Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 29-03-13, 22:45
plin Ο χρήστης plin δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Καλλιθέα
Προεπιλογή

Τα ψάρια πιθανότατα δεν αντέχουν 30mA
Επίσης, αν έχεις κάποιο σημείο με αυξημένη πιθανότητα διαρροής είναι καλό να το απομονώνεις χωρίς να 'ρίξεις' όλη την εγκατάσταση.

Την συνθήκη στην περιέγραψα αναλυτικά παραπάνω. Αν κάπου είμαι λάθος, ευχαρίστως να με διορθώσεις.
Στο εργαστήριο χρησιμοποιούμε στην ουσία τον μετασχηματιστή απομόνωσης για προστασία από ανθρώπινο λάθος, και εκεί είναι ιδανικός.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 29-03-13, 22:57
Το avatar του χρήστη Nick74
Nick74 Ο χρήστης Nick74 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Περαμα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από plin Εμφάνιση μηνυμάτων
Τα ψάρια πιθανότατα δεν αντέχουν 30mA

ορθον, αλλα το ρευμα ειναι αναλογο της αντιστασης και τι εχει χαμηλοτερη αντισταση? το νερο η το νερο + το ψαρι? (ειδικα αν μιλαμε για χαμηλες σκληροτητες ειναι πρακτικα αδυνατο να περασουν τα 30 mA απο οπουδηποτε οποτε τζαμπα ο κοπος με τη γειωση και τα ρελεδακια)

Παράθεση:
Επίσης, αν έχεις κάποιο σημείο με αυξημένη πιθανότητα διαρροής είναι καλό να το απομονώνεις χωρίς να 'ρίξεις' όλη την εγκατάσταση.
Θεωρητικα σωστο, οταν εχω ενα υποσταθμο με διανομη σε 10 πινακες και να δουλευουν μοτερ και αλλες βαριες καταναλωσεις το σωστο ειναι να πεσει καποιος πινακας κι οχι ολος ο υποσταθμος, ομως βρε παιδι μου ΠΟΛΥΥΥΥ τραβηγμενο οταν μιλαμε για μια οικιακη εγκατασταση οπου υπαρχει λιγο νερακι γυρω απο συσκευες catII

Παράθεση:
Την συνθήκη στην περιέγραψα αναλυτικά παραπάνω. Αν κάπου είμαι λάθος, ευχαρίστως να με διορθώσεις.
θα προτιμουσα με μια εικονα, γιατι απλα η παραπανω συνθηκη δε μπορει να επιτευχθει σε ενα ενυδρειο ακομα κι αν εχεις μπαρμπα το μητσοτακη (δηλαδη εστω ο θερμαντηρας να γινει γυαλια καρφια, οκ, να μην γινει βραχυκυκλωωμα αρα να μην πεσει η ασφαλεια, οκ, αντε μεχρι εδω καλα, κι εσυ μετα θα βαλεις το δαχτυλο ακριβως αναμεσα στα ακρα της αντιστασης που καηκε στο θερμαντηρα που εσπασε? χμμμ οκ υπαρχουν ευκολοτεροι τροποι να αυτοκτονησει καποιος και πολυ αποτελεσματικοτεροι απο αυτον τον εντελως αμφιβολο)

Παράθεση:
Στο εργαστήριο χρησιμοποιούμε στην ουσία τον μετασχηματιστή απομόνωσης για προστασία από λάθος χειρισμό, και εκεί είναι ιδανικός.
οχι μονο στο εργαστηριο, και στην "αληθινη ζωη" τον χρησιμοποιουμε και κανεις δεν εχει παθει τιποτα

Βγαλτε τους μονομαχους απο τις γυαλες και τα δεκαλιτρα και βαλτε μεσα τον petshop-ά που σας το προτεινε.
Γλυφτες ΔΕΝ υπαρχουν (λετε ο Αμαζονιος να εχει τζάμια) ? Και τα γατοψαρα ειναι κανονικα ψαρια κι οχι καθαριστες, οποιος θελει καθαριστρια, εχει στη Χρυση Ευκαιρια
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 29-03-13, 23:54
Senior Member

Προεπιλογή

Το καταλαβαίνεις και εσύ νομίζω ότι το ψάρι έχει χαμηλότερη αντίσταση από το περιβάλλον νερό (το ψάρι είναι από την άποψη της ηλεκτρικής αγωγιμότητας νερό με υψηλότατες συγκεντρώσεις διαλυμένων ουσιών) . ¶λλωστε, γιατί οι άνθρωποι παθαίνουμε ηλεκτροπληξία ενώ είμαστε στην μπανιέρα ή κάνουμε ντουζ; Δεν μας περιβάλλει νερό;

Σε πόσες οικιακές εγκαταστάσεις χρησιμοποιείται μετασχηματιστής απομόνωσης; Στην βιομηχανία υπάρχει κάποιος έλεγχος της ηλεκτρικής εγκατάστασης, οπότε γίνονται αντιληπτά (κάποια στιγμή…) τα σφάλματα, ακόμα και αν δεν έχουν προκαλέσει κάποια βλάβη (διακοπή λειτουργίας).

Προφανώς δεν χρειάζεται να πάθει τέτοια εκτεταμένη βλάβη ο θερμαντήρας για να έχεις επικίνδυνες τάσεις στο ενυδρείο. Ένα απλό, ανεπαίσθητο, ράγισμα αρκεί για να ακυρώσει την μόνωση catII. Αν έχεις ΔΔΕ δεν θα πάθεις τίποτα, ίσως ούτε τα ψάρια. Αν δεν έχεις όμως ΔΔΕ; Και με τον μετασχηματιστή απομόνωσης στην ουσία δεν έχεις ΔΔΕ!

Προσπάθησα να δείξω ότι, υπό συνθήκες διπλού σφάλματος, ο μετασχηματιστής απομόνωσης (επειδή εμποδίζει τη λειτουργία του ΔΔΕ) μπορεί να αποβεί επικίνδυνος. Οι συνθήκες διπλού σφάλματος είναι σπάνιες, αλλά επειδή το πρώτο σφάλμα δεν γίνεται πάντα αντιληπτό με τη χρήση του μετασχηματιστή απομόνωσης (ΜΑ για συντομία) το διπλό σφάλμα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Έκανα δυο πρόχειρα χειρόγραφα σχέδια για να γίνω πιο κατανοητός.

Στο πρώτο είναι το κύκλωμά μας με το ΜΑ σε κανονική λειτουργία. Στο δευτερεύον του ΜΑ στην ουσία έχουμε παντού μηδενική τάση ως προς γη.

Στο δεύτερο σχέδιο έχουμε ένα σφάλμα μειωμένης απομόνωσης προς γη, π.χ. αντίσταση 1KΩ. Προσοχή: μιλάμε για ένα απλό ξέφτισμα της μόνωσης σε κάποιο καλώδιο, ας πούμε. Αυτό το σφάλμα δεν προκαλεί κάποιο ρεύμα ως προς γη οπότε δεν γίνεται αντιληπτό. Σαν συνέπεια, όμως, δημιουργείται πια επικίνδυνη τάση στο δευτερεύον (ως προς γη πάντα)! Επίσης, οποιαδήποτε διαρροή ως προς γη από τον κλάδο του ΜΑ που έχει πια 230V δεν θα γίνει αντιληπτή από τον ΔΔΕ. Από εδώ και πέρα σε αφήνω να συνεχίσεις μόνος σου...
Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  MA2.jpg
Εμφανίσεις:  328
Μέγεθος:  21,8 KB   Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  MA1.jpg
Εμφανίσεις:  312
Μέγεθος:  19,8 KB  
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-03-13, 00:03
Senior Member

Προεπιλογή

Με λίγα λόγια, κατά τη γνώμη μου, αν κάποιος θέλει να μπει στο extra έξοδο να βάλει μια επιπλέον συσκευή για να προστατέψει τα ψαράκια του, είναι καλύτερα να βάλει τον 'υπερβολικό' ΔΔΕ (κοινώς αντι-ηλεκτροπληξιακό διακόπτη) των 10mA παρά τον ογκωδέστερο, λιγότερο ασφαλές και πιθανότατα ακριβότερο μετασχηματιστή απομόνωσης.

Α, και εννοείται ότι ΔΔΕ πρέπει να έχει ΠΑΝΤΑ η οικιακή μας εγκατάσταση. Επίσης, είναι σκόπιμο να ελέγχουμε από καιρό σε καιρό τη λειτουργία του πιέζοντας το μπουτόν. Αν ο διακόπτης πέσει, είμαστε ασφαλείς.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-03-13, 01:13
Το avatar του χρήστη Nikos3
Nikos3 Ο χρήστης Nikos3 δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Θεσ/νίκη
Προεπιλογή

Τελικα βρε παιδιά για να προστατέψει κάποιος τον εαυτό του και την οικογένεια του, τι απλά μέτρα μπορεί να πάρει; Η προηγούμενη κουβέντα έχει μεν πολλές λεπτομέρειες αλλά δεν νομίζω να κατέληξε κάπου. Οι απόψεις είναι διαφορετικές. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: υπάρχουν πολύπριζα ασφαλείας που μπορούν να προστατέψουν; Να βάλουμε μετασχηματισμός σε όλες τις συσκευές;; Κάποιες τέτοιες απλοϊκες συμβουλές υπάρχουν; Ευχαριστώ.

Υ.γ. Ο διακόπτης διαρροής μου είναι hager 40Α/003Α. Τι σημαίνει αυτό;; Καλύπτει τη κακιά στιγμή;;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-03-13, 01:35
Senior Member

Προεπιλογή

Για να προστατέψεις εσένα και την οικογένειά σου δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτόν που ήδη έχεις. Έλεγξε μόνο ότι λειτουργεί καλά, κάποια στιγμή που δεν θα σε πειράξει να 'πέσει το ρεύμα', πατώντας το κουμπάκι του (όχι κατεβάζοντας το μοχλό). Αν ο διακόπτης πέσει και το ρεύμα σβήσει, τότε είσαι ασφαλής.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 31-03-13, 21:55
Το avatar του χρήστη Nikos3
Nikos3 Ο χρήστης Nikos3 δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Θεσ/νίκη
Προεπιλογή

Το δοκίμασα φίλε μου και λειτουργεί. Ευχαριστώ.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές