|
|
|||
|
|||
![]()
Καλημέρα σας. Εγώ πάλι θα ξαναρωτήσω. Γιατί να χρησιμοποιηθεί τροφοδοτικό Η/Υ ?
Αφου την ίδια δουλειά την κάνεις με 2 μικρά μεταβλητής τάσης (αν θέλεις και τα 12v & τα 5v) που βγάζει το τροφοδοτικό του Η/Υ και μάλιστα με λιγότερα watt. Αρα μικρότερο κόστος ( έστω και για το διάστημα που ανοίγει το ρελέ και δίνει ρεύμα στο τροφοδοτικό). Ο ανεμιστήρας δε του τροφοδοτικού μόνο αν είναι απο server tower και είναι 120mm υπάρχει το ενδεχόμενο να μην κάνει θόρυβο αλλα και αυτό σχετικό είναι. Συνεπώς για ποιό λόγο? Απλά επειδή το έχω? Καλά για την θερμοκρασία που ανεβάζουν αυτά τα τροφοδοτικά ας μην μιλήσω. Για αυτό και όσοι τα δουλεύουν προσθέτουν επιπλέον ανεμιστήρες. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
|
||||
|
||||
![]()
Παιδιά, μόνο για μερικά ανεμιστηράκια όντως δεν αξίζει το κόπο, τώρα όποιος έχει και φωτα led 12βολτα ή να βάλει ανεμιστηράκια σε 4-5 ενυδρεία, τότε να ασχοληθεί, για ένα ενυδρείο όμως τσάμπα κόπος. Εγω το έχω γιατί με αυτό ανάβω 3 διαφορετικές σειρές φώτα led σε διαφορετικούς χρόνους, και έβαλα και ένα ρελε ακόμα και δουλευω και τα ανεμιστηράκια, και οταν το εφτιαξα ειχα και το γαρδιδάδικο δίπλα και άναβα και εκει τα φώτα αλλά και το ανεμιστηράκι.
Λάμπρο, όταν το τροφοδοτικό είναι σε πύργο PC , όντως βγάζει ζέστη, γιατι μέσα στο πύργο είναι και η μητρική, προσέσορας, δισκοι , κάρτα οθόνης κλπ, και βγάζει ζέστη που τηγανίζεις αυγά, μόνο του όμως, ειδα στο δικό μου οτι βγάζει κρύο αεράκι, γιατι ετσι και αλλιώς δουλεύει χαλαρα, άλλο 300-400 watt στο πύργο, και άλλο 60watt με το ζόρι που τραβάει το δικό μου. Και για το θόρυβο, δεν ακούγεται καθόλου, γιατί διάλεξα με ανεμιστηράκι 120αρι. Για να συνοψίζουμε , αξίζει το κόπο μια τέτοια κατασκευή αρκεί όμως να θες πάνω από 5Α ένταση, αλλιώς τσάμπα κόπος, και ειδικά για ανεμιστηράκια που με το ζόρι θα τραβήξουν 0,8Α. Παρεμπιπτόντως να πω πως όταν είχα τροφοδοτικά πάνω από 5Α για τα led έκαψα 3-4 , για αυτό έφτιαξα αυτό με το τροφοδοτικό από PC, και ησύχασα
|
|||
|
|||
![]()
Τάκη, έτσι όπως το γράφεις συμφωνώ. Να βάλεις τροφοδοτικό αλλά το φορτίο να είναι μεγάλο για να αξίζει.
Όσο για τη θερμοκρασία όντως η μητρική ανεβάζει με τη CPU, τα chipset υποστήριξης, controller κτλ.. αλλά και τα τροφοδοτικά από μόνα τους παράγουν τρελή ζέστη. Για αυτό και στα rackmounting συστήματα παίζουν πολλές εταιρείες με 2 ανεμιστηράκια ή 2πλα τροφοδοτικά, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Συνεπως αν έχεις μεγάλο φορτίο αξίζει ( το καταλαβαίνεις και απο τη διατομή των καλωδίων) αλλιώς τσάμπα ο κόπος. Έχω κάτι γαιδούρια τροφοδοτικά απο server και τα κοιτάω απλά γιατι δεν χρησιμεύουν πουθενά. |
|
|||
|
|||
![]()
Επισης να γνωριζετε οτι αρκετα τροφοδοτικα απο Η/Υ
εχουν αρκετη μεγαλη καταναλωση και οταν δεν χρησιμοποιουνται. Αυτο που χρησιμοποιω σαν τροφοδοτικο στο "εργαστηριο" μου για δοκιμες ειχε καταναλωση 15W χωρις να ειναι ανοικτο (πρασινο-μαυρο καλωδιο) οποτε και του εβαλα διακοπτη στην πριζα του για να μηδενιζει οταν δεν το δουλευω. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
|
|||
|
|||
![]()
Τακη παρε ενα μετρητη πριζας, θα παθεις πλακα με τις καταναλωσεις.
Χωρις ιδιαιτερο κοπο και με την ιδια καθημερινοτητα επεσα 500kwh το 4μηνο sorry για το offtopic |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Απορια για led ταινια με τροφοδοτικο απο Pc | Sakisdraminos | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 2 | 09-07-13 09:22 |
τι τροφοδοτικο???? | ulisse | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 7 | 15-05-13 10:05 |
Τροφοδοτικο για fan | Γιαννης Μ5 | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 19 | 12-05-12 14:52 |
ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ 12V/6A(ΓΙΑ LED) | sfk | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 2 | 12-06-10 16:56 |
Αξιοπιστο τροφοδοτικο για ανεμιστηρακια? | theofilos | Λοιπός εξοπλισμός | 19 | 05-06-09 18:49 |