|
Δεξαμενές (τεχνητές λίμνες) Βήμα προς βήμα εκτέλεση και παρουσίαση του τεχνητού μας υγροβιότοπου. Λίγα ή πολλά λίτρα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, το μόνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
![]()
Οξύρυγχος - αδερφέ ψάξτο λίγο.
Ιχθυοκαλλιέργεια κλπ |
|
||||
|
||||
![]()
το πιο απλο και σιγουρο ειναι να κανεις μια αναλυση του νερου σου σε ενα πιστοποιημενο εργαστηριο για να εισαι σιγουρος
|
|
|||
|
|||
![]()
tsag αυτό θα γίνει αν πάρω την απόφαση να αρχίσω το καθάρισμα του ιχθυοτροφείου.
egeorgiou να σου απαντήσω. Ξέρω πολύ καλά τον οξύρυγχο τι ψάρι είναι, τι συνήθειες έχει και γενικά πολλές λεπτομέρειες για αυτό μιας και το ψάχνω πολλά χρονια αφού μου αρέσει να διαβάζω για τέτοια ήδη. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει και θα σου πω τους λόγους. Καταρχήν υπάρχουν καμια 6-7 ήδη άμα δεν κάνω λάθος και από αυτά τα 3 είναι γνωστά για το χαβιάρι που κάνουν (το γνωστό μαύρο χαβιάρι). Ως ψάρι δεν λέω είναι ακριβό αλλα είναι πολύ ευάλωτο και θέλει πολύ χορό και έχει και πολλές απαίτησης. Έχω δει πολλά τοκιμαντερ που έχουν τραβηχτεί στην ρωσία να τα πιάνουν μέσα από λίμνες και ποταμούς. Σε ιχθυοτροφεία που ειδα κάνα 2-3 φορες πως τα μεγάλωναν και τι χορό τους παρείχαν μιλάμε για καμια σχέση με τις 2 δεξαμενές που έχω εγώ και προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ παραπάνω χορό τον οποιο δεν έχω. Αν ποτε ασχολιόμουν με τέτοια θα ήθελα να ασχοληθώ με τα 3 αυτά ήδη που κάνουν αβγά γιατί είναι και τα 3 πιο μεγάλα και όταν μιλάμε για το είδος που το αποκαλούν μπελούγκα καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για ένα ψάρι που μετά από παρα πολλά χρονια ξεπερνά τον έναν τόνο σε βάρος οποτε το κομμάτι που βρίσκω ενδαφέρον εγώ σε αυτά τα ψαρια αυτομάτως αποκλείονται γεια προφανής λόγους. Οι κυπρίνοι είναι αλλιώς. Έχουν λιγότερες απαιτήσεις, μεγάλωσα με αυτά τα ψαρια και ξέρω πολλά παραπάνω για αυτά από ότι για τους οξύρυγχους και για αυτό τα βρίσκω τόσο πολύ ενδιαφέροντα. |
|
|||
|
|||
![]()
Να πω κάποια πράγματα ακόμα.
Την Κυριακή μιας και είχαμε πολλές δουλειές στο χωριο έμεινε λίγος χρόνος και πήγα και είδα το ιχθυοτροφείο από περιέργεια να δω σε τι κατάσταση είναι. Με λίγα λόγια είναι ακριβώς έτσι όπως το περίμενα. Μαύρο χαλι αφού κανεις δεν το έχει περιποιηθεί εδώ και 3-4 χρονια. Επειδή πήγα βιαστικά και δεν είχα πάρει κινητό να βγάλω μερικές φωτογραφίες αλλα ούτε μετρο είχα για να μετρήσω τις διάστασης του. Με το μάτι που το είδα κατάλαβα ότι έχω κάνει μερικά λάθη στις διαστάσεις και αυτά που θα σας πω πάλι δεν είναι σίγουρα. Περίμετρος τις κάθε δεξαμενής είναι λίγο δύσκολο να είναι 5 μετρα μονο έτσι όπως το ειδα. Πρέπει να είναι περίπου 7,5 με 10 μετρα. Το μήκος είναι κάπου πάνω από τα 20 μετρα, πολύ πιθανό κοντά στα 25 μετρα περίπου. Όσο για το βάθος η μια δεξαμενή φαίνεται να έχει 2 με 2,2 μετρα βάθος σταθερά σε όλα τα σημεία τις ενώ η άλλη η οποια είναι λίγο κατηφορική πρέπει να αρχίζει από 1,8 μετρα βάθος και να φτάνει πάνω από 2,5 μετρα βάθος. Επίσης να διορθώσω μια πατάτα που είπα. Εγώ έχω να πάω στο ιχθυοτροφείο από τότε που ήμουν 10-11 χρονων μιας και τότε μετακομίσαμε και άρχισε και το γυμνάσιο. Από μικρός ήξερα ότι οι κυπρίνοι έχουν ανάγκη να βρίσκονται σε λασπώδες έδαφος και έτσι ήταν το ιχθυοτροφείο του παππου μου όπως το θυμάμαι αλλα ταυτόχρονα πίστευα ότι πρώτα είχε ρίξει τσιμέντο και μετά είχε βάλει μέσα επίτηδες χώμα για να έχουν μια σωστή προσομοίωση του φυσικού τους περιβάλλοντος τα ψαρια, όμως έκανα λάθος. Ο παππούς μου ποτε δεν είχε ρίξει μέσα τσιμέντο (να η πατάτα). Τώρα θα μου πείτε καλά και που πήγαινε όλο αυτό το νερό χωρίς στεγανότητα αλλα πολύ απλά το χώμα ρούφηξε όσο μπορούσε να ρουφήξει και αυτό ήταν. Αποσο ξέρω πήγαινε και έριχνε νέο νερό στις δεξαμενές 1 με 2 φορες την εβδομάδα και ποτε δεν υπήρχε πρόβλημα στεγανότητας και να χάνει πολύ νερό αλλα ούτε πρόβλημα μεγάλης εξάτμισης λόγο τις μεγάλης επιφανειας που είχαμε. Με λίγα λόγια η δεξαμενές είναι σαν τις τεχνίτες λίμνες που έχουν στις φάρμες koi στην ιαπωνία μονο που σε σύγκριση με εκείνες είναι πιο μικρές. Βαιβέα έτσι εξηγείται και γιατί οι κυπρίνοι μας μεγάλωναν τόσο πολύ γρήγορα που ξεπερνούσαν ακόμα και τον ρυθμό ανάπτυξης τον κυπρίνων που ζούσαν στον εβρo. Με τόση λάπση από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο είχαν άφθονη τροφή σε πρωτεΐνη όπως γυρίνους,γόνους άλλων ψαριών,πολλά ήδη υδροβιων σκαθαριών, προνύμφες κουνουπιών και λιβελουλων και ένα είδος αρθροπόδου που στην ουσία είναι μικρές γαρίδες. Επίσης μεγάλωναν και διαφορα χόρτα τα οποια έτρωγαν παρα πολύ και για αυτό θυμάμαι ότι τα ταΐζαμε πολύ σπανια τα ψαρια αφού είχαν από μονα τους επαρκές τροφή όλον τον χρόνο. Τώρα το ότι δεν υπάρχει τσιμέντο μέσα στις δεξαμενές αυτό είναι πολύ καλο άμα θελήσω να βάλω μέσα κυπρίνους μιας και θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη τους και λογικά το ίδιο θα γίνει και με τα koi αλλα μήπως υπάρξει κάποιο πρόβλημα??? Δηλαδή εκτος από το θέμα να είναι καθαρό το νερό από λάσπες για να μπορούμε να χαζεύουμε τα koi και να τα χαιρόμαστε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην υγεία τους??? ¶νδρο εσύ που παίξεις απάντησε μου σε αυτά και αν πραγατι υπάρχει πρόβλημα τι μπορώ να κάνω??? Δηλαδή μπορώ να στρώσω κάποιο είδος liner αφού καθαρίσω τον πυθμένα από όλες τις κοφτερές εξοχες που μπορεί να έχει??? |
|
|||
|
|||
![]()
Μας μπερδεψες τωρα Κασανδρε!!
![]() Δηλαδη για να καταλαβω, στις δεξαμενες δεν υπαρχει καθολου μπετον? Περιμετρικα δεν υπαρχουν τειχη απο μπετον?? Mud ponds εχετε?? ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Ούτε στον πυθμένα υπάρχει μπετόν αλλα ούτε και περιμετρικά.
Με λίγα λόγια όπως το είπες. Λασπολιμvες είναι απλός με το που ρήξεις νερό μέσα απορροφάει όσο μπορεί το χώμα και μετά τις γεμίζεις μέχρι πάνω αν θες χωρίς να χάνεις καθόλου νερό. Να πω κιόλας ότι έχουν γίνει με εκξσκαφέα και περιμετρικά δεν χαλάνε. Δηλαδή δεν υπάρχει θεμα διάβρωσης για να μαλακώσει το χώμα και να πέσει μέσα. Φαντάσου δυο μεγάλες ορθογώνιες δεξαμενές χωρίς μπετόν. Αυτό είναι στην ουσία. |
|
|||
|
|||
![]()
Κασανδρε, μιας και εχεις αναφερει τις λιμνες λασπης που εχουν οι ιαπωνες θα πρεπει να πουμε τα εξης...
Αυτες οι λιμνες χρησιμοποιουνται μονο τους καλοκαιρινους μηνες και τα ψαρια που μπαινουν μεσα ειναι κατοπιν μιας επιμονης διαδικασιας και πολλων προσεγμενων διαλογων... Αυτα τα ψαρια λογο των μεταλλων, θρεπτικων κλπ που προσφερει μια λιμνη λασπης θα αναπτυχθουν πολυ πιο γρηγορα απο οτι θα ηταν σε αλλους χωρους ομως....θα ειναι εκει μονο κατα την διαρκεια της σεζον.... Τον χειμωνα τα βαζουν σε τεχνητες λιμνες και αν χρειαστει την επομενη σεζον τα ξαναβαζουν σε λιμνες λασπης. Πολυ συχνα τις αποξηραινουν και τις σκαλιζουν για να αεριζεται το χωμα. Μια πολυπλοκη διαδικασια δηλαδη την οποια οποιος θελει να ασχοληθει με αυτου του ειδους λιμνες θα πρεπει να το σκεφτει δυο και τρεις και τεσσερεις φορες... Θα μπορουσες τις λιμνες σου να τις διαχωρισεις σε πιο μικρες και πιο ξεβαθες για να μπορεις να βαζεις μεσα τους γονους και για να μπορεις να αλιευεις τα ψαρια. Σε αυτες τις λιμνες δεν γινονται διαδικασιες αναπαραγωγης, αλλα σε τεχνητα συστηματα λιμνων και αφου κανουν τις απαραιτητες διαλογες των γονων ριχνουν μεσα στις λιμνες λασπης τα κορυφαια ψαρια που για τους breeders στο μελλον θα ειναι χρυσος. Εν ολιγοις, οταν εισαι πια σιγουρος για το τι θες να κανεις, τοτε θα τα ξαναπουμε με πιο τροπο θα μπορουσες να τις στεγανωσεις και να τις διαμορφωσεις γιατι για ολα υπαρχει τροπος.... ![]()
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Πάχος του γυαλιού για σπιτικές δεξαμενές | panos1gr | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 4 | 12-01-12 21:39 |