Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Χρυσόψαρα > Χρυσόψαρα: Ασθένειες - Θεραπείες

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 29-01-08, 19:02
Το avatar του χρήστη memy
memy Ο χρήστης memy δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 19-09-2006
Περιοχή: Γλυφάδα
Μηνύματα: 86
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην memy
Exclamation Οι πιο κοινές ασθένειες των χρυσόψαρων και η αντιμετώπισή τους

Οι πιο κοινές ασθένειες των χρυσόψαρων και η αντιμετώπισή τους.


Το πιο παρεξηγημένο ίσως ψάρι του ενυδρείου μας, είναι το χρυσόψαρο. Ανήκει στην κατηγορία των ειδών κρύου νερού και συχνά το συναντάμε σε λίμνες. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως το ψάρι αυτό είναι ανθεκτικό σε όλες τις κακουχίες που συχνότατα υποβάλλεται από ανίδεους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά πετ σοπ προτείνουν τη χρήση ενός χρυσόψαρου για το στρώσιμο του ενυδρείου. Για πολλούς χομπίστες το χρυσόψαρο είναι «πολίτης δεύτερης κατηγορίας» και δεν τυγχάνει της ίδιας φροντίδας και περιποίησης με τα τροπικά ψάρια γλυκού νερού.
Παίρνοντας ως δεδομενο ότι το χρυσόψαρο που αποφασίσαμε να βάλουμε στο ενυδρείο μας θέλουμε να ζήσει και να ζήσει καλά, ας δούμε τις συχνότερα εμφανιζόμενες ασθένειες που μπορεί να παρουσιάσει και πώς να τις αντιμετωπίσουμε. Πρώτα όμως ας γίνει σαφές ότι για να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν ιδανικότερες συνθήκες στο ενυδρείο για το χρυσόψαρό μας και νʼαποφύγουμε τις ασθένειες, υπολογίζουμε πως χρειάζονται τουλάχιστον 30 λίτρα νερού ανά χρυσόψαρο μικρού μεγέθους. Χρυσόψαρο που έχει φτάσει τα 10 εκατοστά (χωρίς την ουρά), χρειάζεται τουλάχιστον 50 λίτρα νερού. Αν λοιπόν το ψαράκι σας παρουσιάσει κάποια από τις παρακάτω ασθένειες ενώ βρίσκεται σε πολύ μικρότερο χώρο από το κανονικό, το πρώτο που θα κάνετε είναι να το μεταφέρεται σε ένα μεγάλο δοχείο (λεκάνη, κουβά κλ.π.), το οποίο όμως θα φροντίσετε να είναι απολύτως καθαρό και να μην έχει χρησιμοποιηθεί με απορρυπαντικά. Θα μεταφέρετε και το φίλτρο του σʼαυτό το δοχείο, καθώς και τον θερμοστάτη.

1) Ασθένεια νηκτικής κήστης (swimbladder)

Συμπτώματα: το ψαράκι μας δείχνει σα να χάνει την ισορροπία του, κολυμπά στο πλάι ή και ανάποδα και είτε παραμένει στον πάτο του ενυδρείου γυρισμένο συνήθως στο πλάι, ή επιπλέει στην επιφάνεια χωρίς έλεγχο της πλευστότητάς του.
Αντιμετώπιση: Κάνουμε άμεσα αλλαγή νερού του ενυδρείου κατά 50% (χρησιμοποιώντας πάντα αντιχλώριο) και ρίχνουμε ενυδρειακό αλάτι (ή τυροκομικό) σε αναλογία 1 γραμμάριο ανά λίτρο. Το αλάτι το διαλύουμε πρώτα σε νερό από το ενυδρείο και στη συνέχεια το ρίχνουμε . Αφήνουμε το ψαράκι μια μέρα εντελώς νηστικό και την επομένη του δίνουμε ένα μπιζέλι (αρακά) τριμμένο κι αφού το έχουμε πρώτα βράσει και ξεφλουδίσει. Συνεχίζουμε τάισμα μόνο με αρακά και την επόμενη μέρα κι εφόσον δούμε βελτίωση από την Τρίτη μέρα ταίζουμε νιφάδες ΠΑΝΤΑ μουλιασμένες σε νερό του ενυδρείου για 2-3 λεπτά. Παρακολουθούμε τις παραμέτρους του νερού καθημερινά για τυχόν αύξηση αμμωνίας ή νιτρικών και σε τέτοια περίπτωση προχωρούμε και πάλι σε 50% αλλαγή νερού προσθέτοντας πάντα αντιχλώριο και την ανάλογη ποσότητα αλατιού. Εφόσον το ψαράκι συνέλθει εντελώς, μπορούμε να κάνουμε καθημερινές αλλαγές νερού της τάξης του 20% για να φύγει η αλατότητα σιγά σιγά. Είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να γίνει σταδιακά και όχι απότομα. Ως προληπτικό μέτρο μουλιάζουμε πάντα την τροφή του χρυσόψαρου, είτε είναι σε νιφάδες, είτε σε μπιλάκια, σε νερό απʼτο ενυδρείο πριν το ταΐσουμε. Καλό είναι μια φορά τη βδομάδα να το αφήνουμε νηστικό και την επομένη να ταίζουμε με αρακά ή άλλα λαχανικά (καρότο βρασμένο, λάχανο βρασμένο).


2) Ich (ικ)

Συμπτώματα: Πρόκειται για ένα παράσιτο που συνήθως βρίσκεται στο ενυδρείο μας και πυροδοτείται από στρες και κακή ποιότητα νερού.Το ψαράκι μας βγάζει άσπρα στίγματα σε όλο του το σώμα και στα πτερύγια και την ουρά, σαν μικρά σπυράκια στο μέγεθος της κεφαλής της καρφίτσας. Δείχνει πολύ ανήσυχο, κολυμπά νευρικά και γρήγορα και συχνά ξύνεται σε διάφορα αντικείμενα ή προσπαθεί να κολυμπήσει μπροστά στην έξοδο του φίλτρου.
Αντιμετώπιση: Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, καθώς μέσα σε δυο μέρες το παράσιτο γεννάει τʼαυγά του στο ενυδρείο μας και ξεκινά πάλι την ίδια διαδικασία. Εφόσον οι μετρήσεις της αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών είναι φυσιολογικές, δεν κάνουμε αλλαγή νερού. Σε αντίθετη περίπτωση, προχωρούμε άμεσα σε αλλαγή της τάξης του 50%. Ρίχνουμε στο ενυδρείο ενυδρειακό ή τυροκομικό αλάτι, 3 γραμμάρια ανά λίτρο κι ανεβάζουμε τον θερμοστάτη σταδιακά στους 29-30 βαθμούς. Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική στην αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, μιας και επιταχύνει τον κύκλο ζωής του παράσιτου. Κάθε 2 μέρες αλλάζουμε το 20% του νερού, προσθέτοντας πάντα την αντίστοιχη ποσότητα αλατιού. Υπάρχει και φαρμακευτικό παρασκεύασμα γι αυτή την ασθένεια, το οποίο αν προτιμήσουμε, ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Φυσιολογικά μέσα σε πέντε μέρες, είτε με τη μέθοδο του αλατιού, είτε με το φάρμακο, τα συμπτώματα θα πρέπει να υποχωρήσουν. Δε βιαζόμαστε όμως να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία, ούτε ν΄αραιώσουμε την αλατότητα, μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι έχουν εξουδετερωθεί και τʼαυγά του παράσιτου από το ενυδρείο μας. Επίσης η αλατότητα θα πρέπει να μειωθεί όπως και η θερμοκρασία σταδιακά, ενώ δηλαδή η αύξηση της αλατότητας και της οσμωτικής πίεσης δεν επηρεάζει αρνητικά το χρυσόψαρο η μείωσή της το κάνει.




3) Ξέφτισμα της ουράς και των πτερυγίων (finrot)

Συμπτώματα: Πρόκειται για βακτηριδιακή μόλυνση και παρατηρείται εύκολα, καθώς η ουρά ή και τα πτερύγια του χρυσόψαρου αρχίζουν να σκίζονται και να ξεφτίζουν. Συνήθως το ψάρι δεν παρουσιάζει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του. Αυτή η ασθένεια τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα κάποιας ταλαιπωρίας από άλλη ασθένεια που έχει υποστεί το ψαράκι μας ή και αποτέλεσμα κακής ποιότητας νερού. Πολύ συχνά παρουσιάζεται μετά το ικ ή και σχεδόν ταυτόχρονα.
Αντιμετώπιση: Και γι αυτή την ασθένεια υπάρχει ειδικό φάρμακο, αλλά πολύ αποτελεσματικό είναι επίσης και το Melafix, το οποίο είναι φυτικό παρασκεύασμα κι εντελώς ακίνδυνο για το ψάρι. Και στην περίπτωση του finrotμπορούμε να ακολουθήσουμε αγωγή με ενυδρειακό αλάτι (χωρίς άυξηση της θερμοκρασίας. Αν επιλέξουμε το ειδικό φάρμακο για finrot, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων θεραπεύεται εύκολα, αν διατηρήσουμε σωστές παραμέτρους του νερού. Η συχνή αλλαγή μέρους του νερού κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση και αυτής της ασθένειας. Σε κάθε αλλαγή προσθετουμε το ανάλογο αλάτι ή το ανάλογο Melafix.


4) Μύκητες (fungus)
Συμπτώματα: Το ψάρι μας παρουσιάζει σε διάφορα σημεία του σώματός του ένα βαμβακώδες θαμπό κάλυμμα, που πολλές φορές καλύπτει και τα μάτια. Επίσης είναι πιθανό να παρουσιαστούν κόκκινες γραμμές στην ουρά ή τα πτερύγια. Συνοδεύεται με νωθρότητα στην κολύμβηση και μάζεμα των πτερυγίων.
Αντιμετώπιση: Είναι εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια και χρήζει αντιμετώπισης με φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα φάρμακα για μύκητες και πρέπει νʼακολουθήσουμε τις οδηγίες του φαρμάκου με αυστηρότητα. Πριν τη χρήση του φαρμάκου θα προβούμε σε αλλαγή 50% του νερού και μετά τη λήξη της θεραπείας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άνθρακα στο φίλτρο μας για την απομάκρυνση αυτού. Για μερικές μέρες μετά τη θεραπεία, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε Melafixή ενυδρειακό αλάτι σε χαμηλή περιεκτικότητα (1 γραμμάριο ανά 5 λίτρα) για προληπτικούς λόγους.

5) Δυσκοιλιότητα

Συμπτώματα: Στην δυσκοιλιότητα το ψαράκι μας εμφανίζει μακριά περιττώματα, ανορεξία, ατονεί,δεν είναι ιδιαίτερα κινητικό και εμφανίζει συνήθως πρήξιμο στην κοιλιά. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι αυτό το χαρακτηριστικό «κορδόνι» που δημιουργείται από τα περιττώματά του και δύσκολα αποκολλάται από τον πρωκτό του.
Αντιμετώπιση: Σαν πρώτο μέτρο, αφήνουμε το ψαράκι μας εντελώς νηστικό για δύο μέρες. Την τρίτη μέρα ταίζουμε λίγη ποσότητα λαχανικών (βρασμένο αρακά, καρότο ή λάχανο). Για μερικές μέρες από κει και πέρα ταίζουμε μόνο νιφάδες μουλιασμένες σε νερό απʼτο ενυδρείο για 2-3 λεπτά. Φροντίζουμε γενικά να μην παραταϊζουμε το ψάρι μας και να δίνουμε μια φορά τη βδομάδα λαχανικά σε μόνιμη βάση. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνη, όπως σκουλήκια για παράδειγμα, τις περιορίζουμε σε μια φορά το μήνα.


6) Υδρωπικία (Dropsy)
Συμπτώματα: Το ψαράκι μας, εκτός από κακή διάθεση, ανορεξία και χαμήλωμα των πτερυγών, παρουσιάζει εξοφθαλμία (πρήξιμο των ματιών), λεπτές και μακριές, διάφανες ακαθαρσίες και τέλος πρήξιμο σε όλο του το σώμα, σε σημείο που τα λέπια του να ξεχωρίζουν απʼτο σώμα.Συνήθως όταν φτάσει σʼαυτό το σημείο, η ανάρρωσή του είναι αδύνατη.
Αντιμετώπιση: Η υδρωπικία είναι μια σοβαρή μεταδοτική ασθένεια και συνήθως είναι μοιραία. Αν έχουμε πολλά ψάρια στο ενυδρείο μας είναι σημαντικό να απομονώσουμε το άρρωστο ψάρι αμέσως. Η αύξηση της θερμοκρασίας και η αλατότητα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά χρειάζεται απαραίτητα η χορήγηση αντιβιοτικού, ειδικού για τη συγκεκριμένη ασθένεια. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας το ψάρι πρέπει να τρέφεται με ευκολοχώνευτη τροφή, την οποία μουλιάζουμε στην αντιβίωση.
Επαναλαμβάνουμε ότι, όπως σε όλες τις ασθένειες, το σημαντικότερο είναι να διατηρήσουμε σωστές παραμέτρους στο νερό του ενυδρείου (αμμωνία, νιτρικά και νιτρώδη) και να μην υποβάλουμε το ψάρι μας σε περισσότερο στρες. Πολλοί ειδικοί προτείνουν ακόμα και τη συσκότιση κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας (να μην ανάβουμε καθόλου τη λάμπα του ενυδρείου).

Ευχαριστώ τον PascM για την επιμέλεια του άρθρου
__________________
Follow your dreams wherever they lead...
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 26-12-10, 14:20
Το avatar του χρήστη Efh
Efh Ο χρήστης Efh δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 17-11-2010
Περιοχή: αθηνα αργυρουπολη
Μηνύματα: 544
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην Efh
Προεπιλογή

βρηκα και κατι που ισως βοηθησει πολλους!!!!!!!!!!



Γκρί-Λευκό πέπλο στο σώμα, τραυματισμένες ουρές, πληγές, κιτρινό-γκρίζα σημάδια (μπαλώματα) στο πηγούνι, ιστός στο κεφάλι.
Columnaris(Cotton Wool)
Πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα με σειρά φαρμάκων. Πολύ επικίνδυνη και μεταδοτική ασθένεια η οποία μπορεί να προσβάλει: το ενυδρείο, την διακόσμηση (πέτρες, ξύλα), τις απόχες κλπ.




Γαστρικό οίδημα, ανασηκωμένα λέπια στην πρησμένη περιοχή.
Dropsy (Malawi Bloat)
Εσωτερικό Βακτήριο(εάν το οίδημα είναι ξαφνικό)
Παράσιτο ή Καρκίνωμα(εάν το οίδημα είναι σταδιακό)

Θεραπεία με προσθήκη 1/8 του κουταλιού του γλυκού ανά 19 λίτρα νερού, καθαρτικού άλατος, και παρακολούθηση για δύο εβδομάδες. Μετά το πέρας επανέλεγχος για παράσιτα. Εάν υπάρχουν επανάληψη της θεραπείας.



Λευκή βλένα καλύπτει μέρη του σώματος, ανώμαλη κολύμβηση, σκάλισμα, πτυχωτή ουρά.
Costia

Αύξηση της θερμοκρασίας. Χρήση φαρμάκων για την καταπολέμηση παρασίτων ή χρήση άλατος για ενυδρειακή χρήση.
Η θεραπεία πρέπει να γίνει άμεσα.




Απώλεια βάρους, ακανόνιστη κολύμβηση, γενικώς το ψάρι δείχνει άρρωστο. Συνοδεύεται ή ακολουθείται παρασιτική αφαίμαξη.
Blood Flagellates
Θεραπεία με ενυδρειακής χρήσης άλατος.
Σπάνια ασθένεια. Η θεραπεία δεν είναι 100% αποτελεσματική.




Διόγκωση του κεφαλιού, φουσκωμένοι οφθαλμοί.
Comeybacteriosis
Θεραπεία με αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη και τετραμυκίνη.



Νωθρότητα, αραχνοΰφαντες κακώσεις, αποχρωμάτιση, φθαρμένες,γυρτές, τραυματισμένες ουρές.
Gyrodactylus(Skin Flukes)
Θεραπεία για την καταπολέμηση των παρασίτων.



Ακανόνιστη κολύμβηση, απώλεια βάρους, αποχρωματισμός.
Ασθένεια των Neon Tetra(Neon Tetra Disease)
Προσβάλει ως επί το πλείστον tetras,danios & barbs. Δύσκολη θεραπεία.
Φαρμακευτική αγωγή για βακτήρια αρνητικού gram ή με παροχή φάρμακος με βασικό συστατικό το nalidixic acid.


Μικρά σκούρα στίγματα σε ουρά και σώμα
Black Spot
Θεραπεία για την καταπολέμηση των παρασίτων.
Τα στίγματα μπορεί να παραμείνουν μετά το πέρας της θεραπείας.


Ακανόνιστη κολύμβηση, διόγκωση στο σώμα , μαύρα στίγματα στο σώμα ή τις ουρές.
Myxobacteriosis
Σπάνια ασθένεια, δύσκολο να θεραπευθεί.


Κοκκίνισμα επί ή κάτω από το δέρμα, ξαφνική μη φυσιολογική συμπεριφορά.
Inflammation(Φλεγμονή)
Θεραπεία με αντιβίωση.


Λευκό ή Γκρι fungus στους οφθαλμούς.
Cataracts
Θεραπεία με φάρμακα για fungus


Ξύσιμο, μικρά κίτρινα προς λευκά σημάδια ξεσκονισμένο δέρμα.
Oodinium
Θεραπεία για την καταπολέμηση των παρασίτων.


Κόκκινα ή ματωμένα βράγχια, λαχάνιασμα
Ammonia Poisoning (Δηλητηρίαση από αμμωνία)
Δεν υπάρχει θεραπεία. Μείωση των επιπέδων της αμμωνίας στο νερό. Συχνές και τακτικές αλλαγές.


Απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, μικρές τρύπες στο κεφάλι.
Hexamita(Hole in Head)
Θεραπεία για τρύπες στο κεφάλι.



Αδράνεια, απώλεια των χρωμάτων, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, δερματικές ανωμαλίες.
Fish Tuberculosis(Φυματίωση)
Σε πρώιμο σταδιο, μπορεί να βοηθήσει θεραπεία με συμβατά με τον άνθρωπο φάρμακα για την καταπολέμηση της Tuberculosis.
Μεταδοτική, μολύνει ενυδρείο, διακόσμηση, απόχες κλπ. Για να αποφευχθεί η μετάδοσή της στον άνθρωπο καλό πλύσιμο σε χέρια και όποιο μέρος έχει έρθει σε επαφή με το ενυδρείο.




Θολή εμφάνιση στο δέρμα, κόκκινα στίγματα (μπαλώματα) στο δέρμα στα σημεία που έχουν προσβληθεί από το το παράσιτο.
Trichodina
Φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία με προσθήκη στο νερό άλατος για ενυδρειακή χρήση



Θολή και λευκή εμφάνιση ενός ή και των δύο οφθαλμών.
Cloudy Eye
Έλεγχος για πιθανή συμπτώματα από Velvet, Ich ή Tuberculosis


Απώλεια βάρους, έντονη αναπνοή
Copepods
Θεραπεία για παράσιτα. Περαιτέρω θεραπεία για fungal για να αποφευχθεί μόλυνση στα τραυματισμένα βράγχια



Μικρά λευκά σημάδια τα οποία με τον καιρό μεγαλώνουν, πιθανόν με μαύρες γραμμώσεις.
Fish Pox(Ανεμοβλογιά)
Δεν υπάρχει θεραπεία. Καλή συντήρηση των παραμέτρων του νερού, τακτικές αλλαγές και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σε 9 με 11 εβδομάδες


Εξόγκωμα ή τέντωμα για εσωτερικούς όγκους, εξωτερικοί μπορεί να φανουν από την διόγκωση του δέρματος.
Tumors(Όγκος)
Συνήθως ανίατη. Συμβουλευθείτε κτηνίατρο αναφορικά με την χρήση potassium iodide για θεραπεία όγκων του θυροειδούς.


Νωθρότητα, απώλεια όρεξης, φθορές στις ουρές,αποχρωματισμός, πρησμένοι οφθαλμοί, σφικτή ουρά.
Septicemia(Σηψαιμία)
Θεραπεία με αντιβιοτικά, τα οποία πρέπει να παρέχονται στο ψάρι μαζί με την τροφή ή αντιβιοτικά σε μορφή τροφής


Ξύσιμο, λευκά στίγματα στο μέγεθος κεφαλής καρφίτσας τα οποία ξεκινούν από το κεφάλι και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Έντονη αναπνοή, θολούρα στους οφθαλμούς και την ουρά.
Ichtyophthirius(Ich)
Θεραπεία για Ich ή αύξηση της θερμοκρασίας και προσθήκη άλατος για ενυδρειακή χρήση


Δυσκολία στην κολύμβηση, ανάποδη κολύμβηση,
το ψάρι επιπλέει, αδυνατεί να φθάσει στην επιφάνεια
.
Αναστροφή(Flipover)
Πρέπει να αφαιρεθεί ο αέρας από την νηκτική κύστη από κτηνίατρο. Χειρουργείο είναι πιθανό μόνον σε μεγάλα ψάρια.
Σε άλλη περίπτωση χορηγείται διάλυμα άλατος για να βοηθήσει το ψάρι να ενεργηθεί και να επανέλθει.

Να μην συγχέεται με την ασθένεια της νηκτικής κύστης.



το ψάρι αγωνίζεται να κολυμπήσει, μπορεί να επιπλέει με το κεφάλι κάτω ή να δυσκολεύεται να αναδυθεί ή να μην έχει ισορροπία. Μπορεί να παρουσιασθεί μετά το φαγητό.
Swim Bladder (Ασθένεια της νηκτικής κύστης)
Η ασθένεια νηκτικής κύστης (swimbladder) ειναι βακτηριδιακή ασθένεια και χρειάζεται θεραπεία με φάρμακο. Επί του παρόντος η μόνη εταιρεία που βγάζει φάρμακο γι' αυτό είναι η Interpet

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ασθένεια νηκτικής κύστης είναι θανατηφόρα, μεταδοτική και το φάρμακο επικίνδυνο για ανθρώπους (καρκινογόνο) - οπότε συνίσταται η χρήση με γάντια και στη συνέχεια καλό πλύσιμο χεριών.



Μικρές ίνες σαν σκουλήκια, ορατά την ουρά ή τρυπημένες στο δέρμα.
Anchor Worm
Θεραπεία με φάρμακα κατά των παρασίτων.



Νωθρότητα, απώλεια όρεξης, ανοιχτές πληγές με κόκκινο περίγραμμα, πιθανό fin rot.
Ulcer(Έλκος)
Θεραπεία κατά βακρηριδιακών μολύνσεων.


Κυανόλευκη βλένα στο σώμα, έντονη αναπνοή προκαλούμενη από φθορά στα βράγχια, ξεφλούδισμα στο δέρμα.
Chilodonella
Φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία με προσθήκη στο νερό άλατος για ενυδρειακή χρήση.



Φθαρμένες ή λιωμένες ουρές.
Finrot
Θεραπεία με αντιβιοτικά για finrot ή tailrot. [melafix της API]
Έλεγχος του επιπέδου του pH αν είναι στα σωστά επίπεδα.


Ξύσιμο, μικρά σκουλήκια κρέμονται από το σώμα.
Leech
Φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία με αλάτι για ενυδρειακή χρήση ή με φαρμακευτική αγωγή κατά των παρασίτων.


Ξύσιμο, πρασινωπές πρός καφέ ψείρες ορατές στο σώμα (~ 20 χιλιοστά)
Lice(Ψείρες)
Φαρμακευτική αγωγή κατά των παρασίτων.


Πέταγμα του ενός ή και των δύο οφθαλμών
Exophthalmia(pop-eye)
Θεραπεία κατά παρασίτων ή βακτηριδιακών μολύνσεων.



Λευκά ή Γκρι στίγματα (μπαλώματα), παρεμφερή με βαμβάκι, περίσσεια βλένα.
Στοματικό ή δερμικό Fungus(Mouth or Body Fungus)
Θεραπεία με φάρμακα για την καταπολέμηση του Fungus. Παροχή στο νερό ή κατ' ευθείαν στο ψάρι.



Λευκά στίγματα (μπαλώματα) σαν βαμβάκι στις ουρές, σώμα ή στόμα.
Saprolegnia(Fungus)
Θεραπεία με φάρμακα για την καταπολέμηση του Fungus.



Ξύσιμο, μικρά λευκόχρυσα σημάδια, αποχρωματισμός, απώλεια βάρους, δυσκολία στην αναπνοή λόγω τραυματισμού των βραγχίων.
Velvet(Gold Dust)
Φαρμακευτική αγωγή κατά των παρασίτων.



Συνεχή περιττώματα κρέμονται από το ψάρι, πρησμένη κοιλιά, νωθρότητα, απέχθεια πρός την τροφή, μη σταθερή κολύμβηση.
Constipation(Δυσκοιλιότητα)
Παύση παροχής τροφής για 2 με 3 ημέρες και εν συνεχεία παροχή τροφής ζωντανής και φυτικής βάσης, όπως ο βρασμένος αποφλοιωμένος αρακάς.




Καφέ-κόκκινα σκουλήκια προεξέχουν από τον πρωκτό του ψαριού. Καθολική κατάρρευση, παραμόρφωση στην σπονδυλική στήλη.
Camallanus
Σε αρχικό στάδιο μπορεί να αντιμετωπισθεί με Μετρονιδαζόλη.
Σε πολύ προχωρημένο στάδιο καλό θα ήταν να γίνεται ευθανασία γιατί δεν σώζεται ακόμα και να φύγουν τα σκουλήκια. Μετά από μερικές μέρες θα πεθάνει.
Επίσης μπορεί να γίνει θεραπεία με Λεβαμιζόλη,η οποία εισάγεται με μορφή δόσης στο ενυδρείο και πρέπει μετά από 24 ώρες να γίνει αλλαγή νερού 100% και να γίνει επανάληψη την επόμενη μέρα.
Η Camallanus είναι κυρίως ασθένεια λιμνών που μεταδίδεται από τα πουλιά.
__________________
http://bp0.blogger.com/_lf-nooJL-pI/R-edpcW6MDI/AAAAAAAAAKk/MUDmUKYz0Vw/s1600-h/Yhai+Demekin+1.jpg
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 29-03-16, 21:09
Το avatar του χρήστη Τάκης
Τάκης Ο χρήστης Τάκης δεν είναι συνδεδεμένος
Bob ο Μάστορας
 
Εγγραφή: 28-12-2012
Περιοχή: ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Μηνύματα: 14.715
Προεπιλογή

Βρήκα 2 ιστοσελίδες με ασθένειες χρυσόψαρων και σκέφτηκα να τις βάλω εδώ να υπάρχουν
http://www.puregoldfish.com/17-diseases-and-treatments/
http://thegoldfishtank.com/goldfish-diseases/
__________________
Δεν απαντώ σε πμ για ενυδρειακά θέματα
Φυλλάδιο GAB - Χρυσόψαρα Φυλλάδιο GAB - Μονομάχοι
Τα ενυδρεία μου


Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 02-04-16, 17:56
Harris1 Ο χρήστης Harris1 δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 09-11-2014
Περιοχή: Χολαργος, Αθηνα
Μηνύματα: 382
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από memy Εμφάνιση μηνυμάτων
Σε αντίθετη περίπτωση, προχωρούμε άμεσα σε αλλαγή της τάξης του 50%. Ρίχνουμε στο ενυδρείο ενυδρειακό ή τυροκομικό αλάτι,
Οταν λέτε "τυροκομικό αλάτι" ποιό αλάτι ενοείτε??
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 02-04-16, 17:59
Το avatar του χρήστη Γιώργος Κ
Γιώργος Κ Ο χρήστης Γιώργος Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Δισκοπαθής
 
Εγγραφή: 06-02-2008
Περιοχή: Κολωνός
Μηνύματα: 9.438
Send a message via Skype™ to Γιώργος Κ
Προεπιλογή

πχ αυτο:
https://www.google.gr/search?q=%CF%8...cCqZ8dohOKM%3A
__________________

Gab at Facebook:
https://www.facebook.com/GreekAquaristsBoards/
https://www.facebook.com/groups/GreekAquaristsBoards/
Knowledge is having the right answer
Intelligence is asking the right question
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 02-04-16, 18:07
Το avatar του χρήστη Τάκης
Τάκης Ο χρήστης Τάκης δεν είναι συνδεδεμένος
Bob ο Μάστορας
 
Εγγραφή: 28-12-2012
Περιοχή: ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Μηνύματα: 14.715
Προεπιλογή

Κάνει και αυτό



οι πιο πολλοί αυτό έχουμε, από τα Α/Β
__________________
Δεν απαντώ σε πμ για ενυδρειακά θέματα
Φυλλάδιο GAB - Χρυσόψαρα Φυλλάδιο GAB - Μονομάχοι
Τα ενυδρεία μου



Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Τάκης : 02-04-16 στις 21:33
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 02-04-16, 21:10
Harris1 Ο χρήστης Harris1 δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 09-11-2014
Περιοχή: Χολαργος, Αθηνα
Μηνύματα: 382
Προεπιλογή

ευχαριστώ
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 17-08-16, 17:55
pavos Ο χρήστης pavos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 09-05-2015
Περιοχή: Ξανθη
Μηνύματα: 809
Προεπιλογή

2 φωτογραφίες απο ενα χρυσόψαρο με dropsy

την επομενη μερα το ψαρι δεν αντεξε.....
αν ξερει καποιος ας προτεινει καποιο φαρμακο για την συγκεκριμένη αρρώστια αν και τις περισσότερες φορες ειναι μοιραια οταν φτασει σε αυτο το σημειο
Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  14021743_10154484463118293_4878923227457754428_n.jpg
Εμφανίσεις:  2854
Μέγεθος:  33,4 KB   Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  13924977_10154484463063293_915639506166120553_n.jpg
Εμφανίσεις:  2226
Μέγεθος:  30,3 KB  
__________________
Σταύρος
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 17-08-16, 18:55
Το avatar του χρήστη Τάκης
Τάκης Ο χρήστης Τάκης δεν είναι συνδεδεμένος
Bob ο Μάστορας
 
Εγγραφή: 28-12-2012
Περιοχή: ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Μηνύματα: 14.715
Προεπιλογή

Το βακτοπουρ direct λένε κάποιοι, αλλά και πάλι με αμφίβολα αποτελέσματα.
Το dropsy δεν είναι ασθένεια, είναι σύμπτωμα και προκαλείται από πολλές ασθένειες
__________________
Δεν απαντώ σε πμ για ενυδρειακά θέματα
Φυλλάδιο GAB - Χρυσόψαρα Φυλλάδιο GAB - Μονομάχοι
Τα ενυδρεία μου


Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 17-08-16, 19:20
pavos Ο χρήστης pavos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 09-05-2015
Περιοχή: Ξανθη
Μηνύματα: 809
Προεπιλογή

Για κάποια αντιβιωση διάβασα κάπου αλλά δεν θυμάμαι.

Τακη το βακτοπουρ direct μπορεις να το βαλεις και σε ψαρια δλδ?? καποιοι το χρησημοποιουν για απολυμανση ενυδρειων

Πιο πολύ έβαλα τη φωτογραφία να υπάρχει αρχείο
__________________
Σταύρος
Απάντηση με παράθεση
  #11  
Παλιά 17-08-16, 20:43
Το avatar του χρήστη tsala
tsala Ο χρήστης tsala δεν είναι συνδεδεμένος
Goldyrator
 
Εγγραφή: 11-04-2012
Περιοχή: Δράμα - Βέροια
Μηνύματα: 6.445
Προεπιλογή

Για flagyl διαβασες...
Δυστυχως ειναι δυσκολη κατασταση αν ειναι σε προχωρημενο σταδιο.
Το bactopur direct ειναι φαρμακο για ψαρια.
Απάντηση με παράθεση
  #12  
Παλιά 18-08-16, 14:14
Το avatar του χρήστη Fishermen1234
Fishermen1234 Ο χρήστης Fishermen1234 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 30-07-2016
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 673
Προεπιλογή

Και το EsHa 2000 είναι καλό για dropsy.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Γαιωσκώληξ ο κοινός.... Tkagem Διατροφή 47 16-03-13 18:13
Κάτι διαφωτιστικό για τις συχνές ασθένειες των Gouramies Tolis Ασθένειες - Θεραπείες γλυκού νερού 0 30-11-06 23:04
Να ταΐσω τα ψαράκια μου αχινιούς ? nikman Γλυκό νερό - Γενικά 20 18-08-06 03:49

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 06:23.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,13378 seconds with 13 queries