|
DIY . Φτιάχτο μόνος σου Ο τίτλος τα λέει όλα. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|||
|
|||
![]()
Γιαννη καλησπερα το πολυ αξιολογο αρθρο μιλαει για επεξεργαστες οι οποιοι φτανουν μεχρι και 80+ βαθμους κελσιου με δεδομενο το οτι το πελτιερ ψυχει κατω απο την θερμοκρασια περιβαλοντος (μονο εφοσον μπορει να αποβαλει την ζεστη) ο αρθογραφος μιλαει για να κατεβασει την θερμοκρασια ναι μεν πχ 15 βαθμους κατω απο την θερμοκρασια ατμοσφαιρας αλλα 60+ κατω απο αυτην του αντικειμενου που ψυχει(επεξεργαστη) πραγμα που οδηγει στα βασικα ζητουμενα του αρθογραφου οπως
1.Το κατα ποσο μπορει να ανταποκριθει η ψυκτρα σου στο να αποβαλει τους 60+ (θα πω αν και μιλαμε για 85+ στο overclocking) βαθμους κελσιου του επεξεργαστη συν την οποια θερμοτητα βγαζει το πελτιερ ετσι ωστε να μην φτασει σε ενα σημειο ο επεξεργαστης να θερμενεται(απο το ιδιο το πελτιερ) αντι να ψυχεται(για εμας η θερμοκρασια που πρεπει να αποβαλει η ψυκτρα ειναι αμελητεα σε σχεση με τους βαθμους που μιλαμε αφου θα ειναι ηδη κοντα στην θερμοκρασια περιβαλοντος) 2.Στο σχημα 1 που αναφερει ο αρθογραφος ως απλουστευμενο αν προσεξεις μιλαει για διαφορα στις 2 πλευρες του πελτιερ (temp across peltier) και ξεκιναει απο τους 70(διαφορα)για να φτασει στους 0 οπου ποια δεν μπορει να αποδοσει αλλο το πελτιερ.(μετα βεβαια εχει πιο ακριβεις μετρησεις αλλα δεν νομιζω να μας χρειαζονται). Παράθεση:
Τι σημασια εχει γιατι ειναι πιο ζεστο το νερο ![]() ![]() ![]() .Εγω τα ονομαζω ως "τον λόγο που θελω να βαλω ψυκτικο" ,αν πχ το δωματιο εχει 32 βαθμους και το ενυδρειο 34 οκ φταιει το φωτιστικο και τα αλλα που λες. Καταλαβαινω οτι αν τα σβησεις ολα το πελτιερ θα εχει ευκολοτερο εργο και θα κατεβασει πιο γρηγορα την θερμοκρασια αν το βαλεις ξαφνικα σε νερο 30 βαθμων με τα φωτα σβηστα παρα με τα φωτα ανοικτα , ομως ουσιαστικα αυτο θα δουλευει πριν η διαφορα γινει μεγαλη μη κανοντας τιποτα παραπανω (αφου ειμαστε πολυ κοντα στην θερμοκρασια περιβαλοντος παρα να αφαιρει σταδιακα την θερμοτητα που μεταδιδεται στο νερο απο αυτα που λες στο περιβαλον(και φυσικα να κατεβαινει και λιγο ακομα).Εδω να προσθεσω οτι η δυνατοτητα θερμανσης των υλικων αυτων ειναι πεπερασμενη γιαυτο καπου σταματαει και η ανοδος της θερμοκρασιας αφου ηδη το περιβαλον λειτουργει ψυκτικα ως προς τα φωτα και το νερο του ενυδρειου εφοσον η θερμοκρασια τους ειναι μεγαλυτερη του και κραταει το ενυδρειο μονο 2-3 βαθμους πιο πανω το καλοκαιρι αντι τους 7 που θα μπορουσαν ισως τα φωτα να το ανεβασουν Χωρις να κανω τις μετρησεις που εκανες εσυ για εμενα το αρθρο αυτο επιβεβαιωνει οτι δεν χρειαζομαστε πολλα watt αφου ο ανθρωπος μιλαει για 40 και 72 βατ να ψυχει επεξεργαστες χωρις νερο αλλα με heatsink μονο και μεχρι ενα σημειο το καταφερνει!!! Συγνωμη για το μεγαλο ποστ αλλα ηθελα να εξηγησω πως το αντιλαμβάνομαι εγω και φυσικα να σε προβληματισω να το ψαξεις ακομα περισσοτερο (για λογους κακαβιας ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
θερμότητα από τη μία πλευρά στην άλλη. Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
![]() Κανένα πρόβλημα αφού και εγώ έχω κάποιες βασικές γνώσεις αλλά δεν είμαι ειδήμων. Πάντως διάβασε όλο το άρθρο, σε κάποιο σημείο έχει και υπολογισμούς. |
|
||||
|
||||
![]()
Φιλε γιαννη(αν δεν κανω λαθως), επονυμες εταιριες δινουν ετοιμα συστηματα των 50 βαττ για 208 λιτρα(55g) ενυδριο (λογικα εξολπισμενο) και διαβαζοντας κριτικες θα συμπερανεις και εσυ οτι ανταποκρινονται... Θα σου προτεινα να κανεις υπομονη μερικες μερες μεχρι να τελειωσω με το στησιμο και να δουμε τι κανουν τα 130αρια.. Παντως αν ειναι να παιξουμε με 400αρες μαλλον θα ψαχτω για κανα diy chiller απο κανα παλιο ψυγειο οπου δεν χοραει αμφιβολια αποδοσης!! (400 βαττ ειναι πολλαααααα αδερφεεεεε!!!!!!!!!!! Θα μας παρει τα σωβρακα η δεη!!)
|
|
||||
|
||||
![]()
Φίλε Αλέξανδρε το καλοκαίρι αργεί ακόμα οπότε περιμένω με ενδιαφέρον τις δοκιμές σου και μακάρι να επαρκεί μικρότερη ισχύς γιατί δεν έχω μετοχές της ΔΕΗ
![]() Πάντως τα 130W είναι η μέγιστη ηλεκτρική ισχύς του peltier ενώ η μέγιστη θερμική είναι 80W και αυτό όταν ΔΤ=0 δηλαδή πρακτικά με ένα λογικό ΔΤ 25-30 βαθμούς θα πάρεις 50-60 W. Αναμονή λοιπόν για τα πειραματικά αποτελέσματα. Σκέφτομαι και μία άλλη οικολογική εναλλακτική για την περίοδο των διακοπών. Ντύσιμο του ενυδρείου περιμετρικά με φελιζόλ και ανεμιστηράκια τα οποία όμως θα λειτουργούν λιγότερο = λιγότερη εξάτμιση ώστε να μη χρειαστεί αναπλήρωση για μερικές μέρες. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() ![]() Παράθεση:
2. Ποιο ακριβως ειναι το λαθος σε αυτο που λεω , οπως ειδες αναφερομαι στην θερμοτητα που πρεπει να μεταφερει ο ψυκτης που στην προκειμενη περιπτωση θα πρεπει να καλυπτει: α.την παραγωγη θερμοτητας του πελτιερ β.την οποια θερμοτητα αποδιδε στην ατμοσφαιρα πριν βαλεις το πελτιερ δηλαδη την θερμοκρασια του επεξεργαστη το παραθετω με τα κοκκινα γραμματα ...λεει η ψυκτρα θα πρεπει να αποδοσει σημαντικα μεγαλυτερη θερμοκρασια απο ΠΡΙΝ (οταν ηταν χωρις το πελτιερ) και θα θερμανθει περισσοτερο So, the heatsink will have to dissipate substantially more heat than before, and will get much hotter. Παράθεση:
4,Επίσης λεγοντας μου να κραταμε την διαφορα σε μικρα επιπεδα μου λες οτι θες πχ ζεστη πλευρα 30 βαθμους και κρυα 20 βαθμους το θεωρεις καλυτερο ψυκτικα αυτο απο ζεστη 80 και κρυα πλευρα 0 βαθμους(ασχετα με το πως θα αποβαλεις την θερμοτητα ,πραγαμ σχετικα ευκολο) .....και αν το θεωρεις καλυτερο ψυκτικα τοτε τι χρειαζεται ο μεγαλυτερος ψυκτης που αναφερεις για να κρατησεις μικροτερη διαφορα θερμοκρασιας???. Παράθεση:
Για να κλεισω ![]() αντε αλλαξα και την υπογραφη μου χαρη αυτου του ποστ ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Καλησπέρα κι από μένα Μανώλη, λοιπόν έχουμε
Παράθεση:
"1.Το κατα ποσο μπορει να ανταποκριθει η ψυκτρα σου στο να αποβαλει τους 60+ (θα πω αν και μιλαμε για 85+ στο overclocking) βαθμους κελσιου" Παράθεση:
![]() Παράθεση:
![]() Παράθεση:
¶ντε να δούμε τι θα κάνει ο Αλέξανδρος με την πραγματική δοκιμή γιατί τελικά αυτή θα μας δείξει τι ισχύει πραγματικά. |
|
|||
|
|||
![]()
Στο γραφημα και εγω αυτο καταλαβα ισως κανω λαθος στο τι δημιουργει την διαφορα θερμοκρασιας και δεν πιανω το επιχειρημα σου...
η ταλαντωση καποιων ηλεκτρονιων δεν δημιουργει θερμοτητα που με την σειρα για να εξισορροπήσει κρυωνει την αλλη πλευρα???? Η διαφορα θερμοκρασιας των 2 ακρων του πελτιερ ανταποκρινεται στην διαφορα περιβαλοντος - ενυδρειου δηλ? ή ασχετα απο τις 2 ακρες του τα κινητοποιημενα ηλεκτρονια δημιουργουν μια διαφορα θερμοκρασιας που με την σειρα της ανταλασσεται με το περιβαλο-ενυδρειο στον βαθμο που μπορει παντα???
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
συστημα ψυξης | aspalax | Γλυκό νερό - Γενικά | 9 | 01-06-08 06:13 |
Yπολογισμος Ενυδριου με CAE | aginor | Γλυκό νερό - Γενικά | 12 | 01-05-08 20:07 |
Καπακι ενυδριου | gangrel | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 5 | 27-03-07 12:24 |
Αγορα ενυδριου? | monomaxos_lover | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 2 | 12-01-07 12:11 |
Καθαρισμος Ενυδριου??? | monomaxos_lover | Αρχάριοι γλυκού νερού | 15 | 12-01-07 08:04 |