|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Γιώργο,έχω KH 11 και pH 8 με πολύ δυνατή ανατάραξη και είπα μήπως θα μπορούσα να πάω την ανθρακική στο 14-15 και το ph στο 8,2.με προβληματίζει όμως κάτι άλλο.Έστω ότι το ενυδρείο έχει ph 8,0 και φέρνω τον κουβά σε pH 8,2-8,4 .Όταν θα κάνω αλλαγή που πλησιάζει το 50% δε θα στρεσάρονται έντονα τα ψάρια?
__________________
http://www.youtube.com/watch?v=9gzvhkxanR0 |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Οι τιμές σου είναι μια χαρά δεν νομίζω πως πρέπει να προσθέσεις κάτι.Τώρα για την αλλάγή νερού θα την εκανα γυρω στο 30% αλλά και 50% να κανεις μην νομίζεις οτι θα στρεσαριστουν τόσο..(δεν θα ανέβει με μια αλλαγή το ph σου τόσο απότομα).Το σημαντικότερο είναι να κρατας τις τιμές σου σταθερες και στην αλλαγή να κατεβαινει λιγο η θερμοκρασία..
|
#3
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
__________________
Ένας βλάκας που περπατάει, αξίζει πιο πολύ από δέκα διανοούμενους που κάθονται... |
#4
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Υπάρχει και η "Ηλιος"... βασικά ψάνχεις για "διττανθρακική σόδα = bicarbonate sodium" (όξινο ανθρακικό νάτριο) ή γνωστό και ως σόδα μαγειρικής ή σόδα ζαχαροπλαστικής και είναι κάτι διαφορετικό από την σόδα πλυσίματος που δεν βάζουμε στα ενυδρεία!!
Η λέξη σόδα είναι "απλοποίηση - συντόμευση" του αγγλικού sodium, δηλαδή νάτριο. Από μισό έως ένα κουταλάκι του γλυκού στα 10 λίτρα φρέσκο νερό (δηλαδή ένα κουβά) κάνει για τον σκοπό που την θέλεις... (από KH 11 και pH 8 σε ΚΗ14-15 και το ph στο 8,2). Με πιο μικρές αλλαγές νερού, κάπου 20%, θα φτάσεις σε αυτά τα επίπεδα μετά από 4-6 αλλαγές και δεν θα έχουν προβλημα τα ψάρια σου. Μετά μετράς το νερό του ενυδρείου σου και βλέπεις εάν μπορείς και με πιο λίγη σόδα στα 10 λίτρα ώστε να έχεις σταθερό το pH. Δεν είναι κάτι δύσκολο ή κακό αυτό που θέλεις να κάνεις και πολλοί βάζουμε σόδα μαγειρικής στο φρέσκο νερό... απλά με λίγη προσοχή ώσπου να το σταθεροποιήσεις το pH, για να μην έχεις απότομες μεταβολές στο ενυδρείο σου. Προσοχή το pH το μετράμε με λογαριθμική κλίμακα!!! Το pH 9 είναι 10 φορές πιο αλκαλικό από το pH 8 και 100 φορές πιο αλκαλικό από το pH 7 και 1000 φορές πιο αλκαλικό από το pH 6!!! οπότε ο μισός βαθμός είναι 5 φορές τουλάχιστον πιο πάνω ή κάτω!!! Στα ενυδρεία μας πιο σημαντικό κατά πολύ είναι η σταθερότητα του pH... οπότε εάν αποφασίσεις να μεταβάλεις το pH πρέπει μετά από κάθε αλλαγή νερού να έχεις την ίδια σχεδόν ένδειξη.
__________________
Αν δεν βρέξεις σαλόνι... mbuna δεν πιάνεις!!! ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Η σταθερότητα είναι επίσης ένας λόγος που θέλω να κάνω χρήση σόδας.Από τη στιγμή που μπει στο νερό του ενυδρείου η σόδα και έχουμε πάρει τις σωστές τιμές,δε θα έχουμε αλλαγές του kH προς τα κάτω μέχρι την επόμενη αλλαγή,έτσι?
__________________
http://www.youtube.com/watch?v=9gzvhkxanR0 |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Εξαρτάτε τι άλλα υλικά έχεις μέσα στο ενυδρειο... γενικά με εβδομαδιέες αλλαγές νερού έχεις σταθερόύς παράμετρους.
__________________
Αν δεν βρέξεις σαλόνι... mbuna δεν πιάνεις!!! ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
1 .Για ποσο χρονο κραταει η δραση της σοδας να ανεβαζει την kH?
2. Τσεκρασισμα με μετρηση φτανει να κανουμε την ωρα που θα την αναμιξουμε ή και πολυ αργοτερα?
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα. |
#9
|
||||
|
||||
![]()
1. από όσα γνωρίζω δεν έχει χρονική διάρκεια... αν π.χ. κάνεις ένα μύγμα στο κουβά σου, δηλαδή καθαρό νερό με μια κουταλιά σόδα, η μέτρηση του pH θα είναι ίδια μέσα στο κουβά όποτε και εάν την μετρήσεις... και μετά εβδομάδες. Στο ενυδρείο υπάρχουν και άλλα στοιχεία που επιρεάζουν το pH... οπότε θεωρώ ότι μέσα στο ενυδρείο το pH με την πάροδο του χρόνου τείνει να σταθεροποιηθεί.
2. Εγώ τσεκάρω την επόμενη μέρα το ενυδρείο όταν έχει γίνει ότι ήταν να γίνει (κάπου το είχα διαβάσει και το εφαρμόζω) Υπόψη πως εάν κορεστεί το νερό με την σόδα θα έχουμε ίζημα της. Καλά που είναι οι χημικοί βρε παιδιά να μας τα πουν πιο καλά ![]()
__________________
Αν δεν βρέξεις σαλόνι... mbuna δεν πιάνεις!!! ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() 2) Τελικά είναι η σταθερότητα του Ph που έχει σημασία, ή η σταθερότητα των διαλυμένων στερεών, ΚΗ/GH; Έχω διαβάσει (σε άλλα φόρουμ) συζητήσεις όπου διίστανται οι απόψεις. Λένε δηλαδή ότι το ψάρι δεν το ενοχλεί η αύξομείωση Ph που οφείλεται π.χ. στην αυξομείωση του διαλυμένου CO2 στο νερό, αλλά το ταλαιπωρεί η αυξομείωση του Kh απότομα. Και στις 2 περιπτώσεις το Ph αλλάζει, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Ξέρει κανείς για σίγουρα ότι είναι η αλλαγή Ph αυτή καθεαυτή που βλάπτει; |
#11
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() ![]() ![]() Παράθεση:
![]() Ελληνικά... http://www.malawicichlidhomepage.com...nce_greek.html και στα "ξενα"... http://mchportal.com/fishkeeping-mai...chemistry.html http://www.malawicichlidhomepage.com...lawi_temp.html http://www.fishlore.com/Articles/PHArticle.htm http://freshaquarium.about.com/cs/wa.../a/waterph.htm http://www.aquahobby.com/articles/e_adjusting_pH.php http://www.thetropicaltank.co.uk/ph.htm http://www.firsttankguide.net/ph.php
__________________
Αν δεν βρέξεις σαλόνι... mbuna δεν πιάνεις!!! ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Η αποψη μου για τις τιμες του νερου ειναι οτι σημασια εχει να ρυθμιζουμε καταρχας την gH και τη θερμοκρασια στο μεσο της ιδανικης τιμης για το ψαρι μας.
( η θερμοκρασια να παιζει αναλογα τις εποχες του χρονου πανω και κατω αλλα οχι εκτος οριων ετσι ωστε να εχουμε περιθώριο για μερικη πτωση της 2-3 μοναδες κατα τις αλλαγες νερου) Την kH αναλογα το πεχα που μας βγαινει στο ενυδρειο και το οποιο πρεπει να ειναι στο μεσο της ιδανικης τιμης για το ψαρι μας. Παραλληλα πρεπει να αποφευγουμε την αποτομη πτωση του πεχα πανω απο 0.5 μοναδα. Και αυτο γινεται αν εχουμε παραγοντες που επηρεαζουν σημαντικα το πεχα (οπως διοξειδιο, buffers, φωσφορικα) τοτε να αποφευγουμε μηδενικες τιμες στην kH. Αλλιως δεν παιζει ρολο η μηδενικη τιμη. Αυτος (πειραματισμος με co2) ηταν τοτε και ο λογος που αποφασισα να ανεβασω λιγο την kH που ηταν για χρονια κοντα στο μηδεν.
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα. |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Λοιπόν,επαναφέρω το θέμα για να καταγράφω και την προσωπική μου εμπειρία.Στον κάδο των 60 λίτρων του νερού της αλλαγής διέλυσα περίπου 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας.Έβαλα μια Eheim Compact 1000 L/h να δουλεύει ταράζοντας κάπως κάπως την επιφάνεια.Έκανα μετρήσεις μετά από 20 λεπτά και πήρα KH 17-18 αντί για 9-10 που μετρώ κανονικά στον κουβά.Το pH όμως είναι σταθερά χαμηλά στο 7,6-7,8 σαν να μην έριξα μέσα τίποτα.Θα πρέπει να το δω να ανεβαίνει σιγά-σιγά,όσο θα φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα από το νερό?Μέχρι που θα πρέπει να φτάσει το pH με αυτό το KH (1
![]()
__________________
http://www.youtube.com/watch?v=9gzvhkxanR0 |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Σόδα??? | Lupo | Αρχάριοι γλυκού νερού | 19 | 08-01-08 19:40 |
PH KH plus vs Μαγειρική σόδα | nikman | Malawi | 8 | 01-10-06 16:37 |