Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Αρχάριοι γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 13-12-13, 13:50
spirstam2011 Ο χρήστης spirstam2011 δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member

Περιοχή: ΧΑΛΚΙΔΑ
Προεπιλογή

Λοιπον,καιρο ειχα να γραψω στο forum,γιατι ηθελα να δω πως θα τα πηγαινα με το χομπυ που ξεκινησα πριν απο 2μιση μηνες περιπου.
Κατ αρχην ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σ ολους τους Σπυρους του Aquatek -και μενα φυσικα- για χτες και ειδικοτερα στον delta ,γιατι αυτος με οδηγησε βημα βημα στο να χαιρομαι σημερα το στημενο πλεον ενυδρειο μου.
Τα πραγματα λοιπον κυλουν αρκετα ομαλα,οι μετρησεις ειναι εντος φυσιολογικων επιπεδων, η σκληροτητα παραμενει αυξημενη,PH και θερμοκρασια με πολυ μικρες αποκλισεις της ταξης του 0.5 για το PH και των 2 βαθμων για την θερμοκρασια.
Μονη παραφωνια ο θανατος 2 χρυσοψαρων στα τελη του Οκτωβρη και ενω ολη η οικογενεια ελειπε για τριημερες διακοπες.
Τα ψαρια ειχαν ταιστει στο ενυδρειο την ημερα που εφυγα ΟΧΙ υπερβολικα -το τονιζω γιατι εχω βρει ρυθμο στο ταισμα- αλλα δυστυχως με αλλη τροφη εκτος της sera Gold που χρησιμοποιω.Απο την πρωτη στιγμη οι υποψιες μου επεσαν πανω στη μαρκα της τροφης,και σχεδον επιβεβαιωθηκα οταν μισο μηνα αργοτερα σε φιλικο μου σπιτι πεθανε ακομα ενα χρυσοψαρο -μαλιστα εγω εχω στησει εκει ενα μικρο ενυδρειακι που το φιλοξενουσε 40 λτ- ταισμενο απο την ιδια μαρκα τροφης,διαφορετικης παρτιδας απο την δικη μου,αγορασμενη ομως απο το ιδιο petshop.
Τελος παντων στα ευχαριστα τωρα,τα ψαρια εχουν αποκτησει συγκατοικους 5 zebra nerite που τιμανε ιδιαιτερα την αλγη μου,και εχουν για ντεκορ τους, 5 ανουμπιες, 3 μικροσορουμ, 2 βαλισνεριες-που δεν τις βλεπω προθυμες να αναπτυχθουν σε αντιθεση με τα αλλα ειδη φυτων που αναπτυσσονται τρελα- και για τροφη τους οσο κερατοφυλλο εχει περισσεψει απο τις πρωτες αγορες μου )))
Δεν θελω να με περασετε για τρελο αλλα προχτες ειδα κι ενα baby nerite στο ενυδρειο μου ,σαλιγκαρακι που απο το ιδιο βραδυ ,δεν ξαναφανηκε!!
Οταν ανεβασω φωτο θα το δειτε.
Και τελος οι αποριες μου:
α)Λεω να βαλω 3-4 nerite ακομα και 2-3 γαριδες amano .Αυτα θελουν εξτρα τροφη να αγορασω??Καλα θα κανω??Μηπως οι γαριδες γινουν οι ιδιες τροφη για τα 5 χρυσοψαρα που εχω?Μεχρι τωρα τα σαλιγκαρια δεν τα εχω ταισει κατι απλα τα βλεπω να κυκλοφορουν ολουθε στο ενυδρειο μου.
β)Το φιλτρο πρεπει να το καθαρισω πλεον?fluval εξωτερικο εχω το 405.Αν ναι,τι πεταω απο μεσα του??
Αυτα!
Την καλησπερα μου σε ολο το forum!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-12-13, 14:23
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor

Περιοχή: Αθηνα
Προεπιλογή

Λιγο δυσκολο να πεθανουν απο ξηρα τροφη τα χρυσοψαρα, ακομα κι αν ειναι ληγμενη ή και πολυ καιρο ανοιγμενη.
Το χειροτερο που θα ειχε η τροφη θα ηταν να ειχε χασει καθε θρεπτικη αξια.
Αν ειχε καποιο προβλημα που θα μπορουσε να επιφερει θανατο πιστευω θα ηταν ορατο (σαπιλα βρωμα κλπ).
Να ειχε μεσα καποιο τοξικο στοιχειο? δυσκολα.
Οκ δεν το αποκλειουμε, αλλα δυσκολο.
Τι τροφη ηταν?

Το σκαμπανεβασμα 0,5 του πεχα δεν ειναι και οτι καλυτερο αν γινεται σε συντομο χρονικο διαστημα. Ποτε γινεται αυτο?
Η θερμοκρασια ΟΚ.
Η σκληροτητα ποση ειναι? Βαζεις νερο απο καποιο φιλτρο τελικα? ΑΟ ?
Τα nerite ειναι σουπερ αλγοφαγοι, αν ο αριθμος τους ειναι σε ισορροπια με το χωρο και τις αλγες του, δεν χρειαζεται να ταιζεις επιπλεον.
Νομιζω πως για 240 λιτρα, 5-8 ειναι αρκετα.
Το θεμα ειναι οτι δεν πιστευω οτι θα ζησουν σε θερμοκρασιες πολυ χαμηλες. Το κατωτερο ασφαλες νομιζω ειναι 17C. Αν τα δεις και κλειστουν στο καβουκι τους και δεν κινουνται, ανεβασε θερμοκρασα και μην την αφησει να πεσει πιο χαμηλα απο το σημειο που ειδες να καβουκιαζονται τα σαλιγκαρια.
Παντως μη πεις οτι ΟΚ δεν αφηνω να πεσει καθολου η θερμοκρασια και θα βαλω θερμαντηρα πχ στους 23C. Τα χρυσοψαρα την χρειαζονται την πτωση της θερμοκρασιας αναλογα την αποχη (οπως και ολα τα ψαρια αναλογα τις θερμοκρασιες που ζουν), ρυθμιζεται ο μεταβολισμος των ψαριων με τη θερμοκρασια. Αν αφηνεις ενα ψαρι να ζει συνεχως στα ψηλα ορια που αντεχει, δεν θα ζησει οσο θα ζουσε σε εναλασσομενες εποχιακα θερμοκρασιες και μεσα στα ορια των ιδανικων θερμοκρασιων που ζει το ψαρι. Πχ για τα χρυσοψαρα καλο ειναι να παιζει η θερμοκρασια αναλογα την εποχη απο 13-28C. (με το Nerite θα φτανεις μεχρι 17-18C)
Το μικρο σαλιγκαρακι που ειδες, μπορει να ειναι αλλο ειδος, πχ καποιος λαθρεππιβατης που ηρθε με τα φυτα. Συνηθως δεν επιζουν μικρα σαλιγκαρακια με τα χρυσοψαρα.

Αμανο μπορεις να βαλεις υπο σνθηκες. Δλδ 15C κατωτερη θερμοκρασια (αν και με τα nerite ηδη δεν μπορεις να κατεβεις πιο χαμηλα απο 17) και 28 ανωτερη (και τα χρυσοψαρα τοσο θελουν ανωτερη, οποτε ΟΚ)
Αν δεν ειναι μεγαλα τα χρησοψαρα και πολυ μικρες οι amano, δεν θα εχουν προβλημα. Το πολυ πολυ να κρυβονται και να μην τις βλεπεις. 7-8 ατομα ειναι ΟΚ.

Το φιλτρο, το καθαριζεις οταν βλεπεις οτι εχει πεσει η ροη του σημαντικα ή καθε 4-6 μηνες, οποιο ερθει πρωτο.
Δεν πετας τιποτα εκτος απο το συνθετικο βαμβακι και τον ενεργο ανθρακα οποιος διαρκει ενα μηνα συνηθως, οπου βαζεις καινουρια.
Τα αλλα υλικα σφουγγαρια και κεραμικα, τα ξεπλενεις σε ενα κουβα με νερο που εχεις βγαλει απο το ενυδρειο.
Τα σφουγγαρια μπορεις να τα ξεπλυνεις και με χλιαρο νερο βρυσης, αλλα τα κεραμικα βιολογικα ΟΧΙ. Μονο με νερο ενυδρειο.
Καθε 6-12 μηνες ομως, μπορεις ενα μερος τους (πχ το 1/4 να το βραζεις να γινει καινουριο) εναλλαξ καθε φορα και αλλο μερος του βιολογικου υλικου.
Ετσι θα αποφυγεις να βουλωσουν βαθεια οι ποροι του και να χασει επιφανεια αποικησης για τα βακτηρια.

Καμια φωτο απο το ενυδρειο βαλε γιατι μια εικονα 1000 λεξεις.
Παλιά 14-12-13, 01:31
spirstam2011 Ο χρήστης spirstam2011 δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member

Περιοχή: ΧΑΛΚΙΔΑ
Προεπιλογή

Σπυρο ευχαριστω για την αμεση απαντηση και το ενδιαφερον.
Εχεις δικιο για τις αποριες γιατι ξεχασα να αναφερω οτι η τροφη ηταν φρεσκοανοιγμενη-μιλαμε για το πρωτο ταισμα με αυτην!-,μαρκα King British ? αν θυμαμαι καλα -σε μπλε κυλινδρικο πλαστικο βαζακι-,ΔΕΝ ηταν φυσικα ληγμενη και δεν μυριζε κατι περιεργο.
Να πω οτι και στη δικη μου περιπτωση ,και στην περιπτωση των γνωστων μου,εκτος απο το οτι η τροφη ηταν φρεσκοανοιγμενη,ειχε αντικαταστησει την ιδια μαρκα που ταιζαμε και οι δυο στα χρυσοψαρα,την Sera Goldy,την οποια ειχε σταματησει να φερνει το πετ σοπ στην Χαλκιδα και μας ειχε τελειωσει!(τους ειχα δωσει την μιση απο ενα "σφηνακι" των 50 ml για να ξεκινησουν το ενυδρειο τους.Με την Sera και για πανω απο μηνα δεν ειχαμε κανενα προβλημα-και εξακολουθω να μην εχω αφου αυτη ταιζω πλεον,-και οι φιλοι μου.
Στα δικα μου τωρα,η σκληροτητα εξακολουθει να ειναι ψηλα,γυρω στο 25,το PH το μετραω καθε εβδομαδα και ελαχιστες φορες εχω μετρησει 8 αντι για 7.5 που βασει χρωματος μπορει να κανω και λαθος,
ΟΧΙ Α.Ο δεν εβαλα γιατι δεν με συμφερει λογω φιλτρων και ειναι και δυσκολη η εγκατασταση της σε μενα,εξαλλου το νερο επισημως αναφερεται ως ποσιμο,και οσο για την θερμοκρασια οι τιμες οι οποιες παιζει ειναι απο 23-25 βαθμους σταθερα με επικρατεστερους τους 23.
Πεφτει μονο κατα τις αλλαγες που κανω μια φορα στις 13-14 μερες και μπορει να παει κατωτερο μεχρι 21 για 1-2 ωρες.(Δεν αφηνω το νερο στο βαρελι ,το μεταγγιζω αμεσως ,αλλα με πολυ αργο ρυθμο στο ενυδρειο,γυρω στη 1 ωρα περιπου!
Απο φωτισμο,γυρω στις 8 ωρες την μερα ,απο 17:00 εως μεσανυχτα
Θα παρω κι αλλα 2 σαλιγκαρακια να τα κανω 7 το συνολο,γιατι μου αρεσει πολυ να βλεπω τα διαφορετικα ειδη να επιβιωνουν και να αναπτυσσονται.
Φωτο θα ανεβασω συντομα,αφου το ενυδρειο τωρα αποκτα την βιοποικιλοτητα που θελω.Λιγες μερες και θα ειμαι ετοιμος.
Για τις γαριδες πρεπει να αγορασω ειδικη τροφη?Ποια προτεινεις,γιατι ειμαι ασχετος?Μηπως τους την τρωνε τα ψαρια και αυτες μεινουν νηστικες?Πως την ταιζεις??Δεν μπορω να φανταστω πως θα συμβιωσουν ,αλλα απο την αλλη ειναι υπεροχο να εχεις διαφορετικα ειδη μαζεμενα στο ιδιο μερος,για τα ματια σου ,μονο!
Η ηρεμια που μου προσφερει η παρακολουθηση του ενυδρειου μου,ειναι μοναδικη,μετα απο ενα 8ωρο τρελας στη δουλεια!Ασε που οι μικρες μου εχουν "πορωθει" με τα "ψαρακια".
Ευχαριστω!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-12-13, 02:42
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor

Περιοχή: Αθηνα
Προεπιλογή

Και να ηθελες να ταισεις ξεχωριστη τροφη τις γαριδες δεν μπορεις με τα χρυσοψαρα παροντα.
Απλα θα πρεπει να υπαρχουν μερη (πχ φυτα κλπ) που "εγκλωβιζουν" τροφη που δεν μμπορουν να φτασουν τα χρυσοψαρα, ετσι ωστε να φανε οι γαριδες.
Η πιο καλη κινηση ειναι να υπαρχουν καποιες αλγες και ο αναλογοα πληθυσμος αλαγοφαγων για να υπαρχει ισορροπια.
Με τα χρυσοψαρα δεν μπορεις να βαλεις ευκολα σε ενα κλειστο συστημα οπως το ενυδρειο κι αλλα ζωντανα και να διατηρηθουν ολα ιδανικα.
Θελει μελετη, σχεδιασμο, και παρατηρηση για τυχων διορθωσεις.

Θα συνιστουσα να μην ταιζεις μια τροφη αποκλειστικα.
Θα υπαρξουν πιθανων διατροφικες ελλειψεις.
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές