Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Αρχάριοι γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 12-07-12, 13:37
Το avatar του χρήστη giannis vih
giannis vih Ο χρήστης giannis vih δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: κερατσινι-πειραιας
Προεπιλογή

ρε παιδια συγνωμη που προκειτε να ρωτησω κατι τοσο ακυρο αλλα τα φυτα του ικεα ειναι καλα για ενυδριο?
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-07-12, 13:40
Το avatar του χρήστη ChocolatePuma
ChocolatePuma Ο χρήστης ChocolatePuma δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Μαρκόπουλο Αττικής
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από giannis vih Εμφάνιση μηνυμάτων
ρε παιδια συγνωμη που προκειτε να ρωτησω κατι τοσο ακυρο αλλα τα φυτα του ικεα ειναι καλα για ενυδριο?
Επειδή οι απόψεις είναι πολλές κι όλες σεβαστές...καλό διάβασμα...

http://www.aquatek.gr/vb/showthread....C+%C9%CA%C5%C1

Απλά δεν θέλω να ανοίξω κι εγώ θέμα με τίτλο "ΦΥΤΑ ΙΚΕΑ", γι αυτό και σου έγραψα να διαβάσεις τα προηγούμενο ποστ
Το μοναδικό σίγουρο ειναι... πως τα έχει με 1.5 ευρώ το κομματι και ειναι σε καλή κατάσταση (εμφάνιση εννοώ)
Σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Εθνικού Θαλάσσιου Ενυδρείου της Βρετανίας και των πανεπιστημίων του Πλίμουθ και του Έξετερ, η παρατήρηση των ψαριών την ώρα που κολυμπούν «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, μειώνοντας το στρες και οδηγώντας σε κατάσταση ηρεμίας.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-07-12, 14:12
Member

Προεπιλογή

αυτα τα φυτα θελουν και λιπασμα και κατα τι γνωμη σου να ταεμπιστευτω για πειτε γνωμεσ/.... ακ αι πριν λιγες μερες βρηκα στην παραλια κατι υπερωχα κοχιλα τεραστια το ενα ισα ισα χοραγε στην παλαμη μου να τα βαλω στο μελλοντικο μου ενυδρειο και αν ναι χρειαζοντε και καποια αποστειρωση?
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-07-12, 14:16
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor

Περιοχή: Αθηνα
Προεπιλογή

Σαν γεωπονος δεν μπορεις να βοηθησεις με την αποψη σου?
Την εμφανιση του φυτου μπορει να την καταλαβουμε σχεδον ολοι.
Αν ειναι υδροβιο ενα φυτο (καταλληλο γο βυθισμα ολοκληρο στο νερο) και οχι υδροφιλο (τα φυλλα εκτος νερου), ειναι θεμα που πρεπει ο καθενας να κοιταζει ξεχωριστα ανα περιπτωση.
Αυτο ομως που δεν ξερουμε ειναι αν ειναι "προετοιμασμενα" και καταλληλα τα φυτα, να μπουν σε νερο με ζωντανους οργανισμους (και φυσικα να παραμεινουν ζωντανοι ), ή αν θελουν καποια προτοιμασια και ποια?
-------------------------
Κι αν ειναι χρησιμη η συζητηση, μπορει να αποκοπει σε νεο θεμα με καταλληλο τιτλο

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη delta66 : 12-07-12 στις 14:16 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-07-12, 14:26
Member

Προεπιλογή

με τα κοχυλια που βρηκα τι γινετε τα βαζω κανονικα μεσα?η να τα βαλω πρωτα σε χλωρινη και τετιοα?
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-07-12, 14:30
Το avatar του χρήστη ChocolatePuma
ChocolatePuma Ο χρήστης ChocolatePuma δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Μαρκόπουλο Αττικής
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από delta66 Εμφάνιση μηνυμάτων
Σαν γεωπονος δεν μπορεις να βοηθησεις με την αποψη σου?
Την εμφανιση του φυτου μπορει να την καταλαβουμε σχεδον ολοι.
Αν ειναι υδροβιο ενα φυτο (καταλληλο γο βυθισμα ολοκληρο στο νερο) και οχι υδροφιλο (τα φυλλα εκτος νερου), ειναι θεμα που πρεπει ο καθενας να κοιταζει ξεχωριστα ανα περιπτωση.
Αυτο ομως που δεν ξερουμε ειναι αν ειναι "προετοιμασμενα" και καταλληλα τα φυτα, να μπουν σε νερο με ζωντανους οργανισμους (και φυσικα να παραμεινουν ζωντανοι ), ή αν θελουν καποια προτοιμασια και ποια?
-------------------------
Κι αν ειναι χρησιμη η συζητηση, μπορει να αποκοπει σε νεο θεμα με καταλληλο τιτλο
Φυσικά μπορώ να βοηθήσω, λέγοντας την άποψη μου
Απλά είναι τελείως διαφορετική η επιστημονική προσέγγιση στο θέμα κι άλλο οι προσωπικές εμπειρίες και πολύ περισσότερο δεν γνωρίζουμε τι έχει κάνει η κάθε εταιρία στα συγκεκριμένα φυτά (ψεκασμούς κλπ)

Είναι δεδομένο πως σχεδόν όλα τα υδρόβια φυτά μπορούν να αναπτυχθούν εντός ενυδρείου
Που σημαινει πως αν δούμε ενα φυτό (πχ του ΙΚΕΑ) να είναι ολόκληρο βυθισμένο στο νερό, τότε θεωρείται υδρόβιο, άρα "κάνει" για ενυδρείο

Δεν μπορώ να αγνοήσω όμως τις απόψεις όσων δοκίμασαν κάποιο απ τα φυτά του ΙΚΕΑ και μετά από λίγο καιρό είχαν πρόβλημα με ψάρια ή γαρίδες (ανάλογο μπορεί να συμβεί και με φυτά από πετ σοπ...)

Γενικά πάντως ισχύει πως τα υδρόβια κάνουν για ενυδρείο
Η τιμές τους στο ΙΚΕΑ είναι χαμηλές
Σε προηγούμενο ποστ μου, ανέφερα σε φωτο...το είδος 4 φυτών που πουλάει το ΙΚΕΑ - φυτά τα οποία πωλούνται και σε μαγαζιά με ενυδρεία
Πχ Bacopa & Cabomba
Απο εκεί και περα...ο καθένας...διαβάζει, κρίνει και επιλέγει αναλόγως

Σ οτι αφορά την προετοιμασία, είναι ακριβώς η ίδια με τα φυτά που αγοράζουμε από κάποιο πετ σοπ. Δεν νομίζω να πρέπει να υπάρχει διαφορά

Έχω ήδη ποστάρει...πως θεωρώ ότι έχασα όλες τις red cherry μου, αμέσως μετά την είσοδο νέου φυτού, αγορασμένο από πετ σοπ, το οποίο δεν είχα πλύνει ούτε στο ελάχιστο (ξέρω ότι ενδεχομένως να μην είναι η μοναδική αιτία θανάτου...το έχουμε ήδη συζητήσει)

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%...B5%CE%AF%CE%BF

"...Εκτός από τα ψάρια, στο ενυδρείο μπορούν να προστεθούν και υδρόβια φυτά, τα οποία προσδίδουν στο ενυδρείο ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα και προσφέρουν και στα ψάρια που ζουν μέσα μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Τα υδρόβια φυτά προέρχονται κυρίως από καλλιέργειες στην Αμερική και στην Ασία..."
Σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Εθνικού Θαλάσσιου Ενυδρείου της Βρετανίας και των πανεπιστημίων του Πλίμουθ και του Έξετερ, η παρατήρηση των ψαριών την ώρα που κολυμπούν «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, μειώνοντας το στρες και οδηγώντας σε κατάσταση ηρεμίας.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-07-12, 15:07
Professor

Προεπιλογή

Ναι δεν ειπε κανεις οτι δεν κανουν τα υδροβια φυτα για ενυδρειο, ουτε οτι δεν ειναι χρησιμα.
Αυτο ειναι δεδομενο.
Αρκει να ξερουμε ποιο φυτο ειναι υδροβιο και ποιο οχι.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread....FC%F6%E9%EB%EF

Το θεμα εμπιστοσυνης ειναι τωρα πολυπλοκο.
Υποτιθεται οτι τα φυτα των πετσοπ, προοριζονται για ενυδρειο (αν και εχουν και υδροφιλα για paludarium κλπ) και πρεπει να προσεχουν τη συντηρηση τους με ουσιες καταλληλες για ζωντανους οργανισμους κλπ
Στο Ικεα και γενικα σε φυτωρια κλπ δεν ειναι υποχρεωμενοι να το κανουν και μεταφερεται σε εμας η ευθυνη της προσοχης.

ΟΚ και εγω εχω βαλει φυτο (μαλιστα οχι υδροβιο) απο φυτωριο στο ενυδρειο, αλλα το προετοιμασα, καθαριζοντας το καλα (ιδιως τις ριζες που θα εμπαιναν μεσα, αφου ειχαν χωμα) και αφηνωντας το σε καραντινα για ενα μηνα (και φυσικα δεν το βυθισα ολοκληρο στο νερο)
Παλιά 12-07-12, 15:24
Το avatar του χρήστη Nick74
Nick74 Ο χρήστης Nick74 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Περαμα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από delta66 Εμφάνιση μηνυμάτων
ΟΚ και εγω εχω βαλει φυτο (μαλιστα οχι υδροβιο) απο φυτωριο στο ενυδρειο, αλλα το προετοιμασα, καθαριζοντας το καλα (ιδιως τις ριζες που θα εμπαιναν μεσα, αφου ειχαν χωμα) και αφηνωντας το σε καραντινα για ενα μηνα (και φυσικα δεν το βυθισα ολοκληρο στο νερο)

ποθο?
για πες τη διαδικασια με τις ριζες. (προφανως τις πλενεις με νερο βρυσης)
κανεις καποια διαδικασια απολυμανσης? (esha2000 η κατι σχετικο? )
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-07-12, 15:53
Professor

Προεπιλογή

Ποθο και Φυλλοδεντρο.

Πλυσιμο με νερο βρυσης να γινουν γυαλι οι ριζες.
Απολυμανση δεν εκανα (με χλωρινη ως συνηθως που χρησιμοποιω για απολυμανση) γιατι τις ριζες τις καιει.
Κανει μονο για φυλλα και αναλογα το παχος τους.
Φαρμακα δε εχω χρησιμοποιησει, ισως οντως καποια να ειναι χρησιμα, αλλα τα φυτα απο φυτωριο τα φοβαμαι πιο πολυ για χημικα και οχι για παθογονα.

Η παραμονη των φυτων σε καραντινα (κοινως μεγαλος κουβας ) με αλλαγες νερου για 20-30 μερες με εφτασαν να νοιωσω οτι εβγαλαν οτι ειχαν να βγαλουν.
Ηταν ρισκο φυσικα χωρις σωστο ελεγχο και με μονο κρητιριο τη διαισθηση, αλλα τι να εκανα?
Να εβαζα ενεργο ανθρακα μονο στην αρχη?
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές