Σόδα.
Πήγα προ ολίγου στο σούπερ μάρκετ για να πάρω μαγειρική σόδα και βρήκα μία με όνομα "Matin@" που λέει από έξω sodium bicarbonate.Οπότε υποθέτω πως αυτό μου κάνει για να ανεβάζω λίγο ακόμα το ph στον κουβά της αλλαγής νερού,σωστά?Το θέμα είναι πως συνάντησα και κάτιο παρόμοιο με αυτό που έλεγε πως είναι σόδα που λειτουργεί σαν αποσκληρυντικό και κατεβάζει το pH.Επειδή,είμαι λίγο μπερδεμένος μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει αναλυτικά τη διαφορά?Ευχαριστώ.
|
εγω ξερω οτι η σοδα ανεβαζει μονο την kh
|
η σοδα ανεβαζει το την kh που παρασερνει το ph
|
ασε τη λουξ γιατι... :smt120
βρηκα αυτο "Σόδα πλυσίματος δεν πρέπει να συγχέεται με το πλύσιμο σε σκόνη, η οποία είναι σε σκόνη που χρησιμοποιούνται ως σαπούνι το απορρυπαντικό? Επίσης δεν είναι το ίδιο με την μαγειρική σόδα, αν και οι δύο ενώσεις είναι στενά συνδεδεμένοι." απο http://www.patofa.com/greek/1178/-93...3-963-951-soda το κειμενο ειναι λιγο φαουλ :D |
Άρα,απλά παίρνω τη Ματίνα.Σωστά?
|
Ναι πάρε τη Ματίνα...:D:D:smt055 (μαγειρική σόδα) και μετά η κοπελιά σου.... :smt075
Τώρα που το σκέφτομαι ωραία δικαιολογία!Βγαίνει και σε άλλα ονόματα?(τυχεροί οι αφρικανοι) |
Παράθεση:
------------------------- Για δώστε και ένα λινκ για το πως θα τη χρησιμοποιήσω ή μερικές οδηγίες.Το νερό της αλλαγής μου είναι 60 λίτρα. |
Δημητράκη πάρε την μαγειρική σόδα και άσε την άλλη,εκτός αν ''βρόμισαν'' τα κιχλιδάκια σου και θέλεις να τα σαπουνίσεις....:D:D:D.
Παντως για καλύτερα αποτελέσματα (σε συνδυασμό με την μαγειρική σόδα) κοίτα αυτό...http://www.aquaristikshop.com/e_Prod...Minerals.htm.;). ------------------------- Παράθεση:
|
Μητσο γιατί να χρησιμοποιήσεις?Τι τιμές έχει το νερό σου?Εγώ κάποια στιγμή έκανα χρηση σόδας αλλα μετα ειδα οτι τσαμπα καιει η λαμπα!(Να μην σου πω καλύτερα να μην βάζεις γιατί αν χρειαστεί να την κάνει άλλος την αλλαγη νερού θα είναι πιο απλο)Aν θυμαμαι καλά εβαζα 1 κουταλάκι στα 20 λιτρα.
|
Γιώργο,έχω KH 11 και pH 8 με πολύ δυνατή ανατάραξη και είπα μήπως θα μπορούσα να πάω την ανθρακική στο 14-15 και το ph στο 8,2.με προβληματίζει όμως κάτι άλλο.Έστω ότι το ενυδρείο έχει ph 8,0 και φέρνω τον κουβά σε pH 8,2-8,4 .Όταν θα κάνω αλλαγή που πλησιάζει το 50% δε θα στρεσάρονται έντονα τα ψάρια?
|
Οι τιμές σου είναι μια χαρά δεν νομίζω πως πρέπει να προσθέσεις κάτι.Τώρα για την αλλάγή νερού θα την εκανα γυρω στο 30% αλλά και 50% να κανεις μην νομίζεις οτι θα στρεσαριστουν τόσο..(δεν θα ανέβει με μια αλλαγή το ph σου τόσο απότομα).Το σημαντικότερο είναι να κρατας τις τιμές σου σταθερες και στην αλλαγή να κατεβαινει λιγο η θερμοκρασία..
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
Υπάρχει και η "Ηλιος"... βασικά ψάνχεις για "διττανθρακική σόδα = bicarbonate sodium" (όξινο ανθρακικό νάτριο) ή γνωστό και ως σόδα μαγειρικής ή σόδα ζαχαροπλαστικής και είναι κάτι διαφορετικό από την σόδα πλυσίματος που δεν βάζουμε στα ενυδρεία!!
Η λέξη σόδα είναι "απλοποίηση - συντόμευση" του αγγλικού sodium, δηλαδή νάτριο. Από μισό έως ένα κουταλάκι του γλυκού στα 10 λίτρα φρέσκο νερό (δηλαδή ένα κουβά) κάνει για τον σκοπό που την θέλεις... (από KH 11 και pH 8 σε ΚΗ14-15 και το ph στο 8,2). Με πιο μικρές αλλαγές νερού, κάπου 20%, θα φτάσεις σε αυτά τα επίπεδα μετά από 4-6 αλλαγές και δεν θα έχουν προβλημα τα ψάρια σου. Μετά μετράς το νερό του ενυδρείου σου και βλέπεις εάν μπορείς και με πιο λίγη σόδα στα 10 λίτρα ώστε να έχεις σταθερό το pH. Δεν είναι κάτι δύσκολο ή κακό αυτό που θέλεις να κάνεις και πολλοί βάζουμε σόδα μαγειρικής στο φρέσκο νερό... απλά με λίγη προσοχή ώσπου να το σταθεροποιήσεις το pH, για να μην έχεις απότομες μεταβολές στο ενυδρείο σου. Προσοχή το pH το μετράμε με λογαριθμική κλίμακα!!! Το pH 9 είναι 10 φορές πιο αλκαλικό από το pH 8 και 100 φορές πιο αλκαλικό από το pH 7 και 1000 φορές πιο αλκαλικό από το pH 6!!! οπότε ο μισός βαθμός είναι 5 φορές τουλάχιστον πιο πάνω ή κάτω!!! Στα ενυδρεία μας πιο σημαντικό κατά πολύ είναι η σταθερότητα του pH... οπότε εάν αποφασίσεις να μεταβάλεις το pH πρέπει μετά από κάθε αλλαγή νερού να έχεις την ίδια σχεδόν ένδειξη. |
Η σταθερότητα είναι επίσης ένας λόγος που θέλω να κάνω χρήση σόδας.Από τη στιγμή που μπει στο νερό του ενυδρείου η σόδα και έχουμε πάρει τις σωστές τιμές,δε θα έχουμε αλλαγές του kH προς τα κάτω μέχρι την επόμενη αλλαγή,έτσι?
|
Εξαρτάτε τι άλλα υλικά έχεις μέσα στο ενυδρειο... γενικά με εβδομαδιέες αλλαγές νερού έχεις σταθερόύς παράμετρους.
|
1 .Για ποσο χρονο κραταει η δραση της σοδας να ανεβαζει την kH?
2. Τσεκρασισμα με μετρηση φτανει να κανουμε την ωρα που θα την αναμιξουμε ή και πολυ αργοτερα? |
1. από όσα γνωρίζω δεν έχει χρονική διάρκεια... αν π.χ. κάνεις ένα μύγμα στο κουβά σου, δηλαδή καθαρό νερό με μια κουταλιά σόδα, η μέτρηση του pH θα είναι ίδια μέσα στο κουβά όποτε και εάν την μετρήσεις... και μετά εβδομάδες. Στο ενυδρείο υπάρχουν και άλλα στοιχεία που επιρεάζουν το pH... οπότε θεωρώ ότι μέσα στο ενυδρείο το pH με την πάροδο του χρόνου τείνει να σταθεροποιηθεί.
2. Εγώ τσεκάρω την επόμενη μέρα το ενυδρείο όταν έχει γίνει ότι ήταν να γίνει (κάπου το είχα διαβάσει και το εφαρμόζω) Υπόψη πως εάν κορεστεί το νερό με την σόδα θα έχουμε ίζημα της. Καλά που είναι οι χημικοί βρε παιδιά να μας τα πουν πιο καλά :confused: |
Παράθεση:
2) Τελικά είναι η σταθερότητα του Ph που έχει σημασία, ή η σταθερότητα των διαλυμένων στερεών, ΚΗ/GH; Έχω διαβάσει (σε άλλα φόρουμ) συζητήσεις όπου διίστανται οι απόψεις. Λένε δηλαδή ότι το ψάρι δεν το ενοχλεί η αύξομείωση Ph που οφείλεται π.χ. στην αυξομείωση του διαλυμένου CO2 στο νερό, αλλά το ταλαιπωρεί η αυξομείωση του Kh απότομα. Και στις 2 περιπτώσεις το Ph αλλάζει, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Ξέρει κανείς για σίγουρα ότι είναι η αλλαγή Ph αυτή καθεαυτή που βλάπτει; |
Παράθεση:
Μετρησεις kH εγιναν? |
Παράθεση:
|
Γενικα ρωταω εμπειριες, γιατι απο τη μικρη δικη μου με τη σοδα, παρατηρησα προσκαιρες αλλαγες της kH προς τα πανω.
Μετα απο ελαχιστες μερες επεφτε παλι. Μαλιστα η αλλαγη της προς τα πανω ηταν αποτομη και με ελαχιστη δοσολογια. |
Παράθεση:
Εξάτμισης νερού; |
Παράθεση:
Παιζει να ειναι η παραλληλη χρηση τυρφης. Δοκιμαζα αλλαγες με μιξη νερου 50% ΑΟ με προσθετα ηλεκτρολυτες και σοδα (λιγο πριν την αλλαγη) και 50% βρυσης με αντιχλωριο και δουλεμενο μια εβδομαδα με τυρφη με στοχο και τα δυο να εχουν gH5 kH3 Αργοτερα δοκιμαζα 100% ΑΟ δουλεμενο με τυρφη και προσθετα ηλεκτρολυτες και σοδα λιγο πριν την αλλαγη με στοχο παλι gH5 kH 3 Και στα δυο ειχα ρυθμιση των τιμων εκει που ηθελα κατα την αλλαγη, αλλα ειχα πτωση kH μετα απο 1-2 μερες |
τα ιδια κανω και "παθαινω" και εγω.
τι πρεπει να κανουμε λοιπον?? |
Ίσως από τη στιγμή που μπαίνει τύρφη, ένα "παίξιμο" στις τιμές είναι αναπόφευκτο, αλλά η χημεία της υπόθεσης (τύρφη+σόδα) ξεπερνάει τις γνώσεις μου...
|
Καλα ας το αφησουμε αυτο. Η τυρφη εχει την ιδιοτητα ετσι κι αλλως να κατεβαζει την kH και ειναι λογικο. Δεν περιμενα απλα τοσο γρηγορη πτωση.
Σε νερο βρυσης ή (αυτο που με ενδιαφερει περισσοτερο) σε 100% ΑΟ εχει σταθερα ανεβασμενη τιμη η kH με προσθεση σοδας? και για ποσο καιρο? |
Παράθεση:
Παράθεση:
Ελληνικά... http://www.malawicichlidhomepage.com...nce_greek.html και στα "ξενα"... http://mchportal.com/fishkeeping-mai...chemistry.html http://www.malawicichlidhomepage.com...lawi_temp.html http://www.fishlore.com/Articles/PHArticle.htm http://freshaquarium.about.com/cs/wa.../a/waterph.htm http://www.aquahobby.com/articles/e_adjusting_pH.php http://www.thetropicaltank.co.uk/ph.htm http://www.firsttankguide.net/ph.php |
Η αποψη μου για τις τιμες του νερου ειναι οτι σημασια εχει να ρυθμιζουμε καταρχας την gH και τη θερμοκρασια στο μεσο της ιδανικης τιμης για το ψαρι μας.
( η θερμοκρασια να παιζει αναλογα τις εποχες του χρονου πανω και κατω αλλα οχι εκτος οριων ετσι ωστε να εχουμε περιθώριο για μερικη πτωση της 2-3 μοναδες κατα τις αλλαγες νερου) Την kH αναλογα το πεχα που μας βγαινει στο ενυδρειο και το οποιο πρεπει να ειναι στο μεσο της ιδανικης τιμης για το ψαρι μας. Παραλληλα πρεπει να αποφευγουμε την αποτομη πτωση του πεχα πανω απο 0.5 μοναδα. Και αυτο γινεται αν εχουμε παραγοντες που επηρεαζουν σημαντικα το πεχα (οπως διοξειδιο, buffers, φωσφορικα) τοτε να αποφευγουμε μηδενικες τιμες στην kH. Αλλιως δεν παιζει ρολο η μηδενικη τιμη. Αυτος (πειραματισμος με co2) ηταν τοτε και ο λογος που αποφασισα να ανεβασω λιγο την kH που ηταν για χρονια κοντα στο μηδεν. |
Λοιπόν,επαναφέρω το θέμα για να καταγράφω και την προσωπική μου εμπειρία.Στον κάδο των 60 λίτρων του νερού της αλλαγής διέλυσα περίπου 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας.Έβαλα μια Eheim Compact 1000 L/h να δουλεύει ταράζοντας κάπως κάπως την επιφάνεια.Έκανα μετρήσεις μετά από 20 λεπτά και πήρα KH 17-18 αντί για 9-10 που μετρώ κανονικά στον κουβά.Το pH όμως είναι σταθερά χαμηλά στο 7,6-7,8 σαν να μην έριξα μέσα τίποτα.Θα πρέπει να το δω να ανεβαίνει σιγά-σιγά,όσο θα φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα από το νερό?Μέχρι που θα πρέπει να φτάσει το pH με αυτό το KH (18)?Στο ενυδρείο έχω pH σταθερά 8,0 και στόχος είναι το pH 8,2.
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 19:04. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board