Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Θαλασσινό νερό > Παρουσιάσεις θαλασσινών ενυδρείων > Reef

Κλειστό Θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 07-12-06, 08:51
accnt Ο χρήστης accnt δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 08-03-2003
Περιοχή: ΑΛΙΜΟΣ
Μηνύματα: 3.097
Προεπιλογή Είδη Φωτισμού Reef Ενυδρείου

ΕΙΔΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ REEF ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ


Ο φωτισμός σε ένα reef ενυδρείο είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Πολλές φορές λάθη που τυχόν θα κάνουμε σε αυτό το σημείο, θα μας οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Γιατί όμως ο φωτισμός παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο στην υγεία ενός reef ενυδρείου? Η απάντηση βρίσκεται στο εσωτερικό του ενυδρείου, στους κατοίκους του και ειδικότερα στα κοράλλια. ¶λλωστε σε ένα ενυδρείο reef όλα περιστρέφονται γύρω από τα κοράλλια. Όλος ο εξοπλισμός που επιλέγουμε, από τις λάμπες μέχρι τους κυκλοφορητές, εξυπηρετούν άμεσα ή έμμεσα αυτά.

Τα κοράλλια λοιπόν είναι φωτοσυνθετικά. Για να επιζήσουν και να αναπτυχθούν πρέπει η συμβιωτική άλγη (zooxanthellae) να φωτοσυνθέσει και τα ίδια τα κοράλλια να επωφεληθούν και να απορροφήσουν όλα τα «κατάλοιπα» της διαδικασίας αυτής. ¶ρα το ίδιο το κοράλλι καθαυτό δεν χρειάζεται το φως. Το χρειάζεται η συμβιωτική άλγη που ζει μέσα του.
Ακόμα σε ορισμένα είδη κοραλλιών και clams τα χρώματά τους, καθορίζονται από την συμβιωτική άλγη.
¶ρα από τα παραπάνω φαίνεται εύκολα πλέον πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας του φωτισμού σε ένα reef ενυδρείο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να μας απασχολήσουν προτού επιλέξουμε τον φωτισμό του reef ενυδρείου μας είναι τα εξής:
  • Ένταση Φωτισμού.
  • Χρώμα Φωτισμού.
  • Τύποι Λαμπτήρων Φωτισμού.
1.Ένταση Φωτισμού

Η ένταση του φωτισμού έχει άμεση σχέση με τα Watt κάθε λάμπας. Όσο μεγαλύτερα είναι τα Watt τόσο περισσότερη ένταση θα έχει και ο φωτισμός μας.
Όμως τα Watt –όσο και αν τα χρησιμοποιούμαι- δεν είναι μονάδα μέτρησης της έντασης του φωτισμού, αλλά της κατανάλωσης.

Ο πλέον σωστός τρόπος να μετρήσουμε την ένταση του φωτισμού είναι μετρητές οι οποίοι την ένταση σε lux. Την μέτρηση θα πρέπει να την πάρουμε στην επιφάνεια του νερού. Εάν η μέτρηση είναι μεταξύ 20000 και 30000 lux τότε έχουμε ικανοποιητικό φωτισμό για οποιοδήποτε reef ενυδρείο με τα πλέον απαιτητικά κοράλλια (Sps & clams).

Ένας άλλος τρόπος που χρησιμοποιούμε εμείς οι ενυδρειόφιλοι, είναι τα Watt ανά λίτρο. Η μέθοδος αυτή δεν είναι πλήρης λόγω πολλών παραμέτρων, αλλά ακολουθείται συχνά λόγω της ευκολίας που παρέχει. Έτσι οι διαστάσεις του ενυδρείου (μήκος – πλάτος - ύψος), ο εκτοπιζόμενος όγκος νερού από τον βράχο, παίζουν βασικό ρόλο και πρέπει να εκτιμηθούν προτού αποφασίσουμε την ένταση του φωτισμού που θα ακολουθήσουμε, με αυτή την μέθοδο. Αν έχουμε ένα Watt ανά λίτρο και πάνω τότε έχουμε ικανοποιητικό φωτισμό για οποιοδήποτε reef ενυδρείο με τα πλέον απαιτητικά κοράλλια (Sps & clams). Βέβαια εδώ παίζει σημαντικό ρόλο και το χρώμα του φωτισμού αλλά και ο τύπος της λάμπας.
Δηλ. σε ένα ενυδρείο 500 λίτρων θα έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα αν βάλουμε 500 Watt μόνο ακτινικές λάμπες ή 500 Watt μόνο Τ5 ή 500 Watt μόνο Metal Halide.

Όμως η ένταση του φωτισμού επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες.
Το βάθος του ενυδρείου π.χ. επηρεάζει κατά πολύ την ένταση του φωτισμού. Είναι βέβαιο ότι στην επιφάνεια του νερού η ένταση θα είναι ισχυρή ενώ όσο πιο βαθιά τόσο θα ελαττώνεται. Επίσης η καθαρότητα ή όχι του νερού επηρεάζει την ένταση. Τα πολλά οργανικά κατάλοιπα που επιπλέουν μπλοκάρουν το φως μειώνοντας την έντασή του.


2.Χρώμα Φωτισμού

Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει το διαφορετικό χρώμα που εκπέμπουν οι λάμπες σε διάφορα ενυδρεία. Ακόμα ίσως μερικοί έχουν παρατηρήσει ότι ένα ίδιο κοράλλι παρουσιάζει διαφορετικά χρώματα σε ένα άλλο ενυδρείο με διαφορετικό φωτισμό.
Αυτό που αλλάζει λοιπόν (εκτός της έντασης) είναι το χρώμα των λαμπών. Το χρώμα μετριέται σε Kelvin. Όσο λιγότερα Kelvin τόσο το φως είναι κίτρινο (ψυχρή θερμοκρασία), ενώ όσο περισσότερα Kelvin το φως αποκτά μια απόχρωση μπλε (θερμή θερμοκρασία).

Στα ενυδρεία μας καλούμαστε να μιμηθούμε όσο το δυνατόν γίνεται την φύση. Έτσι και με το φως. Το φως του ήλιου στην επιφάνεια του νερού δεν διαφοροποιείται, ενώ όσο βαθύτερα πηγαίνουμε το κόκκινο και το κίτρινο απορροφούνται και σταδιακά επικρατεί το μπλε.

Στην αγορά κυκλοφορούν λάμπες με διάφορα Kelvin. Για να μιμηθούμε τα επιφανειακά νερά ενός τροπικού ύφαλου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λάμπες με 6.500 Kelvin. Παράλληλα για να δώσουμε και μια μπλε απόχρωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παράλληλα και ακτινικές λάμπες. Οι συγκεκριμένες λάμπες μπορούν να ανάβουν λίγο πριν τις 6.500 Kelvin και να σβήνουν λίγο μετά, κάνοντας μια προσομοίωση της ανατολής και της δύσης του ήλιου. Για να αναπαραστήσουμε χαμηλότερα βάθη του τροπικού ύφαλου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λάμπες με 12.000 Kelvin ή ακόμα και 15.000 Kelvin. Ορισμένοι χρησιμοποιούν ακόμα και 20.000 Kelvin.
Η ένταση του φωτισμού είναι ανάλογη με τα Kelvin. Έτσι π.χ. μια λάμπα 150 Watt 6.500 Kelvin έχει παρόμοια ένταση με μια 250 Watt 20.000 Kelvin.

Πάντως θα πρέπει να προσθέσουμε ότι τελικά η επιλογή των Kelvin είναι και κατά πολύ θέμα γούστου. Δηλαδή πως μας αρέσει να φαίνεται το ενυδρείο μας.

Έχει παρατηρηθεί ότι με την χρησιμοποίηση χαμηλών Kelvin έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη στα Sps κοράλλια μας ενώ με την χρησιμοποίηση υψηλότερων Kelvin έχουμε ομορφότερα χρώματα. Έτσι πολλοί είναι αυτοί που συνδυάζουν πλέον λάμπες με διάφορα Kelvin. Για παράδειγμα μπορούμε να έχουμε δυο λάμπες με 10.000 Kelvin και μια με 20.000 Kelvin.

Οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν είναι πάρα πολλοί και αρκετοί για να καταλήξουν σε κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλάζουν πολλές λάμπες. Προσοχή όμως πάντα με μέτρο γιατί τα κοράλλια είναι πολύ ευαίσθητα σε οποιαδήποτε απότομη αλλαγή είτε στην ένταση είτε στο χρώμα του φωτισμού.


3.Τύποι Λαμπτήρων Φωτισμού

Στην αγορά κυκλοφορούν οι παρακάτω τύποι λαμπτήρων φωτισμού:
  • Λάμπες Τ8.
  • Λάμπες Τ5.
  • Λάμπες Power Compact.
  • Λάμπες Metal Halide.
Λάμπες Τ8

Οι λάμπες φθορισμού Τ8 είναι οι κοινές λάμπες φθορίου που συναντάμε σχεδόν παντού. Για ενυδρειακή χρήση η λάμπες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο σε πολύ απλά συστήματα με μη φωτοσυνθετικά κοράλλια, πολύποδες, μανιτάρια.
Κυκλοφορούν σε 15 – 20 – 30 – 40 Watt. Και ανάλογα βέβαια έχουν την μικρότερη εκπομπή θερμότητας.

Λάμπες Τ5

Οι λάμπες Τ5 είναι και αυτές λάμπες φθορισμού και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Η έντασή τους στα ίδια Watt σε σχέση με τις Τ8 είναι κατά 150% μεγαλύτερη.
Ανάλογα με τον αριθμό, τις συγκεκριμένες λάμπες μπορούμε να τις δούμε σε απαιτητικά ενυδρεία με Sps και clams. Επίσης είναι ότι καλύτερο για ενυδρεία μεσαίων απαιτήσεων με Lps. Εκπέμπουν μεγαλύτερη θερμοκρασία από τις Τ8 έτσι ίσως χρειαστούμε ψύξη (ανεμιστηράκια δηλαδή) στο φωτιστικό που θα βρίσκονται. Επίσης χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά ballast. Κυκλοφορούν σε 24 – 39 –54 – 80 Watt.

Λάμπες Power Compact

Οι λάμπες Power Compact χρησιμοποιούνται αρκετά στην Αμερική. Έχουν πολλά κοινά σημεία με τις Τ5 (απόδοση – θερμότητα) αλλά διαφορετικό σχήμα. Είναι σαν δυο Τ5 μαζί παράλληλα αλλά με τις άκρες τους ενωμένες. Το καλό με τις συγκεκριμένες λάμπες είναι ότι μπορεί η μια να είναι διαφορετική από την άλλη. Δηλαδή στην ίδια λάμπα να έχουμε την μισή με 10.000 Kelvin και την άλλη μισή ακτινική. Χρησιμοποιούν και αυτές ηλεκτρονικό ballast. Κυκλοφορούν σε 9 – 13 – 55 – 96 Watt.

Λάμπες Metal Halide

Οι λάμπες Metal Halide είναι από τις πλέον κορυφαίες επιλογές για υψηλού επιπέδου φωτισμού σε reef ενυδρεία. Τα πολλά τους Watt και η υψηλή τους ένταση τις καθιστούν καταλληλότερες και για τα πλέον ψηλά ενυδρεία.
Οι λάμπες Metal halide παράγονται σε δυο τύπους. Την single ended, η οποία είναι βιδωτή και έχει UV προστασία και την double ended, η οποία είναι κουμπωτή και δεν έχει UV προστασία. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν επί το πλείστον οι double ended.
Το μεγάλο μειονέκτημα των λαμπών Metal Halide είναι η μεγάλη εκπομπή θερμότητας που έχουν. Έτσι η ψύξη με ανεμιστηράκια στο φωτιστικό επιβάλλεται, αλλιώς η θερμότητα θα οδηγηθεί στο ενυδρείο μας με άσχημα αποτελέσματα.
Οι συγκεκριμένες λάμπες οδηγούνται από ballast. Υπάρχουν είτε μαγνητικά είτε ηλεκτρονικά. Τα δεύτερα είναι πολύ καλύτερα (αν και λίγο ακριβότερα) διότι εγγυώνται για το ότι η λάμπα θα αποδώσει 100% τα Kelvin της και ακόμα ότι θα έχει οικονομία στην κατανάλωση.
Κυκλοφορούν σε 75 – 150 – 250 – 400 – 1000 Watt.

Για την σωστή επιλογή του φωτισμού του reef ενυδρείου μας, απαιτείται γνώση και εξοικείωση με το αντικείμενο. Κάθε λάθος μας έχει αντίκτυπο στα κοράλλια και στην τσέπη μας. Εννοείται ότι μπορεί να γίνουν αρκετοί συνδυασμοί και στους τύπους λαμπών και στα Watt αλλά και στα Kelvin.

Καλή επιλογή!
__________________
small minds just talk about people, medium minds talk about things, but the great minds talk about ideas...

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη accnt : 07-12-06 στις 19:09
Κλειστό Θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Ενδεικτικό Κόστος Συντήρησης Reef Ενυδρείου george Λοιπός εξοπλισμός 34 31-12-06 19:06
Επιλογή του κατάλληλου φωτισμού. ΠΑΝΟΣ Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά 2 05-12-06 09:24
Συνδυασμός reef και γλυκού νερού ενυδρείου leonm Θαλασσινό νερό - Γενικά 7 24-07-06 16:16
Περι Φωτισμού ΑΚΗΣ_ΧΑΝΙΑ Αρχάριοι γλυκού νερού 1 16-11-05 08:11
Λύσεις φωτισμού φυτεμένου ενυδρείου John T Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά 26 28-03-05 20:22

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 09:04.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,07230 seconds with 12 queries