Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από plin
Δυστυχώς στα LED (και στις φθορισμού) η θερμοκρασία χρώματος δεν έχει καμία σχέση με την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη λάμπα και μπορεί να αξιοποιηθεί από τα φυτά. Το ξέρω ότι το σφάλμα αυτό γίνεται από πάρα πολλούς, και πολλοί (παρασυρμένοι, ίσως, από την σχετικά υψηλή - 8500°Κ -θερμοκρασία χρώματος της διάσημης για την ανάπτυξη των φυτών λάμπας sylvania grolux) προτείνουν υψηλές θερμοκρασίες χρώματος για φυτεμένα, αλλά είναι λάθος. Για περισσότερα διάβασε εδώ.
Αν θέλεις να πάρεις λάμπα led ειδικά για φυτά θα πρέπει να πάρεις κάποια που να είναι 'grow light' αλλά για φυτεμένο χαμηλών απαιτήσεων δεν είναι και τόσο απαραίτητο (άσε που θα σου παραμορφώσει και τα χρώματα).
Τώρα, αν θέλεις να το ψάξεις, μπορείς, αν βρεις το φάσμα εκπομπής των λευκών led που σκέφτεσαι να βάλεις - πράγμα δύσκολο, ελάχιστοι το δίνουν-, μπορείς, βασιζόμενος σε αυτό, να υπολογίσεις χοντρικά την ακτινοβολία που αξιοποιούν τα φυτά.
Αν δεν θέλεις να πονοκεφαλιάζεις, διάλεξε διάφορα λευκά led, διαφορετικής θερμοκρασίας χρώματος, και ανάμιξέ τα, αυτό πάντα βοηθά και στην πιστότητα των χρωμάτων αλλά και τείνει να διευρύνει το συνολικό εκπεμπόμενο φωτεινό χρωματικό φάσμα, οπότε έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να καλύπτεις όλες τις ανάγκες των φυτών.
Με λίγα λόγια: Αν έχεις ήδη κάποια λευκά led, μην προσθέσεις τα ίδια, καλύτερα να είναι άλλα, διαφορετικής θερμοκρασίας χρώματος.
Επίσης, αν θέλεις και δεν σε πειράζει η ροζ χροιά που θα αποκτήσει ο φωτισμός, πρόσθεσε και μερικά κόκκινα led (κατά προτίμηση γύρω στα 650nm). Η ακτινοβολία των 660 και 640nm αξιοποιείται πάρα πολύ από τα φυτά.
|
Κατατοπιστικότατος,
Δείτε τώρα τι συμβαίνει στο δικό μου ενυδρείο που φαίνεται να είναι όπως ακριβώς τα λέει ο φίλος μας ο plin.
Εχω αυτό το DIY φωτιστικό
http://www.aquatek.gr/vb/attachment....6&d=1381233012
με πλακέτες led
http://www.ebay.com/itm/Car-Interior...c24026&vxp=mtr
υπάρχουν 3 κόκκινες 3 μπλε 5 warm white 5 cold white και 4-5 cold white με smd 5050 (είναι πολύ πιο δυνατές από τις 1210/2350), δηλαδή δεν είναι όλες ίδιες. Τα φυτά μου μέχρι πριν λίγο καιρό πήγαιναν χάλια, έβαζα βαλισνέριες και σε 4-5 μέρες έμενα μόνο οι ρίζες. Μετά από πολύ ψάξιμο αποδείχτηκε πως ήταν λάθος λίπανση και η κατάσταση έστρωσε. Και όχι απλά έστρωσε , μέσα σε 1-1,5 μήνα αυτές οι βαλισνέριες έφτασαν στο θεό, η μία είναι πάνω από 50 πόντους ύψος τώρα. Από αυτό καταλαβαίνω πως ο φωτισμός τελικά δουλεύει, για εύκολα φυτά ε, μη παρεξηγηθώ. Προφανώς ο συνδυασμός από διάφορα led μάλλον απόδωσε, και με το στρώσιμο της λίπανσης έχω αμελητέα άλγη, λίγο με μια οδοντόβουρτσα και τα τζάμια λάμπουν, έφυγε και η περισσότερη καφέ άλγη από τα φύλα. ¶ρα για εύκολα φυτά με προσεκτική λίπανση (αν βάζετε να βάζετε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ λίγη, ίσως και να μην είναι απαραίτητη) με DIY CO2 αν υπάρχει και με LED διαφόρων θερμοκρασιών και χρωματισμών θα υπάρχει καλή ανάπτυξη. Δηλαδή μια λεντοταινία μόνο ίσως να μην έχει την απόδοση που περιμένετε, ενώ μια RGB να είναι καλύτερα ή ένας συνδυασμός (warm, cold , red , blue) και να έχετε στο νου σας πως επειδή πάμε ψάχνοντας μπορεί να υπάρξουν και αποτυχίες, αλλιώς ακολουθήστε τη πεπατημένη και πάτε σε T8/T5 που υπάρχει μεγάλη γνώση και εμπειρία ή σε κάποια ακριβή λύση LED που ίσως να μην είναι και δοκιμασμένη.
plin θα ήθελα την άποψή σου σε αυτό