|
|
|||
|
|||
![]()
Γεια σας και παλι! Θελω να κανω μια ερωτηση για κατι που εγραψε στο προηγουμενο μηνυμα ο HARRIS. Ειπε οτι το ποσο γρηγορα μεγαλωνουν οι δισκοι εξαρταται απο τις αλλαγες νερου (αν καταλαβα καλα). Μπορειτε να μου το εξηγησετε;
|
|
|||
|
|||
![]()
Όταν εσύ φίλε smoof ζεις σε ένα καθαρό περιβάλλον, δεν είναι άμεση συνέπεια να έχεις καλύτερη και γρηγορότερη ανάπτυξη από κάποιον που ζει μέσα σε μια πόλη μεσ' στη βρώμα, το καυσαέριο και τα σκουπίδια στα πόδια του? Έτσι και τα ψάρια και ειδικά ο δίσκος, ο οποίος λόγο της καταγωγής του έχει μάθει να ζει σε πεντακάθαρα νερά. Όταν εσύ τους κάνεις συχνές αλλαγές αισθάνονται καλύτερα και αναπτύσσονται καλύτερα/γρηγορότερα. Υπάρχουν φίλοι που κάνουν και καθημερινές αλλαγές νερού της τάξης του 10% ή και περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι κυριολεκτικά θαυματουργά. Μην το δέσεις ότι έτσι πρέπει να κάνεις και εσύ, απλά γνώριζε τι συμβαίνει! Θα σου πω και το εξής, προσωπική άποψη, ότι είναι καλύτερα να κάνεις αλλαγή νερού κάθε Σάββατο πχ, παρά σε τυχαία χρονικά διαστήματα και πιο πυκνά. Επίσης καλή ιδέα είναι να κάνεις αλλαγή νερού καμιά ώρα μετά που έχει σβήσει το φως του ενυδρείου σου, καθότι τα ψαράκια σου δεν στρεσάρονται!
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Ευχαριστω. Κανω αλλαγες καθε κυριακη. Αυτο με το φως Φαινεται καλο!!
|
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Οτι και αν ηθελα να κανω μεσα στο ενυδρειο το εκανα πολυ προσεκτικα και οσο πιο ηρεμα μπορουσα αλλα γινοταν πανικος,τρομαζαν πολυ. Θα το δοκιμασω!
|
|
|||
|
|||
![]()
Στην αναπτυξη τους ολα τα νεαρα ψαρια χρειαζονται πολυ περισσοτερα ιχνοστοιχεια τα οποια τους δινονται με συχνες αλλαγες νερου, οι οποιες βοηθανε και στο να διωχνουν νιτρικα (στα οποια ειναι πιο ευαισθητα τα νεαρα ψαρια) και "ανασταλτικες" ουσιες που εκκρινουν τα περισσοτερα μωρα.
|
|
|||
|
|||
![]()
Και μια τελευταια ερωτηση για τις αλλαγες: καποιοι κανουν αλλαγες νερου 40-50%.Ειναι καλο αυτο; Αν κανω δυο τετοιες αλλαγες καθε εβδομαδα θα εχω αλλαξει το 90-100% του νερου μου.Θα κανω καλο ή κακο;
|
|
|||
|
|||
![]()
Κοίτα φίλε smoof, με δύο αλλαγές της τάξης του 50% δυστυχώς δεν αλλάζεις το 100% του νερού σου αλλά το 75%! Πέρα τώρα από αυτό, είναι ικανοποιητική η αλλαγή του 50% μια φορά την εβδομάδα. Εξαρτάται βέβαια από πολλούς παράγοντες, πχ ιχθυοφόρτωση, φίλτρανση που έχεις κλπ, αλλά σε γενικές γραμμές είσαι καλυμμένος με μία 50αρα την εβδομάδα. Προσωπικά αυτό κάνω και δεν έχω κανένα πρόβλημα! Τώρα για τις αλλαγές, έχεις νερό RO ή βρύσης? Επίσης, όπως μάλλον ήδη γνωρίζεις, το νερό πρέπει να το προσθέτεις πολύ-πολύ σιγά ουτώς ώστε η αλλαγή που θα νοιώσουν τα ψαράκια σου να είναι πολύ αργή. Εγώ κάνω το εξής κόλπο (ας πούμε κόλπο) το νερό της RO τρέχει κατευθείαν μέσα στο ενυδρείο οπότε προσθέτω πολύ σιγά και δεν έχω θερμοκρασιακή μεταβολή ούτε γρήγορη αλλαγή σε ph ή οποιαδήποτε άλλη παράμετρο. Αυτό βέβαια είναι καλό να γίνεται σε οποιοδήποτε ψαράκι, είτε χρησιμοποιούμε RO είτε νερό της βρύσης!
Και όπως είπε ο Τόλης, μόνο καλό κάνεις, με τις συχνές αλλαγές στα μικρά ψάρια! ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η βλέννα που αποβάλουν οι δίσκοι δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη τους καθώς και στην ανάπτυξη των υπόλοιπων δίσκων του ενυδρειου. Γιαυτό και οι αλλαγές νερου αποσκοπούν στην απομάκρυνση αυτων των ουσιών της βλέννας. Παντως στο DISCUS-L φορουμ έχω ακουσει και εντελώς διαφορετικές απόψεις από σοβαρούς χομπίστες..........
|
|