Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Φυτεμένα Ενυδρεία > Παρουσιάσεις Φυτεμένων Ενυδρείων

Παρουσιάσεις Φυτεμένων Ενυδρείων Υποβρύχιοι κήποι - aquascaping

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 10-12-10, 13:16
Το avatar του χρήστη kingrim
kingrim Ο χρήστης kingrim δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 08-02-2005
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 3.101
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην kingrim
Προεπιλογή Τροποι στησιματος ενυδρειων με φυτα

Τρόποι Στησίματος Ενυδρείων με Φυτά





Οι περισσότεροι όταν θέλουμε να στήσουμε ένα νέο ενυδρείο με φυτά πελαγώνουμε όταν έρθει η ώρα να βρούμε πως θα παρουσιάσουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Παρακάτω θα σας δείξω μερικούς βασικούς τρόπους στησίματος ενυδρείων που περιέχουν σαν βασικό διάκοσμο τα φυτά, τους οποίους μπορείτε να κάνετε χρήση σαν βάση και εκεί πάνω να χτισετέ το δικό σας υποβρύχιο κήπο.




Η πρώτη βασική μας απόφαση θα πρέπει να είναι για το κεντρικό θέμα του ενυδρείου. Ένα ενυδρείο με υγείες φυτά και κατοίκους εάν δεν έχει ένα σημείο σαν κεντρικό θέμα ‘’χάνει την αξία του αφού το μάτι του θεατή δεν θα μπορεί να εστιάσει κάπου και να χαλαρώσει όποτε θα κάνει ένα γρήγορο πέρασμα από όλο το ενυδρείο και θα πάρει το βλέμμα του. Σαν κεντρικό θέμα μπορούμε να έχουμε μερικές πέτρες ή ξύλα ή ακόμα και εάν πολύ όμορφο φυτό. Καλό θα ήταν να μην μπει το κεντρικό μας θέμα ακριβώς στο μέσον του ενυδρείου γιατί έτσι θα δώσει μια συμμετρία και θα χάσουμε την αίσθηση του φυσικού. Το ίδιο κακό είναι να έχουμε και πολλά σημεία εστίασης αφού θα μπερδέψουμε τον θεατή για το τι θέλουμε να του πούμε. Το ποιο σύνηθες είναι να υπάρχει ένα ‘’δυνατό’’ κεντρικό θέμα και ένα βοηθητικό για να χαλαρώσει ο θεατής όταν θα τον έχει κουράσει το πρώτο σημείο.







Παρακάτω θα δούμε για μερικές τεχνικές:






TΕΧΝΙΚΗ Vή U




Είναι μια τεχνική όπου στο πίσω μέρος του ενυδρείου τοποθετούμε τα φυτά με τέτοιον τρόπο ώστε να σχηματιστεί στην πίσω ζώνη ένα Vή ένα U.
Με αυτήν την τεχνική οδηγούμε το μάτι του θεατή στο τελείωμα του V-U. Όπου θα βάλουμε και το κεντρικό μας θέμα δημιουργώντας ένα σημείο εστίασης για τον θεατή, εάν βάλουμε και ένα εντυπωσιακό φυτό στα Ύ του ενυδρείου τότε θα έχουμε ένα ακόμα σημείο εστίασης όπου θα τραβήξει το βλέμμα του θεατή όταν θα ‘’βαρεθεί’’ το πρώτο μαγνητίζοντας τον για περισσότερο χρόνο.
Στην μεσαία ζώνη μπορούμε να βάλουμε μερικές πέτρες ή φυτά μεσαίου ύψους και στην μπροστά ζώνη ένα γρασίδι






Τεχνική Ανάποδο Vή U




Σε αυτήν την τεχνική δημιουργούμε ένα θέμα στο κέντρο του ενυδρείου το όποιο είναι πιο ψήλο από όλα τα υπόλοιπα τμήματα έτσι δημιουργούμε ένα ανάποδο V ή Uοδηγώντας το μάτι του θεατή στο κεντρικό σημείο εστίασης μας όπου μπορούμε να έχουμε δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα από πέτρες-ρίζες-και φυτά το όποιο θα ‘’σβήνει’’ προς όλες τις κατευθύνσεις και θα καταλήγει σε ένα τάπητα από χαμηλά φυτά. Καλό θα ήταν να μην βάλουμε εντυπωσιακά φυτά για θαμνακια και για τάπητα καθώς θα τραβήξουν το μάτι του θεατή κάνοντας τον να χάσει το κεντρικό σημείο εστίασης ένας καλός συνδυασμός θα ήταν Cubaγια γρασίδι και Blyxa για θαμνακια αυτά τα δυο φυτά θα κάνουν ωραία αντίθεση μεταξύ τους και δεν θα τραβήξουν τα βλέμματα από το κέντρο









Σε αυτήν την τεχνική δημιουργούμε στο ένα πλαϊνό του ενυδρείου ένα ψηλό σημείο εστίασης το όποιο θα ‘’σβήνει’’ όσο θα πηγαίνουμε προς το άλλο πλαϊνό.
Στην πλευρά που θα έχουμε το πιο ψηλό σημείο μας θα δημιουργήσουμε μια σύνθεση φυτών με περίπου τον ίδιο τύπο φυλλώματος και χρώματος και κάπου στα 2/3 της σύνθεσης θα βάλουμε ένα εντυπωσιακό φυτό με διαφορετικό χρώμα και τύπο φυλλώματος έτσι θα το έχουμε πλαισιώσει με τα υπάλληλα φυτά και θα έχουμε οδηγήσει το μάτι του θεατή στο πιο όμορφο τμήμα μας. Μπροστά από αυτήν την σύνθεση θα βάλουμε μερικά φυτά μεσαίας ζώνης ή και μερικές πέτρες και σε όλο το υπόλοιπο ενυδρείο ένα χαμηλό φυτό για τάπητα.








Dutch Style




Αυτό το στυλ είναι από τα πιο παλιά στον κόσμο των ενυδρείων και έχει πολλούς οπαδούς. Στο DutchStyle βάζουμε στην πίσω ζώνη ψηλά φυτά διαφόρων τύπων που δημιουργούν συστάδες που δένουν αρμονικά μεταξύ τους, στην μεσαία ζώνη βάζουμε κάποια φυτά που κλαδεύουμε σε θάμνους, και στην μπροστά ζώνη βάζουμε κάποια πολύ χαμηλά φυτά με αυτήν την τεχνική ενισχύουμε την αίσθηση του βάθους κάτι που είναι πολύ βασικό για να έχουμε ένα ενυδρείο που θα τραβήξει τα βλέμματα των θεατών. Στο DutchStyle κάνουμε χρήση φυτών με έντονα και διαφορετικά χρώματα και συνήθως δεν βάζουμε ξύλα και πέτρες. Αυτό το στυλ παραπέμπει σε έναν οργανωμένο κήπο και όχι σε κάτι φυσικό αλλά εάν τα φυτά είναι υγιείς και κλαδεμένα σωστά δίνει ένα υπέροχο οπτικό αποτέλεσμα







IWAGUMI



Μια ακομα προταση ειναι να κάνουμε χρήση ενός δύσκολου στυλ του IWAGUMI
To iwagumi είναι εμπνευσμένο τεχνικές που εφαρμόζονται σε Ιαπωνικούς κήπους. Εκεί τοποθετούσαν βράχους σε διάφορα μεγέθη αλλά από το ίδιο τύπο πετρώματος για να διακοσμήσουν τις αυλές τους. Συνήθως τοποθετούσαν έναν μεγάλο βράχο και 2 μικρότερους να τον πλαισιώνουν. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τα ενυδρεία μας. Το iwagumi βρίσκει την ομορφιά μέσα στην απλότητα ,για αυτό σε τέτοιου είδους ενυδρεία θα δούμε ελάχιστους τύπους φυτών (συνήθως ένα μόνο γρασίδι και κάποιο φυτό που κάνει θάμνους) και ένα μόνο είδος ψαριών για να τονίσουμε την απλότητα. Το να ξεκινήσεις ένα τετοιο ενυδρείο θέλει αρκετή πείρα καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρει ισορροπία στην αρχή και να μην το καταλαβουν οι αλγες, αφού όπως είπαμε έχουμε ένα-δυο φυτά ,το ένα από αυτά σίγουρα τάπητας που έχει αργή ανάπτυξη αλλά απαιτεί πολύ φως ,κάτι που θα δημιουργεί προβλήματα με την λίπανση για αυτόν τον λόγο καλό θα ήταν να βάλετε από την αρχή κάποιες αλγοφαγες γαρίδες






RYUBOKU



Το Ryuboku είναι μια τεχνική χωρίς πολλούς περιορισμούς αφού αναφέρετε κυρίως σε ενυδρεία τα οποία έχουν σαν βασικό υλικό τα Ξύλα και ως δεύτερο ή και καθόλου τις πέτρες. Στην κυριολεξία το Ryuboku στα ιαπωνικά σημαίνει ξύλο με κλίσεις. Συνήθως σε τέτοιου είδους ενυδρεία θα δούμε διάφορες moss να είναι δεμένες πάνω στα ξύλα δίνοντας μια πιο φυσική αίσθηση στο ενυδρείο. Θα μπορούσαμε να τα συμπεριλάβουμε σαν ενυδρεία και σε διάφορα άλλα Στυλ αλλά οι κάτοχοι τέτοιων ενυδρείων έχουν δώσει αυτό το όνομα θέλοντας να διαφοροποιηθούν από τις γενικότερες κατηγορίες. Ένα τέτοιο ενυδρείο που έχει χαρακτηριστεί απο τον Κάτοχο
του ως Ryuboku είναι το παρακάτω.








Wabi-kusa



Το Wabi-Kusa έχει σαν σκοπό να μεγαλώσουμε μια μπάλα από ενυδρειακα φυτά σε κατάσταση καλλιέργειας εκτός νερού ή ημιβυθισμένη. Το Wabi-Kusa άρχισε από τον Αmano και ουσιαστικά είναι μια μπάλα χωμάτων (συνήθως κάποια μίξη) η οποία έχει καλυφτεί με αρκετές ποικιλίες φυτών τα οποία μεγαλώνουν και στην επίγεια μορφή τους. Βασική αρχή αυτής της μεθόδου είναι να αφήσουμε τα φυτά να πάρουν την άγρια φυσική τους ομορφιά. Αυτή η μπάλα συνήθως κατασκευάζετε εκτός νερού και μετά τοποθετείτε σε ένα ενυδρείο χωρίς καπάκι για να μπορεί ο θεατής να θαυμάσει τα φυτά σε όλες τις πιθανές καταστάσεις τους.










Taiwan style






Σε αυτού του είδους τα ενυδρεία ο σκοπός είναι να αναπαραστήσουμε ένα βουνό, έναν δρόμο, ένα δάσος, κάποιο φυσικό αξιοθέατο, κάποια σκηνή από το σινεμά, ή ακόμα μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα δικό μας φανταστικό τοπίο. Αφού δημιουργήσουμε το aquscape μας με τα φυτάκια του μετά κάνουμε χρήση συνήθως κεραμικών διακοσμητικών όπως ανθρωπάκια-ζώα-πόρτες-πύργους με σκοπό όταν κάποιος κοιτάξει το ενυδρείο μας να του θυμίζει το αρχικό θέμα που είχαμε σκεφτεί. Το κακό με αυτό το στυλ είναι ότι θα ʽʼκοπείʼʼ από πολλούς διαγωνισμούς αφού σαν βασικό κριτήριο είναι τα φυσικά υλικά. Πάντως εάν κάποιος φτιάξει ένα τέτοιο ενυδρείο προσεκτικά θα κεντρίσει το ενδιαφέρων πολλών θεατών.









ΕL-Natural



Η νοοτροπία σε αυτού του είδους ενυδρεία είναι να μεγαλώσουμε φυτά με λίγο κόπο χαμηλό κόστος και ελάχιστη τεχνολογία για αυτό εκμεταλλευόμαστε το φυσικό φως κάνουμε λίγες αλλαγές νερου(1 φόρα το εξάμηνο) και χρησιμοποιούμε ένα μίγμα χώματος για υπόστρωμα που το έχουμε καλύψει από πάνω με κάποιο πετροδες υπόστρωμα (χαλίκι αμμο) δεν χρειάζεται να έχουμε φίλτρο παρά μόνο έναν κυκλοφορητή και δεν ρίχνουμε λιπάσματα και διοξείδιο. Η λογική είναι ότι τα φυτά θα παίζουν το ρόλο του φίλτρου και τα ψάρια τον ρόλο του παραγωγού θρεπτικών ουσιών για τα φυτά. Όπως καταλαβαίνεται από τα παραπάνω το EL-Natural είναι πιο πολύ ένα είδος μεγαλώματος φυτών και μια διαφορετική νοοτροπία παρά ένα στυλ για aquascaping. Επίσης μπορεί να τα συναντήσουμε και με το όνομα ΝΡΤs (natural planted tanks). Η Diana Walstad πρωτοξεκίνησε αυτού του είδους τα ενυδρεία και έχει γράψει και ένα βιβλίο με τίτλο ʽʼEcology of the Planted Aquariumʼʼ για αυτό τον λόγο προς τιμήν της παρακάτω θα δούμε και ένα από τα ενυδρεία της.






Zen Garden





Αυτό το Στυλ έχει επισκιαστεί γιατί συνήθως τα ενυδρεία του δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν και με μια πρώτη ματιά τα μπερδεύουμε και τα κατατάσσουμε σε άλλα στυλ. Η βάση αυτής της τεχνικής προέρχεται από τους κινέζικους κήπους όπου επικρατεί ηρεμία και ισορροπία σε όλα τα τμήματα του, ο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε περίπλοκα συμπλέγματα από φυσικά υλικά. Αυτό το στυλ είναι δύσκολο να διδαχτεί γιατί πηγάζει από την ίδια την κουλτούρα ενός λαού και το πώς αντιλαμβάνεται την φύση, επίσης έχει τραβήξει πολλά χαρακτηριστικά και από τους κήπους με Bonsai. Ο Amano προσπαθώντας να προσεγγίσει την έννοια του Ζen Garden είπε σε ελεύθερη μετάφραση: ‘’ το να εξηγήσεις το ZEN STYLE είναι πολύ δύσκολο με λογία. Κομμάτι του στόχου είναι να μετατρέψεις το ενυδρείο όχι σε μια ωμη αναπαραγωγή από κάποιο βιότοπο, αλλά να δημιουργήσεις μια σύνθεση που προκαλεί συγκίνηση στον θεατή. Είναι μια Ζωντανή Τέχνη, και το ενυδρείο σας είναι ο καμβάς.’’ . Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος για να στήσει ένα τέτοιο ενυδρείο είναι να βγει στην φύση και να αποκωδικοποιήσει το κάθε σύμπλεγμα υλικών που θα βρει μπροστά του να ανακαλύψει πως επηρεάζει μια πέτρα την ριζά ενός φυτού, πως επηρεάζει το τρεχούμενο νερό μια πέτρα , να παρατηρήσει μια στοίβα από πέτρες και να ανακαλύψει πως και γιατί βρεθήκαν εκεί. ’’Μπορεί να είναι κάτι που δεν μπορεί να διδαχτεί γιατί πηγάζει από την ίδια την φύση άλλα ακόμα και η φύση έχει τους δικούς τις κανόνες’’ είναι μια ακόμα έκφραση του Amano για αυτήν την τεχνική.







Mountainscape



Σε αυτήν την τεχνική ο σκοπός μας είναι να βρούμε ένα φυσικό τοπίο από κάποιο βουνό και να το αναπαραστήσουμε μέσα στο ενυδρείο μας ακόμα μπορούμε να φανταστούμε και ένα τοπίο ή ακόμα και να το ζωγραφίσουμε πριν μπούμε στην λογική να κάνουμε το hardscape μαs. Για να είναι πιο ρεαλιστικό θα πρέπει να βρούμε αρκετές πέτρες σε διάφορα μεγέθη και σχήματα αλλά να είναι από το ίδιο υλικό πετρώματος για να δίνει μια ομοιόμορφη εικόνα. Ένα τέτοιο ενυδρείο είναι και ‘’ο Θρόνος του Δια’’ που εμπνεύστηκε ο Raven από τον Όλυμπο το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας όπου κατοικούσαν οι Αρχαίοι Θεοί.


Στην αρχή στο Hardscape μπορεί να μας φανούν οι πέτρες πάρα πολλές ίσως και υπερβολικά πολλές, αλλά όταν φουντώσουν τα φυτά και τα θαμνακια μας ένα μεγάλο μέρος τους θα κρυφτεί οπότε προσπαθήστε να φανταστείτε το τελικό αποτέλεσμα.



Treescape


Σε αυτήν την τεχνική όπως μπορούμε να καταλάβουμε και από τον τίτλο το κεντρικό μας θέμα είναι να αναπαραστήσουμε ένα δέντρο με τον περιβάλλοντα χώρο του. Είναι μια αρκετά δύσκολη τεχνική αφού το να μεγαλώσεις τα φυτά κάτω από την σκιά του δέντρου είναι κάτι αρκετά δύσκολο και πρέπει οι επιλογές στα φυτά να είναι προσεγμένες. Επίσης για να διατηρούμε το δέντρο σε όμορφη κατάσταση θέλει συχνό κλάδεμα. Ένας πολύ καλός aquascaperαυτού του είδους είναι ο FilipeOliveira ο οποίος έχει δημιουργήσει φανταστικά ενυδρεία χρησιμοποιώντας κυρίως mossγια να αναπαραστήσει το φύλλωμα των δέντρων του. Μια λεπτομέρεια που μπορεί να μας καταστρέψει όλο τον κόπο μας είναι ότι θα πρέπει να φροντίζουμε να παίρνει η Mossφως στις ρίζες τις για να μην σαπίσει και ξηλωθεί από το δεντράκι μας.


Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Raven : 16-01-11 στις 03:00
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 10-12-10, 13:24
Το avatar του χρήστη zapatas
zapatas Ο χρήστης zapatas δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 30-07-2010
Περιοχή: πειραιας
Μηνύματα: 662
Send a message via Skype™ to zapatas
Προεπιλογή

kingrim ???
σε παρακαλω σταματαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα
μας εχετε αρρωστησει ολους εδω μεσα....

(υ.γ. μην σταματας....συνεχισεεεεεεεεεεε)
__________________
Το ακούω και το ξεχνώ. Το βλέπω και το θυμάμαι. Το κάνω και το καταλαβαίνω.
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 10-12-10, 19:07
mikeepidio Ο χρήστης mikeepidio δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 28-05-2010
Περιοχή: Θεσσαλονίκη - Χαριλάου
Μηνύματα: 108
Προεπιλογή

Είναι όλα υπέροχα!!!
__________________
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 17-01-11, 00:30
MoMoR Ο χρήστης MoMoR δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 23-11-2010
Περιοχή: athina
Μηνύματα: 41
Προεπιλογή

κοιτάζω το δικό μου και κλαίω....έλεος πια έλεος ....αυτά είναι έργα τέχνης
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 30-12-12, 15:28
Το avatar του χρήστη ΣΤΕΛΙΟΣ 34
ΣΤΕΛΙΟΣ 34 Ο χρήστης ΣΤΕΛΙΟΣ 34 δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 10-12-2012
Περιοχή: Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Μηνύματα: 86
Προεπιλογή

Απλα ... αριστουργηματα!!!
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 15-03-13, 04:49
Το avatar του χρήστη nospanos
nospanos Ο χρήστης nospanos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 30-09-2012
Περιοχή: Ανατολική Αττική
Μηνύματα: 369
Προεπιλογή

Τι να πει κανείς..... απλά δεν υπάρχουν λόγια μόνο βλέπεις και μένεις με το στόμα ανοιχτό!!
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 15-03-13, 09:35
Το avatar του χρήστη alchemist
alchemist Ο χρήστης alchemist δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 08-11-2012
Περιοχή: Ρεθυμνο Κρητη
Μηνύματα: 216
Προεπιλογή

Τελεια...

Εβαλα μια ριζα και 2 βαλισνεριες και
νομιζα οτι εκανα κανενα κατορθωμα....
__________________
Αν τα λάθη μάς διδάσκουν, τότε έχω μια καταπληκτική μόρφωση!

Μανουσος
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 19-12-15, 21:54
Το avatar του χρήστη more2
more2 Ο χρήστης more2 δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 19-11-2014
Περιοχή: Ζωγράφου
Μηνύματα: 267
Προεπιλογή

Το ξερω οτι ειναι παλιό το post αλλα τα links με τις φωτο ειναι νεκρά..
__________________
Think,Draw and Print!
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 19-12-15, 22:20
Το avatar του χρήστη alexis cosmo
alexis cosmo Ο χρήστης alexis cosmo δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 11-04-2015
Περιοχή: θεσσαλονικη
Μηνύματα: 1.372
Προεπιλογή

Ναι ουτε γω βλεπω φωτο παιδια
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 03-04-18, 16:17
athepar Ο χρήστης athepar δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 02-04-2018
Περιοχή: Κυψέλη, Αθήνα
Μηνύματα: 5
Προεπιλογή

Κρίμα! Δεν φαίνονται οι εικόνες!

Sent from my HUAWEI VNS-L31 using Tapatalk
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
τροποι στησιματος olga Παρουσιάσεις Φυτεμένων Ενυδρείων 6 18-09-10 23:32
Εμφανιση μικροοργανισμων κατα τη διαρκεια στησιματος ενυδρειου Δημητρης Α. Αρχάριοι γλυκού νερού 17 05-01-09 15:06
Ευγενεις τροποι απαντησης filoxenos Greek Aquarist's Boards 15 26-05-06 10:26
Τροποι αλλαγων νερου newfish Γλυκό νερό - Γενικά 0 23-12-02 18:31

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 13:00.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,09863 seconds with 12 queries