|
|
||||
|
||||
![]()
ΔΕΝ γνωρίζω ΑΝ υπάρχει γραμμένη σε αυτό εδώ το forum η μέθοδος του Μάκη (Machem... στο Greek Discus) με την χλωρίνη... έτσι κάνεις και απολύμανση.-
|
|
||||
|
||||
![]()
Νίκο θα συμφωνήσω πως η χλωρίνη απολυμαίνει αλλά δυστυχώς δεν καθαρίζει και ειδικά δεν διαλύει λιπαρούς λεκέδες, για αυτό είπα πως σαπουνίζω οτιδήποτε φτιάξω, για να καθαριστούν από υπολείμματα κόλλας ή οτιδήποτε έχει μείνει στις κατασκευές, τα εργαλεία, χέρια, πάγκος δεν είναι πάντοτε τόσο καθαρά και μπορεί να μείνει κάτι επάνω που να κάνει ζημιά. Πάντα με υγρό για τα πιάτα και πολύ καλό ξέβγαλμα, και μάλιστα στην αρχή με πολύ ζεστό νερό από το θερμοσίφωνα (ως γνωστό η μεγάλη θερμοκρασία επιταχύνει τη διάλυση στο νερό). Το ίδιο και ακόμα πιο επίμονο κάνω το ξέβγαλμα από τη χλωρίνη. Προσωπικά τη χλωρίνη τη φοβάμαι περισσότερο από όλα τα καθαριστικά, άτιμο υλικό και πολύ επικίνδυνο, και όσο και να σου κάνει εντύπωση θεωρώ πως το ακουα-φόρτε είναι πιο ασφαλές από ότι η χλωρίνη (σε διάλυμα βέβαια). Εχω παρατηρήσει πως το ακουα-φόρτε (διάλυμα υδροχλωρικού οξέως) διαλύεται πιο εύκολα στο νερό και έτσι ξεβγάζεται και απομακρύνεται πολύ πιο εύκολα από ότι η χλωρίνη, και ως γνωστό , ο εχθρός του υδροχλωρικού οξέως είναι ο αέρας και ήλιος που το εξατμίζουν πολύ γρήγορα. Πολύ θα ήθελα να ακούσω και τη γνώμη κάποιου χημικού για αυτή τη θεωρία μου. Και τα δύο αυτά υλικά όμως , θέλουν μεγάλη προσοχή στη χρήση τους. Και για την ιστορία να πω πως χλωρίνη και ακουα-φόρτε είναι διαφορετικές ενώσεις, η χλωρίνη είναι διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου (NaClO) ενώ το άκουα-φόρτε είναι διάλυμα υδροχλωρικού οξέως (HCl)
|
||||
|
||||
![]()
“Απολύμανση ενυδρείου και εξοπλισμού”
(ο υπογραφων του αρθου MakChem, που φανερα προτιμα την χλωρινη, ειναι Γεωχημικος καθηγητης πανεπιστημιου και στις ευχαριστιες αναφερονται 2 φαρμακοποιοι και ενας ιατρός μικροβιολόγος. Σου αρκουν? ![]() ------------------------- Παράθεση:
Καθαρισμα κανουμε απλα με σφουγγαρι και ζεστο νερο. ("τα πολλα" που λενε) Π.χ. απο το πιο πανω αρθρο: Παράθεση:
Πολυ γρηγορα με το ξεπλυμα με νερο, θα δουμε οτι δεν μυριζει καθολου αν κολησουμε τη μυτη μας πανω στο υλικο που απολυμαναμε. (Τοτε ειναι ετοιμο για χρηση. Μπορουμε για σιγουρια να βαλουμε σε νερο υπερδοσολογια αντιχλωριου κα να βαλουμε το υλικο μεσα για καμια ωρα. Προσοχη ομως χρειαζεται σε πορωδη υλικα πχ βιολογικα υλικα, ξυλα κλπ. Δεν ξεβγαζεται ευκολα). Με καποια σαπουνια και απορυμαντικα, δεν φευγει με τιποτα η μυρωδια.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη delta66 : 29-09-14 στις 00:10 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Ίσως να είμαι λίγο υπερβολικός αλλά ο προβληματισμός μου δεν είναι στην απολύμανση αλλά στο καθαρισμό (ειδικά καινούριων κατασκευών ή αντικειμένων) από τυχόν τοξικά ή λιπαρά που μπορεί να υπάρχουν, και για αυτό το λόγο χρησιμοποιώ το σαπούνισμα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΞΕΒΓΑΛΜΑ και μάλιστα και με ζεστό νερό, και πάντα χρησιμοποιώ υγρό για τα πιάτα, με το σκεπτικό πως με αυτό πλένουμε τα αντικείμενα που τρώμε, και ποτέ κάποιο άλλο καθαριστικό ------------------------- Παράθεση:
Δεν απαντώ σε πμ για ενυδρειακά θέματα Φυλλάδιο GAB - Χρυσόψαρα Φυλλάδιο GAB - Μονομάχοι Τα ενυδρεία μου Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Τάκης : 29-09-14 στις 11:40 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() ------------------------- Παράθεση:
Για όσα έγραψες... προσωπικά αδυνατώ να απαντήσω... το ερώτημα σου όμως θα το θέσω στον Μάκη... και θα στην γράψω.- Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Diskus fan : 29-09-14 στις 14:10 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]()
Η απάντηση του Μάκη... με δικά μου λόγια.
1. Φοβάσαι την χλωρίνη περισσότερο από το aqua-forte... πολύ μεγάλο λάθος. 2. Για το υγρό σαπούνι έχεις λάθος εκτίμηση... ΔΕΝ κάνει αυτά που θεωρείς. 3. Το μόνο σίγουρο καθαριστικό και απολυμαντικό που εφ' όσον ακολουθηθεί η διαδικασία που είπαμε, είναι πλέον και ακίνδυνο... είναι η χλωρίνη.- |
|
||||
|
||||
![]()
Επανέρχομαι στο θέμα με νέες για μένα πληροφορίες.
Τόσο καιρό έχω άνθρωπό με γνώσεις πάνω σε αυτά τα θέματα και δεν το σκέφτηκα καθόλου να τον ρωτήσω, είναι ο αδελφός μου που έχει σπουδάσει μοριακή βιολογία και με έρευνες σε πανεπιστήμια Ν.Υ και Ρότερνταμ και τώρα ερευνητής σε Φαρμακευτική στην Ολλανδία. Το τηλεφώνημα κράτησε 2 ώρες περίπου με ερωτήσεις πάνω στα παραπάνω θέματα. Έχουμε και λέμε Σαπούνισμα να το αποφεύγουμε γιατί αφήνει κατάλοιπα, και επειδή τα σαπούνια που χρησιμοποιούμε είναι από πετροχημικά, δεν είναι ότι καλύτερο για τους οργανισμούς. Μου είπε πως και αυτοί στο εργαστήριο δεν σαπουνίζουν τα τζαμάκια που βάζουν στο μικροσκόπιο αλλά τα βάζουν σε αλκοόλες για καθαρισμό και σε ισχυρά οξέα για καθαρισμό και απολύμανση. Για αλκοόλη μπορούμε να βάλουμε οινόπνευμα, το μπλε απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ, έχει πετρέλαιο μέσα, αυτό που κυκλοφορεί στο εμπόριο έχει γλυκερίνη που δεν κάνει κακό, καθαρό είναι πανάκριβο και δεν υπάρχει πλέον στο εμπόριο. Όταν τον ρώτησα πως όταν χρειάζεται να σαπουνίσουμε κάτι και βάλουμε πράσινο σαπούνι ποια είναι η γνώμη του, μου απάντησε πως είναι πολύ πιο ασφαλές, αρκεί βέβαια να ξεπλύνουμε καλά, επίσης μου πρότεινε να το περνάω με ξύδι μετά το ξέβγαλμα και μετά πάλι ξέβγαλμα. Να σας πως για το ξύδι μου το λέει χρόνια να το χρησιμοποιώ σε πλυσίματα, και ειδικά σε φρούτα και λαχανικά , εξουδετερώνει ή μειώνει τη δράση από φυτοφάρμακα. ¶ρα όταν χρειάζεται καθαρίσουμε κάτι, χρησιμοποιούμε οινόπνευμα ή αν θέλει και σαπούνισμα , είναι προτιμότερο το πράσινο σαπούνι από το υγρό για τα πιάτα , πολύ καλό ξέβγαλμα, ξύδι και πάλι ξέβγαλμα. Μπορούμε να βάλουμε μια πλάκα πράσινο σαπούνι ή σαπούνι Μασσαλίας σε ένα βάζο με νερό και σε μια εβδομάδα να έχει γίνει σαν το υγρό σαπούνι, και αραιώνουμε με νερό ανάλογα πως το θέλουμε. Για απολύμανση τώρα, τον ρώτησα για το υπερμαγγανικό κάλιο, κατά αρχήν με ρώτησε που το ξέρω, κατά δεύτερο να το ξεχάσω, ισχυρό οξειδωτικό , πολύ καλή απολύμανση, αλλά επικίνδυνο στη χρήση, βρες άλλους τρόπους, μου λέει. Περιντρόλ ή οξυζενέ, ισχυρό οξειδωτικό, λίγη προσοχή στη χρήση όταν δεν είναι αραιό διάλυμα, διαλύεται στο νερό και ξεπλένεται εύκολα, δεν αφήνει κατάλοιπα. Επ' ευκαιρία , του είπα πως χρησιμοποιούμε οξυζενέ για τη καταπολέμηση μιας άλγης, και όταν το χρησιμοποίησα μια φορά είχα αύξηση αμμωνίας για μία ημέρα και ίσως ήταν από τη νεκρή άλγη, μου απάντησε πως δεν ήταν τόσο από τη νεκρή άλγη, αλλά από ότι το οξυζενέ σκοτώνει βακτήρια και προφανώς μου μείωσε η βιολογία, για αυτό είχα την αμμωνία, άρα προσοχή στη χρήση του οξυζενέ μέσα στο ενυδρείο. Χλωρίνη, πολύ καλό απολυμαντικό αλλά πολύ καλό ξέβγαλμα, όταν του είπα για τους φόβους μου για τη χλωρίνη και πως πιστεύω ότι το άκουα-φόρτε (υδροχλωρικό οξύ) ξεπλένεται πιο εύκολα, μου απάντησε τα εξής. Η χλωρίνη δεν είναι οξύ, παρόλο που έχει χαμηλό PH, αλλά είναι οξειδωτικό, στην απολύμανση προτιμάμε τα οξειδωτικά από τα οξέα, είναι αλήθεια πως το υδροχλωρικό οξύ διαλύεται πιο εύκολα στο νερό και εξατμίζεται πολύ εύκολα, και πως όταν εξατμιστεί το άκουα-φόρτε έχει εξατμιστεί και το χλώριο, ενώ η χλωρίνη θέλει πιο πολύ χρόνο. Για αυτό όταν πρόκειται για απολύμανση ή για καθαρισμό από οργανικά (πρασινίλες , μικρόβια κλπ) να βάζω χλωρίνη, όταν πρόκειται για ανόργανα όπως τα άλατα να βάζω υδροχλωρικό οξύ. Και μου είπε , αφού είσαι υποχόνδριος και φοβάσαι η χλωρίνη, αφού το ξεβγάλεις πολύ καλά, ξέπλυνε και με ξύδι μετά (μανία με το ξύδι αυτός ο άνθρωπος). Μου εξήγησε πως το ξύδι περιέχει οξικό οξύ που είναι δεν είναι και πολύ ασθενές οξύ, αλλά είναι φυσικό, όπως φυσικό είναι και το κιτρικό οξύ από λεμόνια αλλά είναι πιο ασθενές. Επίσης να μη χρησιμοποιώ οξικό οξύ από το εμπόριο γιατί μπορεί να προέρχεται από πετροχημικά, για αυτό , ξυδάκι, φυσικό και ασφαλές. Επόμενη ερώτηση, κατά πόσο το άκουα-φόρτε μπορεί να επηρεάσει τη σιλικόνη, η σιλικόνη είναι ουδέτερο υλικό , όπως και τζάμι, και έχουν κάτι κοινό και τα δύο, είναι ενώσεις πυριτίου, μπορεί αν βάλουμε πυκνό διάλυμα υδροχλωρικού οξέως να επηρεάσει μετά από καιρό κάποιο πρόσθετο που μπορεί να έχει η σιλικόνη μέσα και να την αποδυναμώσει, αλλά θεωρητικά δεν την επηρεάζει. Τη σιλικόνη ή και το τζάμι ακόμη μπορεί να το επηρεάσει αλκαλική ένωση, αλλά όχι οξύ, για αυτό τα δυνατά οξέα τα φυλάμε σε γυάλινα μπουκάλια και τα αλκαλικά σε πλαστικά, μου είπε. Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η συζήτηση , πιστεύω να μη σας ζάλισα , αλλά εγώ έμαθα αρκετά, για αυτό αναθεωρώ την άποψη μου για το σαπούνισμα και θα πάω να πάρω κανά μπουκάλι ξύδι να έχω
|
||||
|
||||
![]()
Θυμάσαι την πρώτη φορά που σου απάντησα σε κάτι που είχες αναρτήσει... τι μου έλεγες όταν βρεθήκαμε από κοντά;
Ακολουθεί παρόμοιο... περιστατικό. ![]() Σιγά ΜΗΝ έμαθες... και καλό θα ήταν τέτοιου είδους πληροφορίες... να δημοσιεύονται με φειδώ και την δέουσα προσοχή.- ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
2. Η σιλικονη που χρησιμοποιουμε στα ενυδρεια, δεν εχει προσθετα. ΥΓ Το οξυζενε ειναι το αντιυπερμαγγανικο (κατα το "αντιχλωριο")
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Και για να μην έχουμε κανένα ατύχημα, ΠΟΤΕ, ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ δεν αναμιγνύουμε αυτά τα δύο, ενώ αν χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε διαδοχικά θα πρέπει να έχει ξεπλυθεί πολύ καλά. Και βέβαια όλα αυτά σε καλά αεριζόμενο χώρο ή καλύτερα σε εξωτερικό χώρο, γιατι οι αναθυμιάσεις είναι πολλές από αυτά τα υλικά.... |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Αρχάριος με στρωμένο ενυδρείο | Spyro55 | Θαλασσινό νερό - Γενικά | 11 | 14-11-13 10:29 |
Στρωμένο φίλτρο? | kilo_me | Αρχάριοι γλυκού νερού | 2 | 11-03-10 23:15 |
Στρωμένο φίλτρο και στρώσιμο καινούργιου ενυδρείου | lucky13 | Αρχάριοι γλυκού νερού | 6 | 26-02-09 16:50 |
Απορίες σε «στρωμένο» ενυδρείο | krom | Αρχάριοι γλυκού νερού | 6 | 26-01-09 20:53 |
Δεύτερο φίλτρο σε στρωμένο ενυδρείο. | skourkou | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 7 | 03-08-07 08:11 |