|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Τώρα για καραντίνα δύσκολο γιατί αυτό το ψάρι θέλει 100 λίτρα, έτσι το κάνω στο ενυδρείο. Θα μου πεις κουτί από Ικεα, σκέφτηκα πως θα έχει καλύτερες παραμέτρους στο ενυδρείο, και να μείνουν για λίγες ημέρες νηστικά και τα άλλα δεν νομίζω πως θα τα πειράξει. Σήμερα το απόγευμα θα του δώσω τότε λίγο αρακά, είναι η 3η ημέρα της θεραπείας. Τα άλλα όμως βλέπω πως έχουν ταράξει την άλγη στα τοιχώματα, όλο πιπιλίζουν, μάλλον κάτι τρώνε, και το άρρωστο κατεβαίνει στο βυθό και ψάχνει για φαί, αυτό δείχνει πως δεν είναι τόσο χάλια
|
||||
|
||||
![]()
Μακάρι να πάνε όλα καλά φίλε!
(με τις σύριγγες εγώ ανατριχιάζω.....δεν θα το επιχειρούσα σε ψάρι ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Τάκη, πρόκειται για πρόβλημα στην νηκτική κύστη αλλά η αιτία είναι που μετράει. Αν δώσεις ιστορικό περίεργων συμπεριφορών ή συμπτώματα άλλων ψαριών του ενυδρείου είναι πιο πιθανό να βρεθεί η πραγματική αιτία. Συνήθως είναι αποτέλεσμα metacercaria τρηματωδών ή νηματωδών που περνάνε στην νηκτική κύστη. Η σύριγγα σπάνια δίνει μόνιμη λύση ή σώζει το ψάρι. Στην ουσία το πρόβλημα δεν είναι το οτι κολυμπά ανάποδα, αλλά τι το προκαλεί αυτό. Η αρχική αιτία θα βλάψει το ψάρι, όχι το σύμπτωμα αυτό.
Συνήθως όταν τα ψάρια επιλέγουν να τρώνε παραπάνω πρασινάδα, έχουν παράσιτα και θέλουν να τα αποβάλλουν ή να τα πεθάνουν στην πείνα Το οτι ένα ψάρι είναι ''χοντρό'' στην κοιλιά, σπάνια δείχνει πως τρώει υπερβολικά. Γενικά είναι αποτέλεσμα εμφράξεως του εντέρου ή παρασίτωσης εντός ή και εκτός του εντέρου, στον περιτοναικό χώρο ή στα άλλα όργανα. Για ένα σημαντικό ψάρι που δεν είναι γνωστή η αιτία του προβλήματος, η συνδυαστική θεραπεία για όλα τα πιθανά είναι πολλές φορές η μόνη λύση, και με τα κατάλληλα φάρμακα δεν επηρρεάζεται αρνητικά η μακροχρόνια υγεία του ψαριού. Και στους ανθρώπους το ίδιο γίνεται όταν δεν βρίσκεται η αιτία για κάτι. Φυσικά οι εξετάσεις που είναι διαθέσιμες πλέον συνήθως βοηθούν να βρεθεί η ακριβής αιτία αλλά αυτό δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις ή σε επείγουσες καταστάσεις
|
||||
|
||||
![]()
Κώστα δεν είχα παρατηρήσει τίποτα παράξενες συμπεριφορές και ούτε έχει αλλάξει κάτι στις ρουτίνες μου. Η τροφή που δίνω έως τώρα εδώ και 1-1,5 χρόνο είναι DIY με λαχανικά ψάρια αυγά και λίγα δημητριακά, ψημένα.
Πιστεύεις πως αν προσθέσω bactopur στη θεραπεία θα είναι καλύτερα ;
|
||||
|
||||
![]()
H νηκτική κύστη είναι άσηπτο, εσωτερικό όργανο. Οι μόνοι τρόποι να μολυνθεί είναι με βακτηραιμία(βακτήρια περνάνε στο αίμα, πολύ επικίνδυνη κατάσταση με γενικευμένη μόλυνση) ή με παράσιτα που μπαίνουν σε αυτό και μεταφέρουν βακτήρια. Γενικά όμως είναι πολύ δύσκολο να μολυνθεί η νυκτική κύστη από βακτήρια χωρίς το ψάρι να έχει ήδη σηψαιμία(και να πεθάνει πάρα πολύ γρήγορα) ή άλλη κυρίαρχη αιτία προβλήματος.
Τα παράσιτα από την άλλη, έχουν τρόπο να φτάσουν εκεί καθώς αρκετά δεν περιορίζονται από τους φραγμούς του σώματος και μπορούν να διαπερνούν ιστούς, προκαλώντας και τα αντίστοιχα προβλήματα. Και φυσικά, βακτηρίωση μπορεί να προκληθεί δευτερογενώς από αυτά. Οπότε τα βακτήρια δεν μπορούν να αποκλειστούν, απλά είναι απίθανο να είναι κύρια αιτία χωρις εκτεταμένες πληγές από αυτά είτε εξωτερικά, είτε στο έντερο(δύσκολο να το ξέρουμε). Το οτι κολυμπάει ανάποδα δείχνει επίσης πως σίγουρα έχει και αέρια στο έντερο, μαλλον από σήψη τροφών ή βακτηριακή μόλυνση του εντέρου. Έμφραξη και παρασιτικές ζημιές στο έντερο μπορούν να φέρουν και βακτηριακή μόλυνση ή οι τροφές που μένουν περισσότερο απότι πρέπει στο έντερο, να σαπίσουν. To Sera baktopur είναι στην ουσία Ακριφλαβίνη, η οποία έχει μόνο τοπική δράση(και δεν είναι και ότι το καλύτερο). Σε πρόβλημα νηκτικής κύστης, αν είναι βακτηριακό, είναι απίθανο να μην είναι συστηματική η προσβολή. Ότι είναι, πιθανότατα προυπήρχε στο ενυδρείο, απλά τώρα δημιούργησε εμφανές προβλημα. Πότε μπήκε ψάρι, φυτό ή φυσική διακόσμηση τελευταία φορά; Για αρχή, θα μπορούσες να ταίσεις φαγητό με μετρονιδαζόλη + καναμυκίνη(Kanaplex. Αν δεν βρίσκεις όμως, τότε νεομυκίνη, Neoplex). Αν θέλεις να πιάσεις όλες τις πιθανές πιο επικίνδυνες αιτίες, βάζεις και emamectin για νηματώδεις(Sera nematol)
|
|||
|
|||
![]()
Περαστικά εύχομαι,
το bactopur είναι για βακτηριακές μολύνσεις, εάν είναι παράσιτο όπως αναφέρει ο Κώστας πιο πάνω, μάλλον χρειάζεσαι κάτι για τα παράσιτα. Άκυρο δεν είχα δει την δεύτερη απάντηση... |
|
|||
|
|||
![]()
Τάκη περαστικά στο ψαράκι σου,στα ματιάσαμε.
|
|
||||
|
||||
![]()
Κώστα το ενυδρείο το έφτιαξα τον Αύγουστο του 2014 και τον Μάιο του 2015 πρόσθεσα τη ζαρντινιέρα με τα φυτά, από την αρχή δεν έχω προσθέσει κάτι άλλο και λειτουργεί έτσι.
Άρα προτείνεις Kanaplex μαζί με Flagyl και μαζί με Focus και σκορδόζουμο και ταίζω. Για το kanaplex διαβάζω πως Για να ταΐσετε, αναμείξτε 1 μεζούρα περίπου με 1 κουταλιά της σούπας κατεψυγμένης τροφής. Η τροφή μπορεί να καταψυχθεί εκ νέου. Flagyl που έχει 500mg η κάψουλα πόσο να βάζω ; Για να μην αγοράζω και Metronidazole αφου έχω στο σπίτι flagyl Επειδή δυστυχώς δεν έχω ξανακάνει τέτοιες θεραπείες διαβάζω για το Focus Χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με το φάρμακο της επιλογής σας σε 5:1 (Focus ™: φαρμακευτική αγωγή) κατ 'όγκο αναλογία Δηλαδή μέχρι 5 μεζούρες Focus ή 5 μεζούρες ; 1 μεζούρα kanaplex , Flagyl πόσο ; 1 κουταλιά της σούπας αρακα , σκοροδόζουμο, τα ανακατεύω , ταίζω μόνο αυτό το ψάρι και ότι περισσέψει το καταψύχω για την επόμενη φορά , σωστά ; Για το kanaplex και το Metronidazole διαβάζω Η τροφή μπορεί να καταψυχθεί εκ νέου. Ισχύει το ίδιο και για το flagyl ; Αντι για focus έχω διαβάσει για τη ζελατίνη, δηλαδή φτιάχνουμε ζελατίνη, αυτή θέλει με ζεστό νερό, περιμένουμε να κρυώσει και όταν αρχίσει να πήζει βάζουμε το φαΐ και τα φάρμακα ; γιατί ζεστή μήπως καταστρέψει τις δραστικές ουσίες των φαρμάκων ; Και μετά λογικά καταψύχουμε. Αυτές τις απορίες τις είχα πάντα όταν διάβαζα αυτό το τρόπο χορήγησης φαρμάκων , και να που τελικά θα τις χρειαστώ. Πιστεύω πως καλό να αναφερθούν αναλυτικά να υπάρχουν και ας είναι αχρείαστες
|
||||
|
||||
![]()
Επίσης να πω πως αυτό το ψάρι είναι αδηφάγο και βάζει στο στόμα του τα πάντα , είναι αυτό που πέρσι σφήνωσε στο στόμα του ένα μεγάλο ψόφιο σαλιγκάρι ramshorn και του το έβγαλα με τσιμπιδάκι, τώρα δεν έχω ramshorn , ίσως να υπάρχει κανα mts, πιστεύω να μην έχει σφηνώσει στο έντερο του κάτι τέτοιο
|
||||
|
||||
![]()
Τακη, fancy αδερφε, τι να κανεις...
![]() οτι ειναι να κανεις το κανεις , δοκιμασε κι αυτο που λεει ο Κωστας, μηπως... Εγω παντως τα αφηνω κανα 2 μερες νυστικα και επειτα καθημερινα μονο αρακα.. μπορει να δωσω και 3-4 μερες συνεχομενα μονο αρακα, μεχρι να γυρισουν... προσωπικα , κοιταω σε οποιο ψαρι εχει προδιαθεση , να δινω περισσοτερες φυτικες τροφες.. |
|
|||
|
|||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Oranda κολυμπάει ανάποδα | moradin | Χρυσόψαρα: Ασθένειες - Θεραπείες | 6 | 29-01-16 15:20 |
Black moor | eleniko | Χρυσόψαρα | 9 | 22-11-12 12:45 |
Black moor ? | aldus | Χρυσόψαρα | 7 | 21-11-09 00:32 |
Black Moor | Marios-cy | Χρυσόψαρα | 17 | 24-11-07 00:15 |
Black Moor Ερωτήσεις... | qstavrosq | Χρυσόψαρα | 5 | 31-05-06 07:26 |