|
DIY . Φτιάχτο μόνος σου Ο τίτλος τα λέει όλα. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|||
|
|||
![]()
Καλημέρα παιδιά,
στο rio 180 που έχω, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε 2 ανεμιστήρες 80mm με απόδοση 20cfm ο καθένας και πραγματικά αθόρυβους (17-18db). Μιας και ο ένας έχει φάει πλέον τα ψωμιά του (την τελευταία φορά που πήρε μπρος έκανε σαν τρακτέρ και έκτοτε δουλεύει μόνο ο ένας), μπήκα στη διαδικασία να ψάξω ανεμιστήρες. Επειδή με ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι της ησυχίας, θέλησα να βρω ανεμιστήρα που να παράγει ήχο κάτω των 20db και κατέληξα σε αυτούς εδώ με απόδοση 26cfm. Διαβάζοντας άλλα θέματα του φόρουμ και την εμπειρία του Σπύρου από το δικό του rio180 διαπιστώνω πως αν χρησιμοποιήσω μόνο αυτούς τους 2 ανεμιστήρες, δε θα έχω καμιά τύχη στη διατήρηση της θερμοκρασίας γύρω στους 27C (χρυσοψαράδικο). Με δεδομένο ότι υπάρχουν ήδη 80άρες τρύπες, (απόσταση μεταξύ των κέντρων τους 49εκ) προσανατολίζομαι σε διάφορες λύσεις και θα ήθελα την άποψή σας. 1) Τους 2 80mm που αναφέρω παραπάνω σε συνδυασμό με 2 92άρηδες παρόμοιων προδιαγραφών θορύβου και απόδοση 33cfm o ένας 2) Μεγαλώνω τις 80άρες και βάζω 3 92άρηδες (που πάντως λογικά θα χουν το οριακό αποτέλεσμα των 4x80mm του Σπύρου) 3) 4x92mm Υπάρχει ήδη και μια έξτρα τρύπα 11x9.5cm στο πλάι του καπακιού που χρησίμευε για αυτόματη αναπλήρωση στον προηγούμενο ιδιοκτήτη, άρα η έξοδος είναι ουσιαστικά έτοιμη. Κάθε γνώμη ευπρόσδεκτη. |
|
||||
|
||||
![]()
Βασίλη αν μπορείς να μεγαλώσεις τις τρύπες και να βάλεις 3 92αριδες ακόμα καλύτερα
|
||||
|
||||
![]()
Σε Rio125 έχω 3 x 92 Arctic τα οποία κάνουν ελάχιστο θόρυβο αρκεί να υπάρχουν τρύπες ώστε να διαφεύγει ο αέρας που βάζουν. Αν δεν επαρκούν οι έξοδοι του αέρα κάνουν θόρυβο αφού ουσιαστικά συμπιέζουν τον αέρα.
Οι Arctic στα 92 που έχω είναι 43cfm ο ένας στα 0,4 sone που ειναι χοντρικά 22dba. Υπάρχουν και οι silent στα 0,08 sone που ειναι περίπου 16dba στα 21cfm όμως. Το κόστος είναι γύρω στα 3 ευρώ ο ένας. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Θα ξεκινήσω με 3 κ αν χρειαστεί θα πάω κ σε 4ο 92άρι.
|
|
|||
|
|||
![]()
Όπως είχα πει, προχώρησα με την εγκατάσταση 3 ανεμιστήρων με διάμετρο 9.2cm. Έχω κάτι αποριούλες, αν μπορεί να βοηθήσει κάποιος.
O κατασκευαστής δίνει αυτές τις προδιαγραφές, από τις οποίες καταλαβαίνω ότι η κατανάλωση είναι 0.14Α. Έλα όμως που ο ανεμιστήρας γράφει επάνω 0.32Α. Το θέμα είναι ότι εγώ βασίστηκα στο 0.14 και θεωρούσα ότι με το μετασχηματιστή που έχω, θα είμαι οκ. Τώρα είμαι οριακά νομίζω και μάλλον θα χρειαστώ μεγαλύτερο. Επειδή όμως στα ηλεκτρολογικά δεν έχω και καμιά διατριβή, αν κάποιος μπορεί να επιβεβαιώσει όσα αναφέρω, θα με βοηθούσε πολύ. Όσον αφορά την απόδοση των ανεμιστήρων, σήμερα δούλεψαν και από τους 26.4 πήγε στους 26 σε 15-20 λεπτά. Καλά δεν είναι? Γενικά είμαι οκ μ' αυτή τη θερμοκρασία στο χρυσοψαράδικο για αυτή την εποχή ή να κατεβάσω λίγο ακόμα? |
|
||||
|
||||
![]()
Βασίλη θες πιο δυνατό τροφοδοτικό, αυτό δεν θα αντέξει, είναι οριακό.
Τώρα αν σου πω πόσο έχω τα χρυσόψαρα θα τρομάξεις, τώρα τα έχω στους 22 και ποτέ η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 25, θα πρέπει να τη κατεβάσεις
|
|||
|
|||
![]()
25 ε? Μάλιστα, νόμιζα ότι μέχρι 27 ήμασταν οκ. Ντάξει, θ αρχίσω να κατεβάζω από το πρωί, σε συνδυασμό και με μεγαλύτερο τροφοδοτικό...
|
|
||||
|
||||
![]()
25 τον Αυγουστο ε , τώρα και πιο χαμηλά αν μπορείς
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
ψυξη ενυδρειου | gianniwpopi | Αρχάριοι γλυκού νερού | 7 | 27-05-11 15:33 |
Κατευθυντηριες οδηγιες για το στησιμο ενυδρειου | Πάνος | Αρχάριοι γλυκού νερού | 0 | 05-02-09 15:14 |
ΨΥΞΗ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ | moudi | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 92 | 09-01-09 20:21 |
ΨΥΞΗ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ | ioannist | Αρχάριοι γλυκού νερού | 25 | 10-07-07 20:22 |
ΨΥΞΗ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ | newfish | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 22 | 20-11-03 17:43 |