Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Φυτεμένα Ενυδρεία > Αλγες (Φύκη) και προβλήματα φυτών

Κλειστό Θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 13-01-10, 11:39
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.438
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Exclamation ΑΛΓΕΣ ... ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ - ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

¶λγες … κάτι δεν πάει καλά!

Όλοι μας αργά η γρήγορα θα αντικρίσουμε κάποια άλγη στο ενυδρείο μας. Στην ουσία οι άλγες υπάρχουν, απλά εμείς οι ίδιοι δεν τις αντιλαμβανόμαστε! Πάντα όμως βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία και αρχίζουν και γίνονται ορατές σε εμάς και αν δεν επέμβουμε με τον κατάλληλο τρόπο θα γίνουν ενοχλητικές στο μάτι αλλά και αν έχουμε φυτά στο ενυδρείο (που είναι ο ανταγωνιστές τους) θα έχουν σοβαρά προβλήματα!

Όλοι όσοι τις βλέπουμε στην αρχή (ειδικά αυτοί που δεν έχουν κάποια εμπειρία) καταλαβαίνουμε ότι δεν πάει κάτι καλά. Αυτό είναι πραγματικότητα γιατί για να γίνουν ορατές σε εμάς θα πρέπει να υπάρχει στο νερό του ενυδρείου κάποια έλλειψη η αντίθετα κάποιος πλεονασμός κάποιων θρεπτικών ουσιών! Ακόμα και το φως παίζει μεγάλο ρόλο π.χ. αν προσθέσουμε στο ενυδρείο μας επιπλέον λάμπες το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσουμε έξαρση άλγης αφού τα φυτά μας προσαρμόζονται πιο αργά στις αλλαγές που κάνουμε και για αυτό επωφελούνται οι ανταγωνιστές τους (άλγες). Επειδή όμως το κάθε ενυδρείο είναι διαφορετικό ας τα ξεχωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Στα μη φυτεμένα:

Πολλά ενυδρεία είναι που δεν έχουν καθόλου φυτά! Σαν παράδειγμα μπορούμε να πάρουμε ένα βιοτοπικό ενυδρείο με δίσκους η κιχλίδες Αφρικής η οτιδήποτε άλλο φανταστούμε όπως π.χ. ένα ενυδρείο που το χρησιμοποιούμε για να μεγαλώσουμε μικρά ψαράκια.

Ποιο είναι το πρόβλημα:

Αν αμελήσουμε τις αλλαγές νερού – η αυτές που κάνουμε δεν επαρκούν - εύκολα τα ΝΟ3 και τα φωσφορικά μπορούν να αυξηθούν τόσο πολύ ώστε να βοηθήσουν να αναπτυχθεί άλγη στο ενυδρείο μας. Αν ταΐζουμε πολύ και έχουμε στο ενυδρείο περισσότερα ψάρια από ότι θα έπρεπε (συχνό φαινόμενο) και αν επιπλέων αμελούμε τις αναγκαίες αλλαγές νερού (που παρεμπίπτοντος σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να είναι παραπάνω από μια τη εβδομάδα). Επίσης είναι γνωστό ότι η κατεψυγμένη τροφή επιβαρύνει πολύ περισσότερο το νερό του ενυδρείου μας.

Τι κάνουμε λοιπόν:

Πρέπει να κόψουμε το «φαγητό» στις άλγες! Αφού δεν υπάρχουν ανταγωνιστές (φυτά) να καταναλώνουν τις ουσίες αυτές πρέπει να τις αφαιρέσουμε … με τον δύσκολο τρόπο δηλαδή με αλλαγές νερού. Η αμμωνία-αμμώνιο (NH3-NH4) και νιτρώδη (ΝΟ2) εννοείται πρέπει να είναι 0 ενώ τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3) το ιδανικό θα ήταν να διατηρείται κάτω των 10 ppm (πάνω από 40 ppm μπορεί να είναι επικίνδυνο για ορισμένα ψάρια και ασπόνδυλα). Τα φωσφορικά (PO4) θα πρέπει να είναι κάτω από 0,5 ppm. Οι λάμπες του ενυδρείου δε θα πρέπει να είναι αναμμένες πάνω από 10 ώρες την ημέρα. Ο φωτισμός μας θα πρέπει να μη ξεπερνάει τα 0,5 watt/lt και φυσικά να μην το έχουμε το ενυδρείο σε μέρος που το «βλέπει» ο ήλιος. Πολλά είδη ψαριών και ασπόνδυλων τρώει κάποιες άλγες και βοηθούν κατά κάποιο τρόπο την αντιμετώπισή τους! Απλά πρέπει να προσέξουμε να έχουμε τις κατάλληλες παραμέτρους στο νερό για το είδος τους (ph,gh) και μην ξεχάσουμε να δούμε τις «απαιτήσεις» που έχουνε σε λίτρα.

Στα φυτεμένα ενυδρεία:

Εδώ είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Δεν είναι μόνο τα ψάρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη αλλά και τα φυτά. Η τροφή των φυτών είναι η αμμωνία τα νιτρικά και τα φωσφορικά και με αυτό τον τρόπο διατηρούν το νερό του ενυδρείου σε καλή ποιότητα για τα ψάρια που φιλοξενούμε. Βέβαια σε ένα σωστά στημένο ενυδρείο η αμμωνία μηδενίζεται με τη βοήθεια του φίλτρου άρα η μόνη τροφή που τους μένει είναι τα ΝΟ3. Ακόμα και έτσι μπορεί να δούμε ξαφνικά την χειρότερη έξαρση άλγης στο ενυδρείο μας και να αναρωτιόμαστε πως έγινε αυτό.
Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα φυτά και οι άλγες χρειάζονται τις ίδιες θρεπτικές ουσίες για να ζήσουν. Αν δεν υπάρχει ισορροπία στον φωτισμό του ενυδρείου, το CO2, τα μάκρο και μίκρο στοιχεία τα φυτά είναι πιο αργά στο να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ενώ οι άλγες επωφελούνται κατευθείαν με την ευκαιρία και αρχίζουν και κατακλύζουν το ενυδρείο. Φυτά με μεγάλη ανάπτυξη (όπως το κερατόφυλλο κ.α.) εξαιτίας της ικανότητας τους να απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά από το νερό σχεδόν κατευθείαν «κλέβουν» όλη την τροφή από τις άλγες με αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάπτυξή τους ίσως και εξαφανιστούν. Υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Στα υπόλοιπα φυτά μας αν λείψει κάποιο θρεπτικό στοιχείο θα αναγκαστούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό τους και θα αφήσουν επιπλέον διαθέσιμα θρεπτικά στοιχεία, μερικές φορές ακόμη αρχίσει διαρροή θρεπτικών πίσω στο νερό. Φυσικά το φυτό θα εμφανίσει συμπτώματα όπως κίτρινα φύλλα και μικρές τρύπες στα φύλλα, κλπ. ¶ρα και αυτή η λύση για την καταπολέμηση των άλγεων είναι προσωρινή και τα προβλήματα θα γίνουν μεγαλύτερα από ότι ήταν πριν! Μόνο αν τα φυτά του ενυδρείου ευδοκιμούν θα οδηγήσει σε ένα ισορροπημένο οικοσύστημα. Έτσι, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι τα φυτά μας έχουν το σωστό φωτισμό, CO2, μάκρο και μίκρο θρεπτικά συστατικά. Όλα εξαρτιούνται από το πόσο ισχυρό φωτισμό έχουμε στο ενυδρείο. Με αυτό το δεδομένο μπορούμε να διαχωρίσουμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες:

Χαμηλού φωτισμού ενυδρεία:

Όπου έχουμε περίπου 0,3 - 0,4 Watt/Lt (Watt ανά λίτρο). Μπορούμε να προσθέσουμε DIY CO2. Γενικά λιπάσματα είναι πολύ καλά για την χορήγηση ιχνοστοιχείων (μίκρο - θρεπτικών συστατικών) όπως Fe, Mg, Zn, B, S, Mn, Cu, Mo και K. Μια πολύ καλή λύση για να χορηγήσουμε μάκρο θρεπτικά (N, P, K κ.α.) είναι ένα DIY μείγμα λιπασμάτων από KNO3, KH2PO4.
** Επειδή ο σίδηρος (Fe) είναι το πιο σημαντικό ιχνοστοιχείο, το υπόστρωμα του ενυδρείου πρέπει να έχει αρκετό σίδηρο. Αν βάλουμε υπερβολική δόση υγρού σιδήρου το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε να έχουμε hair algae. Μπορούμε να το προσθέσουμε όμως μέσω του υποστρώματος που θα είναι πλούσιο σε σίδηρο και λιπασμάτων μέσω υποστρώματα, όπως λατερίτης και Flourite. Σε τέτοιου είδους ενυδρεία αν έχουμε CO2 μέσω DIY θα πρέπει να λιπαίνουμε μια φορά την εβδομάδα. Φυτά γρήγορης ανάπτυξης σε αυτό το είδος της κανονικά θα πρέπει να κλαδεύονται κάθε λίγες εβδομάδες. Θα πρέπει να αλλάζουμε το 50% κάθε εβδομάδα σε αυτή τη περίπτωση αφού τα θρεπτικά με τέτοιου είδους φυτά απορροφούνται πολύ γρήγορα και με την αλλαγή νερού προσθέτουμε αυτά που είναι σε χαμηλό ποσοστό.
Πάρα πολλοί χομπίστες έχουν χαμηλού φωτισμού - low tech ενυδρεία είτε λόγω χαμηλού κόστους συντήρησης είτε λόγω έλλειψης χρόνου. Σε τέτοιου είδους ενυδρεία όταν τα φυτά μας δείξουν πότε έχουν έλλειψη από κάποιο στοιχείο! Τότε ήρθε η ώρα να επέμβουμε με λίπασμα μια που κάθε ενυδρείο έχει διαφορετικά φυτά με διαφορετικές ανάγκες κάθε φορά! Μια ταμπλέτα στη ρίζα φυτών που λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά από τις ρίζες τους βοηθάει πολύ αφού δεν έρχεται σε επαφή με το νερό και με αυτό τον τρόπο αποτρέπουμε τις άλγες να επωφεληθούν τα πλούσια θρεπτικά… Κατά τη γνώμη μου τα υγρά λιπάσματα να τα χρησιμοποιούμε προσεχτικά και όταν τα φυτά μας δούμε ότι τα έχουν ανάγκη! Φυσικά αν βάλει κάποιος μπουκάλα CO2 θα δει τεράστια αλλαγή στην ανάπτυξη των φυτών του αλλά και θα ξεχάσει τι είναι άλγες!

Υψηλού φωτισμού ενυδρεία:

Όπου έχουμε από 0,7 Watt/lt ή παραπάνω όπου σίγουρα χρειάζεται περισσότερο CO2 (μπουκάλα) και ένα καλό πρόγραμμα λίπανσης για να διατηρηθεί η σωστή ισορροπία για τα φυτά ώστε να αναπτύσσονται σωστά και να ανταγωνίζονται τις άλγες. Σε τέτοια ενυδρεία το CO2 θα πρέπει να το διατηρούμε σε περίπου 30 ppm. Τα νιτρικά (ΝΟ3) θα πρέπει να διατηρούνται περίπου στα 20 ppm ενώ τα φωσφορικά περίπου σε 1 ppm. Οι άλγες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το CO2 άρα είναι ο πιο ισχυρός μας σύμμαχος εναντίων τους! Ακόμα και υψηλότερα επίπεδα του CO2 (30 ppm) βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση τους! Φυσικά υπάρχουν αλγοφάγα ψάρια και ασπόνδυλα όπως sae, οtos και amano γαρίδες αλλά πρέπει να σεβόμαστε τις «απαιτήσεις» που έχουν σε λίτρα και συνθήκες νερού. Ωστόσο δεν τρώνε όλες τις άλγες παρά μόνο μερικά είδη! Το κλάδεμα των φυτών βοηθάει πολύ αφού θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των φυτών και θα απομακρυνθούν σάπια φύλλα που ρυπαίνουν το νερό. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι σε ένα ενυδρείο θα πρέπει να περιορίσουμε τα θρεπτικά συστατικά για τις άλγες αλλά είναι λάθος αν το κάνουμε στα φυτεμένα ενυδρεία.
Επειδή υπάρχουν πολλά είδη αλγών και εμφανίζονται σε διαφορετικές συνθήκες θα πρέπει να τις δούμε ξεχωριστά και να βρούμε τον λόγο που εμφανίστηκαν αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης τους.
Παράθεση:
Καφέ άλγη (Brown Algae - diatoms)

Photos by Dusko Bojic

Αναγνώριση:Καφέ άλγη απλώνεται παντού στο ενυδρείο. Ακόμα και στο χαλίκι.

Τι φταίει:Είναι πιθανότερο να εμφανιστεί σε ενυδρεία με χαμηλό φωτισμό και σε νέα ενυδρεία (που έχουμε στήσει πρόσφατα) όπου το άζωτο (Ν) είναι χαμηλό και φωσφορικά (P).

Αντιμετώπιση: Πιο ισχυρός φωτισμός μπορεί να την καταπολεμήσει αλλά και πάλι θα μπορούσε να επιβιώσει σε σκιασμένα φύλλα των φυτών όπως επίσης στο γυαλί του ενυδρείου, στο χαλίκι και διακόσμηση. Μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με το χέρι και έχει μια μαλακή – γλοιώδη υφή. Τα σαλιγκάρια μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της άλγης αυτής. Όταν πάρουν μπρος τα φυτά και «ωριμάσει» το ενυδρείο μας θα φύγει μόνη της … υπομονή!
Όπως λέμε θα κάνει τον κύκλο της και θα φύγει …
Παράθεση:
Πράσινο νερό (green water)
Photos by Dusko Bojic

Αναγνώριση: Είναι ένα συχνό φαινόμενο ειδικά σε ενυδρεία που δεν έχουν στρώσει ή υπάρχει αμμωνία στο νερό. Το "πράσινο νερό" (green water) δεν είναι πάντα πράσινο στην εμφάνιση!

Τι φταίει: Προκαλείται από συνήθως από τον συνδυασμό υψηλών νιτρικών, φωσφορικών, μαζί με την ύπαρξη αμμωνίας/αμμωνίου. Πολλές φορές αν ανακατεύουμε το βυθό είναι αιτία εμφάνισης του πράσινου νερού. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η αιωρούμενη άλγη καταναλώνει πολύ πιο γρήγορα την αμμωνία και τα φωσφορικά σε σχέση με τα φυτά. Οι αλλαγές νερού δεν βοηθούν σε αυτό τον τύπο άλγης αφού πολύ γρήγορα η αιωρούμενη άλγη προσαρμόζεται και καταναλώνει τα νιτρικά. Επίσης απορροφά πολύ γρήγορα τον σίδηρο και τα ιχνοστοιχεία! Επίσης είναι σημαντικό να βάλουμε μια αεραντλία σε λειτουργία ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου για τα ψάρια μας.

Αντιμετώπιση: Αφού οι αλλαγές νερού δεν βοηθούν θα πρέπει να βρούμε κάποιο τρόπο να το αντιμετωπίσουμε …Υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ο πιο αποτελεσματικός είναι να «κόψουμε» από την αιωρούμενη άλγη το φως. Για τέσσερις ημέρες αν δεν ανοίξουμε τα φώτα καθόλου και επιπλέον αν σκεπάσουμε το ενυδρείο ολόκληρο με μια πλαστική μαύρη σακούλα η με μια κουβέρτα (η ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος ώστε να μη μπαίνει καθόλου φως στο ενυδρείο). Μετά θα πρέπει να αφαιρέσουμε τη νεκρή άλγη κάνοντας συχνές αλλαγές νερού αφού θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα αμμωνίας (την οποία πρέπει να μετράμε συχνά).
Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε μια UV αν και δε νομίζω ότι είναι αναγκαία για κάποιο ενυδρείο. Πιο συχνά σε λίμνες που έρχονται σε επαφή με το φως του ήλιου και το πράσινο νερό είναι σύνηθες φαινόμενο μια UV είναι μια καλή λύση (αφού η συσκότιση είναι πρακτικά πολύ δύσκολη σε αυτή τη περίπτωση).
Επίσης μπορούμε να βάλουμε στο ενυδρείο οργανισμούς που τρέφονται με πράσινο νερό όπως π.χ. δάφνιες αλλά αν έχουμε ψάρια το πιο πιθανό να γίνουν μεζεδάκι για τα ψάρια μας πριν καν προλάβουν να φάνε την αιωρούμενη άλγη.
Υπάρχουν (φυσικά) και διάφορα υγρά σκευάσματα στα καταστήματα αλλά θα πρέπει να τα αποφεύγουμε γιατί κάνουν κακό στα ψάρια και στα ασπόνδυλα μας!
Παράθεση:
Green spot algea
Photos by Dusko Bojic

Αναγνώριση: Όλοι μάλλον έχουμε δει αυτές τις πράσινες κουκίδες στο τζάμι η πάνω σε φυτά.

Τι φταίει: Της «αρέσει» το πολύ φως και εμφανίζεται όταν τα φωσφορικά και το επίπεδο του CO2 στο νερό είναι μικρά.

Αντιμετώπιση: Μπορούμε να αυξήσουμε το CO2 (στα 30 ppm που είπαμε και πριν) αλλά και τα φωσφορικά μας. Θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις καθιερωμένες εβδομαδιαίες αλλαγές νερού. Οι πιο πολλοί χομπίστες χρησιμοποιούν μια τηλεκάρτα η μια πιστωτική κάρτα (αφού την πλύνουν καλά) και απομακρύνουν από το τζάμι την άλγη αυτή προσπαθώντας να την αφαιρούν και να μη την διασκορπίζουν σε ολόκληρο το ενυδρείο!
Παράθεση:
Κυανοβακτήριο (Blue Green Algae)


Photo by Dusko Bojic

Αναγνώριση:Βασικά πρόκειται για βακτήριο και όχι για άλγη το οποίο ήταν από τα πρώτα που εμφανίστηκαν στη γη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι μια μορφή ζωής που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του ζωικού αλλά και του φυτικού βασιλείου. Αν εμφανιστεί πολύ γρήγορα θα εξαπλωθεί σε όλες τις επιφάνειες του ενυδρείου ακόμα και πάνω στα φυτά προκαλώντας το θάνατο τους! Επίσης το νερό του ενυδρείου έχει μια παράξενη μυρωδιά.

Τι φταίει: Εμφανίζεται σε ενυδρεία με λίγα νιτρικά και όπου τα επίπεδα CO2 είναι χαμηλά καθώς και σε σημεία που δεν υπάρχει καλή κυκλοφορία νερού.

Αντιμετώπιση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ερυθρομυκίνη (ήπιο αντιβιοτικό). Εναλλακτικά μπορούμε να αυξήσουμε το CO2 (στα 30 ppm που είπαμε και πριν) αλλά τα νιτρικά μας (περίπου στα 20) όπως και να αυξήσουμε (η βελτιστοποιήσουμε) την κυκλοφορία του νερού ειδικά στα σημεία που εμφανίστηκε. Είναι πολύ εύκολο να το απομακρύνουμε δεν είναι κολλημένη στις επιφάνειες αλλά πολύ εύκολα ξαναεμφανίζεται. Η συσκότιση 4 ημερών που αναφέραμε παραπάνω μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα! Πρέπει να προσέξουμε μετά τη συσκότιση η τη θεραπεία να απομακρύνουμε όλη τη νεκρή άλγη προσπαθώντας να μη την διασκορπίζουμε σε ολόκληρο το ενυδρείο (με σκούπα βυθού είναι ότι πρέπει) αφού καθώς αποσυντίθεται μειώνεται πολύ το ποσοστό το οξυγόνου. Το παραπάνω γεγονός κάνει απαραίτητη τη χρήση αεραντλίας! Πριν τη συσκότιση επίσης πρέπει να έχουμε ΝΟ3: 10 -20! Μετά από όποια από τις μεθόδους διαλέξουμε πρέπει να κάνουμε συχνά μετρήσεις για αμμωνία. Φυτά όπως το κερατόφυλλο (Ceratophyllum demersum) και Egeria densa (Elodea) βοηθάνε. Πολλοί υποστηρίζουν ότι απελευθερώνουν στο νερό κάποιες ουσίες που εμποδίζουν το κυανοβακτήριο.
Παράθεση:
Πράσινο – γλοιώδες φιλμ επιφάνεια του νερού (Πρωτεϊνικό φιλμ)
Photos by Dusko Bojic

Αναγνώριση:Στην ουσία δεν πρόκειται για είδος άλγης αλλά ένα στρώμα πρωτεΐνης στην επιφάνεια του νερού που πάνω του κολλούν αιωρούμενες άλγες!

Τι φταίει: Για να εμφανιστεί πρωτεϊνικό φιλμ δεν έχουμε καλή ανατάραξη της επιφάνειας και ταΐζουμε (ίσως υπερβολικά) τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Αντιμετώπιση: Θα πρέπει να αυξήσουμε την ανατάραξη της επιφάνειας ώστε να διασπαστεί και να αφομοιωθεί από το σύστημά μας. Επίσης μπορούμε να το απομακρύνουμε με χοντρό απορροφητικό χαρτί (το χαρτί κουζίνας κάνει μια χαρά τη δουλειά αυτή).
Παράθεση:
Cladophora algae


Photos by Dusko Bojic

Αναγνώριση: Η πιο δύσκολη άλγη που υπάρχει! Πολλοί έχουν ξεστήσει ολόκληρα ενυδρεία εξαιτίας της αφού αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα! Γίνεται σαν moss (!!!) και μπορεί να πιαστεί πάνω σε ξύλα, πέτρες, φυτά και διακόσμηση.

Τι φταίει: Αν εμφανιστεί η Cladophora στο ενυδρείο μας πάει να πει ότι έχουμε πετύχει να δημιουργήσουμε όλες τις σωστές συνθήκες για την υγιή ανάπτυξη των φυτών μας. Σωστά διαβάσατε αφού αυτό το είδος άλγης χρειάζεται αυτές τις παραμέτρους στο νερό που χρειάζονται και τα φυτά! Αν βάλατε τελευταία τα marimo balls ωραία μπαλάκια άλγης τότε το πιο πιθανό είναι να ήταν ο «δούρειος ίππος» για να εμφανιστεί στο ενυδρείο.

Αντιμετώπιση: Θα πρέπει να αυξήσουμε τα επίπεδα CO2 και να την αφαιρέσουμε με μια καθαρή οδοντόβουρτσα. Με μια σύριγγα μπορούμε να χορηγήσουμε excel η H2O2 (οξυζενέ). Ακόμα και έτσι χρειαζόμαστε πολύ τύχη ώστε να αφαιρεθεί 100%
Παράθεση:
Νηματοειδής άλγη (Thread algae)Αναγνώριση: Πιάνεται από τις άκρες των φύλλων και είναι σαν λεπτές κλωστές που μπορεί να φτάσουν μέχρι 30 cm (!!!). Πολλές φορές μπερδεύεται με κάποια moss που ίσως έχουμε στο ενυδρείο. Συνήθως εμφανίζεται με την hair algea που ακολουθει και μοιάζει αρκετά.

Τι φταίει: Η πιο πιθανή αιτία είναι να έχουμε στο νερό περισσότερο σίδηρο από ότι θα έπρεπε.

Αντιμετώπιση: Πρέπει να προσέξουμε τα επίπεδα του σιδήρου στο νερό. Αφαιρείται εύκολα με μια καθαρή οδοντόβουρτσα. Οι γαρίδες αμάνο τις τρώνε αυτό το είδος άλγης καθώς και οι sae. Τα υγιή φυτά θα υπερνικήσουν αυτού του είδους άλγης
Παράθεση:
Hair algae
Photos by Dusko Bojic

Αναγνώριση: Πιάνεται από τη βάση των πιο αργά αναπτυσσόμενων φυτών του ενυδρείου, στο χαλίκι η σε κάποιο ξύλο και έχει πράσινο & γκρι χρώμα και μεγαλώνει περίπου στα 4 cm. Πολλές φορές μπερδεύεται με κάποια moss που ίσως έχουμε στο ενυδρείο. Συνήθως εμφανίζεται με την hair algea που ακολουθει.

Τι φταίει:Η πιο πιθανή αιτία είναι να έχουμε στο νερό περισσότερο σίδηρο από ότι θα έπρεπε.

Αντιμετώπιση: Αφαιρείται εύκολα με μια καθαρή οδοντόβουρτσα. Τα παμφάγα ψάρια την τρώνε με ευχαρίστηση. Ενώ τα αλγοφάγα θα κάνουν πάρτυ όταν την δουν. Φυσικά πρέπει να προσέξουμε τα επίπεδα του σιδήρου.
Παράθεση:
Staghorn algae
Photos by Dusko Bojic

Αναγνώριση:Καθώς αναπτύσσεται η άλγη αυτή μοιάζει σαν να είναι κλαδί από δέντρο. Πιάνεται πάνω σε φύλλα φυτών αλλά και διακοσμητικά κοντά στις λάμπες του ενυδρείου

Τι φταίει: Το πιο πιθανό είναι να έχουμε στο νερό αμμωνία (εξαιτίας μεγάλης ιχθυοφόρτωσης η ανατάραξης του βυθού) αλλά και χαμηλά επίπεδα CO2.

Αντιμετώπιση: Μπορούμε να την αφαιρέσουμε χειροκίνητα. Αν έχει καλύψει ολόκληρο φύλλο κάποιου φυτού θα πρέπει να το κόψουμε! Φυσικά πρέπει να μηδενίσουμε την αμμωνία και να αυξήσουμε τα επίπεδα CO2.
Παράθεση:
Green Beard Algae


Photo by Dusko Bojic

Αναγνώριση: Αναπτύσσεται σε μεγάλα κομμάτια ξύλου η πέτρας η οπουδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Σχηματίζει ένα παχύ πράσινο «χαλί» πάνω από την επιφάνεια όσο γίνεται πιο κοντά στην πηγή φωτός. Είναι πολύ μαλακό και έχει γλιστερή υφή,αλλά είναι αδύνατο να αφαιρεθεί μηχανικά. Μπορούμε επίσης να τη δούμε σε φύλλα φυτών κυρίως αργής ανάπτυξης. Αναπτύσσεται περίπου 3 εκ. και η ανάπτυξη είναι ραγδαία.Αυτή η άλγη μπορεί να βρεθεί και σε ενυδρεία με χαμηλό και αλλά και με υψηλό pH.

Τι φταίει: Αν έχουμε τα φώτα για περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα καθώς και ανισορροπία στα θρεπτικά συστατικά. Εμφανίζεται σε φυτεμένο ενυδρείο με χαμηλά επίπεδα CO2 και ΝΟ3. Αλλά και σε ενυδρεία χωρίς φυτά.

Αντιμετώπιση: Θα πρέπει να αυξήσουμε τα επίπεδα CO2 καθώς και τα ΝΟ3 αφού είναι σχεδόν ακατόρθωτο να την αφαιρέσουμε.
Παράθεση:
Black-Beard Algae (BBA), Red-Brush Algae


Photo by Dusko Bojic


Αναγνώριση: Αναπτύσσεται πάνω στη διακόσμηση αλλά και στα φύλλα των φυτών. Μοιάζει με μούσι .. εξ ου το όνομα της!

Τι φταίει:Χαμηλά επίπεδα CO2.

Αντιμετώπιση: Θα πρέπει να αυξήσουμε τα επίπεδα CO2. Υγιή φυτά με σωστή ανάπτυξη μπορούν να ανταγωνιστούν και να νικήσουν αυτή την άλγη! Φύλλα από φυτά που έχουν καλυφτεί από BBA θα πρέπει να τα κόβουμε. Επίσης το Excel βοηθάει στην αντιμετώπιση της. Θα πρέπει να απολυμαίνουμε τα φυτά πριν τα τοποθετήσουμε στο ενυδρείο καθώς μεταξύ άλλων μπορεί να μεταφέρουν και άλγες!
Παράθεση:
Fuzz AlgaeΑναγνώριση: Αναπτύσσεται πάνω στα φυτά. Δεν οφείλεται κατΆ ανάγκη σε ισχυρό φωτισμό. Τα φυτά πιθανά αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεπάρκειας και είναι διαρροή θρεπτικών πίσω στο νερό.

Τι φταίει: Εμφανίζεται σε ενυδρείο με χαμηλά επίπεδα CO2.

Αντιμετώπιση: Ισορροπημένα θρεπτικά συστατικά θα δώσουν προβάδισμα στα φυτά έναντι των αλγών. Υγιή φυτά με σωστή ανάπτυξη μπορούν να ανταγωνιστούν και να νικήσουν και αυτή την άλγη! Τα αλγοφάγα ψάρια και ασπόνδυλα την τρώνε κανονικά.
Παράθεση:
Green Dust Algae (Ζωοσπόρια)BORKED

Αναγνώριση: Είναι πραγματικά zoo-spores και βρίσκονται συνήθως στο γυαλί του ενυδρείου. Δημιουργούν ένα σκονισμένο, πράσινο ανομοιογενή φιλμ και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να καλύψει ολόκληρο το γυαλί.

Τι φταίει: Δεν είναι γνωστό τι το προκαλεί. Σίγουρα ο ισχυρός φωτισμός ευνοεί την GDA.

Αντιμετώπιση: Το ξύσιμο από το γυαλί δεν συμβάλει στην εξάλειψη της GDA διότι θα παραμένει στο νερό και θα επιπλέει για 30-90 λεπτά πριν «ξανακάτσει» στο το γυαλί του ενυδρείου. Για κάποιο λόγο τα zoospores φαίνεται να αποφευχθούν τα φυτά, πέτρες και ξύλα και πάντα να πάτε για το γυαλί. Ο περιορισμός των θρεπτικών συστατικών δεν θα συμβάλει στην καταπολέμηση της, αλλά μάλλον να προκαλέσει προβλήματα σε φυτεμένα ενυδρεία. Η πιο γνωστή λύση για να απαλλαγούμε από GDA έχει προταθεί από τον Tom Barr. Ισχυρίζεται ότι αυτή η άλγη πρέπει να αφεθεί μόνη της να αυξάνεται, δεν καθαρίζουμε το γυαλί για περίπου 10-20 ημέρες. Μετά την περίοδο αυτή GDA θα αρχίσει να σχηματίζει ένα όλο και πιο παχύ φιλμ που θα αρχίσει να αποκολλάται μόνο του. Όταν αρχίσει να συμβαίνει αυτό, ήρθε η ώρα να το απομακρύνουμε από το ενυδρείο.
Παράθεση:
Spirogyra - SilkAlgae, WaterSilk


Photos by Dusko Bojic

Αναγνώριση: Αυτή η νηματοειδή άλγη ονομάζεται Spirogyra. Αυτό το είδος άλγης δεν εμφανίζεται σε κακής ποιότητας νερό, αλλά σε νερό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (υγρά λιπάσματα, CO2 και αρκετό φως). Αναπτύσσεται και πάνω στα φυτά πολύ γρήγορα και δημιουργεί ένα μεγάλο, μπλεγμένο σκέλος.

Τι φταίει: Μειωμένη από το φίλτρο κυκλοφορία νερού (ίσως αν δεν κάνουμε κάποια αλλαγή νερού όταν έπρεπε). Λιγότερη κυκλοφορία = πιο αργή μεταφορά θρεπτικών συστατικών. Ανατάραξη και μικρότερη επιφάνεια = λιγότερο οξυγόνο.

Αντιμετώπιση: Τα αλγοφάγα ψάρια και ασπόνδυλα την αγνοούν αλλά είναι πολύ εύκολη η απομάκρυνση με το χέρι. Με τήρηση των εβδομαδιαίων αλλαγών νερού και προσέχοντας να μη μειώνεται η ροή και μέτρια ανατάραξη στην επιφάνεια δεν θα εμφανιστεί ξανα!


Οι καταπληκτικές φωτογραφίες και μέρος των πληροφοριών για να γραφτεί το παρών πάρθηκαν από τον Dusko Bojic από την όμορφη Σουηδία τον οποίο τον ευχαριστώ πάρα πάρα πάρα πολύ!!!
Thank you Dusko!!!

από το http://www.aquariumalgae.blogspot.com/
Με δημόσια συναίνεση του να παραχωρηθούν για το φόρουμ μας http://www.a-free-guestbook.com/gues...Aquariumpoetry

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Γιώργος Κ : 18-07-11 στις 08:48
Κλειστό Θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Αντιμετωπιση Καυσωνα netblues Γλυκό νερό - Γενικά 53 22-06-17 18:51
ΑΛΓΕΣ ... ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ - ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Γιώργος Κ Γλυκό νερό - Γενικά 55 08-10-15 20:53
τι μπορει να φταιει; λατσε τζενη Αρχάριοι γλυκού νερού 11 06-02-10 00:20
δεν ξερω τι φταιει!!! Κυριάκος Ζωοτόκα 8 06-03-09 17:14
Τι φταιει; Θεοδωρος Bettas 10 07-01-08 19:18

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 10:38.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,09975 seconds with 12 queries