|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Παιδιά να σας πω και εγώ την εμπειρία μου.
Ως γνωστό έχω ελαφρόπετρα και εγώ σε όλα τα ενυδρεία μου. Σε αυτό με τα χρυσόψαρα έχω τους πιο πολλούς ρύπους, τα ψάρια είναι μεγάλα, πολύ μεγάλα όμως, ταΐζω δικιά μου κατεψυγμένη τροφή που έχει ψάρια ολόκληρα αλεσμένα αλλά και λαχανικά και δημητριακά. Τα λαχανικά όπως ο αρακάς δεν τα βάζω ξεφλουδισμένα και δημητριακά όπως βρώμη (quaker) έχουν και τη φλούδα. Όλα αυτά όπως καταλαβαίνεται έχουν και τους ανάλογους ρύπους. Επίσης στη πλάτη του ενυδρείου υπάρχει έντονη άλγη που τα ψάρια συνέχεια η σκαλίζουν αλλά σκαλίζουν και τον βυθό που είναι πάντα καθαρός. Όλα αυτά καταλήγουν στο φίλτρο. Στο φίλτρο έχω σαν προφίλτρο χοντρό σφουγγάρι , μετά έχω πάλι χοντρό σφουγγάρι, λεπτό σφουγγάρι, ενυδρειακό βαμβάκι και μετά βάτα. Και στο τέλος είναι γύρω στα 10 λίτρα ελαφρόπετρα. Το 1ο σφουγγάρι το καθαρίζω 2 φορές την εβδομάδα, το τι βρίσκω επάνω δεν περιγράφεται, τα επόμενα σφουγγάρια και ενυδρειακό βαμβάκι κάθε Σάββατο , και τη βάτα όποτε το θυμηθώ, ίσως μια φορά το μήνα. Τη βάτα πρέπει να την έχω επάνω πάνω από 1 χρόνο, και είναι πάντα καθαρή, πολύ λίγη βρώμα, το ενυδρειακό βαμβάκι απλά το ξεπλένω και δεν το αλλάζω τακτικά, το έχω μάλιστα μέσα σε φάκελο από τούλι. Τα σφουγγάρια , 1ο & 2ο και το λεπτό τα έχω από το 2014, δεν έχουν πάθει τίποτα. η πιο πολύ βρώμα τη μαζεύει το 1ο και λιγότερη το 2ο. Πριν φύγω διακοπές καθάρισα την ελαφρόπετρα μετά από 6 μήνες, ήταν πεντακάθαρη, πολύ λίγη βρωμιά. Στο δικό μου το φίλτρο που είναι ένα είδος εσωτερικού σαμπ, αν μπουκώσει κάποιο υλικό τότε θα ξενερίσουν οι αντλίες. Ποτέ δεν έχει συμβεί αυτό, ακόμα και αν βγάλω το 1/3 του νερού. Εχω αρκετά υλικά για μηχανική φίλτρανση και τα Καθαρίζω τακτικά βέβαια , και όχι για να μη στομώσουν τα υλικά, αλλά πιο πολύ για να μην έχω πολλούς ρύπους που προκαλούν αύξηση νιτρικών. Το καθάρισμα δε, είναι πολύ εύκολο γιατί όλα τα υλικά για το μηχανικό καθάρισμα είναι συρταρωτά, τα τραβάω , στη βρύση με καυτό νερό, και πάλι στη θέση τους, ειδικά το προφίλτρο βγαίνει και καθαρίζεται σε 5 λεπτά, εύκολα και γρήγορα. Γενικά όμως δεν έχω παρατηρήσει κάποιο πρόβλημα να στομώνει η ελαφρόπετρα, σε όλα τα ενυδρεία, αλλά στις ρουτίνες μου είμαι τυπικός.
__________________
Δεν απαντώ σε πμ για ενυδρειακά θέματα Φυλλάδιο GAB - Χρυσόψαρα Φυλλάδιο GAB - Μονομάχοι Τα ενυδρεία μου |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Ζελατινη βαζεις στην κατεψυγμενη?
Γιατι αυτο απ οτι καταλαβα λεει οτι ειναι η πιθανη αιτια.
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Σπύρο αν ρωτάς εμένα, όχι δεν βάζω ζελατίνη,
βάζω αυγά και τη ψήνω τη τροφή, με ζελατίνη γινότανε χαμός, διαλυότανε όλη στο νερό και γινόντουσαν όλα χάλια
__________________
Δεν απαντώ σε πμ για ενυδρειακά θέματα Φυλλάδιο GAB - Χρυσόψαρα Φυλλάδιο GAB - Μονομάχοι Τα ενυδρεία μου |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Αυτο που παρατηρησα εγω μ μετρησεις παντα ειναι το εξής ,με ελαφροπετρα με συγκεκριμένα ταισματα σ βιτς με φυλλαράκια με κατεψυγμενες ,ολα μετριμενα σ ml η σ κιβακια ,με τα μπλε σφουγγάρια καθαρισμα δυο φορες την εβδομάδα τεταρτη κυριακη ,ιδιες κ οι αλλαγες νερου με ιδια ιχθυοφορτωση ειχα ακριβως τις ιδιες μετρησεις με το ziporax.η μονη διαφορα τους ειναι οταν εριχνα τροφη φτιαγμένη απο μενα μ ζελατίνη μετρημένη σ ζυγαρια ακρίβειας μηπως κ βγει καποιο συμπέρασμα ειναι οτι η ελαφροπετρα σ μια εβδομαδα δεν απονιτροποιουσε πλεον ενω το ζιποραξ μετα απο 3 εβδομάδες περιπου .αυτο που εκανα κρατησε 4 μήνες γιατι ηθελε κ χρονο το καθε υλικο να αναπτύξει την βιολογια του.τα γευματα μ κρέας ηταν 8 κ μονο με κρεας εννοώντας οχι τροφες εμπορίου.γιαυτο κ η απορία μου ειναι για το crystal bio που διαφημιζεται οτι δεν μπουκωνει η για κατι μηχανικό που δεν θα περναει σχεδον τίποτα.
|
#5
|
||||
|
||||
![]()
Δημητρη τι εννοείς δεν απονιτρικοποιούσε ;
Σου ανέβαζε αμμωνία ή νιτρώδη ;
__________________
Δεν απαντώ σε πμ για ενυδρειακά θέματα Φυλλάδιο GAB - Χρυσόψαρα Φυλλάδιο GAB - Μονομάχοι Τα ενυδρεία μου |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Νιτρικά .αμμωνία θα είχα φουνταρει.το πείραμα έγινε κ σ 120 αρι που ειχα τα μικρα αλλα δεν χρειάστηκε τόσος χρόνος για συμπερασματα.
|
#7
|
||||
|
||||
![]()
Για να έχεις μονο νιτρικά μια χαρα απονιτρικοποιούσε.
Η ελαφρόπετρα όπως και τα περισσότερα υλικά σπάνια μειώνουν τα νιτρικά , και αυτή η διαδικασία θέλεις ειδικές παραμέτρους, όπως χαμηλή ροή , έλλειψη οξυγόνου. Σε εμένα είχε συμβεί το αντίθετο, σε πολύ μπουκωμένο φίλτρο που δεν το είχα καθαρίσει μηδενίστηκαν τα νιτρικά. Και αυτό γιατί μειώθηκε δραματικά η ροή. Αυτό όμως δεν είναι και καλό, γιατί αν το φίλτρο μειώνει και νιτρικά , τότε από την έλλειψη οξυγόνου μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση των αναερόβιων οργανισμών, που αυτοί ως επί το πλείστον είναι παθογόνοι, και μάλιστα από τους χειρότερους. Αρα μη παίρνεις σαν κριτήριο την αύξηση ή τη μείωση των νιτρικών. Τα φίλτρα για τη μείωση των νιτρικών μπαίνουν μετά από τα κύρια φίλτρα και θέλουν κάποια προσοχή, όπως πχ έντονη ανατάραξη στην έξοδο του νερού για να αναπληρωθεί το οξυγόνο που χάθηκε. Εκτός και αν είναι φίλτρα που μειώνουν τα νιτρικά με χημικό τρόπο, όπως οι ρητίνες.
__________________
Δεν απαντώ σε πμ για ενυδρειακά θέματα Φυλλάδιο GAB - Χρυσόψαρα Φυλλάδιο GAB - Μονομάχοι Τα ενυδρεία μου |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
ΚΑθάρισμα Βιολογικού και Μηχανικού υλικού | Lth1 | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 19 | 31-10-15 21:55 |
Ποσότητα βιολογικού υλικου | Giwrgaras | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 7 | 09-05-15 10:28 |
Αναγνώριση βιολογικού υλικού | panos_auk | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 11 | 20-02-12 13:02 |
Προσθήκη Επιπλέον Βιολογικού Υλικού | nazgul | Αρχάριοι γλυκού νερού | 11 | 08-12-11 09:04 |
Συντήρηση βιολογικού φιλτρου | LEON13 | Αρχάριοι γλυκού νερού | 2 | 02-09-06 13:38 |