Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Φυτεμένα Ενυδρεία > Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά

Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 01-12-05, 23:12
Το avatar του χρήστη gsa
gsa Ο χρήστης gsa δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Πάτρα
Προεπιλογή

Υποψιάζομαι επειδή είναι πολύ μικρό και κλειστό σύστημα το ενυδρείο έχει συμπεριφορά ... χαοτική ... που σημαίνει ότι μία πολύ μικρή αλλαγή παραμέτρων μπορεί να προκαλέσει τεράστιες αλλαγές.

Το σίγουρο είναι ότι αποτελεσματικά χτυπιέται η άλγη από την ύπαρξη φυτών μέσα στο ενυδρείο. Επομένως ένας τρόπος για να μπορέσει κάποιος να την κρατήσει όσο μπορεί μακρία του είναι να έχει πολλά διαφορετικά φυτά μέσα στο ενυδρείο ώστε πάντα κάποιο από αυτά να "τρώει" την τροφή της άλγης. Επίσης μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια για τα πυκνοφυτεμένα με πολλά είδη φυτών είναι ότι οι συχνές αλλαγές νερού δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Σε αυτά τα ενυδρεία αντί για αλλαγές νερού μπορεί κάποιος να έχει καλύτερα αποτελέσματα με ένα γενναίο ... κλάδεμα.

Σηκώνει πολύ κουβέντα η περιπτωσιολογία και η παραμετρολογία.

Αυτό που εγώ κάνω είναι να κρατάω ημερολόγιο για το ενυδρείο καταγράφοντας ημερολογιακά:
  • τις μετρήσεις των βασικών παραμέτρων
  • προσθήκες σε φυτά
  • προσθήκες σε ψάρια
  • αλλαγές νερού (με παράλληλη μέτρηση του εισερχόμενου νερού)

Όταν αυτό το ημερολόγιο γεμίσει - αν δεν έχω βαρεθεί να το συμπληρώνω - νομίζω ότι θα έχει σπουδαίο υλικό για πολλά χρήσιμα συμπεράσματα.
Παλιά 02-12-05, 02:03
Το avatar του χρήστη lasal
lasal Ο χρήστης lasal δεν είναι συνδεδεμένος
Banned

Περιοχή: Thessaloniki
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από gsa
Επίσης μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια για τα πυκνοφυτεμένα με πολλά είδη φυτών είναι ότι οι συχνές αλλαγές νερού δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Σε αυτά τα ενυδρεία αντί για αλλαγές νερού μπορεί κάποιος να έχει καλύτερα αποτελέσματα με ένα γενναίο ... κλάδεμα.

Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-12-05, 23:42
Το avatar του χρήστη gsa
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από lasal
Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο
Γιάννη δεν καταλαβαίνω το σχόλιο σου. Αντίθετο από ποιο; Για την καταπολέμηση της άλγης;
Έχει σημασία πάντως ότι μιλάω και για πυκνοφυτεμένο ενυδρείο και με πολλά είδη φυτών (όχι δύο - τρία αλλά πολλά).
Επειδή βλέπω ότι συντηρείς ένα θαυμάσιο ενυδρείο θα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη σου.
Παλιά 02-12-05, 23:59
Το avatar του χρήστη Juan
Juan Ο χρήστης Juan δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Μέχρι να απαντήσει ο Γιάννης να σου πω την γνώμη μου.
Συμφωνώ και εγώ με τον Γιάννη και το έχω διαπιστώσει για τα καλά. Το παλεύω πολύ καιρό και έχω πειραματιστεί αρκετά (σχετικό το 'αρκετά').
Το κόλπο με τις άλγες είναι η ισορροπία στις σωστές τιμές.
αυτό έχει να κάνει όπως ξέρεις με πολλές παραμέτρους και δεν είναι ότι πιο εύκολο.. Κάνοντας συχνές αλλαγές έχεις την ευχέρεια να μην χαλάσεις αυτήν την ισορροπία αφού κρατάς τις τιμές στο επίπεδο που θέλεις (προβαίνεις τις αλλαγές τιμών). + απομακρίνεις μηχανικά την άλγη.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-12-05, 03:55
Το avatar του χρήστη lasal
lasal Ο χρήστης lasal δεν είναι συνδεδεμένος
Banned

Περιοχή: Thessaloniki
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αντίθετο από ποιο; Για την καταπολέμηση της άλγης;
Κάνοντας γενναίο κλάδεμα χάνεται η ισορροπία γιατί τα φυτά παθαίνουν σόκ.
Μετα το κλαδεμα δεν απορροφούν αμέσως την ίδια ποσότητα λιπάσματος που απορροφούσαν πριν με αποτέλεσμα να μένει το λίπασμα τροφή για την άλγη.
Μέχρι τα φυτά να αρχίσουν να απορροφούν το λίπασμα θα πρέπει να μειωθεί η ποσότητα του λιπάσματος.
Επειτα δεν μπορείς να συγκρίνεις το Α Β και Γ ενυδρείο οταν το νερό που εχουν μπορεί να ειναι τελείως διαφορετικό το ενα με το άλλο ακομα και αν εχουν τα ίδια φυτά.
Για παράδειγμα μπορεί σε μια περιοχή της θεσσαλονίκης το νερό να είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο ενώ σε άλλη περιοχή να ειναι πολύ φτωχό.
Οταν το νερό ειναι διαφορετικο απο περιοχή σε περιοχή φανταστείτε τι γίνεται απο πόλη σε πόλη.
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να φιλοξενήσει κάποιες κιχλίδες (σκληρό νερό) ενώ η Κατερίνη Δίσκους (μαλακό νερό).
Στην εβδομαδιαία λίπανση των φυτών σχεδόν πάντα περισσεύει λίπασμα, ενώ στην ημερήσια καταναλώνεται η ημερήσια.
Το παν ειναι η ισορροπία στις σχέσεις Co2-Φως-λίπασμα.
Ολα τα φυτά δεν εχουν τις ιδιες απαιτήσεις σε λίπασμα.
ΥΓ.
Και το Co2 θεωρείτε λίπασμα που αλλού ειναι απαραίτητο αλλού οχι και τόσο.
Και μια ματιά εδώ μπορεί να φανεί χρήσιμη
http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=8327
Οι παραμετροι είναι πολλοί.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-12-05, 18:04
Το avatar του χρήστη gsa
Member

Προεπιλογή

Δε βλέπω να διαφωνούμε σε γενικές γραμμές και πράγματι είναι δεδομένο ότι από γειτονιά σε γειτονία το νερό είναι διαφορετικό (παίζει ρόλο ακόμα και το δίκτυο).

Πάντως στο δικό μου ενυδρείο δεν προσθέτω καθόλου λίπασμα και δεν έχω παρατηρήσει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στα φυτά. Ακριβώς επειδή δεν βάζω τίποτα και με δεδομένο ότι τα φυτά είναι το καλύτερο φίλτρο του νερού εκεί ακριβώς βάζω τη διαφωνία μου στις αλλαγές νερού. Όταν για παράδειγμα οι μετρήσεις πάνε από το καλό στο καλύτερο από εβδομάδα σε εβδομάδα ποιος ο λόγος να πάρω ένα ρίσκο και να πραγματοποιήσω αλλαγή νερού; Στις 3 περίπου εβδομάδες κάνω 10% αλλαγή νερού και όλα πάνε μιά χαρά.

Το "ρίσκο" το βαφτίζω έτσι γιατί ορισμένα στοιχεία από το νερό που πίνουμε, π.χ. Zn που το θυμάμαι σίγουρα, τα ανθρώπινα όρια είναι 10σια από τα αντίστοιχα των ψαριών οπότε θεωρητικά η αλλαγή νερού μπορεί να "αποτελειώσει" ορισμένα εξασθενημένα από άλλους λόγους ψάρια.

Έχεις δοκιμάσει να παρατήνεις το μεσοδιάστημα από τις αλλαγές νερού; Νομίζω ότι θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα.
Παλιά 04-12-05, 00:11
Το avatar του χρήστη Juan
Juan Ο χρήστης Juan δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Παράθεση:
. Όταν για παράδειγμα οι μετρήσεις πάνε από το καλό στο καλύτερο από εβδομάδα σε εβδομάδα ποιος ο λόγος να πάρω ένα ρίσκο και να πραγματοποιήσω αλλαγή νερού;
Αυτό και μόνο του δείχνει ότι οι τιμές στο ενυδρείο σου μεταβάλοντε...... κάτι λέγαμε για ισορροπία πριν..
Αν έχεις αντίρρηση στο ότι πρέπει να κρατάμε ένα ενυδρείο με σταθερές τιμές (και τις σωστές βέβαια) θα την άκουγα ευχάριστα. Το ενυδρείο κάθε μέρα κάνει μια 'δραστηριότητα'-κατανάλωση, αν δεν συμπληρώσης αυτή την 'κατανάλωση' πως θα είναι σταθερά τα στοιχεία.
Τώρα αν το ενυδρείο σου δουλεύει έτσι και πάει καλά όπως λες...άστο όπως είναι ... είναι το "ιδανικό" αυτό !
(Κάποιος μου το έλεγε σήμερα στην συνάντηση)
Τώρα με το τελευταίο ποστ άλλαξε λίγο οπτική το θέμα....
Μέχρι τώρα λέγαμε για τα φυτά και την άλγη (...και τις συχνές αλλαγές νερου)

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Juan : 04-12-05 στις 00:51
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 07-12-05, 18:43
Το avatar του χρήστη gsa
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Juan
Αυτό και μόνο του δείχνει ότι οι τιμές στο ενυδρείο σου μεταβάλοντε...... κάτι λέγαμε για ισορροπία πριν..
Αν έχεις αντίρρηση στο ότι πρέπει να κρατάμε ένα ενυδρείο με σταθερές τιμές (και τις σωστές βέβαια) θα την άκουγα ευχάριστα. Το ενυδρείο κάθε μέρα κάνει μια 'δραστηριότητα'-κατανάλωση, αν δεν συμπληρώσης αυτή την 'κατανάλωση' πως θα είναι σταθερά τα στοιχεία.
Τώρα αν το ενυδρείο σου δουλεύει έτσι και πάει καλά όπως λες...άστο όπως είναι ... είναι το "ιδανικό" αυτό !
(Κάποιος μου το έλεγε σήμερα στην συνάντηση)
Τώρα με το τελευταίο ποστ άλλαξε λίγο οπτική το θέμα....
Μέχρι τώρα λέγαμε για τα φυτά και την άλγη (...και τις συχνές αλλαγές νερου)
Εδώ είμαστε λοιπόν.
Από τα λεγόμενά μας ... και από την πραγματικότητα ... υπάρχουν δύο "πορείες" στο κλειστό σύστημα του ενυδρείου.
1. Ο δρόμος προς τις σταθερές τιμές (από το ph 8 της βρύσης που ξεκινάμε εδώ στην Πάτρα π.χ. στο ιδανικό 7 για ψάρια και φυτά ή 6,5 ή 7,5 ανάλογα με το τι έχει ο καθένας). Αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και οδηγεί σταδιακά στις σταθερές τιμές.
2. Η καθημερινότητα η οποία αλλάζει τα δεδομένα μέσα στο 24ωρο. Μπορεί εγώ για παράδειγμα να μετράω 7,5 Ph αυτό όμως είναι στιγμιαίο ... και κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας αυτό θα αλλάζει (φαντάζομαι ότι θα είναι ημιτονοειδής αυτή η καμπύλη).

Επομένως, για αυτό πιστεύω ότι το σύστημα είναι χαοτικό, οι μικρές καθημερινές αποκλίσεις αν ξεπεράσουν το όριο που το ενυδρείο του καθενός αντέχει τότε οδηγούν κατά περίπτωση και σε απρόβλεπτα αποτελέσματα. Θα το παρομοίαζα με το εξής: μπορείς να προκαλέσεις αναταράξεις στην επιφάνεια του ενυδρείου σου ώστε να σχηματίζονται μικρά κύματα σε αυτό ... αλλά αν το παρακάνεις τότε κάποια στιγμή θα το νερό θα πεταχτεί έξω από το ενυδρείο.
Έτσι, μπορεί μικρές αλλαγές να γίνουν και να μην προκαλέσεις κανένα πρόβλημα στο σύστημα του ενυδρείου και μπορεί μία θεωρητικά μικρότερη αλλαγή (υπερβολικό τάισμα για μία και μόνο ημέρα) να ταράξει τόσο πολύ το σύστημα ώστε να γίνει ασταθές και να οδηγήσει προς κάποια αδύναμη κατάσταση (σάπισμα του ποιο ασθενούς φυτού, καφέ στίγματα στα φύλλα κ.λ.π. με συνέπειες απρόβλεπτες).

Σε όλα αυτά το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι έχεις "σταθεροποιητικούς" παράγοντες ώστε να "σβήνουν" γρήγορα τις αποκλίσεις που ενδεχομένως δημιουργούνται από τις μικρές καθημερινές αλλαγές.
Παλιά 02-12-05, 23:53
Το avatar του χρήστη gsa
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από scalare
Μεχρι τωρα εβγαλα φυτα που ειχαν πανω τους πολυ αλγη, κλαδεψα μερικα, εκανα πιο συχνες και μεγαλες αλλαγες, το λιπασμα που βαζω εδω και ενα μηνα τωρα δεν εχει φωσφορο.Το παλιο μου λιπασμα στα ιχνοστοιχεια ειχε και Ρ... Στην δοσολογια του λιπασματος δεν βαζω μια ποσοτητα την εβδομαδα αλλα λιγες σταγονες καθε ημερα, αυξησα την ποσοτητα του CO2 ολα μου τα φυτα αναπτυσονται πιο γρηγορα η βαλισνερια εχει γεμηση με runners τον βυθο!
πριν 4 μερες που αφαιρεσα αλγη μεχρι τωρα δεν πολλαπλασιαστικε, εχω πολυ λιγα ιχνη αλγης στα φυλλα, φανταζομαι οτι δεν θα ξαναγεμησω...
Σύμφωνα με τα γραπτά - γιατί είμαι φρέσκος στην πράξη - δε χρειάζεται η προσθήκη υγρού λιπάσματος (πέρα από το CO2 που δεν είναι και υποχρεωτικό) αφού αρκεί η λίπανση από ένα καλό υπόστρωμα γιατί σε αντίθεση με τη λίπανση από το υπόστρωμα ... τα υγρά ταϊζουν και την άλγη.

Βέβαια αν τα φυτά έχουν μάθει στην καλοπέραση ... θα ζοριστούν λιγάκι χωρίς υγρό λίπασμα ... αλλά τελικά νομίζω ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα μόνα τους.

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές