|
Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων Παρουσιάστε το κοινωνικό σας ενυδρείο! |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
![]()
μια χαρα το βλεπω πεντακαθαρο και οι μετρησεις σαν να μη συνεβη τιποτα
![]() χαμπαρι δεν πηρε η βιολογια ![]() μηπως να σκεφτεις να στησεις και ενα με Blackwater? ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Οταν πρωτοασχολήθηκα με ενυδρεία πριν 18 μήνες, το μόνο που έκανα κάπως σωστά στην αρχή ήταν η βιολογία, το μπουκωσα, 130 καθαρά λίτρα ενυδρείο και έχω 6 λίτρα ελαφρόπετρα, 2 λίτρα σιποραξ και 1 κιλο symbionit, δεν παίρνει χαμπάρι, από ζωντανά μαθαίνω και έχω ΠΟΛΛΑ να μάθω ακόμα.
|
||||
|
||||
![]()
Πολυ ομορφο!Κατι πηρε το αυτι μου στη συναντηση
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Τη Παρασκευή το βράδυ που το είδα ΤΕΛΕΙΩΣ άδειο μου πέρασε η ιδεά, δεν ξέρω ακόμα, πολλά σκέφτομαι.
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Στην αρχή καλά έκανες και δεν τσιγγουνεύτηκες βιολογικό υλικό, αλλά τώρα γνωρίζεις ότι η υπερβολική ποσότητα του βιολογικού υλικού, αν και δεν κάνει κακό - πέραν της μείωσης της ροής - , δεν χρειάζεται, γιατί απλά δεν αποικείται όλη από τα ωφέλιμα βακτηρίδια. Για να μην το παρεξηγήσουν οι λιγότερο έμπειροι, λοιπόν, δεν είναι απαραίτητο να τοποθετείται υπερβολική ποσότητα βιολογικού υλικού. Λίγο μεγαλύτερη από την προτεινόμενη (νομίζω η Sera αναφέρει στο siporax 1 λίτρο για 200 λίτρα ενυδρείο) κακό δεν κάνει, αλλά πολύ περισσότερη δεν αποικείται όλη από τα βακτηρίδια. Η ποσότητα των βακτηριδίων εξαρτάται από την ποσότητα των ρύπων. Αν έχεις μια σταθερή ποσότητα ρύπων, από μια ποσότητα και άνω βιολογικό υλικό (πόση; όση απαιτείται για να μηδενίζεις αμμωνία και νιτρώδη) δεν αυξάνεις τον αριθμό των ευεργετικών βακτηριδίων, απλά αυτά είναι συγκεντρωμένα στα πρώτα τμήματα του βιολογικού υλικού, αυτά που είναι στην αρχή της ροής, και δεν αποικίζουν τα άλλα. Λάβε το αυτό υπ' όψη σου όταν καθαρίσεις το φίλτρο, μην αλλάξεις όλο το βιολογικό υλικό που βρίσκεται στην αρχή της ροής και αφήσεις μόνο αυτό που, πιθανά, δεν έχει ικανή πυκνότητα νιτροποιητικών βακτηριδίων. |
|
||||
|
||||
![]()
σωστο ειναι αυτο που λες,αλλα για να τα λεμε ολα...
μην ξεχναμε,οτι αν καποιος παει ακολουθωντας αυτον τον κανονα "αυστηρα", χανει καποια πλεονεκτηματα που προσφερει η υπαρξη παραπανω υλικων στο φιλτρο ακομα και οταν αυτα δεν χρησιμοποιουνται απτη βιολογια. δηλαδη.οταν λεμε στρωμενα υλικα στο φιλτρο,μπορει εμεις να ενοουμε τα υλικα στα οποια ζει η βιολογια εκεινη τη στιγμη,αλλα στην πραγματικοτητα,ειναι "στρωμενα" και τα υπολοιπα.με την εννοια,οτι ειναι εγκλιματισμενα και βρισκονται ηδη στις συνθηκες που αναπτυσεται η βιολογια στο συγκεκριμενο ενυδρειο. με αλλα λογια,μπορει να μην "κατοικουνται" εκεινη τη στιγμη,αλλα ειναι ετοιμα να κατοικηθουν μολις χρειαστει. τα υλικα δεν "στρωνονται" μονο απτη βιολογια που ζει πανω τους,στρωνονται και για τα ιδια τα βακτηρια. αυτος ειναι ενας απτους λογους που οταν βαζουμε αμμωνια στο στρωσιμο,δεν βλεπουμε αμεσως νιτρωδη.κανουν καποιο χρονο να εμφανιστουνε,οπως και τα βακτηρια στην αρχη. και ειναι και ενας απτους λογους για τον οποιο συμβαινει και το bacterial bloom σε νεα ενυδρεια αλλα και σε παλια. οταν λοιπον υπαρχουνε ηδη υλικα ετοιμα να ζησουν βακτηρια πανω τους,το μονο που μενει ειναι να πολλαπλασιαστουνε και να καλυψουν αυτη την εξτρα επιφανεια. αρα ειναι καλυτερο να υπαρχουνε παραπανω υλικα,παρα λιγοτερα η ακριβως οσα χρειαζεται ενα συγκεκριμενο ενυδρειο. γιαυτο και βλεπεις οτι ενα Peak αμμωνιας,αντιμετωπιζεται πιο ευκολα και πιο γρηγορα σε ενα στρωμενο ενυδρειο με μεγαλο φιλτρο και αρα πολλα υλικα, παρα σε ενα στρωμενο με μικρο φιλτρο και λιγα υλικα που φτανουν ισα ισα να καλυψουν τις "νορμαλ" αναγκες των ψαριων και τις βιολογιας. ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Αλλος μπορει να βαλει 10 τετρα και αλλος 6 δισκους. Δεν ειναι το ιδιο. Ο Untregasser (ιχθυοπαθολογος) ειχε πει στο σεμιναριο της sera για μικροψαρα (λεπτα ψαρια δλδ) με συνολικο μηκος 1 εκ για καθε 1 -1.5 λιτρο νερο Παράθεση:
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Στηρίζεται στην απλή λογική και στη δική μου παρατήρηση: Συγκεκριμένα όταν αφήνω το φίλτρο πολύ βρώμικο αναπτύσσεται στα σφουγγάρια (που είναι πιο πριν από το siporax) πολύ βιολογία. Έχω παρατηρήσει ότι όταν γίνεται αυτό και μετά αλλάξω τα σφουγγάρια έχω μια αδιόρατη κορύφωση νιτρωδών, της τάξης του 0,1ppm για μια ημέρα. Είναι τόσο μικρή που αν δεν είχα το τεστ ΝΟ2 της JBL που έχει τόσο μικρές διαβαθμίσεις δεν θα την μέτραγα. Τώρα τα σφουγγάρια έχουν, αναλογικά, πολύ μικρότερη επιφάνεια αποίκισης από τα siporax, παρ' όλα αυτά η αιχμή υπάρχει. Αν αντί για σφουγγάρια είχα siporax και το άλλαζα η αιχμή, φοβάμαι, θα ήταν μεγαλύτερη. Να σημειώσω ότι το ίδιο δεν γίνεται αν αλλάξω τα σφουγγάρια μετά το siporax, τα οποία είναι ίδια. ------------------------- Παράθεση:
Βέβαια, όπως ανέφερε ο φίλος takis, αυτός έχει ολάκερο sub (και όχι ένα απλό εξωτερικό elite crystalflo 40, όπως εγώ), με άφθονο χώρο για σφουγγάρια. Τί να χρειαστεί και άλλο χώρο; Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη plin : 26-01-14 στις 17:30 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Μηπως ειναι σκουπιδι? Τα βακτηρια δεν ειναι ορατα. Προσωπικα δεν αλλαζω σφουγγαρια, απλα τα πλενω πολυ καλα με νερο βρυσης. Το βιολογικο υλικο μετα τα σφουγγαρια, βραζω μερος του εναλλαξ και δεν παρατηρησα οταν βραζω το πρωτο μερος στη σειρα, να εχω προβλημα βιολογιας. Η αποψη μου ειναι οτι βιολογια εξαπλωνεται σε ολα τα υλικα εξισου και οχι μονο ή περισσοτερο στα πρωτα υλικα. Με περισσοτερο βιολογικο υλικο (απο οσο ειναι αναγκαιο), υπαρχουν ενδειξεις (προσωπικες και απο συνχομπιστες) οτι μπορει να αντιμετωπιστουν δυσκολες καταστασεις "αναιμακτα". Πχ σε θεραπεια με φαρμακα που επηρεαζουν και τη βιολογια, σε αποτομες αυξησεις ρυπων (πχ αποτομη αυξηση ιχθυοφορτωσης, θανατος ψαριου μεσα στο ενυδρειο, ή κατα λαθος πεσιμο περισσοτερης τροφης κλπ) Τα νιτροποιητικα βακτηρια μπορουν να διπλασιασουν τον πληθυσμό τους (σε νορμαλ συνθηκες) μεσα σε 15-24 ωρες. Οι νιτρωδοποιητες (αυτα που οξειδωνουν αμμωνια σε νιτρωδη) πιο γρηγορα, και οι νιτρικοποιητες (αυτα που οξειδωνουν νιτρωδη σε νιτρκα), λιγο πιο αργα. (τα τελευταια ειναι απο εδω http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui...schopoulou.pdf)
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Προφανώς δεν βλέπω τα βακτηρίδια, αλλά τα σκουπίδια. Ποιά η αιτία, όμως, όταν αλλάζω τα σφουγγάρια που είναι πριν να έχω την αιχμή νιτρωδών; Επίσης, αν και το ξέσκισαμε το θέμα του Τάκη (συγνώμη γι' αυτό ! ), έχω την απορία τί είναι αυτά τα σκουπίδια (πρασινωπή γλίτσα) που φαίνεται να παράγονται στο φίλτρο, χωρίς φωτισμό, ακόμα και μετά το βιολογικό υλικό! Τα σφουγγάρια μετά τα έχω γι' αυτά. Έχεις δίκιο για τα σφουγγάρια, είναι πολύ οικονομικότερο να τα πλένουμε καλά και ίσως και να τα βράζουμε για να απελευθερώνονται οι πόροι τους. Επίσης, η εμπειρία ετών που λέει ότι το επιπλέον βιολογικό υλικό είναι χρήσιμο σε καταστάσεις ανάγκης είναι σημαντική. |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
κοινωνικό φυτεμένο | goku1 | Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων | 29 | 17-01-17 19:41 |
Κοινωνικό φυτεμένο 450 lt | Misirlis Aquarium | Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων | 70 | 20-05-14 08:32 |
120 λτ Κοινωνικό Φυτεμένο | VITO | Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων | 6 | 25-04-12 18:02 |
Κοινωνικό φυτεμένο 120 lt | nikosm1 | Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων | 15 | 05-12-09 12:23 |
50 lt κοινωνικό φυτεμένο | lucky13 | Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων | 11 | 17-02-09 18:36 |