λόγο αρχικού υψηλού κόστους που έχουν τα υγρά τεστ.
και από τη δική μου εμπειρία θα πω ότι ακόμα έχω στο ντουλάπι τα πρώτα υγρά τεστ που αγόρασα μαζί με το πρώτο μου ενυδρειο.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-08-09, 11:22
Το avatar του χρήστη filimonas2
filimonas2 Ο χρήστης filimonas2 δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: volos
Προεπιλογή

lypon...ειναι σιγουρο πλεον οτι θα παρω υγρα τεστ...για να γινει σωστη δουλεια...

επισης σιγουρο ειναι οτι ειδικα τον πρωτο καιρο θα σας πριξω με το τι λενε τα τεστ αν ειμαι καλα αν χρειαζομαι τιποτα κτλ...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-08-09, 16:03
Το avatar του χρήστη aquaman
aquaman Ο χρήστης aquaman δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από dimitris21 Εμφάνιση μηνυμάτων
1. Ποτε ειναι πιο ψηλο το κοστος? οταν 150 κιλα μακαρονια πολυ καλης ποιοτητας κανουν 70 εβρω ή οταν 20 κιλα μακαρονια ψιλομαπα κανουν 20 εβρω? (καπως ετσι εχουν τα πραγματα στη συγκριση κοστος των στικ και των υγρων τεστ)
προφανώς πιο ακριβά είναι τα υγρά γιατί εδώ μιλάμε για το αρχικό κόστος αγοράς και όχι για ποιο από τα δυο μακροπρόθεσμα έχει μικρότερο κόστος

"Η φτήνια τρώει τον παρά", όπως λέγανε οι παλιοί...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-08-09, 02:17
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor

Περιοχή: Αθηνα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από dimitris21 Εμφάνιση μηνυμάτων
Οπως το δει καθενας

δεν μου δίνεις μια σαφή απάντηση. σχετικά με την υγρασία που λες νομίζω ότι είναι στο χέρι μας να τα διατηρούμε σε κατάλληλο χώρο, όπως και στο χέρι μας είναι να μην προμηθευτούμε ληγμένα υγρά τεστ, ή που λήγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σου ειπα : "Εως πολυ"... μπορουν να πεφτουν εξω.
Θες ακριβως ποσο πολυ?
Καθε φορα που ανοιγουμε το κουτι της συσκευασιας φτανει για να παρει την υγρασια που θα τους μειωσει τη "ζωη", οσο κι αν προσεχουμε.

δλδ μου λες ότι αν κάποιος βγει και πει ότι έχει 0,2 NH3 με PH 7 θα τον καθησυχάσεις ότι το ενυδρειο του είναι μια χαρά?
Οχι αλλα θα ξερει οτι δεν ειναι αναγκη να κανει επειγουσα αλλαγη, το εξηγησα. Οπως επισης και οτι ισως δεν χρειαζεται να πεταξει το νερο που προετοιμαζε με τυρφη στο βαρελι για τοσο μικρη ενδειξη.

γι αυτό και εμείς φροντίζουμε να τον εφοδιάσουμε με ολόκληρη την σειρά των υγρών τεστ για να πεθάνει από γηρατειά. μήπως να του επισημάνουμε ότι πρέπει να αγοράσει και chiller για τις δύσκολες καλοκαιρινές μέρες?
Για τα τεστ την ειπα την αποψη μου, για τα chiller την εχω πει επανηλλειμενως, οτι ειναι περιττα σε γλυκου νερου και γι'αυτο προτεινα φτηνες diy κατασκευες με ανεμηστηρακια, ακομα και για μονομαχους.
Να δροσιστει και λιγο ο φτωχος μονομαχος.

το μήνυμα το δικό μου είχε μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. δεν είναι δυνατών σε όλους που πάνε να ξεκινήσουν ένα ενυδρειο και ανεξάρτητα από το είδος του ενυδρείου που θέλουν να φτιάξουν, με το καλημέρα να τους παροτρύνουμε να αγοράσουν ολόκληρη σειρά από υγρά τεστ. και επαναλαμβάνω ότι αυτό το λέω λόγο αρχικού υψηλού κόστους που έχουν τα υγρά τεστ.
και από τη δική μου εμπειρία θα πω ότι ακόμα έχω στο ντουλάπι τα πρώτα υγρά τεστ που αγόρασα μαζί με το πρώτο μου ενυδρειο.
Πιστευω οτι α) η μετρηση με στικ δεν ειναι τοσο σωστη και αξιοπιστη.
β)
η μετρηση των παραμετρων του νερου (η αξιοπιστη και σωστη) ειναι ενα απαραιτητο στοιχειο για την υγεια του ενυδρειου.
Και γ) η λαθος μετρηση ειναι χειροτερη απο την καθολου μετρηση.
Αν διαφωνουμε σε αυτα δεν αξιζει να συζηταμε.

Το αν μπορει καποιος να διαθεσει χρηματα και για στικ ειναι αλλη υποθεση, εμεις απλα παραθετουμε τα στοιχεια και τις προτασεις μας.
Το τι θα κανει ο καθε χομπυστας ειναι θεμα επιλογης του και θεμα της τσεπης του.

Η δικη μου επιλογη ειναι αυτο που λεει η υπογραφη μου. "Σκεψου πριν αγορασεις".
Αν το ζωντανο που θα βαλω στο ενυδρειο μου θελει 1000 εβρω εξοπλισμο για να ζησει αξιοπρεπως πρωτα θα βρω τα 1000 εβρω και μετα θα αγορασω το ψαρι.
Αλλιως θα παρω ψαρι που ζει με λιγοτερα.
Κανενα ομως δεν ζει για πολυ, σε νερο που δεν ξερουμε το μπορει να εχει μεσα και τι παραμετρους εχει.
Παλιά 06-08-09, 08:47
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Κοίτα να δεις.

Αν θέλεις να διαφωνούμε απλά για να διαφωνούμε δεν έχω πρόβλημα, μπορώ να το συνεχίσω. Πλάκα έχει.

Αν δεν θέλεις όμως, προσπάθησε να καταλάβεις τι θέλω να πω και που προσπαθώ να εστιάσω. Πίστεψε με καταβάλω πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσω να μεταφέρω στο γραπτό λόγο αυτό που θέλω να πω.

Αν κάποια στιγμή μπει κάποιο νέο μέλος και αναφέρει ότι πήγε σε ένα petshop αγόρασε ένα ενυδρείο 20 λίτρων για να βάλει μέσα ένα μονομάχο και ο πετσοπας του φόρτωσε όλη τη σειρά της API, θα βγουν δεκάδες από κάτω και θα αρχίσουν να κατηγορούν το μαγαζί.

Η διαφωνία μου είναι ότι πρέπει να δίνουμε περισσότερη προσοχή στο τι χρειάζεται ένας νέος που μόλις ξεκινά ένα ενυδρείο και να μην του προτείνουμε με τόση ευκολία πράγματα σαν να έχουν μηδενικό κόστος.
Αν κάτι το χρειάζεται ναι, θα το προτείνουμε να το πάρει. Αν κάτι μπορεί να το αποφύγει θα πρέπει να τον βοηθήσουμε να το αποφύγει.

Ας βγει ένας έμπειρος χομπιστας να μου πει, αν έστηνε ένα 20λιτρο με ένα μονομάχο, θα έκανε έστω και μια μέτρηση? (με δεδομένο ότι γνωρίζουμε τις παραμέτρους του δικτύου μας).

Υπάρχει έστω και μια διαδικασία σε αυτό το στήσιμο που να έχει βαθμό δυσκολίας από μέτριο και πάνω?

Γιατί λοιπόν δεν αφιερώνουμε λίγο χρόνο να του πούμε τυφλοσούρτη τι πρέπει να κάνει και όταν σιγά σιγά αρχίσει και καταλαβαίνει τι γίνεται μέσα σε ένα ενυδρείο να μπορεί από μόνος του να αποφασίσει τι θα πάει να αγοράσει?

Είμαι ο Μήτσος και μόλις τελείωσα
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-08-09, 09:55
Member

Προεπιλογή

"Η δικη μου επιλογη ειναι αυτο που λεει η υπογραφη μου. "Σκεψου πριν αγορασεις".
Αν το ζωντανο που θα βαλω στο ενυδρειο μου θελει 1000 εβρω εξοπλισμο για να ζησει αξιοπρεπως πρωτα θα βρω τα 1000 εβρω και μετα θα αγορασω το ψαρι.
Αλλιως θα παρω ψαρι που ζει με λιγοτερα.
Κανενα ομως δεν ζει για πολυ, σε νερο που δεν ξερουμε το μπορει να εχει μεσα και τι παραμετρους εχει. "

sυμφωνω απολυτα με αυτο...γιαυτο ακριβως εκανα και αυτο το τοπικ....δεν ξερω...οποτε ειπα θ αμου πουν αυτοι που ξερουν τι χρειαζετε ενα ενυδρειο με μονομαχο για να ειναι καλα το ψαρι!
δεν ειπα τι να κανω γιανα εχω ενυδρειο χωρις να ξοδεψω χρηματα....πρωτα θα δω αν μπορω να εχω τα χρηματα που χρειαζετε και μετα θα το παρω...
οποτε θεωρω καλυτερα απο αυτα που ειπατε να παρω υγρα...ωστε να ξερω που παω...γιατι αν παρω στικ πιθανο αργοτερα να πρεπει ναπαρω και υγρα...οποτε ας γινει απο την αρχη καλα...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-08-09, 10:28
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από filimonas2 Εμφάνιση μηνυμάτων
δεν ειπα τι να κανω γιανα εχω ενυδρειο χωρις να ξοδεψω χρηματα....
δεν είδα όμως να γράφεις και πουθενά ότι δεν σε ενδιαφέρει το κόστος
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-08-09, 12:09
Member

Προεπιλογή

ακριβως...δεν θα κανω ενυδρειο ντε και καλα τωρα αν δω οτι δεν μπορω απο οικονομικης πλευρας...

δηλαδη πρωτα θα δω αν μπορω να ανταπεξελθω οικονομικα και μετα θα κανω ενυδρειο...

δεν θα κανω πρωτα ενυδρειο και μετα θα ψαχνω να βρω τι μπορω ν ακανω με τα χρηματ απου διαθετω...

αν με τα χρηματα που διαθετω μπορω να εχω εναν μονομαχο ΣΕ ΣΩΣΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΩ τοτε θα κανω ενυδρειο...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-08-09, 12:44
Το avatar του χρήστη Dimis
Dimis Ο χρήστης Dimis δεν είναι συνδεδεμένος
Διαχειριστής

Περιοχή: Μεγαρα Αττικης & Χαλανδρι
Προεπιλογή

Πολυ την ψυρριζεις την μαιμου...
Ενας μονομαχος μπορει να ζησει σε πολυ καλες συνθηκες στα λιτρα σου με ελαχιστο κοστος!
Απλα τα απαραιτητα τεστακια ειτε στικ ειτε υγρα,και αυτο δεν παιζει σπουδαιο ρολο διοτι θα εχεις ενα ψαρι σε αρκετα λιτρα,τις απαραιτητες αλλαγες νερου και ενα φιλτρο που να μπορει να γυριζει τα λιτρα σου 2-3 φορες την ωρα,και εναν θερμοστατη απο Σεπτεμβριο.
Οπως ειχαμε πει και απο το προηγουμενο σου θεμα το κοστος ειναι ελαχιστο...Μην τρελενεσαι με τα τεστ νερου στα 60 λιτρα με εναν μονομαχο μεσα,το πιο πιθανο αν κανεις αλλαγες νερου καθε εβδομαδα ειναι οι μετρησεις σου να ειναι παντα μηδενικες,το μονο μετρησιμο θα ειναι το ph.
Οποτε παρε για αρχη φθηνα στικακια και αν μετα θελησεις να αναβαθμισεις το ενυδρειο σου η να βαλεις περισσοτερα ψαρακια η πιο απαιτητικα φυτα μπορεις να παρεις υγρα τεστακια για πιο εξειδικευμενες μετρησεις!

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές