|
|
||||
|
||||
![]()
Το Volcanit δεν είναι σκέτο χαλίκι, είναι ενισχυμένο με σίδηρο. Κάν' του μερικά πλυσίματα και βάλ' το μέσα και περίμενε να καθαρίσει το νερό με το φίλτρο.
Περίμενε και συμβουλές από αυτούς που το έχουν χρησιμοποιήσει αν θες.
|
||||
|
||||
![]()
Λοιπόν παιδιά, προς το παρών έχω βάλει στο ενυδρείο όλο το χαλίκι, έχει βγει γύρω στα 6εκ. ύψος και τη ρίζα. Επειδή η ρίζα είναι μεγάλη, εμένα μου αρέσει έτσι όπως είναι διακοσμημένο μόνο με τη ρίζα. Εσείς προτείνετε να βάλω και καμία πέτρα μέσα ή μήπως θα είναι υπερβολή μετά;
Το επόμενο βήμα είναι να μετρήσω με τα τεστ νερού το νερό της βρύσης και το νερό της Α.Ο. για να δω τι αντιστοιχία να βάλω μέσα. Τι πρέπει να μετρήσω; PH, GH, KH; Το PH άντε το μετράω γιατί έχει κλίμακα να συγκρίνω, τη σκληρότητα του νερού πως θα τη μετρήσω ακριβώς; ΥΓ: Επιτέλους βλέπετε και ένα πρώτο οπτικό αποτέλεσμα, γιατί τόσο καιρό σας έχω πρήξει με τις ερωτήσεις μου. |
|
||||
|
||||
![]()
Κι εγω ειχα μια μεγαλη ριζα για διακοσμηση σε ενα 60ρι, και μου αρεσει αυτος ο τροπος οταν γυρω της μπουν φυτα.
Το τι θα βαλεις μεσα ειναι τελειως θεμα προσωπικου γουστου, απλα αν δε πας για κανενα θεοσκληρο νερο πρεπει να εξεταζεις να μην ειναι ασβεστολιθικο. Τωρα απο θεμα καθαρα οπτικο και φυσικα η αποψη ειναι υποκειμενικη, προσωπικα πιστευω πως θα ηταν υπερβολη να βαλεις και πετρες με τοσο μεγαλη ριζα, αλλα παλι μπορει να εχεις στο μυαλο σου καποιο aquascape που δε μπορω να φανταστω και που σαν τελικο αποτελεσμα θα ειναι σουπερ Τις σκληροτητες τις μετρας σε 5ml νερο συνηθως με σταγονες. Οσες σταγονες πεσουν μεχρι να αλλαξει το αρχικο χρωμα του υγρου τοσο ειναι το kh και το gh |
|
||||
|
||||
![]()
Επειδή κάθομαι και υπολογίζω τώρα τη σκληρότητα του νερού, θα ήθελα να μάθω αν η σκληρότητα αλλάζει από μόνη μέσα σε ένα ενυδρείο. Δηλαδή πείτε ότι στο ενυδρείο μου έχω σκληρότητα 14, μετά από μια εβδομάδα πριν την αλλαγή νερού θα έχει αλλάξει ή δεν αλλάζει καθόλου;
Α και επίσης το τεστ που έκανα στο νερό της αντίστροφης όσμωσης βρήκα σκληρότητα 6. Επειδή όμως θα ήθελα να έχω γύρω στο 13-14 σκληρότητα στο ενυδρείο θα κάνω τεστ το νερό από μια πηγή που πηγαίνω και παίρνω νερό. Εκτός από τη σκληρότητα στο νερό της πηγής, να κάνω και τα υπόλοιπα τεστ; αμμωνία, νιτρικά κλπ; Το νερό της βρύσης μου ένα πάρα μα πάρα πολύ σκληρό οπότε δε το συζητώ καν για να το βάζω τελικά. Έχει πάνω από 45.... Έβαζα και έβαζα σταγόνες (όλο το μπουκάλι ξόδεψα) και δε γινόταν το νερό πράσινο με τίποτα... ------------------------- Καλημέρα, θέλω να κάνω μια ερώτηση για το φίλτρο. Έχω το FLUVAL 205 το οποίο έχει μέσα 3 κάδους. Ο ένας είναι διπλός και περιέχει άνθρακα (μαύρα σακουλάκια) και οι άλλοι δυο βιολογικό υλικό. Να το βάλω σε λειτουργία έτσι όπως είναι; Μετά από κάποιο διάστημα θα πρέπει να βγάλω τον άνθρακα; Επίσης στους υπόλοιπους δυο κάδους που περιέχει το βιολογικό υλικό είναι μέχρι τη μέση του κάδου, δεν είναι γεμάτο βιολογικό υλικό μέχρι πάνω; Θέλει να συμπληρώσω λίγο; Και επίσης πότε κάνω καθάρισμα φίλτρο και πότε αλλάζω το βιολογικό υλικό; Sorry για τις πολλές ερωτήσεις.. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη silve992 : 15-08-12 στις 09:55 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]()
Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν, αλλά επί της ουσίας μετρήσιμη διαφορά θα δεις αν πέσει πολύ η στάθμη από την εξάτμιση ή από ασβεστολιθικές πέτρες αν υπάρχουν. Μπορεί να μη μετρηθεί και μέσα σε μία εβδομάδα, αλλά πιο μετά.
Αν θυμάμαι καλά στο φίλτρο αντίστροφης όσμωσης που έχεις στο σπίτι έχει στο τέλος του φίλτρο εμπλουτισμού ιχνοστοιχείων για να το πίνετε, οπότε αν παίρνεις νερό πριν από αυτό και δε θα φθείρεται για το ενυδρείο και θα παίρνεις τιμή πιο κοντά στο 0. Φαντάζομαι ότι μιλάς για GH όπου λες σκληρότητα, έτσι; Μπορείς να χρησιμοποιείς σε κατάλληλη αναλογία με το μαλακό της Α/Ο (απλή πράξη είναι το βρίσκουμε) και το νερό της βρύσης και το νερό που βγάζει η Α/Ο ως "βρώμικο". Αυτή η πηγή που λες έχει πόσιμο νερό, την ελέγχει κανένας; Κάνε όλες τις μετρήσεις που μπορείς για σιγουριά. ¶σε μερικές μέρες τον άνθρακα για ασφάλεια, μια και τώρα θα πρωτολειτουργήσει όλος ο εξοπλισμός και μετά πέτα τον. Στη θέση του μπορείς να βάλεις βιολογικό υλικό. Ο χώρος που θα πιάσει η βιολογία στο φίλτρο είναι ανάλογος των ρύπων, δηλαδή είτε βάλεις 10 μπιλάκια είτε 1000 αν εσύ ρίχνεις ένα φυλλαράκι τροφή τη μέρα καλυμμένος είσαι. Όμως προτιμούμε να βάζουμε όσο μπορούμε περισσότερο (χωρίς να το στουμπώνουμε φυσικά) ώστε να είμαστε πιο σίγουροι όσο αυξάνεται το βιολογικό φορτίο που έχει να αντιμετωπίσει το φίλτρο καθώς και γιατί πολλοί πόροι του υλικού κλείνουν από τις βρωμιές κλπ. Για αρχή μια χαρά είναι, αλλά σιγά σιγά να το έχεις στο πρόγραμμα να συμπληρώσεις για ασφάλεια. Ελαφρύ καθάρισμα του φίλτρου κάνεις όποτε δεις ότι πέφτει η ροή και μπορεί να χρειάζεται από απαλό ξέβγαλμα των υλικών σε νερό που μόλις έβγαλες από το ενυδρείο, καθαρισμό του φίλτρου και κυρίως του impeler (προσεκτικά) από βρωμιές, καθαρισμό ή αντικατάσταση των σωλήνων και αντικατάσταση του filter wool. Αυτό ανάλογα με το κάθε ενυδρείο μπορεί να είναι κάθε μήνα, κάθε 3, κάθε 6, θα το δεις πως θα πάει. Από εκεί και πέρα προτείνεται να γίνεται ανά κάποια αραιά διαστήματα (π.χ. 2 φορές το χρόνο) τμηματικό (π.χ. το 1/3) βράσιμο ή και απολύμανση με χλωρίνη του βιολογικού υλικού, ώστε να ανοίγουν ξανά οι κλεισμένοι από τη βρωμιά πόροι. Το ίδιο μπορεί να γίνει και απλά αντικαθιστώντας την ίδια ποσότητα υλικού με νέο. Αντικατάσταση μπορείς να πεις ότι επιβάλλεται μόνο αν έχεις υλικό που τρίβεται και με τον καιρό λιγοστεύει! Το Siporax ας πούμε δεν έχει τέτοιο θέμα.
|
||||
|
||||
![]()
Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις πληροφορίες.
Τελικά για το νερό θα βάζω 60% από το φίλτρο που έχει 5-6GH και από τη βρύση που έχει τελικά 35GH με το τελικό αποτέλεσμα να είναι η σκληρότητα του νερού γύρο στο 17 με 18. Τα ψάρια τα οποία θα βάλω μέσα είναι guppies όποτε μέχρι 30GH που αντέχουν, το 18 πιστεύω είναι μια χαρά. Τον άνθρακα θα τον αφήσω τις πρώτες πέντε ημέρες αν είναι και μετά θα το αντικαταστήσω με βιολογικό υλικό. Θα τον κρατήσω τον άνθρακα έτσι; Δε νομίζω να πάθει τίποτα επειδή δε θα τον χρησιμοποιώ; Και τώρα το τελικό στάδιο νομίζω πως είναι το στρώσιμο του νερού. Συνοπτικά λίγο αφού έχω γεμίσει το ενυδρείο με νερό βάζω σε λειτουργία το φίλτρο και από εκεί και πέρα τι κάνω; Έχω αγοράσει ένα μπουκαλάκι με βακτήρια. Θα βάζω υποθέτω κάποια ποσότητα κάθε μέρα και θα κάνω μετρήσεις πάλι κάθε μέρα όλα τα τεστ νερού; Και πάλι ευχαριστώ! ![]() EDIT: Α και ξέχασα να ρωτήσω τα φυτά τα βάζω αφού στρώσει το ενυδρείο σωστά; ------------------------- Διορθώνω το λάθος μου όσον αφορά τη σκληρότητα του νερού που δέχονται τα guppies. Μέχρι 20GH το πολύ οπότε στην περίπτωσή μου θα πάει 70% ΑΟ και 30% νερό βρύσης. Οπότε έχουμε και λέμε 0,7*5+0,3*35=14GH. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη silve992 : 15-08-12 στις 13:06 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]()
Ο άνθρακας στα σκουπίδια μετά τη χρήση. Κάνεις στρώσιμο με αμμωνία όπως λέει το υπόμνημα (ή ομοίως με τροφή) ή βάζεις μπόλι και αμέσως τα πρώτα ψάρια. Τα φυτά και τώρα τα βάζεις.
|
||||
|
||||
![]()
Τον άνθρακα αφού τον βγάλεις πέταξέ τον. Θα έχει απορροφήσει τα χημικά που μπορεί να απορροφήσει και είναι άχρηστος πια. Καλύτερα να κάνεις το στρώσιμο όπως λέει εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656. Το μπουκαλάκι με τα βακτήρια είναι αμφιβόλου ωφελιμότητας και μπορείς να το επιστρέψεις στο pet shop για να πάρεις κάτι άλλο ή να το χρησιμοποιήσεις επιπλέον κάποιου τρόπου στρωσίματος (χωρίς όμως κάποια βεβαιότητα ότι θα ωφελήσει - ίσως βοηθήσει να τελειώσει λίγο πιο γρήγορα το στρώσιμο).
Δε διάβασες το λινκ που σου έδωσα πιο πάνω, λέει και για το στρώσιμο και για το φύτεμα. Χωρίς διάβασμα δε γίνεται σε αυτό το χόμπυ.. |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
βοήθεια για στήσιμο ενυδρείου | astrapcian | Αρχάριοι γλυκού νερού | 7 | 23-01-12 16:40 |
Βοήθεια στο στήσιμο ενυδρείου | loki21 | Αρχάριοι γλυκού νερού | 13 | 07-09-10 17:25 |
Βοήθεια για στήσιμο καινούριου ενυδρείου | Always_Learning | Γλυκό νερό - Γενικά | 8 | 30-04-10 16:02 |
Στήσιμο ενυδρείου - Βοήθεια! | Andrews | Αρχάριοι γλυκού νερού | 9 | 23-01-10 14:10 |
Στήσιμο ενυδρείου γύρω στα 450 lt.βοήθεια | xaftel | Αρχάριοι γλυκού νερού | 57 | 08-05-08 16:03 |