Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Γλυκό νερό - Γενικά

Γλυκό νερό - Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες.

Κλειστό Θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 13-12-02, 20:58
Το avatar του χρήστη newfish
newfish Ο χρήστης newfish δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 13-12-2002
Περιοχή: Φέρμα Ιεράπετρα Κρήτη
Μηνύματα: 516
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην newfish
Προεπιλογή Προυπολογισμός ενυδρείου

Title: Συμβουλές
Post by: Emmanuela on 02/05/02 at 07:29:25
--------------------------------------------------------------------------------
Κατι που αφορα το ενυδρειο που προκειται εγω να παρω ποσο περιπου κοστιζει ενα ενυδρειο 100 λιτρων?

Ευχαριστω πολυ και ελπιζω να μας απαντησετε διοτι συνεχεια γεννιουνται καινουργια ερωτηματα!

Εμμανουελα


--------------------------------------------------------------------------------
Title: Re: Συμβουλές
Post by: zincfree on 02/12/02 at 00:54:37
--------------------------------------------------------------------------------
Κανένας δεν μπορεί να σου απαντήσει για το κόστος ενός ενυδρείου. Μπορεί ένα ενυδρείο ενός (1) λίτρου να κοστίσει μέχρι και 2000€ (made by Aqua Design Amano) ενώ μπορεί να πληρώσεις τα ίδια χρήματα για ένα ενυδρείο πεντακοσίων (500) λίτρων. Ο λόγος είναι πως τα πάντα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Και για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στα ακόλουθα:

α) Το ενυδρείο
Υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμα ενυδρεία με φορμάικα ή πλαστικές επενδύσεις με ένα x κόστος. Υπάρχουν ελληνικής, πωλωνικής, ασιατικής και ευρωπαϊκής ή αμερικάνικης κατασκευής με ανάλογα κόστη.
Εάν οι διαστάσεις τους (οι οποίες είναι συγκεκριμένες) σε βολέυουν, έχει καλώς αλλιώς πηγαίνεις σε παραγγελία η οποία ανεβάζει το κόστος.
Αυτά τα ενυδρεία έχουν συγκεκριμένο χώρο (πίσω ή στη μέση) για λάμπες. Ο χώρος που διαθέτουν τέτοια ενυδρεία για τις λάμπες δεν είναι αρκετός για να βάλεις όσες χρειάζονται πραγματικά για να κρατήσεις φυτά.
Σ' αυτήν την περίπτωση (εάν δηλαδή θέλεις φυτεμένο ενυδρείο) πας κατ' ευθείαν σε παραγγελία ενυδρείου με απλά γυάλινα καπάκια (ώστε να περνάει το φως) και ένα κρεμαστό hood για τις λάμπες.
Και σε αυτό έχουμε δύο περιπτώσεις. Είτε χρησιμοποιείς πολλές λάμπες φθορισμού ή αγοράζεις έτοιμο ένα hood με λάμπες Metal Halide, Merqury Vapor κλπ κλπ που διάφορες εταιρείες κατασκευάζουν (ας μην αναφερθώ σε ονόματα και φανεί σαν διαφήμηση). Αυτό ανεβάζει αισθητά το κόστος αλλά σου το ξεπληρώνει το αποτέλεσμα.
Συνήθως βρίσκεις στο εμπόριο procat ενυδρεία που διαθέτουν εσωτερικό πλαστικό χώρισμα-φίλτρο, που συνήθως είναι αρκετά αξιοπρεπές σαν δυναμικό. Σε αντίθετη περίπτωση πας σε παραγγελία.

β) Εξοπλισμός.
Τα ενυδρεία με εσωτερικό πλαστικό χώρισμα-φίλτρο, συνήθως διαθέτουν (εάν διαθέτουν) ελλειπή εξοπλισμό (μικρές αντλίες, μικρούς θερμοστάτες, ακατάλληλα ή λίγα υλικά φιλτραρίσματος κλπ) οπότε να προτιμίσεις ενυδρείο με εσωτερικό πλαστικό χώρισμα-φίλτρο, αλλά χωρίς τον εξοπλισμό, οπότε σου δίνεται η ευκαιρία να τον διαλέξεις μόνη σου και προσεκτικά.
Ο εξοπλισμός σου μπορεί να είναι made in China, Taiwan, Malaisia κλπ (με τις ανάλογες συνέπειες αξιοπιστίας αλλά και κόστους) ή made in the U.S., Germany ή England με επίσης ανάλογες οικονομικές συνέπειες αλλά και άλλης ποιότητας.
Τα εξωτερικά φίλτρα έχουν το ανάλογο κόστος σε σχέση με την χώρα κατασκευής τους και την ποιότητά τους.

γ) Παρελκόμενα
Από το είδος του χαλικιού που θα διαλέξεις έως το θερμόμετρο υπάρχουν διαβαθμίσεις στα κόστη. Για παράδειγμα μπορείς να αγοράσεις ένα γυάλινο θερμόμετρο made in China ή ένα "κυριλέ" made in France με υπερτριπλάσια διαφορά στην τιμή από το πρώτο.

δ) Ψάρια - Φυτά
Λίγα φυτά και ενυδρείο είναι σχετικά κακή αρχή. Το θέμα είναι πόσα διαθέτεις γι' αυτό το κομμάτι.
Τα ψάρια, αναλόγως είδους, σπανιότητος, ηλικίας κλπ έχουν και το ανάλογο κόστος.

ε) Διάφορα
Εάν βάλεις φυτά θα χρειαστείς διαφόρων τύπων λιπάσματα. Λίπασμα υπόστρωμα, ταμπλέτες boosters για καινούργια φυτά και υδροδυαλυτά λιπάσματα γενικής χρήσης και εμπλουτιστικά σιδήρου για τις ρουτίνες.
Το aquascape που θα κάνεις για να διαμορφώσεις το περιβάλλον έχει το λίγο ή περισσότερο κόστος, πάντα σε αναλογία του τι θα χρησιμοποιήσεις (ρίζες mopani, συνθετικά υλικά back ground, απλές πέτρες που θα μαζέψεις η ίδια κλπ).

Εν κατακλείδι
Υπολόγισα για ένα φίλο το κόστος για ένα ενυδρείο του μέτρου (procat) με πλαστικά καπάκια ελληνικής κατασκευής και βρήκα πως για να βάλει κιχλίδες, θα χρειαστεί μαζί με την αγορά του tank, περίπου στα 400€, χωρίς τα ψάρια και τα φυτά που ενδεχομένως θα βάλει.

Ελπίζω να πήρες μια ιδέα.
Κλειστό Θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 08:26.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,05859 seconds with 11 queries