Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Ανατολική Αφρική > Malawi

Malawi Αφιερωμένο στο "Greek Club about Cichlid Lovers from iliovas" απ' το οποίο άρχισαν ολα!

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 27-10-14, 19:23
Το avatar του χρήστη Κλεόβουλος
Κλεόβουλος Ο χρήστης Κλεόβουλος είναι συνδεδεμένος
Mratibu wa Afrika jeshi

Περιοχή: 41.192471Ν, 26.304201Ε
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Bill-Samos Εμφάνιση μηνυμάτων
Βασικα ανοιξα το θεμα γιατι ψαχνοντας και στο φορουμ ειδα πολλες παλιες,πολυ παλιες..., συζητησεις οπου ελεγαν μεν δεν γινεται αλλα επικεντρωνονταν μονο στο θεμα της διατροφης που πολλες φορες εχουμε πει οτι σε μεγαλο βαθμο λυνεται ενω εχουν ξεπεραστει και οι αποψεις σχετικα με τα αποκλειστικα φυτοφαγα ή σαρκοφαρα ψαρια.και η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να τα ξεχωρίζουμε σε κυρίως φυτοφάγα, κυρίως σαρκοφάγα και παμφάγα
Αν προσπαθησω να συνοψισω λοιπον ,λετε οτι ναι μεν γινεται αλλα με συγκεκριμενους περιορισμους χωρου και ειδων και χωρις να ειναι βεβαιος κανεις σας οτι εχει να κερδισει κατι απο την συγκατοικηση αυτη,αν και αυτο μαλλον ειναι υποκειμενικο..εγώ πιστεύω ότι εκτός από την υποκειμενική μας κρίση πρέπει να προσπαθούμε να πάρουμε υπόψη και τη γνώμη των ψαριών ....δεν θα μας την πουν βέβαια αλλά ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε τι είδους παρέα θα ήθελαν σε ένα κλειστό και περιορισμένο χώρο σαν το ενυδρείο μας?.....,τα λεω σωστα?
Τωρα που εχω αλλο ενα προβληματισμο,αν ειναι απαγορευτικη η συγκατοικηση ειδων απο διαφορετικες λιμνες(μονο malawi εχω ετσι..γενικα μιλαω..) να ανοιξω αλλο θεμα ή να το συζητησουμε εδω με γενικο τιτλο 'Δογματα και αφορισμοι' ?
Ωραίο θέμα συζήτησης
Εγώ σαν αρχάριος όσον αφορά τη γνώση της συμπεριφοράς και των αναγκών των ψαριών αλλά
με αρκετά χρόνια εμπειρίας στην ταλαιπωρία και τη θανάτωση τους σαν χομπίστας, θα σου πω τη γνώμη μου.
Αφού το δοκίμασα,βεβαίως με ψάρια που θέλουν τις ίδιες παραμέτρους νερού, κατέληξα ότι, για να μπορέσουν όσο το δυνατό να μας δείξουν την ξεχωριστή φυσιολογική τους συμπεριφορά, να έχουν υγεία, σωστή ανάπτυξη, ωραία χρώματα, μακροημέρευση, αναπαραγωγές κλπ να τα φιλοξενούμε σε ενυδρείο βιοτοπικής προσέγγισης (*).
Το παραπάνω είναι η άποψη μου και συγνώμη αν θεωρηθεί "δόγμα ή αφορισμός"

(*) Λέω "βιοτοπικής προσέγγισης" και όχι "βιοτοπικά" γιατί θεωρώ ότι ένα ενυδρείο πχ που είναι απόλυτη φωτογραφική αποτύπωση ενός τμήματος μιας λίμνης και πχ σε ένα διαγωνισμό "Βιοτοπικού ενυδρείου" να πάρει την πρωτιά, να μην είναι απαραίτητα και σωστό κατά τη γνώμη μου, γιατί δεν παίρνει, ούτε μπορεί να πάρει, υπόψη του τις συνθήκες του βιότοπου λίγα μέτρα ή χιλιόμετρα πιο πέρα.
Ας το κάνω πιο συγκεκριμένο με ένα παράδειγμα: ένα ενυδρείο Malawi που προσπαθεί να αποδώσει τον βιότοπο των mbuna με τη λογική του "βιοτοπικού" θα έπρεπε να έχει τα ψάρια, πέτρες και άμμο. Εγώ που "προσεγγίζω βιοτοπικά" θα είχα και φυτά, που μπορεί να βρίσκονται σε άλλη ζώνη της λίμνης αλλά πιστεύω ότι είναι απαραίτητα στην φυσικοχημική ισορροπία του κλειστού μας υδάτινου οικοσυστήματος
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 27-10-14, 19:45
Το avatar του χρήστη Bill-Samos
Bill-Samos Ο χρήστης Bill-Samos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Σαμος
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Κλεόβουλος Εμφάνιση μηνυμάτων
Ωραίο θέμα συζήτησης
Εγώ σαν αρχάριος όσον αφορά τη γνώση της συμπεριφοράς και των αναγκών των ψαριών αλλά
με αρκετά χρόνια εμπειρίας στην ταλαιπωρία και τη θανάτωση τους σαν χομπίστας, θα σου πω τη γνώμη μου.
Αφού το δοκίμασα,βεβαίως με ψάρια που θέλουν τις ίδιες παραμέτρους νερού, κατέληξα ότι, για να μπορέσουν όσο το δυνατό να μας δείξουν την ξεχωριστή φυσιολογική τους συμπεριφορά, να έχουν υγεία, σωστή ανάπτυξη, ωραία χρώματα, μακροημέρευση, αναπαραγωγές κλπ να τα φιλοξενούμε σε ενυδρείο βιοτοπικής προσέγγισης (*).
Το παραπάνω είναι η άποψη μου και συγνώμη αν θεωρηθεί "δόγμα ή αφορισμός"

(*) Λέω "βιοτοπικής προσέγγισης" και όχι "βιοτοπικά" γιατί θεωρώ ότι ένα ενυδρείο πχ που είναι απόλυτη φωτογραφική αποτύπωση ενός τμήματος μιας λίμνης και πχ σε ένα διαγωνισμό "Βιοτοπικού ενυδρείου" να πάρει την πρωτιά, να μην είναι απαραίτητα και σωστό κατά τη γνώμη μου, γιατί δεν παίρνει, ούτε μπορεί να πάρει, υπόψη του τις συνθήκες του βιότοπου λίγα μέτρα ή χιλιόμετρα πιο πέρα.
Ας το κάνω πιο συγκεκριμένο με ένα παράδειγμα: ένα ενυδρείο Malawi που προσπαθεί να αποδώσει τον βιότοπο των mbuna με τη λογική του "βιοτοπικού" θα έπρεπε να έχει τα ψάρια, πέτρες και άμμο. Εγώ που "προσεγγίζω βιοτοπικά" θα είχα και φυτά, που μπορεί να βρίσκονται σε άλλη ζώνη της λίμνης αλλά πιστεύω ότι είναι απαραίτητα στην φυσικοχημική ισορροπία του κλειστού μας υδάτινου οικοσυστήματος
Και βαζεις ενα crinum
Προσωπικα συμφωνω για τη βιοτοπικη προσεγγιση,εχω και γω αρκετη πρασιναδα, γι αυτο δεν πηρα και μερος στο διαγωνισμο βιοτοπικου..τα περιμενα τα σχολια των κριτων..
Παλιά 27-10-14, 20:22
Το avatar του χρήστη saxlina
saxlina Ο χρήστης saxlina δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Ευοσμος
Send a message via Skype™ to saxlina
Προεπιλογή

Ενταξει βιοτοπικη προσεγγιση ειναι πιο σωστο αλλωστε ενυδρειο εχουμε οχι τμημα της λιμνης!οποτε μπαινει και το υποκειμενικο στην συζητηση,αλλα γιατι να μην περνεις μερος σε ενα διαγωνισμο;ας εχει και φυτα αφου αντεχουν!καποια φυτα μαλιστα που βαζουμε δεν ειναι καν της λιμνης...τωρα εγω για τανιτρικα θα ριξω κερατοφυλλο και οταν το φανε χαλαλι τους,ειναι προτιμοτερο απο τα χημικα και τα σκευασματα!
Παντως λογικα τα διαφορα ειδη θελουν και τα αναλογα λιτρα, καλα θα ειναι πχ να μην βαλεις βενουστους εκτος κι αν θες να δεις να φυλαει καραουλι και να τρωει τα μικρα που περνανε απο μπροστα του!
Παλιά 27-10-14, 20:39
Το avatar του χρήστη Bill-Samos
Bill-Samos Ο χρήστης Bill-Samos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Σαμος
Προεπιλογή

Σαφως και το βασικο κριτηριο για ολα ειναι τι ειναι καλυτερο για τα ζωντανα.Απλα παρατηρω οτι και αυτο δεν ειναι κατι στατικο,γι αυτο το ειπα 'δογμα'..με τα χρονια και τη συσσωρευση εμπειριας βλεπω οτι διαφοροποιουνται τα δεδομενα γι αυτο σκεφτηκα μηπως πρεπει να κανουμε μια συνολικη αναθεωρηση,ενα νεο μπουσουλα που να δινει κατευθυνσεις ...αν χρειαζεται..
Κοιταξτε ας πουμε τι προτεινε καποτε-και ως σημερα- ενα γενικα αξιοπιστο εργαλειο σαν το sf..ριξτε μια ματια στους πιθανους συγκατοικους εδω http://www.seriouslyfish.com/species/cyrtocara-moorii/ Ειμαι βεβαιος οτι αυτα δεν εχουν απασχολησει μονο εμενα αλλα και οποιονδηποτε θελησε να μπει λιγο πιο βαθια στις αφρικανικες λιμνες.
Παλιά 28-10-14, 01:08
Το avatar του χρήστη Κωστας Malawi
Κωστας Malawi Ο χρήστης Κωστας Malawi δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αιγαλεω
Προεπιλογή

ενταξει τωρα λεει συγκατοικους φροντοζες..οσο και να το θελουν,μην ξεχναμε οτι η φυση επελεξε να ζουν ξεχωριστα..ποτε δεν θα δοκιμαζα ψαρια που δεν ζουν μαζι στη φυση..

παντως αυτο που ειπες ειναι σωστο.μια αναθεωρηση ειναι οτι πρεπει.

επισης οπως ειπε και ο φιλος saxlina προσοχη στα γενη nimbochromis!!ειναι τετραπερατα!!μια φορα που αφησα ανοιχτο το καπακι επεσε μια πεταλουδα μεσα και πριν προλαβω να την βγαλω ειδα κατι απιστευτο..το βενουστους κατεβηκε στο βυθο και με ενα τιναγμα επιτεθηκε απο κατω προς τα πανω κανοντας την κομματια και γεμιζοντας το σαλονι νερα!!οποτε καταλαβαινεις τι θα παθουν τα νεογεννητα mbunα
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-10-14, 10:17
Το avatar του χρήστη kixlidatos
kixlidatos Ο χρήστης kixlidatos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Σαντορινη
Προεπιλογή

Ωραιο θεμα,παντα ηθελα να το ανοιξω,αλλα κατι με κρατουσε.Βεβαια πιο γενικα,και για αλλα στερεοτυπα που επικρατουν.
Ξεκινησα με haps και mbuna μαζι σε 700 λιτρα.Τα κρατησα περιπου 2 χρονια μαζι δυχως κανενα προβλημα.Αναγκαστικα να τα δωσω γιατι τοτε ολοι ετσι μου ελεγαν,οτι ειναι λαθος,δεν ειναι σωστο,τρωνε διαφορετικα πραγματα,τα haps τρωνε τις mbunes,τα μεν ειναι πετροψαρα,τα δε ανοιχτου πελαγους.και αλλα διαφορα.Τελικα ακουσα τους μεντορες μου και εδωσα ολες τις mbunes και κρατησα τα haps,μετα απο δυο χρονια συνκατοικησης.Στην αλλαγη μου εμεινε κατα λαθος ενα μικρο αρσενικο labidochromis hongi στους δυο ποντους που δεν μου το εφαγαν τα <θηρια>Τωρα ειναι 5 χρονια στο ενυδρειο μου μονος,τρωει οτι τρωνε τα haps ,και ζει σαν λεβεντης αναμεσα στα <θηρια>

Διαβαζοντας αυτην την εισαγωγη μαλλον βγαλατε το συμπερασμα οτι ειμαι απο αυτους που πιστευουν οτι ,ναι ζουν και μαζι.Μεγα λαθος.οπως λεει και ο ενας φιλο μου,ολα ειναι σχετικα.

Γιαμενα το μεγαλο ερωτημα ειναι,τι πραγματικα ζηταμε απο ενα ενυδρειο.
1)Αν ζηταμε γεννες,οχι δεν κανουν μαζι.
2) >> >> Τζερτζελε ,χρωματα ποικιλια,και καπου καπου κατα την διαρκεια ζευγαρωματος καμια σφαλιαρα,ναι κανουν μαζι
3)Αν ζηταμε ομως ,την αναλυση ,να μαθουμε για καθε ψαρι,το πως συμπεριφερεται ,και να εχουμε εναν πραγματικο βιοτοπο,οσο το δυνατον πιο κοντα στην φυση,οχι δεν κανουν μαζι.

Αν υποθετικα ειχαμε ενα πενταμετρο ενυδρειο,τοτε αφοβα θα τα εβαζα μαζι,αλλα ειναι μυθος οτι τα haps τρωνε τις μπουνες στα ενυδρεια,σε μεγεθη φυσικα που κυκλοφωρουν στην πιατσα,και οχι κατι πραγματικα θηρια που υπαρχουν στην λιμνη.Οσο οτι τρωνε τον γονο,ε καλα οσοι εχουν συνοδοντιδες ξερουν οτι δεν μενει κανενα μικρο.

Τα μεγαλα haps (venustus) θελουν το λιγοτερο 1,80 μηκος.
Οι φροντοζες απο μονες τους ειναι ενα κεφαλαιο και δεν μπαινει με κανενα απο την λιμνη malaw γιατι ειναι <αργα> στρεσαρονται με τους τρελους μαλαβιανουςκαι κρυβονται ολη μερα πισω απο μια πετρα ,τα βαζουν με τους ομοιους τους ,με ολεθρια αποτελεσματα.Παθων ομιλει

Θα στεναχωρηθω ομως ,αν δω haps μαζι με mbunes σε 400 λιτρα ενυδρεια.Πιστευω αυτο το θεμα αφορα οσους εχουν 1,80+ μηκος ενυδρειο,και οχι μικροτερο απο αυτο
Το Ευκολοτερο ειναι να δινεις συμβουλες σε αλλους
Θαλης ο Μιλησιος 640-546 π.χ
Africa γιατι ετσι μαρεσει
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-10-14, 11:11
Το avatar του χρήστη Κωστας Malawi
Κωστας Malawi Ο χρήστης Κωστας Malawi δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αιγαλεω
Προεπιλογή

νομιζω οτι στο απο πανω ποστ εχουμε μια πολυ καλη εικονα απο καποιον που το δοκιμασε!!αρα καλυτερη η πραξη απο τη θεωρια!!
σε ευχαριστουμε Kixlidate
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές