|
Γλυκό νερό - Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
![]()
Σπύρο η θερμοκρασία τελικά έχει σχέση την τοξικότητα της αμμωνίας ή με την ακρίβεια των τεστ????
|
||||
|
||||
![]()
τελικα ...οπως ειπε κι ο μαντης χυθηκαν παλι τονοι μελανι για τα ζουμια...
Αφου με την επιστημονικη αντιμετωπιση του θεματος δε βγαινει ακρη (μια και τελικα για να δουμε το ολο θεμα απο αυτο το πρισμα θα επρεπε να ειχαμε καποια στοιχεια του περιεχομενου αυτων των μπουκαλιων) γιατι ρε παιδια δεν το ξεκαθαριζουμε με τον εντελως μπακαλικο τροπο? Αν πχ αυτα τα μπουκαλακια εχουν οντως βακτηρια τοτε αγοραζοντας ενα - δυο τετοια, και ποτιζοντας ενα λιτρακι siporax θα πρεπει να το βαλουμε να τρεχει σε μια λεκανιτσα, να ριξουμε μια χ ποσοτητα αμμωνιας (ας πουμε 1ppm) και σε 12 ωριτσες πρεπει να εχουμε αμμωνια μηδεν, no2 μηδεν και no3 μια καλη μετρησιμη ποσοτητα, σωστα? Ετσι λειτουργουν τα βακτηρια, ετσι λειτουργει και το μπολι (αναλογα ποσο δυνατο ειναι θα διασπασει και την αναλογη ποσοτητα) Αν δε συμβει το παραπανω και περασουν 12 ωρες.... 24 ωρες....κτλ κτλ και ακομα μετραμε αμμωνια και δε βλεπουμε οχι no3 αλλα ουτε καν no2 τοτε απλα εκει μεσα μπορει να εχει απλο νερακι, γλυκερινη, ορο, ...πορτοκαλαδα...οτιδηποτε εκτος απο βακτηρια. Δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να κολλαμε σε κατι που ειναι τοσο απλο να διερευνηθει. 10 ευρω πειραμα ειναι, εγω εχω ολη την καλη διαθεση να δοκιμασω -οχι σε ενυδρειο φυσικα- το προιον που ειπε η κοπελια πιο πανω οτι δουλευει σαν κανονικο μπολι (που ριχνει ολο το μπουκαλακι κι οχι σε μεριδες). Αν δουλεψει, ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΑ -γιατι ετσι δουλευουν τα βακτηρια, τοσα και τοσα μπολιασματα εχουμε κανει- τοτε οκ, ειναι οντως μπολι, αν παλι δε δουλεψει και δεν εμφανιστουν no3 σε ενα ευλογο διαστημα μερικων ωρων τοτε δε φταιει ουτε ο χρηστης που κανει κατι λαθος, ουτε η πλανητικη συζηγια που συνεπεσε ουτε τιποτα, απλα μιλαμε για παραμυθοζουμια |
|
||||
|
||||
![]()
Το πείραμα που λες το έχω κάνει όπως γράφω παραπάνω όχι με 10 euro αλλα με 300 !!
Αποτέλεσμα ακριβώς το ίδιο , για να στρώσει το ενυδρείο με οποιοδήποτε σκεύασμα περάσανε ~ 30 ημερες όπως και χωρίς κανένα σκεύασμα . P.sΗ διαφορα του JBL με τα υπόλοιπα start είναι ότι έχει λιγότερες πιθανότητες να μείνει μόνιμη ασπρίλα στο ενυδρείο αν το συγκρίνουμε ειδικά με αντίστοιχο τις sera που έτσι και το πάθεις δεν φεύγει ούτε μετά από 6 μήνες .
|
||||
|
||||
![]()
ασχετα με τις μερες στρωσιματος, σε 12 ωριτσες ειχες δει ποτε no3?
Αν οχι τοτε μιλαμε απλα για απατη, τελεια και παυλα. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Φίλε σε 12 ωρίτσες θεωρητικά ούτε αμμωνία δεν θα πρέπει να έχεις δει....αφού τα πρώτα λίγα ψάρια (ίσως 1-2) λεεί σε 24 ώρες τα βάζεις. Αν πεις ότι θέλουν και το χρόνο τους να αφίσουν στο ενυδρείο αμμωνία ικανή να μετατραπεί σε μετρήσιμα νιτρικά από τα τεστάκια μας.....η πρώτη μέτρηση που πρέπει να σου δώσει ΝΟ3 είναι μετά από 3-4 (ίσως και περισότερες) μέρες που έβαλες τα ψάρια (ανάλογα και το ενυδείο φυσικά) δηλαδή 4-5 (ίσως και περισότερες) μέρες μετά που έβαλες το σκεύασμα.
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Να το πω ποιο απλά για να μην μπερδευτούμε με μετρήσεις , μπόλι με αρκετά βακτήρια πάνω του μετρήσεις ok , σκευάσματα μετρήσεις no ok σε διάρκεια 30 ημερών
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
οκ, αρα απλα προκειται για placebo και τελειωνει εκει η ιστορια... Plakas> δε θα εκανα ποτε πειραμα με ψαρια, κανονικη αμμωνια θα εριχνα |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Το ποσοστο καθαρης αμμωνιας ΝΗ3 στην ολικη αμμωνια ΝΗ3/4, ανεβαινει οσο ανεβαινει η θερμοκρασια και το πεχα. Το τεστ σου νομιζω δειχνει τοξικοτητα και ποσοστο καθαρης αμμωνιας σε μια συγκεκριμενη θερμοκρασια 25C. Δες το manual για σιγουρα. Αν εχεις παραπανω θερμοκρασια δεν ισχυει το πινακακι τοξικοτητας. ------------------------- Παράθεση:
Παράθεση:
Σκεψου καταρχας καποιες λεπτομεριες. Μια εταιρεια, πχ η tetra με το safestart (οπως και αλλες εταρειες) δηλωνει επισημα στο τυπο και στα specs του προιοντος οτι το μπουκαλακι της περιεχει ζωντανα βακτηρια nitrosomonas και nitrospira. Λες να ειναι τοσο χαζοι που δεν ξερουν οτι μπορει καποιος βιολογος ανταγωνιστης να αποδειξει το αντιθετο και να τους κλεισει το "μαγαζι"? Μετα, δεν δηλωνει οπως υποστηριζεις οτι στρωνει το φιλτρο σε μια μερα, αλλα οτι κανει ασφαλες το νερο για τα ψαρια. Υπαρχουν διαφορες σε αυτα. Διαβασε πιο προσεκτικα το λινκ με το pdf του safestart, εχει στη σελ 8/8 ενα σχεδιαγραμμα με τις μετρησεις ammonia ΝΗ3 (αμμωνιας) και nitrite ΝΟ2. Δειχνει λοιπον στα σχεδιαγραμματα ποιες τιμες θα ειχαν η αμμωνια και τα νιτρωδη με την προσθηκη βακτηριων safestart σε συγκριση με αλλες μεθοδους (το μπλε χρωμα ειναι για την πορεια των μετρησεων με safestart) Φαινεται λοιπον οτι απο την πρωτη μερα θα εχεις ενδειξεις αμμωνιας μεχρι την 3 μερα που θα εχει το peak στο 0,5 pmm και μεχρι την 5 μερα θα μηδενισει τελειως. Τα νιτρωδη απο την αλλη, θα εχεις ανοδο απο τη 2 ως την 5η μερα, μεχρι 1 ppm και μετα την 5η μερα θα αρχισει η καθοδος μεχρι την 10-11η μερα που θα μηδενισει τελειως και θα θεωρειται στρωμενο το φιλτρο. Ολα αυτα με την προυποθεση οτι θα βαλεις μεσα ψαρια που το συνολικο τους μηκος (σε τελικο μεγεθος) θα ειναι 1 εκ ανα λιτρο νερο, πχ σε 60 λιτρα νερου 12 τετρα των 5 εκατοστων (5Χ12=60) σελ 5/8 του pdf http://www1.tetra.de/tetra_cf/tet_in...UK_T062308.pdf Δεν δηλωνει δλδ οτι θα δεις νιτρικα απο την δευτερη μερα, αλλα οτι θα κρατησει χαμηλα τις τιμες αμμωνιας και νιτρωδων μεχρι να στρωσει. Παμε τωρα στο δια ταυτα. Ειναι τοξικο και επικινδυνο το 0,5 ppm για τα ψαρια? Αν παρουμε υποψιν μας για την τοξικοτητα της αμμωνιας, τους παραγοντες πεχα και θερμοκρασια του νερου μπορουμε να βρουμε ευκολα αν ειναι επικινδυνη η τιμη με το calculator http://www.petgoldfish.net/ammonia-calculator.html Παραδειγμα με τιμες απο ενυδρειο με νερο Αττικης. Πεχα 7,5 - θερμοκρασια 26 - αμμωνια 0,5ppm Αποτελεσμα: 0.009 ppm ελευθερης αμμωνιας Μπορούμε (ανάλογα και με την ευαισθησία του κάθε ψαριού) να ορίσουμε μια γενική άποψη ότι: Από 0 - 0.01 ppm (mg/L) η ελεύθερη Αμμωνία είναι ακίνδυνη για τα ψάρια. Από 0.01 - 0.2 ppm (mg/L) η ελεύθερη Αμμωνία προκαλεί προβλήματα στα ψάρια σε μακρόχρονη έκθεση τους σε αυτή. Από 0.2 ppm (mg/L) και πάνω, η ελεύθερη Αμμωνία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και άμεσο θάνατο. Ειμαστε λοιπον στη πρωτη σκαλα : Απο 0-0.01 ppm (mg/L) η ελευθερη αμμωνια (που βρηκαμε την τιμη της με το πιο πανω calcuator) ειναι ακινδυνη για τα ψαρια. Ακομα και λιγο παραπανω να ηταν θα πηγαιναμε στην πιο πανω σκαλα "προβληματα στα ψαρια σε μακροχρονη εκθεση τους σε αυτη" που τα ψαρια μας δεν θα εμεναν πανω απο 10 μερες (βαση σχεδιαγραμματος tetra) και με μερικες αλλαγες νερου θα ημασταν ακομα πιο σιγουροι για την υγεια των ψαριων μας. Χωρις να εχεις δοκιμασει τη διαδικασια στρωσιματος με βακτηρια (οπως δηλωσες πιο πανω) ουτε καν ανεπιτυχως, τι εχεις να πεις σε αυτους που με προσεκτικη διαδικασια πετυχαν αυτο που λεει η εταιρεια με τα βακτηρια στα μπουκαλακια? Εκανε το θαυμα της η Παναγια η Βακτηριουσα? ![]() ή οτι λενε ψεμματα?
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη delta66 : 12-01-12 στις 00:52 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]()
Σπυρο να τα δεχτω αυτα οπως τα λες και για τις τιμες της αμμωνιας και ολα, αλλα αν μιλαγαμε για τα βακτηρια που εχουμε μεσα στα φιλτρα μας τοτε θα επρεπε να λειτουργει ΑΚΡΙΒΩΣ οπως το μπολι, η μαλλον ακομα καλυτερα μια και μιλαμε για προιον εργαστηριου αρα concentrate.
Θα αφησω εξω ολες τιος ιστοριες που λενε οι περισσοτεροι που τα χρησιμοποιησαν και τελικα αποδειχτηκε πως στρωναν με τα ψαρια τους ριχνοντας placebo μεσα στα ενυδρεια τους, και θα παω στο εντελως πρακτικο κομματι: αν αυριο πλυνω το φιλτρο μου και παρω τη μπιχλα του και τη βαλω σε λιγο siporax και το βαλω να τρεχει σε ενα ενυδρειο μεσα σε ενα φιλτρο, αν ριξω λιγη αμμωνια ή αν εχω ενα ψαρακι εκει μεσα μετα απο 12 περιπου ωρες θα εχω no3 και στην ιδανικη περιπτωση δε θα εχω καθολου nh3/4 no2. Σε πολλες περιπτωσεις ισως για λιγες ωρες τα εχω και τα τρια (γιατι δεν ηταν πολυ δυνατο το μπολι) αλλα αυτο θα κρατησει στη χειροτερη μερικες ωρες, μετα ολα θα κυλανε ρολοι. Αν κανω το ιδιο με μπουκαλοβακτηρια, η γενικη παραδοχη ειναι πως θα εχω κανει μια τρυπα στο νερο, και εσυ τωρα αναλυοντας το τι γραφουν τα manuals μου λες πως θα υπαρχει αμμωνια (εστω αμμωνιο) -αρα και no2 αφου δε θα δουλευει σωστα ο κυκλος αζωτου- οποτε παλι καταληγουμε στο συμπερασμα πως λιγη μπιχλα ειναι πολυ καλυτερη απο τα εν λογο προιοντα, αρα που ειναι το λαθος μου? Ακομα δεν καταλαβαινω πως επιμενεις οτι μπορει εκει μεσα να υπαρχουν ζωντανα βακτηρια αφου δεν κανουν τη δουλεια τους οπως την κανει το καλο μας μπολι? |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Τώρα για τα fast start βακτήρια και εισαγωγή ψαριών κατευθείαν ένα έχω να πω : οποιος βιάζεται σκοντάφτει IMO . ps για το στρώσιμο με τροφή το φτωχό μου μυαλό μου λέει ότι το ποιο πιθανόν είναι να δημιουργήσεις μόλυνση στο ενυδρείο και γιαυτον το λόγο δεν το έχω δοκιμάσει . Θα είχε ενδιαφέρον όμως να συνεχίσει η συζήτηση στο εάν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούμε έτοιμα βακτήρια σε ένα στρωμένο ενυδρείο σε κάθε αλλαγή νερού όπως αναγραφουν οι ενλόγω εταιρείες
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
...το ίδιο σκεπτικό παίζει και για τα βακτύρια σε κάθε αλλαγή (που πιθανόν να έχει συνδιαστεί και με καθαρισμό του φίλτρου).....με λίγα λόγια χάνεις βιολογία στις αλλαγές (κάποτε λίγη κάποτε πολύ)....με την προσθήκη του σκευάσματος, δίνεις χρόνο στη βιολογία να επανέλθει, κρατόντας στο μεσοδιάστημα χαμηλές τις τιμές της αμμωνίας και των ΝΟ2 .....γνώμη μου, είναι αχρείαστη διαδικασία αφού η βιολογία που χάνεις δεν είναι τόση (λογικά) που θα αφίσει το ενυδρείο να φτάσει σε επικινδυνα επίπεδα.....και η αναπλήρωση της γίνεται σε σχετικά πολύ μικρό χρόνο....όπότε στη χειρότερη θα εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία που λέει πιο πάνω ο Σπύρος.... "Από 0.01 - 0.2 ppm (mg/L) η ελεύθερη Αμμωνία προκαλεί προβλήματα στα ψάρια σε μακρόχρονη έκθεση τους σε αυτή"....που και πάλι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα.
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Πως θα ξερει οτι εχει ξεκινησει και προχωραει ο κυκλος του αζωτου? Με το θα τρεφεται και θα αναπτυσεται η βιολογια αν δεν υπαρχουν ρυποι? αφου οπως βγαζω συμπερασμα απο τα γραφωμενα δεν "συμπαθεις" ουτε την προσθηκη αμμωνιας, ουτε την προσθηκη τροφης, αλλα ουτε και ψαριων κατα τη διαρκεια του στρωσιματος. Η αναγκη προσθηκης βακτηριων σε καθε αλλαγη, για μενα σημαινει οτι κατι λαθος παει στο ενυδρειο. Ειτε οτι εχει μεγαλη ιχθυοφορτωση, ειτε οτι δεν εχει επαρκη φιλτρανση, ειτε δεν γινεται σωστη συντηρηση στο φιλτρο και γενικα στο ενυδρειο υπαρξη οργανικων, βρωμικου βυθου κλπ Ακομα και σε "σκληρο" καθαρισμων των υλικων του φιλτρου δεν πρεπει να εχουμε προβλημα με τη βιολογια. Μπορει η αναπαραγωγη των νιτροποιητικων βακτηριων να ειναι πιο αργη απο αλλων βακτηριων, αλλα εχουν τη δυνατοτητα υπο σωστες συνθηκες μεσα σε 15-24 ωρες να μπορουν να διπλασιασουν τον πληθυσμο τους. Τι καλυτερο απο αυτο μπορει να κανει η προσθηκη βακτηριων απο το μπουκαλακι?
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Ποιος προιον ειναι αυτο? Ακομα κι αν εχει αμμωνια με το που το ριξει, αυτη θα κρατησει μεχρι να τελειωσει το στρωσιμο?
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Βακτήρια και στρώσιμο | panos_auk | Γλυκό νερό - Γενικά | 19 | 30-01-11 20:27 |
Σχετικά με βακτήρια | velocity | Αρχάριοι γλυκού νερού | 0 | 29-10-09 21:43 |
Τι Βακτήρια να αγοράσω; | johnmarka | Αρχάριοι γλυκού νερού | 9 | 02-04-09 08:13 |
Η γλιτσα είναι βακτήρια? | Serafeim | Αρχάριοι γλυκού νερού | 5 | 17-02-09 12:22 |
Βακτήρια και αλλαγές νερού | Colector | Αρχάριοι γλυκού νερού | 2 | 10-02-08 13:33 |