|
Συστήματα - Εξοπλισμός και DIY κατασκευές Το σύνολο του τεχνητού εξοπλισμού και υλικών που θα υποστηρίξουν τη δεξαμενή μας, μετατρέποντας την σε ένα υγειές κύκλωμα. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|||||||
|
|||||||
![]() Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
Λανθασμένες δοκιμές έχω κάνει αρκετές (για αυτό άλλωστε ονομάζονται δοκιμές) έβγαλα τα δικά μου συμπεράσματα και τα προτείνω. Δεν είναι κανείς εδώ υποχρεωμένος να ακολουθήσει αυτά που λέω. Ο κάθε ένας μπορεί να κάνει της δικές του δοκιμές και να αποφασίσει. ------------------------- Παράθεση:
![]() Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη SOCRATIS : 10-06-10 στις 10:02 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
|||
|
|||
![]()
Τις αποδείξεις της έχεις. Δες το νερό σου που έχεις U.V και τρέχει εδώ και 5 χρόνια αν δεν κάνω λάθος!
------------------------- Αμα αυτα που γραφουμε εδω δεν τα διαβαζεις σωστα και βγαζεις λανθασμενα συμπερασματα...και εχεις και αποριες απο πανω..σηκωνω τα χερια ψηλα ![]() Παρέχω την καλύτεροι και φυσικότατοι φίλτρανση στα ψάρια μου. Τα αν τά ψάρια μου δεν είναι 60-70 εκατοστά είναι καθαρά θέμα χώρου και το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. ------------------------- Δηλαδη, θεωρεις οτι με 15, 20, και δεν ξερω κι'εγω ποσες γλαστρες μεσα στη λιμνη, και με μια απλη υπερχηλιση το ιδανικοτερο φιλτραρισμα για τα κοι?????????????????????? Αυτο σηστηνεις δηλαδη στους νεους????? Να κανουν μια απλη υπερχηλιση??? Ξαναδες τα ψαρια σου που ειναι και το ζητουμενο..... Αλλά πως θα μιλάμε??????????? Με το googling που κάνετε εσύ και ο Βασίλης? ------------------------- Με εμπειριες ανθρωπων με πολλα χρονια στον χωρο και με κοι φυσιολογικης αναπτυξης οπως αρμοζει σε ενα κοι. Ξαναδες τα ψαρια σου που ειναι και το ζητουμενο..... Μόνο με δοκιμές μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Αυτές τις δοκιμές πρέπει να μοιραζόμαστε με τους υπόλοιπους εδώ. Λανθασμένες δοκιμές έχω κάνει αρκετές (για αυτό άλλωστε ονομάζονται δοκιμές) έβγαλα τα δικά μου συμπεράσματα και τα προτείνω. Δεν είναι κανείς εδώ υποχρεωμένος να ακολουθήσει αυτά που λέω. Ο κάθε ένας μπορεί να κάνει της δικές του δοκιμές και να αποφασίσει. ------------------------- Εισαι σιγουρος οτι με τον τροπο και το υφος που γραφεις δεν υποχρεωνεις κανενα???? Και βεβαια ο καθενας μπορει να κανει τις δικες του δοκιμες αλλα να πατα σε καποια βαση ψαχνοντας και διαβαζοντας για το τι θελουν τα κοι...για να γινουν κοι. Γι'αυτο ξαναδες τα ψαρια σου που ειναι και το ζητουμενο....... Ποιες είναι ακριβός οι μαλακίες και τη δεν δουλεύει? ------------------------- Το μαλακιες το βγαζω εξω....... Απλα ξαναδες τα ψαρια σου που ειναι και το ζητουμενο........ Γιατι στην τελικη για να πει καποιος οτι παρεχει στα ψαρια του το ιδανικοτερο που εδω μιλαμε για κοι πρεπει τα κοι (αναλογα απο το περιβαλλον που ζει) να παρει και το αναλογο μεγεθος και υπευθυνοι γι'αυτο ειμαστε εμεις. Το τι δεν δουλευει σωστα με αποτελεσμα τα κοι σου να εμειναν στασιμα (που δεν ειναι μονο ο χωρος) θα το μαθεις απο τα koi forum που ευτυχως υπαρχουν αρκετα. Δυστυχώς είτε το θέλουμε είτε όχι συμβαίνουν αυτά στα φόρα. Το αποτέλεσμα μετρά στο ότι ο χομπήστας θα βγάλει ποιο σαφή συμπεράσματα. ![]() Με τον τροπο που γραφουμε???? Μμμμμμ.....δεν θα τολεγα....αλλα ενταξει.... ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.
Άντρο το θέμα εδώ ήτανε uv λάμπα για λίμνη???????????? Το από πού προέκυψε το θέμα μεγάλα ΚΟΙ νομίζω είναι στο ότι μεθοδικά η κουβέντα έπρεπε να πάει αλλού για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα! Αλλά δεν με πειράζει απαντάω αναλυτικά καταθέτονταν την γνώμη μου και πάλη. Δεν διαφώνησα ποτέ bottom drain. Αντιθέτως είπα ότι ανάλογα με το είδος της (λίμνης η ενυδρείου) που θα φτιάξη κάποιος στην αυλή του χρειάζεται η όχι. Και λέω ξανά. Για εμένα πάντα λίμνη χωρίς φυτά είναι ενυδρείο στην αυλή. Στο ερώτημα που σας έκανα παλιά δεν απάντησε κάποιος το ότι δήποτε απλά επειδή δεν είχατε κάτι να απαντήσετε. Και ξαναρωτάω και τώρα. Ποια η διαφορά μιας λίμνης 20,000 λίτρων που περιέχει φυτά που δεσμεύουν τα 5,000 λίτρα, και μιας λίμνης 15,000 λίτρων χωρείς φυτά? Που θα μεγαλώσουν ποιο πολύ τα ψάρια? Σε ποια λίμνη θα έχουμε ποιο καθαρό νερό (βιολογικά) ? Δεν διαφώνησα ποτέ ότι δίνοντας περισσότερο χώρο στα ψάρια πετυχαίνουμε καλύτερη ανάπτυξη. Αλλά το παράδειγμα που έδωσα ποιο πάνω είναι ακριβός για να σου αποδείξω ότι μπορείς να έχεις και μεγάλα ΚΟΙ και φυτά. Όλα είναι θέμα χώρου. Τώρα στο θέμα μας που είναι η U.V Έχεις δει ότι στην εγκατάσταση μου εδώ έχω ενωμένη την λάμπα αλλά δεν είναι ποτέ στην πρίζα. Το νερό δεν πρασίνισε καθόλου. Το μόνο που θα επιτύχω συνδέοντας την στην πρίζα είναι να φουσκώσω ακόμα λίγο τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περίπτωση όμως που είχα ενυδρείο στην αυλή τότε ναι θα ήτανε απαραίτητη. Για αυτό είπα στην αρχή ότι ανάλογα με το τη θα φτιάξεις χρειάζεται η όχι. |
|
|||
|
|||
![]()
Το λοιπόν. Όσο πιο φυσικό είναι ενα οικοσύστημα τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει για να πετύχει. Το θέμα είναι πως ότι υπάρχει στην φύση και δεν μπορεί να υπάρξει στο οικοσύστημα που χρησιμοποιούμε πρέπει να το αντικαταστήσουμε με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο.
Πείτε μου λοιπόν όσοι είστε υπέρμαχοι του UV τι υπάρχει στην φύση για να το αντικαθιστά? Και απαντώ: τα φυτά. Αυτά είναι που θα συναγωνιστούν την άλγη κι αμα δεν υπάρξη ανθρώπινη παρέμβαση για να διαταράξη τις ισσοροπίες θα την κερδίσουν κατα κράτος απορροφόντας τις ουσίες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Αρα αν κάποιος έχει υγιή φυτά μέσα στην λίμνη του (σε ικανοποιητική ποσότητα) τότε δεν χρειάζεται το UV. Νοουμένου φυσικά όπως είπε πολύ σωστά κάποιος πιο πριν πως στην λίμνη υπάρχει ισσοροπία. Κάτι τελευταίο τώρα μιας και γίνετε πολύς θόρυβος για το μέγεθος των ψαριών. Τα ψάρια όσο πιο κοντά στις συνθήκες τους βρίσκονται τόσο πιο μεγάλα, δυνατά και ανθεκτικά θα γίνουν. Μέσα στις συνθήκες τους εννοείτε πως είναι και το μέγεθος της λίμνης. Αλλά. Η θεωρία του πολύ καλού μου φίλου Δαρβίνου μας διαφώτισε σε πολλά θέματα περι εξέλιξης. Ενα απο αυτά που μου εκμυστηρεύτηκε ο παλιόφιλος είναι πως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αναπτύσσουν συστήματα προστασίας τους σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αλλίως προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες που δημιουργούντε. Δηλαδή το πως μένουν πιο μικρά τα ψάρια σε σχέση με την κανονική τους ανάπτυξη είναι ενα απο τα συστήματα που έχουν αναπτύξη τα ψάρια για να επιβιώσουν. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως βασανίζονται. Απλά βάση της εξέλιξης θα επιβιώσουν τα μικρότερα σε μέγεθος ψάρια και θα μεταφέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο στις επόμενες γενιές. Με το πέρασμα του χρόνου μέσα στην μικρή την λίμνη τα ψάρια θα γεννιούντε φυσικά μικρά. Χρειάζεται φυσικά πολύς χρόνος για αυτό. |
|
||||
|
||||
![]()
...να κάνω και εγώ μια εμβόλιμη ερώτηση χωρίς να με πλακώσετε;
![]() Εδώ υπάρχουν αμφιβολίες για την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα της UV σε ενυδρείο που μιλάμε για πολύ λιγότερα λίτρα, σε μια λίμνη 15.000 και 20.000 λίτρων ποια είναι η UV που θα κάνει πραγματικά δουλειά;
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
![]()
Επέστρεψα μετά από τριήμερη άσκηση!
![]() Δεν θα ήθελα να καταπιαστώ με τα όσα συζητήθηκαν. Ένα είναι όμως το θέμα. Η UV είναι άκρως απαραίτητη ιδιαίτερα σε καινούρια κλειστά κυκλώματα. Οι ισορροπίες εκεί βρίσκονται σε μια πολύ λεπτή κλωστή που εύκολα μπορούν να σπάσουν και να προκαλέσουν πρόβλημα. Ο μοναδικός τεχνητός βιότοπος που δεν θα χρειαζόταν αυτή την συσκευή είναι τα wild life ponds, αφού εκεί η φύση έχει ιδιαίτερη εμπλοκή. Εννοείται βέβαια ότι η χρήση ψαριών και ιδιαίτερα μεγάλων είναι απαγορευτική. Τέτοιες λίμνες εννοείται ότι είναι πολλών χιλιάδων λίτρων και κάποιες φορές μπορεί ακόμα να αντικατασταθεί και η φίλτρανση με τα φυτά. Από την στιγμή όμως που έχουμε μεγάλα ψάρια, θεωρώ την UV ιδιαίτερα σημαντική. Όχι μόνο για την αιωρούμενη άλγη, αλλά και διάφορους άλλους παθογόνους οργανισμούς, αυγά παρασίτων κ.α. Κάποιοι από αυτούς μπορούν να εισαχθούν στη λίμνη μας μέσω των ψαριών μας, αλλά ακόμα και με τη δράση των εντόμων και αμφηβίων που θα υποστηρίξουν τον βιότοπο μας. Από την στιγμή που υποστηρίζουμε τη λίμνη μας με ισχυρή σταθερή φίλτρανση, τότε τα ωφέλημα βακτήρια δεν έχουν τίποτε απολύτως να φοβηθούν από την δράση της εν λόγω λάμπας. Άλλωστε τα βακτήρια αυτά έχουν την ιδιότητα να διπλασιάζονται σε ελάχιστες ώρες σε ήδη εν λειτουργία φίλτρο. Τώρα αν τα 10 ή τα 2 χρόνια είναι αρκετά να επιφέρεις γνώμη σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, φοβούμαι να παρατηρήσω ότι υπάρχουν δεκάδες ανοικτά φόρουν εκτός Ελληνικού χώρου, με χιλιάδες φίλους που "μιλούν" σε ένα πολύ πιο ανεπτυγμένο επίπεδο συζητήσεων σε αυτά τα θέματα. Κάποιοι από αυτούς είναι εμπλεκόμενοι στο χώρο για 1,3,5 δεκαετίες. Λές φίλε Μιχάλη να είμαστε εμείς για την ώρα, σε θέση να υποστηρίξουμε κάτι το αντίθετο, χωρίς μάλιστα να έχουμε την ανάλογη πείρα. Γιάννο, αφού θεωρείς ήδη πολύ έμπειρο τον εαυτό σου σε αυτά τα θέματα, πολύ θα ήθελα να δω την λίμνη σου μετά από 3-4 χρόνια, όταν πια τα κοι θα έχουν τόσο μέγεθος ώστε να "ψαλιδίζουν" κάθε μικρό φυλλαράκι και να σου δημιουργούν χάος στον πυθμένα της λίμνης σου. ![]()
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=PascM;453926]...να κάνω και εγώ μια εμβόλιμη ερώτηση χωρίς να με πλακώσετε;
Εδώ υπάρχουν αμφιβολίες για την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα της UV σε ενυδρείο που μιλάμε για πολύ λιγότερα λίτρα, σε μια λίμνη 15.000 και 20.000 λίτρων ποια είναι η UV που θα κάνει πραγματικά δουλειά;[/QUOTE] Αναλογα με τα λιτρα υπαρχουν και οι καταλληλες UV. Εδω και 2 εβδομαδες εχει ερθει ο Ρονης απο δω και εχει βαλει (για καποιους) τον πιο κατω αχρειαστο εξοπλισμο δοκιμαστικα βεβαια και το αποτελεσμα.....δειτε το. Περιττο να πω οτι σε ενα μηνα απο σημερα θα φυγουν αυτα που βλεπετε και θα μπουν τα ιδια μεν.... αλλα καινουργια....... Και φυσικα οτι βλεπετε μεσα και εξω απο την λιμνη θα φυγουν ολα...γλαστρες, πετρες, κ.λ.π..... Ο εξοπλισμος επισης δεν θα φαινεται. Θα γινει δηλαδη μια δεξαμενη καθαρα για κοι. Γιατι??????? Γιατι ετσι μας αρεσει!!!!!!!!!!! Με τη σειρα οι φωτο... Η πρωτη οπως ηταν πριν και οι υπολοιπες μετα την τοποθετηση του EASY POND και της UV. Μεσα σε 4 μερες ηρθε το αποτελεσμα που βλεπετε ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Πραγματικα θεαματικη διαφορα!!!!
![]() ![]() Πολυ ομορφα ψαρια οπως και η λιμνη ολοκληρη! Να τα χαιρεσαι!!! ![]()
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Πολύ καλή δουλειά όντως. Τώρα, μπορείς να χαίρεσαι τη λίμνη σου. Καλή απόλαυση και πρόσεχε μην πιαστείς την ώρα που το καθαρίζεις... ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Άντρο επειδή φωτογραφίζεις εμένα με τα λεγόμενα σου να σου πω όταν ήρθε ο Ρόνις εδώ και μιλήσαμε, θεωρήσαμε δεδομένο το αποτέλεσμα με τον τελευταίο εξοπλισμό που πρόσθεσες. Αξιοσημείωτο είναι ότι τώρα η λίμνη σου δουλεύει με 3 φίλτρα 2 αντλίες και 1 U.V τέρας! Αλήθεια δεν μας είπες την συνολική κατανάλωση της λίμνης σου τώρα.
Αν δεν το γράψεις εσύ το γράφω εγώ. Επίσης πές το κόστος αυτόν τον φίλτρων και της U.V Όσον αφορά την ερώτηση σου αν χρειάζεται η U.V η όχι σου απαντάω ότι στην δικιά σου περίπτωση χρειάζεται. Γιατί πολύ απλά δεν έχεις ικανοποιητικά φυτά για να κάνουν την δουλειά της U.V Αυτό είναι το πρώτο σκέλος της απάντησης μου. Αύριο το δεύτερο σκέλος που θα μιλάω μόνο με φωτογραφίες από την λίμνη μου που δεν έχει U.V δεν έχει botton aeration drain, 2 αντλίες, 3 φίλτρα. Με λίγα λόγια θα δείτε φωτογραφίες από την ακατάλληλη λίμνη μου για ΚΟΙ που δουλεύει μόνο με μια αντλία και D.I.Y φίλτρο. Ααααααα μην το ξεχάσω. Η συνολική κατανάλωση μου είναι 144watt! |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Πέστα Χρυσόστομε! |
|
||||
|
||||
![]()
Να ανακεφαλαιώσουμε λιγο :
1α)Η uv καθαρίζει μερικά είδη αλγης (αιωρούμενη)μέσω της υπεριώδη ακτινοβολίας. Εάν αποφασίσουμε να βάλουμε uv πρέπει να βάλουμε bottom drain ή βυθιζόμενη αντλία/αντλιες σε συνδυασμό με αεραντλία όπως είπε και ο Αντρος για να μην μένει η νεκρή άλγη στον πάτο και δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα . 1β)Από εκεί και πέρα υπάρχει η άποψη ότι την άλγη μπορούμε με φυσικό τρόπο να την εξοντώσουμε πχ με τα φυτά . 2α) Το άλλο που λέγετε ότι κάνει η uv είναι να σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς που κάνουν κακό στα ψάρια . 2β)Η άλλη άποψη λέει ότι σκοτώνει η uv και οργανισμούς που κάνουν καλό στα ψάρια μας. 2γ)Διάβασα ότι σκοτώνει με την υπεριώδη ακτινοβολία της διάφορους μικροοργανισμούς(βακτηρια,νηματοδη,πρωτοζωα κλπ) κάνοντας ζημιά στο dna τους.Αν ισχύει αυτό είναι ένας καλός λόγος για να υπάρχει στην λίμνη . Προσωπικά ακόμα δεν εχω πειστεί για το συγκεκριμένο όμως το ψάχνω . Διαβασα ακομα οτι σκοτωνει και ωφελιμα βακτηρια με αυτο τον τροπο αλλα υπαρχει ο ισχυρισμος οτι αυτα που ειναι στο βιολογικο υλικο μας και στους βραχους γυρω απο λιμνη δεν παθαινουν τπτ. 3α) Χρήσιμο στοιχείο είναι ότι αν θα βάλουμε uv δεν πρέπει να την αναβοσβήνουμε πολλές φορές(χάνει από την απόδοση) και πρέπει να είναι σε αναλόγια 10 watt ανα 1000 λίτρα . 3β)Υπάρχει μετά η άποψη που λέει ότι χάνουμε πολύ ρεύμα άσκοπα. 4) Όσοι έχουν η σκοπεύουν να αποκτήσουν uv να προσέχουν λίγο στον καθαρισμό επειδή είναι επικίνδυνη όταν ερχόμαστε σε απευθεία επαφή για το δέρμα και τα μάτια
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=Pallios;453919]
Αλλά. Η θεωρία του πολύ καλού μου φίλου Δαρβίνου μας διαφώτισε σε πολλά θέματα περι εξέλιξης. Ενα απο αυτά που μου εκμυστηρεύτηκε ο παλιόφιλος είναι πως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αναπτύσσουν συστήματα προστασίας τους σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ε φιλε το οτι μιλας με πεθαμενους εν κατι που σου ειπα να το ψαξεις εδω και καιρο ... ps: παντως με τα μουσια μοιαζεις του αρκετα μπορω να πω http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%...BD%CE%BF%CF%82
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
ΝΕΑ ΛΑΜΠΑ ΑΛΛΑ ΤΙ ΛΑΜΠΑ? | erling | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 20 | 18-09-09 22:52 |
λιμνη με κοι | katamagias | Δεξαμενές (τεχνητές λίμνες) | 2 | 07-08-09 17:51 |
Λιμνη | jimfytakis | Δεξαμενές (τεχνητές λίμνες) | 45 | 28-11-07 00:08 |
Λιμνη | Θεοδωρος | Γλυκό νερό - Γενικά | 4 | 16-09-07 13:13 |
Η λιμνη μου.. | kingelvis | Δεξαμενές (τεχνητές λίμνες) | 12 | 06-06-07 12:40 |