Ίσως φανεί πως διαφωνώ με τους περισσότερούς σας, αλλά έχω πολύ πυκνοφυτεμένα ενυδρεία , με πολλούς δίσκους, με κανονικότατη λίπανση και CO2 και δεν έχω ούτε απώλειες ψαριών (και μιλάω για 3 χρόνια+ και πολλούς δίσκους σε 4 διαφορετικά ενυδρεία), ούτε κρυμμένα ψάρια ούτε με έντονες αναπνοές.
Ίσα ίσα που είναι πολύ θαρρετά και έρχονται στα χέρια μου όταν ασχολούμαι με τα φυτά. Όπως καταλαβαίνετε , κατά την γνώμη μου ο συνδυασμός δίσκων και φυτών (με ό,τι συνεπάγεται ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο), είναι ιδανικός.
Στο κομμάτι της συμπεριφοράς των ψαριών, οι δίσκοι σε αντίθεση με τα σκαλάρια ή άλλες κιχλίδες, δείχνουν να απολαμβάνουν την ύπαρξη όλων των φυτών, ενώ τα υπόλοιπα είδη πολλές φορές τα πειράζουν, ειδικά εκείνα που εχουν μυτερά φυλλώματα.
Πάντως οι δίσκοι και στο φυσικό τους περιβάλλον έχουν πολλά φυτά και κορμούς δέντρων ανάμεσα στο νερό και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που απέκτησαν εξελικτικά αυτό το 'πλακουτσερό' τους σχήμα , ώστε να μπορούν να περνούν ανάμεσα στα στενά περάσματα που δημιουργούν τα πυκνά φυτά και οι κορμοί στους φυσικούς τους βιοτόπους.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα φυτά οξυγονώνουν το νερό , τραβούν πολλά ανεπιθύμητα από τα ψάρια συστατικά και λειτουργούν σαν φυσικοί καθαριστές του ενυδρείου. Το να έχει κανείς ένα γυμνό ενυδρείο ή ένα ενυδείο με έναν εχινόδορο και 2 ανούμπιες (δλδ και πάλι σχεδόν γυμνό) , και να πρέπει να κάνει σχεδόν διαρκώς αλλαγές νερού , δεν το βρίσκω ούτε ισορροπημένο βιοτοπικά ούτε υγειές για τα ψάρια. Το ζητούμενο είναι το ενυδρείο μας να μπορεί να σταθεί ως έναν βαθμό σαν ένα αυτόνομο σύστημα , σαν ένας μικρός βιότοπος, και αυτό χωρίς φυτά , δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
|