Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Αρχάριοι γλυκού νερού

Κλειστό Θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 05-02-09, 15:14   #1
Κατευθυντηριες οδηγιες για το στησιμο ενυδρειου
 
Το avatar του χρήστη Πάνος
Πάνος
Μοδ
Εγγραφή: 13-01-2006
Περιοχή: Αλεξανδρούπολη
Μηνύματα: 11.341

Εμφάνιση έκδοσης για εκτύπωση Αποστολή αυτής της σελίδας μέσω email
Πάνος Ο χρήστης Πάνος δεν είναι συνδεδεμένος 05-02-09, 15:14
Αξιολόγηση: (1 votes - 5,00 average)

Σκεφτεσαι να αγορασεις ενα ενυδρειο.....ή εχεις ηδη ενα ενυδρειο αλλα δε ξερεις και πολλα για να ξεκινησεις...αναζητας πληροφοριες.....για τα βηματα που πρεπει να κανεις και τη σωστη σειρα τους..
Οι παρακατω πληροφοριες ειναι "μονοπατι" που ακολουθωντας το μπορεις να στησεις ενα σκελετο στον οποιο θα βασιστεις...
Επειδη υπαρχουν τοσο διαφορετικες επιλογες, δε μπορει να υπαρξει και ενας απολυτος οδηγος....απλα εδω θα προσπαθησω να συγκεντρωσω ορισμενες μονο πληροφοριες και να αναφερω καποιες εννοιες με τις οποιες ενας ενυδρειανος θα πρεπει να ειναι εξοικειωμενος. Αυτο το αρθρο θα οδηγησει το χομπιστα οχι να μαθει οσα χρειαζεται ..αλλα να κανει τις σωστες ερωτησεις για να παρει και τις σωστες απαντησεις...

Αν δεν εχεις αγορασει τη γυαλα εισαι στην καλυτερη θεση...γιατι ξεκινας απο το μηδεν και μπορεις να ξεκινησεις σωστα...
Αυτο που πρεπει να κανουμε, αν μας γοητευει το χομπυ του ενυδρειου, ειναι να αρχισουμε τις επισκεψεις στα πετσοπ αλλα και στα ενυδρειακα σαιτς για να δουμε τα ψαρια και τα ενυδρεια που θα μας αρεσουν. Αυτο πρεπει να γινει γιατι δε μπορει οποιοδηποτε ψαρι να μπει σε οποιοδηποτε ενυδρειο...ετσι πρεπει να κανουμε μια λιστα με τα ψαρακια που μας αρεσαν και επειτα να διαβασουμε για τις απαιτησεις τους.
Καθε ειδος εχει συγκεκριμενες αναγκες που αναλογα με το ποσο πολυ θελουμε να εμβαθυνουμε στο χομπυ...αναλογα το χρονο και το χρημα που θελουμε να δαπανησουμε..μπορουμε να ικανοποιησουμε η οχι τις αναγκες τους αυτες.
Αυτες οι αναγκες αφορουν.....
1.Διατροφη...Θα πρεπει να μπορουμε να εξασφαλισουμε τη σωστη διατροφη των ψαριων μας. Υπαρχουν ειδη που δεν δεχονται να τρωνε τα "φυλλαρακια" τροφης που πωλουνται στο εμποριο και θελουν κατεψυγμενη ή ζωντανη τροφη. Αλλα βασιζονται σε φυτικη τροφη, ενω αλλα σε πρωτεινικη....οποτε για το καθε ειδος που θελουμε πρεπει να βεβαιωθουμε οτι στην πορεια μπορουμε να το ταϊσουμε σωστα και μαλιστα με ποικιλια τροφων.
2.Παραμετροι νερου....Το καθε ψαρι προερχεται απο διαφορετικες ηπειρους ή απο διαφορετικες περιοχες μιας ηπειρου..ή απο διαφορετικα ποταμια της ιδιας περιοχης..ή απο διαφορετικα σημεια ενος ποταμου ..και χρειαζονται νερο ομοιο με αυτο της περιοχης τους. Πολλα ψαρια βεβαια ειναι ευπροσαρμοστα και ζουν και σε νερα διαφορετικα του τοπου καταγωγης τους, αλλα εφοσον μας ενδιαφερει να ειναι τα ψαρια μας πιο υγιη, πιο ομορφα, να εχουν καλυτερη συμπεριφορα και να τα αναπαραγουμε, θα πρεπει να διαβασουμε για το τι νερο θελουν.....Οι παραμετροι αυτοι ειναι η θερμοκρασια που ζουν ...η σκληροτητα των νερων...και η οξυτητα των νερων.
3.Συμβατοτητα-συμπεριφορα..Θα πρεπει τα διαφορα ειδη που διαλεξαμε να ταιριαζουν μεταξυ τους. Δηλαδη να εχουν ιδιες απαιτησεις σε παραμετρους νερου και θερμοκρασια, παρομοιες διατροφικες συνηθειες και να μην ενοχλει το ενα το αλλο. Αλλα και για ψαρια του ιδιου ειδους θα πρεπει να ληφθει υποψιν πως συμπεριφερονται. Αλλα ψαρια πρεπει να διατηρουνται σε κοπαδια ενω αλλα σε ζευγαρια. Αλλα πρεπει να ειναι μονα τους και μονο σε φαση αναπαραγωγης να ερχονται σε επαφη με το αλλο φυλο. Σε ενα ενυδρειο ο κυνηγημενος δε μπορει να ξεφυγει και ισως στρεσσαριστει-τραυματιστει ανεπανορθωτα...
4.Επαρκεια χωρου....Θα πρεπει να ξερουμε για τα ψαρακια που μας αρεσαν και θελουμε να φιλοξενησουμε ποσα λιτρα χρειαζονται. Ο ελαχιστος ογκος νερου που πρεπει να φιλοξενουνται εξαρταται τοσο απο το τελικο μεγεθος του ψαριου, οσο και απο τη συμπεριφορα του. Ενα μεγαλο ψαρι σαφως θελει περισσοτερα λιτρα, αλλα και ενα μικρο ισως χρειαζεται τα αναλογα γιατι μπορει να ειναι ιδιαιτερα κινητικο ή να πρεπει να σχηματιζει κοπαδια..
5.Διαμορφωση περιβαλλοντος...Θα πρεπει να ενημερωθουμε για τα περιβαλλοντα που ζουν τα διαφορα ειδη που επιλεξαμε για να δουμε αν μπορουμε να τους προσφερουμε κατι αντιστοιχο...Καποια ψαρια χρειαζονται πυκνοφυτεμενα ενυδρεια...καποια θελουν σωρους απο πετρες και σπηλιες για να κρυβονται..αλλα χρειαζονται πολυ ελευθερο χωρο για κολυμπι και αλλα ζουν στον πυθμενα και πρεπει το χαλικι μας να ειναι καταλληλο ωστε να μη τα τραυματιζει. Ορισμενα χρειαζονται εντονη ροη και αφθονη οξυγωνοση ενω καποια απαιτουν χαμηλη ροη στο νερο του ενυδρειου. Μερικα στρεσσαρονται απο το εντονο φως και αλλα αδιαφορουν.

Ειναι σημαντικο να επιλεξουμε απο πριν τα ειδη και να μαθουμε τις απαιτησεις τους, αφου αυτο καθοριζει και το ενυδρειο που θα αγορασουμε.
Αν ο οικονομικος παραγοντας μας περιοριζει στο μεγεθος ή εχουμε αγορασει ηδη το ενυδρειο, καταφευγουμε στη λυση να αγορασουμε ψαρια που ταιριαζουν στο μεγεθος του ενυδρειου που "σηκωνει η τσεπη μας"..ή του ενυδρειου που εχουμε.

Εστω οτι καταληξαμε λοιπον στο ποια ψαρια θελουμε να φιλοξενησουμε λαμβανοντας υποψιν τις παραπανω παραμετρους και γνωριζουμε οτι μπορουμε να τα τρεφουμε σωστα, να ζουν σε νερο που τους αρεσει..οτι εχουν αφθονο χωρο με περιβαλλον-διακοσμηση που τους ταιριαζει και οτι δε θα μαλωνουν μεταξυ τους.
Τωρα ηρθε η στιγμη επιλογης ενυδρειου...

Πηγαινοντας σε ενα πετσοπ θα δουμε οτι υπαρχει μεγαλη ποικιλια στα μεγεθη (λιτρα) ..το σχημα...και τις αναλογιες των διαστασεων των ενυδρειων..
Υπαρχουν ενυδρεια μακροστενα...κυβικα...τριγωνικα...πολυγωνικα..
Πολλα ενυδρεια, ενω εχουν τα ιδια λιτρα, εχουν διαφορετικες αναλογιες.....Καποια ειναι πιο ψηλα, ενω καποια πιο μακροστενα και χαμηλα. Αλλα με μεγαλο πλατος (βαθος) κ.τ.λ.
Η επιλογη μας θα πρεπει να γινει, οπως ειπαμε, βασισμενη στη μελετη που καναμε για τα ειδη των ψαριων μας.
Αν βαλουμε ψαρια που σχηματιζουν εδαφικες επικρατειες μας ενδιαφερει περισσοτερο το εμβαδον του πυθμενα παρα το μεγαλο υψος. Ορισμενα ψαρια, οπως τα σκαλαρια και οι δισκοι, χρειαζονται περαν των πολλων λιτρων και ενυδρειο με μεγαλο υψος λογω του σχηματος τους....
Να σημμειωσω εδω πως δε πρεπει να αναλογιστουμε το ξεκινημα με ενα μικρο ενυδρειο σαν κατι ευκολοτερο. Οσο πιο μικρο ειναι το ενυδρειο τοσο πιο "επιρρεπες" ειναι σε αποτομες μεταβολες. Η ασταθεια αυτη μπορει να προκαλεσει προβληματα σε εναν αρχαριο. Οπως αναφερεται συχνα "ενα μεγαλο ενυδρειο μπορει να συγχωρεσει μικρα λαθη"..και γι'αυτο το λογο ειναι προτιμοτερο.

Επιλεξαμε λοιπον το ενυδρειο....
Παιρνουμε και τη βαση?? Εξαρταται...Πολλες εταιρειες κατασκευαζουν ειδικες βασεις για καθε μοντελο του ενυδρειου τους..ειναι ειδικα μελετημενες να αντεχουν το βαρος τους και σωστα ευθυγραμμισμενες....Αν προκειται να παρουμε και τη βαση ειμαστε οκ. Αν θελουμε να τοποθετησουμε το ενυδρειο μας σε καποιο επιπλο του σπιτιου μας θα πρεπει να υπολογισουμε το βαρος του νερου που δεν ειναι διολου ευκαταφρονητο....
Για παραδειγμα ενα ενυδρειο που χωραει 100 λιτρα καθαρου νερου θα ζυγιζει 100 κιλα το νερο, συν το βαρος της γυαλας, συν το βαρος του χαλικιου και της διακοσμησης.. και μπορει να φτασει τα 150 κιλα. Δε μπορουν ολα τα επιπλα να αντεξουν αυτο το βαρος.
Θα πρεπει επισης το επιπλο μας να εχει επιπεδη επιφανεια επαφης με το ενυδρειο. Αν υπαρχουν αμφιβολιες γιαυτο πρεπει να παρουμε τα μετρα μας οπως για παραδειγμα να τοποθετησουμε μια πλακα φελιζολ αναμεσα στον πυθμενα του ενυδρειου και τη βαση....Θα πρεπει επισης οι 2 επιφανειες επαφης να ειναι απολυτως καθαρες, γιατι και ενας κοκκος αμμου μπορει να σημανει το ραγισμα του υαλοπινακα.

Εχουμε λοιπον το ενυδρειο στο σπιτι..που μπορουμε να το τοποθετησουμε??
Τα σημεια που πρεπει να αποφυγουμε ειναι:
1.Σημεια πολυ κοντα σε πηγες θερμοτητας....Ενα ενυδρειο πολυ κοντα στο καλοριφερ ή το φουρνο της κουζινας θα ανεβαζει θερμοκρασια σε επικινδυνο ισως βαθμο. Οχι μονο η θερμοκρασια, αλλα και οι συνεχεις μεταβολες της θερμοκρασιας μπορει να αποβουν επιζημιες για τα ψαρια μας.
2.Σημεια που ο ηλιος μπορει να "χτυπαει" απευθειας το ενυδρειο.....Περαν της πιθανης αυξησης της θερμοκρασιας, υπαρχει και ο κινδυνος να γεμιζει με αλγες (φυκια-"πρασινιλα") το ενυδρειο μας.
3.Αφορα μονο τα μεγαλα ενυδρεια για τα οποια θα πρεπει να λαβουμε υποψιν αν το βαρος τους μπορει να κανει ζημια στο πατωμα...ειτε γιατι ειναι ξυλινο το πατωμα για παραδειγμα, ειτε γιατι το βαρος ειναι τοσο μεγαλο που πρεπει να ζητησουμε τη συμβουλη ειδικου για το αν μπορει και σε ποια σημεια να γινει αποδεκτο.
Αν σκεφτομαστε να τοποθετησουμε το ενυδρειο στο υπνοδωματιο μας θα πρεπει να λαβουμε υποψιν τους μικρους θορυβους που μπορει να προκαλει το φιλτρο,ενας χρονοδιακοπτης,ισως ενας ανεμιστηρας που μπορει να χρειαστει να μπει στο καπακι για ελεγχο της θερμοκρασιας σε περιοδους καυσωνα, το φως που μπορει να μας ενοχλει γιατι αν εμεις κοιμομαστε αστατες ωρες...το ενυδρειο δε μπορει να ακολουθει τους δικους μας ρυθμους, αλλα θα πρεπει να εχει σταθερη φωτοπεριοδο

Επιλεξαμε λοιπον και το χωρο που θα στηθει το ενυδρειο μας....
Ξεκιναμε να το στηνουμε??
Βεβαιωνομαστε πρωτα οτι εχουμε τον απαραιτητο εξοπλισμο και υλικα...περαν του ενυδρειου και της βασης λοιπον θελουμε και:
ενα φιλτρο καταλληλο για τα λιτρα μας με υλικα..
ενα θερμαντικο σωμα για τη ρυθμιση της θερμοκρασιας..
ενα θερμομετρο, για τον ελεγχο της θερμοκρασιας..
φωτιστικο σωμα αν δεν εχει το ενυδρειο μας...
χρονοδιακοπτη....(τοσο τα ψαρια οσο και τα φυτα επιθυμουν μια σταθερη φωτοπεριοδο)
χαλικι (και ειδικο υποστρωμα για φυτα αν κρινουμε οτι το χρειαζομαστε θελοντας να κανουμε ενα φουλ φυτεμενο ενυδρειο)

Αν και τα επωνυμα ενυδρεια εχουν εγγυηση, δε πρεπει να ξεχναμε το ενδεχομενο της διαρροης. Για μια τετοια περιπτωση, αν δε θελετε να δειτε το νερο να τρεχει μεσα στο σαλονι, μπορειτε να τοποθετησετε το ενυδρειο στο μπαλκονι και, αφου το γεμισετε με νερο, να το ελεγχετε για ενα 24ωρο αν παρουσιασει διαρροη. Αυτος ειναι και ενας καλο τροπος να απομακρυνθουν σκονες απο το εσωτερικο του ενυδρειου.
Αν υπαρξει διαρροη εννοειται πως το αδειαζουμε αμεσως και ερχομαστε σε επαφη με το καταστημα για να εξασφαλισουμε την εγγυση μας.

Αν ολα πανε καλα αδειαζουμε το ενυδρειο και το τοποθετουμε με τη βαση του στο σημειο που επιλεξαμε.
Αν υπαρχουν σκονες ή αλλιες βρωμιες τις απομακρυνουμε με ενα βρεγμενο σφουγγαρι ή βετεξ καινουριο που δεν ηρθε ποτε σε επαφη με φαρμακα.
Ηρθε η ωρα να βαλουμε το χαλικι...
Λιγα λογια για την επιλογη του χαλικιου.....
Αν θελουμε να κανουμε ενα φυτεμενο ενυδρειο, ιδανικο θεωρειται το ψιλοκοκκο χαλικι η η χονδροκοκκη αμμος.
Αν φιλοξενησουμε καποια ειδη γατοψαρων, οπως π.χ. corydoras, συστηνεται αμμος για να μη τραυματιζουν τα ευσιασθητα μουστακια τους.
Το χαλικι μπορει να μην ειναι ασβεστολιθικο...η να ειναι....Στη 2η περιπτωση ελευθερωνει ουσιες που κανουν το νερο μας πιο σκληρο...οποτε δε μας ενδιαφερει η συσταση του αν φιλοξενησουμε ψαρια σκληρου νερου. Αλλα αν τα ψαρακια μας θελουν μαλακο νερο, θα πρεπει να μην ειναι ασβεστολιθικο...(περισσοτερα για τη σκληροτητα του νερου παρακατω)
Αυτο θα το καταλαβουμε με τον εξης τροπο. Αφου πλυνουμε λιγο χαλικι και το στεγνωσουμε ριχνουμε μερικες σταγονες ακουαφορτε (διαλυμα HCl) ....αν αφρισει σημαινει πως ειναι ασβεστολιθικο και πρεπει να σκεφτουμε πριν το βαλουμε στο ενυδρειο μας. Το ιδιο ισχυει και για διακοσμητικες πετρες.
Αφου λοιπον εχει επιλεγει το χαλικι, (αποφευγουμε κοκκινα-πρασινα-μπλε-αφυσικου χρωματος χαλικια για να αποφυγουμε το στρεσσαρισμα των ψαριων) το πλενουμε ακρετα "χερια" σε μια λεκανη η δοχειο που δεν εχει ερθει σε επαφη με φαρμακα μεχρι να σταματησει να βρωμιζει το νερο του δοχειου. Αυτο το κανουμε για να μη θολωσει υπερβολικα το νερο του ενυδρειου μας.
Αφου το πλυνουμε λοιπον το στρωνουμε στο ενυδρειο.
Αν κρινουμε οτι θελουμε να βαλουμε υποστρωμα ειδικο για φυτα πρεπει να βαλουμε πρωτα το υποστρωμα και απο πανω το χαλικι.

Γεμιζουμε μεχρι τη μεση το ενυδρειο μας με νερο. Ειμαστε στη φαση της διακοσμησης. Πετρες ξυλα και φυτα μπορουν να τοποθετηθουν τωρα και να κανουμε τις δοκιμες-αλλαγες που μας αρεσουν...Υπενθυμιζω πως η διακοσμηση πρεπει να εξυπηρετει τα ειδη ψαριων που επιλεξαμε.
Καλυτερα να περασουμε τωρα αρκετο χρονο δοκιμαζοντας τι μας αρεσει παρα, αφου το ενυδρειο κατοικηθει, να κανουμε αλλαγες ολη την ωρα...αυτο θα στρεσσαρει τα ψαρακια μας....
Να αναφερω σε αυτο το σημειο πως αν τοποθετησουμε ξυλο στο ενυδρειο μας, υπαρχει το ενδεχομεμενο το νερο να "κιτρινισει-καφετισει" Αυτο οφειλεται στις τανινες που βγαζει το ξυλο και δεν ειναι κακο.
Αν θελουμε να το αποφυγουμε, μπορουμε να βρασουμε το ξυλο ή να το αφησουμε σε ενα καθαρο κουβα-λεκανη με νερο και να αλλαζουμε το νερο οταν σκουραινει. Ετσι θα απομακρυνουμε αρκετες χρωστικες και το νερο μας δε θα παρει τοσο εντονο χρωμα.
Εννοειται πως τα υλικα (χαλικι-πετρες-ξυλα) που χρησιμοποιουμε ειναι απο εξειδικευμενο καταστημα κατοικιδιων ζωων.
Χαλικι, αμμος ή πετρες που ισως επιλεξουμε απο τη φυση πρεπει να βεβαιωθουμε πως προερχονται απο καθαρες-"ασφαλεις" περιοχες και αν υπαρχει δυνατοτητα να τα βρασουμε για μεγαλυτερη ασφαλεια. Διαφορετικα παντα υπαρχει το ενδεχομενο να κανουν κακο με συστατικα που μπορει να φερουν ή να περιεχουν...
(οσον αφορα τη διακοσμηση με αληθινα φυτα ..θα αναφερθουμε παρακατω...)

Αφου τακτοποιηθει και το θεμα της διακοσμησης γεμιζουμε με νερο το ενυδρειο, τοποθετουμε το θερμομετρο, το φιλτρο και το θερμοστατη και τα βαζουμε σε λειτουργια.

Το νερο της βρυσης περιεχει χλωριο και χλωραμινη που ειναι επιβλαβη για τα ψαρια μας...οποτε απαραιτητο σκευασμα που πρεπει παντα να εχουμε στο ντουλαπι μας ειναι το αντιχλωριο.Ετσι, εχοντας γεμισει το ενυδρειο μας με νερο προσθετουμε και τη σωστη δοση αντιχλωριου.
Εχουμε λοιπον το ενυδρειο διακοσμημενο, γεματο με ασφαλες νερο,με το φιλτρο να δουλευει και το θερμοστατη να διατηρει μια σταθερη επιθυμητη θερμοκρασια.
Μπορουμε να βαλουμε τα ψαρακια μας??
ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ!!!
Μπορουμε ομως να βαλουμε τα φυτα μας...(περισσοτερα για τα φυτα θα αναφερθουν παρακατω..)

Οπως εμεις, ετσι και τα ψαρια και τα ασπονδυλα που θα φιλοξενησουμε στο ενυδρειο μας τρεφονται και αποβαλλουν περιττωματα.
Τα περιττωματα τους, η τροφη που πιθανον δε φαγωθηκε, το σαπισμα καποιων φυλλων....δημιουργουν αμμωνια. Αμμωνια αποβαλλουν και τα ψαρια μεσω των βραγχιων τους.
Ετσι αν βαλουμε τα ψαρια μεσα στο ενυδρειο μας, σταδιακα θα ανεβει το επιπεδο της αμμωνιας σε επιπεδα που μπορει να σημανουν ακομη και τον θανατο των ψαριων μας.
Πρεπει λοιπον να μετατρεψουμε την παραγωμενη αμμωνια σε καποια αλλη χημικη ενωση λιγοτερο επικινδυνη για τα ψαρια.
Αυτη τη δουλεια την αναλαμβανουν καποια βακτηρια, χαρη στα οποια πραγματοποιειται ο λεγομενος κυκλος του αζωτου...
Αυτο στην ουσια σημαινει πως καποια βακτηρια μετατρεπουν την αμμωνια (ΝΗ3)..σε νιτρωδη αλατα (ΝΟ2). Αυτα ειναι επισης επικινδυνα για τα ψαρια. Ευτυχως, καποια αλλα βακτηρια αναλαμβανουν και τη μετεπειτα μετατροπη των νιτρωδων σε νιτρικα αλατα (ΝΟ3). Τα νιτρικα σε χαμηλες συγκεντρωσεις ειναι ουσιαστικα ακινδυνα για τα ψαρια σε σχεση με την αμμωνια και τα νιτρωδη αλατα.

Που θα βρουμε ομως αυτα τα βακτηρια?? Και πως θα δουλεψουν για το ενυδρειο μας??
Τα βακτηρια αυτα βρισκονται παντου στη φυση...ετσι θα βρεθουν και στο ενυδρειο μας. Οσο ομως δεν εχουν με κατι να τραφουν ο αριθμος τους παραμενει ανεπαρκης. Γιαυτο κατεφευγουμε στο λεγομενο "στρωσιμο" του ενυδρειου, δηλαδη στο ταισμα των βακτηριων, ωστε να πολλαπλασιαστουν και να εποικισουν το ενυδρειο και ΚΥΡΙΩΣ το φιλτρο μας. Ετσι προσθετουμε αμμωνια στο ενυδρειο μας ουτως ωστε τα βακτηρια να πολλαπλασιαστουν τοσο ωστε να μετατρεπουν ολη την αμμωνια που προσθετουμε σε νιτρωδη ...οποτε με τη σειρα τους να τρεφονται τα δευτερα βακτηρια που μετατρεπουν τα νιτρωδη σε νιτρικα.
Οταν τα βακτηρια πολλαπλασιαστουν σε τετοιο βαθμο που ο αριθμος τους ειναι ικανος να μετατρεπει την αμμωνια που προσθετουμε σε νιτρωδη και κατ'επεκταση σε νιτρικα πολυ γρηγορα, τοτε μονο ειναι ασφαλες να βαλουμε τους κατοικους του ενυδρειου.
Ο τροπος με τον οποιο μπρουμε να το μαθουμε αυτο ειναι τα διαφορα τεστ μετρησης αμμωνιας, νιτρωδων και νιτρικων.
Σε ενα στρωμενο ενυδρειο θα πρεπει η αμμωνια και τα νιτρωδη να ειναι 0....δηλαδη να αποδομουνται αμεσως και να μετατρεπονται σε νιτρικα που θα ειναι μετρησιμα.
Οπως προανεφερα τα βακτηρια αποικουν τις επιφανειες του ενυδρειου...τα τζαμια..το χαλικι...τα διακοσμητικα....αλλα κυριως το φιλτρο. Αυτο συμβαινει γιατι το περιβαλλον στο φιλτρο μας ειναι καταλληλο....εχει στα βιολογικα υλικα του αφθονη επιφανεια επικοισμου και λογω εντονης ροης αρκετο οξυγονο που τα βακτηρια χρειαζονται.
Στην ουσια δηλαδη το φιλτρο μας, εκτος απο τα σωματιδια που φιλτραρει, δεν καθαριζει το νερο απο τις βλαβερες ουσιες....απλα φιλοξενει τα βακτηρια που κανουν αυτη τη δουλεια.

Επισημαινω εδω πως τα βακτηρια σαν ζωντανοι οργανισμοι εχουν αναγκη απο διαρκες ταισμα. Δηλαδη, οσο δεν εχουμε ψαρια μεσα ριχνουμε αμμωνια (η ψαροτροφες που αποδομουνται σε αμμωνια) για να συνεχιζεται ο κυκλος του αζωτου. Αν διακοψουμε το ταισμα τους, ή αν στο μελλον για καποιο λογο το ενυδρειο μεινει χωρις ψαρια και δε φροντιζουμε να ταισουμε τα βακτηρια μας...αυτα θα πεθανουν και θα πρεπει να στρωσουμε εκ νεου το ενυδρειο μας.
Το ιδιο θα πρεπει να προσεξουμε αν χρειαστει να καθαρισουμε τα υλικα του φιλτρου μας. Και τα βακτηρια ειναι ευαισθητα στο χλωριο-χλωραμινη οποτε δε θα πρεπει ποτε να ξεπλυνουμε τα υλικα μας με νερο βρυσης γιατι θα καταστρεψουμε την αποικια μας. Οποτε χρειαζεται, θα γινεται το ξεπλυμα σε νερο του ενυδρειου που θα βγαλουμε κατα την αλλαγη νερου.

Οταν ολοκληρωθει λοιπον ο κυκλος του αζωτου μπρουμε να προμηθευτουμε τα ψαρια που επιλεξαμε. Δε θα τα βαλουμε ομως αμεσως στο ενυδρειο...το ενυδρειο απο το οποιο τα πηραμε εχει διαφορετικες παραμετρους νερου..και κατα τη μεταφορα μεταβαλλεται και η θερμοκρασια.
Αν ριξουμε τα ψαρια απευθειας μεσα το σοκ θα ειναι μεγαλο και επιζημιο....ετσι κανουμε τη λεγομενη "προσαρμογη". Δηλαδη, αφηνουμε τη σακουλα με τα ψαρια για λιγα λεπτα μεσα στο ενυδρειο να εξισωθουν οι θερμοκρασιες..κι επειτα προσθετουμε μια ποσοτητα νερου απο το ενυδρειο μεσα στη σακουλα καθε λιγα λεπτα, ωστε το νερο της να αρχισει να προσεγγιζει ΣΤΑΔΙΑΚΑ τις συνθηκες του ενυδρειου μας.
Οσο πιο σταδιακα γινει αυτη η προσαρμογη τοσο ηπιοτερη θα ειναι για τα ψαρια. Καλο ειναι επισης να ειναι τα φωτα του ενυδρειου σβηστα...τα ψαρια θα νιωθουν λιγοτερη ανασφαλεια. Μετα απο μερικες ωρες μπορουμε να αναψουμε τα φωτα του ενυδρειου.
Οταν ειμαστε ετοιμοι πιανουμε τα ψαρια και τα ελευθερωνουμε στο ενυδρειο. Αποφευγουμε να ριξουμε μεσα στη δεξαμενη μας το νερο της σακουλας για να μειωσουμε τον κινδυνο μεταδοσης καποια ασθενειας απο το ενυδρειο που τα πηραμε στο δικο μας.
Τα ψαρακια μας ειναι λογικο να νιωθουν ανασφαλεια στο νεο τους χωρο και καλο ειναι να μην ταισουμε τις πρωτες 1-2 μερες.....ή να ταισουμε ελαχιστα δοκιμαστικα....ουτως ωστε, σε περιπτωση που λογω του εγκλιματισμου τους δε φανε, να μην επιβαρυνουμε το νερο με τροφη που δε θα φαγωθει.
Τις επομενες ημερες ταιζουμε κανονικα και ελεγχουμε τις συγκεντρωσεις της αμμωνιας-νιτρωδων-νιτρικων ωστε να ειμαστε βεβαιοι πως ολα πανε καλα..

Οσον αφορα την τροφη...καλο ειναι να ταιζουμε με μια ποικιλια τροφων αναλογα με τα ειδη που φιλοξενουμε. Αυτη μπορει να περιλαμβανει τροφες σε μορφη φλεικς (φυλλαρακια) ή ταμπλετες ή μπαστουνακια (πελλετς) ή κοκκους ..τροφες κατεψυγμενες που διατηρουμε στην ψυξη του ψυγειου μας...αποξηραμενες (δηλαδη αυτουσια εντομα-σκουληκια που αποξηρανθηκαν)..και ζωντανεςτροφες που μπορουμε να καλλιεργουμεκαι στο σπιτι μας.
Τα ψαρια λοιπον θελουν ασφαλες νερο της αρεσκειας τους, δηλαδη νερο σε καταλληλη για το ειδος θερμοκρασια, σκληροτητα και οξυτητα ....αποχλωριωμενο σε στρωμενο ενυδρειο που δεν εχει αμμωνια και νιτρωδη ενω τα νιτρικα τα κραταμε σε χαμηλες συγκεντρωσεις με αλλαγες νερου.
Η σκληροτητα του νερου δειχνει το ποσο ορισμενων διαλυμενων αλατων μεσα σε αυτο και χωριζεται στη γενικη σκληροτητα (gH) και την ανθρακικη (κΗ). Καθε ειδος αρεσκεται σε συγκεκριμενο ευρος τιμων γενικης και ανθρακικης σκληροτητας καθως επισης και σε συγκεκριμενο pH. Το pH δηλωνει ποσο οξινο η αλκαλικο (βασικο) ειναι το νερο μας και παιζει μεγαλο ρολο στη διαβιωση των ψαριων.
Οι σκληροτητες και η οξυτητα μετρουνται με αντιστοιχα τεστ και πρεπει οι τιμες τους να ειναι αναλογες των ψαριων που φιλοξενουμε.
Μπορουμε ειτε να κρατησουμε ψαρια που αρεσκονται στις παραμετρους του νερου του δικτυου μας-αν δε θελουμε να αλλαξουμε τη χημεια του νερου μας-ειτε να "προσαρμοσουμε" το νερο μας για συγκεκριμενα ειδη που επιλεξαμε.
Οι σκληροτητες του νερου μειωνονται (δηλαδη το νερο "μαλακωνει") με τη μιξη με απιονισμενο νερο ή νερο απο συσκευη αντιστροφης οσμωσης ειτε με τη χρηση τυρφης...ενω αυξανονται ("σκληραινει") προσθετοντας ασβεστολιθικα πετρωματα στο ενυδρειο, ειτε με στερεη σοδα ή με αλατα που υπαρχουν στο εμποριο για το σκοπο αυτο.
Το pH μειωνεται ειτε με τη μειωση της ανθρακικης σκληροτητας, ειτε με παροχη διοξειδιου του ανθρακα στο ενυδρειο.

Εφοσον οι παραπανω προϋποθεσεις εχουν πληρωθει, πρεπει να ακολουθησουμε μια ρουτινα "συντηρησης" του ενυδρειου.
Τα νιτρικα και φωσφορικα αλατα αυξανουν τη συγκεντρωση τους συνεχως και μπορει να φτασουν σε επικινδυνα για τα ψαρια επιπεδα. Ακομη κι αν εχουμε αρκετα φυτα στο ενυδρειο μας (τα οποια καταναλωνουν-"τρωνε" τα νιτρικα-φωσφορικα) και αυτο δε συμβει, πολλα στοιχεια που περιεχει το νερο εξαντλουνται και πρεπει να τα αναπληρωσουμε....γιαυτους τους λογους επιβαλλεται να κανουμε αλλαγες νερου.
Συνηθως σε ενυδρεια με σωστη ιχθυοφορτιση και προσεκτικο ταισμα, μια εβδομαδιαια αλλαγη της ταξης του 30% ειναι ικανοποιητικη, αλλα επειδη καθε ενυδρειο ειναι και ενας διαφορετικος μικροκοσμος αυτο δεν μπορει να αποτελει απολυτο κανονα. Οι μετρησεις που κανουμε με τα τεστ μας, η συμπεριφορα των ψαριων και των φυτων μας, μας "λενε" αν πρεπει να προσαρμοσουμε τον κανονα αυτο στα μετρα του ενυδρειου μας.
Το νερο που προσθετουμε σε καθε αλλαγη θα πρεπει να ειναι περιπου της ιδιας θερμοκρασιας με το νερο του ενυδρειου και παντα με την αναλογη δοση αντιχλωριου.

Ας πουμε 2 λογια και για τα φυτα του ενυδρειου μας...
Τα φυτα κανουν καλο γιατι παρεχουν καταφυγιο στους κατοικους του ενυδρειου, συμβαλλουν στην οξυγονωση του νερου μεσω της φωτοσυνθεσης και απορροφουν νιτρικα και φωσφορικα αλατα βοηθωντας μας να τα κραταμε σε χαμηλες συγκεντρωσεις. Το δε αισθητικο αποτελεσμα μπορει να μας αφησει αφωνους!
Εχουν ομως κι αυτα τις απαιτησεις τους....αλλα περισσοτερο και αλλα λιγοτερο. Χρησιμοποιουν ολα τα ιδια στοιχεια...το φως....το διοξειδιο του ανθρακα...και τα διαφορα μικρο-μακρο-ιχνο-στοιχεια, αλλα ο ρυθμος που τα χρησιμοποιουν αλλαζει. Οποτε καποια φυτα εχουν υψηλες απαιτησεις σε φως και διοξειδιο του ανθρακα και μεγαλωνουν γρηγορα, αφομοιωνοντας τα διαφορα στοιχεια ταχυτατα, και χρηζουν εντατικης λιπανσης με διαφορα συστατικα.
Αλλα παλι θεωρουνται "ευκολα" και δε χρειαζονται επιπλεον προσθηκη διοξειδιου απο αυτο που βρισκεται ουτως η αλλως διαλυμενο στο νερο....ουτε θελουν δυνατο φως και πολλα λιπασματα.
Σε γενικες γραμμες, αν θελουμε να εχουμε ενα ενυδρειο με πολλα και υγιη φυτα, μπορουμε να ακολουθησουμε 2 δρομους...
Ενα ενυδρειο φυτεμενο "χαμηλων απαιτησεων" (λιγο φως-οχι προσθηκη διοξειδιου-στοιχειωδης λιπανση) οπως λεγεται, ή ενα "υψηλων απαιτησεων" (εντονο φως..παροχη διοξειδιου και εντατικη λιπανση). Και στις 2 περιπτωσεις το μυστικο ειναι να υπαρχει μια ισσοροπια στο τριπτυχο φως-διοξειδιο-λιπανση. Οτιδηποτε απο αυτα υπερτερει ή υστερει εναντι των αλλων προκαλει προβληματα αλγης και οχι καλης αναπτυξης των φυτων μας.Εξαιρεση αποτελει η περιπτωση να υπαρχει παροχη διοξειδιου σε "χαμηλων απαιτησεων" φυτεμενο ενυδρειο...πραγμα που δε κανει κακο αλλα καλο.

Διαβαζοντας τα παραπανω ο υποψηφιος ενυδρειανος καταλαβαινει πως δεν παιρνουμε ενα ενυδρειο, βαζουμε μεσα οσα και οποια ψαρια θελουμε και μηχανηματα να δουλευουν για να πηγαινουν ολα ρολοι. Πρεπει να προηγηθει μια μελετη-αναζητηση και κατανοηση βασικων εννοιων προτου προχωρησει. Σιγουρα αν ειχε 5 αποριες πριν, διαβαζοντας τα παραπανω θα εχει 1.005....και αυτος ειναι ο σκοπος του αρθρου αυτου: να κατευθυνει το μελλοντικο χομπιστα να αναζητησει τις πληροφοριες που πρεπει κανοντας τις σωστες ερωτησεις.. και εχοντας τη γνωση να ξερει τι αγοραζει και για ποιο λογο. Να μην παραπλανηθει απο αδαεις κατοχους ενυδρειων ή εμπορους και να αποφυγει λαθη που ο ανενημερωτος πληρωνει υλικα και συναισθηματικα.

Εχοντας λαβει υπ'οψιν ολα τα παραπανω...και σεβομενοι τις απαιτησεις των ειδων, ψαριων και φυτων, τηρωντας μια ρουτινα συντηρησης που περιλαμβανει μετρησεις με τεστ και αλλαγες νερου, μπορουμε να προχωρησουμε με επιτυχια στο χομπυ και να ζησουμε πολλες συγκινησεις....
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
__________________

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Πάνος : 28-03-11 στις 09:54.
Εμφανίσεις: 71677
Κλειστό Θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Στησιμο ενυδρειου με δισκους KARGIO Δίσκοι 20 03-11-08 15:25
στησιμο ενυδρειου μελινακι Αρχάριοι γλυκού νερού 3 21-09-07 12:39
Στησιμο νεου ενυδρειου Tricky Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά 27 13-04-06 08:43
ΝΕΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ enzo Θαλασσινό νερό - Γενικά 1 27-10-04 13:32
Νεο στησιμο ενυδρειου Odoiporos Γλυκό νερό - Γενικά 2 03-02-03 14:08

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 04:48.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,09348 seconds with 12 queries