|
Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων Παρουσιάστε το κοινωνικό σας ενυδρείο! |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
![]()
Φίλε μου έχεις απόλυτο δίκιο, η πλάτη μου το ξέρει κάθε πότε "σκουπίζω" το ενυδρείο για να αφαιρέσω τα απορρίμματα από τα χρυσόψαρα.... Δυστυχώς μένω σε πολυκατοικία και μια λιμνούλα δεν είναι εφικτή, ακόμα και σε κουτί καθώς οι 2 μικρές μου είναι ακόμα πολύ μικρές και θα μπαίνουν αυτές μέσα.... Εκτός αυτού έχω και άλλα 2 ενυδρεία (20 και 30 λίτρα) το ένα με μονομάχο και το άλλο με guppies και δεν αντέχω άλλη καθαριότητα.... Ο μόνος δρόμος είναι να πείσω τις μικρές ότι τα ψάρια τους είναι δυστυχισμένα και να τα διώξω σε κάποιο Petshop ή να τα χαρίσω σε κάποιο φίλο με ενυδρείο κρύου νερού... Δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιθανότητα να με αφήσουν (ειδικά η μεγάλη που μόλις της το πω βουρκώνει...). Δεν υπάρχει τρόπος να μειώσω τη ρύπανση χωρίς να τα διώξω? ¶κουσα κάπου ότι τα φυτά αρέσκονται στη "βρωμιά" από τα ψάρια και ειδικά το κερατόφυλλο και η moss. Δεν αληθεύει?
Και κάτι άλλο: Δεν έχω βάλει υπόστρωμα με λίπασμα αλλά μου είπαν σε ένα μαγαζί (ας μην αναφέρουμε ονόματα και θίξουμε οικογένειες) ότι μπορώ να "χώσω" στην άμμο κάποιες κεραμικές μπάλες που περιέχουν λίπασμα και δεν υπάρχει πρόβλημα... Θα μπορέσω να βάλω φυτά που ριζώνουν χρησιμοποιώντας αυτές τις μπάλες? Δεν έχω σκοπό να κάνω aquascaping , δεν έχω χρόνο γι'αυτό αλλά θα ήθελα να βάλω λίγη πρασινάδα, όχι τίποτα απαιτητικό, ίσα για να βελτιώσω το περιβάλλον των ψαριών μου... |
|
||||
|
||||
![]()
Πρεπει να βρεις τροπο να πεισεις τις κορες σου οτι αυτο ειναι κακο για ολα τα ψαρακια εκει μεσα και τους μειωνει τη ζωη.
Ισως μπορεις να τους δειξεις αυτα που γραφουμε εδω μηπως και καταλαβουν. Δε μπορω να σου πω λυσεις χρυσης τομης γιατι δεν υπαρχουν. Δεν ειναι δυο ειδη ψαριων που προερχονται απο σχετικα διαφορετικους υδροβιοτοπους οποτε να πηγαιναμε σε καποιες σχετικα αποδεκτες μεσες λυσεις αλλα προκειται για εντελως διαφορετικα ειδη απο τελειως διαφορετικους κοσμους. Βεβαια υπαρχει και η λυση να μη στεναχωρεθουν οι κορες και να στεναχωρεθει ο μπαμπας δινοντας τα υπολοιπα και κρατωντας τα χρυσοψαρα (γιατι οχι? στην τελικη ειναι υπεροχα και πανεξυπνα ψαρακια) Παράθεση:
Τα χρυσοψαρα εχουν τη φημη πως ειναι σχετικα ανθεκτικα ψαρια αλλα αυτο δεν ισχυει, απλως δε μπορουμε να δουμε τη ζημια λογο οτι το προσδοκιμο της ζωης τους ειναι πολυ μεγαλο (φτανουν μεχρι 40 χρονια σε ιδανικες συνθηκες) Παράθεση:
Εχω διαβασει -αλλα οχι δοκιμασει- απο ανθρωπους που ειναι μανιακοι των δυσολων φυτων για υποστρωματα κεραμικων υλικων τα οποια βοηθανε απιστευτα την αναπτυξη των φυτων επειδη μαζευουν τη βρωμα μεσα στους πορους και τη μετατρεπουν σε λιπασμα (αν τα καταλαβα καλα ειναι σα βιολογικο υλικο). Απο κει και περα ολα αυτα ειναι για ανθρωπους που θελουν να στησουν φυτεμενα στυλ Amano η Ολανδικα. Εγω προσωπικα εχω πολλα φυτα σε ολα μου τα ενυδρεια, προσφατα μαλιστα αρχισα να αναβαθμιζομαι και να προχωραω και στην κατηγορια "μετρια δυσκολο" χωρις τιποτα στο βυθο, με ελαχιστη εως μηδαμινη λιπανση χρωματισμενο νερο (οχι βεβαι εντελως κατραμι αλλα στα συνηθισμενα πρωτυπα της Ασιας) χωρις ιδιεταιρο προβλημα (οκ ξερω πως δεν αναπτυσονται στο βαθμο που θα γινοταν υπο αλλες συνθηκες, ε και? Φυτωριο θα ανοιξω?) Παντως οι ταμπλετες αν χρησιμοποιηθουν σωστα και με φειδω ισως αξιζουν Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
Πάντως σε ότι αφορά τα μεγέθη που φτάνουν τα ψάρια που θα απομείνουν, έχω ακούσει ότι τα reed δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε χώρο παρά μόνο σε κρυψώνες και το ίδιο έχω ακούσει και για τα BGK... Αν διώξω χρυσόψαρα , Pangasius και clown λογικά θα είμαι καλύτερα... Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές!!!!!! |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Τα χρυσοψαρα οταν ειναι μονα τους εχω την εντυπωση πως ειναι πανεξυπνα και επικοινωνιακα οπως ειναι οι μονομαχοι και τα γκουραμια |
|
||||
|
||||
![]()
Όχι, σε καμία περίπτωση... Το ενυδρείο το πήρα τόσο μεγάλο για να καλύψω τις ανάγκες του bgk που προυπηρχε... Και μετά σκάλωσα και με τα reed. Γενικά μου αρέσουν τα περίεργα ψάρια...
Υ.γ.: Αύριο φεύγει ο κλόουν και το pangasius |
|
||||
|
||||
![]()
Τα bgk παντως απο οσα γνωριζουμε πρεπει να κρατιωνται μονα τους γιατι ειναι δολοφονοι και βγαζουν τα ματια των αλλων ψαριων.
Εσυ λες πως το δικο σου ειναι παναγια (μηπως ειναι απλως στρεσσαρισμενο απο την πολυκοσμια και τις κακες συνθηκες? ) Οπως και να χει ειναι πολυ ομορφο και ασυνηθιστο ψαρακι. Κι εγω ειχα μπει σε πειρασμο καποτε να αποκτησω αλλα δεν το εκανα γιατι εχω ενα μονο μεγαλο ενυδρειο και το ηθελα κοινωνικο και οσο πιο βιοτοπικο Ασιατικο γινεται, κι απο την αλλη το θεωρω μικρο γι αυτο το ψαρι. Εσενα στο 1 μετρο που ειναι το ενυδρειο σου δεν ξερω αν ειναι ενταξει για μαχαιροψαρο αφου γινεται μισο μετρο. Πως θα κολυμπαει και πως θα στριβει? |
|
||||
|
||||
![]()
Το έχω ψάξει πολύ αυτό το ψάρι και έμαθα ότι μισό μετρό είναι το μέγιστο που μπορεί να φτάσει στη φύση. Στο ενυδρείο το μεγαλύτερο που εχω βρει είναι 30 cm. Όχι ότι είναι μικρό αυτό αλλά δεν είναι και ο μέσος όρος. Συνήθως φτάνουν στα 20 και λόγω της ιδιόμορφης κινητής του (δε στρίβει με την ευρεία έννοια του ορου, δεδομενου ότι διαθέτει και όπισθεν) δεν απαιτει μεγάλο πλάτος. Τέλος εχω διαβάσει ότι τα ψάρια αυτα έχουν το καθένα το δικό του χαρακτήρα και μπορεί να κυμαίνεται από Τσακ Νόρις μέχρι Μητέρα Τερέζα! Για καλή μου τύχη το δικό μου είναι ήσυχο. Δεν είναι όμως αντικοινωνικό καθώς από τη στιγμή που πέφτει το φως βγαίνει και κολυμπάει με τα αλλά σαν να είναι παιχνίδι. Εχω διαβάσει αναφορές κατόχων που έγραψαν ότι δεν έχει αφήσει μάτι για μάτι μέσα σε κοινωνικα ενυδρεία καθως και αναφορές για νυχτερινές βόλτες με κοπάδι νέον! Πιστευω πως ως τώρα θα είχε δείξει τα "χρώματα" του... Είναι άλλωστε αρκετά μεγάλο. Εδω να σημειώσω ότι οι πηγές που συνέλεξα αυτές τις πληροφορίες είναι αμιγώς internetικες και κατά συνέπεια , οχι απαραιτητα εγκυρες...
|
|
||||
|
||||
![]()
Η μαυρη αληθεια ειναι πως αν προκαλουμε σε ενα ψαρι νανισμο δε μπορει να ζησει σωστα το προσδοκιμο της ζωης του γιατι ναι μεν δεν αναπτυσεται εξωτερικα, εσωτερικα ομως καποια οργανα του αναπτυσονται κανονικοτατα με αποτελεσμα στο τελος να βρισκει επωδυνο θανατο, γι αυτο και πρεπει να δινουμε πολλα λιτρα στα ψαρια ωστε να αναπτυχθουν κανονικα.
Το οτι δεν πειραζει αν δεν μπορει να στριψει επειδη εχει οπισθεν δεν εχει λογικη. Απο πληροφοριες θα δεις ενα σωρω ασυναρτησιες να κυκλοφορουν, αλλα τουλαχιστο ως αρχαριος -και οχι μονο- η καλυτερη και πιο ασφαλης λυση ειναι να ακολουθεις τις πιο large λυσεις (αν καποιος λεει πχ 100 λιτρα και αλλος 500 θεωρησε πως ο σωστος ειναι αυτος που λεει 500 κι οχι ο αλλος) Με αυτη την τακτικη παντα θα εχεις ομορφο και υγειες περιβαλλον στα ψαρια σου. |
|
||||
|
||||
![]()
Με παρεξηγησες, δε μίλησα για νανισμο, στην αιχμαλωσία δεν πάει παραπάνω το BGK. Παράθεση απευθείας από Wikipedia:
Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Γιατι "in a larger tank" δεν γινεται και παλι 12" αφου "home aquaria"ειναι κι αυτο? Παράθεση:
|
||||
|
||||
![]()
Οπότε δηλαδή κακώς πωλείται? Κατα τα λεγόμενα σου, εφόσον δε φτανει στο μέγεθος που έχει στη φύση, ακόμα και σε τεράστιο ενυδρείο, παθαίνει νανισμο? Τι νοείται νανισμος?
|
|
||||
|
||||
![]()
Οχι δεν πωλειται κακως. Δεν ειναι απο τα "απαγορευμενα" ειδη για οικιακο ενυδρειο οπως πχ ο Pangasius.
Αν ηταν ετσι, θα επρεπε να απαγορευται να πωλουνται ολα τα ειδη ψαριων, αφου κανεις δεν μπορει να εξασφαλισει οτι καποιος που αγοραζει ενα tetra 5 εκ, δεν θα το βαλει σε ενα ενυδρειο 10 εκ. Απλως ρωταω γιατι απεκλεισες τον νανισμο? (ή οπως θελεις πες το, γιατι νομιζω δεν εχουν γινει ακομα εμπεριστατωμενες επιστημονικες μελετες με θεμα το νανισμο των ψαριων, καθεαυτου σαν ορισμος οπως πχ στο ανθρωπο). Η αναφορα και μονο, οτι σε μεγαλυτερο ενυδρειο, τα ψαρια γινονται μεγαλυτερα, αποδείκνυει αυτονοητα οτι το μεγεθος του ενυδρειου παιζει ρολο. Απ οτι ξερω, και στη φυση δεν φτανουν ολα τα ψαρια στο τελικο μεγεθος, γιατι παιζουν κι αλλοι παραγοντες στην αναπτυξη (γενετικη, διατροφη). Ωστόσο σιγουρα γινονται μεγαλυτερα απο οτι αυτα που μπαινουν σε μικρο χωρο, ειτε σε fish farms ειτε σε οικιακα ενυδρεια. Δεδομενων αυτων, ψαχνουμε αν αυτο το φαινομενο επηρεαζει στην υγεια των ψαριων Γνωριζω οτι δεν μενουν ολα τα ειδη ψαριων υποαναπτυκτα, εξαρτωμενα απο το μεγεθος ενυδρειου. Καποια μεγαλωνουν μεχρι να... "βγουν απεξω". Φυσικα πριν γινει αυτο, εχουν δρασει πρωτα οι παρενεργειες, οπως στραβωμα του σκελετου, καμπουρες, ασθενειες, θανατος. Μενουν μικρα εξωτερικα, αλλα εσωτερικα καποια οργανα που συνεχιζουν να αναπτυσονται, συμπιεζονται για να χωρεσουν στο μικρο σωμα και με οποιες παρενεργειες μπορει να εχει αυτο. (απο αναφορες φιλου βιολογου κατα την παρατηρηση οργανων ψαριων σε φαρμες) Οι παραγοντες που επηρεαζουν την αναπτυξη στο ενυδρειο εκτος απο : τη γενετικη και τη διατροφη (οπως και στη φυση)... ...ειναι οι συνθηκες διαβιωσης που εχουν σχεση με: την ποιοτητα του νερου (συνηθως υπο ελλειψη αλλαγων νερου με αυξημενα νιτρικα, ορμονες, οξειδωση, εξαφανιση ιχνοστοιχειων και μεταλλικων αλατων), οι παραμετροι (ph gh θερμοκρασια tds orp), οξυγονωση, φωτισμος κλπ ... ...οπως και το μικρο μεγεθος ενυδρειου (μικρο, αναλογα το ψαρι) που εκτος οτι συνεισφερει στην κακη διαμορφωση των παραπανω συνθηκων, επηρεαζει το ψαρι και υπο το πρισμα της ανεσης του χωρου και της κινησης του. Οπως και να΄χει, ακομα κι αν επιβιωνουν τα ψαρια, ολα αυτα καταληγουν στους κοινους παρονομαστες "προσδοκιμο ζωης" και "ποιοτητα ζωης". Ψιλα γραμματα για ψαρια, αλλα τους χομπιστες ισως τους ενδιαφερει. Ψαξε στο goggle περισσοτερο για επιστημονικες μελετες σε μορφη pdf και οχι συζητησεις σε φορουμ. Χρησιμοποιησε tags οπως stunted fish growth
|
||||
|
||||
![]()
γιατι να απαγορευεται? Αλλος μπορει να εχει 10000 λιτρα και να το γουσταρει... (στην Ελλαδα ισως οσοι εχουν πανω απο 2000 λιτρα να ειναι μετρημενοι στα δαχτυλα αλλα δεν παυει να υπαρχουν ανθρωποι που φτιαχνουν τεραστιες δεξαμενες).
|
|
||||
|
||||
![]()
Επί της ουσίας, είναι το ενυδρείο μου πολύ μικρό για να φιλοξενήσει αυτό το ψάρι? Ουσιαστικά είναι 70 γαλόνια (το γράφω έτσι μια που το απόσπασμα από τη Wikipedia αναφερόταν σε γαλόνια) και το ψάρι είναι ακόμα μικρό και αναπτύσσεται αργά. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να αποκτησω/φτιάξω μεγαλύτερο αργότερα προκειμένου να καλυφθουν οι αναγκες μου ή να σώσω το ψάρι αργότερα σε κάποιον με περισσότερο χώρο, αλλά για την ώρα θα αντιμετωπίσω πρόβλημα?
|
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
H εξέλιξη του γαριδάδικου | ace | Ενυδρεία με ασπόνδυλα | 9 | 20-10-11 11:23 |
Χρυσοψαράδικο: Η εξέλιξη! | Τηλέμαχος | Παρουσιάσεις Φυτεμένων Ενυδρείων | 78 | 08-11-10 14:41 |