Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Ασθένειες - Θεραπείες γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 01-06-05, 22:08
Το avatar του χρήστη Fonamstel
Fonamstel Ο χρήστης Fonamstel δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 26-02-2004
Περιοχή: Μεταξύ Σίνδου και Περαίας
Μηνύματα: 513
Αποστολή μηνύματος μέσω Yahoo στον/στην Fonamstel
Προεπιλογή Αλάτι (κι "άγιος ο θεός")

Πολλά λέμε για τα "καλά" που έχει το αλάτι, πάνω-κάτω ξέρουμε τις δοσολογίες... αλλά γιατί το αλάτι "κάνει καλό"?... και πως "δουλεύει"?

Βιολόγος δεν είμαι, αλλά όταν έχεις σχεδόν όλη τη σωρευμένη γνώση της ανθρωπότητας στα πόδια σου - η καλύτερα στα χέρια σου, αφού με αυτά χειρίζεσαι το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, με λίγο η πολύ ψάξιμο βρίσκεις τις απαντήσεις.

Χλωριούχο Νάτριο λοιπόν. Ενα αντιπαρασιτικό φάρμακο. Ενα γενικής χρήσης τονωτικό. Μια ουσία που βοηθάει στην επούλωση τραυμάτων. Γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια για την ικανότητά του να συντηρεί τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μας παρέχεται απλόχερα από μια "εταιρία" μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα: τη Φύση.

Κατ' αρχήν μερικά φαινομενικά άσχετα πράγματα, που όμως βοηθούν στην κατανόηση του "τρόπου λειτουργίας" του αλατιού.

Η κυτταρική μεμβράνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυττάρων όλων των γνωστών μορφών ζωής, είναι "ημιπερατή". Αυτό σημαίνει οτι "αφήνει να την διαπεράσουν" κάποια συστατικά, ενώ "μπλοκάρει" κάποια άλλα. Κάτι σαν κόσκινο δηλαδή.
Στην περίπτωση των κυττάρων, αυτό που "περνάει" είναι το νερό, ενώ αυτό που "μπλοκάρεται" είναι τα άλατα.

Την λέξη "όσμωση" την έχουμε ακούσει όλοι λίγο-πολύ. Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε σαν μια "παραξενιά" της φύσης. Τι είναι όσμωση;
Ας πούμε οτι έχουμε ένα δοχείο, άδειο κατ' αρχήν, και το χωρίζουμε σε δύο "διαμερίσματα" με μια τέτοια ημιπερατή μεμβράνη. Βάζουμε στο πρώτο διαμέρισμα νερό φτωχό σε άλατα ("μαλακό"), ενώ στο δεύτερο διαμέρισμα νερό με πολλά άλατα (σκληρό).
Η "παραξενιά" της φύσης έγκειται στο οτι τα "δύο νερά" που χωρίζονται από την ημιπερατή μεμβράνη έχουν την τάση να "εξομοιωθούν" στη σκληρότητά τους - να έρθουν σε μια "οσμωτική ισορροπία". Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν μεταφερθεί νερό από το πρώτο διαμέρισμα στο δεύτερο διαμέσου της μεμβράνης. Η κίνηση αυτή του νερού από "μαλακό" προς "σκληρό" λέγεται όσμωση. Το αντίθετο, ένας "εξαναγκασμός του ανθρώπου προς το νερό" να κινηθεί αντίθετα/αντίστροφα λέγεται "αντίστροφη όσμωση" (χμμμ, κάπου έχω ξανακούσει αυτήν την "αντίστροφη όσμωση"... που άραγε?)

Πάμε "στο ζουμί" τώρα.

Ειναι γνωστό οτι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% περίπου από νερό. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και στα ψάρια και στα παράσιτα... οχι απαραίτητα με την ίδια αναλογία, αλλά οτιδήποτε ζωντανό εχει πολύ νερό μέσα του...

Ας ξεκινήσουμε από τα παράσιτα (του "γλυκού νερού"). Πρωτόγονοι οργανισμοί. Αν το νερό στο οποίο ζουν "ξαφνικά" αποκτήσει περισσότερα άλατα από αυτά που έχουν "συνηθίσει" τα παράσιτα, τότε συμβαίνει κάτι κακό γι αυτά. Λόγω της αλλαγής της οσμωτικής ισορροπίας, "χάνουν" νερό που μεταφέρεται στο περιβάλλον, δηλαδή αφυδατώνονται. Και μάλιστα, μπορεί να αφυδατωθούν μέχρι θανάτου. Γι αυτό λοιπόν το αλάτι είναι ένα πολύ καλό αντιπαρασιτικό. Σκοτώνει μικροοργανισμούς και παράσιτα χωρίς να απαιτούνται πιθανόν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Τα "πτώματα" αυτών των μικροοργανισμών η/και παρασίτων είναι τα "υπολείμματα" μιας "θεραπείας με αλάτι". Ως γνωστόν, οποιοδήποτε πτώμα γίνεται με τον καιρό ένα πρώτης τάξης λίπασμα.
Τα υπολείμματα μιας οποιασδήποτε θεραπείας με χημικά μέσα, εκτός από τα πτώματα των μικροοργανισμών η/και παρασίτων, είναι διάφορα "κακά πράγματα" που θα πρέπει να φροντίσουμε να απομακρυνθούν από το ενυδρείο.

Πάμε στα ψάρια τώρα.

Το ίδιο "κακό" που κάνει το αλάτι στα παράσιτα, το προκαλεί και στα ψάρια: αφυδάτωση.
Ομως, τα ψάρια είναι πολύ πιο εξελιγμένοι οργανισμοί και αντέχουν πολύ περισσότερο στο αλάτι και την αφυδάτωση που τους προκαλεί.

Μια παρένθεση.

Τα ψάρια γλυκού νερού ζουν σε ένα περιβάλλον μόνιμα "υποτονικό". Οχι με την έννοια της βαρεμάρας...
Αν πάμε σε ένα φαρμακείο και ζητήσουμε "ισοτονικό διάλυμα για ενδοφλέβια χρήση" θα μας δώσουν ένα "αλατόνερο" !
Δηλαδή καθαρό νερό με 0,9% χλωριούχο νάτριο. "Ισοτονικό" σημαίνει οτι αν το βάλουμε στο αίμα μας, τα ερυθρά αιμοσφαίρια π.χ. δεν θα αφυδατωθούν, δεν θα πάθουν τίποτα. Γιατί αυτό το "0,9% αλάτι" βρίσκεται σε "οσμωτική ισορροπία" με το "δικό μας σώμα". Παρ' όλα τα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, τα ψάρια μοιάζουν σε αυτό το χαρακτηριστικό με τον άνθρωπο. Και για τα ψάρια, "ισοτονικό" είναι το διάλυμα 0.9% αλατιού. Οτιδήποτε παρακάτω είναι "υποτονικό", οτιδήποτε παραπάνω "υπερτονικό".

Το νερό των ποταμιών και των λιμνών όπου ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες τα ψάρια του γλυκού νερού, είναι υποτονικό - έχει (πολύ) λιγότερο από 0,9% άλατα (0,9% σημαίνει εννέα χιλιάδες ppm !)

Τα ψάρια για να ανταποκριθούν σε αυτές τις "δύσκολες" συνθήκες διαβίωσης, ανέπτυξαν "αμυντικούς μηχανισμούς". Ο κυριώτερος είναι τα λέπια. Αυτά δεν είναι ημιπερατά, αλλά αδιαπέραστα. Τα βράγχια όμως, δεν είναι αδιαπέραστα. Ετσι, το "μαλακό" σε σχέση με το σώμα τους νερό, συνεχώς "εισβάλλει" στον οργανισμό μέσω των βραγχιων. Για να μην "φουσκώσουν και εκραγούν" από τη συνεχή απορρόφηση νερού, τα ψάρια παρουσιάζουν μια "24ωρη ακράτεια ούρων". Είναι ένας δεύτερος μηχανισμός άμυνας αυτό το "μόνιμο κατούρημα", ωστε να αποβάλλουν νερό. Το dropsy είναι μια μορφή ανωμαλίας/δυσκολίας στην "μόνιμη ούρηση". Δεν αποβάλλεται νερό και τα ψάρια πρήζονται (πέρα από την αιμόλυση που προκαλείται).

Ενα ψάρι στρεσαρισμένο η προσβεβλημένο από παράσιτα, δυσκολεύεται να αποβάλλει το νερό που εισβάλλει στο σώμα του.

Τέλος παρένθεσης.

Πως όμως το αλάτι προστατεύει τα ψάρια? (το οτι σκοτώνει παράσιτα το είδαμε).

Προσθέτοντας αλάτι στο νερό, αυξάνονται τα άλατα και μειώνεται η "οσμωτική διαφορά νερού-ψαριού". Δηλαδή μειώνεται η ποσότητα του νερού που "εισβάλλει" στο ψάρι, "ανακουφίζοντάς το" από το "ζόρι" της συνεχούς αποβολής νερού.
Αν "κάνουμε" το νερό του ενυδρείου "ισοτονικό", τότε η "εισβολή" νερού ουσιαστικά μηδενίζεται. Και η επούλωση τραυμάτων επιταχύνεται.

Ενα υποτονικό διάλυμα περίπου 0,3% "εξαναγκάζει" τα κύτταρα του ψαριού που εκκρίνουν βλέννα σε μεγαλύτερη παραγωγή βλέννας. Αυτή η βλέννα προστατεύει το ψάρι απέναντι σε παράσιτα η βακτηρίδια, αλλά ως ενα σημειο και από αλλαγές θερμοκρασίας.

"Χαμηλότερα" υποτονικά διαλύματα έχουν ως αποτέλεσμα την "διέγερση" του μεταβολισμού του ψαριού, οπότε "καλυτέρευση" της υγείας του.

Ελαφρώς υπερτονικά διαλύματα (της τάξης του 1%) χρησιμοποιούνται για "χρονοβόρες" μεταφορές ψαριών (σε μεγάλες αποστάσεις).

Ισχυρά υπερτονικά διαλύματα (μέχρι και 3% για δίσκους) προκαλούν "οσμωτική πίεση" στα ψάρια, "καψίματα" στο δέρμα, αλλά και υπερβολική παραγωγή βλέννας που καταπολεμά οχι μόνο τα παράσιτα και μικρόβια, αλλά και τους μύκητες. "Ξεκολλάει" επίσης από το σώμα των ψαριών οποιοδήποτε "σκουπίδι".

Ετσι, πολλά προβλήματα αντιμετωπίζονται με το ανάλογο διάλυμα...
Αλλά μην ξεχνάμε οτι όσο πιο "δυνατό" είναι το διάλυμα, τόσο πιο μικρός πρέπει να είναι ο χρόνος έκθεσης των ψαριών σε αυτό. Και οτι, βασικά, το αλάτι είναι καλό αντιπαρασιτικό για "εξωπαράσιτα".

Το βασικότερο όμως, είναι οτι τα ψάρια γλυκού νερού δεν "έχουν φτιαχτεί" για να ζουν σε "αλατισμένο" περιβάλλον. Ο οργανισμός τους είναι φτιαγμένος για νερό χωρίς αλάτι. Η μόνιμη χρήση αλατιού κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Συμπεράσματα:

1. Καλό είναι να έχουμε κάποια ποσότητα αλατιού πάντα διαθέσιμη ωστε σε περίπτωση εμφάνισης προβλήματος να γίνεται αμέσως μια "ήπια επιθετική" αντιμετώπιση.
2. Το αλάτι (για τα ψάρια γλυκού νερού) είναι φάρμακο και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Οπως δεν συνίσταται να "ανακατεύουμε" χημικά φάρμακα, έτσι δεν πρέπει να "ανακατεύουμε" αλάτι και κάποιο χημικό φάρμακο.
3. Καλό είναι να υπάρχει μια γυάλα η ένα ενυδρειάκι 5-10 λίτρων, ώστε στην περίπτωση που θα χρειαστεί ισχυρό υπερτονικό διάλυμα, να μην κάνουμε "θαλασσινό" το ενυδρείο.

============================================-

ΥΓ.1: Οποιαδήποτε παρατήρηση/διόρθωση/διευκρίνιση είναι αποδεκτή και επιβεβλημένη, για να μην διαβάζουν "φούμαρα" οι αναγνώστες.

ΥΓ.2: Σε περίπτωση που το παρόν ποστ θεωρηθεί χρήσιμο, και αφού γίνουν διορθώσεις/διευκρινίσεις, μπορεί να εμπλουτιστεί και με σχέδια/εικόνες η "τυπικές δοσολογίες" ανά είδος ψαριού, για να γίνει πιο κατανοητό. Οπως επίσης και με τα αποτελέσματα/παρενέργειες που έχει το αλάτι στα φυτά (και στα ψάρια χωρίς λέπια...).

Συμπλήρωση admin:
Ενω τα ψάρια δεχονται καλά την αποτομη αυξηση της αλατοτητας, δεν συμβαινει το ιδιο και με το αντιθετο.
Γιαυτο μετα απο καθε θεραπεια με αλατι, καλο ειναι να γινονται μικρες συχνες αλλαγες νερου ωστε η αλατοτητα να επανελθει με ομαλο και αργο τροπο.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Tolis : 21-10-06 στις 12:38
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 01-06-05, 22:43
Το avatar του χρήστη mikenuke
mikenuke Ο χρήστης mikenuke δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 17-05-2003
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 2.517
Προεπιλογή

Το βαθμολογω με 4μιση αστερια επειδη δεν εχει φωτογραφικο υλικο!ΤΕΛΕΙΟ!

Νομιζω οτι πρεπει να γινει αρθρο για το περιοδικο.
__________________
Και ειπε το χρυσοψαρο:"Πρεπει να υπαρχει Θεος, αλλιως ποιος αλλαζει το "νερο"."
Το παλιό 90λιτρό μου Ο βιότοπος Tanganyika μου Το 120λιτρό μου Ο 2ος βιότοπος Tanganyika μου To παλιο 35λιτρο Amano μου
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 02-06-05, 00:56
Το avatar του χρήστη lasal
lasal Ο χρήστης lasal δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 22-04-2003
Περιοχή: Thessaloniki
Μηνύματα: 2.296
Προεπιλογή Re: Αλάτι (κι "άγιος ο θεός")

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από KostasY68
Η "παραξενιά" της φύσης έγκειται στο οτι τα "δύο νερά" που χωρίζονται από την ημιπερατή μεμβράνη έχουν την τάση να "εξομοιωθούν" στη σκληρότητά τους - να έρθουν σε μια "οσμωτική ισορροπία".
Κώστα
Σιγά μην το κάνουν....
Εδώ μήπως έχεις κάνει κάποιο λάθος?
Γειααααα δέστο......
Η φύση δεν εχει μεμβράνη.
Πως θα εξομοιωθεί η σκληρότητα που λές εφόσον το μαλακό νερό πάει προς το σκληρό και περνάει μέσα απο μεμβράνη?
Αν δεν υπήρχε η μεμβράνη τότε θα συμφωνούσα
Αν εξομειωθούν όπως γράφεις θα πρέπει να έχουν και την ιδια στάθμη
Και τέλος δεν κάνεις αναφορά στο τι σημαίνει οσμωτική πίεση
Αχ αχ πως μαρέσει να σου βρίσκω bugs
Ο Δαίμων του τυπογραφείου

Υγ.
Κοστα μιν ψαξις να μου βρης ορθογραφεικα λαθοι
Μιχάλη........no comment
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 02-06-05, 01:36
Το avatar του χρήστη dim
dim Ο χρήστης dim δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 08-06-2004
Περιοχή: θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 375
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην dim
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από mikenuke
ΤΕΛΕΙΟ!

Νομιζω οτι πρεπει να γινει αρθρο για το περιοδικο.
την ίδια γνώμη είχα όταν το διάβασα.! πολύ καλό. θα έλεγα να έρθεις και σε καμιά συνάντηση να τα πούμε και απο κοντά και να γνωριστούμε.
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 02-06-05, 02:16
Το avatar του χρήστη Fonamstel
Fonamstel Ο χρήστης Fonamstel δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 26-02-2004
Περιοχή: Μεταξύ Σίνδου και Περαίας
Μηνύματα: 513
Αποστολή μηνύματος μέσω Yahoo στον/στην Fonamstel
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από lasal
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από KostasY68
Η "παραξενιά" της φύσης έγκειται στο οτι τα "δύο νερά" που χωρίζονται από την ημιπερατή μεμβράνη έχουν την τάση να "εξομοιωθούν" στη σκληρότητά τους - να έρθουν σε μια "οσμωτική ισορροπία".
Κώστα
Σιγά μην το κάνουν....
Εδώ μήπως έχεις κάνει κάποιο λάθος?
Γειααααα δέστο......
Η φύση δεν εχει μεμβράνη.
Πως θα εξομοιωθεί η σκληρότητα που λές εφόσον το μαλακό νερό πάει προς το σκληρό και περνάει μέσα απο μεμβράνη?
Αν δεν υπήρχε η μεμβράνη τότε θα συμφωνούσα
Αν εξομειωθούν όπως γράφεις θα πρέπει να έχουν και την ιδια στάθμη
Χάριν απλότητας... αν "μπλέξουμε" με στάθμες, πάμε αλλού. Το έγραψα με αυτόν τον απλουστευτικό τρόπο κυρίως για να γίνει "αντιπαράθεση" με την κυτταρική μεμβράνη. H πολλή βιολογία ή η πολλή φυσική θα γινόταν "βαρετές".
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από lasal
Και τέλος δεν κάνεις αναφορά στο τι σημαίνει οσμωτική πίεση
Πάλι χάριν απλότητας...Αμα θες, γράψε εσύ με απλά λόγια τι είναι οσμωτική πίεση - εγώ δεν τα κατάφερα...
H τι ρόλο παίζουν τα στοιχεία Golgi, η ATP και τα ριβοσώματα
Η τον τρόπο με τον οποίο το αλάτι "αντιμετωπίζει" μεγάλες συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων...
Αμα "πέσουμε" στη παγίδα να εξηγούμε (να προσπαθούμε να εξηγούμε) τι ακριβώς "παίζεται".... το χάσαμε το παιχνίδι. Υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που τα ξέρουν καλύτερα από μας.
Το κείμενο δεν απευθυνόταν σε "πειραγμένους" σαν και σένα

Και τέλος... έγραψα
"ΥΓ.1: Οποιαδήποτε παρατήρηση/διόρθωση/διευκρίνιση είναι αποδεκτή και επιβεβλημένη, για να μην διαβάζουν "φούμαρα" οι αναγνώστες".

Οκ, την παρατήρηση την έκανες...
Διόρθωση/διευκρίνιση δεν βλέπω...
Διευκρίνισέ μας λοιπόν τι είναι η "οσμωτική πίεση"...
Α, και ει δυνατόν, με απλά λόγια, πως το αλάτι βοηθάει σε περίπτωση υψηλών νιτρικών
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 02-06-05, 02:40
Το avatar του χρήστη halvas69
halvas69 Ο χρήστης halvas69 δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 14-12-2002
Περιοχή: Πάτρα - Αγυιά
Μηνύματα: 3.447
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην halvas69 Αποστολή μηνύματος μέσω Yahoo στον/στην halvas69 Send a message via Skype™ to halvas69
Προεπιλογή

Σωστός και όπως έπρεπε, κατατοπιστικότατος.
Θα συμφωνήσω με το να γράφονται σε τέτοιο στυλ οι θεματολογίες παρομοίων posts, ένεκα απλότητας και κατανόησης.
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 02-06-05, 08:56
Το avatar του χρήστη mikenuke
mikenuke Ο χρήστης mikenuke δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 17-05-2003
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 2.517
Προεπιλογή

"Εκλαίκευση" αυτο θελουμε!

Ο μοντερατορ να το επισυναψει στην κορυφη των επισημασμενων!

Θελω εκλαίκευση και απο τον λασαλ!!!
__________________
Και ειπε το χρυσοψαρο:"Πρεπει να υπαρχει Θεος, αλλιως ποιος αλλαζει το "νερο"."
Το παλιό 90λιτρό μου Ο βιότοπος Tanganyika μου Το 120λιτρό μου Ο 2ος βιότοπος Tanganyika μου To παλιο 35λιτρο Amano μου
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 02-06-05, 09:31
harris Ο χρήστης harris δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 14-12-2002
Περιοχή: Moschato
Μηνύματα: 145
Προεπιλογή

Πάρα πολύ καλό άρθρο. Μπράβο στον Κώστα. Ένα κάρμα από εμένα pls...
(όχι δεν μπέρδεψα τα forums).
__________________
Χάρης
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 02-06-05, 21:26
Το avatar του χρήστη Fonamstel
Fonamstel Ο χρήστης Fonamstel δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 26-02-2004
Περιοχή: Μεταξύ Σίνδου και Περαίας
Μηνύματα: 513
Αποστολή μηνύματος μέσω Yahoo στον/στην Fonamstel
Προεπιλογή

Για να μην υπάρχουν μπερδέματα με τις αναλογίες...

1% = 10γρ/λίτρο = 10.000 ppm. Με βάση αυτή την εξίσωση, υπολογίστε ανάλογα...
Ισοτονικό είναι το 0,9% = 9γρ/λίτρο = 9.000 ppm.

Υπάρχει ο "κουταλάτος" τρόπος, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού είναι 5 γραμμάρια αλάτι και μια κουταλιά της σούπας είναι 15 γραμμάρια αλάτι. Για ευνόητους λόγους, εγώ τουλάχιστον αυτό το απορρίπτω.

Ενας ευκολότερος τρόπος είναι "αλάτι/δεκάλιτρο" - είναι πιο εύκολο να ζυγιστεί το αλάτι. Εχουμε και μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις σε σχέση με τα κουτάλια... μια ηλεκτρονική ζυγαριά κουζίνας είναι πάμφθηνη και εκτός από τα ενυδρεία, βοηθάει και στην μαγειρική...

Με τον "αλάτι/δεκάλιτρο" τρόπο, έχουμε:

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ
0,1% (10 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....ενας καλός τρόπος "πρόληψης", με διάρκεια εφαρμογής ένα μήνα το λιγότερο.
0,2% (20 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....αντιμετώπιση "ελαφρού προβλήματος παρασίτων", διάρκεια μέχρι ένα μήνα.
0,3% (30 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....η "κλασική δοσολογία γενικής χρήσης" στο μέγιστό της. Διάρκεια 4 βδομάδες.
0,5% (50 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....κυρίως για λίμνες με koi, 3-4 βδομάδες.

ΙΣΟΤΟΝΙΚΟ
0,9% (90 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....δεν προτείνεται παρά μόνο για τραύματα, γρατσουνιές κλπ. Ακόμα και γι αυτά όμως, καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ελαφρά υπερτονικό διάλυμα (1%).

ΥΠΕΡΤΟΝΙΚΑ
1% (100 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....Μέγιστη έκθεση 12 ώρες, ανάλογα με το ψάρι. Για τραύματα, γρατσουνιές κλπ ή μεταφορά σε μακρινές αποστάσεις.
2% (200 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....Μέγιστη έκθεση κάποια λεπτά της ώρας, ανάλογα με το ψάρι.
3% (300 γραμμάρια αλάτι σε 10 λίτρα νερό)....Μέγιστη έκθεση κάποια λεπτά της ώρας, ανάλογα με το ψάρι - οκ για δίσκους με φανταστικά αποτελέσματα (προσωπική εμπειρία).

Από προσωπική εμπειρία, υποτονικά διαλύμετα μέχρι 0,3% δεν "ενοχλούν" καθόλου υγροφίλες, java moss, anubias και bacopa monnieri. "Ενοχλούν" όμως φυτά γλάστρας, λουλούδια κλπ. Οπότε, καλό είναι το αλατισμένο νερό να μη χρησιμοποιείται για πότισμα...

Οι αναλογίες αυτές δεν είναι "κρίσιμες". Ο "κουταλάτος" τρόπος μέτρησης είναι μια χαρά... αλλά για να ξέρουμε τι μας γίνεται, καλύτερα η ηλεκτρονική ζυγαριά...

Επίσης, σε περίπτωση εμφάνισης ΝΟ2, 30 φορές την ποσότητα νιτρωδών. Πχ, αν μετρήσουμε 0,5 mg/l (δηλαδή 0,5 ppm) ΝΟ2, τότε χρειάζεται αλάτι 15 ppm. Αυτό είναι πολύ λίγο (0,0015% δηλαδή ενάμισι γραμμάριο σε 100 λίτρα...).

Σημεία προσοχής:

Καλή διάλυση του αλατιού στο νερό ωστε να αποφευχθούν "καψίματα".
Αερόπετρα σε περίπτωση υπερτονικών διαλυμάτων.
Και κυρίως: Τα υπερτονικά διαλύματα "προσφέρονται" για "μπάνια" σε διαφορετικό ενυδρείο. Δεν έχω υπ' όψιν μου περίπτωση άλλων ψαριών πλην των δίσκων που "προσφέρονται" για τέτοια μπάνια...σε κάθε περίπτωση, αν δεν είμαστε σίγουροι γι αυτό που κάνουμε, όταν πρόκειται για πάνω από 0,3% διάλυμα... καλό είναι να ρωτάμε.
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 06-06-05, 00:18
Το avatar του χρήστη Fonamstel
Fonamstel Ο χρήστης Fonamstel δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 26-02-2004
Περιοχή: Μεταξύ Σίνδου και Περαίας
Μηνύματα: 513
Αποστολή μηνύματος μέσω Yahoo στον/στην Fonamstel
Προεπιλογή

Μια ερώτηση...
Την περίμενα, αλλά ουδείς την έθεσε.

Αφού το αλάτι αφυδατώνει ζωντανούς οργανισμούς με αποτέλεσμα τον θάνατό τους... τι γίνεται με το βιολογικό μας φίλτρο?

Δεν υπάρχει κίνδυνος να "σκοτώσουμε" τα βακτηρίδια του φίλτρου ?

ΕEEE????
Απάντηση με παράθεση
  #11  
Παλιά 06-06-05, 01:45
Το avatar του χρήστη lasal
lasal Ο χρήστης lasal δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 22-04-2003
Περιοχή: Thessaloniki
Μηνύματα: 2.296
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από KostasY68
Δεν υπάρχει κίνδυνος να "σκοτώσουμε" τα βακτηρίδια του φίλτρου ?

ΕEEE????
Οχι
ΥΓ.
Ξέρεις κανένα καλό τρόπο να ξεπαστρεψω μια ντουζίνα σαλιγκάρια?
Μην πεις τίποτε τώρα
Το σάββατο στην συνάντηση οτι θέλεις
Απάντηση με παράθεση
  #12  
Παλιά 06-06-05, 19:01
Το avatar του χρήστη Fonamstel
Fonamstel Ο χρήστης Fonamstel δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 26-02-2004
Περιοχή: Μεταξύ Σίνδου και Περαίας
Μηνύματα: 513
Αποστολή μηνύματος μέσω Yahoo στον/στην Fonamstel
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από lasal
Ξέρεις κανένα καλό τρόπο να ξεπαστρεψω μια ντουζίνα σαλιγκάρια?
Μην πεις τίποτε τώρα
Το σάββατο στην συνάντηση οτι θέλεις
Χμ... Θα σου πω τώρα, γιατί το γοργόν και χάριν έχει !

Λοιπόν.
Φτιάχνεις ένα νέο ενυδρείο. Αγοράζεις καινούριο εξοπλισμό (και έπιπλο), φυτά, διακοσμητικά κλπ.
Κατά προτίμηση με αμμωνία, το στρώνεις.
Προσοχή : ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ νερό από το παλιό ενυδρείο στο καινούριο, και φυσικά καθαρίζεις τα νέα φυτά από αυγά σαλιγκαριών κλπ.
Οταν στρωθεί, μεταφέρεις τα ψάρια από το παλιό στο καινούριο.

Το παλιό ενυδρείο (κομπλέ μαζί με το έπιπλο) μου το χαρίζεις.

Οκ, για να μην το παραξεφτιλίσουμε... μου το πουλάς στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ.
Απάντηση με παράθεση
  #13  
Παλιά 06-06-05, 21:39
Το avatar του χρήστη halvas69
halvas69 Ο χρήστης halvas69 δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 14-12-2002
Περιοχή: Πάτρα - Αγυιά
Μηνύματα: 3.447
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην halvas69 Αποστολή μηνύματος μέσω Yahoo στον/στην halvas69 Send a message via Skype™ to halvas69
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από lasal
Ξέρεις κανένα καλό τρόπο να ξεπαστρεψω μια ντουζίνα σαλιγκάρια?
Πάρε ένα Puffer και θα δεις χε,χε
Απάντηση με παράθεση
  #14  
Παλιά 21-06-05, 15:45
Το avatar του χρήστη DimmyF
DimmyF Ο χρήστης DimmyF δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 07-06-2005
Περιοχή: Αγ. Δημήτριος - Αθήνα / ΠΑΤΡΑ
Μηνύματα: 349
Προεπιλογή

Έχω μία απάντηση για τον lasal και την οσμοτική ισορροπία:
Το NaCl (κοινό αλάτι) όπως κάθε άλας διασπάται στο καθαρό νερό σε ιόντα.
Έτσι το NaCl στο νερό γίνεται ιόντα Na (Na+) & ιόντα Cl (Cl-).
Η ημιπερατή μεμβράνη τώρα, έχει την ιδιότητα να επιτρέπει την ελεύθερη διεύλευση του νερού (Η2Ο) αλλά να ΜΗΝ επιτρέπει τη διεύλευση ιόντων.
Εφ'οσον λοιπόν διαλύτης (H2O) περνα από την ημιπερατή μεμβράνη από το αρεότερο διάλυμμα (χαμηλή συγκέντρωση ιόντων) προς το πυκνότερο (υψηλή συγκέντρωση ιόντων), τελικά οι δύο συγκεντρώσεις εξισόνονται.
[ΔΕΝ περνάει το αλατόνερο αλλά μόνο τα μόρια Η2Ο].
Αυτή είναι η οσμοτική ισορροπία!

Για να μη γίνει σύγχηση να διευκρινίσω ότι στο συγκεκριμένο παράδειγμα:
Διαλύτης είναι το καθαρό νερο (H20)
Διαλυμμένη ουσία είναι τα ιόντα Na+ και Cl- (το αλάτι μας)
Διάλυμμα είναι ο διαλύτης και η διαλυμμένη ουσία μαζί (το αλατόνερο)

Ελπίζω να βοήθησα..

Υ.Γ. kostasY68 πολύ καλό το άρθρο και όσο απλουστευμένο πρέπει!!
__________________
Εν αρχή ην το χάος...
Απάντηση με παράθεση
  #15  
Παλιά 22-06-05, 09:11
Το avatar του χρήστη lasal
lasal Ο χρήστης lasal δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 22-04-2003
Περιοχή: Thessaloniki
Μηνύματα: 2.296
Προεπιλογή

Λοιπόν επανέρχομαι στο ιδιο θέμα με την καινούργια αναφορά του dimmyF και το αίτημα του Mikenuke να εκλαϊκευτεί το θέμα και για να καταλάβουν όσοι παρακολουθούν.
Είναι απλά ενα συμπλήρωμα στα οσα έχουν γραφτεί.

Διάχυση ονομάζουμε την μετακίνηση του υγρού απο το αραιότερο προς το πυκνότερο υγρό (Χωρίς την χρήση ημιπερατής μεμβράνης).
Αυτό συμβαίνει στην φύση οταν δεν υπάρχει κάποιου είδους μεμβράνη.
Σε αυτήν την περίπτωση οι πυκνότητες θα ισορροπίσουν

Οσμωτική ισορροπία υπάρχει οταν σταματήσει να μετακινείτε ενα υγρό απο το ενα δοχείο στο άλλο. (με την χρήση ημιπερατής μεμβράνης)

Οσμωτική πίεση
χαρακτηρίζεται η διαφορά της στάθμης που υπάρχει ανάμεσα σε δυο δοχεία. (με την χρήση ημιπερατής μεμβράνης)
Σε αυτήν την περίπτωση το δύο δοχεία θα έχουν διαφορετική πυκνότητα,
διαφορετική συγκέντρωση αλάτων.

Με την οσμωτική πίεση δημουργείτε η οσμωτική ισορροπία.
Μεμβράνη στην φύση μπορεί να χαρακτηριστεί για παράδειγμα η φλούδα ενός φρούτου.
ΥΓ.
Ποιο απλά δεν μπορώ να το κάνω
Απάντηση με παράθεση
  #16  
Παλιά 22-06-05, 11:48
Το avatar του χρήστη Apostolis
Apostolis Ο χρήστης Apostolis δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 16-11-2004
Περιοχή: Γέρακας Αττικής - Καρδίτσα
Μηνύματα: 1.281
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην Apostolis Send a message via Skype™ to Apostolis
Προεπιλογή

... ή η κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων!
__________________
Αποστόλης - Γέρακας Αττικής
Απάντηση με παράθεση
  #17  
Παλιά 26-10-05, 13:24
Το avatar του χρήστη Pritanis
Pritanis Ο χρήστης Pritanis δεν είναι συνδεδεμένος
DiscusModerator
 
Εγγραφή: 10-11-2004
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 1.566
Προεπιλογή

Να συμπληρωσω το πολυ χρησιμο αυτο ποστ μεταφραζοντας απο το fishdoc.co.uk.

Αλατολουτρα.

10-30 grams ανα λιτρο [(10 - 30 ppt - 1-3%)για μεχρι 30λεπτα. Η μεγαλυτερη δοση μπορει ναχρησιμοποιηθει μεχρι 30 λεπτα. Προτεινομενη δοσολογια -εκτος αν υπαρχει λογος για υψηλοτερη - ειναι τα 20 γρ/λιτρο για 20 λεπτα.
Τι να προσεξω Το αλατι πρεπει να διαλυθει τελεια στο νερο για να αποφυγω καψιματα.
Χρηση αεραντλιας για καλο αερισμο του μπανιου

Απομακρυνση του ψαριου οταν αρχισει να επιπλεει οριζοντια (δικια μου σημειωση. οταν το ψαρι επιστρεψει στο ενυδρειο καραντινα το υποβοηθουμε στην αναπνοη με αεροπετρα μεχρι να βεβαιωθουμε οτι εχει επανελθει πληρως)
Χρηση μαγειρικου αλατιου χωρις προσθετα ροης.

Περιληπτικα
Οταν δεν εχουμε σιγουρη διαγνωση ή ολοκληρωμενη εξεταση , το αλατολουτρο ειναι μια καλη πρωτη επιλογη θεραπειας για το αρρωστο ψαρι που εχει χασει το χρωμα του.Για διαφορους λογους δεν ειναι ομως παντα αποτελεσματικο. Αν το ψαρι δεν ανταποκριθε απαιτηται περεταιρω ερευνα για τα αιτια της ασθενειας .Αν δεν υπαρχει ενυδρειο καραντινας , το αλατολουτρο για καθε νεοεισερχομενο ψαρι στο ενυδρειο μας ειναι μια καλη επιλογη και μια ελαχιστη προφυλαξη.


Χρησιμες Μετατροπες
ppm = mg/litre π.χ. 5 ppm = 5 mg / litre
mg / litre x 3.785 = mg / gall (US) i.e 5 mg / litre = 18.9 mg / gall (US)
mg/ litre x 4.546 = mg / gall (UK) i.e 5 mg / litre = 22.7 mg / gall (UK)
1 ounce = 28.35 grams

1% διαλυμα =
10 ml per litre
10 gram per litre
38 gram per gall (US)
45 gram per gall (UK)

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Pritanis : 03-11-05 στις 15:44
Απάντηση με παράθεση
  #18  
Παλιά 14-06-06, 12:50
Το avatar του χρήστη GP250381
GP250381 Ο χρήστης GP250381 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 14-06-2006
Περιοχή: ΧΑΝΙΑ
Μηνύματα: 639
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην GP250381
Προεπιλογή γεια

μια ερωτηση.ειμαι αρχαριος με τα ενυδρεια.μιλατε για κοινο αλατι?αυτο που μαγειρευουμε?
Απάντηση με παράθεση
  #19  
Παλιά 14-06-06, 12:53
Το avatar του χρήστη klaz
klaz Ο χρήστης klaz δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 13-09-2005
Περιοχή: εις την συμπρωτευουσαν....
Μηνύματα: 3.900
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από GP250381
μια ερωτηση.ειμαι αρχαριος με τα ενυδρεια.μιλατε για κοινο αλατι?αυτο που μαγειρευουμε?
ΟΧΙ.μιλαμε για αλατι γλυκου νερου για ενυδρειακη χρηση...και στην περιπτωση που δεν βρισκεις για χοντρο αλατι τυροκομιας χωρις επιπλεον προσθετα.
Απάντηση με παράθεση
  #20  
Παλιά 02-07-06, 19:03
Το avatar του χρήστη Tkagem
Tkagem Ο χρήστης Tkagem δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 14-06-2006
Περιοχή: Athens
Μηνύματα: 583
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην Tkagem
Προεπιλογή ...

Πού μπορώ να βρώ τέτοιο αλάτι,στο σούπερ μάρκετ ας πούμε?Και δέν έχω καταλάβει πού το ρίχνω το αλάτι,μέσα στο ενυδρείο ή εχω ένα ενυδρείο μικρό για θεραπείες.Και μετά πώς αποσύρω το αλάτι από το ενυδρείο?
Απάντηση με παράθεση
  #21  
Παλιά 02-07-06, 19:07
Το avatar του χρήστη george
george Ο χρήστης george δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 14-12-2002
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 4.692
Προεπιλογή

Mπορείς να βάλεις αυτό :
http://www.aquaessentials.co.uk/inde...roducts_id=473
__________________
Απάντηση με παράθεση
  #22  
Παλιά 02-07-06, 19:10
Το avatar του χρήστη Tkagem
Tkagem Ο χρήστης Tkagem δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 14-06-2006
Περιοχή: Athens
Μηνύματα: 583
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην Tkagem
Προεπιλογή ...

Αλάτι τυροκομίας που διάβασα πώς χρησιμοποιείται?
Απάντηση με παράθεση
  #23  
Παλιά 02-07-06, 23:28
Tolis Ο χρήστης Tolis δεν είναι συνδεδεμένος
Δικτάτωρ
 
Εγγραφή: 29-11-2002
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 5.612
Προεπιλογή

Αλατι καταλληλο μπορεις να βρεις δωρεαν και στο Συλλογο στις συναντησεις του Σαββατου.
Απάντηση με παράθεση
  #24  
Παλιά 27-06-07, 00:03
gaslan Ο χρήστης gaslan δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 28-02-2007
Περιοχή: Χαλάνδρι
Μηνύματα: 33
Προεπιλογή

Καλησπέρα, μια ερώτηση πάνω στο θέμα...

Σε 250lt ενυδρείο, για να έχω συγκέντρωση 0,3% (treatment για hydra), δλδ πρέπει να διαλύσω 750γρ. αλάτι?

μου φαίνεται αρκετό....
Απάντηση με παράθεση
  #25  
Παλιά 27-06-07, 00:15
Το avatar του χρήστη PascM
PascM Ο χρήστης PascM δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 16-10-2005
Περιοχή: 127.0.0.1
Μηνύματα: 6.632
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην PascM Send a message via Skype™ to PascM
Προεπιλογή

Αν μιλάς για καθαρά 250 λίτρα ναι!
__________________
Μην αδικείς την ζωή είναι από μόνη της άδικη!
Όλα για το χόμπι!

...τώρα το έχω ρίξει στην κατασκευή site και την φιλοξενία Go ZEN Host
Απάντηση με παράθεση
  #26  
Παλιά 04-06-08, 23:53
Marvin Ο χρήστης Marvin δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 03-02-2008
Περιοχή: Kilkis
Μηνύματα: 61
Προεπιλογή

Μπραβο σε ολους για ολες τις πληροφοριες που αναφερονται στο ποστ.
Πραγματικα σαν αρχαριος μπορω να πω πως κατανοησα σχεδον τα παντα.

Αλλα θα ηθελα να κανω μια απλη ερωτηση πιο πολυ για να σιγουρευτω για κατι.

Εχω σε 60 λτ ενα μονομαχο και εναν πλεκο(ο οποιος θα την κανει σε καποια φαση της αναπτυξης του..για μεγαλυτερο χωρο ) και σημερα προσεξα μια ιδεα finrot στην ουρα του (μιλαμε για 3-4 χιλιοστα.)Επισης σημερα μολις αγορασα τυροκομικο αλατι για
εναν αλλο ψαρη αλλα ηταν αργα δυστυχως.
Μπορω να κανω προληπτικη θεραπεια στο ενυδρειο ενω ειναι και ο πλεκο μεσα?
Αν καταλαβα καλα δεν θα του δημιουργησει καπιο προβλημα αν ειναι
στα 10 γρ ανα 10 λιτρα.
Το ρωταω αυτο για να ειμαι σιγουρος ωστε να μην στρεσαρω τον μονομαχο
(ο οποιος ειναι ζωηροτατος παρολα αυτα,τρωει κανονικα και παιζει με τα φυτα ολη την ωρα) βαζοντας τον σε καραντινα.

Και κατι ακομα δεν αναφερετε πουθενα τον τροπο της αφαλατωσης.
Θα γινεται σταδιακα σημαινει αλλαγες της ιδιας ποσοτητας νερου αλλα με λιγοτερη
αλατοτητα μεχρι να μηδενιστει?
'Η απλα συχνες αλλαγες νερου χωρις αλατι ωστε σιγα σιγα να ερθει στα ισα του ?

Πιστευω πως εκανα καλο να συνεχισω στο ιδιο ποστ ωστε να υπαρχουν συγκεντρωμεμες οι αποριες.Αν οχι παρακαλω να γινουν οι καταλληλες μεταφορες..

και παλι μπραβο στους προλαλησαντες...


φιλικα

Γιωργος
__________________
Marvin
Απάντηση με παράθεση
  #27  
Παλιά 05-06-08, 07:52
theofilos Ο χρήστης theofilos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 28-06-2004
Περιοχή: Πατρα
Μηνύματα: 927
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην theofilos
Προεπιλογή

Σε φυτεμενο ενυδρειο, ποση ειναι η μεγιστη ποσοτητα αλατιου που μπορουμε να εχουμε για π.χ. 1 μηνα συνεχως?
Απάντηση με παράθεση
  #28  
Παλιά 05-06-08, 08:00
Το avatar του χρήστη PascM
PascM Ο χρήστης PascM δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 16-10-2005
Περιοχή: 127.0.0.1
Μηνύματα: 6.632
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην PascM Send a message via Skype™ to PascM
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Marvin Εμφάνιση μηνυμάτων
Αλλα θα ηθελα να κανω μια απλη ερωτηση πιο πολυ για να σιγουρευτω για κατι.

Εχω σε 60 λτ ενα μονομαχο και εναν πλεκο(ο οποιος θα την κανει σε καποια φαση της αναπτυξης του..για μεγαλυτερο χωρο ) και σημερα προσεξα μια ιδεα finrot στην ουρα του (μιλαμε για 3-4 χιλιοστα.)Επισης σημερα μολις αγορασα τυροκομικο αλατι για
εναν αλλο ψαρη αλλα ηταν αργα δυστυχως.
Μπορω να κανω προληπτικη θεραπεια στο ενυδρειο ενω ειναι και ο πλεκο μεσα?
Αν είδες fin rot σημαίνει οτι πιθανόν να έχεις και άλλα προβλήματα π.χ. ποιότητας νερού! Δες πρώτα αυτή την περίπτωση και κάνε τις απαραίτητες βελτιώσεις! Από την άλλη κρύου νερού δεν έχεις?

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Marvin Εμφάνιση μηνυμάτων
Αν καταλαβα καλα δεν θα του δημιουργησει καπιο προβλημα αν ειναι
στα 10 γρ ανα 10 λιτρα.
Το ρωταω αυτο για να ειμαι σιγουρος ωστε να μην στρεσαρω τον μονομαχο
(ο οποιος ειναι ζωηροτατος παρολα αυτα,τρωει κανονικα και παιζει με τα φυτα ολη την ωρα) βαζοντας τον σε καραντινα.
Η μικρή αλατότητα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ανάλογα όμως τα ψάρια που έχεις π.χ. τα περισσότερα (αν όχι όλα) είδη κορυντορας δεν αρέσκονται στο αλάτι.

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Marvin Εμφάνιση μηνυμάτων
Και κατι ακομα δεν αναφερετε πουθενα τον τροπο της αφαλατωσης.
Θα γινεται σταδιακα σημαινει αλλαγες της ιδιας ποσοτητας νερου αλλα με λιγοτερη
αλατοτητα μεχρι να μηδενιστει?
'Η απλα συχνες αλλαγες νερου χωρις αλατι ωστε σιγα σιγα να ερθει στα ισα του ?
Η αφαλάτωση πρέπει να γίνετε σταδιακά με αλλαγές νερού, διότι η αύξηση της οσμωτικής πίεσης που δημιουργείτε από την προσθήκη του αλατιού γίνετε δεκτή από τα ψάρια πολύ ποιο άνετα από την μείωση. Γι' αυτό και συχνότερες και λίγο μικρότερες αλλαγές νερού είναι προτιμότερες για την μείωση της αλατότητας.


Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από theofilos Εμφάνιση μηνυμάτων
Σε φυτεμενο ενυδρειο, ποση ειναι η μεγιστη ποσοτητα αλατιου που μπορουμε να εχουμε για π.χ. 1 μηνα συνεχως?
Σε φυτεμένο ενυδρείο τα φυτά με το αλάτι θα την "ακούσουν" έτσι και αλλιώς.
Edit: Μήπως πρέπει να γίνει μια μεταφορά των τελευταίων ποστ?
__________________
Μην αδικείς την ζωή είναι από μόνη της άδικη!
Όλα για το χόμπι!

...τώρα το έχω ρίξει στην κατασκευή site και την φιλοξενία Go ZEN Host
Απάντηση με παράθεση
  #29  
Παλιά 05-06-08, 08:07
theofilos Ο χρήστης theofilos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 28-06-2004
Περιοχή: Πατρα
Μηνύματα: 927
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην theofilos
Προεπιλογή

Ναι ομως ακομα και στο 1% ?
Απάντηση με παράθεση
  #30  
Παλιά 05-06-08, 08:09
Το avatar του χρήστη PascM
PascM Ο χρήστης PascM δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 16-10-2005
Περιοχή: 127.0.0.1
Μηνύματα: 6.632
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην PascM Send a message via Skype™ to PascM
Προεπιλογή

Εξαρτάτε και από τα είδη των φυτών! Τα ποιο ευαίσθητα ναι. ¶λωστε το διάστημα είναι μεγάλο για το οποίο μιλάς.
__________________
Μην αδικείς την ζωή είναι από μόνη της άδικη!
Όλα για το χόμπι!

...τώρα το έχω ρίξει στην κατασκευή site και την φιλοξενία Go ZEN Host
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 00:29.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,17261 seconds with 11 queries