Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 21-05-12, 15:41
Vandar Ο χρήστης Vandar δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Αιγάλεω
Προεπιλογή

Η λίστα που ανέβασα και εσύ διασταύρωσες με αυτές των εταιρειών ήταν μακράν εκτενέστερη και αναφερόταν σε θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από τις τυπικές ενός δισκοενυδρείου , πράγμα που σημαίνει πως ενδεχομένως οι εταιρείες δεν έχουν μπει καν στον κόπο να δουν τα φυτά πρακτικά σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών για το αν αντέχουν ή όχι.
¶σε που πρακτικά μια Πολωνική ή μια Γερμανική εταιρεία δεν μπορεί πολύ εύκολα να τεστάρει τα φυτά στις θερμοκρασίες που έχουμε στα Ελληνικά ενυδρεία
(μιλάμε για 30++ βαθμούς Κελσίου (ακόμα και 35άρια) μόνιμα σε πολλά ενυδρεία που δεν διαθέτουν κάποιο σύστημα ψύξης έστω με ανεμιστήρες), γιατί πρώτον θα πρέπει η εταιρεία αυτή να ζεσταίνει νερό επί μήνες για να δει κάτι τέτοιο και να τεστάρει σε πραγματικές ενυδρειακές συνθήκες όλα τα φυτά ένα προς ένα, κάτι που μάλλον δεν έχουν καμία διάθεση να κάνουν από την στιγμή που πωλούν τα ίδια τα φυτά τους σε emersed μορφή , καλλιεργημένα εκτός νερού στην συντριπτική τους πλειονότητα. Υποθέτω πως τους είναι όμως καί αδιάφορο μιας και το φαινόμενο των Ελληνικών θερμοκρασιών που υπερβαίνουν κατά πολύ ακόμα και το 28-30 ενός δισκάδικου για τους καλοκαιρινούς μήνες δεν παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς τους , οπότε γιατί να μπουν σε μία τέτοια διαδικασία αφού είναι κατωχυρωμένοι με το να αναφέρουν το τυπικό 22-28 βαθμούς ή 20-26 βαθμούς, εννοώντας πως αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για την ευημερία των συγκεκριμένων φυτών βάσει των θερμοκρασιών που περιγράφονται στην βιβλιογραφία για τις εκάστοτε περιοχές προέλευσης. Αυτό όμως τον Έλληνα χομπίστα και λάτρη των ενυδρειακών φυτών φίλε μου δεν τον καλύπτει , επομένως επέτρεψέ μου να μη με αγγίζει καθόλου το γεγονός το ότι η λίστα που έχω δώσει με δεκάδες είδη φυτών σαν ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες δεν συμπίπτει με εκείνες των περισσοτέρων εταιρειών, μιας και προσωπικά εξατομίκευσα την ''έρευνά'' μου στις συνθήκες της Ελλάδας και δοκίμασα τα πάντα στην πράξη σε πραγματικές ενυδρειακές συνθήκες με τον φωτισμό και το ελληνικό καλοκαίρι να ανεβάζουν θερμοκρασίες που οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν ούτε στον ύπνο τους

Αν στα ενυδρεία σου μερικά, ή πολλά αν θες, είδη φυτών από εκείνα που περιέχει η λίστα, δεν ευδοκιμούν σίγουρα δεν οφείλεται σε θερμοκρασία. Στο λέω με υπευθυνότητα και απόλυτη βεβαιότητα.

Ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσεις τα περί συνθηκών για... άγριους δίσκους, προκειμένου να αλλάξει η συμπεριφορά των φυτών. Το θέμα ομως σε αυτό το σημείο είναι η διαφωνία μας για το αν πρέπει αυτό να γίνει ή όχι ως προς τα ψάρια! Έχεις άγριους δίσκους που σου τους έφεραν από τον αμαζόνιο ;
Αν ναι, μην το κάνεις γιατί εξομοιώνεις καλύτερα τις συνθήκες στις οποίες μεγάλωσαν.
Προσωπικά δεν έχω, γιατί θα προτιμούσα να έμεναν στον αμαζόνιο οι καημένοι. Όπου μπορώ να έχω κάτι αναπαραγωγής το προτιμώ.
Αν πάλι δεν έχεις άγριους δίσκους, δεν θεωρώ πως θα απογοητευτούν χωρίς το black water και την γύμνια του ενυδρείου. Και όχι μόνο εγώ... πολλοί σας έχουν πει το ίδιο πράγμα μέσα στο φόρουμ και σας το έχουν αποδείξει κιόλας καί με γέννες καί με σούπερ χρωματισμούς.
Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για το αν οι... "κοινοί" δίσκοι συμμερίζονται την ίδια εμμονή που έχουν οι φανατικοί του "γυμνού βιοτοπικού ενυδρείου του άγριου δίσκου" με το σούπερ χαμηλό PH και το μαυρισμένο νερό. Καί μιλάω εκ πείρας γιατί το φουλ φυτεμένο ενυδρείο η συντριπτική πλειοψηφία δεν το έχει ζήσει. Αντιθέτως το γυμνό με black water δεν είναι καθόλου δύσκολο στο στήσιμό του και στις απαιτήσεις του σε εξοπλισμό και όσοι ανήκουν στην σφαίρα του πυκνοφυτεμένου έχουν σίγουρα περάσει από γυμνά ενυδρεία πρώτα, χωρίς όμως να συμβαίνει και το αντίστροφο τις περισσότερες φορές.
Ίσα ίσα που αν κρίνω από τα σχόλια μερικών φαν των γυμνών , που είχαν γίνει κάτω από μερικές φωτογραφίες πυκνοφυτεμένων ενυδρείων τις προάλλες, μάλλον οι περισσότεροι δεν είχαν φιλοξενήσει σχεδόν ποτέ κάτι περισσότερο από έναν εχινόδο, ένα κερατόφυλλο ή μια anubia. Επομένως η προσωπική εμπειρία ίσως πρέπει να είναι πιο σφαιρική πριν προβούμε σε διατυπωσεις του στυλ ''τα φυτα δεν μενουν ζωντανα στα δισκοενυδρεια, οχι τοσο απο την ελλειψη δυνατου φωτισμου αλλα απο το νερο'' , γιατί είναι λογικό να απορούν όταν αυτό το διαβάσουν κάποιοι που έχουν επί χρόνια δίσκους και πληθώρα φυτών (και φυσικά δεν αναφέρομαι απλά σε εμένα αλλά σε αρκετό κόσμο ακόμα και εκτός Ελλάδος που το φυτεμένο δεν είναι τόσο υποτιμημένο).
Ίσως η προτυποποίηση των όσων διαβάζουμε σε μερικά βιβλία να μην είναι πάντα η βέλτιστη λύση. Αντιθέτως το πάντρεμα κάποιων στοιχείων μόνο, με δικές μας τακτικές στην πράξη ενδέχεται να δίνουν εναλλακτικά καλύτερα αποτελέσματα σε κάποιους τομείς.

Ελπίζω να μην κούρασα με το μήκος του μηνύματος αλλά δεν θέλω να μένουν λανθασμένες εντυπώσεις.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές