|
||||
|
||||
![]()
Ξεκίνησα λοιπόν το νέο μου 180άρι. Η αλήθεια είναι ότι δεν το ξεκίνησα με μεγάλη χαρά γιατί άλλαξα γνώμη λόγο επικείμενης μετακόμισης και δεν ήθελα να το στήσω. Δεν κατάφερα όμως να το πουλήσω και έτσι το ξεκίνησα από χθες. Τι έκανα τώρα:
Όλα αυτά τελείωσαν χθες στις 22:00. Θέλω να σας ρωτήσω τώρα:
Ζητώ συγνώμη για τα πολλαπλά ερωτήματά μου. Το έκανα για να μην ανοίγω πολλά θέματα και μπερδεύω και εσάς αλλά και εμένα μιας και αφορούν πάνω κάτω το ίδιο θέμα οι απορίες μου. Για το στρώσιμο δεν ρωτάω κάτι άλλο μιας και έχω βρει τα ανάλογα υπομνήματα. Σας ευχαριστώ όλους προκαταβολικά!!! ![]() ΥΓ. Μου εύχομαι να το χαρώ μέχρι να το ξεστήσω και να μην πάνε χαράμι οι κόποι και τα χρήματά μου…. ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Μπραβο, τετοια σχολαστικη προετοιμασια (σχεδιαστικα και εκτελεστικα) για το στησιμο ενος ενυδρειου, δεν εχω ξαναδει.
(...μαλλον πρεπει να σταματησουμε να γραφουμε στο φορουμ, περι "ιδανικων" και "τελειοποιησης" στο χομπι. Οσο διαβαζα, σε φανταζομουν να κανεις αυτα που περιγραφεις και αισθανθηκα σαν να βλεπω στο DVD καποιο ψυχολογικο θριλερ.....). ![]()
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]()
|
||||
|
||||
![]()
οχι μια χαρα τα εκανες χρωρινη βαζουμε 1/10 και ξεπλενουμε πολυ καλα οπως και εκανες
οσο για την αμμμωνια θα σου ελεγανα βαλεις μια αγγελια για μπολι μπολι ειναι η ''βρωμια'' απο ενα στρωμενο φιλτρο τα βακτηριδια που υπαρχουν εκει ειναι 3 Τα πρωτα σπανε την αμμωνια που ειναι τοξικη και δημιουργουν Νο2 το οποιο ειναι πιο τοξικο απο την αμμωνια Τα Τριτα σπανε τα Νο2 και δημιουργουν Νο3 τα οποια δεν ειναι βλαβερα για τα ψαρια μας σε μικρη ποσοτητα και φευγουν απο το συστημα με τις αλλαγες νερου εαν παρεις μπολι θα παρεις και λιγα απο αυτα βακτηριδια τα οποια εφοσον υπαρχει ''τροφή'' Αμμωνια Νο2 θα διπλασιαζοντε καθε 24ωρες |
|
||||
|
||||
![]()
Μια χαρά το πας
![]() Τον άνθρακα μετά απο 2-3 μέρες βγάλτον. Το cermec είναι για μηχανικό φιλτράρισμα. Το Matrix θεωρείται απο τα καλύτερα για βιολογικό. Βάλε μπόλι απο υγιές ενυδρείο (με αμμωνία δεν έχω ασχοληθεί ποτέ). Ανέβασε την θερμοκρασία στο όριο για να επιταχύνεις τη διαδικασία. Μη κάνεις αλλαγή νερού τώρα. Τα φώτα άναψε τα όταν θα βάλεις τα φυτά. Με το καλό! |
|
||||
|
||||
![]()
χαρα στην ορεξη σου ρε βασιλη
![]() ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Καλημέρα!
![]() Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! ![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Μπόλι μπορω να σου δώσω εγώ εαν θες
|
|
||||
|
||||
![]()
Γιώργο σ' ευχαριστώ! Θα μου δώσει ο stelios816 που είναι και γείτονας για να γλυτώσουμε και το κόστος μετακίνησης αλλά να γίνει και πιο σύντομη η μεταφορά για να είναι πιο σίγουρο πως θα πιάσει.
Ευχαριστώ τον stelios816 και δημόσια!!! ![]() ![]() ΥΓ. Είναι η δεύτερη φορά που θα πάρω από τον Στέλιο μπόλι. Είχα πάρει και παλαιότερα για το 60άρι μου με απόλυτη επιτυχία και φυσικά καθαρότατο (από θέμα υγείας).
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() ή θα τα περασεις καραντινα, αποπαρασιτωσεις κλπ? Αν ναι, ΟΚ μη μπολιασεις. Αν οχι, απλα προσεχεις να μην παρεις μπολι απο ενυδρειο με κακη "προιστορια". 2. Καλο ειναι να τον πεταξεις. 3. Δεν παιζει ρολο ο ανθρακας, αλλα αν μπολιασεις μη βαλεις πολυ αμμωνια γιατι αλλαζει και το πεχα, κι αν αλλαξει αποτομα θα χασεις βιολογια. Εξαρταται απο πολλα πραγματα η βιολογια. Καλυτερα κρατα τη ζωντανη με τροφη σε αποχη στην επιφανεια του νερου (αν μουχλιαζει αλλαζε τη). 4. Η αεραντλια ειναι πολυ χρησιμη κατα το στρωσιμο. Χρειαζεται η αφθονια σε οξυγονο.
|
||||
|
||||
![]()
Τελικά όπως είπα και παραπάνω θα βάλω μπόλι. Δεν θέλω να μπλέξω με τροφές και λέω να ρίξω αμμωνία. Τι ποσότητα πρέπει να ρίξω στα 180 λίτρα ώστε να μην επηρεάσω το PH και χαλάσω το μπόλι;
|
||||
|
||||
![]()
Δεν ξερω απο ζουμι αμμωνια. Δεν εχω βαλει ποτε.
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
αν σε ανησυχει η αλλαγη του ph απτην αμμωνια οσον αφορα το μπολι,αυτο που μπορεις να κανεις ειναι αφου βαλεις την αμμωνια,να μην βαλεις μπολι αμεσως,να κανεις μετρηση μετα απο λιγες μερες(μια βδομαδα πχ) και να βρεις μπολι απο ενυδρειο με ph αντιστοιχο-ιδιο με αυτο που εχεις. αυτο θα μειωσει τον κινδυνο να χασεις βιολογια λογω αποτομης αλλαγης του ph,αλλα εξακολουθει να υπαρχει αναλογος κινδυνος αν το παρακανεις και το τουμπανιασεις στην αμμωνια.αρα θελει λιγο προσοχη. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Και στο seriuslyfish προτεινουν συνδυασμο αμμωνια με μπολι και σιγουρα ειναι γρηγοροτερη μεθοδος. (αν και απλως με αμμωνια εχουμε και ακομα γρηγοροτερη με μεγαλες ποσοτητες, αλλα θα εχει ενδιαφερον να μας πεις αποτελεσματα απο τη συγκεκριμενη μεθοδο που την προτεινουν ως ιδανικη) Αμμωνια ανεβαζε σταδιακα για να μη σκοτωσεις το μπολι πχ κρατα 2ppm για δυο μερες μετα αυξησε στα 3 και τελος στα 4
|
||||
|
||||
![]()
Δεν προσεξες τι σου γραφω στην 3η παραγραφο του 18ου ποστ
|
||||
|
||||
![]()
Μάλλον εννοείς στο 10ο ποστ. Το πρόσεξα αλλά όπως σου είπα δεν ήθελα να μπλέξω με τροφές για το στρώσιμο. Δεν περίμενα να μου το ανεβάσει τόσο. Ίσως να έπαιξε ρόλο το ότι έριξα πολύ, αλλά είπα πόσο μπορεί να μου ανέβει η αμμωνία με τόσο λίγο που έριξα... Που να ήξερα πως αυτό που έριξα ήταν υπερβολικά πολύ. Μάλλον θα έφταιγε που πήρα συσκευασία του 1λιτ και μου φάνηκε ελάχιστο αυτό που έριξα
![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Η εγχείριση πέτυχε ο ασθενής πέθανε....
![]() ![]() Τελικά και αφού έπεσε το PH στο 7,8 πήγα στο φιλαράκι τον Στέλιο και πήρα όχι απλά μπόλι αλλά του πήγα ένα (1) λίτρο βιολογικό υλικό και μου έδωσε αντίστοιχη ποσότητα (και παραπάνω) από το φίλτρο του (συγκεκριμένα από το sub του). Ο Στέλιος ήταν σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά ![]() ![]() Με το που το πήρα (μέσα σε νεράκι φυσικά) έφυγα σφαίρα για το σπίτι. Με το που έφτασα πήγα κατευθείαν στο φίλτρο. Έβγαλα τον ενεργό άνθρακα που είχα στο ένα καλάθι και άδειασα όλο το βιολογικό του Στέλιου μαζί με το νερό του. Επειδή το βιολογικό ήταν παραπάνω από όσο χώραγε το πρώτο καλαθάκι, αφαίρεσα λίγο από το δικό μου βιολογικό από τα άλλα δύο καλαθάκια και έβαλα αυτό που περίσσευε (του Στέλιου). Έκλεισα το φίλτρο και το έβαλα εμπρός. Όλα αυτά έγιναν την Παρασκευή το βράδυ. Το Σάββατο το πρωί πήρα μετρήσεις: NH3/NH4= ¶πειρη ![]() NO2= 0 ![]() NO3= 0 (απογοήτευση) ![]() Επικοινώνησα με τον Στέλιο και μου επιβεβαίωσε και αυτός πως αυτό δεν είναι καλό. Μου είπε να κάνω αλλαγή νερού να ρίξω την αμμωνία. Έκανα λοιπόν χθες το βράδυ μια αλλαγή 60%. Σήμερα (Κυριακή) το πρωί πήρα μετρήσεις: NH3/NH4= ¶πειρη ![]() NO2= 0 ![]() NO3= 0 (ξανά απογοήτευση) ![]() Έκανα στο καπάκι μια αλλαγή 80% αυτή τη φορά και πήρα ξανά μετρήσεις: NH3/NH4= 5 (επιτέλους) ![]() NO2= 0 ![]() NO3= 0 (απογοήτευση - το έχω συνηθίσει πλέον) ![]() Απ' ότι φαίνεται η βιολογία του Στέλιου πήγε περίπατο.... ![]() Το ερώτημα όμως είναι: Τι να έφταιγε που καταστράφηκε η βιολογία; ![]() ![]() ![]() Οι διαφορές στις συνθήκες του νερού είναι: Στέλιος PH= 6,8 Θερμοκρασία= 28 Εγώ PH= 7,8 Θερμοκρασία= 30 Αυτό που μπορώ να υποψιαστώ μόνο είναι η υπερβολική περιεκτικότητα του νερού σε αμμωνία. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο... ![]() ![]() ![]() ΥΓ. Η πρώτη φάση των μετρήσεων με τις πέτρες τελείωσε ![]()
|
||||
|
||||
![]()
bill,ειναι απλο:
βαζεις μπολι και κατ'ευθειαν εισαγεις το πρωτο ψαρακι! σταδιακα ανεβαζεις τον αριθμο! ουτε αμμωνιες,ουτε τιποτα! απλα,συχνες μετρησεις για να βεβαιωθεις οτι το μπολι επιασε!
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]()
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]()
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Εμφανη ειναι η αποτομη αλλαγη πεχα και θερμοκρασιας. παραγοντες Νο 3 και 5 στο λινκ Επισης απο τον παραγοντα Νο 9, "Τα νιτρώδη αν και είναι προϊόν της οξείδωσης της αμμωνίας, εντούτοις μπορούν να δράσουν και ως μέσο παρεμπόδισης της νιτρωδοποίησης (οξείδωση αμμωνίας σε νιτρώδη). Πιο συγκεκριμένα οι Anthonisen et al. (1976) ανακάλυψαν ότι η παρεμπόδιση οφειλόταν στις μη ιονισμένες μορφές του αμμωνιακού αζώτου και του νιτρώδους αζώτου, δηλαδή στην ελεύθερη αμμωνία (NH3) και στο ελεύθερο ή μη ιονισμένο νιτρώδες οξύ (HNO2). Ουσιαστικά όμως η παρεμπόδιση αυτή οφείλεται αρχικά στο pH αφού αυτό επηρεάζει την ιονική κατανομή των δυο αυτών ενώσεων". Μπορει να υποθεσουμε επισης, βαση της αναφορας οτι τα υλικα ειναι απο σαμπ, και σε συνδυασμο με τους παραγοντες Νο 1 και 2, οτι τα υλικα ηταν πολλα και η βιολογια πανω τους λιγη (αν το βιοφορτιο του ενυδρειου ηταν μικρο σε σχεση με την ποσοτητα των υλικων), και μοιρασμενη σε ολη την ποσοτητα των υλικων. Μπορει δλδ να πηρες μεν ενα λιτρο υλικο, αλλα η βιολογια πανω τους να ηταν λιγη. Να χαθηκε ολοκληρη η αποικια των βακτηριων ειναι δυσκολο. Οση και να χαθηκε ομως, θα αποκατασταθει πολυ πιο γρηγορα, απο οτι σε αστρωτο υλικο χωρις βιολογια.
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]()
|
||||
|
||||
![]()
περιμενουμε 2-3 μερες βασιλη και αν δεν δουμε αποτελεσμα αδειαζεις ολο το νερο και βαζουμε νεα βιολογια απο την αρχη χωρις αμμωνια τοσο crash να εκανε η αμμωνια μπωρει τα εχουμε δει ολα γιατι οχι? μη στεναχοριεσαι μονο και ολα θα γινουν φιλε
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Επισης δεν καταλαβα αν ξεπλυνες καλα το ενυδρειο μετα το χλωριανιασμα.
Κανονικα θελει γυρισμα στο πλαι και αφθονο νερο με το λαστιχο μεχρι να μη μυριζει καθολου η χλωρινη οταν κολαμε τη μυτη μας πανω στο απολυμασμενο αντικειμενο. Εδω εχουμε να κανουμε με το Νο 9 "Οι νιτροποιητικοί μικροοργανισμοί είναι ευάλωτοι σε παρεμπόδιση και από τα βαρέα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος μέχρι και 50% μείωση. Επίσης στο νικέλιο, στο χρώμιο, το αρσενικό το φθόριο τα χλωριώδη ιόντα, το υποχλωριώδες νάτριο (η κοινή χλωρίνη) κ.α. και σε πολλές οργανικές ουσίες όπως η θειουρία, η αλλυλθειουρία, η σαλικιλαδοξίνη και η ιστιδίνη". Αλλα εβαλες κι αντιχλωριο, εβαλες και ανθρακα στο φιλτρο, λογικα δεν πρεπει να προερχεται απο εκει καποιο προβλημα. Εχε υποψη σου οτι ο πλυθυσμος των νιτροποιητικων βακτηριων διπλασιαζεται καθε 12-24 ωρες σε ιδανικες συνθηκες. Οποτε αργα ή γρηγορα, θα στρωσει ![]()
|
||||
|
||||
![]()
σιγα ρε φιλε δηλαδη αμα δεν μας κατσει μια με
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Αν κολλησει απο τωρα με κατι τετοια, να τον δω σε πιο δυσκολα τι θα κανει ![]()
|
||||
|
||||
![]()
πεστα ρε σπυρο αυτα του λεω αλλααα.
|
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
πολλές απορίες!!!!!!!!! | sunsity | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 27 | 29-10-12 18:45 |
Απορίες πολλές... | puntomad | Δεξαμενές (τεχνητές λίμνες) | 30 | 15-10-11 19:57 |
Χελώνες Νερού (Red Ear Sliders): Πολλές απορίες ενός αρχάριου | exelix | ¶λλα ζώα | 6 | 20-12-09 17:16 |
Αγορά αντίστροφης όσμωσης ...πολλές απορίες | alexinio | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 9 | 12-08-08 09:52 |
Απορίες, πολλές απορίες... | oikonm | Αρχάριοι γλυκού νερού | 9 | 25-06-07 22:35 |