|
DIY . Φτιάχτο μόνος σου Ο τίτλος τα λέει όλα. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
![]()
|
||||
|
||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Αλέξανδρε που είσαι ?? Έρχονται οι ζέστες
![]() Εγώ παρήγγειλα 2 400άρια και πήρα 2 ψύκτες scythe mugen2. Μου λείπουν 2 πλάκες χαλκού 6cm X 6cm και πάχους 1cm (hot side plate) καθώς και 2 γωνίες χάλκινες με επινικέλωση ή ανοξείδωτες (όπως φαίνονται στο συνημμένο) οι οποίες θα εμβαπτιστούν στο ενυδρείο (cold side plate). Ξέρεις κανείς που θα μπορούσα να τα προμηθευτώ ή κατασκευάσω και κατά προτίμηση προς Μεσόγεια-Ανατολική Αττική ? |
|
||||
|
||||
![]()
Φιλε Γιαννη εγιναν μεγαλες αλλαγες στα σχεδια μου!!! Το 30αρι σταματησε και εχω πλεον ενα 18αρι που στρωνεται για μονομαχο και ενα 240αρι που περιμενει συγκαταθεση!! (μεσογειακο θα γινει με το καλο) Θα εχω νεα συντομα παιδια!!!
|
|
||||
|
||||
![]()
Να κάνω και γώ μια ερώτηση ? σε γενικές γραμμές μιλάτε ότι το peltier πάνω κάτω θα πρέπει ναναι 1 watt/ltr. Αυτό πως προκύπτει ?
Παραπάνω διάβασα ότι π.χ. ένα ενυδρείο 60λτρ χρειάζεται χοντρικά 60watt θερμαντήρα για να κρατάει την θερμοκρασία του 6-7 βαθμούς κελσίου πιο πάνω από το περιβάλον, άρα το λόγικό συμπέρασμα είναι ότι ένα peltier για να μπορεί να κρατάει το ενυδρείο μας (τα καλοκαίρια) 6-7 βαθμούς κάτω από το την θερμοκρασία του περιβάλοντος, χρειαζόμαστε όπως και στην περίπτωση του θερμαντήρα περίπου 1 watt/ltr. Ο παραπάνω συσχετισμός θερμαντήρα-peltier είναι απόλητα λανθασμένος, ένας θερμαντήρας έχει απόδοση τουλάχιστον 99.999% επίσης η θερμοτητα που απελευθερώνουν οι λάμπες και τα υπόλοιπα μηαχανήματα του ενυδρείου βοηθάνε τον θερμαντήρα μας αλλά για το σύστημα ψύξης είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ένα peltier αν είναι άριστης ποιότητας (πανάκρηβο δλδ) και ολοκαίνουριο τότε μπορεί να έχει μέγιστη απόδοση 70%, όσο περνάει ο καιρος τόσο η απόδοση του μειώνεται (αυτά τα κινέζικα που πέρνουμε από το ebay πόση απόδοση εχουν άραγε?). πέρα από την μειωμένη απόδωση του peltier έχουμε και απώλειες κατά την μεταφορά της θερμοτητας π.χ. η μεταλική ράβδος που ενώνει το πέλτιερ με την στήλη του νερού του ενυδρείου, όσο το μήκος της ράνδου μεγαλώνει, οι απώλειες αυξάνοντε λογαρυθμικά, αυτό σημένει ότι αν διπλασιάσουμε το μήκος της ράβδου οι απώλειες σε αυτήν θα δεκαπλασιαστούν. Για να μην τα πολυλογώ και σας κουράζω, υπάρχουν και άλλες συμαντικές απώλεεις που δεν ανέφερα, η συνολική απόδωση του συστήματος ψύξης πολύ δύσκολα να φτάσει το 50%, ενώ στο σύστημα του θερμαντήρα η απόδωση αγκίζει το 100%, προφανώς και δεν μπορούμε να συσχετήσουμε αυτά τα 2 συστήματα και προφανώς το 1 watt/ltr δεν επαρκεί. πειραματίστηκα περσυ με peltier και χρησημοποίησα 100watt για ενυδρείο 60λτρ, ο σχεδιασμός του συστήματος έγινε έτσι ώστε να έχω τις έλαχιστες δυνατές απώλειες. Μια σύντομη περιγραφή: έβαλα το waterblock στην θερμή πλευρά του πέλτιερ, το ψυκτικό υγρό (από την θερμή πλευρά του peltier) το οδήγησα σε ένα ψυγείο μοτοσυκλέτας Honda XL600V όπου με το βεντιλατέρ γινόταν αποβολή της θερμοτητας, Το waterblock, τα σωλικάκια του αλλά και και την περιφέρεια του peltier τα επένδυσα με 3cm θερμομωνοτικό υλικό υψηλης απόδωσης, και φυσικά άφησα την ψυχρή πλευρά του πέλτιερ εκτεθημένη. βούτηξα όλο το πέλτιερ μεσα στο ενυδρείο και το στερεωσα έτσι ώστε η έξοδος του φίλτρου μου να χτηπάει κατευθείαν πάνω στην ψυχρή πλευρά του. Με αυτό τον τρόπο πέτυχα να έχω άμεση επαφή της ψυχρής πλευράς του πέλτιερ με το νερό του ένυδρείου, ενώ η θερμή του πλευρά να είναι πάρα πολύ καλά θερμο-μονωμένη και να ψύχεται με εξωτερικό σύστημα υδρόψυξης (ψυγείο μοτοσυκλέτας - βεντιλατέρ). Το χρησημοποίησα το περασμένο καλοκαίρι, σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά αλλα στις μεγάλες ζέστες (ιούλιο- αυγουστο) ήταν ανεπαρκές. θα ανεβάσω και φωτό σύντομα. |
|
||||
|
||||
![]()
δεν καταλαβα τιποτα!!το ξανα λες σε παρακαλω οριζοντας τι ονομαζεις αποδοση?τι ποσοστα ειναι αυτα?πολλα απο αυτα που λες τα ειπαμε παραπανω.τα φορτια που πρεπει να υπολογισεις ειναι αρκετα.οσο για τη αποδοση και την κατασκευη δες τις φωτο που ανεβασα
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Ενα πελτιερ 80βαττ μπορει ανετα να φερει και 1000 λιτρα νερου σε θερμοκρασια 10 βαθμων χαμηλοτερη απο αυτην του περιβαλοντος εαν η δεξαμενη εχει μονοση και η θερμη πλευρα του πελτιερ διατηρηθει στην απαιτουμενη θερμοκρασια. Αυτο που μας απασχολει στην πραγματικοτητα ειναι τι θερμοτητα μπαινει στο ενυδριο μας και τι μπορει να βγαλει το πελτιερ, εαν η αναλογια ειναι υπερ του πελτιερ τοτε θα εχουμε θερμοκρασιες που επιθυμουμε, εαν οχι θα εχουμε προβλημα σε μικροτερο βαθμο. Επισης υπαρχουν πατεντες που μπορουν να κανουν ενα συστημα πελτιερ "μαγικο" και να το αφινουν να αποδιδει ακομη και με διαφορα θερμοκρασιας μεγαλυτερη απο αυτην που δηλωνει ο κατασκευαστης και να επεκτεινει την διαρκεια ζωης του!! (καθως θα το διευκολυνει παρεχοντας τις καταλληλες συνθηκες) |
|
||||
|
||||
![]()
εχοντας τρια χρονια πριν ενα 240αρι και το καλοκαιρι ανεβαζε αρκετη θερμοκρασια εφτιαξα ενα αντιστοιχο συστημα με ψυγειο απο ψυκτη νερου και ανεμηστηρα και ανεξαρτητη αντλια,μονο που η θερμοκρασια εφτανε οσο του δωματιου δηλαδη πανω απο 30. ετσι πηρα ενα ψυκτη νερου και ησυχασα κατεβαζει 1 βαθμο σε 30 λεπτα περιπου,και δουλει περιπου 5-6 φορες το 24ωρο τωρα που εχω 400αρι θα δω τα αποτελεσματα σε λιγο καιρο
|
||||
|
||||
![]()
Εβαλα μερικες φωτο απο το ψυγειο το δοχειο ειναι ανοξειδωτο οσο αναφορα την σερπατινα που εχει μεσα περιμενω να μου απαντησουν απο τι υλικο ειναι
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
συστημα ψυξης | aspalax | Γλυκό νερό - Γενικά | 9 | 01-06-08 06:13 |
Yπολογισμος Ενυδριου με CAE | aginor | Γλυκό νερό - Γενικά | 12 | 01-05-08 20:07 |
Καπακι ενυδριου | gangrel | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 5 | 27-03-07 12:24 |
Αγορα ενυδριου? | monomaxos_lover | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 2 | 12-01-07 12:11 |
Καθαρισμος Ενυδριου??? | monomaxos_lover | Αρχάριοι γλυκού νερού | 15 | 12-01-07 08:04 |