|
|
||||
|
||||
![]()
Καλησπέρα.Η γνωμη μου....Ξεκινησες ενα ενυδρειο,μεγαλο σιγουρα και σε 45 μερες έχεις βαλει 50+ ψάρια,χωρις τις γαριδες.Για μενα,επρεπε να τα βαλεις πιο αργα και οχι σε 45 μερες.Επίσης εχεις βαλει υποστρωμα οποτε δεν χρειάζεται για την ωρα να ριχνεις λιπασματα.Εχει το υποστρωμα .Οταν θα τελειωσουν τοτε μετρας και ριχνεις.Μετρα και φωσφορικα.Πρεπει να ειναι σε μια αναλογια με τα νιτρικα 1/12(12 τα νιτρικα).Το διοξείδιο γιατι το κλείνεις;Ανοιχτο συνεχεια,εφοσον δεν εχεις ph controller.Καποια φυλλα θα χρειαστει να τα αφαιρεσεις...Σταματα την λιπανση,κανε μια συσκοτιση 4 μερες να καθαρισεις απο οτι μπορεις και μετα το βλεπεις.
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
|
||||
|
||||
![]()
Καλησπέρα,
Το διοξείδιο το κλείνω, γιατί διάβασα πως έτσι πρέπει να γίνεται. Γιατί όταν κλείνουν τα φώτα, σταματά η φωτοσύνθεση, οπότε τα φυτά, όχι απλά σταματούν να αποροφούν Co2, αλλά αλλά παράγουν κιόλας επιπλέον δικό τους, μέσω της αναπνοής και υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας και να κάνει κακό στα ψάρια. Τέλος, για λόγους οικονομίας. Μου φάνηκε κάτι τέτοιο λογικό. Ως αρχάριος όμως, δε γνωρίζω πόσο πραγματικά ισχύει αυτό και για τί ποσότητες cο2 μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, πραγματικά επικίνδυνο. Εχω ένα μετρητή διοξειδίου της SERA, αλλά δε μου φαίνεται και πολύ αξιόπιστος και βέβαια, δεν τον παρακολουθώ και διαρκώς. Η συνεχής παροχή Co2, θα ήταν πολύ βολική και λιγώτερο πολύπλοκη, καθώς η ηλεκροβάνα ζεσταίνεται πολύ, και μερικές φορές μαλακώνει το σωληνάκι, που βγαίνει από την ηλεκτροβάνα ( έχει συμβεί τρείς φορές). Επίσης ο drop checker, μερικές φορές γεμίζει μέχρι πάνω με νερό κατά τη διάρκεια που η βάνα είναι κλειστή και όταν το σύστημα ξεκινά, κάποιες φορές, δημιουργείται αρχικά, κάπως μεγάλη πίεση και μεγάλη ροή co2 μέχρι να ξανασταθεροποιηθεί η παροχή. Υπάρχει δε και εικοσιτετράωρη μεταβολή στο PH το οποίο λύνεται οριστικά, από ότι καταλαβαίνω, μόνο με ΡΗ controler. Θα ήθελα δε, να ρίξω παρακάτω το ΡΗ, μέσω του διοξειδίου. Σε εξειδικευμένο ενυδρειακό μαγαζί που μου πούλησαν το Co2, μου είπαν, ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί η παροχή του co2. Όπως και ότι στο συγγεκριμένο ενυδρείο, μπορώ κάλιστα να έχω παροχή 4 φυσαλίδες το δευτερόλεπτο, ώστε να ρίξω το ΡΗ κάτω του 7, που χρειάζεται για τα Tetra, αλλά δε το έχω αποτολμήσει. ¨Οσο για τα ψάρια, άρχισαν να μπαίνουν μετά από 22 μέρες περίπου στρωσίματος και αφότου έγινε μηδενισμός νιτρωδών και αμωνίας και φυσικά, αφου έγινε πολύ μεγάλη αλλαγή νερού. Εβαζα περίπου από 15 ψαράκια ανά εβδομάδα και μετρούσα καθημερινά όλες τις παραμέτρους, ΝΗ4, ΝΟ2 και ΝΟ3, οι οποίες ήταν πάντα μηδενικές. Θεώρησα ότι αυτό ήταν ικανοποιητικό σημάδι της βιολογίας του ενυδρείου, για να συνεχίζω να αυξάνω την ιχθυοφόρτιση, αφού δεν έβλεπα καν νιτρικά. Δεν ξέρω αν έκανα καλά ή όχι. Θα ήθελα παρακαλώ, να μου εξηγήσετε, γιατί αυτό ήταν λάθος και πια κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε να είναι η παροχή του Co2, ώστε να ήταν ασφαλής για 24ωρη λειτουργεία και πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί , ώστε να πέσει και άλλο το ΡΗ. Τώρα όσον αφορά την λίπανση, σκέφτηκα να την αρχίσω για τους εξής λόγους. Εβλεπα μηδενικά νιτρικά στη στήλη του νερού, πράγμα που με έκανε να πιστεύω πως δε παράγονται αρκετά ώστε να τραφούν τα φυτά μου. Είχα δε και αύξηση αλγών που θεωρούσα όπως και ο Κώστας, ότι μπορεί να οφείλεται ακριβώς σε αυτό το λόγο. Επιπλέον, έβλεπα και κάποιο κιτρίνισμα στα λιμνοφίλια, παρά την ραγδαία αναπτυξή τους και πολύ ανοιχτόχρωμα τα νέα φύλλα, ειδικά στις Ανούμπιες και κάποια γενικότερη αδυναμία και στα υπόλοιπα φυτά, που την απέδωσα στην έλλειψη Αζώτου. Όλα τα παραπάνω, μπορεί βέβαια να είναι και φυσιολογικά και αποτέλεσμα της απότομης πτώσης αμωνίας και νιτρικών, που για είκοσι μέρες βρίσκονταν στο Θεό. Ισως απλά η απότομη μείωση των παραπάνω, με την αλλαγή του νερού, προκάλεσε τις άλγες και τα υπόλοιπα συμπτώματα. ¨Ομως λόγω έλλειψης εμπειρίας, δε μπορώ να το κρίνω, για αυτό άλλωστε και ζητώ τα φώτα σας. |
|
||||
|
||||
![]()
Ικανοποιητικό σημάδι για τη βιολογία δεν είναι τα μηδενικά νιτρικά γιατί μπορεί να σημαίνει ότι δεν μεταβολίστηκαν η αμμωνία και τα νιτρώδη που παράγουν τα νιτρικά. Αν είχες βέβαια μεγάλη μάζα φυτών το πιο πιθανό είναι να τα απορρόφησαν αυτά.
Για το διοξείδιο, γιατί φοβάσαι να το ανεβάσεις; Πιστεύω το μη ικανοποιητικό διοξείδιο και τα μηδενικά νιτρικά είναι το πρόβλημά σου γιατί δεν δίνουν το δικαίωμα στα φυτά να ανταγωνιστούν τις άλγες. Δεν ξέρω, μάλλον δεν θυμάμαι τώρα που γράφω τι ΚΗ έχεις, θα πρέπει όμως βάσει του πίνακα αντιστοιχίας ΚΗ -pΗ να στοχεύσεις τα 30ppm διοξειδίου κι αυτό θα το πετύχεις ανεβάζοντας την ποσότητα του διοξειδίου. Εγώ πιο παλιά το είχα ανοιχτό όλο το 24ωρο, η διαφορά προς τα κάτω τις βραδυνές ώρες ήταν πολύ μικρή γιατί φρόντιζα βέβαια κι είχα και καλή ανατάραξη. Βάλε οπωσδήποτε drop checker να επιβλέπεις την πορεία του, ανέβασε το διοξείδιο κι άλλο και κάνε παράλληλα και τεστ με υγρό τεστ pH της ΑΡΙ για άμεση επιβεβαίωση γιατί τα drop checker έχουν μία καθυστέρηση αλλά είναι αξιόπιστα ως προς το αποτέλεσμα. Ανέβασε και τα νιτρικά και μη ρίξεις κανένα άλλο λίπασμα γιατί προς το παρόν τα εκμεταλλεύονται οι άλγες κι όλα θα φτιάξουν σιγά σιγά. Υ.Γ. Τώρα είδα στο αρχικό σου ποστ ότι έχεις ΚΗ=7, άρα θες pH 6,9 αν δεν έχεις κάτι άλλο που να επηρρεάζει την οξύτητα. Ακόμα κι 6,8 να το πας δηλαδή στα 34ppm διοξειδίου δεν θα χεις πρόβλημα, πολλές φορές το συστήνουν να ανεβάσεις το διοξείδιο λίγο πάνω απ τα 30 για να λυθούν προβλήματα με τις άλγες. Δοκίμασέ το κι απλά να παρατηρείς τη συμπεριφορά των ψαριών, μόνο αν δεις ότι ανεβαίνουν επιφάνεια για οξυγόνο να το μειώσεις.
|
||||
|
||||
![]()
θα προσπαθήσω να βρώ το τεστ φωσφορικών. ¨Ομως έχει δίκιο ο Κώστας. Τι λόγο φωσφορικών προς νιτρικά θα υπολογίσουμε, αν τα νιτρικά είναι μηδέν. Αν δεν έχουμε παρονομαστή πως θα υπολογίσουμε το παραπάνω λόγο;
|
|
||||
|
||||
![]()
Καλημέρα.Εχεις ενα νεο ενυδρειο και θα πρεπει να το αφησεις πρωτα να βρει τον δρομο του.Σαν φρεσκοστημενο,σιγουρα θα εχεις αλγη,η οποια ομως θα φυγει οταν ισορροπησουν ολα.Τα μηδενικα νιτρικα μου φαινονται περιεργα με τετοια ιχθυοφορτωση....Μπορεις να μετρησεις με ενα αλλο
τεστ καποιου φιλου;Οσον αφορα την μετρηση των φωσφορικων εννοω οτι πρεπει να το μετρησεις γιατι αν εχεις οντως νιτρικα 0 και φωσφορικα πχ 5,καταλαβαινεις.... Οσον αφορα το διοξειδιο,εγω θα σου πω οτι χρονια το ειχα 24 ωρο,χωρις ποτε να εχω ph controler,ουτε καν ηλεκτρομαγνητικη.Συμφωνα με τον πινακα αντιστοιχιας μεταξυ kh και ph,ημουν στο 60....Τωρα βεβαια δικο σου το καρπούζι,δικο σου και το μαχαιρι που λενε. Αυτα.Και παλι καλημερα.
|
||||
|
||||
![]()
Καλημέρα Γιαννη,
Τα μηδενικα νιτρικά μου φαίνονταν και εμένα, περίεργα. Είχα μάλιστα ρωτήσει στο forum για το παραπάνω, αλλά δεν είδα κανέναν να ανησυχεί για αυτό. Ο Τάκης μάλιστα, μου απάντησε, ότι η ιχθυοφόρτιση που έχω, είναι φυσιολογική για το μέγεθος του ενυδρείου, όπως και τα μηδενικά νιτρικά, τα οποία καταναλώνονται από τα πολλά φυτά και την άλγη. Πάντως για αυτό και τα μέτραγα από κάποια στιγμή και μετά, με δύο διαφορετικά Τεστ, και τα νιτρώδη και νιτρικά και , και μετά τα πρώτα ψάρια και με τρίτο διαφορετικό τεστ, στο ενυδρειακό μαγαζί, όταν σκεφτόμουν να τοποθετήσω τη δεύτερη φουρνιά ψαριών. Και ο χρόνος στρωσίματος μου φάνηκε σχετικά λίγος, σε σχέση με ότι άκουγα ή διάβαζα. Η μόνη παραξενιά ήταν τα νιτρώδη της jbl που ήταν μεν εντός του φυσιολογικού ( πράσινη περιοχή), αλλά δεν ήταν μηδενικά, ούτε στο νερό του ενυδρείου, ούτε στο νερό της βρύσης σκέτο, ούτε μετά το φίλτρο άνθρακα. Ακόμη και σε...εμφιαλωμένο νερό Ιόλη έδειχνε νιτρώδη, σχεδόν ίδια ένδειξη με του ενυδρείου! Για αυτό κάποια στιγμη τα τριπλομέτρησα με JBL, API και ένα άλλο, στο μαγαζί που αγόρασα τα ψάρια. Τα δύο τελευταία τα έδειξαν μηδενικά και το ΑPI, εξακολουθεί όσες φορές μετράω, να τα δείχνει μηδενικά, όπως και τα νιτρικά στα οποία, συμφωνούν και JBL και ΑΡΙ. Για αυτό πάντα αγνοώ ως υπερβολικά τα απλώς ανιχνεύσιμα νιτρώδη του JBL το οποίο , εξακολουθώ παρόλα αυτά να κάνω ( μέχρι να εξαντλήσω τα υγρά) και εξακολουθεί να τα δείχνει, ανιχνεύσιμα μεν, αλλά εντός φυσιολογικών ορίων νιτρώδη. Μάλιστα ο λόγος που έσπευσα να βάλω ψάρια, εκτός βέβαια της ανυπομονησίας του αρχαρίου, ήταν για να αποκτήσω νιτρικά. Για αυτό και ξεκίνησα έστω και δειλά τη λίπανση, με το συγκεκριμένο αζωτούχο λίπασμα. |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Φάρμα για δίσκους. | Bisba | Δίσκοι | 3 | 16-05-14 20:04 |
Φάρμα πράσινης τριχοειδής άλγης | Alex_Salonica | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 8 | 10-09-09 21:54 |
Εφάνηση άλγης (φορμα για αλγη) προτάσεις αντιμετώπισης | goazila | Αρχάριοι γλυκού νερού | 4 | 18-07-09 21:45 |
Προβλήματα …(άλγης+ανάπτυξης φυτών) | Obelix(Reifen) | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 9 | 16-11-03 07:49 |