|
DIY . Φτιάχτο μόνος σου Ο τίτλος τα λέει όλα. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
![]()
Ο ποιό σωστός τρόπος είναι με τα lumen, να δεις πόσα lumen βγάζουν οι φθορίου που έχεις και να βάλεις led με τα αντίστοιχα lumen
|
|||
|
|||
![]()
Τα λούμεν είναι λάθος τρόπος και θα σας πω γιατί. Το λούμεν είναι αυτό που αισθάνεται το μάτι όχι αυτό που πραγματικά φέγγει. π.χ. λάμπα osram t8 30βατ, 2400 λούμενς!!! grolux τ8 30βατ 800λούμεν!!! οπότε τα λούμεν δεν βγάζουν άκρη.
Τα λεντ από τη φύση τους, παράγουν περισσότερο μπλε και λιγότερα κίτρινα και πράσινα, οπότε τα λούμεν τους είναι λιγότερα, αλλά τα par (Το οφέλιμο φως για τα φυτά δηλαδή) είναι πολύ καλύτερο από τις λάμπας φθορίου. Από την εμπειρία μου με τα λεντ, θα σου πω ότι για κάθε 30βατ φθορίου θα χρειαστείς 20 με 24 βατ λεντ ανάλογα το λεντ και την απόδοσή του, και τη γωνία φωτώς. Αν χρειαστείς βοήθεια παραπάνω πες μου.
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
|
|||
|
|||
![]()
Το παράδειγμα με την grolux ήταν τυχαίο και όχι για αντιπαραβολή με την φθορίου τ8. άμα ψάξεις θα δεις ότι το χρωματικό φάσμα ενός λεντ 6500κ, είναι πολύ διαφορετικό από μία φθορίου στα 6500. Επίσης, από μάρκα σε μάρκα, το λεντ είναι περίπου το ίδιο σε φάσμα, ενώ μία φθορίου κάνει πολύ μεγάλη διαφορά από μάρκα σε μάρκα.
Δες για παράδειγμα αυτή τη φώτο ![]() Παρατηρώντας το διάγραμμα θα δεις ότι τα λεντ έχουν ελάχιστο πράσινο (που είναι και το χρώμα που δείνει την αίσθηση των πολλών λούμεν) ενώ τα λεντ έχουν βασικά μπλέ (όχι και τόσο φωτεινό χρώμα). Σόρυ για τη φώτο, αλλά είναι ότι καλύτερο βρήκα. ότι έχω πει για τα βατ των λεντ πιο πάνω σε σχέση με τις φθορίου είναι από προσωπικές παρατηρήσεις, καθώς έχω 2 ενυδρεία και το ένα δουλεύει αποκλειστικά με λεντ, και το άλλο με μία τ8 30βατ, και 20βατ λεντοταινία.
|
||||
|
||||
![]()
Για τις λεντοταινίες ποια η γνώμη σου? Γιατί δεν έχω ακούσει καλά σχόλια, όμως θα με βόλευε γτ δε το χω με τις κατασκευές!
|
|
||||
|
||||
![]()
Ευχαριστώ φίλε 981gr, η αλήθεια πως δεν έχω μπει σε τόσο βαθιά ανάλυση για τα led , και ότι ξέρω είναι μόνο από προσωπική εμπειρία και παρατηρήσεις στην ανάπτυξη των φυτών
------------------------- Εγώ προσωπικά δεν είμαι ευχαριστημένος, μου χάλαγε μία το μήνα και σταμάτησα να ασχολούμαι, led ταινίες όχι επώνυμες αλλά από ebay. ¶λλα παιδιά λένε πως είναι ευχαριστημένοι, οι απόψεις διίστανται
Δεν απαντώ σε πμ για ενυδρειακά θέματα Φυλλάδιο GAB - Χρυσόψαρα Φυλλάδιο GAB - Μονομάχοι Τα ενυδρεία μου Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Τάκης : 03-04-14 στις 13:29 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
|||
|
|||
![]()
χρησιμοποιώ λεντοταινία εδώ και 1,5 χρόνια στο ενυδρείο αγορασμένη από ebay, και δουλεύει άψογα ακόμα. Το θέμα με τις λεντοταινίες είναι το τροφοδοτικό που θα βάλεις και τα βατ ανά μέτρο. Αν το τροφοδοτικό παίζει καλά και σταθερά στα 12βολτ, τότε όλα καλά. Μετά η λεντοταινία είναι πιο ευαίσθητη όσο ανεβάζουν τα βατ. Οπότε όσο πιο χαμηλά τα βατ, τόσο μεγαλύτερη η αξιοπιστία. Από εκεί και μετά, βάζεις και μία 14,4 βατ ανά μέτρο αν θες, αλλά με μία ελαφριά ψύχτρα π.χ. ένα προφίλ αλουμινίου στο 1 εκ.
Η λεντοταινία που δουλεύω είναι 4,8 βατ ανά μέτρο.
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Τώρα στα led που δουλέυω, έβαλα τροφοδοτικό από υπολογιστή και σώθηκα, τα πρώτα δουλεύουν περίπου 14 μήνες και δεν τα ξεχωρίζω από τα καινούρια, γιατί ξεκίνησα με λίγα και στο δρόμο παρατηρώντας πρόσθετα
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
|
|
|||
|
|||
![]()
λυπάμαι αλλά είσαι λάθος.. στο διάγραμμα b απο τα 500 εως τα 600 nm ειναι το φάσμα φωτος που δεν χρησιμοποιούν τα φυτά.. είναι ουσιαστικά το πράσινο χρώμα (530-570nm) πιάνει και ελάχιστο γαλάζιο και ελάχιστο κίτρινο.. το φάσμα του διαγράμματος α ειναι πιο σωστό για φυτά και δεν εκπέμπει περισσότερο πράσινο απο το διάγραμμα b..
ψάξε το καλύτερα.. τα απλα λεντ του εμποριου εκπέμπουν κυριος πρασινο κιτρινο και μπλέ αναλόγως τα κελβιν που δίνει 3000κ-4000κ εως 6500κ. Δεν εκπέμπουν καθόλου πορτοκαλι που ειναι χρήσιμο στα φυτά και κόκκινο (650-680nm) που ειναι το πρώτο απαραίτητο μήκος κύματος για υγιεί ανάπτυξη φυτών. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη manos76 : 03-04-14 στις 23:05 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
|||
|
|||
![]()
Διαβάζεις λάθος το διάγραμμα.
Τα LED εκπέμπουν μπλε και κίτρινο, το διάγραμμα Α στα 550nm (πράσινο) κάνει κορυφή που είναι αχρείαστη/κακή. Όπως λες από την στιγμή που βλέπουμε κάτι να είναι πράσινο σημαίνει ότι αντανακλά το συγκεκριμένο χρώμα, άρα το πράσινο δεν κάνει κάτι στα φυτά. Αυτή η κορυφή είναι όμως κακή καθώς συνδέεται με τα lumens. Αν πάρεις μία λάμπα με 1000 lumens αυτό πάει να πει ότι το πράσινο της θα έχει την ίδια "ένταση" με το μπλε (450nm) και τη διπλή από το κόκκινο (600nm) [διάγραμμα Α] ενώ το LED με 1000 lumens θα έχει διπλάσια "ένταση" μπλε και ίδια στο κόκκινο [διάγραμμα Β]. Με απλά λόγια για μία λάμπα και ένα LED 1000 lumens έχεις: LED: 2500 μονάδες μπλε, 1000 μονάδες πράσινο, 750 μονάδες κόκκινο Λάμπα: 1000 μονάδες μπλε, 1000 μονάδες πράσινο, 330 μοναδες μπλε Παρατηρούμε λοιπόν ότι το LED με ίδια lumens έχει 2,5 φορές εντονότερο μπλε και κόκκινο απ' ότι μια λάμπα ίδια φωτεινότητας. |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
prime - αντιστοιχο της sera δοσολογια | puntakias22 | Αρχάριοι γλυκού νερού | 16 | 04-12-13 14:08 |
Πόσα watt φως αντιστοιχουν για 180 Juwel; | STAMATIA | Γλυκό νερό - Γενικά | 14 | 24-10-08 13:08 |
Λάμπες 36W ; | qstavrosq | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 2 | 18-06-05 18:24 |
Αντιστοιχία PC και Standard fluorocent bulbs | johnny98130 | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 11 | 19-11-04 21:11 |