Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Λίμνες > Συστήματα - Εξοπλισμός και DIY κατασκευές

Συστήματα - Εξοπλισμός και DIY κατασκευές Το σύνολο του τεχνητού εξοπλισμού και υλικών που θα υποστηρίξουν τη δεξαμενή μας, μετατρέποντας την σε ένα υγειές κύκλωμα.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 08-05-09, 06:56
yiannossavva Ο χρήστης yiannossavva δεν είναι συνδεδεμένος
Banned

Περιοχή: Λευκωσία-Κύπρος
Προεπιλογή

Έχω διαβάσει ποιο πάνω για προ φίλτρο.
Έχω δοκιμάσει τα πάντα!
Αν η αντλία είναι αρκετά δυνατή και τοποθετηθεί μετά από το προ φίλτρο θα δημιουργείται υπερβολική υποπίεση και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό εδώ

Έχω δοκιμάσει 2 βαρέλια με διαφορετικό πάχος.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Όσον αφορά το φιλτράρισμα της λίμνης θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι η μέθοδος της υπερχείλισης.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-05-09, 07:30
Το avatar του χρήστη in the pond
in the pond Ο χρήστης in the pond δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: ΚΥΠΡΟΣ
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από yiannossavva Εμφάνιση μηνυμάτων
Έχω δοκιμάσει τα πάντα!
Αν η αντλία είναι αρκετά δυνατή και τοποθετηθεί μετά από το προ φίλτρο θα δημιουργείται υπερβολική υποπίεση και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό εδώ

Όσον αφορά το φιλτράρισμα της λίμνης θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι η μέθοδος της υπερχείλισης.
Γιάννο, η υπερχείλιση στα θέματα λίμνης μπορεί να λειτουργήσει ΜΟΝΟ ώς περίπτωση skimmer, διαφορετικά η ύλη θα παραμένει πάντα στον βυθό, άρα και περισσότερη τροφή για δημιουργία άλγης, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλου βιοφορτίου.

Η χρησιμοποίηση βαρελιών για δημιουργία DIY πιεστικού φίλτρου, εξυπακούει να αντέχει την πίεση που ασκεί η ροή της αντλίας. Γι' αυτόν τον λόγο αντιμετωπίζεις το πρόβλημα αυτό.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-05-09, 07:47
Banned

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από in the pond Εμφάνιση μηνυμάτων
Γιάννο, η υπερχείλιση στα θέματα λίμνης μπορεί να λειτουργήσει ΜΟΝΟ ώς περίπτωση skimmer, διαφορετικά η ύλη θα παραμένει πάντα στον βυθό, άρα και περισσότερη τροφή για δημιουργία άλγης, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλου βιοφορτίου.

Η χρησιμοποίηση βαρελιών για δημιουργία DIY πιεστικού φίλτρου, εξυπακούει να αντέχει την πίεση που ασκεί η ροή της αντλίας. Γι' αυτόν τον λόγο αντιμετωπίζεις το πρόβλημα αυτό.

Η άλγη δημιουργείτε από τα αυξημένα νιτρικά. Από την στιγμή που τα νιτρικά κρατούνται χαμηλά τότε δεν υπάρχει πρόβλημα εξάπλωσης.
Η τοποθέτηση όσον περισσοτέρων φυτών στην λίμνη το θεωρώ mast!.

Στην περίπτωση της φωτογραφίας (που ήταν πειραματικό και το άλλαξα) δεν δημιουργείτε πίεση αλλά υπο πίεση.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-05-09, 08:02
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Η άλγη δημιουργείτε από τα αυξημένα νιτρικά. Από την στιγμή που τα νιτρικά κρατούνται χαμηλά τότε δεν υπάρχει πρόβλημα εξάπλωσης.
Η τοποθέτηση όσον περισσοτέρων φυτών στην λίμνη το θεωρώ mast!.

Στην περίπτωση της φωτογραφίας (που ήταν πειραματικό και το άλλαξα) δεν δημιουργείτε πίεση αλλά υπο πίεση.
Γιατί υποπίεση? Με ποιά σκέψη τραβάς με την αντλία το νερό από το βαρέλι? Είναι δεδομένο ότι τα βαρέλια αυτά φτιάχτηκαν για να τους ασκείται πίεση από τα μέσα προς τα έξω. Είναι πολύ φυσικό να σου συμβαίνει αυτό.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-05-09, 09:03
Banned

Προεπιλογή

Παράθεση:
Γιατί υποπίεση? Με ποιά σκέψη τραβάς με την αντλία το νερό από το βαρέλι? Είναι δεδομένο ότι τα βαρέλια αυτά φτιάχτηκαν για να τους ασκείται πίεση από τα μέσα προς τα έξω. Είναι πολύ φυσικό να σου συμβαίνει αυτό.
Η αντλία μπουκώνει πολύ εύκολα.
Η τοποθέτηση προ φίλτρου είναι mast!
Αυτό που έχω κάνει τώρα είναι να υπερχειλά η λίμνη μέσα σε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο το οποίο από πάνω υπάρχει καλαθάκι που μαζεύονται όλες οι (χοντρές) βρομιές.
Από εκεί πηγαίνει προς την αντλία και μετά στο φίλτρο.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-05-09, 09:16
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Η αντλία μπουκώνει πολύ εύκολα.
Η τοποθέτηση προ φίλτρου είναι mast!
Αυτό που έχω κάνει τώρα είναι να υπερχειλά η λίμνη μέσα σε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο το οποίο από πάνω υπάρχει καλαθάκι που μαζεύονται όλες οι (χοντρές) βρομιές.
Από εκεί πηγαίνει προς την αντλία και μετά στο φίλτρο.
Γιάννο, εδώ και μέρες, σχεδιάζω την καινούρια μου λίμνη, όπου θα είναι μεταξύ 10,000-11,000 λίτρων. Εκεί θα δείτε πολλές λεπτομέρεις που θα βοηθήσουν στο μέλλον.

Έχω ξεκινήσει τη δημιουργία λίμνης πριν 10 χρόνια. Τότε υπήρχαν μόνο κάποια βιβλία και αυτά καθόλου κατατοπιστικά με το θέμα. ΔΕΝ προχώρησα σε επέκταση της, γιατί ήθελα αυτή που θα έκανα να ήταν σωστή κατασκευή με όλες τις σωστές προδιαγραφές. Πριν δύο χρόνια προχώρησα σε σχεδιασμό λίμνης 25,000 λίτρων και ενημέρωσα εσένα και τον Άντρο γι' αυτό. Η λειψυδρία δυστυχώς μου αλλάζει και πάλι τα σχέδια. Άρα στην θέση της μικρής λίμνης θα αναπτυχθεί και η μεγάλη (10,000λίτρα όμως). Αναμένετε και θα καταθέσω τα σχέδια σύντομα.

Το θέμα των ριζών των δέντρων είναι όντως πολύ σοβαρό ζήτημα, κάτι που προβλημάτισε και εμένα. Εγώ θα προχωρήσω σε σιδεροσύνδεση και μπετόν στα γύρω τοιχώματα της λίμνης, αφού πρώτα βάλω νάϊλον μήπως και βλάψω τις ρίζες των φυτών που ίσως τραυματιστούν κατά την εκσκαφή.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-05-09, 15:06
Το avatar του χρήστη POURITANOS
POURITANOS Ο χρήστης POURITANOS δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προεπιλογή

Παράθεση:
Έχω δοκιμάσει τα πάντα!

γεια χαρά
το μονό πρόβλημα στην κατασκευή σου είναι ότι λυπεί μια σωλήνα για να τραβάει ατμοσφαιρικό αέρα. η αντλία σου είναι τρομερά δυνατή με αποτέλεσμα να ρουφάει τα πάντα νερό-αέρα.
βάζω μια φωτο να δεις που λέω να μπει ένας σωλήνας.
Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  giannos.jpg
Εμφανίσεις:  381
Μέγεθος:  84,5 KB  
Παλιά 08-05-09, 16:02
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από POURITANOS Εμφάνιση μηνυμάτων
γεια χαρά
το μονό πρόβλημα στην κατασκευή σου είναι ότι λυπεί μια σωλήνα για να τραβάει ατμοσφαιρικό αέρα. η αντλία σου είναι τρομερά δυνατή με αποτέλεσμα να ρουφάει τα πάντα νερό-αέρα.
βάζω μια φωτο να δεις που λέω να μπει ένας σωλήνας.
Η αλήθεια δεν έχω καταλάβει εντελώς πως δουλεύει το σύστημα του Γιάννου. Υποθέτω ότι το βαρέλι έχει λάστιχο που καταλήγει στην λίμνη. Άρα θα πρέπει η κατασκευή να είναι αεροστεγές. Άντρο είναι έτσι?
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα τραβάει μόνο αερα και καθόλου νερό. Δεν είναι έτσι?

Ειλικρινά, μπορεί να κάνω και λάθος...

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-05-09, 18:15
Senior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Η αλήθεια δεν έχω καταλάβει εντελώς πως δουλεύει το σύστημα του Γιάννου. Υποθέτω ότι το βαρέλι έχει λάστιχο που καταλήγει στην λίμνη. Άρα θα πρέπει η κατασκευή να είναι αεροστεγές. Άντρο είναι έτσι?
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα τραβάει μόνο αερα και καθόλου νερό. Δεν είναι έτσι?

Ειλικρινά, μπορεί να κάνω και λάθος...
Όχι νομίζω ότι έχεις δίκιο. Αν κατάλαβα καλά πως δουλεύει το σύστημα του Γιάννου (και όχι Άνδρο χεχεχε ) η σωλήνα είναι άχρηστη.
βάζω στην πρώτη εικόνα χαλουμι1πως θεωρώ ότι δουλεύει τώρα.
και μια δεύτερη φωτο χαλουμι2 για το ίσως πως θα δούλευε σωστά.

Υ.Γ θα έπρεπε να αλλάξουμε όνομα στο θέμα και να το ονομάσουμε τα φίλτρα των πικραμένων όλοι οι πικραμένοι εδώ μαζευτήκαμε

έτσι ξεκίνησα και εγώ το σκεπτικό μου και τελικά έφτασα εκεί που έφτασα νομίζω ότι και το χαλουμι2 θα έχει πρόβλημα στο να ξεμείνει από νερό και να καεί η αντλία οπότε πρέπει να μπει το πρώτο δοχείο μέσα στο νερό!!!!! = πάμε στην κατασκευή που κάνω εγώ
Συνημμένα Thumbnails

Όνομα:  xaloymi_1.jpg
Εμφανίσεις:  340
Μέγεθος:  22,2 KB   Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  xaloymi_2.jpg
Εμφανίσεις:  379
Μέγεθος:  38,4 KB  
Παλιά 08-05-09, 18:33
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Έλα βρε Βασίλη, αφού έτσι και αλοιώς για φίλτρα μιλάμε.

Έτσι απλά για να σας προετοιμάσω για τη δική μου κατασκευή:

1. αναρρόφηση θα βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της λίμνης
2. μετά θα υπάρχει ένας χώρος σαν προφίλτρο για τη χοντρή ύλη λίγο έξω από τη λίμνη (δεν θα υπάρχει άμεση επαφή)
3. ως φίλτρανση θα χρησιμοποιήσω μεγάλο φίλτρο πιέσεως
4. ακολούθως ένα κομμάτι DIY για επιπρόσθετο βιολογικό καθαρισμό και ακολούθως μια σειρά από 1 μέτρο πάπυρους.

Άρα για να φανταστείτε την κατασκευή, θα είναι περίπου 1 κυβικό νερού σε πλήρη ανάπτυξη του φίλτρου.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-05-09, 19:04
Senior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:

Δε ξερώ το σκεπτικά και Εγώ πριν καιρώ αλλά είπα ότι σε όλες της λίμνες πιάνει λάσπη και βιολογία μαζί αν την αφαιρέσω θα είναι σαν να καταστρέφω και την βιολογία. νομίζω ότι θέλει και λίγο μπιχλα ο πάτος. το πολύ αν πιάνει πολύ λάσπη βάζεις την αντλία μέσα και τα πετάει έξω
2. μετά θα υπάρχει ένας χώρος σαν προφίλτρο για τη χοντρή ύλη λίγο έξω από τη λίμνη (δεν θα υπάρχει άμεση επαφή)
4. ακολούθως ένα κομμάτι DIY για επιπρόσθετο βιολογικό καθαρισμό και ακολούθως μια σειρά από 1 μέτρο πάπυρους.

Άρα για να φανταστείτε την κατασκευή, θα είναι περίπου 1 κυβικό νερού σε πλήρη ανάπτυξη του φίλτρου.

Από ότι κατάλαβα θα ρίξεις ένα λάστιχο μέσα στην λίμνη πάνω από το λαινερ και το οποίο θα καταλήγει το ένα σημείο στο βαθύτερο σημείο της λίμνης και το άλλο σε μια εξωτερική λιμνούλα με δικό της λάινερ η κάποια κατασκευή. μετά ένα φίλτρο πιέσεως το οποίο δεν ξερώ τι είναι? Θα πετάει το νερό σε ένα άλλο χώρο που θα έχει πάπυρο που θα είναι ποιο ψηλά από την κύριος λίμνη και το νερό θα καταλήγει με υπερχείλιση στην κύριος λίμνη???

Σωστά?
Η κάπου έχασα τον δρόμο?

Άρα σύνολο 2 αντλίες? Μια να τραβάει από των πάτο της λίμνης και μια να δίνει στους παπύρους?

Εσύ είσαι χειρότερος από όλους μας ακόμα ποιο περίπλοκα πράματα.

Αν έχεις μονοκατοικία έτσι είναι κανείς και ένα δωμάτιο βιολογικό φίλτρο
Ελα σε πειράζω πλακά κάνουμε καλυτέρα να κάνουμε χαβαλέ παρά να τσαντιζόμαστε.
Παλιά 08-05-09, 19:25
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Ποιός σου είπε ότι τσαντίζομαι.... εγώ είμαι ήρεμος και απαντάω όταν γνωρίζω. Άσε που πολλές φορές η γραφή φαντάζει τσαντίλα και νεύρα. Αν ήταν να τσαντίζομαι και εδώ, θα σταματούσα κάθε δράση.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-05-09, 20:26
Andros Ο χρήστης Andros δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: Tseri, Nicosia
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην Andros
Προεπιλογή

Παράθεση:

Οταν λες φιλτρο πιεσεως Βασιλη τι εννοεις?? Εμποριου η DIY και ποσα λιτρα??
Ο χωρος που θα υπαρχει σαν προφιλτρο? Θα ειναι με σφουγγαρια κλπ??
Εκει σε βλεπω να την βγαζεις...απο την μπιχλα Πλακα κανω....
Παντως ρε παιδια εγω δεν εχω κανενα προβλημα με το φιλτρο πιεσεως που εχω και παρα του οτι ειναι 50λιτρο μια χαρα τα παει και οχι μονο αυτο...σε συνδιασμο με την αντλια στελνει το νερο και 2 μετρα υψος απο την επιφανεια της λιμνης οπου μετα απο υπερχυλιση της μικρης, το νερο επιστρεφει πισω στη μεγαλη μεσο καταρρακτη.
Αμα σας ανεβασω φωτο απο το βιολογικο υλικο του φιλτρου ειδικα απο τις βιομπαλες να δειτε πως εγιναν.... δεν θα το πιστευετε

ΕΝΑΣ ΑΝΟΗΤΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ...ΕΝΑΣ ΣΟΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ....
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-05-09, 22:23
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Andros Εμφάνιση μηνυμάτων
Οταν λες φιλτρο πιεσεως Βασιλη τι εννοεις?? Εμποριου η DIY και ποσα λιτρα??
Ο χωρος που θα υπαρχει σαν προφιλτρο? Θα ειναι με σφουγγαρια κλπ??
Εκει σε βλεπω να την βγαζεις...απο την μπιχλα Πλακα κανω....
Παντως ρε παιδια εγω δεν εχω κανενα προβλημα με το φιλτρο πιεσεως που εχω και παρα του οτι ειναι 50λιτρο μια χαρα τα παει και οχι μονο αυτο...σε συνδιασμο με την αντλια στελνει το νερο και 2 μετρα υψος απο την επιφανεια της λιμνης οπου μετα απο υπερχυλιση της μικρης, το νερο επιστρεφει πισω στη μεγαλη μεσο καταρρακτη.
Αμα σας ανεβασω φωτο απο το βιολογικο υλικο του φιλτρου ειδικα απο τις βιομπαλες να δειτε πως εγιναν.... δεν θα το πιστευετε
Άντρο, όπως ξαναείπα, πάω για ποικιλίες ΚΟΙ, αυτό ήταν και το όνειρό μου βασικά. Άρα η καθαριότητα της θα είναι το κυριότερο μου μέλημα, σε συνδιασμό με την μόνημη βιολογία. Μελλοντικά θα αγοράσω και σκούπα βυθού, γι' αυτό το σχήμα της θα είναι σχεδόν ορθογώνιο με μόνο δύο θέσεις βαθμίδων και μέγιατο βάθος τα 1,40εκ.
Δυστυχώς όπως μου προέκυψαν τα πράγματα, πρέπει να περιορίσω τους χώρους μου ώστε να κερδίσω σημαντικά κυβικά νερού στη λίμνη.

Βάσει αυτών των παραμέτρων, έχω κινηθεί σχεδιαστικά ώστε να περιορίσω όσο το περισσότερο το θέμα μπίχλας στο πρώτο στάδιο φίλτρανσης.

Έτοιμο πιεστικό φίλτρο εννοώ, για κάλυψη λίμνης 12,000 λίτρων, με ανάλογη εφαρμογή UV .

Μπορώ να φανταστώ την κατάσταση των βιομπάλων δύο χρόνια μετά.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-05-09, 22:44
Senior Member

Προεπιλογή

Φίλτρο πιέσεως τι εννοείτε ? την αντλία μέσα στο βαρελάκι?

Εγώ έχω καταλάβει πάντως από το ψάξιμο και της διαφορές συζητήσεις στο φόρουμ ότι όσο ποιο μεγάλη λίμνη τόσο ποιο εύκολα τα πράματα αλλιώς μια ζωή τυραννία

Εγώ ξερώ ότι νερό δεν έχουν στη Κύπρο κάνουν λίμνες και εμείς εδώ στην Ελλάδα με “πολλά” αποθέματα νερού σχετικά με τους Κυπρίους αν κάνουμε λίμνες κάνουμε μινιατούρες.

Αν είχα χώρο πάντως ξερώ τι θα έκανα αλλα δεν εχω
βάζω φωτο
Συνημμένα Thumbnails

Όνομα:  fanstastic_1.jpg
Εμφανίσεις:  341
Μέγεθος:  50,6 KB  

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές