Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Αρχάριοι γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 13-07-11, 04:34   #1
Προτάσεις ψαριών για 60 λίτρα και όχι μόνο ...
 
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ
Δισκοπαθής
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.459

Εμφάνιση έκδοσης για εκτύπωση Αποστολή αυτής της σελίδας μέσω email
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος 13-07-11, 04:34
Αξιολόγηση: (2 votes - 5,00 average)

Πολλές φορές βλέπω μέλη που ζητάνε βοήθεια στην επιλογή ψαριών. Συνήθως από νέους χομπίστες που έχουν φορτώσει το ενυδρείο τους με πολλά ψάρια και αναζητούν πιο "σωστές" λύσεις για τη ψαρο-σύνθεση τους! Κατά καιρούς έχουν γίνει πολύ καλές προτάσεις από τα μέλη μας και σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρχουν συγκεντρωμένα σε ένα θέμα ώστε ο καθένας να μπορέσει να τα βρει εύκολα!

Τα πιο πολλά ενυδρεία που αγοράζονται σαν ξεκίνημα στο χόμπι είναι γύρω στα 60 λίτρα (μπορεί και μικρότερα!) και για αυτό θα δούμε στο θέμα αυτό ποια ψάρια μπορούμε να βάλουμε σε αυτά τα λίτρα! Φυσικά το ιδανικό είναι να τους προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε και να μη προτιμούμε το ελάχιστο αλλά το μεγαλύτερο από το μέγιστο ώστε οι μικροί μας φιλοξενούμενοι να ζήσουν τη ζωή τους με άνεση και να μας προσφέρουν ώρες χαλάρωσης και ηρεμίας χωρίς προβλήματα! Ειδικά όταν είμαστε στα πρώτα βήματα μας στο θαυμάσιο χώρο των ενυδρείων ένα μεγάλο ενυδρείο θα βοηθήσει πολύ ώστε τα όποια λάθη μας (που σίγουρα θα κάνουμε) να μην έχουν τόσο πολύ αντίκτυπο στους οργανισμούς που φιλοξενούμε!

Στο θέμα μας! Συγκέντρωσα διάφορες προτάσεις από:
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.ph...75&postcount=2
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.ph...9&postcount=52
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.ph...2&postcount=67
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=15853



Φωτό 1: Αρσενικό dario dario πηγή
Φωτό 2:
Αρσενικό Barboides gracilis πηγή
Φωτό 3: Celestichthys margaritatus πηγή
Φωτό 4: Bumblee bee Goby πηγή


Το προχωράω λίγο παραπέρα με επιπλέον πληροφορίες για τη καταγωγή και τους βιότοπους που ζουν στη φύση καθώς και τις απαιτήσεις τους σε παραμέτρους νερού ώστε να επιλεχθούν "συμβατοί" συνδυασμοί. Τέτοια ενυδρεία είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξουμε ένα όμορφο ενυδρείο βιοτοπικής προσέγγισης φτιάχνοντας ένα περιβάλλον κατάλληλο για τα ψάρια που θα επιλέξουμε! Για να βρούμε τι επιλογές έχουμε σε φυτά σε τέτοια περίπτωση αυτό: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=46411 θα βοηθήσει πολύ να βρούμε την καταγωγή τους. Όλα τα παρακάτω ψάρια είναι μικρά σε μέγεθος πράγμα λογικό αφού οι διαστάσεις των μικρών ενυδρείων μας δεσμεύουν. Παρόλα αυτά όταν δείτε την ομορφιά ακόμα και των μικρόσωμων ψαριών θα ενθουσιαστείτε όπως ακριβώς και εγώ που ψάχνοντας ανακαλύπτω όλο και πιο πολλά πανέμορφα ψαράκια ... φανταστείτε ένα και μόνο κοπάδι από αυτά που παρακάτω χαρακτηρίζονται ως κοπαδόψαρα πόσο θεαματικό θα είναι το ενυδρείο μας! Δεν είναι ανάγκη να φορτώνουμε το ενυδρείο μας με πολλά ψάρια και να φτάνουμε το σύστημα στα όρια του! Ακόμα και αισθητικά όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο πολλοί καταλαβαίνουν την αρμονία που εκπέμπει ένα ενυδρείο με λίγα και σωστά επιλεγμένα ψάρια!



Φωτό 1: αρσενικός μονομάχος πηγή
Φωτό 2:
Ομάδα Corydoras pygmaeus πηγή
Φωτό 3:
Κοπάδι white cloud mountain minnow πηγή
Φωτό 4:
αρσενικό και θηλυκό cherry barb πηγή


Για να έχουμε τους καλύτερους συνδυασμούς ψαριών σε περίπτωση που δε θέλουμε να φτιάξουμε ένα ενυδρείο βιοτοπικής προσέγγισης θα πρέπει να μεριμνήσουμε να επιλέξουμε είδη ψαριών που να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις στις παραμέτρους του νερού. Για αυτό το λόγο θα τα χωρίσω σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα ψάρια που "απαιτούν" μαλακό και όξινο νερό και τα ψάρια που "απαιτούν" σκληρό και αλκαλικό νερό! Στα πιο πολλά μέρη της Ελλάδας η βρύση μας έχει σκληρό νερό οπότε αν διαλέξουμε ψάρια σκληρού νερού είναι ακόμα πιο εύκολη η διατήρηση τους αφού δεν είναι αναγκαία η επεξεργασία του νερού παρά μόνο η προσθήκη αντιχλώριου στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αν επιλέξουμε ψάρια που αρέσκονται σε μαλακό νερό θα πρέπει να επεξεργαστούμε το νερό βρύσης είτε με συσκευή αντίστροφης όσμωσης είτε με τύρφη ώστε να πετύχουμε τις κατάλληλες τιμές στο ph, gh που επιθυμούμε. Για τη περαιτέρω κατανόηση της χημείας του νερού http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=33909.

Επίσης είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι μετρώντας τη γενική σκληρότητα (Gh) βλέπουμε σε ποια από τις παρακάτω περιπτώσεις βρισκόμαστε:
..0 - ..4 dH - Πολύ μαλακό νερό
..4 - ..8 dH - Μαλακό νερό
..8 - 12 dH - Μέτριας σκληρότητας νερό
12 - 18 dH - Αρκετά σκληρό
18 - 30
dH - Σκληρό
Μεγαλύτερο από 30 dH - Πάρα πολύ σκληρό

Όσο αφορά το ph αν είναι:
πάνω από 7 τότε έχουμε αλκαλικό νερό
κάτω
από 7 τότε έχουμε όξινο νερό


Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Γιώργος Κ : 09-10-11 στις 08:34.
Εμφανίσεις: 160352
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 13-07-11, 07:21
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.459
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Arrow Ψάρια που ζουν σε μέτρια σκληρό, σκληρό & αλκαλικό νερό

Ψάρια που ζουν σε μέτρια σκληρό, σκληρό & αλκαλικό νερό
Παράθεση:
Poecilia reticulata (guppy)


Φωτό 1: Αρσενικό guppy (πάνω) θηλυκό (κάτω) πηγή
Φωτό 2:
Αρσενικά guppy πηγή
Φωτό 3:
Αρσενικό guppy πηγή

Καταγωγή: Νότια Αμερική, Βενεζουέλα, Γουιάνα, Βραζιλία καθώς και σε πολλά νησιά της Καραϊβικής, συμπεριλαμβανομένων των Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Μπαρμπάντος, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και τις Αντίλλες.

Βιότοπος: Μπορεί να ζήσει σε ποτάμια με μεγάλη ροή αλλά και σε βάλτους και έλη. Πολλοί πληθυσμοί του είδους ζουν σε υφάλμυρο νερό.

Μέγιστο μέγεθος: Τα αρσενικά έως 3,5 cm ενώ τα θηλυκά έως 6 cm

Παράμετροι νερού:
Θερμοκρασία: 18 - 28 οC
Ph: 7,00 - 8,00
Gh: 9 - 19
Το νερό της βρύσης είναι ιδανικό χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία από εμάς (εκτός τη χρήση αντιχλώριου και ίσως κάποια ποσότητα αλατιού)

Συγκάτοικοι:
Αν έχουμε σκοπό να φιλοξενήσουμε αρσενικά και θηλυκά γκάπυ πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν οι γέννες και ο πληθυσμός τους θα αυξάνεται με τρελούς ρυθμούς. Αν επιμένουμε να έχουμε συγκάτοικους για κάποιο λόγο εξαιτίας του ήρεμου χαρακτήρα τους δεν υπάρχει πρόβλημα στην επιλογή άλλων "ήσυχων" ψαριών (θα πρέπει φυσικά να προσέξουμε να είναι και συμβατά σύμφωνα με τις παραμέτρους νερού που "απαιτεί" κάθε είδος). Θα πρέπει να αποφύγουμε ψάρια που δεν πειράζουν τις ουρές των άλλων ψαριών όπως π.χ. tiger barbs, serpae tetra κ.λ.

Αναγνώριση φύλου:
Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα και είναι πιο λεπτά από τα θηλυκά. Το αρσενικό φέρει το γονοπόδιο που κάνει πολύ εύκολο το σεξουαλικό διαχωρισμό από τα θηλυκά.

Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου:
Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο στήσιμο κάποιου ενυδρείου που θα φιλοξενήσει γκάπυ (παρά μόνο η φαντασία μας!). Φυτά επιφανείας όπως το κερατόφυλλο η πίστια βοηθάει το γόνο να κρύβεται και να του δίνεται η δυνατότητα να κρύβεται από τα ενήλικα και να επιβιώνει.

Διατροφή:
Στη φύση τρώνε μικρά έντομα και λάβρες εντόμων. Στο ενυδρείο θα δεχτούν οποιαδήποτε τροφή κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Αναπαραγωγή:
Ίσως η πιο εύκολη αναπαραγωγή που γίνεται σε ενυδρειακό περιβάλλον πράγμα που τα κάνει πολύ δημοφιλή ψαράκια ειδικά στους αρχάριους χομπίστες. Πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και θα πρέπει να προσέξουμε τον υπερπληθυσμό που θα προκύψει. Τα μεγάλα γκάπυ δε θα διστάσουν να φάνε το γόνο τους και για αυτό το λόγο θα πρέπει να μεριμνήσουμε να υπάρχουν πολλές κρυψώνες στο ενυδρείο μας. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι σωστό να τα μεγαλώνουμε σε πλαστικές γεννήστρες. Οι λόγοι βρίσκονται εδώ: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=22360.

Χρήσιμες πληροφορίες: Τα γκάπυ γεννούν κατευθείαν τον γόνο τους και για αυτό ονομάζονται ζωοτόκα. Η εγκυμοσύνη διαρκεί 28 μέρες. Συνήθως γεννούν 2-200 μικρά (κανονικά 30-60). Τα θηλυκά ωριμάζουν σεξουαλικά σε 3 μήνες περίπου ενώ τα αρσενικά γύρω στις 6 εβδομάδες. Εξαρτάται από τα γονίδια τους αλλά και το περιβάλλον που μεγαλώνουν. Ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής τους σε πολύ καλές συνθήκες είναι 1,5 με 3 χρόνια.

Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα:
2 αρσενικά με 6 θηλυκά με γαρίδες red cherry είναι μια καλή επιλογή. Επιπλέον προσθήκη άλλων συγκατοίκων θα πρέπει να συνοδευτεί από αύξηση του βιολογικού μας υλικού στο φίλτρο καθώς και πιο συχνές αλλαγές νερού.
Παράθεση:
Poecilia wingei (Endler)


Φωτό 1: Αρσενικό endler (πάνω) πηγή
Φωτό 2:
Αρσενικό endler πηγή
Φωτό 3:
Θηλυκό endler (πάνω) αρσενικό (κάτω) πηγή

Καταγωγή: Ζούσε σε λιμνοθάλασσες στη βορειοανατολική Βενεζουέλα.

Βιότοπος
: Η λίμνη
de Patos σχηματίστηκε όταν αποκόπηκε από τη θάλασσα. Αρχικά ήταν υφάλμυρη λίμνη αλλά με τη πάροδο του χρόνου η χημεία του νερού άλλαξε με την εισροή γλυκού νερού. Όταν τα endler ανακαλύφθηκαν είχε πολύ ζεστό και σκληρό νερό το οποίο ήταν πράσινο εξαιτίας των αλγών. Τα ψάρια θεωρούνται ότι εξαφανίστηκαν αφού ο βιότοπος τους είναι πια μια χωματερή με συνέπεια να μολυνθεί το νερό της.

Μέγιστο μέγεθος
: Τα αρσενικά έως 2,5 cm ενώ τα θηλυκά έως 4,5
cm

Παράμετροι νερού
:
Θερμοκρασία: 24 - 29 οC
Ph: 7,00 - 8,50
Gh: 15 - 35
Το νερό της βρύσης είναι ιδανικό χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία από εμάς (εκτός τη χρήση αντιχλώριου και ίσως κάποια ποσότητα αλατιού).

Συγκάτοικοι:
Αν έχουμε σκοπό να φιλοξενήσουμε αρσενικά και θηλυκά έντλερ πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν οι γέννες και ο πληθυσμός τους θα αυξάνεται με τρελούς ρυθμούς. Αν επιμένουμε να έχουμε συγκάτοικους για κάποιο λόγο εξαιτίας του ήρεμου χαρακτήρα τους δεν υπάρχει πρόβλημα στην επιλογή άλλων "ήσυχων" ψαριών (θα πρέπει φυσικά να προσέξουμε να είναι και συμβατά σύμφωνα με τις παραμέτρους νερού που "απαιτεί" κάθε είδος). Θα πρέπει να αποφύγουμε ψάρια που δεν πειράζουν τις ουρές των άλλων ψαριών όπως π.χ. tiger barbs, serpae tetra κ.λ. όπως επίσης και δε πρέπει να τα έχουμε μαζί με γκάπυ γιατί υβριδίζουν μεταξύ τους. Ειδικά σε ένα είδος που έχει εξαφανιστεί από τη φύση είναι σημαντικό να διατηρηθεί η καθαρότητα του!

Αναγνώριση φύλου:
Τα αρσενικά έχουν έντονα χρώματα και είναι πιο λεπτά από τα θηλυκά. Το αρσενικό φέρει το γονοπόδιο που κάνει πολύ εύκολο το σεξουαλικό διαχωρισμό.

Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου:
Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο στήσιμο κάποιου ενυδρείου που θα φιλοξενήσει έντλερ. Τους "αρέσουν" φυτεμένα ενυδρεία με πολλές κρυψώνες.

Διατροφή:
Θα δεχτούν οποιαδήποτε τροφή κυκλοφορεί στο εμπόριο αλλά θα πρέπει να μεριμνήσουμε να έχουν στη διατροφή τους και φυτικές ίνες.

Αναπαραγωγή:
Εύκολα αναπαράγονται σαν τα ξαδέρφια τους τα γκάπυ μόνο που τα έντλερ δεν τρώνε τόσο πολύ το γόνο τους με αποτέλεσμα να επιβιώνουν πολλά μικρά και να πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θα πρέπει να προσέξουμε τον υπερπληθυσμό που θα προκύψει.

Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα:
2 αρσενικά με 6 θηλυκά με γαρίδες red cherry είναι μια καλή επιλογή. Επιπλέον προσθήκη άλλων συγκατοίκων θα πρέπει να συνοδευτεί από αύξηση του βιολογικού μας υλικού στο φίλτρο καθώς και πιο συχνές αλλαγές νερού.
Παράθεση:
Dario dario (Scarlet Badis)


Φωτό 1: αρσενικό dario dario πηγή
Φωτό 2:
αρσενικό dario dario πηγή
Φωτό 3: αρσενικό (πάνω) θηλυκό (κάτω)


Καταγωγή: Ζει στον ποταμό Brahamaputra στην Ινδία.

Βιότοπος: Στη φύση βρίσκεται σε ρηχά ρυάκια με καθαρό νερό σε σημεία με έντονη υδρόβια βλάστηση.

Μέγιστο μέγεθος: Τα αρσενικά έως 2 cm ενώ τα θηλυκά έως 1,3 cm

Παράμετροι νερού:
Θερμοκρασία: 18 - 26 οC
Ph: 6,50 - 8,50
Gh: 3 - 15
Το νερό της βρύσης μας είναι μέσα στα όρια που αναφέρονται. Καλό θα ήταν να το μαλακώσουμε ώστε να είμαστε κοντά στο ιδανικό.

Συγκάτοικοι:
Σε μικρά ενυδρεία καλό είναι να έχουμε ένα αρσενικό μαζί με θηλυκά αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα επιθετικότητας.

Αναγνώριση φύλου:
Τα αρσενικά είναι πιο μεγάλα και με χρώματα ενώ τα θηλυκά μικρότερα και άχρωμα.

Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου:
Θα πρέπει να έχει πολύ βλάστηση και πολλές κρυψώνες. Επίσης εκτιμάει χαμηλότερο φωτισμό κοντά στο βυθό που του αρέσει να κινείται. Δε χρειάζεται να έχουμε πολύ ροή στο ενυδρείο.

Διατροφή:
Στη φύση τρώνε έντομα, σκουλήκια, καρκινοειδή. Στο ενυδρείο μπορεί να μη δεχτούν εύκολα τις αποξηραμένες τροφές του εμπορίου. Θα πρέπει να τα ταΐζουμε ζωντανές η κατεψυγμένες αρτέμιες, δάφνιες, grindal κοκ. Στις αρχές θα πρέπει να ταΐζουμε ζωντανές τροφές και σιγά σιγά να τους δίνουμε κατεψυγμένες η αποξηραμένες τροφές ώστε να τις συνηθίσουν. Έχει παρατηρηθεί ότι ταΐζοντας bloodworms και tubifex τα κάνει να αρρωσταίνουν και θα πρέπει να τα αποφεύγουμε.

Αναπαραγωγή:
Η αναπαραγωγή τους είναι εύκολη αν υπάρχουν πολλές κρυψώνες. Όταν έχουμε πιο πολλά αρσενικά θα πρέπει να έχουμε προβλέψει - υπολογίσει να υπάρχουν περιοχές 30x30 cm για το καθένα ώστε να δημιουργήσει τη περιοχή του. Όταν ξεκινούν το φλερτ (το οποίο μπορεί να διαρκέσει για μέρες) το αρσενικό κολυμπάει δίπλα στο θηλυκό και αλλάζει χρώματα για να την εντυπωσιάσει. Εκείνη όταν είναι έτοιμη τον ακολουθεί στο κέντρο της περιοχής του και ζευγαρώνουν όπως οι μονομάχοι (το αρσενικό "αγκαλιάζει" το θηλυκό) και τα αυγά διασκορπίζονται τυχαία πάνω σε πέτρες η και φύλλα φυτών. Η πράξη διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και όταν τελειώσει διώχνει το θηλυκό και περιπολεί στενά τη περιοχή του μην αφήνοντας τίποτα να πλησιάσει!

Αν θελήσουμε να επιβιώσουν πολλά μικρά θα πρέπει να αφαιρέσουμε τους γονείς και τα άλλα ψάρια από το ενυδρείο αλλιώς θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα αυγά τους και να τα τοποθετήσουμε σε άλλο ενυδρείο μια που ακόμα και οι γονείς τους δε θα διστάσουν να τα φάνε. Σε 2-3 μέρες εκκολάπτονται τα αυγά τους και σε μια εβδομάδα έχουν καταναλώσει όλο το σάκο τους. Είναι μικροσκοπικά και στις αρχές θα πρέπει να ταΐζονται με
infusoria έως ότου μεγαλώσουν αρκετά και να μπορούν να δεχτούν αρτέμιες η microworms.

Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα: Εξαιτίας της "ιδιοτροπίας" των αρσενικών στο να δημιουργούν περιοχές στο ενυδρείο θα σε αυτά τα λίτρα θα πρέπει να έχουμε ένα αρσενικό με 4 - 5 θηλυκά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι στο εμπόριο σπανίζουν τα θηλυκά αφού δεν έχουν εντυπωσιακά χρώματα.
Σε μεγαλύτερα κοινωνικά ενυδρεία θα πρέπει να προσέξουμε οι συγκάτοικοι τους να μη τους παρενοχλούν (εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους και την αργή του κολύμβηση συχνά τα κυνηγάνε για να τα φάνε).
Παράθεση:
Puntius titteya (cherry barb)


Φωτό 1:
αρσενικό πηγή
Φωτό 2:
θηλυκό πηγή
Φωτό 3: πηγή


Καταγωγή: Ζει στη Sri Lanka αλλά στα ποτάμια Kelani και Nilwala. Επίσης υπάρχουν άγριοι πληθυσμοί στη Κολομβία και το Μεξικό.

Βιότοπος: Στη φύση βρίσκεται σε σκιερά και χαμηλής ροής ρυάκια με έντονη βλάστηση.

Μέγιστο μέγεθος: 5 cm

Παράμετροι νερού:
Θερμοκρασία: 23 - 27 οC
Ph: 6,00 - 8,00
Gh: 5 - 20
Το μεγάλο εύρος του ph και της gh που δίνονται μας υποδεικνύουν τη μεγάλη προσαρμοστικότητα τους. Οι ιδανικές παράμετροι που υπάρχουν στη φύση είναι μαλακό και ελαφρά όξινο νερό.

Συγκάτοικοι:
Είναι ειρηνικά ψαράκια και μπορούμε να τα έχουμε με πάρα πολλά είδη ψαριών. Σε μικρά ενυδρεία καλό είναι να έχουμε ένα κοπάδι χωρίς πολλά άλλα ψάρια για να αποφύγουμε την υπερβολική ιχθυοφόρτιση.

Αναγνώριση φύλου:
Τα αρσενικά έχουν έντονο κόκκινο χρώμα ενώ τα θηλυκά δεν έχουν έντονα χρώματα και όταν εγκυμονούν έχουν μεγάλη κοιλιά.

Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου:
Προτείνεται ένα φυτεμένο ενυδρείο με πολλές σκιές και με σκουρόχρωμο βυθό. Αν δεν υπάρχουν πολλά φυτά χάνουν τον έντονο χρωματισμό τους. Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα ενυδρείο βιοτοπικής προσέγγισης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ξύλα και άμμο για βυθό όπως επίσης και ξερά φύλα από οξιά, πλάτανο η almond leaves που θα δώσουν μια πολύ φυσική εικόνα. Η χρήση τύρφης στο φίλτρο θα ήταν μια καλή προσθήκη καθώς εκτός από το εφέ του blackwater θα μαλακώσει και το νερό. Ο φωτισμός θα πρέπει να είναι χαμηλός. Αξίζει να στήσουμε ένα τέτοιο ενυδρείο για τα πανέμορφα ψαράκια και θα μας αποζημιώσουν με τα καλύτερα χρώματα και συμπεριφορές. Καλό επίσης είναι να έχουμε χαμηλή ροή στο ενυδρείο.

Διατροφή:
Στη φύση είναι παμφάγα και τρέφονται με μικροοργανισμούς, άλγη και μικρά ασπόνδυλα. Στο ενυδρείο τρώει από όλες τις τροφές που του προσφέρουμε από ξηρά τροφή έως κατεψυγμένες και ζωντανές αρτέμιες και δάφνιες.

Αναπαραγωγή:
Η αναπαραγωγή τους είναι εύκολη και εναποθέτουν τα αυγά τους σε moss η λεπτόφυλλα φυτά. Αν θελήσουμε να επιβιώσουν πολλά μικρά θα πρέπει να αφαιρέσουμε τους γονείς και τα άλλα ψάρια από το ενυδρείο αλλιώς θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα αυγά τους (συνήθως τις moss που είναι πάνω τους) και να τα τοποθετήσουμε σε άλλο ενυδρείο μια που ακόμα και οι γονείς τους δε θα διστάσουν να τα φάνε.

Καλύτερα στο ενυδρείο - γεννήστρα να έχουμε ελαφρά όξινο νερό. Όταν εκκολάπτουν τα αυγά ο γόνος είναι μικροσκοπικός και στις αρχές θα πρέπει να ταΐζονται με
infusoria έως ότου μεγαλώσουν αρκετά και να μπορούν να δεχτούν αρτέμιες η microworms. Μικρές καθημερινές αλλαγές νερού βοηθάνε πολύ στο να μεγαλώσουν σωστά.

Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα:
Ένα κοπάδι από cherry barbs με ένα ζευγάρι colisa lalia είναι μια πολύ καλή σύνθεση. Μπορούμε ωστόσο να αφήσουμε μόνο του το κοπάδι και να μεγαλώσουμε τον αριθμό του
ς.
Παράθεση:
Tanichthys albonubes (White Cloud Mountain Minnow)


Φωτό 1:
πηγή Φωτό 2: πηγή
Φωτό 3: πηγή


Καταγωγή: Πιστεύονταν ότι ζούσε μόνο στον ποταμό Pearl river delta στη Κίνα αλλά ανακαλύφτηκε επίσης και στο Ha Long Bay όπως και στο νησί Hainan. Θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες απελευθέρωσης πληθυσμών που έχουν αναπαραχθεί σε ενυδρεία χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα αν ήταν επιτυχείς! Όλα τα ψάρια που υπάρχουν στο εμπόριο προέρχονται από αναπαραγωγές που έχουν γίνει από εκτροφείς και με αυτό το τρόπο δεν επιβαρύνεται η προσπάθεια να σωθεί το είδος στη φύση.

Βιότοπος: Στη φύση βρίσκεται σε χαμηλής ροής ρυάκια με έντονη υδρόβια βλάστηση με καθαρό νερό που προέρχεται από πηγές.

Μέγιστο μέγεθος: 4 cm

Παράμετροι νερού:
Θερμοκρασία: 16 - 22 οC
Λανθασμένα θεωρούνται ψάρια του κρύου νερού. Στην ουσία είναι υπο-τροπικά είδη και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με τη θερμοκρασία που θα τα διατηρούμε μια που σε μεγάλες θερμοκρασίες παρατηρούμε μείωση της ζωής τους ενώ σε χαμηλές πολλές φορές δεν μπορούν να προσαρμοστούν!
Ph: 6,00 - 8,00
Gh: 5 - 20
Το μεγάλο εύρος του ph και της gh που δίνονται μας υποδεικνύουν τη μεγάλη προσαρμοστικότητα τους. Οι ιδανικές παράμετροι που υπάρχουν στη φύση είναι μαλακό και όξινο νερό.

Συγκάτοικοι:
Είναι ειρηνικά ψαράκια και μπορούμε να τα έχουμε με πάρα πολλά είδη ψαριών. Σε μικρά ενυδρεία καλό είναι να έχουμε ένα κοπάδι χωρίς πολλά άλλα ψάρια για να αποφύγουμε την υπερβολική ιχθυοφόρτιση. Πρέπει να προσέξουμε τις παραμέτρους νερού που "απαιτούν" οι υποψήφιοι συγκάτοικοι ώστε να μην έχουμε προβλήματα.

Αναγνώριση φύλου:
Τα αρσενικά έχουν έντονα χρώματα ενώ τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερη κοιλιά και είναι πιο άχρωμα από τα αρσενικά.

Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου:
Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στο στήσιμο του ενυδρείου. Προτείνεται ένα βαριά φυτεμένο ενυδρείο με πολλές σκιές και με σκουρόχρωμο βυθό. Αν βρίσκονται σε περιβάλλον με πολύ αραιή διακόσμηση χάνουν τον έντονο χρωματισμό τους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλα και άμμο για βυθό όπως επίσης και φυτά επιφανείας. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε ένα ρυάκι με διάφορες πέτρες και χαλίκι και με εύκολα φυτά απλά θα πρέπει να προσέξουμε η ροή του νερού να μην είναι μεγάλη.

Διατροφή:
Στη φύση τρέφονται με μικροοργανισμούς, μικρά ασπόνδυλα, σκουλήκια κοκ. Στο ενυδρείο τρώει από όλες τις τροφές που του προσφέρουμε από ξηρά τροφή έως κατεψυγμένες και ζωντανές αρτέμιες και δάφνιες. Καλό θα είναι να του προσφέρουμε συχνά γεύματα με ζωντανές η κατεψυγμένες αρτέμιες η δάφνιες.

Αναπαραγωγή:
Αναπαράγονται διασκορπίζοντας τα αυγά τους παντού χωρίς να φροντίζουν τα μικρά τους. Αν τα ψάρια μας είναι καλά στην υγεία τους σύντομα θα δούμε κάποιο αριθμό μικρών τους. Αν θελήσουμε να ασχοληθούμε με την αναπαραγωγή τους θα πρέπει να διαθέσουμε στο γόνο ένα άλλο ενυδρείο όπου θα μεταφέρουμε τους γονείς για να γεννήσουν και μετά θα τους αφαιρούμε. Δε χρειάζεται να έχουμε άμμο αλλά εύκολα φυτά όπως ανούμπιες και moss για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Το ph θα πρέπει να είναι ελαφρά όξινο και η θερμοκρασία γύρω στους 20-21ο C. Σαν φίλτρανση θα αρκούσε ένα ώριμο (στρωμένο) αερόφιλτρο με μικρή ροή αέρα.

Η διαδικασία είναι απλή. Διαλέγουμε το πιο χοντρό θηλυκό (σημαίνει ότι έχει πολλά αυγά) και ένα αρσενικό με τα πιο έντονα χρώματα και τα μεταφέρουμε στο ενυδρείο - γεννήστρα που έχουμε ετοιμάσει. Μπορεί να μην αρχίσουν αμέσως την αναπαραγωγή αλλά όταν ξεκινήσουν μπορεί να συνεχίσουν μέρες ολόκληρες μέχρι το θηλυκό να αδειάσει από αυγά. Το ζευγάρι θα πρέπει να το απομακρύνουμε μετά από 2-3 μέρες αφού τα πρώτα αυγά θα αρχίζουν να εκκολάπτονται (η εκκόλαψη τους διαρκεί 48-60 ώρες).

Όταν εκκολαφτούν θα πρέπει να τα ταΐζουμε με infusoria η Paramecium μια που τα στόματα τους είναι μικροσκοπικά και δε δέχονται άλλες τροφές. Μετά από μια εβδομάδα που έχουν μεγαλώσει αρκετά θα μπορούν να δεχτούν νεοεκκολαφθήσα αρτέμια η και microworms.

Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα:
Ένα κοπάδι από white cloud αρκεί για τα λίτρα αυτά. Αν τα λίτρα δεν είναι περιοριστικός παράγοντας θα μπορούσαμε να τα έχουμε με
Puntius semifasciolatus, Macropodus opercularis και Gambusia affinis.
Παράθεση:
Carinotetraodon travancoricus (Dwarf Puffer)


Φωτό 1: πηγή Φωτό 2: πηγή
Φωτό 3: πηγή


Καταγωγή: Ζει στην Ινδία.

Βιότοπος: Στη φύση βρίσκεται σε γλυκό νερό με πολύ χαμηλή ροή και έντονη υδρόβια βλάστηση.

Μέγιστο μέγεθος: Τα ενήλικα φτάνουν τα 2,5 cm

Παράμετροι νερού:
Θερμοκρασία: 22 - 28 οC
Ph: 6,80 - 8,00
Gh: 5 - 25
Οι ιδανικές παράμετροι για αυτό το είδος είναι να το κρατάμε σε ουδέτερο ph με μέτριες σκληρότητες προς σκληρό νερό.

Συγκάτοικοι:
Δε προτείνεται για κοινωνικό ενυδρείο αφού έχει τη συνήθεια να τρώει τα πτερύγια άλλων ψαριών καθώς επίσης γιατί εξαιτίας του μικρού του μεγέθους του μπορεί να καταλήξει το ίδιο τροφή για πιο μεγάλα και λαίμαργα ψάρια. Ανάλογα με τα διαθέσιμα λίτρα καλύτερη επιλογή είναι να έχουμε ένα η περισσότερα του ίδιου είδους.

Αναγνώριση φύλου:
Όταν είναι μικρά δεν είναι δυνατός ο σεξουαλικός διαχωρισμός αλλά όταν ενηλικιωθούν τα αρσενικά έχουν μια μαύρη γραμμή κάτω από τη κοιλιακή τους χώρα καθώς επίσης πίσω από το μάτι τους εμφανίζονται τακτοποιημένες γραμμές. Τα θηλυκά συνήθως έχουν πιο στρογγυλό σώμα από τα αρσενικά.

Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου:
Προτείνεται ένα βαριά φυτεμένο ενυδρείο με πολλές κρυψώνες από ρίζες. Θα πρέπει να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε περιοχές που δεν έχουν ορατότητα μεταξύ τους για να μειώσουμε την επιθετικότητα τους. Προτείνονται φυτά επιφανείας για να μειώνουν την ένταση του φωτισμού. Με αυτό το περιβάλλον θα νοιώθουν ασφάλεια τα ψάρια μας και θα είναι πιο ενεργητικά. Η ροή του νερού θα πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή μια που στη φύση ζουν σε ακίνητα νερά. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με τη ποιότητα του νερού καθώς όλα τα είδη puffer είναι ευαίσθητα σε κακές συνθήκες και για αυτό πρέπει να κάνουμε συχνές αλλαγές νερού.

Διατροφή:
Όπως όλα τα είδη puffer θα πρέπει να τρώνε σαλιγκάρια για να διατηρήσουν τα δόντια τους σε καλή κατάσταση - σε διαφορετική περίπτωση τα δόντια τους μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα σε τέτοιο σημείο που δημιουργούν πρόβλημα στο ψάρι. Δεν δέχονται συχνά ξηρές τροφές και για αυτό θα πρέπει να ταΐζουμε με κατεψυγμένες η ζωντανές τροφές.

Αναπαραγωγή:
Αντίθετα με τους συγγενείς τους έχουν αναφερθεί πολλές αναπαραγωγές σε ενυδρεία. Προτείνεται να έχουμε ένα αρσενικό και πολλά θηλυκά για να αποφύγουμε τους καβγάδες μεταξύ αρσενικών που πολλές φορές φτάνουν μέχρι θανάτου καθώς και τη παρενόχληση πολλών αρσενικών σε κάποιο θηλυκό.

Αν έχουμε ένα αρσενικό με ένα η δύο θηλυκά το ενυδρείο "γεννήστρα" δεν είναι ανάγκη να είναι πολλά λίτρα. Σαν φίλτρανση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αερόφιλτρο με "στρωμένο" σφουγγάρι αλλά πρέπει να προσέχουμε τις παράμετρους του νερού και να επεμβαίνουμε με συχνές αλλαγές νερού. Στο ενυδρείο θα πρέπει να έχουμε πολλά φυτά με λεπτά φύλα όπως Cabomba, Moss κατά προτίμηση java moss (Vesicularia dubyana) η willow moss (Fontinalis antipyretica). Η θερμοκρασία προτείνεται να πλησιάζει τους 28ο C.

Θα πρέπει να ταΐζουμε καλής ποιότητας τροφές με πολλες κατεψυγμενες οπως bloodworms και πολλά σαλιγκάρια. Στο αρσενικό σε συνθήκες αναπαραγωγής παρατηρούνται πιο έντονα χρώματα καθώς και το σώμα του φαντάζει πιο συμπιεσμένο και όχι τόσο στρογγυλό.

Το φλερτ του αρσενικού αρχίζει με το να κυνηγάει κάποιο θηλυκό και αν εκείνη δε δείχνει ενδιαφέρον είναι συχνό φαινόμενο να την δαγκώνει. ένα επιτυχημένο κυνηγητό καταλήγει με το θηλυκό να οδηγείται σε βλάστηση σε χαμηλό μέρος και εκεί σε λίγα δευτερόλεπτα απελευθερώνει τα αυγά της και το σπέρμα του ο αρσενικός. Τα αυγά είναι σχεδόν διαφανή με διάμετρο 1mm δεν κολλάνε και αναπτύσσονται εκεί που πέφτουν. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι το θηλυκό να γεννήσει όλα τα διαθέσιμα αυγά. Κάθε φορά κάνει γύρω στα 10 αυγά. Συχνά γεννούν σε καθημερινή βάση οπότε θα ήταν καλό να έχουμε πιο πολλά θηλυκά.

Αφού τελειώσει η διαδικασία καλό είναι να αφαιρέσουμε τα αυγά και να τα τοποθετήσουμε σε άλλο ενυδρείο η να αφαιρέσουμε τους γονείς. Μπορούμε να τα αφαιρέσουμε με μια πιπέτα η ακόμα να τα "ρουφήξουμε" με ένα σωληνάκι αεραντλίας. Είναι τόσο μικρά και διάφανα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Είναι χρήσιμο να παρατηρούμε την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα ώστε να εντοπίζουμε τα σημεία που θα υπάρχουν τα αυγά.

Αν αποφασίσουμε να μεταφέρουμε τα αυγά θα πρέπει να μεταφέρουμε το ίδιο το νερό στο οποίο γεννήθηκαν και να το κρατάμε σε ίδια θερμοκρασία. Ένα αερόφιλτρο είναι προτεινόμενο καθώς οι μικροσκοπικοί γόνοι δε θα κινδυνεύουν να ρουφηχτούν από κάποιο συμβατικό φίλτρο. Η μεταφορά moss από το ενυδρείο με τους γονείς είναι μια πολύ καλή κίνηση καθώς τα μικρά θα έχουν διαθέσιμους μικροοργανισμούς να φάνε. Θα πρέπει να αφαιρούμε τα αυγά που έχουν fungus η αυγά που δεν έχουν γονιμοποιηθεί. Τα ξεχωρίζουμε εύκολα εξαιτίας του άσπρου (γαλακτώδες) χρώμα τους.

Θα εκκολαφτούν σε περίπου 5 ημέρες και ο γόνος θα καταναλώσουν τον λεκιθικό σάκο τους σε 2-3 μέρες και θα αρχίσουν να είναι πιο ενεργητικά. Οι αρχικές τροφές θα πρέπει να είναι μικροσκοπικές όπως microworms. Μετά από μια εβδομάδα θα έχουν μεγαλώσει αρκετά ώστε να δεχτούν αρτέμια ενώ μεγαλύτερες τροφές πχ κατεψυγμένα bloodworms μετά από ένα μήνα. Θα πρέπει να προσέξουμε να μην έχουμε γόνους με διαφορετική ηλικία στο ενυδρείο καθώς δε θα διστάσουν να φάνε τα μικρότερα τους αδέρφια.

Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα:
Έχοντας στήσει σωστά ένα ενυδρείο για αυτά ένα αρσενικό με
τέσσερα θηλυκά είναι μια καλή επιλογή. Σε αυτά τα λίτρα έχοντας γνώση του ιδιόμορφου χαρακτήρα τους και την έλλειψη χώρου καλό είναι να αποφύγουμε να έχουμε άλλους συγκατοίκους.
Παράθεση:
Neolamprologus multifasciatus (Multi)


Φωτό 1:
πηγή Φωτό 2: πηγή
Φωτό 3: πηγή


Καταγωγή: Βρίσκεται στη λίμνη Tanganyika στην Αφρική.

Βιότοπος: Ζει σε αρκετά βαθιά νερά γύρω από την ακτογραμμή. Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από αμμώδη βυθό όπου συγκεντρώνονται πολλά άδεια κελύφη σαλιγκαριών.

Μέγιστο μέγεθος: Τα αρσενικά έως 4,5 cm ενώ τα θηλυκά έως 3,5 cm.

Παράμετροι νερού:
Θερμοκρασία: 24 - 27 οC
Ph: 7,50 - 9,00
Gh: 8 - 25
Το νερό από τη βρύση συνήθως είναι μέσα στα όρια που αναφέρονται παραπάνω.

Συγκάτοικοι:
Δημιουργούν "περιοχές" στο ενυδρείο και τις υπερασπίζονται έντονα. Αν τα λίτρα δε μας περιορίζουν από το να έχουμε μόνο μια αποικία από multi μπορούμε να τα συνδυάσουμε με είδη που θα μεριμνήσουμε να κατοικήσουν σε άλλη περιοχή του ενυδρείου μας. Θα διαμορφώσουμε κατάλληλα δηλαδή το περιβάλλον. Καλοί συγκάτοικοι θεωρούνται μικρόσωμα ψάρια που κατοικούν σε πέτρες όπως Neolamprologus brichardi η μικρόσωμα είδη από Julidochromis καθώς και Cyprichromis. Θα πρέπει να έχουμε πολλά κελύφη σαλιγκαριών ώστε να φτιάξουν την αποικία τους. Σε μικρά ενυδρεία (όπως τη περίπτωσή μας) καλό είναι να έχουμε ένα χαρέμι (ένας αρσενικός και περισσότερα θηλυκά) χωρίς πολλά άλλα ψάρια για να αποφύγουμε την υπερβολική ιχθυοφόρτιση μια που δεν υπάρχει χώρος για να κάνει αποικία κάποιο άλλο είδος. Σύντομα θα αρχίσουν να γεννούν και θα πρέπει να προσέχουμε να διατηρούμε ελεγχόμενο τον πληθυσμό ώστε να μην ξεφύγει.

Αναγνώριση φύλου:
Όταν είναι μικρά δεν είναι εύκολο να τα ξεχωρίσουμε. Όταν ενηλικιωθούν τα αρσενικά είναι πιο μεγάλα από τα θηλυκά και έχουν πιο έντονα χρώματα και μια κοκκινωπή απόχρωση στο πάνω μέρος του ραχιαίου πτερύγιου.

Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου: Θα πρέπει να έχουμε μεγάλες ανοιχτές περιοχές με αμμώδη βυθό με μεγάλο αριθμό άδειων κελυφών από σαλιγκάρια. Η άμμος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 εκατοστά καθώς τους αρέσει πολύ να σκάβουν.

Διατροφή: Ζωντανές η κατεψυγμένες τροφές είναι μια πολύ καλή προσθήκη στη δίαιτα τους. Δέχονται εύκολα και ξηρές τροφές του εμπορίου.

Αναπαραγωγή:
Πολύ εύκολα στην αναπαραγωγή τους. Θα πρέπει να έχουμε πολλά κελύφη σαλιγκαριών ώστε τα θηλυκά να γεννήσουν μέσα τους. Το νερό θα πρέπει να είναι σκληρό και αλκαλικό με ph 8,00 - 8,50. Θα πρέπει να έχουμε ένα αρσενικό με πολλές θηλυκές με τα κελύφη των σαλιγκαριών τοποθετημένα σε κάποια απόσταση μεταξύ τους (ανά ομάδες αν έχουμε παραπάνω αρσενικά στο ενυδρείο για να μειώσουμε την επιθετικότητα τους).

Τα θηλυκά αφού θάψουν το κέλυφος ως το σημείο που να είναι ορατή η είσοδος θα προσπαθήσουν να τραβήξουν τη προσοχή του αρσενικού δείχνοντας του την είσοδο της "φωλιάς" τους. Όταν ενδιαφερθεί ο αρσενικός τότε η θηλυκιά εισέρχεται στο κέλυφος και γεννά τα αυγά της. Όταν γεννήσει βγαίνει από το κέλυφος και εκείνη τη στιγμή ο αρσενικός απελευθερώνει το σπέρμα του που εισέρχεται στο κέλυφος καθώς η θηλυκιά εξέρχεται και με αυτό το τρόπο γονιμοποιούνται τα αυγά. Μερικές φορές αν το κέλυφος είναι αρκετά μεγάλο ο αρσενικός εισέρχεται σε αυτό.

Μετά την γονιμοποίηση των αυγών ο αρσενικός δεν είναι ευπρόσδεκτος στη περιοχή του θηλυκού και δεν έχει συμμετοχή στη φροντίδα και το μεγάλωμα των μικρών. Η μητέρα κάθεται στην είσοδο του κελύφους και με τα πτερύγια της δημιουργεί ροή στο εσωτερικό του οξυγονώνοντας με αυτό το τρόπο τα αυγά. Σε 24 ώρες εκκολάπτονται και κολυμπούν ελεύθερα μετά από 6-7 μέρες. Τα μικρά θα εξορμούν όλο και πιο πολύ μακριά από το κέλυφος τους καθώς μεγαλώνουν. Η μητέρα τους τελικά τα διώχνει μετά από ένα δεκαπενθήμερο.

Οι γόνοι είναι αρκετά μεγάλοι για να δεχτούν αρτέμια η
microworm όταν κολυμπήσουν. Αν θελήσουμε να έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στην αναπαραγωγή καλύτερα να τα μεταφέρουμε σε ένα άλλο ενυδρείο. Αν και οι γονείς τους συνήθως δε τα πειράζουν τα άλλα ψάρια στην αποικία μπορεί να τα φάνε.

Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα:
Ένα χαρέμι από τα χαριτωμένα αυτά ψαράκια αρκεί για τα λίτρα αυτά. Σύντομα θα αρχίσουν να γεννούν και θα πρέπει να ελέγχουμε το πληθυσμό τους για να μην αυξηθεί. Αν τα λίτρα δεν είναι περιοριστικός παράγοντας βλ. στη κατηγορία συγκάτοικοι
.
Παράθεση:
Colisa chuna (Honey gourami)


Φωτό 1:
αρσενικό πηγή Φωτό 2: θηλυκό πηγή
Φωτό 3:
αρσενικό πηγή

Καταγωγή: Βρίσκεται στην Ινδία και στο Μπαγκλαντές.

Βιότοπος: Ζει σε λίμνες, λακκούβες και τα πλημμυρισμένα χωράφια που έχουν έντονη υδρόβια βλάστηση και πολύ χαμηλή ροή νερού.

Μέγιστο μέγεθος: Έως 5 cm.

Παράμετροι νερού:
Θερμοκρασία: 22 - 27 οC
Ph: 6,00 - 7,50
Gh: 5 - 20
Ίσως θα πρέπει να χαμηλώσουμε λίγο το ph και τις σκληρότητα που έχει το νερό βρύσης.

Συμπεριφορά: Στη φύση έχουν παρατηρηθεί να "φτύνουν" νερό σε φύλλα η κλαδιά που βρίσκονται ακριβώς από πάνω τους προσπαθώντας να ρίξουν έντομα στο νερό να τα φάνε.

Συγκάτοικοι: Είναι ιδανικός συγκάτοικος σε ένα κοινωνικό ενυδρείο που περιέχει μικρά και ειρηνικά ψάρια. Τα αρσενικά θα υπερασπιστούν τη περιοχή τους από άλλα αρσενικά στο ενυδρείο. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής γίνονται πιο επιθετικά.

Αναγνώριση φύλου:
Τα θηλυκά συνήθως είναι λίγο μεγαλύτερα και έχουν μια καφέ λωρίδα που διασχίζει οριζόντια το σώμα τους (φωτό 2). Τα αρσενικά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής παίρνουν ένα εκπληκτικό πορτοκαλί χρωματισμό κατά το μεγαλύτερο μέρος του σώματος τους. Το μπροστινό κάτω μέρος του σώματος παίρνει ένα μπλε - μαύρο χρωματισμό ο οποίος εκτείνεται στο πρωκτικό πτερύγιο ενώ το ραχιαίο πτερύγιο τους γίνεται έντονο κίτρινο.

Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου: Προτιμούν ένα βαριά φυτεμένο ενυδρείο με πολλά φυτά επιφανείας. Η ροή του νερού θα πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή.

Διατροφή: Εύκολα στη διατροφή τους. Θα δεχτούν τις περισσότερες τροφές που τους προσφέρουμε. Λατρεύουν τις ζωντανές η κατεψυγμένες τροφές.

Αναπαραγωγή:
Αναπαράγονται πολύ εύκολα συνεπώς είναι καλή επιλογή για κάποιον αρχάριο. Θα πρέπει να έχετε ένα μικρό ενυδρείο που θα μεταφέρουμε τους γονείς για να γεννήσουν. Καλύτερα να υπάρχει ένα μόνο ζευγάρι αλλά και μια μικρή ομάδα αν το επιθυμείτε. Το ενυδρείο που θα στήσετε για την αναπαραγωγή τους θα πρέπει να είναι μικρό και να έχει το πολύ 15 cm νερό με πολλά επιπλέοντα φυτά. Ένα μικρό αερόφιλτρο είναι η καλύτερη επιλογή καθώς δε θα καταστρέψει τη φωλιά από φυσαλίδες που θα φτιάξει ο αρσενικός ούτε θα υπάρχει φόβος να παρασυρθεί ο γόνος τους. Θα πρέπει να έχουμε ένα καπάκι που να εφαρμόζει απόλυτα στο ενυδρείο γιατί ο γόνος χρειάζεται ένα στρώμα από θερμό και υγρό αέρα. Χωρίς αυτόν η ανάπτυξη του οργάνου που τους επιτρέπει να αναπνέουν και ατμοσφαιρικό αέρα (λαβύρινθος) μπορεί να μη αναπτυχθεί σωστά.

Ταΐστε τα ψάρια με μικρές ζωντανές τροφές. Όταν το θηλυκό φουσκώσει με τα αυγά το αρσενικό θα κατασκευάσει μια χαλαρή φωλιά από φυσαλίδες ανάμεσα στα επιπλέοντα φυτά. Στη συνέχεια θα αρχίσει να επιδεικνύεται στο θηλυκό. Καθώς το θηλυκό πλησιάζει την φωλιά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους με τα κοιλιακά τα πτερύγιά τους. Η ωοτοκία γίνεται κάτω από τη φωλιά με τον τυπικό εναγκαλισμό.

Το αρσενικό συλλέγει τα αυγά και τα μεταφέρει στη φωλιά. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι το θηλυκό να μην έχει άλλα αυγά και τελικά ο αρσενικός τη διώχνει και αναλαμβάνει τη φύλαξη της φωλιάς. Είναι καλύτερα να την αφαιρέσετε σε αυτό το σημείο. Το αρσενικό μένει συνέχεια κάτω από τη φωλιά ώσπου τα αυγά εκκολάπτονται (συνήθως σε περίπου 24-36 ώρες). Το αρσενικό μπορείτε στη συνέχεια να το βγάλετε. ο γόνος θα κολυμπάει ελεύθερα σε άλλες 24-48 ώρες και είναι μικροσκοπικά. Θα πρέπει να ταΐζετε με infusoria ή υγρή τροφή κατά την πρώτη εβδομάδα μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά μεγάλα για να δεχτούν νεοεκκολαφθήσες αρτέμιες ή microworms. Πρέπει να δίνεται προσέχετε πολύ κατά τις αλλαγές νερού επειδή είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές στη χημεία του νερού και της θερμοκρασίας.

Ένα όμορφο βίντεο που δείχνει τη διαδικασία:

BORKED

Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα: Ένα ζευγάρι colisa chuna και ένα κοπάδι cherry barb (10 άτομα) θα είναι καλά σε αυτά τα λίτρα. Αν τα λίτρα δεν είναι περιοριστικός παράγοντας βλ. στη κατηγορία συγκάτοικοι.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Γιώργος Κ : 27-04-13 στις 14:31
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 16-07-11, 21:46
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.459
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Arrow Ψάρια που ζουν σε μαλακό & όξινο νερό

Ψάρια που ζουν σε μαλακό & όξινο νερό
Παράθεση:
Barboides gracilis


Φωτό 1: αρσενικό πηγή
Φωτό 2:
αρσενικό πηγή
Φωτό 3:
αρσενικό (πάνω) θηλυκό (κάτω) πηγή

Καταγωγή: Κεντρική & Δυτική Αφρική

Βιότοπος
:
Στη φύση προτιμά ρηχά και σκιερά ρυάκια χωρίς μεγάλη ροή νερού καθώς και έλη. Σε πολλές περιπτώσεις το χρώμα του νερού είναι καφέ από τις ουσίες που απελευθερώνονται από φύλλα που είναι σε αποσύνθεση.

Μέγιστο μέγεθος
:
1,8 cm

Παράμετροι νερού
:

Θερμοκρασία: 21 - 26 οC
Ph: 6,00 - 7,00
Gh: 0 - 6
Προφανώς χρειάζονται μαλακό και όξινο νερό με συνέπεια να πρέπει να επεξεργαστούμε το νερό βρύσης είτε με συσκευή αντίστροφης όσμωσης είτε με τύρφη.

Συμπεριφορά
:
Είναι κοπαδόψαρο (κοπάδι στο ενυδρείο εννοούμε τουλάχιστον 7 και παραπάνω ψάρια) Στο ενυδρείο είναι ήρεμα ψαράκια αν και σε μικρά ενυδρεία καλό είναι να διαλέξουμε να έχουμε ένα μεγαλύτερο κοπάδι (15-20 ψαριών) ώστε να νοιώθουν την ασφάλεια που τους προσφέρει το κοπάδι.

Συγκάτοικοι:
Σε μικρά ενυδρεία καλύτερα είναι να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό κοπάδι από το είδος τους. Αν τα λίτρα δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας μπορούμε να τα συνδυάσουμε με Ladigesia roloffi - Jelly Bean Tetra που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις και που θα εξετάσουμε παρακάτω.Επίσης σε μεγαλύτερα ενυδρεία και αν δε μας ενδιαφέρει η βιοτοπική προσέγγιση μπορούμε να έχουμε ως συγκάτοικους Nannostomus anduzei, N. mortenthaleri, Paracheirodon simulans, Hyphessobrycon amandae, Boraras, Eirmotus και Trigonostigma.

Αναγνώριση φύλου:
Συνήθως τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα και είναι πιο λεπτά από τα θηλυκά. Η διαφορά τους γίνεται πιο αντιληπτή κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος.

Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου:
Στο βυθό του ενυδρείου η άμμος θα είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. Ξύλα, κλαδιά, ρίζες θα πρέπει να είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που να δημιουργούν πολλά σκιερά σημεία. Μια πολύ καλή προσθήκη θα ήταν ξερά φύλλα που με την αποσύνθεση τους θα απελευθερώνουν ουσίες στο νερό όπως ακριβώς στο βιότοπο τους. Καλό είναι να έχουμε χαμηλό φωτισμό με συνέπεια να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε "εύκολα" φυτά που δεν απαιτούν πολύ φωτισμό. Η ροή του νερού θα πρέπει να είναι χαμηλή δηλαδή το φίλτρο που θα επιλέξουμε θα πρέπει να μην έχει μεγάλη ροή.

Διατροφή:
Στη φύση τρώνε έντομα, σκουλήκια, καρκινοειδή. Στο ενυδρείο μπορεί να μη δεχτούν εύκολα τις αποξηραμένες τροφές του εμπορίου. Θα πρέπει να τα ταΐζουμε ζωντανές η κατεψυγμένες αρτέμιες, δάφνιες, τεμαχισμένο bloodworm κοκ. Συνήθως είναι σε άσχημη κατάσταση όταν εισάγονται και πολλές φορές εγκλιματίζονται δύσκολα στο ενυδρείο. Στις αρχές θα πρέπει να ταΐζουμε ζωντανές τροφές και σιγά σιγά να τους δίνουμε κατεψυγμένες η αποξηραμένες τροφές ώστε να τις συνηθίσουν.

Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα:
Ένα κοπάδι 10-15 ατόμων του είδους είναι μια καλή επιλογή. Επιπλέον προσθήκη άλλων συγκατοίκων θα πρέπει να συνοδευτεί από αύξηση του βιολογικού μας υλικού στο φίλτρο καθώς και πιο συχνές αλλαγές νερού.
Παράθεση:
Celestichthys margaritatus (Galaxy Rasbora, Celestial Pearl Danio - CPD)


Φωτό 1: αρσενικά πηγή
Φωτό 2:
αρσενικά πηγή
Φωτό 3:
αρσενικό (πάνω) θηλυκό (κάτω)

Καταγωγή: Αρχικά πιστεύονταν ότι ζούσε μόνο στην ανατολική Myanmar. Αργότερα ανακαλύφτηκαν πληθυσμοί του είδους στο ποταμό Thanlwin ακόμα και μέχρι τα σύνορα με την Ταϊλάνδη.

Βιότοπος: Συνήθως βρίσκεται σε μόνιμα πλημμυρισμένους νερόλακκους που ανανεώνουν το νερό από κοντινές πηγές. Το νερό είναι διαυγές και προτιμούν σημεία με έντονη υδρόβια βλάστηση.

Μέγιστο μέγεθος: Φτάνουν τα 2,1 cm

Παράμετροι νερού:
Θερμοκρασία: 20 - 26 οC
Ph: 6,50 - 7,50
Gh: 1 - 5
Προφανώς χρειάζονται μαλακό νερό με συνέπεια να πρέπει να επεξεργαστούμε το νερό βρύσης είτε με συσκευή αντίστροφης όσμωσης είτε με τύρφη.

Συγκάτοικοι:
Σε μικρό ενυδρείο καλό είναι να έχουμε ένα κοπάδι από το ίδιο είδος για να αποφύγουμε να φορτώσουμε το ενυδρείο χωρίς λόγο. Αν τα λίτρα δεν είναι περιοριστικός παράγοντας εξαιτίας της ήρεμης φύσης τους μπορούμε να τα συνδυάσουμε με πολλά ψάρια με ειρηνικό χαρακτήρα. Όπως πάντα βέβαια θα πρέπει να προσέξουμε οι παράμετροι του νερού που "απαιτεί" το κάθε είδος να ταυτίζονται.

Αναγνώριση φύλου:
Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα. Η 3η φωτογραφία θα μας βοηθήσει πολύ στην αναγνώριση τους.

Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου:
Σαν ντροπαλά ψαράκια θα πρέπει να φτιάξουμε ένα βαριά φυτεμένο ώστε να τους παρέχουμε πολλές κρυψώνες με σκουρόχρωμο βυθό. Φυτά επιφανείας θα βοηθήσουν αρκετά για να παρατηρήσουμε συμπεριφορές τους όπως στη φύση αφού θα νοιώθουν ασφάλεια να ξεμυτίσουν. Η ροή θα πρέπει να είναι χαμηλή αφού στο βιότοπο τους βρίσκονται σε λιμνάζοντα νερά.

Διατροφή:
Στη φύση τρέφονται με άλγες και μικροοργανισμούς ενώ στο ενυδρείο δέχονται και τις ξηρές τροφές αν και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν ανεβαίνουν συχνά στην επιφάνεια οπότε θα πρέπει να επιλέξουμε τροφές που βυθίζονται εύκολα. Συνήθως είναι σε άσχημη κατάσταση όταν εισάγονται και πολλές φορές εγκλιματίζονται δύσκολα στο ενυδρείο. Στις αρχές θα πρέπει να ταΐζουμε ζωντανές τροφές και σιγά σιγά να τους δίνουμε κατεψυγμένες η αποξηραμένες τροφές ώστε να τις συνηθίσουν.

Αναπαραγωγή:
Σχετικά είναι εύκολη η αναπαραγωγή τους.
Αν θελήσουμε να επιβιώσουν πολλά μικρά θα πρέπει να αφαιρέσουμε τους γονείς και τα άλλα ψάρια από το ενυδρείο αλλιώς θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα αυγά τους (συνήθως τις moss που είναι πάνω τους) και να τα τοποθετήσουμε σε άλλο ενυδρείο μια που ακόμα και οι γονείς τους δε θα διστάσουν να τα φάνε. Όταν εκκολάπτουν τα αυγά ο γόνος είναι μικροσκοπικός και στις αρχές θα πρέπει να ταΐζονται με infusoria η με ξηρά τροφή 5-50 micron έως ότου μεγαλώσουν αρκετά και να μπορούν να δεχτούν αρτέμιες η microworms. Εδώ: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=39108 μπορούμε να δούμε πως!

Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα:
Μια ομάδα 8 ατόμων (δυο αρσενικά και έξι θηλυκά) είναι μια καλή επιλογή.
Παράθεση:
Pangio semicincta (Kuhli loach)


Φωτό 1: πηγή Φωτό 2: πηγή Φωτό 3: πηγή

Καταγωγή: Βρίσκεται στη Μαλαισία καθώς και στα νησιά Sunda στη Σουμάτρα και το Βόρνεο.

Βιότοπος: Οι περισσότεροι πληθυσμοί ζουν συνήθως σε ρηχά, αργοκίνητα τμήματα ποταμών ή σε έλη. Το νερό συνήθως έχει μαύρο χρώμα αν και δεν είναι απίθανο να βρεθεί σε διαυγές νερά. Εξαιτίας της βλάστησης και των πυκνών δένδρων δεν περνάει πολύ φως με αποτέλεσμα να είναι σε σκοτεινά νερά. Το νερό έχει αμελητέα περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και pH μπορεί να είναι πολύ χαμηλό (3 έως 4) λόγω της αποσύνθεσης και των τανίνων και οργανικών οξέων από σάπια φύλλα στον πυθμένα. Ανάλογα με την τοποθεσία ο βυθός μπορεί να είναι σκέτη τύρφη, λάσπη ή άμμος με τα Kuhli συνήθως κρυμμένα σε σωρούς από φύλλα.

Μέγιστο μέγεθος: Φτάνουν τα 9 με 10 cm

Παράμετροι νερού:
Θερμοκρασία: 23 - 29 οC
Ph: 3,50 - 7,00
Gh: 0 - 8
Προφανώς χρειάζονται μαλακό νερό με συνέπεια να πρέπει να επεξεργαστούμε το νερό βρύσης με μια συσκευή αντίστροφης όσμωσης και με τύρφη.

Συγκάτοικοι:
Είναι φιλήσυχα ψάρια χωρίς να εκδηλώνουν επιθετικότητα ούτε μεταξύ τους ούτε σε άλλα ψάρια. Παρόλα αυτά μπορούν να τρώνε τα αυγά και τα μικρά των συγκατοίκων τους. Θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 4 άτομα μια που στη φύση βρίσκονται σε μεγάλες ομάδες όπως και κάποιου είδους σπηλιά η σχισμή που θα συγκεντρώνονται όλα μαζί όταν ηρεμούν. Η προσθήκη ενός είδους που σχηματίζει κοπάδι θα κάνει τα Kuhli να μην είναι τόσο ντροπαλά μια που στη φύση η απουσία των κοπαδιών από πάνω τους σημαίνει ότι κάποιος θηρευτής είναι στη περιοχή.

Αναγνώριση φύλου:
Τα ενήλικα θηλυκά είναι λίγο πιο μεγάλα και παχιά από τα αρσενικά. Όταν ενηλικιωθούν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα αρσενικά από το τη πρώτη ακτίνα του θωρακικού τους πτερυγίου που είναι ελαφρά διακλαδιζόμενο και πιο λεπτό.

Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου:
Σαν βυθό θα πρέπει να έχουμε άμμο γιατί τους αρέσει πολύ να σκάβουν και να κρύβονται μέσα της. Το χαλίκι θα πρέπει να το αποφύγουμε γιατί κατά στη προσπάθεια τους να σκάψουν υπάρχει περίπτωση να τραυματιστούν και επίσης δε θα μπορούν να τραφούν σωστά αφού φιλτράρουν την άμμο και την απορρίπτουν από τα βράγχια τους και καταπίνουν μόνο τη τροφή που βρίσκουν. Θα πρέπει να έχουμε ρίζες και κλαδιά τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που να δημιουργούν σκιερές κρυψώνες καθώς και ξερά φύλλα που θα απελευθερώνουν τανίνες και οξέα στο νερό κατά την αποσύνθεση τους όπως ακριβώς στο φυσικό τους περιβάλλον. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε τύρφη για να πετύχουμε το blackwater που τους "αρέσει". Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χαμηλό φωτισμό. Η ροή επίσης θα πρέπει να είναι χαμηλή αφού στο βιότοπο τους βρίσκονται σε λιμνάζοντα νερά. Αν αγοράσουμε μικρά Kuhli θα πρέπει να προσέξουμε να μη χωράνε στην είσοδο του φίλτρου μας και να έχει καπάκι το ενυδρείο γιατί έχει παρατηρηθεί να πηδάνε τις πρώτες μέρες εισαγωγής τους στο ενυδρείο.

Διατροφή:
Στη φύση τρέφονται κυρίως με μικρά καρκινοειδή και λάβρες εντόμων που κοσκινίζουν με τα βράγχια τους από το βυθό. Στο ενυδρείο δέχονται αποξεραμένες τροφές που φτάνουν στο βυθό όπου και ζουν για να έχουν όμως μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να ταΐζουμε και με ζωντανές η κατεψυγμένες δάφνιες, αρτεμιες bloodworms κτλ.

Αναπαραγωγή:
Έχουν αναφερθεί αναπαραγωγές στα ενυδρεία
αλλά δεν συνοδεύονται με φωτογραφίες η πειστήρια με συνέπεια να αμφισβητούνται.

Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα:
Μια ομάδα τουλάχιστον 4 ατόμων επιβάλλεται μια που είναι ομαδικό ψάρι. Εξαρτάται με τους συγκατοίκους που θα διαλέξουμε αν θα βάλουμε και παραπάνω. Όπως προαναφέρθηκε είναι καλό να επιλέξουμε κάποιο είδος ειρηνικού κοπαδόψαρου ώστε να νοιώθουν ασφάλεια και να μη κρύβονται συνέχεια.
Παράθεση:
Corydoras pygmaeus (Pygmy Cory)


Φωτό 1: πηγή Φωτό 2: πηγή Φωτό 3: πηγή

Καταγωγή: Ζει στη Βραζιλία στον Rio Madeira.

Βιότοπος
:
Στη φύση προτιμά μικρούς παραπόταμους και λιμνούλες που έχουν δημιουργηθεί από πλημμύρες στο δάσος. Βρίσκεται σε μεγάλες ομάδες που βρίσκει καταφύγιο στις ρίζες των δέντρων και τη βλάστηση.

Μέγιστο μέγεθος
:
3 cm

Παράμετροι νερού
:

Θερμοκρασία: 22 - 26 οC
Ph: 6,40 - 7,40
Gh: 2 - 15
Προφανώς χρειάζονται μαλακό και όξινο νερό με συνέπεια να πρέπει να επεξεργαστούμε το νερό βρύσης με συσκευή αντίστροφης όσμωσης και με τύρφη.

Συμπεριφορά
:
Είναι κοπαδόψαρο (κοπάδι στο ενυδρείο εννοούμε τουλάχιστον 7 και παραπάνω ψάρια) Στο ενυδρείο είναι ήρεμα ψαράκια αν και σε μικρά ενυδρεία καλό είναι να διαλέξουμε να έχουμε ένα μεγαλύτερο κοπάδι ώστε να νοιώθουν την ασφάλεια που τους προσφέρει το κοπάδι. Έχουν ειρηνικό χαρακτήρα και δεν θα πειράξουν άλλα ψάρια. Θα κοπαδιάσουν πολύ εύκολα με άλλα μικρόσωμα κοπαδόψαρα.

Συγκάτοικοι:
Σε μικρά ενυδρεία καλύτερα είναι να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό κοπάδι από το είδος τους. Αν έχουμε πολλά λίτρα στη διάθεση μας θα πρέπει να προσέξουμε να μη τα βάλουμε με μεγάλα ψάρια όπως σκαλάρια, γκουράμια κλ γιατί θα τα κυνηγάνε για να τα φάνε εξαιτίας του μικρού τους μεγεθους. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε με γαρίδες γλυκού νερού και με μικρόσωμα κοπαδόψαρα προσέχοντας πάντα να είναι συμβατά στις παραμέτρους του νερού που χρειάζονται.

Αναγνώριση φύλου:
Συνήθως τα αρσενικά έχουν πιο λεπτό σώμα από τα θηλυκά. Η διαφορά τους γίνεται πιο αντιληπτή κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος που τα θηλυκά είναι γεμάτα αυγά.

Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου:
Προτιμούν χαμηλό φωτισμό. Αν και τα πάνε καλά σε βαριά φυτεμένο ενυδρείο θα μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε το βιότοπο τους με ξύλα και ρίζες χωρίς κάποιο φυτό (ίσως κάποια φυτά επιφανείας για να κόβουν από το φωτισμό).
Στο βυθό του ενυδρείου η άμμος θα είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. Μια πολύ καλή προσθήκη θα ήταν ξερά φύλλα που με την αποσύνθεση τους θα απελευθερώνουν ουσίες στο νερό όπως ακριβώς στο βιότοπο τους. Η χρήση ενυδρειακής τύρφης θα βοηθούσε πολύ στο να δημιουργήσουμε το blackwater όπως ακριβώς είναι στο βιότοπο τους.

Αναπαραγωγή: Αναπαράγονται με τον ίδιο τρόπο όπως όλα τα κόρυ απλά θα πρέπει να προσέξουμε λίγο περισσότερο το γόνο τους επειδή είναι μικροσκοπικός. Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να στήσουμε ένα άλλο ενυδρείο όπου θα μεταφέρουμε τα κόρυ ώστε να γεννήσουν και μετά να τα απομακρύνουμε. Έχει παρατηρηθεί ότι σε ενυδρείο με ένα λεπτό στρώμα άμμου αντί για bare bottom (χωρίς βυθό σκέτο γυαλί) ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε "στρωμένο" αερόφιλτρο μια που τα μικρά εύκολα μπορούν να καταλήξουν μέσα σε κάποιο φίλτρο αφού είναι μικροσκοπικά. Η προσθήκη moss στο ενυδρείο θα βοηθήσει πολύ τα μικρά να βρουν infusoria για να τραφούν. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε νερό από αντίστροφη όσμωση φιλτραρισμένο με τύρφη. Η θερμοκρασία καλό είναι να είναι γύρω στους 24o C και το ph στο 6,5. Σε αναπαραγωγές παρατηρούμε καλύτερα αποτελέσματα αν έχουμε αναλογία δύο αρσενικών για κάθε θηλυκό. Θα πρέπει να τα ταΐζουμε με ποικιλία τροφών ζωντανών, κατεψυγμένων και ξηρών. Όταν δούμε τα θηλυκά να έχουν φουσκώσει οι κοιλιές τους από τα αυγά κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή νερού (50% - 70%) με πιο δροσερό νερό και αυξάνουμε την οξυγόνωση και τη ροή στο ενυδρείο. Επαναλαμβάνουμε καθημερινά μέχρι να γεννήσουν. Πολλά είδη γεννούν συνήθως όταν ξεκινούν η περίοδος των βροχοπτώσεων και ίσως είναι δύσκολο να αναπαραστήσουμε τις συνθήκες αυτές στο σπίτι μας (ειδικά το καλοκαίρι). Αν δε γεννούν θα πρέπει να πειραματιστούμε με τα επίπεδα οξυγόνου με το πότε κάνουμε αλλαγές νερού κτλ. Υπάρχει και περίπτωση να μην έχουν ωριμάσει σεξουαλικά αφού σε πολλά είδη αυτό μπορεί να γίνει μετά από χρόνια! Οπότε θα πρέπει να έχουμε υπομονή αν θελήσουμε να ασχοληθούμε με την αναπαραγωγή τους. Όταν αποφασίσουν να γεννήσουν αρχικά θα παρατηρήσουμε μια αναταραχή που θα καταλήξει στο τα αρσενικά να κυνηγούν τα θηλυκά.
Αξίζει κάποιος να παρατηρήσει τον ιδιόμορφο τρόπο που ζευγαρώνουν! Το θηλυκό μετά από κυνηγητά από τον αρσενικό τον αφήνει να την "χαϊδέψει" με τα πτερύγια του και καταλήγουν σε μια στάση που θυμίζει κεφαλαίο Τ με το θηλυκό να έχει το στόμα της στο αναπαραγωγικό όργανο του αρσενικού. Τότε απελευθερώνει μια ποσότητα σπέρματος που οδηγείται από το στόμα στα βράγχια της και στη συνέχεια στα πίσω πτερύγια της όπου έχει εναποθέσει ένα αυγό το οποίο γονιμοποιείται με αυτό τον τρόπο. Μετά βρίσκει κάποια επιφάνεια να το εναποθέσει και συνεχίζει η ίδια διαδικασία μέχρι να γεννήσει όλα τα αυγά της. Συνήθως τα αυγά αυτά τα εναποθέτει στο τζάμι του ενυδρείου η σε φύλλα φυτών. Βρήκα ένα βιντεάκι που δείχνει τη διαδικασία σε άλλο είδος αλλά είναι ίδιος ο τρόπος στα πιο πολλά είδη:

BORKED

Ακόμα και όταν πάει να εναποθέσει το αυγό της θα δούμε να την κυνηγούν αρσενικά ώστε να έχουν πιθανότητες να γονιμοποιήσουν το επόμενο αυγό της!! Όταν ολοκληρώσουν τις γέννες θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα κόρυ και να αυξήσουμε τη ροή (βοηθάει πολύ να μη πιάσουν fungus και χαλάσουν). Πολλοί χρησιμοποιούν σκευάσματα που καταπολεμούν το fungus αλλά και μπλε του μεθυλενίου αλλά θα πρέπει να το αφαιρέσουμε με αλλαγές νερού λίγο πριν εκκολαφτούν τα αυγά (3 εως 5 μέρες). Ακόμα και έτσι θα δούμε μερικά να πιάνουν fungus τα οποία θα πρέπει να τα απομακρύνουμε για να μην εξαπλωθεί και στα άλλα.
Επειδή ο γόνος είναι μικροσκοπικός θα πρέπει να ταΐζεται με infusoria μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να δεχτούν μικρές αρτέμιες και microworms.

Διατροφή:
Δέχεται
εύκολα τις αποξηραμένες τροφές του εμπορίου που χωράνε στο μικρό του στόμα. Θα πρέπει να τα ταΐζουμε ζωντανές η κατεψυγμένες μικρές αρτέμιες η δάφνιες.

Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα:
Ένα κοπάδι 7-10 ατόμων του είδους είναι μια καλή επιλογή. Επιπλέον προσθήκη άλλων συγκατοίκων θα πρέπει να συνοδευτεί από αύξηση του βιολογικού μας υλικού στο φίλτρο καθώς και πιο συχνές αλλαγές νερού.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Γιώργος Κ : 09-10-11 στις 09:00
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 28-07-11, 22:30
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.459
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Arrow Ψάρια υφάλμυρου νερού

Ψάρια υφάλμυρου νερού

Υπάρχει και άλλη μια επιλογή
ίσως λίγο πιο εξεζητημένη αλλά μας δίνει πολλές επιλογές με πανέμορφα ψάρια!

Παράθεση:
Brachygobius xanthozonus (Bumblebee Goby)


Φωτό 1:
πηγή Φωτό 2: πηγή
Φωτό 3:
πηγή

Καταγωγή: Κατάγεται από την Ινδονησία.

Βιότοπος: Ζει σε υφάλμυρα και γλυκά νερά με χαμηλή ροή και πολύ υδρόβια βλάστηση.

Μέγιστο μέγεθος: Έως 4,5 cm.

Παράμετροι νερού:
Θερμοκρασία: 22 - 29 οC (καλύτερα να έχουμε θερμοκρασία που να πλησιάζει τους 29 οC)
Ph: 7,50 - 8,50
Gh: 10 - 20

Συγκάτοικοι: Αν και γενικά μπορούν να συνυπάρξουν με άλλα ψάρια υφάλμυρου νερού καλό είναι να τα διατηρούμε σε species tank (ενυδρείο με ένα μόνο είδος ψαριού). Υπερασπίζεται την περιοχή του σθεναρά και για αυτό θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 6 από αυτά τα ψάρια καθώς έτσι θα μοιράζεται η επιθετικότητα μεταξύ τους. Αν τα επιλέξουμε να τα διατηρήσουμε σε κοινωνικό ενυδρείο θα πρέπει να προσέξουμε να μην έχουμε μεγαλύτερα ψάρια γιατί λόγω του μικρού τους μεγέθους τους υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουν μεζεδάκι για τα άλλα ψάρια.

Αναγνώριση φύλου:
Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα όταν είναι σε περίοδο αναπαραγωγής. Τα θηλυκά είναι πιο χοντρά όταν είναι γεμάτα αυγά και λίγο πριν γεννήσουν γίνεται εμφανής ο οωθέτης τους (ovipositor).

Προτεινόμενο στήσιμο ενυδρείου: Στο ενυδρείο θα πρέπει να έχουμε όσο πιο πολλές κρυψώνες γίνεται καθώς αυτό το είδος δημιουργεί περιοχές που υπερασπίζεται (εδαφική συμπεριφορά). Προτιμούν ένα βαριά φυτεμένο ενυδρείο με πολλά φυτά επιφανείας. Η ροή του νερού θα πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πέτρες και ξύλα καθώς και κομμάτια πλαστικού σωλήνα. Ο αμμώδες βυθός είναι η καλύτερη επιλογή. Η ροή νερού θα πρέπει να είναι στο ελάχιστο δυνατόν. Αν και στη φύση βρίσκονται για λίγο σε γλυκό νερό θα πρέπει να τα διατηρούμε σε υφάλμυρο που τα πάνε πολύ καλύτερα σε αυτό. Το αλάτι που θα προσθέσουμε μπορούμε να το υπολογίσουμε στο 1/4 του θαλασσινού - γύρω στη 1.005 αλατότητα.

Διατροφή: Συνήθως αρνούνται να φάνε ξηρές τροφές. Μπορούμε να τους προσφέρουμε ζωντανές η κατεψυγμένες τροφές όπως δάφνιες, αρτέμιες, bloodworms κτλ.

Αναπαραγωγή:
Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή τους αν τα διατηρούμε σωστά. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουμε ένα ζευγάρι είναι να αγοράσουμε μια ομάδα 6-10 ψαριών και να τα αφήσουμε να διαλέξουν μόνα τους το ταίρι τους. Θα πρέπει να είναι στημένο το ενυδρείο όπως περιγράψαμε παραπάνω με υφάλμυρο (1.005 αλατότητα) ζεστό νερό και με φίλτρανση με χαμηλή ροή. Ταΐζουμε με ποικιλία κατεψυγμένων και ζωντανών τροφών και θα ανταμειφτούμε σύντομα με κάποια γέννα. Αν ωστόσο δεν συμβαίνει κάποια αναπαραγωγή μια αλλαγή νερού μερικές φορές βοηθάει.
Η αναπαραγωγή γίνεται σε κάποια σπηλιά. Μπορούμε να δημιουργήσουμε τέτοιες με πέτρες η απλά να χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό σωλήνα. Πολλοί χομπίστες αναφέρουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία τα πλαστικά κουτιά των φιλμ των φωτογραφικών μηχανών. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι πλησιάζει αναπαραγωγική πράξη καθώς αλλάζουν τον χρωματισμό τους (τα αρσενικά με πιο εμφανή τρόπο). Τα 2/3 του σώματος τους γίνεται ένα βαθύ χρυσό χρώμα ενώ το μπροστινό 1/3 γίνεται πολύ σκούρο. Τα αρσενικά είναι πιο ενεργητικά καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν κάποιο από τα θηλυκά μέσα στη δική τους σπηλιά. Αν το αρσενικό το πετύχει το θηλυκό γεννάει στη σπηλιά μέχρι 200 αυγά τα οποία και γονιμοποιεί ο αρσενικός αμέσως μετά.
Από αυτή τη στιγμή το θηλυκό δεν έχει κάποια άλλη συμμετοχή ενώ ο αρσενικός παραμένεις στη σπηλιά για να προσέχει τα αυγά μέχρι να εκκολαφτούν. Τα θηλυκά τώρα μπορούμε να τα αφαιρέσουμε. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 3-4 μέρες και τα αρσενικά θα πρέπει να τα αφαιρέσουμε από το ενυδρείο καθώς θα φάνε τα μικρά όταν κολυμπήσουν ελεύθερα. Αυτό γίνεται σχετικά γρήγορα καθώς ο γόνος έχει πολύ μικρό λεκιθικό σάκο.
Ο γόνος είναι μικροσκοπικός και χρειάζεται infusoria για να τραφεί τουλάχιστον για την 1η η 2η εβδομάδα που κατά την διάρκεια αυτή κολυμπούν με πολύ ενεργητικότητα στη στήλη νερού. Αργότερα μπορούμε να ταΐζουμε microworms και αρτέμια.

Προτεινόμενη ψαροσύνθεση σε 60 λίτρα: Μια ομάδα 6-8 από αυτά τα ψάρια είναι αρκετή αρκεί να τους παρέχουμε πολλές κρυψώνες. Μη ξεχνάμε και τους περιοριστικούς παράγοντες που αναλύσαμε παραπάνω βλ. Συγκάτοικοι

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Γιώργος Κ : 12-04-12 στις 10:54
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 28-07-11, 22:31
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.459
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Προεπιλογή

Αφού διαλέξουμε τι ψάρια μας αρέσουν προσπαθούμε να στήσουμε το ενυδρείο ώστε να "ικανοποιεί" τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που ίσως έχουν. Μια πολύ καλή κίνηση θα είναι να κάνουμε μια έρευνα στο διαδίκτυο και σε βιβλία για να δούμε το βιότοπο τους ώστε να επιλέξουμε τα κατάλληλα υλικά (ξύλα, πέτρες, χαλίκι η άμμο) όπως και φυτά και γιατί όχι εξοπλισμό που θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε ένα όμορφο σπίτι για τους μικρούς μας φίλους.

Το σίγουρο είναι ότι αν φροντίσουμε για τις σωστές παραμέτρους στο νερό, φτιάξουμε το σωστό περιβάλλον, την επιλογή σωστού αριθμού ψαριών, την επιλογή συμβατών συγκατοίκων όπως φυσικά και τη σωστή συντήρηση του ενυδρείου το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό και τα προβλήματα θα είναι παρελθόν.

Στο χέρι μας είναι όλα!

Η κύρια πηγή πληροφοριών ήταν το www.fishbase.us σε συνδυασμό με πολύ ψάξιμο σε αξιόπιστες ιστοσελίδες όπως www.seriouslyfish.com και www.planetcatfish.com

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Γιώργος Κ : 26-12-11 στις 08:33
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 29-07-11, 01:56
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.459
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Προεπιλογή

Επειδη ειναι παρα πολλα ειδη ψαριων και θελει πολυ χρονο να εκτελεστει σωστα ενα τετοιο εγχειρημα αποφασισα να ποσταρω οσα ειχα ετοιμα και κατα καιρους να συμπληρωνω και αλλα ειδη ψαριων ωστε να ανανεωνεται η λιστα!
Θα προστεθουν και ψαρια υφαλμυρου νερου!!

Φυσικα δεκτες ολες οι προτασεις για διορθωσεις και για να καλυψουμε τυχων ασαφειες η παραλειψεις η και λαθη!!
__________________

Gab at Facebook:
https://www.facebook.com/GreekAquaristsBoards/
https://www.facebook.com/groups/GreekAquaristsBoards/
Knowledge is having the right answer
Intelligence is asking the right question
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 29-07-11, 03:43
Το avatar του χρήστη redman88
redman88 Ο χρήστης redman88 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 02-03-2011
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 413
Προεπιλογή

γιωργο καταπληκτικο το αρθρο
νομιζω οτι ηταν απαραιτητο κατι τετοιο και σιγουρα θα βοηθησει παλιους και νεους στον χωρο των ενυδρειων!!!
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 29-07-11, 03:47
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.459
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Προεπιλογή

Καλυπτει και μενα πολλα κομματια της δικης μου αγνοιας! Οσο ψαχνω μικρα ψαρακια τοσο ανακαλυπτω ποσο ομορφα και ποσα πολλα υπαρχουν!
__________________

Gab at Facebook:
https://www.facebook.com/GreekAquaristsBoards/
https://www.facebook.com/groups/GreekAquaristsBoards/
Knowledge is having the right answer
Intelligence is asking the right question
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 29-07-11, 04:16
jonedessa Ο χρήστης jonedessa δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 08-07-2008
Περιοχή: Έδεσσα
Μηνύματα: 78
Προεπιλογή

Πολύ ωραίο άρθρο,πολύ λεπτομερή παράθεση, εύχομαι να συμπληρωθεί.
Μπράβο Γιώργο !!!!!
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 29-07-11, 10:40
Το avatar του χρήστη billias
billias Ο χρήστης billias δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 16-05-2011
Περιοχή: πειραιας
Μηνύματα: 250
Προεπιλογή

Ενα μπραβο κ απο μενα πολυ καλή κ χρήσιμη δουλεια.
__________________

Ο καλός χομπίστας είναι υπεύθυνος χομπίστας!!
Η ημιμάθεια ….. χειρότερη της αμάθειας !!
Η άγνοια σκοτώνει...
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54431
Απάντηση με παράθεση
  #11  
Παλιά 29-07-11, 10:44
Λάζαρος
Guest
 
Μηνύματα: n/a
Προεπιλογή

μπραβο...βασικα σκεφτομουν να γραψω μπραβο..το αξιζεις μεν,αλλα επειδη οπως ειπες θα συνεχισει η λιστα με τα ψαρια να μην παρεμβαλλομαι...τελοςπαντων
Απάντηση με παράθεση
  #12  
Παλιά 29-07-11, 10:57
Το avatar του χρήστη douran_p
douran_p Ο χρήστης douran_p δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 04-05-2009
Περιοχή: Ορεστιαδα
Μηνύματα: 855
Προεπιλογή

ωραιος............................
__________________
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ
Απάντηση με παράθεση
  #13  
Παλιά 29-07-11, 12:51
Το avatar του χρήστη lucy
lucy Ο χρήστης lucy δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 27-01-2007
Περιοχή: Δράμα
Μηνύματα: 1.993
Προεπιλογή


Εγώ δεν θα διστάσω να δείξω τον ενθουσιασμό μου γι' αυτό το άρθρο που είδα! Όταν συμπληρωθεί, τότε ας σβηστούν τα "μπράβο" μας! Τώρα όμως πρέπει να ενθαρρύνουμε και να επιβραβεύσουμε μια τόσο σημαντική δουλειά!!!!
__________________

«...όταν μια πόρτα στη ζωή κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Ευτυχισμένος θα είναι ο άνθρωπος που δεν θα σταθεί να κλαίει μπροστά στην κλειστή πόρτα, αλλά θα ψάξει να βρει την ανοικτή και να ευτυχήσει
[B]Helen Keller

[
Απάντηση με παράθεση
  #14  
Παλιά 29-07-11, 12:54
Το avatar του χρήστη Γιαννης Μ5
Γιαννης Μ5 Ο χρήστης Γιαννης Μ5 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 27-07-2008
Περιοχή: Μεγαρα-Αθηνα-Πρεβεζα
Μηνύματα: 2.924
Προεπιλογή

Μπραβο Γιωργο για την καλη δουλεια.
__________________
Το αλλο μου χομπι....
Απάντηση με παράθεση
  #15  
Παλιά 29-07-11, 21:02
Το avatar του χρήστη panos_auk
panos_auk Ο χρήστης panos_auk δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 11-01-2011
Περιοχή: Ραφήνα
Μηνύματα: 842
Προεπιλογή bravo

tres bien!
Απάντηση με παράθεση
  #16  
Παλιά 06-08-11, 15:45
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.459
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Προεπιλογή

Μόλις προστέθηκαν τα πανέμορφα White cloud!!
__________________

Gab at Facebook:
https://www.facebook.com/GreekAquaristsBoards/
https://www.facebook.com/groups/GreekAquaristsBoards/
Knowledge is having the right answer
Intelligence is asking the right question
Απάντηση με παράθεση
  #17  
Παλιά 07-08-11, 02:33
Το avatar του χρήστη stratigos24
stratigos24 Ο χρήστης stratigos24 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 29-03-2011
Περιοχή: Αθηνα-Βυρωνας
Μηνύματα: 2.278
Προεπιλογή

Συγχαρητηρια!!! Δεν εχω να πω τιποτα αλλο.
Απάντηση με παράθεση
  #18  
Παλιά 07-08-11, 13:12
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.459
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Προεπιλογή

Προστέθηκαν και τα ομορφούλια - μικρούλια Corydoras pygmaeus ... Πολυ ενδιαφεροντα ψαρακια ... Σύντομα και περισσότερες πληροφορίες για την αναπαραγωγή τους που δε διαφέρει από τα άλλα είδη των κόρυ!

Ξεχασα να τονισω στα white clouds οτι θα πρεπει να δωσουμε πολυ προσοχη στη θερμοκρασια που τα διατηρουμε!!

Μεσα απο ολο αυτο μαθαινω πολλα για καθε ψαρι που ειχα και ισως αποκτησω στο μελλον ... Αυτη τη φορα δε θα κανω λαθη ... ελπιζω να βοηθησει να συμπληρωσει την ημιμαθεια ολων μας (και πρωτα απο ολα σε εμενα τον ιδιο!)
__________________

Gab at Facebook:
https://www.facebook.com/GreekAquaristsBoards/
https://www.facebook.com/groups/GreekAquaristsBoards/
Knowledge is having the right answer
Intelligence is asking the right question
Απάντηση με παράθεση
  #19  
Παλιά 07-08-11, 16:26
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.459
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Προεπιλογή

Προσθεσα και το τροπο αναπαραγωγης των κορυ! Αξιζει καποιος να το διαβασει ειναι πραγματικα πολυ ... ενδιαφερον!!
__________________

Gab at Facebook:
https://www.facebook.com/GreekAquaristsBoards/
https://www.facebook.com/groups/GreekAquaristsBoards/
Knowledge is having the right answer
Intelligence is asking the right question
Απάντηση με παράθεση
  #20  
Παλιά 07-08-11, 17:38
Το avatar του χρήστη nicpapa
nicpapa Ο χρήστης nicpapa δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 12-04-2009
Περιοχή: Ρόδος
Μηνύματα: 2.212
Προεπιλογή

Πολύ ωραίο το αρθρο σου συνέχισε το ...
Απάντηση με παράθεση
  #21  
Παλιά 11-08-11, 14:44
Το avatar του χρήστη goazila
goazila Ο χρήστης goazila δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 06-06-2009
Περιοχή: Ξάνθη
Μηνύματα: 86
Προεπιλογή

Μπραβο Γιωργο χριαζοταν αυτη η βοηθεια για πολους ... θα βοηθεισεις πολα ατομα πιστεβω.
Απάντηση με παράθεση
  #22  
Παλιά 11-08-11, 20:55
Το avatar του χρήστη mikrosaquaristas
mikrosaquaristas Ο χρήστης mikrosaquaristas δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 25-04-2009
Περιοχή: euboea
Μηνύματα: 859
Προεπιλογή

Γιώργο θα σε μαλώσω

έχεις ξεχάσει τα Killies!!!!
Απάντηση με παράθεση
  #23  
Παλιά 12-08-11, 01:03
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.459
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Προεπιλογή

Η λιστα ειναι τεραστια! Δεν εχω ξεχασει κατι απλα σκεφτηκα οτι αν το δημοσιευα ολοκληρωμενο θα καθυστερουσα παρα πολυ μια που ειναι πολλα ειδη! Ετσι αποφασισα να το δημοσιευσω και να προσθετω ενα ενα ειδος οταν το ολοκληρωσω!!
__________________

Gab at Facebook:
https://www.facebook.com/GreekAquaristsBoards/
https://www.facebook.com/groups/GreekAquaristsBoards/
Knowledge is having the right answer
Intelligence is asking the right question
Απάντηση με παράθεση
  #24  
Παλιά 13-08-11, 23:35
ioannis_79 Ο χρήστης ioannis_79 δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 12-01-2011
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 195
Προεπιλογή

Συγχαρητήρια!!!!

Μακάρι να είχα κι εγώ ένα τέτοιο οδηγό όταν ξεκινούσα!!!

Μπράβο!!!!
Απάντηση με παράθεση
  #25  
Παλιά 03-09-11, 08:52
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.459
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Προεπιλογή

Μόλις προστέθηκαν τα πανέξυπνα και ενδιαφέροντα Dwarf Puffer

Συντομα πιο πολλες πληροφοριες για την αναπαραγωγη τους!!!
__________________

Gab at Facebook:
https://www.facebook.com/GreekAquaristsBoards/
https://www.facebook.com/groups/GreekAquaristsBoards/
Knowledge is having the right answer
Intelligence is asking the right question
Απάντηση με παράθεση
  #26  
Παλιά 18-09-11, 07:32
Το avatar του χρήστη akoulis
akoulis Ο χρήστης akoulis δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 18-02-2011
Περιοχή: γερμανια η περιστερι
Μηνύματα: 372
Προεπιλογή

αρωστεεεε,,,,
__________________
φιλικα παντα Ακης
Απάντηση με παράθεση
  #27  
Παλιά 29-09-11, 02:02
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.459
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Γιώργος Κ Εμφάνιση μηνυμάτων
Συντομα πιο πολλες πληροφοριες για την αναπαραγωγη τους!!!
Αργησε λιγακι αλλα ειναι ετοιμες και αυτες!!!
__________________

Gab at Facebook:
https://www.facebook.com/GreekAquaristsBoards/
https://www.facebook.com/groups/GreekAquaristsBoards/
Knowledge is having the right answer
Intelligence is asking the right question
Απάντηση με παράθεση
  #28  
Παλιά 29-09-11, 15:05
gianni zym Ο χρήστης gianni zym δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 15-08-2010
Περιοχή: αγρινιο
Μηνύματα: 163
Προεπιλογή

φοβερός τύπο λέμε, μπράβο Γίωργο.
Απάντηση με παράθεση
  #29  
Παλιά 29-09-11, 21:05
Το avatar του χρήστη IoannisV
IoannisV Ο χρήστης IoannisV δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 20-08-2011
Περιοχή: Πάτρα
Μηνύματα: 79
Προεπιλογή

Απαιχτο το άρθρο φίλε,συγχαρητήρια και από μένα και να είσαι πάντα καλά.
Υποκλίνομαι
Απάντηση με παράθεση
  #30  
Παλιά 29-09-11, 21:59
Το avatar του χρήστη Χριστόφορος Μίχας
Χριστόφορος Μίχας Ο χρήστης Χριστόφορος Μίχας δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 24-01-2010
Περιοχή: Περισσός
Μηνύματα: 622
Προεπιλογή

Το πόσο κόσμο θα βοηθήσει αυτό το άρθρο, δεν λέγεται....Πάρα πολλοί έχουν 60λίτρα ενυδρεία και ψάχνονται τί να βάλουν μέσα -κάποτε κι εγώ-. Μπράβο! Γιώργο. Να γίνει υπόμνημα να μην το χάνουμε μέσα από τις δημοσιεύσεις.
Προσωπικά είχα επιλέξει τα cpd's με συνδυασμό τσέρυ γαρίδων. Τελικά το μόνο που βλέπω να κολυμπά είναι οι γαρίδες. Τα ψάρια δεν με καταδέχονται!
-------------------------
Οπα! είναι ήδη υπόμνημα. Είμαι απρόσεκτος!!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Χριστόφορος Μίχας : 29-09-11 στις 21:59 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
60 λίτρα φυτεμένο με γκάπυ-πλάτυ-νέον-rainbow atoyx Βιοτοπικά - Γεωγραφικά ενυδρεία Κ. Αμερικής 8 21-01-11 17:41
Προτάσεις για 750 λίτρα! gregoryn Γλυκό νερό - Γενικά 36 10-12-08 20:29
Προτάσεις για 35 λίτρα... Carebean pirate Γλυκό νερό - Γενικά 8 17-10-06 14:05
προτάσεις για 12 λίτρα? Strahos Γλυκό νερό - Γενικά 18 15-10-06 01:08

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 04:10.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,43348 seconds with 12 queries