Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Χρυσόψαρα > Χρυσόψαρα: Ασθένειες - Θεραπείες

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 14-07-13, 23:08
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor

Περιοχή: Αθηνα
Προεπιλογή

Υπαρχει και η σοβαρη πιθανοτητα να τα πηρες ηδη καμμενα.
Παλιά 14-07-13, 23:16
Professor

Προεπιλογή

Κοιτα, τα χρυσοψαρα εκτος της ψυξης, των σταθερων παραμετρων και των λιτρων δεν θελουν και πολλα πραγματα.
Αντιθετως απο αλλα ψαρια που θελουν κι αλλα εκτος αυτων.
Στην κατηγορια diy εχει οδηγιες κλπ, για να φτιαξεις ευκολα ψυξη αν πιανουν λιγο τα χερια σου - μια φορα γινεται, μετα καθεσαι και απολαμβανεις.
Μπορεις να φτιαξεις και ενα συστημα για ευκολη αλλαγη νερου (με δοχειο και αντλια, οπου δεν χρειαζεσαι καν αντιχλωρια κλπ)

Προτεινω να μην αντικαταστησεις τις απωλειες.
Θα σε δυσκολεψει περισσοτερο η συντηρηση με περισσοτερα ψαρια.
Ουσιαστικα το νερο συντηρουμε και οχι τα ψαρια.
Οσο πιο πολλα ψαρια, τοσο πιο πολυ συντηρηση θελει το νερο.
Οι διαστασεις του ενυδρειου σου, ειναι καταλληλες μονο για fancy ειδη χρυσοψαρων (πχ fantaιl, oranda κλπ), ενω ειναι ακαταλληλο για ειδη οπως το common, comet και shubunkin που γινονται πολυ μεγαλυτερα και ειναι πολυ πιο κινητικα εκ κατασκευης.
Σε 100 λιτρα δεν θα εβαζα πανω απο 2, το πολυ 3, fancy χρυσοψαρα, αν ηθελα να μη με παιδεψει
Παλιά 14-07-13, 23:25
hellbound Ο χρήστης hellbound δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member

Περιοχή: ΛΑΡΙΣΑ
Προεπιλογή

Ναι έχω διαβάσει τα DIY των συναδέρφων και θα το βάλω στο πρόγραμμα αν είναι
(Μπορεί να γράφω πρώτη φορά αλλά είμαι χρόνια μέλλος και έχω ρίξει αρκετό διάβασμα στο forum το οποίο και πρέπει να αναφέρω ότι μου έχει δώσει πολλές γνώσεις για το αντικείμενο.)
Το ξέρω ότι θεωρούνται και είναι εύκολα για αυτό και τα διάλεξα.
Έχεις δίκιο δεν θα αντικαταστήσω την απώλεια όταν και αν έρθει (μάλλον βέβαιο είναι ότι θα έρθει δυστυχώς) να παρατηρήσω και την εξέλιξη των άλλων ψαριών.
Ξέρω ότι ο κανόνας λέει κάπου στα 30λ για κάθε χρυσόψαρο αλλά δεν άντεξα και έβαλα ένα παραπάνω, δεν μπορεί με τόσο υλικό στο φίλτρο θα αντέξει είπα το φορτίο και από ότι είδα και στις μετρήσεις καλά είμαι…
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-07-13, 23:33
Professor

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από hellbound Εμφάνιση μηνυμάτων
δεν άντεξα και έβαλα ένα παραπάνω, δεν μπορεί με τόσο υλικό στο φίλτρο θα αντέξει είπα το φορτίο και από ότι είδα και στις μετρήσεις καλά είμαι…
Το φιλτρο θα αντεξει, εσυ δεν θα αντεξεις
Το φιλτρο ειναι μονο για δεσμευση ΝΗ3 ΝΟ2.

Στο νερο ομως με περισσοτερα ψαρια θα εχεις:
- Αυξηση ΝΟ3 και PO4
- Καταναλωση θρεπτικων απο το νερο (μεταλλικα αλατα και ιχνοτοιχεια) οπως και οξειδωση τους (θεμα Redox)
Βασικα μονο με σωστες αλλαγες νερου θα βρεις ακρη, αφου αλλιως θα γεμισεις οργανα μετρησης και χημικα.
Οσο πιο λιγα ψαρια τοσο πιο ανετες οι αλλαγες.
Απλο.
Με 2-3 ψαρια στα 100 λιτρα θα εισαι ΟΚ με 30-40% την εβδομαδα αλλαγη και τα ψαρια θα πανε σουπερ.
Υπολογισε και οτι θα μεγαλωσουν (εως πολυ)
Εχω δυο fancy σε 140 λιτρα και εχουν μεγαλωσει τοσο που μου φαινεται πλεον μικρο το ενυδρειο
Παλιά 14-07-13, 23:58
Junior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από delta66 Εμφάνιση μηνυμάτων
Το φιλτρο θα αντεξει, εσυ δεν θα αντεξεις
Το φιλτρο ειναι μονο για δεσμευση ΝΗ3 ΝΟ2.

Στο νερο ομως με περισσοτερα ψαρια θα εχεις:
- Αυξηση ΝΟ3 και PO4
- Καταναλωση θρεπτικων απο το νερο (μεταλλικα αλατα και ιχνοτοιχεια) οπως και οξειδωση τους (θεμα Redox)
Ένταξη χαριτολογώντας το έλεγα….

Παράθεση:
αφου αλλιως θα γεμισεις οργανα μετρησης και χημικα.
Ευχαριστώ δεν θα πάρω το έχω περάσει και είχα κουραστεί να κάνω ένα σωρό τεστ με δύο χούφτες μπουκαλάκια

Παράθεση:
Με 2-3 ψαρια στα 100 λιτρα θα εισαι ΟΚ με 30-40% την εβδομαδα αλλαγη και τα ψαρια θα πανε σουπερ.
Όσο για τη ρουτίνα μου σωστό με βρίσκεις, αν κατάλαβα καλά

Παράθεση:
Υπολογισε και οτι θα μεγαλωσουν (εως πολυ)
Εχω δυο fancy σε 140 λιτρα και εχουν μεγαλωσει τοσο που μου φαινεται πλεον μικρο το ενυδρειο
Μπράβο να σου ζήσουν
-------------------------
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Nick74 Εμφάνιση μηνυμάτων
κοιτα, κατα τη γνωμη μου αυτος ειναι κανονας απο αυτους που ειναι για να τους παραβαινεις (οχι ασυστολα βεβαια, εχει ομως να κανει με τη διαθεση για ασχολεια, τα φιλτρα τη βιολογια, την εμπειρια κτλ κτλ κτλ) ΑΛΛΑ υπαρχει ενας αλλος "κανονας" που θεωρω απαραβατο εστω κι αν δεν πολυακουγεται (πολυγραφεται τεσπα), δηλαδη ποσο ΧΩΡΟ (και λιτρα τεσπα) θελει το ψαρι σαν ειδος ωστε να μπορει να μας χαρισει τη φυσικη του συμπεριφορα.
Πανω σε αυτο εχουμε το χοντροκομενο κανονα του 1:10, δηλαδη πως το ενυδρειο πρεπει να ειναι τουλαχιστο 10 φορες μεγαλυτερο απο το μηκος του ψαριου, αλλα απο κει και περα το καθε ειδος εχει τις δικες του ιδιομορφιες (πχ υπαρχουν κοπαδοψαρα που ναι μεν εχουν 3cm μηκος, αλλα θελουν ελαχιστο μηκος 1 m για να κολυμπησουν σωστα)
Στο πρώτο σκέλος θα έρθω να συμφωνήσω μίας και έκανα την επιλογή μου με γνώμονα να ασχολούμαι μια φορά την εβδομάδα (τις υπέλειπες μέρες απλά να χαίρομαι την ομορφιά ενός ενυδρείου)
Για το δεύτερο σκέλος νομίζω ότι ούτε αυτόν έχω παραβιάσεις μιας και έκανα επιλογή σχετικά μικρών ψαριών χωρίς που μεγαλώνουν αργά και όχι παρά πολύ (κατά κανόνα πάντα). Δυστυχώς δεν θυμάμαι τις ονομάσεις των ειδών μου οπότε με μία γρήγορη αναζήτηση σας επισυνάπτω τις ακόλουθες φωτογραφείς οι οποίες απεικονίζου αν όχι ολόιδια πάρα πολύ κοντά στα δικά μου (ελπίζω να μην πέσω θύμα ομοιότητας)

http://www.google.gr/imgres?client=f...7&tx=112&ty=91
http://www.google.gr/imgres?start=18...&tx=167&ty=111
http://www.google.gr/imgres?client=f...4&tx=173&ty=57
http://www.google.gr/imgres?start=94...31&tx=93&ty=96

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη hellbound : 14-07-13 στις 23:58 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 15-07-13, 00:00
Professor

Προεπιλογή

Παράθεση:
Όσο για τη ρουτίνα μου σωστό με βρίσκεις, αν κατάλαβα καλά
Αναλογως το αριθμο και το μεγεθος των ψαριων, στα αντιστοιχα λιτρα παντα.
-------------------------
Παράθεση:
Για το δεύτερο σκέλος νομίζω ότι ούτε αυτόν έχω παραβιάσεις μιας και έκανα επιλογή σχετικά μικρών ψαριών χωρίς που μεγαλώνουν αργά και όχι παρά πολύ (κατά κανόνα πάντα). Δυστυχώς δεν θυμάμαι τις ονομάσεις των ειδών μου οπότε με μία γρήγορη αναζήτηση σας επισυνάπτω τις ακόλουθες φωτογραφείς οι οποίες απεικονίζου αν όχι ολόιδια πάρα πολύ κοντά στα δικά μου (ελπίζω να μην πέσω θύμα ομοιότητας)

http://www.google.gr/imgres?client=f...7&tx=112&ty=91
http://www.google.gr/imgres?start=18...&tx=167&ty=111
http://www.google.gr/imgres?client=f...4&tx=173&ty=57
http://www.google.gr/imgres?start=94...31&tx=93&ty=96
Οκ μια χαρα εισαι.
Fancy ειναι ολα.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη delta66 : 15-07-13 στις 00:00 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 15-07-13, 00:01
Junior Member

Προεπιλογή

Έχω τέσσερα ψαράκια με μήκος 4 εκ σώματος στα 100 λίτρα και κάνω αλλαγή 30% ανά εβδομάδα.
Οκ δεν ήξερα τα είδη και απλά ρώτησα πια δεν μεγαλώνουν πολύ…

Τέλος πάντων πάω για ύπνο είναι είδη πολύ αργά και προσκήνιο από τη νύστα!!!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας, ελπίζω να είναι το τελευταίο ψαράκι που θα χάσω
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-07-13, 23:39
Το avatar του χρήστη Nick74
Nick74 Ο χρήστης Nick74 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Περαμα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Ξέρω ότι ο κανόνας λέει κάπου στα 30λ για κάθε χρυσόψαρο αλλά δεν άντεξα και έβαλα ένα παραπάνω

κοιτα, κατα τη γνωμη μου αυτος ειναι κανονας απο αυτους που ειναι για να τους παραβαινεις (οχι ασυστολα βεβαια, εχει ομως να κανει με τη διαθεση για ασχολεια, τα φιλτρα τη βιολογια, την εμπειρια κτλ κτλ κτλ) ΑΛΛΑ υπαρχει ενας αλλος "κανονας" που θεωρω απαραβατο εστω κι αν δεν πολυακουγεται (πολυγραφεται τεσπα), δηλαδη ποσο ΧΩΡΟ (και λιτρα τεσπα) θελει το ψαρι σαν ειδος ωστε να μπορει να μας χαρισει τη φυσικη του συμπεριφορα.
Πανω σε αυτο εχουμε το χοντροκομενο κανονα του 1:10, δηλαδη πως το ενυδρειο πρεπει να ειναι τουλαχιστο 10 φορες μεγαλυτερο απο το μηκος του ψαριου, αλλα απο κει και περα το καθε ειδος εχει τις δικες του ιδιομορφιες (πχ υπαρχουν κοπαδοψαρα που ναι μεν εχουν 3cm μηκος, αλλα θελουν ελαχιστο μηκος 1 m για να κολυμπησουν σωστα)

Βγαλτε τους μονομαχους απο τις γυαλες και τα δεκαλιτρα και βαλτε μεσα τον petshop-ά που σας το προτεινε.
Γλυφτες ΔΕΝ υπαρχουν (λετε ο Αμαζονιος να εχει τζάμια) ? Και τα γατοψαρα ειναι κανονικα ψαρια κι οχι καθαριστες, οποιος θελει καθαριστρια, εχει στη Χρυση Ευκαιρια
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές