Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 12-11-15, 18:21
Το avatar του χρήστη G_AQUA
G_AQUA Ο χρήστης G_AQUA δεν είναι συνδεδεμένος
Moderator

Περιοχή: ΓΛΥΦΑΔΑ
Προεπιλογή

Μπορεί να συζητάμε επι μέρες για το αν πρέπει να μπούν με σειρά 1-2-3-4, 1-4-2-3 ή 4-3-2-1 αλλά

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από johnpecn` Εμφάνιση μηνυμάτων
Για φωτοσυνθεση
ειναι και συναρτηση του τι φυτά εχεις και σε ποια σημεια μεσα στο ενυδρειο, οι λαμπες που έχεις καλυπτουν ολο το φασμα και αυτο ειναι οτι καλύτερο.
Εγω ας πουμε που εχω κοκκινα φυτα τερμα πισω εχω βαλει εκει τις λαμπες ψυχρού φωτός.
αυτός είναι ο κανόνας !

Για το ποιά λάμπα και με ποιά σειρά πρέπει να την βάλεις ώστε να πάρεις τα καλύτερα αποτελέσμα παίζει ρόλο τι φυτά έχεις και που και τι διαμόρφωση έχει ο βυθός του ενυδρείου (αν έχει επίπεδα).
Ξεκίνα με αυτό το κριτήριο και μετά μπορείς να κάνει αλλαγές ώστε να πάρεις πιθανόν κάτι καλύτερο.
Αλλωστε, ότι και να λέμε εμείς τώρα, τα φυτά σου τελικά είναι αυτά που θα μιλήσουν και θα σου δείξουν ποιά διαρρύθμιση προτιμούν περισσότερο ...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-11-15, 22:21
Το avatar του χρήστη Skydiver
Skydiver Ο χρήστης Skydiver δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αθήνα, Νίκαια
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από G_AQUA Εμφάνιση μηνυμάτων
Μπορεί να συζητάμε επι μέρες για το αν πρέπει να μπούν με σειρά 1-2-3-4, 1-4-2-3 ή 4-3-2-1 αλλά

αυτός είναι ο κανόνας !

Για το ποιά λάμπα και με ποιά σειρά πρέπει να την βάλεις ώστε να πάρεις τα καλύτερα αποτελέσμα παίζει ρόλο τι φυτά έχεις και που και τι διαμόρφωση έχει ο βυθός του ενυδρείου (αν έχει επίπεδα).
Ξεκίνα με αυτό το κριτήριο και μετά μπορείς να κάνει αλλαγές ώστε να πάρεις πιθανόν κάτι καλύτερο.
Αλλωστε, ότι και να λέμε εμείς τώρα, τα φυτά σου τελικά είναι αυτά που θα μιλήσουν και θα σου δείξουν ποιά διαρρύθμιση προτιμούν περισσότερο ...
Επίπεδα δεν έχω, απλά η μεγαλύτερη μάζα των φυτών είναι από τη μέση και πίσω με τα ψηλότερα φυτά στο πίσω μέρος. Μπροστά όμως έχω γρασιδάκι (Marsilea hirsuta) και μπροστά απο κάτι πέτρες, οι οποίες είναι ακριβώς στη μέση, έχω hemianthus callitrichoides ''cuba'' (αν δεν κάνω λάθος), όπου σκοπό να το αναπτύξω προς τα εμπρός.
Εσύ τι λες μετά απ' αυτά;
Παλιά 12-11-15, 22:51
Moderator

Προεπιλογή

Αν δεν κάνω λάθος μιλάς για τέσσερεις 24άρες λάμπες άρα 96 βατ συνολικά. Πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο σου;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-11-15, 23:09
Senior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αν δεν κάνω λάθος μιλάς για τέσσερεις 24άρες λάμπες άρα 96 βατ συνολικά. Πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο σου;
Ναι, 4 Χ 24W. Μεικτά είναι 120. Καθαρά, απ' ότι έχω υπολογίσει κάπου στα 85. Απλά έχω ύψος (καθαρό - επάνω μέρος βυθού ως τις λάμπες) 45εκ .
Παλιά 12-11-15, 23:47
Moderator

Προεπιλογή

Τα συνολικά βατ που έχεις είναι καλά, οι 45 πόντοι βέβαια για 24 άρες είναι αρκετό ύψος.
Εγώ στο παρελθόν σε ενυδρείο 240 lt με 4X54 watt (2 grolux, 1 sera plant, 1 day light) είχα βάλει τις δύο grolux (με κοινό on/off) στην μέση ως κύριο φωτισμό, την sera πίσω μιας και τα φυτά στην πλάτη ήταν νορμάλ απαιτήσεων και την daylight μπροστά γιατί είχα χαλάκι από cuba.
Σφαίρα πήγαινε, σφαίρα πήγε και από την στιγμή που αποφάσισα να βγάλω τελείως την daylight και να βάλω τρίτη grolux. Στο τέλος έβαλα όλες grolux και δεν είχα πια κανένα δίλημα ποιά θα βάλω και που
Το βασικό είναι να έχεις αρκετό και βέβαια ποιοτικό φωτισμό. Από την στιγμή που έχεις, μικρές θα είναι διαφορές αν τις βάλεις με την Χ ή την Ψ διάταξη...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-11-15, 00:06
Senior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Τα συνολικά βατ που έχεις είναι καλά, οι 45 πόντοι βέβαια για 24 άρες είναι αρκετό ύψος.
Εγώ στο παρελθόν σε ενυδρείο 240 lt με 4X54 watt (2 grolux, 1 sera plant, 1 day light) είχα βάλει τις δύο grolux (με κοινό on/off) στην μέση ως κύριο φωτισμό, την sera πίσω μιας και τα φυτά στην πλάτη ήταν νορμάλ απαιτήσεων και την daylight μπροστά γιατί είχα χαλάκι από cuba.
Σφαίρα πήγαινε, σφαίρα πήγε και από την στιγμή που αποφάσισα να βγάλω τελείως την daylight και να βάλω τρίτη grolux. Στο τέλος έβαλα όλες grolux και δεν είχα πια κανένα δίλημα ποιά θα βάλω και που
Το βασικό είναι να έχεις αρκετό και βέβαια ποιοτικό φωτισμό. Από την στιγμή που έχεις, μικρές θα είναι διαφορές αν τις βάλεις με την Χ ή την Ψ διάταξη...
Σ' ευχαριστώ πολύ φιλαράκι για τις συμβουλές σου! Κατατοπιστικότατος!!! Με το ύψος το ξέρω πως έχω θέμα. Τόσο καιρό ήμουν με 2 λάμπες όπου αργότερα έβαλα ανακλαστήρες. Δεν είδα ιδιαίτερη διαφορά. Είμαι περίεργος τώρα τι θα κάνουν οι τέσσερεις με ένα ανακλαστήρα η κάθε μια...
Η επόμενη δοκιμή μου είναι με προβολείς λεντ αν και θα το παλέψω αρκετό καιρό με διάφορους πειραματισμούς, με τις λάμπες μιας και έδωσα αρκετά χρήματα για την αναβάθμιση του φωτισμού. Οι τέσσερεις λάμπες και οι δύο ανακλαστήρες είναι καινούργια. Το δεύτερο φωτιστικό μαζί με τους άλλους δύο ανακλαστήρες αγοράστηκαν και αυτά τώρα αλλά μεταχειρισμένα. Με την επιλογή των λαμπτήρων, πιστεύω πως αν δεν έκανα την καλύτερη, έκανα μια αρκετά καλή επιλογή. Ήθελα πάση θυσία να βάλω την Sera Plant, γιατί σε άλλο ενυδρείο είχα δει φοβερά αποτελέσματα με το που την έβαλα. Και να φανταστείς πως είχα μόνο μια λάμπα (Τ8 )!!!
Παλιά 13-11-15, 00:36
Moderator

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Skydiver Εμφάνιση μηνυμάτων
Με το ύψος το ξέρω πως έχω θέμα. Τόσο καιρό ήμουν με 2 λάμπες όπου αργότερα έβαλα ανακλαστήρες. Δεν είδα ιδιαίτερη διαφορά.
.................................................. .........................................
Ήθελα πάση θυσία να βάλω την Sera Plant, γιατί σε άλλο ενυδρείο είχα δει φοβερά αποτελέσματα με το που την έβαλα. Και να φανταστείς πως είχα μόνο μια λάμπα (Τ8 )!!!
Στην αποθήκη έχω παρκαρισμένο ένα 80cm 120άρι ακριβώς γιατί είχε 45 πόντους απόσταση από τον βυθό και δυο 24 άρες λάμπες οι οποίες δεν έφταναν ούτε για "ζήτω". Πέρασα τρίτη λάμπα, λίγα πράγματα...
Ψάχτηκα κι εγώ για λεντ, την ίδια στιγμή μου έτυχαν κάτι προβλήματα με το φίλτρο (ευτυχώς δεν είχα ακόμα ψάρια μέσα) τα πήρα στο κρανίο και το έστειλα στα πιτς

Η Sera plant για μένα είναι εξαιρετική λάμπα (σπάνιο για Sera) κυρίως για την απόχρωση που δίνει και το πως αναδεικνύει τα χρώματα φυτών και ψαριών. Παρ' όλα αυτά είμαι φαν την Grolux αν και συμφωνώ 100% στην παρατήρηση ότι τα κόκκινα φυτά δεν είναι το φόρτε της...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-11-15, 00:06
Το avatar του χρήστη johnpecn`
johnpecn` Ο χρήστης johnpecn` δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Βυρωνας
Προεπιλογή

Παράθεση:
+1000
εγω βεβαια παλι θα πω το ιδιο, η γκρολουξ εχουν θεμα με τα κοκκινα φυτα
Εδω το δικό μου με μια daylight μη ενυδρειακή απο πανω απο την αλτερνανθερα και μια γκρολουξ πανω απο την λουντβιχια η διαφορα ειναι εμφανής
Το ενυδρειο ειναι φρεσκοστημένο

http://youtu.be/OF1uvckz0yI

http://youtu.be/OF1uvckz0yI" width="425" height="344">http://youtu.be/OF1uvckz0yI" />BORKED
Παλιά 13-11-15, 00:09
Senior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από johnpecn` Εμφάνιση μηνυμάτων
+1000
εγω βεβαια παλι θα πω το ιδιο, η γκρολουξ εχουν θεμα με τα κοκκινα φυτα
Εδω το δικό μου με μια daylight μη ενυδρειακή απο πανω απο την αλτερνανθερα και μια γκρολουξ πανω απο την λουντβιχια η διαφορα ειναι εμφανής
Το ενυδρειο ειναι φρεσκοστημένο

http://youtu.be/OF1uvckz0yI

http://youtu.be/OF1uvckz0yI" width="425" height="344">http://youtu.be/OF1uvckz0yI" />BORKED
Όταν λες "έχουν θέμα"...;

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές