|
Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Ok, εδώ είμαστε...
------------------------- Κάθε φορά που πέφτει ποσότητα κιτρικού μέσα στην σόδα, είναι λογικό να δεις κάποιες φυσαλίδες μέσα στο μπουκάλι το πρώτο, αλλά εννοώ 2-3 φυσαλίδες π.χ. όχι συνεχόμενα... Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη pagokoftis : 18-12-14 στις 10:34 Αιτία: Automerged Doublepost |
#2
|
||||
|
||||
![]()
καλησπέρα παιδιά.. τελικά λύσατε όλα τα προβλήματα και όλα πάνε καλά?? αν ναι να το αγοράσω.. nik77 εσένα έστροσε η ακόμη έχεις προβλήματα με την πίεση?
|
#3
|
||||
|
||||
![]()
Εγώ συνεχίζω μια χαρά και έχω κάνει και 2 μετατροπές σε 2 φίλους που πήραν...
Η μία είναι το σύστημα της πρώτης φωτό, που βρήκα σε κάποια φόρουμ, με 2 ανεπίστροφες βαλβίδες εσωτερικά (την εξωτερική την έχω παραλείψει γιατί έχω ηλεκτρομαγνητική), που ειναι πολύ καλή βελτίωση, με το σωληνάκι που ρίχνει το κιτρικό οξύ να φτάνει μέχρι κάτω, ώστε να γίνεται άμεση αντίδραση με την σόδα που κάθεται στον πάτο, πράγμα που αργεί σημαντικά με τον τρόπο που το έχω εγώ, χωρίς ωστόσο να έχω πρόβλημα, καθώς πέφτει από την κορυφή με αρκετη ταχύτητα ώστε να αναδεύει το διάλυμα!! Με τις ανεπίστροφες, αποτρέπεται η εισαγωγή σοδόνερου στο κιτρικό, καθώς και η έκχυση κιτρικού από το Υ σωληνάκι... Η δεύτερη είναι όπως η δεύτερη φωτό, δικιάς μου έμπνευσης (τελείωσα και ένα φυσικό Πάτρας ![]() ![]() Επίσης διάβασα σε φόρουμ, ότι το νερό που διαλύουμε το κιτρικό/σόδα πρέπει να είναι από RO ή απεσταγμένο, το οποίο έχει επιστημονική εξήγηση γιατί λειτουργεί καλύτερα και όντως το τέσταρα και λειτουργεί πιο ομαλά η αντίδραση σόδας και κιτρικού!! Βασικά καθώς προχωράει η διαδικασία και ο όγκος του διαλύματος αυξάνει, το διάλυμα του άλατος που προκύπτει από την αντίδραση με το διάλυμα του κιτρικού οξέως που πέφτει, δημιουργούν "περίπου" 2 στρώματα διαλυμάτων, όπως π.χ. το νερό και το λάδι που δεν αναμιγνύονται, με συνέπεια να προσθέτουμε κιτρικό οξύ, αλλά αυτό να παραμένει στην επιφάνεια και να μην φτάνει την σόδα η οποία όντας αρκετά αδιάλυτη παραμένει στον πυθμένα, με συνέπεια, να πέφτει όλο και περισσότερο κιτρικό οξύ, καθώς δεν γίνεται αντίδραση και κάποια στιγμή που θα φτάσει την σόδα στο κάτω μέρος, έστω και μια μικρή ποσότητα κιτρικού οξέως, να αντιδράσει, να σχηματίζονται φυσαλίδες, οι οποίες με την άνοδό τους, ανακατέβουν το διάλυμα, με συνέπεια να αρχίσει να αντιδρά εκθετικά όλη η ποσότητα του κιτρικού που "επέπλεε" και να φτάνει η πίεση το θεό.. Όταν αντιδράσει όλη η ποσότητα, η πίεση εξισορροπείται στην νέα αυτή υψηλή πίεση και ξαναγίνεται πάλι το ίδιο, μέχρι να σκάσουν τα μπουκάλια ![]() Η λύση στο πρόβλημα αυτό, είναι ότι έχω κόψει το σωληνάκι, όπως είπα στα προηγούμενα ποστ, ώστε να πέφτει με ταχύτητα το κιτρικό και να αναδεύει το διάλυμα.. Μία μικρή αύξηση της πίεσης πάντως στην περίπτωσή μου έχω δει, αλλά είναι της τάξεως των 0,2 bar... Επίσης κάθε 2 μέρες ανακινώ και την μουκάλα με την σόδα λίγο για να αποφεύγεται ο διαχωρισμός των διαλυμάτων.. Το απεσταγμένο νερό, με specific gravity στην μονάδα, βοηθάει στην απότροπή του διαχωρισμού αυτού!! Ελπίζω να μην κούρασα, έγραψα ότι έγραψα γιατί φάνταζε αδιανόητο στους φίλους μου, από τον σαφή τρόπο που λειτουργεί το σύστημα αυτο, ανα υξηθει η πίεση έτσι αυθόρμητα μετά από ένα χρονικό διάστημα.. Ελπίζω να βοήθησα!! Αν και έιναι υπό δοκιμή ακόμα και οι 2 αυτές μέθοδοι, πιστεύω θα καταλήξω στην δικιά μου εκδοχή (την δεύτερη) καθώς με μία πολύ μικρή αρχική απώλεια κιτρικού οξέως, που στην ουσία δεν είναι καν... έχω πολύ σταθερή τιμή πίεσης και μέχρι τώρα δεν βλέπω να μπορεί κάτι να πάει στραβά.. |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Καλημερα χρονια πολλα και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Ειμαι ακομη σε σταδιο δοκιμων ,την πιεση παντως την εχω ρυθμισει ειναι σταθερα στο 1.5 bar σταθερα(ανεβηκε ο.3bar μετα απο μια ημερα) Χρησιμοποιησα τον τροπο του pagokofti και συγκεκριμενα χωρις σωληνακι στο Β μπουκαλι και την σοδα σκετη(εχει υγροποιηθει ολη παντως μετα απο 4 ημερες που σημαινει τραβηξε αρκετο κιτρικο).Νομιζω παντως οτι το λαθος μου τις πρωτες φορες ηταν οτι πιεζα πολλες φορες το Α μπουκαλι μεχρι να ανεβασει πιεση καιτην βαλβιδα την ανοιγοκλεινα 2 φορες περιπου αν θυμαμαι καλα οποτε τραβουσε ολο το κιτρικο γρηγορα. Αυτη την φορα με την "ξερη" σοδα πιεσα μια φορα το Α μπουκαλι και ανοιγικλεινα την βαλβιδα μεχρι να πιασει πιεση 1 και κατι bar οποτε και το αφησα.Σημερα ειναι η 5η μερα με 24 ωρη ροη και με φυσαλιδες 1/sec περιπου.Υπολογιζω να μου βγαλει κανα 20 μερο περιπου,περιμενω και difuser με ενσωματομενο counter 5 ευρω απο china καθως αυτο που χρησημοποιω δεν "σπαει" ικανοποιητικα την φυσαλιδα. Φιλε pagokofti σε λιγο θα παρεις μεταπτυχιακο οπως πας ![]() ![]() ![]() ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Να σαι καλα!!! Από ότι βλέπω αου έχει τραβήξει πάρα πολύ κιτρικό οξύ!! Εμένα μου τραβάει τόσο σε κανα 20ήμερο, αλλά έχω και ηλεκτρομαγνητική, 8-9 ώρες τη μέρα ανοιχτό!!
Δεν καταλαβαίνω γιατί ανοιγοκλείνεις την βαλβίδα στην αρχή?? Αν πιέζεις λίγο κάθε φορά την μπουκάλα με το κιτρικό, θα το φτάσεις εκέι που θες χωρίς να χάσεις καθόλου αέριο!! Καθώς πιέζεις θα παρατηρείς άφρισμα στην μπουκάλα με την σόδα και παράλληλα φυσαλίδες να βγαίνουν στην μπουκάλα με το κιτρικό οξύ, καθώς εξισορροπείται η πίεση... πιέζοντας άλλο λίγο αφού σταματήσει η αντιδραση, πάλι το ίδιο... ανεβαίνει σιγά σιγά η πίεση, μέχρι που όταν φτάσει εκέι που θες, σταματάς.. 1,5 με 2 bar είναι σούπερ!! Θα φτιάξω προσεχώς και κανα βιντεάκι με τις διαφορτετικές μεθόδους.. Θα ενημερώνω το θέμα με ότι καινούριο παρατηρήσω!! ------------------------- Για τα υλικά, βρείτε κατάλληλα μαγαζια για αγορά.. Πήρα αρχικά από σουπερμάρκετ, φακελάκια 50gr κιτρικό οξύ με 1,20 ευρώ το ένα και από μαγαζί με βότανα πήρα 500gr με 1,10 ευρώ!!! Επίσης σόδα απο σουπερμάρκετ 350gr 1,15 και από το παραπάνω μαγαζί 1 κιλό με 80 λεπτά.. Προτιμήστε μαγαζιά που πουλάνε με το κιλό, ή και ζαχαροπλαστεία μπορούν να σας εξυπηρετήσουν.. ------------------------- Πόσο κιτρικό και σόδα έχεις βάλει στην φωτό? Αν είναι 200-250gr το καθένα είσαι εντάξει.. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη pagokoftis : 02-01-15 στις 14:45 Αιτία: Automerged Doublepost |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Ανοιγοκλείνω την βελονοειδή βαλβίδα (στο youtube το είδα)αφού γίνει η πρώτη αντίδραση μέχρι να πάει η πίεση 1.5-2 bar (να έχει την ίδια πίεση και στο Β μπουκάλι)Από την ημέρα που το έκανα πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο που είδα έτσι το έκανα.(Νόμιζα ήταν στάνταρ διαδικασία)
Έβαλα 200γρ κιτρικό με 600ml νερό και 200 γρ σκέτη σόδα. Την πρώτη φορα αγόρασα από μαγαζί με ξηρούς καρπούς-βότανα κτλ 1κιλο κιτρικό 6 ευρώ και 2 ευρω την σοδα και μετα βρηκα μαγαζι που προμηθευει ζαχαροπλαστεια και πηρα το κιτρικο 3 ευρω το κιλο και 1.20ευρω το κιλο την σόδα. |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Μια χαρά οι τιμές απο το ζαχαροπλαστείο!! Και το διάλυμα οκ!!
Αυτο με την βαλβίδα δεν μπορώ να καταλάβω τι ρόλο παίζει... Η εξίσωση της πίεσης και στα 2 μπουκάλια είναι αυτή που κάνει το όλο σύστημα να λειτουργεί!! Πάντα η πίεση και στα 2 μπουκάλια θα είναι ίδια καθώς επικοινωνούν και δεν υπάρχει κάποια ανεπίστροφη βαλβίδα (όπως στην τελευταία μέθοδό μου).., δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο!! Έχουμε μηδέν πίεση και στα 2 μπουκάλια αρχικά.. Πιέζουμε ελαφρά το μπουκάλι με το κιτρικό και η αύξηση της πίεσης που εφαρμόζουμε με τα χέρια μας, αναγκάζει το κιτρικό οξύ να μεταφερθεί στο μπουκάλι με την σόδα, ώστε πάντα να εξισώνεται η πίεση και στα 2 μπουκάλια.. Αρχίζει η αντίδραση στο μπουκάλι με την σόδα, αυξάνεται η πίεση σε αυτό λόγω του CO2 που παράγεται και τώρα γίνεται το αντίστροφο, δηλαδή μεταφέρεται αέριο απο το δεύτερο μπουκάλι στο πρώτο, μέχρι να εξισωθεί η πίεση και πάλι.. Τότε είναι που βλέπουμε φυσαλίδες να βγαίνουν στο μπουκάλι με το κιτρικό.. Αφού σταματήσει η αντιδραση και φτάσει η πίεση π.χ. 0,5bar, πίεζουμε πάλι ελαφρά το μπουκάλι με το κιτρικό, αυξάνεται η πίεση, πέφτει κιτρικό στην σόδα, γίνεται αντιδραση, αυξάνεται η πίεση στην σόδα, μπαίνει αέριο/φυσαλίδες στο μπουκάλι με το κιτρικό και αυξάνεται πάλι η συνολική πίεση π.χ. στο 1bar.. Συνεχίζουμε μέχρι να φτάσει η πίεση εκεί που θέλουμε και σταματάμε.. Δεν χρειάζεται κάπου ειδικά στην αρχη να ανοίγεις την βαλβίδα... (?) Κάθε φορά που λόγω κατανάλωσης του CO2 στο ενυδρείο μας, πέφτει έστω και λίγο η πίεση στο μπουκάλι με την σόδα, η πρώτη μπουκάλα που λογικά έχει πλέον ελάχιστα υψηλότερη πίεση από την δεύτερη, "σπρώχνει" το κιτρικό στην σόδα, το οποίο πέφτοντας, μικρο-αντιδρά και αυξάνει πάλι την πίεση.. Σε κατάσταση ηρεμίας, όμως τα 2 μπουκάλια έχουν την ίδια ακριβώς πίεση.. Τώρα το αν το ποσό του κιτρικού που θα πέσει, είναι ικανό με την αντίδραση να αυξήσει πάλι την πίεση ακριβώς στην τιμή που ήταν πριν, είναι ένα θέμα.. Καθώς αν το διάλυμα είναι 2 φορές πιο πυκνό π.χ. θα πράξει 2πλάσιο CO2 με αποτέλεσμα η αύξηση της πίεσης να έναι μεγαλύτερη, ή αν είναι λιγότερο πυκνό, θα παράξει το μισό.. Μιλάμε για πολύ πολύ μικρή μεταβολή της συνολικής πίεσης, αλλά αν η διαδικάσια αυ΄τη γίνει αρκετές φορές (που γίνεται) είναι επόμενο σε βάθος χρόνου, να αυξάνεται ή να μειώνεται η συνολική πίεση, ανάλογα με την πυκνότητα του διαλύμένου κιτρικού οξέως!! Γι αυτό και τα Κινεζάκια έχουν βγάλει αυτές τις αναλογίες.. Στην δεύτερη αρχική προσπάθεια που έκανα, πριν 2-3 μήνες και λειτουργεί ακόμα, που έκανα διάλυμα κιτρικού οξέως 2πλάσιας συγκέντρωσης από την προτεινόμενη, παρατηρώ από τότε αύξηση της πίεσης ανά 20 μέρες περίπου 0,3bar , από 1,5 μου πάει 1,8.. Δεν είναι τραγική, αλλά και δεν υπάρχει τρόπος να την διορθώσεις, οπότε ανά 20 μέρες γέρνω την μπουκάλα με το κιτρικό οριζόντια, ώστε η άκρη από το σωληνάκι που ρουφάει το κιτρικό να βγει από το διάλυμα και στην ουσία να ρουφάει αέριο, για 3-4 μέρες, μέχρι η πίεση να γίνει πάλι 1,5 και την ξαναφέρνω κάθετα.. Δεν είναι και τραγικός συμβιβασμός, αλλά δεν μπορείς να το πεις και πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, αν θες να λείψεις για ένα μήνα που λέει ο λόγος, αν και σε ένα μήνα παρατημένο, μόνο το CO2 δεν θα είναι το πρόβλημα ![]() ![]() ![]() Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο δοκιμάζω την τελευταία μέθοδό μου, η οποία κρατάει σταθερή την πίεση στην πρώτη μπουκάλα και μέσω της ανεπίστροφης βαλβίδας, αφήνει την δεύτερη να ρυθμίζει την πίεσή της στην ίδια τιμή μόνη της, έτσι ώστε π.χ.: Ας υποθέσουμε ότι το διάλυμα του κιτρικού που έχω φτιάξει είναι υπέρπυκνο, τότε η ποσότητα που θα περάσει στην σόδα, ας πούμε μία σταγόνα, μετά την κατανάλωση CO2 στο ενυδρείο μας, θα είναι αρκετή να αυξήσει την πίεση ας πούμε 4-5 φορές παραπάνω, από μια σταγόνα διαλύματος κανονικής συγκέντρωσης, πράγμα όμως που θα οδηγούσε την πίεση, αντί να πάει π.χ. από τα 2bar στα 2,01bar , να πάει από τα 2bar στα 2,05bar... Δηλαδή η συνολική πίεση να παραμείνει σχεδόν σταθερή, οπότε και να έχουμε σταθερή ποσότητα CO2.. Αν το διάλυμα ήταν πολύ αραιό, απλά θα έπαιρνε 5 σταγόνες αντί για 1... Ότι και να γίνει δηλαδή, πρώτον η αύξηση της πίεσης στο μπουκάλι με την σόδα δεν μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά και όσο μεγάλη και να είναι ΔΕΝ θα εξισορροπιστεί με την πίεση του πρώτου μπουκαλιου, λόγω της ανεπίστροφης, αλλα θα πέφτει λόγω κατανάλωσης σταδιακά, μέχρι να πέσει ελάχιστα κάτω από 2bar (που είναι η πρώτη μπουκάλα ΣΤΑΘΕΡΑ), όπου θα επαναλειφθεί η διαδικασία!! 2 βδομάδες τώρα δοκιμών, το μανόμετρο είναι κολλημένο στα 2bar όσες φορές τη μέρα και αν το κοιτάξω.. Η μετακίνηση της βελόνας για να πάει από τα 2bar στα 2,1bar είναι αρκετά εμφανής, οπότε σίγουρα δεν μετακινείται σχεδόν καθόλου, οπότε μιλάμε για μεταβολή της πίεσης κάτω απο 2-3% ==> σταθερότατη παροχή CO2 στο ενυδρείο μας, που είναι και το πιο σημαντικό.. Σόρρυ αν κούρασα, ή αν εξηγώ σαν να μιλάω σε 3χρονο παιδάκι, απλά εξηγώ όσο πιο απλά γίνεται πιστεύω... ------------------------- Παράθεση:
![]() ![]() ![]() ![]() Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη pagokoftis : 02-01-15 στις 16:38 Αιτία: Automerged Doublepost |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
ΤΡΟΠΟΣ ΨΥΞΗΣ | Stivv27 | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 11 | 27-05-13 14:50 |
υπαρχει τροπος? | ignatios1993 | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 32 | 01-10-12 23:10 |
Help...Α.Ο και τροπος συνδεσης ! | Roussaks | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 1 | 29-09-10 19:53 |
υπαρχει τροπος? | agge | Παρουσιάσεις Φυτεμένων Ενυδρείων | 18 | 18-10-08 23:32 |