|
Bettas Μονομάχοι, όλων των μορφών. |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|||
|
|||
![]()
Γεια χαρά σε όλους και όλες,
Όπως γράφει και ο τίτλος είμαι παντελώς αρχάριος! Συγνώμη προκαταβολικά για το κατεβατό. Στόχος μου είναι πάρω έναν μονομάχο και να τον φροντίσω όσο μπορώ καλύτερα για να περνάει καλά και όχι απλά να επιβιώνει, και για αυτό έχω αρχίσει να συλλέγω και να διαβάζω πληροφορίες. Έχω διαβάσει όλα τα υπομνήματα εδώ (π.χ. για κύκλο αζώτου κλπ), έχω ψάξει μόνος μου υλικό στο internet και έχω μιλήσει με 3 διαφορετικά pet shops στην περιοχή μου (κανείς δεν μου είπε για κύκλο αζώτου κλπ, μου είπαν κάτι του στύλ "βάζεις νερό βρύσης, ρίχνεις αντιχλωρικό και βάζεις το ψάρι"). Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι είτε βρίσκω αντικρουόμενα πράγματα είτε ορισμένα πρακτικά ζητήματα δεν είμαι σίγουρος πως θα τα κάνω ακριβώς και ανησυχώ ότι θα κάνω κακό στο ψάρι. Παρακάτω ομαδοποιώ κάποιες απορίες, προσπαθώντας να τα βάλω και εγώ σε τάξη, βάζω και αρίθμηση αν θέλει να απαντήσει κανείς πιο εύκολα για κάποια (π.χ. 1α είναι η απορία για το μέγεθος ενυδρείου). Θα τα αναρτώ σταδιακά καθώς τα σκέφτομαι και εγώ καλύτερα. 1) ΕΝΥΔΡΕΙΟ a. Τι μέγεθος να έχει; Τα pet shops ή κάποια βίντεο online (π.χ. https://www.youtube.com/watch?v=QDfQIDzjZac) προτείνουν ενυδρεία που είναι από 14 λίτρα και πάνω. Εδώ έχω διαβάσει ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 λίτρα. Μιλάμε πάντα για παραλληλόγραμμο και όχι για κυκλικό που έχω καταλάβει ότι δεν κάνει για μονομάχο. Ωστόσο, επειδή σκέφτομαι ότι θα πρέπει να το σηκώνω για να αλλάζω το νερό αρκετά συχνά και έχω ένα θέμα με τη μέση μου, στα 14 λίτρα πιστεύτε ότι δεν θα είναι εντάξει το ψάρι; b. Πόσο πρέπει να το γεμίζουμε με νερό; Κάποιοι λένε ότι πρέπει να το γεμίζεις το πολύ έως 2/3 το ενυδρείο για να μπορεί ο μονομάχος να ανέβει εύκολα στην επιφάνεια και να αναπνεύσει ή να φάει, αλλά και για να μην πηδήξει εκτός. Αν ισχύει αυτό τότε πρέπει να πάρω ενυδρείο τουλάχιστον 22-23 λίτρα για να έχει μέσα νερό 15 λίτρα. ¶λλοι λένε το γεμίζεις τέρμα μέχρι πάνω και να βάλεις καπάκι. Τι είναι πιο σωστό; c. Χρειάζεται καπάκι που να κλείνει τελείως από πάνω; Διάβασα ότι το ενυδρείο του μονομάχου πρέπει οπωσδήποτε να έχει καπάκι γιατί αναπνέουν και απευθείας αέρα μέσω του λαβυρίνθου τους και αν ο αέρας είναι πιο ψυχρός από το νερό του τότε μπορεί να στρεσαρίζεται. Επίσης, το καπάκι βοηθάει στο να μην πηδάνε εκτός (δεν έχω καταλάβει γιατί ένα ψάρι να πηδήξει εκτός του νερού). Στα pet shops μου είπαν ότι αυτά είναι υπερβολές και δεν χρειάζεται υποχρεωτικά καπάκι. d. Έχει νόημα η αγορά συγκεκριμένου επώνυμου μοντέλου (π.χ. Fluval Spec V); Αυτά τα ενυδρεία υποτίθεται τα έχουν όλα, αλλά μου φάνηκαν αρκετά ακριβά… 2) ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ & ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ a. Θερμοκρασία νερού: ¶λλοι λένε ότι είναι ΟΚ σε 24-28 βαθμούς κελσίου και άλλοι σε 26-28 βαθμούς κελσίου. Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για αυτά τα ψάρια; b. Χρειάζεται θερμοστάτης οπωσδήποτε; Στα pet shops μου λένε είναι υπερβολή για ένα ενυδρείο με έναν μονομάχο. Εδώ και σε διάφορα βίντεο online παρουσιάζεται λίγο-πολύ ως απολύτως απαραίτητο. Τι ισχύει; c. Μάρκα ή μοντέλο για αξιόπιστο θερμοστάτη; Εάν χρειάζεται θερμοστάτης, μπορείτε να προτείνετε κάποιον αξιόπιστο π.χ. ο Eheim Thermocontrol 25Watt είναι καλός για ενυδρείο 15 λίτρα περίπου; Αν πάρω περισσότερα Watt από τα ονομαστικά λίτρα θα υπάρχει πρόβλημα; Επίσης, αναρωτιέμαι τι γίνεται αν χαλάσει ας πούμε κάποια στιγμή και αρχίσει να υπερθερμαίνει ή υποθερμαίνει το νερό, υπάρχει κάποια δικλείδα ασφαλείας για να μην πάθει κάτι το ψάρι; 3) ΦΙΛΤΡΟ – ΑΝΤΛΙΑ ΝΕΡΟΥ a. Φίλτρο vs. Αντλία νερού: Δεν έχω καταλάβει αν είναι το ίδιο πράγμα. Η αντλία νερού είναι μόνο για να φέρνει οξυγόνο ενώ το φίλτρο καθαρίζει το νερό από ουσίες που δεν πρέπει να υπάρχουν; Αν είναι δύο διαφορετικά πράγματα, χρειάζονται και τα δύο; Έχω διαβάσει ότι ο μονομάχος θέλει γενικά ήρεμο νερό αλλιώς στρεσσάρεται, άρα μήπως δεν πρέπει να βάλω αντλία νερού καθόλου; b. Χρειάζεται οπωσδήποτε φίλτρο ή/και αντλία νερού; Αν δεν βάλω κάτι τέτοιο μπορώ να κάνω πιο συχνές (ολικές?) αλλαγές νερού και θα είναι εντάξει το ψάρι ή πρέπει οπωσδήποτε να μπούνε (είδα ότι δεν είναι και πολύ φτηνά); c. Μάρκα ή μοντέλο για αξιόπιστο φίλτρο ή/και αντλία νερού; Από ό,τι έχω καταλάβει τα εξωτερικά φίλτρα θεωρούνται καλύτερα. Σε διάφορα βίντεο που έχω δει είδα προτάσεις όπως Penn plax cascade 300, AquaClear 50 Power Filter, AQUAEL External Filter Multikani 800. Έχετε να προτείνετε κάποιο καλό και σχετικά οικονομικό; |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Αρχάριος με πολλές ερωτήσεις | mrkaza | Αρχάριοι γλυκού νερού | 7 | 31-10-22 09:26 |
πολλές απορίες!!!!!!!!! | sunsity | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 27 | 29-10-12 18:45 |
Χελώνες Νερού (Red Ear Sliders): Πολλές απορίες ενός αρχάριου | exelix | ¶λλα ζώα | 6 | 20-12-09 17:16 |
Αρχάριος με διάφορα προβληματάκια | giorgio | Αρχάριοι γλυκού νερού | 114 | 11-03-09 23:11 |
Τα ψαριά μου και αλλά…( πολλές φωτογραφίες!!) | Obelix(Reifen) | Γλυκό νερό - Γενικά | 5 | 29-08-04 20:25 |