Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Θαλασσινό νερό > Εξοπλισμός Θαλασσινού νερού > Φίλτρανση

Φίλτρανση Σκίμμερ κλπ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 02-02-07, 14:11
Το avatar του χρήστη Tricky
Tricky Ο χρήστης Tricky δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 30-12-2004
Περιοχή: Χαλανδρι , Αττικης
Μηνύματα: 1.424
Προεπιλογή Τα φιλτρα του θαλασσινου ενυδρειου

Ας δουμε τους τυπους φιλτρανσης στο θαλασσινο ενυδρειο :

Εχουμε τρια κομματια φιλτρανσης που πρεπει να καλυψουμε : τη μηχανικη, βιολογικη και χημικη .

1)Μηχανικη φιλτρανση : οπως και στα ενυδρεια γλυκου νερου , θα χρειαστουμε ενα μεσο απομακρυνσης των ανεπιθυμητων στερεων σωματιδιων απο την υδατινη στηλη . Οι λογοι ειναι τοσο ποιοτικοι οσο και αισθητικοι ... η συσσωρευση περιττωματων , νεκρης αλγης ,τροφης κλπ στο ενυδρειο υποβαθμιζει την ποιοτητα του νερου μας αλλα και ''χαλαει'' την εικονα του ενυδρειου.
2)Βιολογικη φιλτρανση : μεσω αυτης , θα διασφαλισουμε οτι η αμμωνια γρηγορα θα μετατραπει σε nitrites και τα Nitrites σε Nitrates ... η αμμωνια στο θαλασσινο ενυδρειο ειναι πολυ επικινδυνη και αποτελει προτεραιοτητα μας να διασφαλισουμε οτι τοσο η αμμωνια οσο και τα αμεσα παραγωγα της , δηλαδη τα nitrites, ειναι παντα Μηδεν .
3)Χημικη φιλτρανση : η οποια περιλαμβανει την χρηση ενεργου ανθρακα και αντι-φωσφωρου . Ο ενεργος ανθρακας θα απομακρυνει πολλα ανεπιθυμητα impurities και επιπλεον θα καταστησει το νερο μας διαυγες ωστε το φως να διεισδυει σε ολα τα επιπεδα του ενυδρειου μας.Μια αλλη χρηση του ανθρακα ειναι η απομακρυνση τοξικων εκκρισεων πολλων κοραλιων ,η οποια μπορει να ειναι επικινδυνη για αλλα κοραλια ή κατοικους του ενυδρειου μας. Τα φωσφωρικα (phosphates) αποτελουν επισης μια ανεπιθυμητη παραμετρο στο ενυδρειο μας .Αυτα προερχονται απο το νερο βρυσης , απο αποβολες των ψαριων και απο τις τροφες με τις οποιες ταιζουμε τα ψαρια μας. Τα Phosphates τροφοδοτουν ανεπιθυμητες αλγες , επιδρουν αρνητικα στην αναπτυξη επιθυμητων μορφων αλγης (πχ της ομορφης ροζ κοραλλινης) αλλα και θετουν σε κινδυνο την υγεια και αναπτυξη των κοραλιων μας , αν μιλαμε για reef ενυδρειο. Με τη χρηση των διαφορων phosphate removing υλικων , προσπαθουμε να καταστησουμε τα φωσφωρικα μη μετρησιμα στο ενυδρειο μας.

Τι επιλογες εξοπλισμου εχουμε λοιπον για να καλυψουμε τις παραπανω αναγκες φιλτρανσης του θαλασσινου ενυδρειου μας ?

-Σκιμερ : ξεκιναω απο αυτο το κομματι εξοπλισμου αφου ΙΜΟ ειναι ενα απο τα πιο ιδιαιτερα κομματια ενος θαλασσινου ενυδρειου. Το σκιμερ παραγει οφελη που διαχεονται σε ολους τους παραπανω στοχους φιλτρανσης. Το σκιμερ θα απομακρυνει πρωτεινικα στοιχεια πριν αυτα διασπαστουν σε αμμωνια , ''βοηθωντας'' ετσι το οποιο βιολογικο μας φιλτρο.Επειδη αυτα τα στοιχεια θα απομακρυνθουν πριν τη διασπαση τους σε αμμωνια-Nitrites-nitrates , βοηθαμε ετσι το ενυδρειο να διατηρησει χαμηλα επιπεδα Nitrates τα οποια ,ως γνωστον, αποτελουν τροφη για ανεπιθυμες αλγες και ειναι επικινδυνα σε πολλα ειδη κοραλιων . Θα απομακρυνει επισης μια πληθωρα οργανικων και χημικων στοιχειων απο την υδατινη στηλη , σε βαθμο που να λειτουργει σαν υποκαταστατο του ενεργου ανθρακα .Μια ακομα σημαντικη λειτουργια ειναι η πολυτιμη οξυγονωση του νερου μας που παρεχει το σκιμερ σε 24ωρη βαση .Ενα καλο σκιμερ, σωστα ρυθμισμενο μπορει να κανει μεγαλη διαφορα σε ενα ενυδρειο .

-Βιολογικη φιλτρανση : εδω υπαρχουν διαφορες επιλογες και αρχιζουν οι διαφοροποιησεις αναμεσα στο ποια ειναι καλυτερη για reef ή fish only ενυδρειο. Καθε μια εχει θετικες και αρνητικες πλευρες . Αναφερω καποιες:

1)Ζωντανος βραχος (+καλη κυκλοφορια) : Ο Ζωντανος Βραχος (ΖΒ) αποτελει την καλυτερη μορφη βιολογικης φιλτρανσης σε ενα reef ενυδρειο.Μια σωστη ποσοτητα και καλης ποιοτητας ΖΒ μπορει να αναλαβει το βιολογικο φορτιο ενος reef ενυδρειου , αρκει να πληρουνται οι παρακατω προυποθεσεις :
Α)σωστη τοποθετηση του βραχου στο ενυδρειο
Β)σωστη κυκλοφορια νερου στον βραχο ωστε να μην εχουμε ''νεκρες ζωνες'' και να διασφαλισουμε οτι ολος ο βραχος δεχεται επαρκη ''κυμματα'' νερου , παραμενοντας ετσι καθαρος και ενεργος.
Γ)προσοχη και υπομονη του χομπιστα κατα το στοκαρισμα του ενυδρειου του ωστε ο ΖΒ (ή μαλλον οι αποικιες βακτηριδιων που κατοικουν μεσα του) να προσαρμοζονται σταδιακα στην αυξηση του βιολογικου φορτιου.
Ο ΖΒ αποτελει την καλυτερη επιλογη για ενα reef ενυδρειο αφου επιτυγχανει την διατηρηση των nitrates σε χαμηλα επιπεδα

2) Εξωτερικα φιλτρα /κανιστρα : τα γνωστα , απο τον κοσμο του ''γλυκου'' ενυδρειου , εξωτερικα φιλτρα μπορουν να χρησιμοποιηθουν σαν βιολογικα φιλτρα εφοσον εξοπλιστουν με το καταλληλο βιολογικο υλικο.Εδω θα προτεινω την χρηση siporax σε διπλασια δοση απο αυτη που προτεινει ο κατασκευαστης του.Εφοσον χρησιμοποιησουμε εξωτερικο κανιστρο ως βιολογικο φιλτρο , θα πρεπει να διασφαλισουμε οτι δεν θα συσσωρευει πολυ βρωμια ετσι ωστε να το καθαριζουμε οσο αραιοτερα γινεται .Οσο καλα ομως και αν στησουμε το βιολογικο μας κανιστρο , θα πρεπει να εχουμε δεδομενη την εν καιρω συσσωρευση βρωμιας η οποια και θα οδηγησει στην ανοδο των Nitrates στο ενυδρειο μας

3) Φιλτρα αμμου (οχι βυθου) : παρομοια χρηση με τα εξωτερικα κανιστρα.Ειναι στηλες που περιεχουν μια ειδικη αμμο .Αυτη η αμμος θα αποτελεσει το μεσο αποικισμου των βακτηριδιων μας. Τοποθετουνται εξωτερικα του ενυδρειου μας και απαιτουν παροχη συγκεκριμμενης ποσοτητας νερου (λ/ω) για να λειτουργησουν. Πιο αποτελεσματικα στην γρηγορη διασπαση της αμμωνιας απο τα κανιστρα αλλα επισης ''παγιδες νιτρικων'' . Λογω αμμου βουλωνουν πιο ευκολα απο τα εξωτερικα φιλτρα-κανιστρα ειναι ομως πιο οικονομικα και αποτελεσματικα , ιδιαiτερα σε μεγαλα (ανω των 240 λιτρων) fish only ή και reef ενυδρεια.

4) wet-dry εξωτερικα φιλτρα . Πιο αποτελεσματικα απο τα απλα εξωτερικα κανιστρα αλλα με τα ιδια μειονεκτηματα

5) sump : τοποθετηση βιολογικων υλικων στυλ σιποραξ στο sump (αν υπαρχει) , σε σημειο εντονης ροης .

6) Αλλες παρομοιες διαταξεις βιολογικων φιλτρων πχ εσωτερικα φιλτρα , Η.Ο.Τ φιλτρα κλπ . Ο τροπος λειτουργιας και τα μειονεκτηματα ειναι τα ιδια με τα εξωτερικα κανιστρα.

-Χημικη φιλτρανση : θα χρειαστουμε ενα φιλτρο οπου θα τοποθετηθουν οι σωστες για τα λιτρα μας ποσοτητες ενεργου ανθρακα και phosphate removing υλικου. Θα πρεπει το νερο του ενυδρειου μας να περναει απο εκει με αρκετη ροη χωρις δυνατοτητα by pass . Επειδη τα υλικα αυτα εξαντλουνται συχνα , το φιλτρο στο οποιο θα τοποθετηθουν θα πρεπει να παρεχει ευκολια στο ανοιγμα / συντηρηση του. Μπορει να χρησιμοποιηθει ενα εξωτερικο φιλτρο-κανιστρο ή ακομα και ενα εσωτερικο φιλτρο με καδο ικανο να χωρεσει τις ποσοτητες υλικων που χρειαζομαστε . Μπορουμε επισης να τα τοποθετησουμε σε ενα διαμερισμα του sump ή ακομα και να εχουμε dedicated reactors (στηλες δηλαδη οπου το καθε χημικο υλικο βρισκεται ξεχωριστα) . Οσο αφορα την ποιοτητα των χημικων υλικων , καλο θα ειναι να επιλεξουμε καλης ποιοτητας super activated carbon ενω οσο αφορα τα υλικα απομακρυνσης φωσφωρικων , εχουμε δυο επιλογες : αυτα που κατασκευζονται με βαση το αλουμινιο (πχ seachem phosguard) που παρεχουν γρηγορη απομακρυνση φωσφωρικων αλλα εξαντλουνται γρηγορα και αυτα που κατασκευαζονται με βαση το σιδηρο (πχ tunze rowaphos) που διαρκουν περισσοτερο (αρα και πιο οικονομικα).

-Η μηχανικη φιλτρανση θα πρεπει να περιλαμβανει λιγα υλικα που να παγιδευουν τα ορατα κομματια βρωμιας και καταλοιπων . Λιγο μπλε σφουγγαρι και υαλοβαμβακας θα κανει τη δουλεια αλλα ειναι πολυ σημαντικο να τα καθαριζουμε οσο πιο συχνα μπορουμε.Για να γινει σαφες αυτο , το καλυτερο θα ηταν καθε μερα ! . Tα υλικα αυτα βουλωνουν ευκολα και μετατρεπονται σε ''εστιες μολυνσης'' και εργοστασια '' nitrates'' .

Τελος σαν ιδιαιτερους τροπους φιλτρανσης , πρεπει να αναφερουμε :

-τα DSB (deep sand bed) ,οπου ζωντανη αμμος με καταλληλη κοκκομετρια και αρκετο παχος προσφερει το καταλληλο περιβαλλον για βακτηρια που καταναλωνουν nitrates.
-τα macrolgae filters-refugiums , οπου ο χομπιστας καλλιεργει διαφορες επιθυμητες μακροαλγες , οι οποιες καταναλωνουν Nitrates και Phosphates για την αναπτυξη τους, με αποτελεσμα την μειωση των παραμετρων αυτων στο κυριως ενυδρειο.
-diatom filters : φιλτρα που περιεχουν διατομικη αμμο.Συμφωνα με αναφορες , καθαριζουν το νερο καθιστωντας το απιστευτα διαυγες.Υποστηριζεται οτι απομακρυνουν μεχρι και παρασιτα απο το νερο.

Κλεινοντας , μερικες πρακτικες συμβουλες :
1) ΙΜΟ ,αγοραστε οσο καλυτερο -για τα λιτρα του ενυδρειου- σκιμερ
2)ΙΜΟ ,αν χρησιμοποιηθει αποκλειστικα ζωντανος βραχος ως ''βιολογικο φιλτρο'' , διασφαλειστε οτι δεχεται επαρκη και σωστη κυκλοφορια και να ειστε εγκρατεις στο στοκαρισμα σε ψαρια.
3)Αν χρησιμοποιησετε εξωτερικα φιλτρα/κανιστρα για βιολογικη , μηχανικη και χημικη φιλτρανση , τοτε ενα φιλτρο θα ειναι αποκλειστικα βιολογικο και αλλο ενα χημικομηχανικο . Ετσι , θα μπορειτε να αλλαζετε χημικα υλικα και να καθαριζετε τα μηχανικα χωρις να διαταρασσετε τις βιολογικες σας αποικιες.
4) Αν θελετε να στησετε ενα σχετικα μεγαλο fish only ενυδρειο με μεγαλα ψαρια που τρωνε πολυ , κοιταξτε τη λυση των φιλτρων αμμου (σαν βιολογια) που θα τροφοδοτουνται με νερο απο ενα εξωτερικο φιλτρο το οποιο θα περιεχει τα χημικομηχανικα υλικα (το εξωτ. Φιλτρο δηλαδη θα λειτουργει σαν προφιλτρο για αυτό της αμμου ωστε να μην βουλωνει)
5)Τα οποια εσωτερικα φιλτρα εχετε , καλο θα ηταν να τα κανετε χημικα ή μηχανικα .ΙΜΟ , ειναι πολυ ευκολα στο καθαρισμα/αλλαγη υλικων
6) Εγκρατεια στο ταισμα των ψαριων ειδικα οταν χρησιμοποιειτε κατεψυγμενες τροφες ...τα φωσφωρικα θα εκτιναχθουν !
7) Χρησιμοποιηστε νερο απο RO-DI για αλλαγες νερου / αναπληρωση εξατμισης.

ΥΓ : Τα παραπανω αποτελουν προσωπικες αποψεις και καλο θα ηταν να συζητησουμε πρωτα πριν παρετε αποφασεις σχετικα με την επιλογη φιλτρων στο θαλασσινο ενυδρειο σας.Επισης ,οι οποιες ενστασεις ή συμβουλες ειναι απολυτως επιθυμητες
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Αρχαριοι θαλασσινου Νο2: plagton Θαλασσινό νερό - Γενικά 5 26-12-06 11:36
Φωτισμοσ Σε Ενυδρειου Του Carrefure andreasp DIY . Φτιάχτο μόνος σου 13 01-01-06 20:13
το σταδιο του ενυδρειου μου... Vasilis Reef 9 24-10-04 11:12
ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ GREGORY Θαλασσινό νερό - Γενικά 8 20-10-04 10:17

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 13:38.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,06706 seconds with 12 queries