Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Ανατολική Αφρική > Λίγα λόγια για τα "rift lakes"

Λίγα λόγια για τα "rift lakes" Malawi, Tanganyika, Victoria, λίμνες γεμάτες ενδιαφέρουσες συμπεριφορές

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 30-01-12, 14:55
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi
 
Εγγραφή: 20-12-2007
Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Μηνύματα: 19.365
Προεπιλογή Περί Διατροφής

Περί Διατροφής
-Κλεόβουλος Φλαμουρόπουλος


Διαβάζοντας περί διατροφής των ψαριών και περισσότερο των κιχλίδων Malawi & Tanganyika συνάντησα πολλές απόψεις και προτάσεις, που πολλές φορές αφήνουν περιθώρια για παρανοήσεις και λάθος επιλογές, κρίσιμες για την υγεία των ψαριών μας.
Το ‘ψαξα λίγο περισσότερο τελευταία που ασχολήθηκα με τα Tropheus- ψάρια που θεωρείται ότι είναι πολύ επιρρεπή στο bloat (ασθένεια που μεταξύ άλλων λέγεται ότι οφείλεται και στην κακή διατροφή) και αναθεώρησα αρκετά απ’ όσα ήξερα.
Επειδή δεν βρήκα πολλές μελέτες (όσες βρήκα αφορούσαν τη διατροφή ψαριών για ανθρώπινη κατανάλωση) κατέγραψα μερικές απόψεις-παρατηρήσεις μου για να τις συζητήσουμε, αφού δεν είμαι ούτε ιχθυολόγος ούτε διατροφολόγος.

Καταρχήν δεν πιστεύω πως υπάρχουν "αμιγώς" φυτοφάγα ή σαρκοφάγα ψάρια αλλά ψάρια κυρίως φυτοφάγα, κυρίως σαρκοφάγα και παμφάγα (αυτό δεν το πολυ-αναλύω εδώ αλλά θυμηθείτε τι λιχουδιά είναι για τις ‘φυτοφάγες’ mbuna τα νεογέννητα ψαράκια). Με βάση αυτό πρέπει να καθορίζουμε και την τροφή τους.

Σε σχέση με το ποσοστό της πρωτεΐνης σε μια τροφή υπάρχουν οι μεγαλύτερες παρανοήσεις. Λέγεται πχ "στα φυτογάγα δεν δίνουμε τροφή με υψηλή πρωτεΐνη", "στα mbuna δεν δίνουμε ποτέ ζωική πρωτεΐνη".
Το ποσοστό της πρωτεΐνης σε μια τροφή δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.
Τροφή με μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης που όμως είναι εύκολα αφομοιώσιμη από το πεπτικό των ψαριών δεν προκαλεί προβλήματα όπως το bloat (το οποίο εξάλλου οφείλεται κυρίως σε άλλους παράγοντες).
Το σημαντικό είναι η ποιότητα της πρωτεΐνης, που εξαρτάται από τα αμινοξέα που περιέχει και την δυνατότητα των ψαριών να την "απορροφήσουν-χρησιμοποιήσουν".
Τα ψάρια έχουν προσαρμοστεί να καταναλώνουν συγκεκριμένες πηγές πρωτεϊνών που έχουν ανάγκη και υπάρχουν στο περιβάλλον που ζουν.

Αυτό που πρέπει πρώτα να προσέχουμε σε μια τροφή είναι τα συστατικά που (συνήθως) αναγράφονται στη συσκευασία και αποκαλύπτουν και την πηγή των πρωτεϊνών που περιέχουν και την ποιότητα τους.
Η σειρά που αναγράφονται έχει σημασία και δείχνει τον βαθμό συμμετοχής τους στη τροφή.
Όταν βλέπουμε μεγάλα ποσοστά από άλευρα σιτηρών, καλαμπόκι, πατάτα, σόγια, στάχτη/τέφρα(ash-αυτό δείχνει σε ποιο βαθμό χρησιμοποιούνται υποπροϊόντα ψαριών όπως κόκκαλα/κεφάλια/λέπια) πρέπει να την αποφεύγουμε.
Τα άλευρα των σιτηρών που χρησιμοποιούνται στις ψαροτροφές σαν "συγκολλητική" ουσία των συστατικών τους μπορεί να μην δημιουργούν πρόβλημα όταν είναι σε μικρό ποσοστό. Όταν όμως είναι μεγάλο ποσοστό της τροφής (αφού είναι και φτηνή πρώτη ύλη) τα ψάρια επειδή δεν μπορούν να διασπάσουν εύκολα τους υδρογονάνθρακες που περιέχουν, ένα μέρος τους το μετατρέπουν σε λίπος και το υπόλοιπο προκαλεί δυσκοιλιότητα και πεπτικά προβλήματα (πιθανά και bloat).
Η πρωτεΐνη σε μια ψαροτροφή μπορεί επίσης να προέρχεται από κρέας θερμόαιμων ζώων (τα ψάρια είναι ποικιλόθερμα/ψυχρόαιμα) τα λιπαρά οξέα του οποίου τα ψάρια δεν μπορούν να αφομοιώσουν και το αποθηκεύουν σε στερεά μορφή στους ιστούς και ειδικά στο συκώτι.

Άλλη παρανόηση έχει να κάνει με την σπιρουλίνα που λόγω της μεγάλης διατροφικής της αξίας την βλέπουμε σαν συστατικό των τροφών.
Συχνά βλέπω προτάσεις όπως «ταΐζε τα ‘φυτοφάγα’ με σπιρουλίνα». Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα ψάρια (σημειωτέον ότι η μεγάλη περιεκτικότητα της σπιρουλίνας σε βιταμίνη Α μπορεί να γίνει τοξική). Έχω συναντήσει συχνά την περίπτωση σε Labidochromis caeruleus όπου η υπερβολική δόση σπιρουλίνας τους προκαλεί σκούρα στίγματα στο κεφάλι και στο σώμα. [Σημειώνω εδώ γι αυτούς που προτείνουν τροφές για τα ‘φυτοφάγα’, χωρίς μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης ότι μια πολλή γνωστή τροφή Super Forte 36% Spirulina platensis, γράφει στα συστατικά της : ακατέργαστη πρωτεΐνη 48% !!]
Η βιομηχανία των ψαροτροφών πολλές φορές μας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Χρησιμοποιεί φτηνές πρώτες ύλες ή ευφάνταστες ονομασίες προϊόντων για να πουλήσει. Εμείς σαν αγοραστές χρειάζεται να ψάχνουμε πίσω από τα ψιλά γράμματα για να βρούμε τι τελικά δίνουμε σαν τροφή στα ψάρια μας.
Αναρωτιέμαι γιατί ενώ το προσδόκιμο ζωής ενός ψαριού είναι πχ 10 χρόνια, στα ενυδρεία μας (χωρίς φυσικούς εχθρούς, αντίξοες συνθήκες κλπ) πεθαίνουν συνήθως πολύ νωρίτερα.
Ένας σοβαρός παράγοντας (αν υποθέσουμε ότι οι παράμετροι του νερού στο οποίο τα φιλοξενούμε είναι σωστοί) είναι η διατροφή που τους παρέχουμε και η ποσότητα της τροφής που τους δίνουμε. Λέμε συχνά «ταΐζε 2-3 φορές την ημέρα» αλλά πιστεύω ότι αυτό δεν είναι σωστό. Θα πρέπει να λέμε «ταΐζε όσο λιγότερο μπορείς». Πιστεύω ότι τα ενήλικα ψάρια δεν πρέπει να τα ‘φορτώνουμε’ με υπερβολική τροφή (το περίσσευμα της οποίας, είτε θα μείνει αφάγωτη είτε θα την αποβάλλουν τα ψάρια, θα επιβαρύνει το νερό του ενυδρείου) αλλά να δίνουμε λίγη και ποιοτική και το πολύ 1-2 φορές την ημέρα, με μια μέρα την βδομάδα οπωσδήποτε νηστεία (εξαίρεση εδώ είναι το μεγάλωμα μικρών). Γι’ αυτό δεν χρειάζονται επιχειρήματα, φτάνει μόνο να δούμε τα ψάρια στο φυσικό τους περιβάλλον και τον αγώνα που κάνουν όλη τη μέρα να εξασφαλίσουν μόνο ένα ποσοστό της τροφής που εμείς τους δίνουμε σε ένα μόνο τάϊσμα.
Ένα υγιές ψάρι μόλις πλησιάσουμε στο ενυδρείο θα πλησιάσει στο τζάμι ‘παρακαλώντας’ για τροφή, είναι ζωηρό, έχει καθαρά χρώματα, αναπαράγεται εύκολα και μας συντροφεύει για πολλά χρόνια.

Αξίζει να το ψάξουμε λίγο παραπάνω και να ακουστούν περισσότερες απόψεις.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Κλεόβουλος : 28-05-15 στις 10:17
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 30-01-12, 21:21
Το avatar του χρήστη alphonse
alphonse Ο χρήστης alphonse δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 18-06-2010
Περιοχή: Αλεξανδρούπολη
Μηνύματα: 376
Προεπιλογή

Αγχωνομαι και μονο που διαβαζω "bloat"......
φτου φτου μακρια απο μας
θεμα ατελειωτο.... με κυριως ψυχοσωματικα αιτια(επιθετικοτητα,προσαρμoστικοτητα ακομη και κληρονομηκοτητα).

ενδιαφερουσα τοποθετηση Κλεοβουλε
__________________Politicians, like diapers, have to be changed frequently - and for the very same reason
Mark Twain
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 30-01-12, 21:40
Το avatar του χρήστη snakepanos
snakepanos Ο χρήστης snakepanos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 18-12-2009
Περιοχή: θεσσαλονικη,Α Τουμπα
Μηνύματα: 1.457
Προεπιλογή

Εχεις δικιο Κλεοβουλε σε οτι αναφερεις ,πραγματι το θεμα με φυτοφαγα εχει παρεξηγηθει απο πολλους,ειναι οπως τα εχουμε πη και απο κοντα δεν υπαρχουν ψαρια τελειως φυτοφαγα.
Αλλα απο την αλλη τροφες καλες υπαρχουν αλλα πολυ φιλοι δεν καθονται να διαβασουν τα ψιλα γραμματα,για το τη περιεχουν η τροφες..
Παντως η σπιρουλινα κανει καλο σε ολα τα ψαρια γιατι λειτουργει και σαν καθαρτικο ,,συμληρωσεμε αν κανω λαθος.
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 25-11-12, 20:35
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi
 
Εγγραφή: 20-12-2007
Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Μηνύματα: 19.365
Προεπιλογή

Για να επεκτείνουμε παραπέρα τη γνώση μας γύρω απο την διατροφή των ψαριών μας …..

(εδώ αναφέρομαι στα ψάρια των λιμνών Malawi και Tanganyika με τα οποία ασχολήθηκα περισσότερο και αναζήτησα πληροφορίες)

Το κάθε ψάρι στη λίμνη έχει εξειδικευτεί στην αναζήτηση συγκεκριμένης τροφής και από συγκεκριμένο σημείο.
Θα δούμε ψάρια να τρέφονται στον βυθό, στις πέτρες ή σε σπηλιές, ή στα ανοιχτά νερά.
Ανάλογα με το είδος της τροφής και το σημείο που την βρίσκει, το κάθε ψάρι έχει αποκτήσει εξελικτικά τα ανάλογα «όπλα» και έχει αναπτύξει διαφορετική στρατηγική για να την βρει. Αν παρατηρήσουμε το σχήμα του κεφαλιού, τα σαγόνια , τη δομή και τη θέση των δοντιών, ακόμα κι εμείς που δεν είμαστε ειδικοί, μπορούμε να καταλάβουμε το είδος της τροφής και που τη βρίσκει το κάθε ψάρι.
Ένα ψάρι που κυνηγά άλλα μικρότερα στα ανοιχτά νερά, έχει πιο μακρύ, με «αεροδυναμικό» σχήμα κεφάλι και σώμα, που το βοηθάει να αναπτύσσει ταχύτητα και εμφανή προεξέχοντα δόντια για να συλλαμβάνει τη λεία του (πχ.Dimidiochromis, Ramphochromis κλπ)
Κάποιο άλλο που ξεκολλάει φύκη από τους βράχους έχει πιο «ωοειδές» κεφάλι και δόντια μικρότερα, μερικές φορές ακόμη και στο εσωτερικό του σαγονιού (πχ.Petrochromis).
Θυμηθείτε το ιδιαίτερο σχήμα του κεφαλιού και του σώματος ενός Altolamprologus (που κυνηγάει μικρά ψαράκια μέσα σε στενές ρωγμές των βράχων), το « χοανοειδές» σχήμα που παίρνει το στόμα ενός Cyprichromis (που τρέφεται κυρίως με πλαγκτόν) ή τα περίεργα σαρκώδη χείλη των Placidochromis που βρίσκουν την τροφή τους σε βαθουλώματα των βράχων.

Ανάλογα με την βασική τους τροφή, τα ψάρια έχουν εφοδιαστεί και με αντίστοιχο πεπτικό σύστημα.
Τα ψάρια που κυρίως τρέφονται με πιο δύσπεπτες τροφές όπως φύκη, φυτά και detritus (οργανικά υπολείμματα τροφών, νεκρούς οργανισμούς σε αποσύνθεση κλπ) έχουν πιο μακρύ πεπτικό-εντερικό σύστημα που ξεπερνάει το μήκος του σώματος τους συνήθως από 1,5 έως 3 φορές, μέχρι και 10 φορές πχ στα Petrochromis.
Τα θεωρούμενα παμφάγα έχουν αρκετά μικρότερο έντερο αλλά πάντα μεγαλύτερο από το μέγεθος του σώματος τους και τα κυρίως σαρκοφάγα έχουν περίπου ίσο ή λίγο μικρότερο σε μήκος έντερο απ’ ότι το μέγεθος τους.

Στο προηγούμενο κείμενο μου ανέφερα ότι δεν συμφωνώ με τον διαχωρισμό σε αμιγώς και αποκλειστικά φυτοφάγα ή σαρκοφάγα ψάρια.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν μετά από ανάλυση του περιεχόμενου του στομαχιού ψαριών που θεωρούνται «φυτοφάγα», ότι περιλάμβαναν στην τροφή τους μεγάλο ποσοστό ζωικής προέλευσης. Εξ άλλου και στο στομάχι των «σαρκοφάγων» καταλήγει πάντα και η τροφή των «φυτοφάγων» θηραμάτων τους.
Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι τα ψάρια διαφοροποιούν την κύρια πηγή της τροφής τους ανάλογα με την εποχή (πχ. την περίοδο που εκκολάπτονται τα αυγά των κουνουπιών) ή κατά την διάρκεια της ημέρας ( πχ κάποια ψάρια -νωρίς το πρωί, που τα νερά είναι πιο σκοτεινά, αλλά και το ph του πεπτικού τους συστήματος μετά την ανάπαυση της νύχτας είναι πιο ψηλό, καταναλώνουν τα πιο δύσπεπτα φύκη/άλγες/κυανοβακτήρια που αναπτύσσονται πάνω στους βράχους-ενώ αργότερα στρέφουν την προσοχή τους σε προνύμφες, κοπήποδα ή μικρά οστρακοειδή).

Η ζωή στη φύση είναι ένας διαρκής αγώνας για την επιβίωση. Τα ψάρια καταναλώνουν τεράστια ενέργεια καθημερινά για την ανεύρεση της τροφής τους, ενέργεια που πρέπει αν και δύσκολα να την αναπληρώνουν. Γι αυτό και κολυμπούν διαρκώς καταπίνοντας ότι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι τροφή.
Είναι σχεδόν αδύνατο εκεί έξω, ένα ψάρι να γίνει παχύσαρκο. Παχύσαρκα και σύντομα άρρωστα ψάρια βλέπουμε όμως συχνά στα ενυδρεία.
Το βασικό πιστεύω στη διατροφή τους, για υγεία και μακροζωία στο ενυδρείο, είναι να τους παρέχουμε τροφή που να προσεγγίζει σε συστατικά αυτά που μπορούν να βρουν και στη φύση (πχ όχι σογιάλευρο ή κρέας βοδινό) και με αρκετή φειδώ.

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα και τα παραπάνω.

κύριες πηγές:
Malawi Cichlids in their natural habitat-Ad Konings
Malawi cichlids' trophic adaptations-M.K.Oliver
Διάφορες ιστοσελίδες
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 26-11-12, 13:03
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi
 
Εγγραφή: 20-12-2007
Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Μηνύματα: 19.365
Προεπιλογή

Επειδή ξέρω πως σας αρέσει και το οπτικό υλικό
δείτε κι ένα βιντεάκι τμήματος μιας διάλεξης του Ad Konings (δυστυχώς στα αγγλικά-γαλλικά χωρίς υπότιτλους)
που δείχνει τον τρόπο που αναζητούν τροφή οι Aulonocara μέσα την άμμο, χρησιμοποιώντας ένα είδος "σόναρ"! που έχουν στις κοιλότητες του σαγονιού τους.
http://www.youtube.com/watch?v=keb6R...eature=related
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 26-11-12, 13:34
Το avatar του χρήστη genecr
genecr Ο χρήστης genecr δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 16-08-2011
Περιοχή: Χαλάνδρι
Μηνύματα: 1.136
Προεπιλογή

όταν έψαχνα τροφή για τους κάλβους μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση που η NLS πρότεινε τη συγκεκριμένη τροφή http://www.amazon.com/New-Life-Spect.../dp/B0002E7IT0 για όλες τις κιχλίδες...
σε αυτό το άρθρο εξηγεί λίγα πράγματα για το σκεπτικό τους που φαινεται σωστό http://nlsfishfood.com/index.php?opt...1&limitstart=2
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 26-11-12, 14:04
g81gr Ο χρήστης g81gr δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 13-09-2012
Περιοχή: heraclion crete
Μηνύματα: 601
Προεπιλογή

Μπράβο, πολύ καλό θέμα, και με απασχολεί πάρα πολύ καιρό, καθώς θεωρώ ότι η διατροφή είναι η αιτία όλων των προβλημάτων στο ενυδρείο. Θα πω ότι το ενυδρείο μου έχει ψάρια 2 μήνες τώρα, και έχω αλλάξει 3 τροφές ήδη!!! έχω μόνο γκάπυ και πολλά φυτά.
με την πρώτη τροφή τα ψάρια μου είχαν πρισμένες κοιλιές, ξύνονταν σαν τρελλά όπου έβρισκαν, και δεν είχαν χρώματα.
Με τη δεύτερη τα πράγματα ήταν όπως και την προηγούμενη, αλλά λίγο καλύτερα με τα χρώματα και το ξύσιμο,
και με την τρίτη, που είναι και η καλύτερη μέχρι τώρα. Καμία σχέση!!! πρώτων έχει μικρότερο σχήμα, βουλιάζει πιο γρήγορα, και τα γκάπι την κυνηγάνε ακόμα και από το βυθό!!!Δε μουλιάζει γρήγορα όπως οι άλλες. συν ότι ξεπρίστηκαν, και δεν ξύνονται!!!

Σίγουρα και τα ψάρια θέλουν ποικιλία όπως όλοι οι οργανισμοί... Καλά τα μακαρόνια με κιμά, αλλά πόσες μέρες μπορείς να τα τρως χωρίς να πεθάνεις??? το ίδιο και τα ψάρια, νομίζω ότι πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 3 διαφορετικές τροφές που να σχετίζονται με το περιβάλλον που ζουν στη φύση πάντα, για να γίνεται όσο πιο καλή εξωμοίωση!!!

Επίσης ένα άλλο θέμα, οι βιταμίνες. Οι τροφές υποτίθεται ότι έχουν βιταμίνες κτλ. αλλά πόσοι ξέρετε ότι οι βιταμίνες καταστρέφονται με την υγρασία, το οξυγώνο του αέρα και τις υπεριώδεις ακτινοβολίες??? π.χ. αν καθαρίσω ένα πορτοκάλι που υποτίθεται ότι έχει βιταμίνες και το αφήσω στον αέρα για 10 λεπτά, θα υπάρχει λιγότερο από το 10% της βιταμίνης c που υπήρχε στο πορτοκάλι πριν το καθαρίσω!!! Καλό είναι λοιπόν κάθε τόσο να βάζουμε πρόσθετες βιταμίνες στην τροφή των ψαριών (π.χ. fishtamin της σερα). αλλά προσοχή, όχι στο νερό, αλλά στην τροφή, το αφήνουμε να μουλιάσει, και μετά τους το δίνουμε.
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 26-11-12, 14:24
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi
 
Εγγραφή: 20-12-2007
Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Μηνύματα: 19.365
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από genecr Εμφάνιση μηνυμάτων
...

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από g81gr Εμφάνιση μηνυμάτων
...
θα παρακαλούσα να μη γίνει το θέμα, συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες τροφές του εμπορίου.
Η κάθε εταιρεία πλασάρει τα προϊόντα της με κάποιο σκεπτικό. Δεν χρειάζονται διαφήμιση (ούτε αρνητική)

Το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου είναι, συζητώντας
-να δούμε κατά πόσο είναι βάσιμα αυτά που διαβάζουμε σε διάφορες ιστοσελίδες,βιβλία ή διαφημίσεις
-να ψάξουμε περισσότερο τις διατροφικές ανάγκες των ψαριών που φιλοξενούμε
-να βρούμε (στο εμπόριο ή να φτιάξουμε)τις πιο ποιοτικές και φυσικές απο άποψη συστατικών, τροφές.
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 26-11-12, 14:31
g81gr Ο χρήστης g81gr δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 13-09-2012
Περιοχή: heraclion crete
Μηνύματα: 601
Προεπιλογή

Οκ, έσβησα τις μάρκες, αν και πιστεύω ότι καλό είναι να ξέρουμε ποια τροφή του εμπορίου είναι χάλια προς αποφυγή, και ποια είναι καλή προς αναζήτηση. Να πω ότι και οι τρεις τροφές αυτές που έγραψα πιο πάνω έχουν πάνω κάτω την ίδια τιμή, 3,60 η πρώτη, 4 η δεύτερη, 5 η τρίτη (ίδια συσκευασία).
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 26-11-12, 14:32
Το avatar του χρήστη genecr
genecr Ο χρήστης genecr δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 16-08-2011
Περιοχή: Χαλάνδρι
Μηνύματα: 1.136
Προεπιλογή

σκοπός μου δεν ήταν η διαφήμιση αλλά η γνωστοποίηση της άποψης της εταιρείας, που φαίνεται στο άρθρο τους. αναφέρει ότι τα περισσότερα ψάρια είναι παμφάγα και άρα μια ισορροπημένη διατροφή, όπως η προαναφερόμενη, είναι καλύτερη από μια εξειδικευμένη.
Απάντηση με παράθεση
  #11  
Παλιά 26-11-12, 14:37
g81gr Ο χρήστης g81gr δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 13-09-2012
Περιοχή: heraclion crete
Μηνύματα: 601
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Κλεόβουλος Εμφάνιση μηνυμάτων
Το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου είναι, συζητώντας
-να δούμε κατά πόσο είναι βάσιμα αυτά που διαβάζουμε σε διάφορες ιστοσελίδες,βιβλία ή διαφημίσεις
-να ψάξουμε περισσότερο τις διατροφικές ανάγκες των ψαριών που φιλοξενούμε
-να βρούμε (στο εμπόριο ή να φτιάξουμε)τις πιο ποιοτικές και φυσικές απο άποψη συστατικών, τροφές.
Πολύ σωστά!!! Είναι μια αρχή να αρχίσουμε να κοιτάζουμε περισσότερο αυτά που τους δίνουμε!!! και ίσως καλό θα ήταν όταν τελειώνει ένα κουτάκι τροφή, να μην παίρνουμε το ίδιο, αλλά άλλο, για να υπάρχει ποικιλία.

όσων αφορά τα γκάπι, δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να φτιάξει σπιτική τροφή, πέρα από λιωμένο αρακά, αλλά αν υπάρχει κάτι θα ήθελα να το ξέρω!!!
-------------------------
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από genecr Εμφάνιση μηνυμάτων
σκοπός μου δεν ήταν η διαφήμιση αλλά η γνωστοποίηση της άποψης της εταιρείας, που φαίνεται στο άρθρο τους. αναφέρει ότι τα περισσότερα ψάρια είναι παμφάγα και άρα μια ισορροπημένη διατροφή, όπως η προαναφερόμενη, είναι καλύτερη από μια εξειδικευμένη.
Αυτά που έχω διαβάσει είναι ότι κάθε ψάρι έχει τις συνήθειές του. Βασικά στη φύση δεν υπάρχει κάποιο ζώο αμιγώς σαρκοφάγο, ή φυτοφάγο. Ακόμα και η κατσίκα τρώει ότι βρει... έντομα, αυγά εντόμων, σακούλες (!!!) (όποις έχει μεγαλώσει κατσικάκι θα ξέρει), επίσης γάλα... (άραγε είναι φυτικό??? ή ζωϊκό???) και όλα τα σαρκοφάγα χωνεύουν τη διατροφή των φυτογάφων που τρώνε και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα βοηθάει να χωνεύουν... πιστεύω ότι όλοι έχετε δει γάτα να τρώει χόρτα ε???

Πιστεύω ότι το ίδιο γίνεται και με τα ψάρια, είναι όλα παμφάγα, αλλά έχουν διαφορετικό ποσοστό φυτικού σαρκικού φαγητού το κάθε ένα και αυτό εξαρτάτε από το μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη g81gr : 26-11-12 στις 14:37 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
  #12  
Παλιά 26-11-12, 19:29
Το avatar του χρήστη Nick74
Nick74 Ο χρήστης Nick74 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 26-12-2011
Περιοχή: Περαμα
Μηνύματα: 4.452
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Κλεόβουλος Εμφάνιση μηνυμάτων
Το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου είναι, συζητώντας
-να δούμε κατά πόσο είναι βάσιμα αυτά που διαβάζουμε σε διάφορες ιστοσελίδες,βιβλία ή διαφημίσεις
-να ψάξουμε περισσότερο τις διατροφικές ανάγκες των ψαριών που φιλοξενούμε
-να βρούμε (στο εμπόριο ή να φτιάξουμε)τις πιο ποιοτικές και φυσικές απο άποψη συστατικών, τροφές.

Φιλε Κλεοβουλε κι εγω ειμαι τις αποψης οτι τιποτα καλυτερο του φυσικου, ομως οπως και να χει δε νομιζω να υπαρχει ανθρωπος που να μην ταιζει εστω και καποιες μερες ξηρα τροφη.
Το ιδανικο βεβαια ισως θα ηταν να ετοιμαζουμε καθημερινα φρεσκιες diy η ζωντανες, αλλα μηπως στην τελικη με τα burgers και τις πιτσες το ιδιο δεν κανουμε και στους εαυτους μας?
Θυμαμαι μια εποχη καθημερινα τρεφομουν αποκλειστικα με πιτσες (απο τοτε θελω να χασω κανα εικοσακιλο αλλα δεν ).
Ακομα και στα μωρα το ιδιο κανουμε, το ιδανικο θα ηταν φυσικες φρουτοκρεμες αλλα ολοι δινουν και καμια "σκονατη".
Τωρα σωστο, λαθος? ...απλα τα ψαρια μας τα εχουμε "εκπολιτησει" (σαν τα μουτρα μας)
(προσωπικα ταιζω με 11 διαφορετικες τροφες (14-15 μαζι με τις ζωντανες) εκ των οποιων οι 6 ειναι ξηρες τροφες καταλληλες για τα ψαρια μου ...τι να κανουμε? κι εγω τρωω burgers, αλλα τουλαχιστο προτιμω burger king -οπου και οποτε βρω- και οχι mcdonalds)
__________________


Βγαλτε τους μονομαχους απο τις γυαλες και τα δεκαλιτρα και βαλτε μεσα τον petshop-ά που σας το προτεινε.
Γλυφτες ΔΕΝ υπαρχουν (λετε ο Αμαζονιος να εχει τζάμια) ? Και τα γατοψαρα ειναι κανονικα ψαρια κι οχι καθαριστες, οποιος θελει καθαριστρια, εχει στη Χρυση Ευκαιρια
Απάντηση με παράθεση
  #13  
Παλιά 26-11-12, 20:19
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi
 
Εγγραφή: 20-12-2007
Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Μηνύματα: 19.365
Προεπιλογή

Συνεχίζοντας την αναζήτηση μας...

Εδώ σας παραθέτω μια ενδιαφέρουσα εργασία των K.McKaye & A.Marsh
που μελέτησαν 2 ψάρια της λίμνης Malawi, τα Pseudotropheus zebra και Petrotilapia tridentiger, που μορφολογικά είναι εξειδικευμένα να τρώνε φύκη/άλγη που αφαιρούν/ξεκολλάνε απο τους βράχους.
http://link.springer.com/article/10....LI=true#page-3


Σύντομη περίληψη σε μετάφραση/απόδοση:
Επιβεβαιώνουν αυτό που παρατηρήθηκε και σε εργαστηριακές εξετάσεις ότι δηλ. οι κιχλίδες έχουν ευρύ φάσμα διατροφής
και θεωρούν/υποθέτουν ότι η μορφολογική εξειδίκευση των ειδών βοηθάει στην επιβίωση τους κυρίως σε περιόδους έλλειψης τροφής.
Η προσαρμοστικότητα τους σε διαφορετικά είδη τροφής φαίνεται στις διάφορες φάσεις ενηλικίωσης τους καθώς
σαν νεογέννητα τρέφονται κυρίως με πλαγκτόν, μεγαλώνοντας συνεχίζουν με ζωοπλαγκτόν, αρχίζουν να τρώνε άλγες και αργότερα θα φάνε νεογέννητα ψαράκια ή αυγά.
Επίσης παρατηρούν ότι η έξαρση του ζευγαρώματος των κιχλίδων συνδέεται με την περίοδο που υπάρχει έξαρση του ζωοπλαγκτόν στη λίμνη. Τα ψάρια χρησιμοποιούν το πλούσιο σε πρωτεΐνη και ενέργεια ζωοπλαγκτόν την περίοδο της αναπαραγωγής και τις άλλες πηγές τροφής όπως η άλγη, για την επιβίωση τους, όταν υπάρχει έλλειψη.
Αναλύσεις του περιεχομένου του στομαχιού των ψαριών έδειξαν ποσοστά σε φύκη/άλγες και οργανικά υπολείμματα(detritus) γύρω στο 35% σε ενήλικα αρσενικά που είναι περιοχικά και τρέφονται σε μικρή ακτίνα απο τη φωλιά τους, περ. 12% σε ενήλικα που δεν είναι περιοχικά και μόνο 5,5% σε νεαρά ψαράκια. Το υπόλοιπο περιεχόμενο ήταν ζωοπλαγκτόν ή ζωικής προέλευσης.
Οι κιχλίδες φαίνεται ότι είναι, όχι μόνο οι πιο εξειδικευμένες στην αξιοποίηση όλων των ειδών των πηγών τροφής, σε σχέση με άλλα είδη ψαριών
αλλά αποδεικνύεται ότι είναι και τα περισσότερο ευπροσάρμοστα απ' όλα τα άλλα ψάρια που υπάρχουν στις μεγάλες λίμνες της Αφρικής.
Απάντηση με παράθεση
  #14  
Παλιά 26-11-12, 20:45
Το avatar του χρήστη alphonse
alphonse Ο χρήστης alphonse δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 18-06-2010
Περιοχή: Αλεξανδρούπολη
Μηνύματα: 376
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Κλεόβουλος Εμφάνιση μηνυμάτων
Ανάλογα με την βασική τους τροφή, τα ψάρια έχουν εφοδιαστεί και με αντίστοιχο πεπτικό σύστημα.
Τα ψάρια που κυρίως τρέφονται με πιο δύσπεπτες τροφές όπως φύκη, φυτά και detritus (οργανικά υπολείμματα τροφών, νεκρούς οργανισμούς σε αποσύνθεση κλπ) έχουν πιο μακρύ πεπτικό-εντερικό σύστημα που ξεπερνάει το μήκος του σώματος τους συνήθως από 1,5 έως 3 φορές, μέχρι και 10 φορές πχ στα Petrochromis.
Τα θεωρούμενα παμφάγα έχουν αρκετά μικρότερο έντερο αλλά πάντα μεγαλύτερο από το μέγεθος του σώματος τους και τα κυρίως σαρκοφάγα έχουν περίπου ίσο ή λίγο μικρότερο σε μήκος έντερο απ’ ότι το μέγεθος τους.
συμπληρωματικά να παραθέσω απόσπασμα από φίλο χομπιστα του οποίου την άδεια πήρα βεβαία

"...... Για δεκαετίες εκτροφείς Tropheus θεώρησαν ότι λόγω του εντερικού μήκους & μακράς διαδικασίας της πέψης του είδους , θα πρέπει να τρέφονται μόνο με χαμηλή πρωτεΐνη "πράσινα" τρόφιμα, και ότι οποιαδήποτε ποσότητα με βάση των ζωικών πρωτεϊνών θα μπορούσε να προκαλέσει bloat (φτου φτου)
. Ωστόσο, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι έχουν εκτραφεί σε αιχμαλωσία είδη Tropheus το εντερικό μήκος μπορεί να είναι το μισό από ό, τι έχει βρεθεί σε άγρια ​​δείγματα........Σε Tropheus moorii το μήκος του εντέρου των εγχώριων ψαριών μετράται μόνο 50% του μήκους που βρέθηκαν σε άγρια ​​άτομα (Sturmbauer et al. 1992). ......"
http://www.monsterfishkeepers.com/fo...-and-BIG-Myths
υπογράφει ο NeilW(RD.)

-------------------------
Τα ψάρια αυτά γεννήθηκαν για να προσαρμοστούν.
__________________Politicians, like diapers, have to be changed frequently - and for the very same reason
Mark Twain

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη alphonse : 26-11-12 στις 20:45 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
  #15  
Παλιά 26-11-12, 20:52
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi
 
Εγγραφή: 20-12-2007
Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Μηνύματα: 19.365
Προεπιλογή


Αλφόνσο με προλαβαίνεις...πάνω που ήθελα να γράψω κάτι για το bloat
Απάντηση με παράθεση
  #16  
Παλιά 26-11-12, 20:56
Το avatar του χρήστη alphonse
alphonse Ο χρήστης alphonse δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 18-06-2010
Περιοχή: Αλεξανδρούπολη
Μηνύματα: 376
Προεπιλογή

ξανα φτου φτου
εκανες το thread εγκυκλοπαιδεια
__________________Politicians, like diapers, have to be changed frequently - and for the very same reason
Mark Twain
Απάντηση με παράθεση
  #17  
Παλιά 26-11-12, 22:14
Το avatar του χρήστη egeorgiou
egeorgiou Ο χρήστης egeorgiou δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 02-12-2007
Περιοχή: Πετρούπολη
Μηνύματα: 461
Προεπιλογή

Εκπληκτικό post.
Δύο μόνοι λέξεις από ξένα φόρα "opportunistic feeders"
Απάντηση με παράθεση
  #18  
Παλιά 29-03-13, 14:02
Tsekouratos Ο χρήστης Tsekouratos δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 29-03-2013
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 8
Προεπιλογή

Παιδια και γω απο πλευρας μου να προσθεσω μια παρατηρηση που εκανα σε αυτα τα χρονια που κρατουσα στα ενυδρεια μου Αυλονακαρα. Και σε παραθεση σε αυτο το βιντεο του Ad Konings. Ειχα δει και γω βιντεο με τον τροπο αυτο τροφης τους και παλευα για πολυ καιρο να το καταφερω χωρις αποτελεσμα ομως. Οταν καποιο καιρο αργοτερο ειχα γεννες τα μικρα που λιγο καιρο μετα εγιναν αυτα το χαρεμι και εμειναν στο ενυδρειο το δεχτηκαν με πολυ ενθουσιασμο. Ετσι απλα να προσθεσω οτι καποιες φορες εχει να κανει και με το ψαρι και τα ισως πιο ανεπτυγμενα η υπαναπτυκτα ενστικτα του. Εκπληκτικο ποστ οντως με απιστευτες πληροφοριες και μεγαλες αληθειες που δυστυχως στα περισσοτερα πετ σοπ τις αποκρυπτουν ηθελημενα η αθελα τους μερικες φορες.
Απάντηση με παράθεση
  #19  
Παλιά 13-04-13, 11:49
Το avatar του χρήστη saxlina
saxlina Ο χρήστης saxlina δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 22-02-2012
Περιοχή: Ευοσμος
Μηνύματα: 263
Send a message via Skype™ to saxlina
Προεπιλογή

πολυ ωραια η συζητηση με ουσια και επιχειρηματα....
θα ηθελα να ρωτησω κατι οσον αφορα το σκουρο χρωμα που ανεφερε ο Κλεοβουλος για τα labido καθως τις τελευταιες δυο εβδομαδες ταιζω κυριως σπιρουλινα
η αλλη τροφη που τα ταιζω μου τελειωσε και καθως περιμενω την παραγγελια περιοριστηκα σαυτην...
θα ηθελα να κανω κατι σε φρεσκο οπως εχω διαβασει αλλα δεν ξερω τι ακριβως μπορω για τις mbuna και δευτερον....
αν αλλαξω τις τροφες και εμπλουτισω τα γευματα το χρωμα τους θα επανελθει?ηα θα παραμεινει αυτη η σκουριλα?
__________________
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΜΑΣ
Απάντηση με παράθεση
  #20  
Παλιά 13-04-13, 13:42
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi
 
Εγγραφή: 20-12-2007
Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Μηνύματα: 19.365
Προεπιλογή

Αν η εμφάνιση σκούρου χρώματος (κυρίως στο κεφάλι)
οφείλεται στην υπερβολική σπιρουλίνα με αλλαγή της διατροφής θα φύγει σιγά σιγά.
Εδώ υπάρχει μια συνταγή http://www.aquatek.gr/vb/showthread....ight=diy+mbuna
Απάντηση με παράθεση
  #21  
Παλιά 22-06-15, 19:07
Το avatar του χρήστη stratigos24
stratigos24 Ο χρήστης stratigos24 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 29-03-2011
Περιοχή: Αθηνα-Βυρωνας
Μηνύματα: 2.278
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Κλεόβουλος Εμφάνιση μηνυμάτων
Αν η εμφάνιση σκούρου χρώματος (κυρίως στο κεφάλι)
οφείλεται στην υπερβολική σπιρουλίνα με αλλαγή της διατροφής θα φύγει σιγά σιγά.
Εδώ υπάρχει μια συνταγή http://www.aquatek.gr/vb/showthread....ight=diy+mbuna
Σε υπερβολική χλωρέλλα, μπορεί να συμβεί το ίδιο?

Και ακόμα @Kλεό αλλά και γενικά:

Είμαι στο ψάξημο για τις τροφές τελευταία και κοιτάω να δω ποιές ''αξίζουν'' και ποιές όχι μετά από μια σκέψη μου και μια συνομιλία μου με τον detla.

Όταν μια τροφή μου λέει στα συστατικά: Crude protein: 46,2 %, Crude fat: 8,9 %, Crude fiber: 2,3 %, Crude ash: 11,9 %, Humidity: 6,7 % πώς θα την χαρακτήριζες? Το 11.9% σε ash είναι πολύ?
-------------------------
Εdit: Ο φίλος george22 είπε τη γνώμη του σε αυτό το θέμα, γιατί έγραψα εκεί καταλάθος πρώτα: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=893567

Αν κατάλαβα καλά το 11.9% σε ash του φαίνεται κάπως ψηλό (είναι από την τροφή sera vipan) αλλά και από την dr bassleer biofish food regular που έχω (ash 9%) και από την jbl novo baby (ash 10%) και από την sera bloodworms (ash 9.9%) δεν είναι μεγάλες οι διαφορές.
-------------------------
Στην Ocean Nutrition Discus Flake όμως που είδα στο νετ έχει ash 5.6% που όντως είναι πιο λίγο και στην community flakes της ocean πάλι, είναι 6.5%.

Τί να κοιτάμε λοιπόν σε μια τροφή αφού έχουμε καταλήξει ότι είναι σωστή για τα ψάρια μας?
__________________
Urban Mood: https://www.youtube.com/watch?v=pS0ClD5LJ7o

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη stratigos24 : 22-06-15 στις 19:07 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
  #22  
Παλιά 22-06-15, 22:53
Το avatar του χρήστη george22
george22 Ο χρήστης george22 δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 17-03-2015
Περιοχή: athina
Μηνύματα: 67
Προεπιλογή

εγώ αυτό που έμαθα διαβάζοντας είναι πως τα ψάρια για να ανακαλύψουμε τι θέλουν πρέπει να διαβάσουμε για αυτά και τι φύση τους και πώς δεν μπορούμε να τα καλύπτουμε με μόνο ένα είδος τροφής γιαυτό και προσπαθούν όλοι για μια diy τροφή για να δώσουμε ένα έξτρα συμπλήρωμα
Απάντηση με παράθεση
  #23  
Παλιά 23-06-15, 20:29
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi
 
Εγγραφή: 20-12-2007
Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Μηνύματα: 19.365
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από stratigos24 Εμφάνιση μηνυμάτων
Σε υπερβολική χλωρέλλα, μπορεί να συμβεί το ίδιο?
Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο
Και ακόμα @Kλεό αλλά και γενικά:

Είμαι στο ψάξημο για τις τροφές τελευταία και κοιτάω να δω ποιές ''αξίζουν'' και ποιές όχι μετά από μια σκέψη μου και μια συνομιλία μου με τον detla.
Μυστικές συνομιλίες είχατε? Να μας πείτε κι εμάς αν θέλετε να σας πούμε τη γνώμη μας.
Όταν μια τροφή μου λέει στα συστατικά: Crude protein: 46,2 %, Crude fat: 8,9 %, Crude fiber: 2,3 %, Crude ash: 11,9 %, Humidity: 6,7 % πώς θα την χαρακτήριζες? Το 11.9% σε ash είναι πολύ?
-------------------------
Αν κατάλαβα καλά το 11.9% σε ash του φαίνεται κάπως ψηλό (είναι από την τροφή sera vipan) αλλά και από την dr bassleer biofish food regular που έχω (ash 9%) και από την jbl novo baby (ash 10%) και από την sera bloodworms (ash 9.9%) δεν είναι μεγάλες οι διαφορές.
-------------------------
Στην Ocean Nutrition Discus Flake όμως που είδα στο νετ έχει ash 5.6% που όντως είναι πιο λίγο και στην community flakes της ocean πάλι, είναι 6.5%.

Τί να κοιτάμε λοιπόν σε μια τροφή αφού έχουμε καταλήξει ότι είναι σωστή για τα ψάρια μας?
Κοιτάμε πριν καταλήξουμε
Το ποσοστό ash (η τέφρα) σε μιά τροφή δεν θεωρώ ότι είναι το πιό σημαντικό (γράφω στο πρώτο ποστ από που προέρχεται). Το σημαντικό είναι τα συστατικά της. Αυτά που γράφεις δεν είναι συστατικά και πχ το Crude protein (=ακατέργαστη πρωτεΐνη) μπορεί να μην είναι κατάλληλη και αυτό είναι σημαντικότερο από το υψηλό ποσοστό ash


Μου δίνεις πάντως την αφορμή να γράψω μερικά παραπάνω πράγματα που έχουν σχέση με το ερώτημα σου.

Αφού πάρουμε υπόψη μας όσα αναφέρω στο πρώτο μέρος του άρθρου,
είναι σημαντικό, όταν αγοράζουμε τροφές του εμπορίου,
να βλέπουμε την αναλυτική της γενική σύσταση (όπως protein, fat, fiber, κλπ) και τα αναλυτικά συστατικά της (πχ whole salmon fish, whole herring meal, spirulina, krill, κλπ).
Η βιομηχανία των ψαροτροφών (και γενικότερα η βιομηχανία τροφίμων-αλλά ας μη ξεφύγω απ' το θέμα) έχει κάνει σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις από τις ετικέτες των προϊόντων τι ακριβώς περιλαμβάνουν στην πραγματικότητα.
Η ορολογία που χρησιμοποιούν (με τη συνενοχή των κρατικών υπηρεσιών ελέγχου, παγκοσμίως) είναι ακατανόητη από τον απλό καταναλωτή.
Στο όνομα του κέρδους με λεκτικές ακροβασίες ή κωδικούς αποκρύπτουν σκόπιμα τα πραγματικά συστατικά για κάποιον που δεν είναι ειδικός (δηλ. από όλους εμάς).
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά θα φέρω ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Σε μια ψαροτροφή θα δούμε στην συσκευασία να γράφει σαν συστατικό "whole salmon meal" ή "salmon meal" δηλ. "γεύμα από ολόκληρο σολωμό" ή "γεύμα σολωμού". Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε χρήση σίγουρα όχι ολόκληρου του ψαριού αλλά τμημάτων του (πχ ουρά, δέρμα, κόκκαλα...). Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ίσως χρήση ολόκληρου του ψαριού και λέω ίσως γιατί δεν πιστοποιείται πουθενά ότι κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας (αποστείρωση, βράσιμο κλπ) και της ξήρανσης της τροφής (φυγοκεντροποίηση των υγρών, απομάκρυνση υγρασίας..) δεν έχουν αφαιρεθεί διάφορα συστατικά του ψαριού (που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για άλλες χρήσεις πχ καλλυντικά) όπως λίπη, αμινοξέα κλπ.
Στην παραπάνω περίπτωση αν και είναι προτιμότερη η τροφή που αναγράφει "whole salmon meal" από άποψη ποιότητας και διατροφικής αξίας, είναι φανερό ότι ούτε γι' αυτήν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς αν πράγματι αξίζει αυτό που πληρώνουμε (είναι κατανοητό νομίζω ότι άλλη τιμή πληρώνει η ψαροτροφο-βιομηχανία για ολόκληρο ψάρι και άλλη, πολύ χαμηλότερη, για υπολείμματα/υποπροϊόντα του ψαριού).
Αφού δούμε λοιπόν την ετικέτα με τα συστατικά της τροφής και καταλάβουμε αν είναι τουλάχιστον κατάλληλα για τα ψάρια μας (άλλο κατάλληλα και άλλο κατάλληλα και ποιοτικά, άλλο ποιοτικά και άλλο κατάλληλα),
επιλέξουμε κάποια που δεν περιέχει πρωτεΐνες από θερμόαιμα ζώα-θηλαστικά-πουλερικά αλλά από ψάρια και υδρόβια φυτά και έχει τις απαραίτητες βιταμίνες και αμινοξέα (φυσικής προέλευσης και όχι χημικά),
πρέπει να προσέξουμε αν περιέχει πιθανά τοξικές ή αμφιλεγόμενης επικινδυνότητας ουσίες. Τέτοιες είναι κάποια πρόσθετα συντηρητικά-αντιοξειδωτικά όπως τα Butylated hydroxyanisole (BHA), Butylated hydroxytoluene (BHT), Ethoxyquin, α-τοκοφερόλες κλπ αλλά και συνθετικές βιταμίνες όπως η Κ3 ή συνθετική βιταμίνη Κ που τη συναντάμε με διάφορες ονομασίες και διάφορες τεχνητές χρωστικές ουσίες (πιο συχνά τις βλέπουμε σε τροφές που αναφέρουν ότι δυναμώνουν το χρώμα των ψαριών και για να το πιστέψουμε τους ρίχνουν και μια κόκκινη χρωστική).
Όλες αυτές τις ουσίες τις αποφεύγουμε (και στα δικά μας τρόφιμα) αλλά δεν είναι σίγουρο ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Τουλάχιστον πρέπει να προσπαθούμε.
Προκύπτει βέβαια το ερώτημα : υπάρχει κάποια απόλυτα ασφαλής και ποιοτική τροφή στο εμπόριο?
Κατά τη γνώμη μου και όσο μπορώ να γνωρίζω, υπάρχουν πολλές τροφές με ποιοτικά συστατικά, συνήθως αρκετά ακριβές, από διάφορες εταιρείες αλλά με καμιά δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν περιέχει καμία επικίνδυνη ουσία (όταν λέω επικίνδυνη, όχι με την άμεση έννοια να προκαλέσει ακαριαίο θάνατο στα ψάρια μας, αλλά να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους όπως ακριβώς συμβαίνει στους ανθρώπους με την κατανάλωση τροφών που έχουν αντίστοιχα συστατικά).
Υπάρχει εναλλακτική? ίσως είναι η diy τροφή αλλά κι εκεί πάλι δεν νομίζω ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε όλα (πχ φυτοφάρμακα στα φυτά, ορμόνες, φάρμακα και συντηρητικά στα ψάρια).
*Ας προσπαθούμε για το καλύτερο στη διατροφή των ψαριών μας (και τη δική μας ) ελπίζοντας ότι κάποτε το κέρδος δεν θα είναι το βασικό κριτήριο στη λειτουργία της αγοράς.
Απάντηση με παράθεση
  #24  
Παλιά 23-06-15, 21:38
Το avatar του χρήστη stratigos24
stratigos24 Ο χρήστης stratigos24 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 29-03-2011
Περιοχή: Αθηνα-Βυρωνας
Μηνύματα: 2.278
Προεπιλογή

Να σαι καλά, θα το διαβάσω μετά με προσοχή, γιατί είμαι δουλεία και δεν μπορώ να το δω καλά..

Με delta δεν λέγαμε τίποτα (βασικά λέγαμε πάνω σε τροφές κλπ, αλλά δεν το αναλύσαμε πολύ εκείνη την ώρα, τώρα αν έχει κάτι να συμπήρώσει, ας το πει ), απλά τον ρώτησα επειδή έχω ένα άρρωστο espei και ψάχνω να βρω την αιτία, μήπως φταίνε τροφές κλπ..
__________________
Urban Mood: https://www.youtube.com/watch?v=pS0ClD5LJ7o
Απάντηση με παράθεση
  #25  
Παλιά 24-06-15, 19:15
pavos Ο χρήστης pavos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 09-05-2015
Περιοχή: Ξανθη
Μηνύματα: 809
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Κλεόβουλος Εμφάνιση μηνυμάτων

στάχτη/τέφρα(ash-αυτό δείχνει σε ποιο βαθμό χρησιμοποιούνται υποπροϊόντα ψαριών όπως κόκκαλα/κεφάλια/λέπια) πρέπει να την αποφεύγουμε.
ΔΛΔ οσο περισσότερα υποπροϊόντα υπαρχουν τοσο περισσοτερο ash βαζουν στην τροφη???
Αυτα τα υποπροϊόντα σε μικρη ποσότητα κανει καλο??

Τα άλευρα των σιτηρών που χρησιμοποιούνται στις ψαροτροφές σαν "συγκολλητική" ουσία των συστατικών τους μπορεί να μην δημιουργούν πρόβλημα όταν είναι σε μικρό ποσοστό. Όταν όμως είναι μεγάλο ποσοστό της τροφής (αφού είναι και φτηνή πρώτη ύλη) τα ψάρια επειδή δεν μπορούν να διασπάσουν εύκολα τους υδρογονάνθρακες που περιέχουν, ένα μέρος τους το μετατρέπουν σε λίπος και το υπόλοιπο προκαλεί δυσκοιλιότητα και πεπτικά προβλήματα (πιθανά και bloat).

Άλευρα σιτηρών ή πιτουρα??? Και για ποιο λογο λειτουργουν σαν συγκολλητικό??


Άλλη παρανόηση έχει να κάνει με την σπιρουλίνα που λόγω της μεγάλης διατροφικής της αξίας την βλέπουμε σαν συστατικό των τροφών.
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα ψάρια

Ξέρουμε τι αναλογία πρεπει να μπαίνει σε τροφή που κανουμε σπιτι??

.
κάποιες ερωτησεις για αρχή!!!!
__________________
Σταύρος
Απάντηση με παράθεση
  #26  
Παλιά 25-06-15, 07:57
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi
 
Εγγραφή: 20-12-2007
Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Μηνύματα: 19.365
Προεπιλογή

1. α)Ναι - β) Δεν είναι απαραίτητο, όπως δεν είναι απαραίτητο να κάνει και κακό. Όλα αυτά υπάρχουν και σε μια άλλη τροφή που περιέχει ολόκληρο ψάρι. Όταν αυτή καταναλωθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συστατικών αποβάλλονται. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι η τροφή που περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό τέφρας είναι υποβαθμισμένη, μικρότερης θρεπτικής αξίας και πιο φτηνή στην παρασκευή της.
2. α)Άλευρα. Τα πίτουρα τα χρησιμοποιούν για να αυξήσουν το ποσοστό φυτικών ινών. - β)Δεν είμαι χημικός για να το εξηγήσω επαρκώς αλλά να σου δώσω ένα παράδειγμα από την καθημερινότητα για να το καταλάβεις : όταν η σούπα ή η σάλτσα είναι νερουλή προσθέτουμε corn flour (καλαμποκάλευρο) για να γίνει ομοιογενής και βελουτέ. Το άμυλο του αλευριού ομογενοποιεί το μείγμα.
3. Το όριο είναι να μην υπερβάλλεις (και κάποιες απαραίτητες βιταμίνες σε υπερδοσολογία είναι επιβλαβείς). Για κάποια είδη υπάρχουν αποδείξεις ότι επηρεάζει το χρώμα τους τονίζοντας το φάσμα του μπλε (πχ Labidochromis). Η σπιρουλίνα είναι πλήρης τροφή, απόλυτα αφομοιώσιμη και πολύτιμη για τα ψάρια (και για μας).

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Κλεόβουλος : 27-06-15 στις 07:37
Απάντηση με παράθεση
  #27  
Παλιά 25-06-15, 09:39
pavos Ο χρήστης pavos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 09-05-2015
Περιοχή: Ξανθη
Μηνύματα: 809
Προεπιλογή

Άρα όταν λες να μην το παρακανουμε για το ποσότητες μιλάμε ?
__________________
Σταύρος
Απάντηση με παράθεση
  #28  
Παλιά 25-06-15, 13:29
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi
 
Εγγραφή: 20-12-2007
Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Μηνύματα: 19.365
Προεπιλογή

Ε να μη ταΐζουμε καθημερινά και μόνο σπιρουλίνα.
Αν έχει η diy τροφή σου πχ 10% σπιρουλίνα πιστεύω είσαι μια χαρά.
Απάντηση με παράθεση
  #29  
Παλιά 25-06-15, 14:16
pavos Ο χρήστης pavos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 09-05-2015
Περιοχή: Ξανθη
Μηνύματα: 809
Προεπιλογή

1. Όταν λες ολόκληρο ψάρι εννοείς χωρίς εντερα και βρανχια

2. Τα κόκαλα σε μικρές ποσότητες δεν θα έπρεπε να κάνουν καλό αφού περιέχουν ασβέστιο?

3. Η τεφρα τι κάνει στην τροφή
__________________
Σταύρος
Απάντηση με παράθεση
  #30  
Παλιά 25-06-15, 16:46
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi
 
Εγγραφή: 20-12-2007
Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Μηνύματα: 19.365
Προεπιλογή

1. Όταν πρόκειται για μικρά ψάρια σίγουρα είναι ολόκληρα (σιγά μη κάτσουν να τα καθαρίσουν ένα-ένα). Από τα μεγάλα ίσως να τα αφαιρούν.
2.Δεν λέω κάπου ότι κάνουν κακό.
3.Μειώνει την θρεπτική της αξία.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Νεροχελώνα - Πρόγραμμα διατροφής Ορέστης Άλλα ζώα 5 04-02-12 21:47
Πρόβλημα διατροφής Black Moore dmantz76 Χρυσόψαρα 2 04-10-11 16:15
είμαστε ότι τρώμε..!!..(?), περι διατροφής ο λόγος... noe Γλυκό νερό - Γενικά 7 30-10-08 12:10
Προτάσεις διατροφής. chriskousis Malawi 9 21-11-07 18:14
Περί του Π.Σ.Φ.Ε. Tolis Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων του Ενυδρείου 9 31-07-03 02:45

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 19:44.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,13123 seconds with 12 queries