Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Φυτεμένα Ενυδρεία > Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά

Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 13-02-16, 15:53
Lightt Ο χρήστης Lightt δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Προεπιλογή

H μαμά λάμπα η led είναι 16 watt. Αλλά αυτά αναφέρονται ως watt κατανάλωσης , στην πραγματικότητα τα led watt λίγο που το έψαξα αντιστοιχούν σε περισσότερα. Δηλαδή μία led 16 watt μπορεί να αντιστοιχεί σε 24 watt ή και σε 35w φθορίου. Η αναλογία όμως δεν είναι ξεκάθαρη και δεν βρήκα κάποιον γενικό κανόνα.
Τώρα επειδή η led βρίσκεται στο κέντρο και έχει γωνία θέασης 120 μοίρες , χάνει κάποιο φως γιατί το φως της σκάει στις 2 φθορίου που είναι 1 1μιση πόντο πιο χαμηλά για να έχουν ένα κενό από το καπάκι.

Να σου πω και την αλήθεια καλύτερα να χάνει λίγο φως παρά να έδινε. Στα όρια είμαι..

edit. Kάνω 1 edit να πω πως η led με βάση το μήκος της 54mm θα αντιστοιχούσε σε 24watt λάμπα τ5. Και πάλι όμως αυτό δεν είναι fact.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-02-16, 16:24
Το avatar του χρήστη Themis_aqua
Themis_aqua Ο χρήστης Themis_aqua δεν είναι συνδεδεμένος
Support Team

Περιοχή: Λαμια
Προεπιλογή ..

Οταν εχουμε και led λαμπες στο ενυδρειο μαζι με αλλες κοινες φθοριου κτλ ειναι πιο σωστο να προσθετουμε τα lumen που βγαζει η καθε μια ωστε να εχουμε ενα αξιοπιστο συμπερασμα για την ενταση του φωτισμου μας. lm/ltΑκριβως επειδη οπως ειπες κι εσυ οτι τα led εχουν μεγαλυτερη ενταση φωτος στα ιδια βατ με τις απλες λαμπες.
Κι εγω πχ που εχω led και pl λαμπα μαζι, λεω 1500lm +1800 η pl μας κανει 3300lm στα λιτρα μου!!
Παλιά 13-02-16, 17:02
Lightt Ο χρήστης Lightt δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Προεπιλογή ευχαριστώ

Φίλε μου αν σου πω πως "μάλωσα" πλέον και με την εταιρία της λάμπας και με το μαγαζί που πήρα το ενυδρείο επειδή δεν έχει πάνω τα Loumen και κανείς μα κανείς δεν μου λέει πόσα...:/
Επειδή ήθελα να την κρατήσω έκανα ψάξιμο γενικά τριγύρω και βρήκα το εξης συμπέρασμα το οποίο δεν είναι ασφαλές αλλά τουλάχιστον δίνει μία εικόνα.

Κάθε λαμπτήρας led κατά το συνηθέστερο είναι 10 με 20 λουμεν. Μέτρησα τους λαμπτήρες στην δικιά μου και είναι 120 ledakia στο φωτιστικό. Έβαλα μία μέση τιμή 15 λούμεν/led και μου βγάζει 1800 λούμεν.

Οι 2 τ5 που έχω είναι 1600 και 1800. Οπότε με βάση τα 85 περίπου καθαρά μου λίτρα (96 είναι το ενυδρείο) , έχουμε 61 λούμεν/λίτρο.

Βέβαια, καταλαβαίνεις πως επειδή ο υπολογισμός των λούμεν του led έγινε χονδρικά υπάρχει μία απόκλιση στο παραπάνω. Απλά έτσι μπακαλίστικα έχω και εγώ μία ιδέα που περίπου είμαι. Ήθελα να πετύχω ψηλό φωτισμό αλλά αυτό που δεν ήθελα με τίποτα ήταν να περάσω σε ακατάληλα επίπεδα για τους οργανισμούς.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-02-16, 17:43
Το avatar του χρήστη Τάκης
Τάκης Ο χρήστης Τάκης δεν είναι συνδεδεμένος
Bob ο Μάστορας

Περιοχή: ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Lightt Εμφάνιση μηνυμάτων
H μαμά λάμπα η led είναι 16 watt. Αλλά αυτά αναφέρονται ως watt κατανάλωσης , στην πραγματικότητα τα led watt λίγο που το έψαξα αντιστοιχούν σε περισσότερα. Δηλαδή μία led 16 watt μπορεί να αντιστοιχεί σε 24 watt ή και σε 35w φθορίου. Η αναλογία όμως δεν είναι ξεκάθαρη και δεν βρήκα κάποιον γενικό κανόνα.
Τώρα επειδή η led βρίσκεται στο κέντρο και έχει γωνία θέασης 120 μοίρες , χάνει κάποιο φως γιατί το φως της σκάει στις 2 φθορίου που είναι 1 1μιση πόντο πιο χαμηλά για να έχουν ένα κενό από το καπάκι.

Να σου πω και την αλήθεια καλύτερα να χάνει λίγο φως παρά να έδινε. Στα όρια είμαι..

edit. Kάνω 1 edit να πω πως η led με βάση το μήκος της 54mm θα αντιστοιχούσε σε 24watt λάμπα τ5. Και πάλι όμως αυτό δεν είναι fact.
Δεν είναι ακριβώς έτσι
αν ξέρεις τον τύπο των led που έχει το φωτιστικό θα βρεις σχετικά εύκολα τα lumen.
Τα 16watt led όμως δύσκολο να βγάζουν 1800lumen.
Από όσο έχω δει σε led, τα 10watt συνήθως βγάζουν 900 lumen, άρα τα 16watt με το ζόρι να βγάλουν 1500 lumen, κάπου στα 1400-1450 lumen χοντρικά πρέπει να βγάζουν.
Και οι διαφορές led με φθορίου στη κατανάλωση δεν είναι τόσο μεγάλες, 10% με 20% το πολύ, η μεγάλη διαφορά είναι πως οι φθορίου βγάζουν τα lumen σε 360 μοίρες, ενώ τα led ανάλογα τη δέσμη, από 60 έως 120 μοίρες, και τα led αν τα κρατάς σε σωστή θερμοκρασία και voltage θα αντέξουν πολύ περισσότερο χρόνο

Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές