Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Χρυσόψαρα > Χρυσόψαρα

Χρυσόψαρα Ποικιλίες, σωστή διατήρηση

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 17-06-13, 22:52
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Panagiotisrx7 Εμφάνιση μηνυμάτων

Αν πέραν των απαντήσεων των παραπάνω ερωτήσεων έχετε κάποια συμβουλή για να καλυτερέψω την ζωή τους με το εν λόγω set up παρακαλώ πείτε μου.

Ευχαριστώ πολύ!!!
Καλως ηρθες.
Συγχαρητηρια κατ'αρχην για την επιλογη ψαριου.
Τα χρυσοψαρα ειναι κανονικο κατοικιδιο ως προς τη συμπεριφορα του (συγκριτικα με αλλα ψαρια) και καλυπτει μονο του ολες σχεδον τις πτυχες του χομπι (ομορφια, θεαμα, συμπεριφορες, ενασχοληση με τη συντηρηση του ενυδρειου κλπ) που αναζητα καποιος που θα ασχοληθει με το ενυδρειο.

Μερικες πληροφοριες πανω στις οποιες ειχα εργαστει παλιοτερα, για τη διατηρηση του χρυσοψαρου:

Παραμετροι μερου:

PH: 6-8 (Ιδανικά: 7.5)
GH: 7-20°dGH (Ιδανικά: 10-16°dGH)
Θερμοκρασία: 5-30°C (Ιδανικά 15-25°C)
Πολυ σημαντικο ειναι αυτες οι παραμετροι να ειναι σταθερες και να προσεχουμε πολυ στην αλλαγη νερου να γινεται αργα και με ιδιων παραμετρων νερο. Επισης απαραιτητη ειναι προσεκτικη προασρμογη των νεων ψαριων στο ενυδρειο.

Μέγεθος Ψαριου: Τα Fancy χρυσόψαρα φτάνουν περίπου τα 20 εκατοστά ενώ τα Common, Comet, και Shubunkin, φτάνουν και ξεπερνάνε τα 30 εκατοστά (σπανίως φτάνουν και τα 60 εκατοστά)
Ενυδρειο: Πρόκειται για πολύ κοινωνικά ψάρια. Αυτό σημαίνει πως θα ήταν προτιμότερο να διατηρούνται σε ομάδα 3-4 ατόμων και πάνω. Για κάθε Fancy χρυσόψαρο ορίζονται τα 30-40 λίτρα (δηλαδή ενυδρείο 120-150 λίτρων για 3-4 ψαρια), ενώ για το κάθε Common/Comet/Shubunkin χρυσόψαρο ορίζονται τα 60-70 λίτρα (δηλαδή ενυδρείο 200-250 λίτρωνγια 3-4 ψαρια). Τα παραπάνω λίτρα είναι τα minimum θεμιτά, αλλά αν θέλουμε να ορίσουμε την απόλυτα minimum διάσταση ενυδρείου, τότε θα μπορούσαμε να πούμε τα 80 λίτρα (70 εκ μηκος μινιμουμ) για 2-3 Fancy μονο χρυσόψαρα, με την ελάχιστη δυνατή διακόσμηση και πολύ καλή φίλτρανση.
Διακόσμηση ενυδρείου:
Πρόκειται για ψάρι χωρίς "ευγενικές" διαθέσεις. Χρειάζεται βαριά αντικείμενα, όπως πέτρες και μεγάλα κομμάτια ξύλων ενώ τα φυτά με μαλακό φύλλωμα ενδέχεται να τα φάει. Σημαντικότερο όμως είναι να υπάρχει άφθονος χώρος για κολύμπι αφού πρόκειται για κινητικά ψάρια. Φυτά που ενδέχεται να επιβιώσουν σε ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα είναι τα Anubias, Valisneria, Java Fern (Microsorum Pteropus), Anacharis (Egeria Densa), Moss, Sword plants (Echinodorous species), και Cryptocorines. Επίσης ο βυθός πρέπει να είναι είτε σκουροχρωμη άμμος, είτε ψιλόκοκκο χαλίκακι, καθότι αρέσκονται να ανακατεύουν τον βυθό για να βρουν την τροφή τους. Απαραίτητη είναι και η πολύ καλή φίλτρανση του ενυδρείου, όχι τόσο από θέμα ροής, όσο από θέμα βιολογίας, καθότι πρόκειται για ψάρι που βγάζει αρκετά απόβλητα, κυρίως το καλοκαίρι όπου ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και αυξάνεται και ο μεταβολισμός τους. Επίσης καλο ειναι το ενυδρείο να έχει καπάκι, αφου ενδεχεται να πηδηξουν εκτός νερού.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Κι αλλα χρυσοψαρα
Διατροφή:
Παμφάγο ψάρι. Μπορούν να αναφερθούν φρέσκες τροφές χαμηλές σε σάκχαρα και άμυλο όπως για πρωτεΐνη οι γαρίδες, στρείδια, καβούρια, κυδώνια, λαχανικά όπως τα μπιζέλια και τα πράσινα φασολάκια, χόρτα όπως το σπανάκι, γογγύλια, λάχανο κλπ. Επίσης περιστασιακά με ζωντανή τροφή όπως σκουλήκια, σαλιγκάρια, μικρά έντομα και υδρόβια φυτά (π.χ. duckweed, azolla ή salvinia) και άλγες.
Επίσης στο εμπόριο υπάρχουν και ποιοτικες τροφές ειδικές για χρυσόψαρα.
Πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγεται το τάισμα με τροφή που δεν βυθίζεται αμέσως αφού όταν καταπίνουν αέρα μαζί με την τροφή τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.
Τα fancy χρυσόψαρα που διατηρούνται συνήθως στα ενυδρεία έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και γι'αυτό δεν πρέπει να παραταΐζονται και καλύτερα να προτιμούνται τροφές που έχουν χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης. σακχάρων και αμύλου, όσο μεγαλώνουν ηλικιακά τα ψάρια.
Τα χρυσόψαρα έχουν διαφορετικό στομάχι από τα άλλα ψάρια. Είναι υποτυπώδες και μοιάζει περισσότερο με ένα μακρύ έντερο όπου δεν κρατάει την τροφή και σε μια ώρα μπορούν να εμφανιστούν το απόρριμμα του. Ως εκ τούτου όλη μέρα "πεινάει" και "ζητιανεύει" φαγητό. Εμείς δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, αλλά να του δίνουμε μόνο την ποσότητα φαγητού που πρέπει. Αν παρατηρούμε να του κρέμονται μακρυά απορρίμματα σημαίνει ότι το παραταΐσαμε. Τάισμα λοιπόν 2-3 φορές την ημέρα με τροφή όση χωράει το στόμα τους γεμάτο. Τα νέα ψάρια μέχρι ενός έτους, τάισμα με τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη για καλύτερη ανάπτυξη.
Οταν πέφτει η θερμοκρασία κάτω από 8-10°C, το τάισμα πρέπει διακόπτεται. (τα ψαρια πεφτουν σε "ναρκη" ριχνωντας το μεταβολισμο τους και δεν τρωνε)
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανέσεις που τους προσφέρουμε, μπορούν να ζήσουν 20-30 χρόνια και παραπανω. (ρεκορ Γκινες τα 43 χρονια).


---------------------------------------------

Απο τα παραπανω μπορει ευκολα καποιος να συμπερανει οτι ενα ψαρι που μπορει να φτασει 30-50 εκ δεν ειναι καταλληλο για οποιοδηποτε ενυδρειο, ποσο μαλλον για .... γυαλα.
Η ιδανικη διατηρηση των ψαριων αυτων, γινεται σε λιμνες.
Τα πιο μικρα ειδη (fancy) τελικου μεγεθους 15-25 εκ, ειναι καταλληλα για ενυδρειο (και για αυτο "φτιαχτηκαν"), αλλα και τα common, comet και shubunkin ειδη σε ενα μεγαλο ενυδρειο θα μπορουσαν να διατηρηθουν ικανοποιητικα.
Η αναφορα στο αρθρο περι 60-70 λιτρα ανα ψαρι, οδηγει πολλους στο λαθος συμπερασμα, οτι μπορουν να διατηρησουν ενα common/comet/shubunkin ειδους χρυσοψαρο σε ενα ενυδρειο 60χ30χ35 εκατοστων (που ειναι περιπου 60 λιτρα).
Πως μπορει ενα ψαρι που μπορει να φτασει 30-50 εκ να ζησει σε 60χ30χ35 ενυδρειο ?????
Τα λιτρα λοιπον ανεφερονται για την ποσοτητα νερου που χρειαζονται να μπορει το νερο να αντεξει τους ρυπους των ψαριων, μεχρι να ερθει η στιγμη για αλλαγη του νερου.
Οσο πιο πολλα λιτρα νερου διατιθονται σε καθε ψαρι τοσο λιγοτερο ρυπαινεται το νερο και τοσο πιο αργα μπορουμε να κανουμε αλλαγη νερου.
Οι διαστασεις του ενυδρειου εξαρτωνται απο το μεγεθος του ψαριου που θα μπει, ασχετα αν ειναι ενα μονο του στο ενυδρειο.
Ενα ψαρι που φτανει τα 30+ εκ και που ειναι κινητικο, δεν θα θελει ενυδρειο τουλαχιστον 4-5 φορες το μηκος του ψαριου (αν οχι 10 φορες τουλαχιστον ιδανικα), και μιαμιση φορα το πλατος, για να μπορει να κανεις τις στοιχειωδεις κινησεις οταν κολυμπαει?

Ισως μπορει το ψαρι οταν το αγοραζουμε σε μικρη ηλικια και ειναι μικρο να μπορει να μπει σε μικροτερο ενυδρειο, αλλα τοτε θα ερθει και η πρωτη παραπληροφοριση απο τα περισσοτερα πετσοπ, οτι δλδ εκτος του οτι χωραει σε μικρο ενυδρειο, και δεν θα μεγαλωσει αν το βαλουμε σε περιορισμενο χωρο, ετσι δεν θα χρειαστει να παρουμε μεγαλυτερο οσο μεγαλωνει.
Αυτη ειναι η μιση αληθεια.
Οντως δεν μεγαλωνει το συγκεκριμενο ψαρι οταν περιοριστει, αλλα αυτο θα φερει προβληματα υγειας, οπως και σε καθε οργανισμο που υποφερει απο νανισμο. Η συνηθης επιπλοκη που αναφερεται ειναι να μενει μικρο το σωμα τους εξωτερικα, αλλα τα εσωτερικα τους οργανα να μεγαλωνουν, μεχρι τελικα το ψαρι να σκασει.
Αυτη η πληροφορια κρυβεται επιμελως απο τους εμπορους, για προφανεις λογους.

Να αναφερουμε και τον μυθο που εχει επικρατησει περι της μικρης μνημης του χρυσοψαρου (καi που εχει καταρριφθεί με επιστημονικα πειραματα - θυμουνται πραγματα και διαδικασεις για πανω απο 3 μηνες), και που χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τους πιθανους αγοραστες που ισως αναρωτηθουν αν μπορει το ψαρι να ζησει αξιοπρεπη ζωη γυρνωντας γυρω γυρω σε ενα μπολ.

Συμπερασματικα
Μπορουμε να εχουμε χρυσοψαρα σε ενυδρειο, αλλα πρεπει να εχει ικανο μεγεθος για να μπορει το ψαρι να κινειται και να αναπτυσεται σωστα, (πχ 7-10 φορες το μηκος του ψαριου, οσο ειναι μικρο το ψαρι, και αυτη η σχεση μπορει να μειωθει σε 4-5 φορες το μηκος του ψαριου οσο το ψαρι μεγαλωνει.
Αυτο μας δινει τη δυνατοτητα να εχουμε αρκετα ψαρια μαζι στο ενυδρειο, οπου θα παρουσιαζουν και πιο ομορφες συμπεριφορες.
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 18-06-13, 09:42
Το avatar του χρήστη boutas ski
boutas ski Ο χρήστης boutas ski δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 27-02-2013
Περιοχή: Θεσσαλονικη
Μηνύματα: 364
Προεπιλογή

delta66 αν μια φορα λατρευα τα χρυσοψαρα με το ποστ σου τα θεοποίησα ...!!

τρομερο ποστ ευχαριστουμε ...!! μολις τελειωσω και με την τελευταια πινελια στο ενυδρειο (λεω να βαλω μοςς σε ενα ξυλο επανω με τον τροπο που εδειξες σε εναν φιλο χθες με το δίχτυ) θα κανω παρουσιαση για το νεο 100αρι με τα χρυσοψαρουδια μου...!!
__________________
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 18-06-13, 10:10
Panagiotisrx7 Ο χρήστης Panagiotisrx7 δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 16-05-2013
Περιοχή: Κερατσίνι
Μηνύματα: 18
Προεπιλογή

delta66 σε ευχαριστώ για την αναλυτική all in one απάντηση που μου άνοιξες τα μάτια αλλά επίσης με "πέθανε"...αρχικά γιατί ξενέρωσα με τον "τρόπο ζωής" που προσφέρω σ'αυτά τα ψαράκια εν αγνοία μου αλλά και δευτερευόντος για τον πόλεμο που πρέπει να κάνω για να πάω στο σενάριο ενυδρείου...αν δεν τα καταφέρω, με βλέπω να τα δωρίζω σε κάποιον εδώ που μπορεί να τα ζήσει όπως πρέπει. Και πάλι ευχαριστώ!!!
-------------------------
Αν καταλαβαίνω καλά, η γυάλα δεν ενδύκνειεται για τίποτα;
Σε 10λίτρα δηλαδή ούτε ένα μικρούλι ψαράκι δεν ζει;;;

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Panagiotisrx7 : 18-06-13 στις 10:10 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 18-06-13, 10:13
Το avatar του χρήστη boutas ski
boutas ski Ο χρήστης boutas ski δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 27-02-2013
Περιοχή: Θεσσαλονικη
Μηνύματα: 364
Προεπιλογή

panagiotisrx7 δυστυχώς δεν μπορεις να κρατησεις σταθερες συνθηκες νερου στο 10λιτρο και 2ον οπως καποιος αλλος ειχε γραψει σε ενα αλλο θεμα ειναι σα να βαζεις καποιον να ζησει μεσα σε ενα πορτ μπαγκαζ.... και γω φιλε μου επαθα κι εμαθα και μαθαινω ακομα...
__________________
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 18-06-13, 13:14
Το avatar του χρήστη Nick74
Nick74 Ο χρήστης Nick74 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 26-12-2011
Περιοχή: Περαμα
Μηνύματα: 4.452
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Panagiotisrx7 Εμφάνιση μηνυμάτων
Σε 10λίτρα δηλαδή ούτε ένα μικρούλι ψαράκι δεν ζει;;;
ουτε σαλιγκαρι, αυτες οι ηλιθιοτητες δεν επρεπε να πουλιουνται ως ενυδρεια.
Πολλοι που κρατανε τις προιστορικες ιδεες των μαυρων εποχων του χομπυ ισως σου προτεινουν μονομαχο στα 10 λιτρα, ομως με ελαχιστηλογικη καποιος καταλαβαινει οτι ναι μεν επιβιωνει (επειδη εχει το λαβυρινθο και αναπνεει ατμοσφαιρικο αερα) αλλα αφ ενος ειναι φυλακισμενος μεσα σε ενα κελι, και αφ εταιρου ουτε ειδικο εργαστηριο στη ΝΑΣΑ δε μπορει να κρατησει τις απολυτα σταθερες συνθηκες που απαιτει -ως εξωθερμος οργανισμος- ενα ψαρι.

Δυστυχως οι νομοι προστασιας ζωων αφορουν αποκλειστικα τα σκυλια και οχι τα υπολοιπα κατοικιδια (οχι πως και τα σκυλακια καλοπαιρναναι μεχρι να πουληθουν, ομως τουλαχιστο υπαρχει καποιος σχετικος ελεγχος και καποιοι υποτυπωδεις κανονισμοι).

...Τεσπα, επι του παροντος προκειμενου να μην υποφερουν τα ψαρακια σου μπορεις να τα βαλεις προσωρινα σε ενα μεγαλο δοχειο ωστε τουλαχιστο μεχρι να αποφασισεις τι θα κανεις να μη ζουν μεσα στις αμμωνιες που τους καινε τα εσωτερικα οργανα και μειωνουν δραματικα το χρονο ζωης και την ποιοτητα διαβιωσης τους.
__________________


Βγαλτε τους μονομαχους απο τις γυαλες και τα δεκαλιτρα και βαλτε μεσα τον petshop-ά που σας το προτεινε.
Γλυφτες ΔΕΝ υπαρχουν (λετε ο Αμαζονιος να εχει τζάμια) ? Και τα γατοψαρα ειναι κανονικα ψαρια κι οχι καθαριστες, οποιος θελει καθαριστρια, εχει στη Χρυση Ευκαιρια
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 18-06-13, 13:54
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Panagiotisrx7 Εμφάνιση μηνυμάτων
delta66 σε ευχαριστώ για την αναλυτική all in one απάντηση που μου άνοιξες τα μάτια αλλά επίσης με "πέθανε"...αρχικά γιατί ξενέρωσα με τον "τρόπο ζωής" που προσφέρω σ'αυτά τα ψαράκια εν αγνοία μου αλλά και δευτερευόντος για τον πόλεμο που πρέπει να κάνω για να πάω στο σενάριο ενυδρείου...αν δεν τα καταφέρω, με βλέπω να τα δωρίζω σε κάποιον εδώ που μπορεί να τα ζήσει όπως πρέπει. Και πάλι ευχαριστώ!!!
-------------------------
Αν καταλαβαίνω καλά, η γυάλα δεν ενδύκνειεται για τίποτα;
Σε 10λίτρα δηλαδή ούτε ένα μικρούλι ψαράκι δεν ζει;;;
Συγνωμη και σε καταλαβαινω.
Στα εγραψα γιατι ειμαι της αποψης, να τα λεμε ολα κι ας μην ειναι ευχαριστα.
Απο εκει και μετα ο καθενας κανει τις επιλογες του ενσυνειδητα για το τι τον περιμενει.

Για τα 10 λιτρα τωρα.
Λενε, οτι "οσο πιο αρχαριος εισαι, τοσο πιο μεγαλο ενυδρειο θελεις".
Με την εννοια οτι τα μικρα ενυδρεια δεν συγχωρουν λαθη που μονο ενας εμπειρος θα μπορεσει να αποφυγει.
Ομως ακομα κι αυτο κατα την αποψη μου ειναι αμφιλεγομενο.
Σου λεει με λιγα λογια "αν εισαι εμπειρος, παιξε και με μικρο ενυδρειο".
Ε λοιπον (αν θεωρησουμε πως εχω καποια εμπειρια), το εκανα κι αυτο.
Πχ διατηρησα μονομαχο σε 20 λιτρα και γαριδες σε 20 λιτρα.
ΟΚ δεν αντιμετωπισα προβλημα με το νερο.
Ομως τα συμπερασματα μου ποια ειναι.
Για να διατηρησω αψογο το νερο (συγκρινομενο με το νερο στα μεγαλα μου ενυδρεια), εριξα πολυ τρεξιμο (συχνες αλλαγες νερου, προσεκτικο ταισμα κλπ).
Δεν μπορουσα να απουσιασω πανω απο 2 μερες το καλοκαιρι λογω εξατμισης. Επρεπε να εχω αυτοματη αναπληρωση της εξατμισης κλπ.
Ασε και που δεν ευχαριστιομουν και τα ζωντανα να τα βλεπω να μην εχουν χωρο να συμπεριφερθουν σωστα (αφου τα εχω δει και σε ανετο χωρο και ξερω τι μπορουν να δειξουν)
Αυτα τα ενυδρεια τα εχω στην αποθηκη πλεον, για ωρα αναγκης.

Ενας νεος μπορει να εχει αντοχες και χρονο για τρεξιμο, ενω δεν εχει γνωσεις.
Ενας εμπειρος συνηθως δεν εχει αντοχες για τρεξιμο και οι γνωσεις του πανε χαμενες.
Συμπερασμα: Για ολους, εμπειρους και αρχαριους, ενα ανετο ενυδρειο για το εκαστοτε ψαρι που διατηρει, ειναι απαραιτητο.
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 20-06-13, 13:25
Panagiotisrx7 Ο χρήστης Panagiotisrx7 δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 16-05-2013
Περιοχή: Κερατσίνι
Μηνύματα: 18
Προεπιλογή

Παιδιά ώσπου να καταλήξω για το τι θα κάνω με τα ψαράκια, 2 σύντομες ερωτησούλες.

1) Όσον αφορά τον βυθό με το χαλικάκι, μπορώ κάπως να τον καθαρίσω χωρίς να καταστρέψω αυτά τα βακτήρια κτλ που κάνουν καλό στα ψάρια;

2) Όσον αφορά το ταίσμα τους, να βάζω τα flakes σε ένα ποτηράκι για λίγο ώστε να το ρίχνω μετά στο νερό τους και να βυθίζονται κατευθείαν μια και θα έχουν μουλιάσει;
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 20-06-13, 13:39
Το avatar του χρήστη Nick74
Nick74 Ο χρήστης Nick74 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 26-12-2011
Περιοχή: Περαμα
Μηνύματα: 4.452
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Panagiotisrx7 Εμφάνιση μηνυμάτων

1) Όσον αφορά τον βυθό με το χαλικάκι, μπορώ κάπως να τον καθαρίσω χωρίς να καταστρέψω αυτά τα βακτήρια κτλ που κάνουν καλό στα ψάρια;

τι βακτηρια να ποιασει ενα κομματι γυαλι?
για να δημιουργηθουν αποικειες βακτηριων που συμβαλλουν στον κυκλο του αζωτου (οχι "κανουν καλο στα ψαρια", απλα ειναι ενας απο τους βιοχημικους κυκλους απο τους οποιους εξαρτατααι η ζωη στον πλανητη Γη) θελει χιλιομετρα επιφανειας (πραγματικα η τεχνητα, εννοωντας φιλτρο με υλικα πορωδη που δημιουργουν τεραστιες πραγματικες επιφανειες ).
Επισεις εφ οσον αποκλειεται εκει μεσα να στεριωσει βιολογια καλυτερα να μην ειχε καν χαλικι και να ειναι "αποστειρωμενος νοσοκομειακος χωρος" (ακομα καλυτερα βεβαια να βρεις ενα μεγαλο κουβα, λεκανη, δοχειο, βαρελι ...πισινα, η οτι αλλο μπορεις και να τα εβαζες εκει αντι για το κελι)


Παράθεση:
2) Όσον αφορά το ταίσμα τους, να βάζω τα flakes σε ένα ποτηράκι για λίγο ώστε να το ρίχνω μετά στο νερό τους και να βυθίζονται κατευθείαν μια και θα έχουν μουλιάσει;
ταισμα οταν θα τα βαλεις καπου αλλου, προς το παρον κρυψε η πετα την τροφη να μην τη βλεπεις και σου μπαινουν ιδεες.
Αν σε κλειναν σε ενα πορτ μπαγαζ το τελευταιο που θα ηθελες θα ηταν να σε ταιζουν και να ζεις με τα "υποπροιοντα της τροφης σου" (κοινως σκ...)
__________________


Βγαλτε τους μονομαχους απο τις γυαλες και τα δεκαλιτρα και βαλτε μεσα τον petshop-ά που σας το προτεινε.
Γλυφτες ΔΕΝ υπαρχουν (λετε ο Αμαζονιος να εχει τζάμια) ? Και τα γατοψαρα ειναι κανονικα ψαρια κι οχι καθαριστες, οποιος θελει καθαριστρια, εχει στη Χρυση Ευκαιρια
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 20-06-13, 14:55
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Panagiotisrx7 Εμφάνιση μηνυμάτων
Παιδιά ώσπου να καταλήξω για το τι θα κάνω με τα ψαράκια, 2 σύντομες ερωτησούλες.

1) Όσον αφορά τον βυθό με το χαλικάκι, μπορώ κάπως να τον καθαρίσω χωρίς να καταστρέψω αυτά τα βακτήρια κτλ που κάνουν καλό στα ψάρια;

2) Όσον αφορά το ταίσμα τους, να βάζω τα flakes σε ένα ποτηράκι για λίγο ώστε να το ρίχνω μετά στο νερό τους και να βυθίζονται κατευθείαν μια και θα έχουν μουλιάσει;
Σε ποσο καιρο εχεις σκοπο να παρεις ενυδρειο? Σε τι μπατζετ?

Αν δεν ερθει πολυ συντομα το ενυδρειο, παρε ενα 65 lt πλαστικο δοχειο samla απο ΙΚΕΑ στον κηφισο με 9.5 ευρω (γινεται σαν μικρη εσωτερικη λιμνουλα αν την ντυσεις εξωτερικα - εχει και 130 λιτρα με 20 ευρω) και ενα καταλληλο φιλτρο λιγο πιο κατω απο το petsupermarket (που ειναι τα βασικα) και μπολιασε το (κι αυτο βασικο) και ολα τα αλλα (διακοσμηση χαλικια κλπ) φτιαχνονται και σιγα σιγα.
Αλλιως δεν βλεπω να τα κρατας για πολυ τα ψαρια.

Ο καθαρισμος του βυθου γινεται με σιφωναρισμα, κρατωντας τη σκουπα βυθου (diy ή εμποριου) λιγο πιο ψηλα απο το χαλικι, για να τραβαει το σκουπιδι απο πανω.
Δεν το ανακατευεις, γιατι αν δεν ξερεις τι παιζει μεσα στο βυθο, υπαρχει περιπτωση να βγει στο νερο τιποτα, μπορει να ανεβασει αμμωνια, να βγαλει τοξικα αερια κλπ
Αν θελεις να τραβηξεις και σκουπιδι μεσα απο το βυθο εσωτερικα, θελει ειδικη σκουπα βυθου.
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 20-06-13, 15:22
Panagiotisrx7 Ο χρήστης Panagiotisrx7 δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 16-05-2013
Περιοχή: Κερατσίνι
Μηνύματα: 18
Προεπιλογή

Ακόμα δεν ξέρω για το ενυδρείο μιας και παίζει ένα θέμα cash flow αυτήν την περίοδο.

Θα το κοιτάξω το δυνατό συντομότερο...
Θα δω επίσης και το ΙΚΕΑ σενάριο έως ότου παίξει ενυδρείο.

Σας ευχαριστώ για τις καλές και άμεσες απαντήσεις!
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Μπουρμπουλήθρες στη γυάλα kitsos Bettas 13 16-04-13 09:55
Γυάλα 8 λίτρα! Malawi Lover Ενυδρεία με ασπόνδυλα 16 05-09-12 14:43
Ήρθε η καινούρια γυάλα!!! frits Paludarium - Vivarium - Καλλιέργειες εκτός νερού 11 05-09-10 11:35
Φωτισμός σε γυάλα japetus Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά 3 31-05-10 19:59
Στρώσιμο με χρυσόψαρα, για...χρυσόψαρα! soulmate Χρυσόψαρα 1 26-05-03 23:53

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 08:49.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,07582 seconds with 13 queries